دانلود مقاله انقلاب اسلامی و انتفاضه فلسطین

Word 86 KB 14813 22
مشخص نشده مشخص نشده علوم سیاسی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • 1- انقلاب اسلامی و تآثیر آن بر جنبش آزادیخواهی مردم فلسطین
    پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در برابر قدرتمندترین رژیم خاورمیانه و بزرگترین متحد
    آمریکا و رژیم صهیونیستی ، بارقه‌های امید را در میان مردم فلسطین زنده کرد.


    رهنمودهای حضرت امام را حل (ره) ساختار مبارزه علیه رژیم صهیونیستی را دگرگون ساخت و انقلابی عظیم را در صحنه مبارزات پدید آورد و پرچم اسلام و مبارزات اعتقادی را به اهتزاز در آورد و همانگونه که ملت ایران را با احیای اسلام زنده کرد ، ملتهای فلسطین و لبنان و00
    را نیز متحول ساخت.

    امام با زدودن زنگارهای تحریف از چهره اسلام ناب خون تازه‌ای در رگهای به خواب رفته جهان اسلام به جریان انداخت و طومار تمام محاسبات و معادلات استکبار جهانی و صهیونیزم بین المللی را در هم پیچید و استراتژی‌های هژمونیک این غده سرطانی را با مشکل مواجه ساخت و فلسطینی‌های آواره و اسیر را در سرزمینهای اشغالی به حرکت در آورد.


    وضعیت منطقه و سرزمین‌های اشغالی در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی
    به وجود آمدن امید در دل مسلمانان بویژه فلسطینیان عزم آنها را در مبارزه جدی ساخت.

    در آن شرایط وضعیت سرزمینهای اشغالی به شرح ذیل بود :
    1- قرار داد کمپ دیوید و ضیافت سادات در به رسمیت شناختن اسرائیل و تعهد او با رژیم
    صهونیستی مبنی بر تضمین امنیت مرزهای اسرائیل موجب شد تا وی از هر گونه مبارزه ضد اسرائیلی جلوگیری نماید و مساعی خود را در راه اضمحلال ملت فلسطین به کار بندد و آنها را متفرق نماید.


    2-حکومت ملک حسین در اردن با حمله به فلسطینی‌ها و کشتار بی‌رحمانه آنان در سپتامبر سیاه و بر چیدن پایگاههای آنها اسرائیل را به رسمیت شناخت.
    3-لبنان نیز به علت ساختار فرقه‌ای از اتخاذ یک موضع مشخص عاجز بوده و در مراحل مختلف مبارزات اعراب با رژیم صهیونیستی بصورت طیفی عمل نموده و گاهی سکوت و گاهی پشتیبانی و گاهی بر عکس عمل نموده است.


    4- سوریه هم پس از روی کار آمدن حافظ اسد ، در سال 1973 فرضیه مبارزه مسلحانه را با اسرائیل در معرض آزمون قرار داده و با عدم همراهی مصر و عدم همراهی و حمایت به موقع شوروی سابق مواجه گردید که نتیجه آن شکست تز مبارزه کلاسیک با اسرائیل و سر آغاز نوعی حرکت تبلیغاتی و سیاسی علیه رژیم صهیونیستی بود ، اما خود آنها به خوبی می‌دانستند که این نوع مقابله هیچگاه رژیم صهیونیستی را به تهدید قطعی مواجه نمی‌سازد.


    5- سازمان آزادیبخش فلسطین (صاف) نیز گرچه با انگیزه‌های انقلابی ، مبارزه با صهیونیست‌ها را آغاز کرد و در ابتدا هم درخشش‌هایی را کسب نمود اما به علت عدم وجود انگیزه‌های متعالی مبارزاتی و نیز وابستگی سران آن به دولتهای محافظه کار و مرتجع عرب از ادامه کار مبارزه عاجز مانده و با نزدیکی به مصر و اردن سعی در تقویت گرایشهای سازشکارانه نمود.

    6- رژیم‌های مرتجع عربی در شمال آفریقا و حواشی جنوب خلیج فارس اگر چه اسرائیل را به رسمیت نشناخته بودند اما در عمل ضمن هماهنگی کامل با روابط محافظه کارانه‌ای که با رژیم صهیونیستی در پیش گرفتند ، ثابت کردند که تمایل غالب آنها به سمت سازش با این رژیم است.

    7- با مسدود شدن امکان حضور و مبارزه فلسطین‌ها با اسرائیل در کشورهای مصر و اردن فقط کشورهای لبنان و سوریه در جبهه مقاومت باقی ماندند ، بنابر این فلسطینی‌ها مجبود به هجرت به لبنان و ایجاد پایگاههای مبارزاتی در این کشور شدند و پس از انقلاب موج جدیدی حول اسلام آغاز گردید.

    تآثیر انقلاب اسلامی بر مبارزات ضد صهیونیستی پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش تعیین کننده‌ای در تغییر استراتژی‌های مبارزاتی جنبشهای جهان اسلام داشت.

    با ظهور انقلاب اسلامی در ایران ، فعلآ بی هویتی در صحنه مبارزات ضد صهیونیستی مرتفع گردید و با ظهور حرکت مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و سازمان جهاد اسلامی فلسطین و حزب الله لبنان و جایگزین شدن گرایش‌های اسلامی به جای تفکرات ناسیونالیستی صاف و بوجود آمدن تشکیلات فتح ، مبارزات ضد صهیونیستی حول محور اسلام در میان فلسطینی‌ها مستقر در سرزمینهای اشغالی مشکل تازه‌ای گرفت و جنب و جوش جدیدی در میان آوارگان فلسطینی پدیدار گشت و علیرغم متفرق شدن ملت فلسطین با مبنا قرار گرفتن اسلام ، هویت واحدی ظهور کرد و انسجام خاصی در میان ملت فلسطین پدیدار گشت.

    نهضت‌های اسلامی در کشورهای عربی در مصر نضج گرفت و شور و شعف خاصی در تشکیلات اخوان المسلمین پدید آمد و رژیم‌های مرتجع و سازشکار سخت در موضع انفعال و ضعف قرار گرفتند.

    جنبش‌های اسلامی تحت نام انتفاضه ملت فلسطین در صحنه مبارزات ضد صهیونیستی ظهور کردند.

    لبنان به مرکز ثقل مبارزات ضد استکباری و ضد صهیونیستی تبدیل گردید بارقه‌های امید در میان فلسطینی‌های مستقر در سرزمینهای اشغالی پدیدار گشت.

    استراتژی آمریکا ، انگلیس و رژیم صهیونیستی برای نابود سازی هویت ملی ملت فلسطین با شکست مواجه گردید و تحرکات آنان از جنگ 1967 به بعد در این رابطه نقش بر آب گردید.

    ایران بعنوان کانون مبارزه و شهادت طلبی بسیجیان الگوی رزمندگان قرار گرفت.

    عوامل گسترش اسلام و تشکیل جنبش‌های اسلامی در فلسطین شکست اندیشه‌های مبتنی بر ناسیونالیسم عربی شکست تفکرات و ایدئولوژیهای سوسیالیستی و کمونیستی قطع امید از حکومت‌های عربی خیانت رهبران و حکومتهای عرب در مقاطع مختلف به آرمان فلسطین شکست ساف در طرح به اصطلاح صلح خاورمیانه تآثیر انقلاب اسلامی رشد گرایش به اسلام در دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی ظهور سازمانها و تشکلهای اسلامی در سرزمینهای اشغالی تظیر حماس و جهاد اسلامی دشمنی آشکار آمریکا ، انگلیس و رژیم صهیونیستی با اسلام و مسلمانان 10- ریشه عمیق تفکرات اسلامی در میان ملت فلسطین و نقش تعیین کننده آن در ایجاد وحدت و هویت فلسطینی‌ها 11-حماسه آفرینی رزمندگان اسلام در جنگ تحمیلی با اتکاء به باریتعالی با همه فشارهای بین المللی 12-نقش رهایی بخش در رهایی ملتها از زیر یوغ استعمار و نظام سلطه تفکرات و استراتژیهای جنبش‌های فعال در عرصه مبارزاتی فلسطین در عرصه مبارزات ضد صهیونیستی ، سازمانها ، گروهها و جنبشهای مختلف اسلامی در اقص نقاط دنیا شکل گرفته است.

    در خود فلسطین اشغالی هم جنبش‌های متعددی وجود دارند که هر کدام به فراخور حال ایفای نقش می نمایند.

    اما از میان آنها دو جنبش نقش اساسی و تعیین کننده‌ای در مبارزات ضد صهیونیستی دارد که به اختصار به تفکرات ، اندیشه‌ها و استراتژیهای آنها اشاره می‌شود : الف) سازماندهی جهاد اسلامی ب) تآثیر انقلاب اسلامی بر مقاومت اسلامی جنوب لبنان الف) سازماندهی جهاد اسلامی : این سازمان نتیجه بروز برخی گرایشها در درون تشکیلات اخوان المسلمین می‌باشد که در سال 1358 ه ش (1980) تآسیس گردید.

    بنیانگذاران : شهید دکتر ابراهیم فتحی شقاقی - شیخ عبدالعزیز عودد.

    ویژگی : این جنبش بشدت تحت افکار امام را حل و انقلاب اسلامی قرار داشته و توانست در سرزمینهای اشغالی جناح نظامی خود را فعال سازد و به عملیات علیه اشغالگران صهیونیست مبادرت ورزد.

    سه شخصیت دیگر به نامهای حسن البنا ، سید قطب و شیخ عزالدین قسام از رهبران این جنبش هستند که حسن البنا و رهبر به عنوان مؤسس جریان اخوان المسلمین بوده است و سید قطب به دلیل توانمندیهای فکری و عقیدتی و توان وی در بارور ساختن مسائلی که مسلمانان با آن روبرو هستند و شیخ عزالدین قسام نیز نماد اول در فلسفه جهادی برای جنبش جهاد اسلامی به شمار می‌رود.

    انقلاب اسلامی در ایران منبع الهام در سطوح فکری و عملی این جنبش بوده است.

    عملیات استشهادی یک روش اساسی و کاری این جنبش است که موفقیت‌های زیادی کسب کرده است.

    دیدگاهها : مبارزه با رژیم صهیونیستی تنها از طریق اعتماد به الله و توکل به خدا امکانپذیر است.

    مبارزه مسلحانه در سایه اسلام تنها راه نجات.

    فلسطین سرزمینی اسلامی و متعلق به جهان اسلام است و هیچ کسی حق معامله ندارد.

    طرح صلح خاورمیانه یک جریان انحرافی است و به دلیل ناعادلانه بودن هیچ وقت به نتیجه نمی‌رسد.

    حل مسآله فلسطین تنها از طریق پایان دادن به حاکمیت و تسلط اشغالگران غاصب میسر است نظام سلطه جهانی به رهبری آمریکا دشمن اسلام و مسلمین است و کاری جز غارت منابع آنها ندارد.

    هویت فلسطین و ملت فلسطین ، اسلامی است و از طریق تمسک به قرآن می‌توان فلسطین را آزاد نمود.

    وحدت ملت فلسطین نقش تعیین کننده در پیروزی بر غاصبین دارد و در سایه تمسک به قرآن و اسلام میسر است.

    ب) حرکت مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در جریان اولین انتقاضه مردم مسلمان فلسطین در سال 1987 حول محور اسلام و تفکرات اسلامی ، جنبش حماس اعلام موجودیت نمود و بدین ترتیب فصل نوینی را در مبارزات ضد صهیونیستی بوجود آورد.

    این جنبش در جریان انتقاضه اول از درون اخوان المسلمین بوجود آمد تا در مبارزات مردمی علیه صهیونیزم نقش مؤثری را ایفا نماید.

    مشکلات اخوان المسلمین در انتقاضه یک تحول در موضع این تشکیلات نسبت به قضیه فلسطین بود.

    (انتقال انتقاضه از مرحله تبلیغ به مرحله اقدام و جهاد واقعی) شیخ احمد یاسین رهبر معنوی حماس است که در تاریخ 2/5/1989 در یک گفتگو می‌گوید : « اگر سرزمین مسلمانان مورد تجاوز قرار گیرد جهاد بر هر مسلمانی در برابر اشغالگران واجب عینی است و انجام آن منوط به فراهم بودن امکانات می باشد.

    شعار حماس : هدف الله ، رهبر رسول الله و قرآن قانون و جهاد روش آن و مردن در راه خدا عالیترین آرمان می‌باشد.

    حاکمیت صهیونیزم هرگز00 سرزمین ما اسلامی است و این هویت ماست ، اسلام راه بازگشت ، یهودیان از کشود خارج شوید اسلام راه حل است - کنفرانس بی المللی خیانت - مرده بادکمپ دیوید.

    1-سرزمین فلسطین موقوفه اسلامی برنسلهای مسلمانان تا روز قیامت است و چشم پوشی از تمام و یا قسمتی از آن درست نمی‌باشد.

    و این امر در دست هیچ کشور عربی و یا تمامی کشورهای عربی نیست.

    حماس نقش مؤثر و بسزایی در انتقاضه اول و دوم فلسطین داشته است.

    2-حماس بر این باور است که نیروهای استعمارگر در غرب سرمایه داری با تمام توان از دشمن صهیونیستی حمایت می‌کنند و با اسلام مبارزه می کنند.

    قضیه فلسطین با سه محور ارتباط دارد : فلسطین عربی اسلامی هر کدام دارای نقشی در مبارزه با صهیونیسم هستند و وظایفی دارند.

    حماس در کنار سایر گروهها و سازمانهای اسلامی فلسطین پس از حادثه 11 سپتامبر از سه جبهه تحت فشارهای سیاسی ، روانی و نظامی قرار گرفته است.

    فشارهای بین المللی (آمریکا و 000) فشارهای صهیونیستی (رژیم اسرائیل) فشارهای داخلی (ازسوی تشکیلات خودگردان) 2-تآثیر انقلاب اسلامی بر مقاومت اسلامی جنوب لبنان علاوه بر تآثیر مستقیم انقلاب اسلامی ایران بر روند مبارزات ملت فلسطین ، تحولی عظیم در ملت لبنان بویژه شیعیان این کشود بوجود آمده و مبارزات ضد صهیونیستی آنها وارد مرحله جدیدی شد.

    لبنان پس از مهاجرت مهاجران فلسطینی به آنجا به مرکز ثقل مبارزات ضد صهیونیستی تبدیل گردید و رژیم صهیونیستی که به همین دلیل بخشهایی از خاک جنوب لبنان را اشغال خود در آورده بود ، پس از انقلاب اسلامی و گسترده‌تر شدن ابعاد مبارزات در جنوب لبنان در سال 2-1981 در اشکال وسیعی به جنوب لبنان حمله کرد.

    شکل‌گیری ، توان و نقش حزب الله در لبنان به قول یکی از مسؤولین حزب الله این تشکیلات از ابتدا شاخه‌ای از حزب الدعوه عراق بود و فقط کارهای فرهنگی انجام می‌داد و بیشتر یک تشکل دانشجویی بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و حمله اسرائیل به لبنان و موضعگیری شدید امام را حل علیه تجاوز اسرائیل به لبنان به این نتیجه رسیدیم که بایستی با رژیم صهیونیستی بصورت مسلحانه مبارزه کنیم.

    و از این پس به نیروهای اسرائیلی حمله نمود تا توانست اسرائیل را وادار به عقب نشینی از لبنان نماید.

    روابط حزب الله و جمهوری اسلامی پیوند میان حزب الله و جمهوری اسلامی ایران ، پیوندی عمیق ، عاطفی ، استراتژیک و ناگسستنی است و این ماهیتی کاملآ ایدئولوژیک دارد و بر مبنای ارزشها و اعتقادات اسلامی و شیعی استوار است.

    رهبران حزب الله در سایه پیروی از ولایت فقیه است و باید کاملآ مطیع رهبری و مقام ولایت فقیه بود.

    مرجع حل اختلاعات داخلی احتمالی ما ولایت فقیه بوده و ولایت در قلب و جان ما جای دارد.

    حزب الله در معادلات بین المللی حزب الله بعنوان یکی از بزرگترین طرفهای درگیر رژیم صهیونیستی و سیاسیت‌های آمریکا در خاورمیانه مطرح است و توانسته معادلات و موازنه‌های قدرت را در بسیاری از کشورهای عربی ، در چارچوب مبارزه با رژیم صهیونیستی به عنوان اصلی‌ترین معیار تغییر داده و به عنوان یک الگوی کارساز ، موفق و مؤثر بود.

    انتفاضه دوم فلسطین در بعد منطقه‌ای نتیجه پیروزی حزب الله در جنوب لبنان و اخراج اشغالگران صهیونیستی است.

    این حزب که سیاستهای خاورمیانه‌ای کاخ سفید را با مشکل مواجه ساخته است ، امروز به عنوان یکی از چالشگران عمده سیاستهای هژمونیک تلقی می‌شود به همین دلیل پس از 11 سپتامبر آمریکا آن را به عنوان یکی از گروههای تروریستی معرفی نموده و حزب الله را تحت فشار قرار داده است.

    3- مذاکرات صلح خاورمیانه در شروع مذاکرات سازش میان اعراب و رژیم صهیونیستی دو عامل نقش اساسی و کلیدی را ایفا نمودند.

    1- در بعد بین المللی :‌پس از فروپاشی بلوک شرق و تصمیم آمریکا برای باز سازی ساختار قدرت خود با کارکرد هژمونیک ، منطقه حساس و استراژتیک خاورمیانه همواره در مناسبات بین المللی از اولویت‌ ویژه‌ای بر خوردار بوده است ، واشنگتن حل مسائل خاورمیانه را در صدر اولویت‌های خود قرار داده است که ایجاد چتر امنیتی برای رژیم صهیونیستی و نابودی انتقاضه در مناطق اشغالی و عادی سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی منطقه ، مهم ترین مسآله منطقه محسوب می‌شود.

    2- در بعد منطقه‌ای : وقوع بحران خلیج فارس و تهاجم عراق به کویت که باعث شکاف میان کشورهای عربی و در نبیجه ضعف آنها گردید و همچنین پیروزی آمریکا در این صحنه که تضعیف بیش از پیش اردوگاه سوسیالیزم در منطقه را به دنبال داشت ، که یک فرصت مناسب به آمریکا داد تا این کشود یکی از بحرانی‌ترین مناطق جهان را به نفع شریک استراتژیک خود یعنی رژیم صهیونیستی حل و فصل نماید.

    رژیم صهیونیستی با آگاهی بر ضعف اعراب و ساف و عاجز بودن آنها برای اخذ امتیازات خاص از طرح صلح آمریکا استقبال نمود.

    اهداف فرایند مذاکرات سازش نابودی انتقاضه بعنوان معضل اساسی رژیم صهیونیستی جلوگیری از عملیات چریکی گروههای اسلامی در درون سازمانهای اشغالی کاهش هزینه نظامی رژیم صهیونیستی در راستای اجرای طرحهای اقتصادی و بلند مدت برای استحاله کشورهای منطقه توسعه اقتصادی اسرائیل از طریق دستیابی به بازار پر مصرف خاومیانه دست یابی اسرائیل به انرژی و نیروی کار ارزان منطقه رفع کمبود آب رژیم صهیونیستی منزوی ساختن کشورهای رادیکال اسلامی (عراق،لیبی،ایران) که برای اسرائیل تهدید محسوب می‌شوند.

    فراهم آوردن زمینه مساعد جهت عادی سازی روابط اعرای با رژیم تشکیلات حزب الله جلوگیری از افزایش قدرت و توان نهضت مقاومت اسلامی بویژه تشکیلات حزب الله تضمین امنیت مرزهای حکومت غاصب اسرائیل 11- کسب اجماع نظر جهانی در راستای جلوگیری از هر گونه اقدام ضد اسرائیلی 12- تحمیل شرایط ناعادلانه به طرفین فلسطین با استفاده از انواع فشارها و تفندها 13- تحقق شعار همیشگی اسرائیل ، نیل تا فرات ، از طریق عادی ساز روابط با حکومتهای خاورمیانه 14- رسمیت دادن به حضور فیزیکی اسرائیل در جهان اسلام و گسترش نفوذ و سلطه آن در عرصه سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی.

    15- نابودی هویت ملت فلسطین از طریق رسمیت دادن به هویت جعلی اسرائیل.

    16- مهار همه جانبه مبارزات اعتقادی از طریق به اصطلاح صلح.

    17- معرفی نظام سلطه‌گر و استکباری آمریکا به عنوان حافظ صلح و امنیت بین المللی.

    کنفرانس مادرید طرح صلح آمریکایی با شعار «زمین در برابر صلح» نقطه عطف تلاشهای به اصطلاح صلح جویانه «جرج بوش اول» رئیس جمهوری وقت آمریکا و وزیر خارجه‌اش جیمز پیکر بود.

    این طرح با برگزاری پر طمطراق و ظاهر بسیار شکوهمند کنفرانس مادرید آغاز شد.

    این کنفرانس در سال 1991 میلادی با حضور رؤسای جمهوری و نخست وزیران دهها کشود اروپایی ،‌ آسیایی ، آمریکایی و آفریقایی به سردمداران رؤسای جمهوری آمریکا و شوروی سابق و نخست وزیر انگلیس با شرکت همه طرفهای درگیر با رژیم صهیونیستی از قبیل مصر ، سوریه ، لبنان ، ساف و سایر کشورهای عربی تشکیل گردید.

    مذاکرات صلح کنفرانس مادرید پس از یازده دور به نتیجه قطعی و روشنی دست نیافت و به بن بست رسید اما شکسته شدن قبح مذاکره با اسرائیل و شناسایی آن به عنوان یک دولت قانونی و مشروع به هر حال برای رژیم صهیونیستی یک پیروزی محسوب می‌شد.

    کنفرانس اسلو (1) و توافقنامه غزه - اریها دور دوازدهم مذاکرات به واشنگتن انتقال یافت و با مدیریت کاخ سفید گفتگوهای دو جانبه و محرمانه و پنهان میان رژیم صهیونیستی و ساف که در سالهای قبل در اسلو جریان داشت ، سرانجام در سال 1993 میلادی ، رهبراین رژیم صهیونیستی و ساف توافقنامه به اصطلاح صلح غزه و اریها را در اسلو امضاء کردند.

    کنفرانس اسلو (2) و قرار داد طابا در ادامه مذاکرات رژیم صهیونیستی و رهبر صاف (یاسر عرفات) ،‌ در سال 1995 میلادی قرار داد طابا به امضاء رسید که این قرار داد شامل مسائل امنیتی و جابجایی ارتش صهیونیستی و آزادی 6000 زندانی فلسطینی بود که اسرائیل به تعهد خود عمل نکرد و آن را به تعویق انداخت.

    بر اساس قرار داد فوق که در واقع توسعه قرار داد ”اسلو-1 ” است حاکمیت خود مختار حکومت خود گردان بر شهرهای جنین ، نابلس ، قلقیلیه ،‌رام الله و بخشی از شهر الخلیل اعمال گردید و ساف در مقابل متعهد شد بندهای مربوط به نابودی رژیم صهیونیستی را از منشور ملی فلسطین و از اساسنامه سازمان آزادیبخش فلسطین حذف نماید.

    توافقنامه صلح مریلند (وای ریور -1 ) این توافقنامه تابستان 1999 در شهر شرم الشیخ مصر با حضور آمریکا ، رژیم صهیونیستی و فلسطین به امضا رسید که در واقع برنامه زمانبندی درباره چگونگی اجرای قرار داد «مریلند» یا (وای ریور -1) بود که اسرائیل به بهانه عدم اجرای تعهدات تشکیلات خود گردان به حالت تعلیق در آورده بود.

    کنفرانس کمپ دیوید دوم اجلاس کمپ دیوید دوم در آمریکا د تابستان سال 2000 میلادی ،‌ با حضور آمریکا ، اسرائیل و تشکیلات خود گردان تشکیل گردید که در رابطه با سرنوشت بیت المقدس و وضعیت آوارگان فلسطینی ، اعلام موجودیت کشور مستقل فلسطینی ـ مرزهای حکومت خود گردان - شهرک‌های یهودی نشین و چگونگی تقسیم آب بود.

    مکانیسم فریب رهبران ساف در طرح سازش خاومیانه بر اساس قطعنامه شماره 181 طرح تقسیم فلسطین در سال 1948 ، می‌بایست 45 درصد متعلق به فلسطین و 55 درصد در تصرف اسرائیل باشد.

    بر اساس قطعنامه 242 که پس از اشغال باقیمانده سرزمین‌های فلسطینی در جنگ 1967 صادر شد ، می‌بایست تمام کرانه باختری و نوار غزه همراه با مناطق اشغال شده در جنگ 1967 به فلسطینی‌ها مسترد گردد که حدود 600 کیلومتر مربع می‌باشد.

    در کنفرانس مادرید رژیم اسرائیل قول استراداد 100 درصد سرزمینهای کرانه باختری و نوار غزه را به رهبران ساف و یاسر عرفات داد و به این وسیله تمام امتیازات لازم را از آنها گرفت.

    در کنفرانس اسلو (توافقنامه غزه ـ اریحا ) به 90 درصد کاهش یافت در قرار داد مریلند به 40 درصد کاهش یافت.

    در اجلاس شرم الشیخ به 18% درصد کاهش یافت.

    در اجلاس کمپ دیوید - 2 به 5/13 درصد کاهش یافت.

    در کنفرانس اسلو سخن از ایجاد حکومت مستقل فلسطین بود اما در طول مذاکرات موضوع به نوعی خود مختاری محدود با قدرت عمل بسیار پایین تبدیل شد.

    بر اساس قرار داد اسلو و توافقنامه غزه - اریحا مقرر گردید مذاکرات مربوط به صلح خاورمیانه پس از 5 سال نهایتآ در سال 1998 میلادی پایان پذیرد و دولت مستقل فلسطینی در سال 1998 ، اعلام موجودیت نماید اما اسرائیل با کار شکنی‌های پی در پی زیر بار نرفت به این ترتیب مذاکرات سازش پس از 9 سال با شکست مواجه شد.

    پیروز اصلی این میدان رژیم صهیونیستی و بازنده اصلی فرآیند سازش خاومیانه سازمان آزادیبخش فلسطین و رهبران ساف می‌باشند.

    موضع جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با مذاکرات سازش خاومیانه جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری بود که بر مبنای نگرش ایدئولوژیکی خود از ابتدا با روند سازش مخالفت می‌کرد و آن را به دلیل ناعادلانه بودن محکوم به شکست می‌دانست این کشود صراحتآ و علنآ توافقنامه‌های منعقده بین اسرائیل و فلسطینی‌ها را ظالمانه می‌خواند و در مقاطع مختلف تاریخی به فلسطینی‌ها هشدار می‌داد که در دام فریب صهیونیستها گرفتار شده‌اند.

    قیام های مردم فلسطین در طول نیم قرن گذشته تشکیل دولت صهیونیستی و سالها قبل از آن ، مردم مسلمان فلسطین بر علیه تجاوز صهیونیست‌ها قیامهای متعددی داشته‌اند که به چند مورد بر جسته آنها اشاره می‌شود: الف) قیامهای قبل از تشکیل دولت صهیونیستی قیامهای مردم مسلمان فلسطین از سال 1922 تا 1929 به موازات مهاجرت گسترده یهودیان به فلسطین مبارزات به صورت پراکنده ادامه داشت ، در سال 1929 قیام بزرگ دیگری در فلسطین به وقوع پیوست اما توسط انگلیس سرکوب شد.

    -قیام‌های 33-1931 به دنبال حمایت قدرتهای استعمارگر از مهاجرت یهودیان در 13 اکتبر 1933 در شهر بیت المقدس مردم فلسطین راهپیمایی گسترده‌ای انجام دادند که توسط پلیس انگلیس و قوای نظامی صهیونیستی سرکوب شد.

    در سال 1935 شیخ عزالدین قسام اقدام به تشکیل یک سازمان سری به صورت مسلحانه علیه انگلیس و سازمانهای نظامی - اطلاعاتی صهیونیسم نموده که در سال 1936 به شهادت رسید.

    حرکتهای وی که در بیداری مردم فلسطین نقش بسزایی داشت او کاملآ صبغه اسلامی داشته و تظاهرات از مساجد شروع شد.

    پس از این قیام ، حرکتهای مردم فلسطین شکل مقاومت نظامی به خود گرفت .

    ضربات سنگینی به رژیم صهیونیستی وارد نمود که این درگیریها تا انتفاضه اول در سال 1987 ادامه داشت.

    - انتفاضه بزرگ قیام اسلامی مردم فلسطین (انتفاضه بزرگ) نتیجه مجموعه‌ای از تحولات سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی و000 بوده است.

    این قیام از 18 آذر 1366 (پاییز 1987) در پی جریان یک حادثه رانندگی در جنوب غزه که چند تن از کارگران فلسطینی شهید شدند در اردوگاههای نوار غزه شروع شد و به تدریج به کرانه باختری رود اردن سرایت کرد.

    این قیام به دلیل استفاده مردم از سنگ به انقلاب سنگ نام گرفت.

    شعله‌های انتفاضه پس از چهار سال با آغاز مذاکرات سازش در مادرید به خاموشی گرائید.

    - علل وقوع انتفاضه پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تآثیر آن بر منطقه ظهور سازمانها ، نهادها و تشکل‌های اسلامی در فلسطین نظیر سازمان جهاد اسلامی با مشی مبارزه استشهادی.

    شکیت اندیشه‌ها و تفکرات مبتنی بر ناسیونالیزم عربی شکست اندیشه‌ها و تفکرات سوسیالیستی و کمونیستی پس از بروز انقلاب اسلامی در ایران.

    قطع امید از دول مرتجع عربی.

    ناکار آمدی مقابله کلاسیک از نوع عربی برای مقابله خیانت رهبران و حاکمان عرب به آرمانهای فلسطین در مقاطع مختلف شکست سازمانهای چریکی در آزادسازی سرزمینهای اشغالی رشد گرایش به اسلام در دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی 10- پیروزی حزب الله لبنان در اخراج آمریکائیها و نیرو‌های چند ملیتی از جنوب لبنان.

    11-تداوم و استمرار سیاستهای ظالمانه و سرکوب گرانه رژیم صهیونیستی به این ترتیب مقدمات یک قیام سراسری در فلسطین مهیا شده بود که جرقه آن را صهیونیستها با زیر گرفتن چند کارگر فلسطینی آغاز کردند.

    ویژگیهای انتفاضه انگیزه اسلامی مردمی بودن سراسری بودن غافلگیری کردن عدم وابستگی حضور فعال گروههایی نظیر جهاد اسلامی و حماس کیفیت مبارزه (شیوه‌ها و تاکتیک‌های مبارزه - سلاحههای دست سازی) تاکتیکهای نوین (بیان اعتراض - تخریب شبکه‌های جاسوسی ـ اعتصاب و000 ) انتفاضه مسجد الاقصی با شکست مذاکرات کمپ دیوید دوم در اویل شهریور ماه 1379 (تابستان 2000) بیهوده بودن مذاکرات 9 ساله تحت عنوان طرح صلح خاورمیانه بر همگان آشکار گشت.

    پس از شکست اسرائیل از رزمندگان جنوب لبنان ، این رژیم در معرض چالشهای درونی قرار گرفت.

    برای همین صهیونستها دست به مانورهای نظامی زدند ابتدا تبلیغات نمادی علیه ‘ باراک’ انجام شد واز طرف تندروها به بی لیاقتی و دادن امتیاز به فلسطینی‌ها متهم شد و شارون در پاییر 2000 با حمایت گسترده نیروهای امنیتی و پلیس رژیم صهیونیستی وارد مسجد الاقصی شد که وقتی شارون قصاب صبرا و شتیلا با آن وضعیت نظامی و وهن آمیز وارد مسجد الاقصی شد باعث جریحه‌دار شدن احساسات مذهبی مردم فلسطین شد و عملآ جرقه انتفاضه دوم (انتفاضه مسجدالاقصی) را زد علل انتفاضه مسجد الاقصی تحقیر مستمر فلسطینی‌ها توسط صهیونیست‌ها در گفتار و عمل.

    عدم پایبندی حاکمان رژیم صهیونیستی به توافقات و قرار دادهای انجام شده با حکومت خودگردان.

    وضعیت وخیم فلسطینی‌ها در عرصه اقتصادی.

    افشای ماهیت و اهداف استراژیک رژیم صهیونیستی برای ایجاد درگیری میان فلسطینی‌ها شکسته شدن اسطوره شکست ناپذیری ارتش رژیم صهیونیستی با فرار از لبنان پیروزی حزب الله لبنان در مقابل اسرائیل اثبات بیهوده بودن مذاکرات سازش با رژیم صهیونیستی.

    شکست مذاکرات کمپ دیوید دوم و عدم اعلام دولت مستقل فلسطین حمایت‌های بیدریغ آمریکا از اسرائیل در 9 سال مذاکره ویزگیهای انتفاضه مسجد الاقصی سراسری شدن مبارزه (گسترش امواج انتفاضه در تمامی سرزمینهای اشغالی فلسطین) حضور بخشی از حکومت خودگردان فلسطین در انتفاضخ و سرپیچی از دستور عرفات.

    انتقال ناامنی و تهدید رژیم اسرائیل از مناطق فرامرزی به درون سرزمینهای اشغالی.

    حضور گسترده زنان در انتفاضه استفاده گسترده از عملیاتهای استشهادی بالا بردن سطتح درگیریها و هلاکت برخی از مقامات صهیونیستی (مثل وزیر جهانگردی اسرائیل) استفاده گسترده از سلاحهای سبک و انفجاری و تعقیب نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی سازش ناپذیری انتفاضه علیرغم توطئه‌ها ، فشارها و تهدیدات داخلی منطقه‌ای و بین المللی.

    دستاوردهای انتفاضه مسجد القصی ایجاد اتحاد میان گروهها و سازمانهای داخلی که در روند سازش بین آنها شکاف ایجاد شده بود.

    ایجاد مهاجرت معکوس در سرزمینهای اشغالی شکست سیاستهای صهیونیستی و حامیان غربی و تبدیل شدن آن به یک موضوع مهم جهان اسلام ایجاد وحدت مواضع میان کشورهای اسلامی و نزدیکی آنها به هم که در جریان جنگ نفت از هم فاصله گرفته بودند.

    ایجاد وحدت مواضع میان کشورهای اسلامی و نزدیکی آنها به هم که در جریان جنگ نفت از هم فاصله گرفته بودند.

    اثبات حقانیت جمهوری اسلامی ایران در مواضع به حق خود.

    حمایت وسیع ملتهای مسلمان منطقه از انتفاضه تقویت مواضع گروهها و سازمانهای جهادی و اسلامی در فلسطین نظیر جهاد اسلامی و حماس استیصال ارتش اسرائیل در مهار و کنترل انتفاضه 10- مطرح کردن جنایتهای صهیونیستها در دآس اخبار رسانه‌های جهانی.

    اقدامات ناموفق بین المللی : با اوج گیری انتفاضه تلاشهای زیادی در سطح منطقه و بین المللی برای مهار انتفاضه صورت گرفت که همه آنها ناموفق بود مثل اجلاس پاریس ، اجلاس شرم الشیخ مصر ، اتحادیه سران عرب در قاهره ، اتحادیه وزرای خارجه کنفرانس اسلامی در قطر و000 رژیم صهیونیستی در جستجوی راه : پس از اتخاذ سیاست مشت آهنین توسط شارون و ناکامی او در کنترل انتفاضه ، روز به روز نفرت عمومی از صهیونستها بیشتر شده تا جائیکه حتی آمریکائیها به راحتی نتوانستند به قطعنامه‌هایی که در مجمع عمومی سازمان ملل علیه رژیم صهیونیستی تصویب می‌شد رآی مخالفت بدهند این فشارهای بین المللی بر رژیم صهیونیستی وجود داشت تا اینکه حادثه 11 سپتامبر به وقوع پیوست.

    تحولات فلسطین پس از 11 سپتامبر آمریکائیها برای انحراف افکار عمومی از مسائل مهم خاورمیانه به استفاده از یک هنجار بین المللی بنام تروریسم ، بحث القاعده و بن لادن را مطرح کردند و با هجوم همه جانبه به افغانستان از یک طرف و مبارزه با رهبران و گروههای فلسطینی از طرف دیگر باعث شدند که حمایت کشورهای اسلامی از انتفاضه کم رنگ شود و همه کشورهای اروپایی نیز در کنار کاخ سفید فشارهای خود را بر انتفاضه و گروههای تشکیل دهنده آن وارد کردن تا اینکه اجلاس وزرای خارجه کشورهای اروپایی در بروکسل در مقابل اجلاس وزرای خارجه کشورهای کنفرانس اسلامی که در قطر انجام گرفت برگزار می‌شود و انتفاضه و حامیان آنها را تروریست قلمداد می‌کند و خواهان توقف فوری انتفاضه و دستگیری و مجازات فعالان آن است و عرفات هم در دستگیری رهبران انتفاضه و000 خوش خدمتی‌هایی به اسرائیل نمود اما از محبوبیتی برخوردار نشد چون نتوانسته بود به تعهد خود که توقف کامل انتفاضه است ، عمل نماید.

    مواضع جمهوری اسلامی ایران نگرش انقلاب اسلامی همیشه در ارتباط با انتفاضه فلسطین یک نگرش حمایتی بوده است که کار از طریق مستقیم در مجامع و محافل سیاسی و رسانه‌ای واز طریق غیر مستقیم از کانال گروهها و سازمانهای درگیر در عرصه مبارزاتی فلسطین اعمال می‌گردد.

کلمات کلیدی: اسلامی - انتفاضه - انقلاب - فلسطین

انتفاضه انتفاضه واژه اي است که از سال. 1366 ش وارد واژگان انقلابي سياسي مصطلح روزمره شده است. تا پيش از اين لفظ انتفاضه فقط در کتابهاي لغت مشهود بود ولي با خيزش توده هاي مسلمان فلسطين و استمرار آن امروز شايد کمتر کسي باشد که نسبت به انتفاضه (قيام اس

در حالي که تا قبل از انقلاب ايران مسلمانان در گوشه و کنار جهان مسلمان بودن خود را از روي شرم پنهان مي کردند ولي امروزه نه تنها مسلمانان احساس عزت مي کنند بلکه با گسترش بيداري اسلامي، حکومتهاي ديکتاتوري و مورد حمايت امريکا مثل اردن بحرين الجزايرقطر ک

کودکی و جوانی شاپور در ۱۹۱۴ یا ۱۹۱۵ در جنوب غربی ایران و از پدری به نام محمدرضا (معروف به سردار فاتح) و مادری به نام ناز بیگم به دنیا آمد. خانوادهٔ او از طوایف ایل بختیاری بودند. پدربزرگ مادری بختیار، نجف قلی صمصام‌السلطنه، دو بار در ۱۹۱۲ و ۱۹۱۸ به نخست‌وزیری رسیده بود. مادر بختیار در هفت سالگی او به فوت کرد. تحصیلات دکتر شاپور بختیار تحصیلات دورهٔ ابتدایی را در شهرکرد گذراند و ...

مقدمه: اصولاَ بینش‌ های بنیادی و اجتماعی که در یک جامعه پدید می‌آید. تحولات زیادی در سطوح مختلف آن جامعه بوجود آورد. در میان کشورهای اسلامی این تأثیر‌پذیری بیشتر است. شاید بدلیل مشترکات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است که میان این کشورها وجود دارد. از میان کشورهای اسلامی،‌ کشور ما ایران،‌؟ زیادی در انتظارات بسیاری از کشورهای اسلامی گذاشته است. در حقیقت باید گفت انقلاب اسلامی ایران ...

در روابط بين الملل قبلاً دولتها مرجع تهديد امنيت و مخاطب آن بودند بدين معني که تنها يک دولت و يا مجموعه اي از دولتها قادر بودند که امنيت دولت و يا دولت هاي ديگر راتهديد کنند. از طرفي، آنچه که مخاطب اين تهديد بود باز هم دولتها بودند يعني اينکه تنها د

از آغاز انتفاضه الاقصي تا هم اکنون که سومين سالگرد آن گرامي داشته شد، مسئله فلسطين و خروش و قيام ملت مظلوم فلسطين که براي احقاق حق خود جانفشاني مي کنند مورد توجه ويژه رسانه هاي گروهي قرار گرفته است. خبرها و تحليلهاي ارائه شده توسط اين رسانه ها نشانگ

چکیده : در هر نظام سیاسی ، فرایند سیاست از توانمندی و قدرت تصمیم گیری ساختارهای درونی نظام شکل می گیرد . شناخت آسیبهای امنیتی سیاست خارجی موجب می شود تا در مواجه با چالشهای سیاسی موجود در صحنه بین المللی با دیدی باز و اقدامی به موقع به حل مسائل بپردازیم ؛ و موجبات تحکیم امنیت ملی خویش را فراهم سازیم . با توجه به مسائل فوق سوال اصلی این پژوهش این است که : مهمترین منابع تهدید ...

ما از نظر تاريخي جنبشي فقير با موارد و امکانات مادي محدودي مي باشيم. به همين خاطر موارد پرداختي و فعاليت هاي ما همواره محکوم به محدوديت امکانات است. ما براي تامين هزينه فعاليت ها و جنبش بر توان هاي خودي، از جمله کمک هايي که تعدادي از اعضا و هواداران

مقدمه : خاورميانه به عنوان منطقه اي استراتژيک جايگاه عمده و حساسي در رقابتهاي دو ابر قدرت شرق و غرب در دوران جنگ سرد داشت و نقش يک محرک را در مداخله ابر قدرتها ايفا مي کرد . پس از دوران جنگ سرد و فروپاشي شوروي نه تنها اين منطقه اهميت خود را از

: اين مقاله به بررسي برخي از زواياي تاريک تأسيس و تثبيت و گسترش انديشه صهيونيستي و دولت غاصب اسرائيل مي پردازد. سايت مرکز اسناد انقلاب اسلامي همزمان با برپايي کنفرانس بين‏المللي قدس و حمايت از حقوق مردم فلسطين اين مقاله را ضمن تشکر از آقاي عليخاني ن

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول