دانلود مقاله حجاب

Word 83 KB 15138 18
مشخص نشده مشخص نشده علوم اجتماعی - جامعه شناسی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • خداوند آفریدگار همه موجودات را جفت خلق نموده است .

    تیم جفت ها مکمل و محرک همدیگر هستند و تاثیری در هستی و در محدوده عمل خود دارند .

    این جفت های مخلوق همه موجودات عالم را در بر می گیرد بعضی از این موجودات مانند اتم هوا بی جان هستند ولی از دو نیروی الکترون و پروتون تشکیل شده اند یکی هسته و دارای بار مثبت و دیگری الکترون دارای بار منفی است .

    وقتی بارهای مثبت ومنفی مساوی هم هستند یک اتم را تشکیل میدهند و بار منفی ومثبت به تنهایی سرگردان هستند .

    اتم ها با درکنار هم قرار گرفتن یک مولکول مشخص را بوجود می آورند مانند عناصر مختلف موجود که اگر یک اتم جابه جا شود دیگر آن عنصر نیست مثلا دو اتم هیدروژن یک مولکول هیدروژن را بوجود می آورندو اگر این اتم سه تا شود دیگر آن یک مولکول هیدروژن نیست اگر دو اتم هیدروژن با یک اتم اکسیژن ترکیب شودیک مولکول آب بوجود می آید و اگر غیر از این باشد دیگر مولکول آب نیست .
    بعضی از موجودات با مشیت الهی جاندار هستند وآنها دارای نر و ماده هستند و ترکیب آنها موجود جدیدی بوجود می آورد یا موجودات زنده در طی مراحل تکیملی خلقت به گروه جانوران و گیاهان تقسیم می گردندکه گروه جانوران بخصوص در پستانداران تکامل یا فترتی هستند و بقای آنها به زوج شدن نرو ماده بستگی دارد .

    گروههای مختلف این جانوران با امتزاج نرو ماده از همن گروه افزایشی نسل پیدا می کنند و میل افزایشی نسل در همه آنها به صورت غریزی وجود دارد در عین حال خداوند متعال بدن آنها را با پشم و مو پوشانده است و این پوشش حجاب طبیعی آنهاست و افزایش نسل آنها هم غریزی است و تکلیف آنها هم غریزه آنهاست همه آنها از زمان خلقت تا به حال هیچ پیشرفت و تغییری در زندگی خود نداشته اند .


    آفریننده انسان را هم جفت خلق کرده است وتکثیر وافزایش نسل انسان ها راهم در گروه ها با هم زندگی کردن نر وماده یا مرد و زن قرار داده است.
    اما بر خلاف دیگر جانداران این موجود را با عقل و شعور و قدرت وخلاقیت خلق کرده است و تکالیفی بروی نهاده است انسان اشرف مخلوقات است و هنگام خلقت خداوند متعال به خودفتبارک ا...

    احسن الخالقین است.
    خلق وخوی و نهاد ذاتی انسان مخلوطی از غریزه وعقل است که آفریننده کنترل غریزه ها را بر عقل تکلیف نموده است و انسان مکلف به انجام اموری است که خداوند متعال توسط پیامبران و رسولان خود راه انجام آنهارا به ما یاد داده است و آن دین است که خود شامل سلسله مقرراتی است که اگر آن را انجام دهیم در مسیر صراط مستقیم قدم برداشته ایم و دچار خسرا ن وضرر وزیان نمی شویم
    خلق وخوی و نهاد ذاتی انسان مخلوطی از غریزه وعقل است که آفریننده کنترل غریزه ها را بر عقل تکلیف نموده است و انسان مکلف به انجام اموری است که خداوند متعال توسط پیامبران و رسولان خود راه انجام آنهارا به ما یاد داده است و آن دین است که خود شامل سلسله مقرراتی است که اگر آن را انجام دهیم در مسیر صراط مستقیم قدم برداشته ایم و دچار خسرا ن وضرر وزیان نمی شویم .

    یکی از این تکالیف پوشیدگی بدن از عوامل فیزیکی مانند گرما و سرما و عوامل مهاجم بخصوص از نوغ انسان است و برای درک این مهم خداوند متعال شرم و حیاء را هم در وجود ما نهاده است طوری که فطرتا همه ما مایل هستیم قسمتهایی از بدن خود را بپوشانیم و اگر نپوشانیم خجالت می کشیم یعنی شرم می کنیم علاوه بر خود اگر شخص دیگری هم بدنش را نپوشانده باشد ما از دیدن آن شرم می کنیم زیرا بدن انسان بر خلاف دیگر پستانداران از پشم و مو پوشیده نیست و همچنین و همچنین دم هم نداریم اما می توان این پوشیدگی رابه علل مختلف خداوند متعال برای ما تعیین نموده است اگر بخواهیم در صراط مستقیم قدم برداریم خود با اختیار وعقل آن را عمل می کنیم یعنی در حدودی بدن بشره خود را می پوشانیم که خدا از ما خواسته است طبق آیات قران کریم اولین پوشش توسط حضرت آدم و حوا انجام گرفته است وقتی که آدم و حوا اولین مخلوقات انسانی بر اساس وسوسه های شیطانی و بدون توجه به فطرت انسانی و غریزه های نفسانی و بدون توجه به فطرت و عقل و فراموشی یا بی توجهی به دستور الهی از میوه درخت ممنوعه بردند و ناگهان خود را لخت یا فتند و با توجه به شرم و حیا که در وجود و خلقت آنها بود قسمتی از بدن خود را با برگهای درختان پوشاندند و بعد خداوند متعال مقدار پوشش انسان را توسط پیامبران به انسانها آموزش داد و ما موحدین مکلف به پوشش خود به مقدار خواسته شده هستیم.

    بنابراین پوشش انسان امری فطری است و ادیان آسمانی قسمتهایی از بدن مرد و زن که باید پدشیده شود و نوع ارتباط و میزان ارتباط بین انسانها بخصوص رابطه زن ومرد و علل آن را مشخص نموده است.

    تاریخچه حجاب انسان موجودی اجتماعی است و برای اداره اجتماهی که در آن زندگی می کند مقرراتی کتبی یا شفاهی وضع می کند و هرکسی در آن اجتماع زندگی کند لزوما باید آن مقررات را رعایت نماید تا بتواند درآن اجتماع زندگی کند .

    با توجه به مناطقی که زندگی می کنند و یا زبانی که تکلم می نمایند و یا فرهنگ و اعتقاداتی که دارند به هم نزدیک شده و با هم زندگی می کنند.

    بنابراین بنظر می رسد به طور طبیعی انسانها در مناطث سردسیر دارای پوشش بیشتر وکاملتر و درمناطق گرمسیر دارای پوشش کمتری هستند وهمچنین فرهنگهایی که بنا به دلایل اجتماعی در یک قوم و گروه حاکم می شوند حتی نوع پوشش آنها را نیز تعیین می کنند .

    آنچه مسلم است و همه می دانیم انسان بخصوص جنس زن دارای شرم و حیا است یعنی انسان فطرتا و ذاتا دوست دارد قسمت هایی از بدن خود را از دید دیگران پنهان نگهدارد .

    بنابراین کمتر قوم و قبیله ای وجود دارد که در آن انسانها بدون پوشش زندگی می کنند .

    در نقاشی های بجا مانده از انسانها در نمادها یا مجسمه هایی که در کاوشها بدست آمده است در همه آنها انسانها با توجه به امکانات موجود بدن خود را پوشانده اند .

    مثلا شکلهایی وجود دارد که انسانها بدن خود را با برگ درختان پوشانده اند.

    کمر وپا وسینه خود را با پوست شکار پوشانده اند .

    در جوامع پیشرفته زمانهای قدیم یعنی در عصر تاریخ انسانها از پارچه برای خود لباس تهیه نمودندواین را در مجسمه ها و یا متون بجا مانده از آنها می توان پیدا کرد.

    پوشش دربعضی از جوامع را به صورت خلاصه اشاره می کنیم: حجاب در ایران باستان براساس نقل تمدن در زمان زرتشت زنان منزلتی عالی داشتند آنها با پوشیدن لباس بلند و گشاد با زوی گشاده در بین مردم آمدو شد می کردند وحتی در کارهای اجتماعی شرکت می کردند.

    در داستانهای شاهنامه نیز منزلت اجتماعی زنان در قدیم صحبت و داستانسرایی شده است.

    در زمان هخامنشیان بخصوص بعد از دوران داریوش زن بخصوص در طبقه ثروتمند از کارهای اجتماعی کنار گذاشته شدند ولی زنان طبقه فقیر برای کار کردن ناچار از آمد و شد بین مردم بودند و برای مردم کار می کردند و سر و بدن راکاملا می پوشاندند ولی در بین مردم بودند و آزادی حود را حفظ می کرده بودند.

    در آثار باستانی تخت جمشید صورتهای زیادی از اقدام مختلف دیده می شود ولی هیچ زنی دیده نمی شود به این خاطر است که در آن زمان زنها در مصدر امور نبوده اند در زمانی ا ز تاریخ بر اساس شریعت موجود زنان نه تنها کاملا از مردان جدا بودند بلکه در ایام عادت ماهیانه گوشه نشینی عزلت می رفتند و این امر به تدریج سراسر زندگی اجتماعی آنان را فرا گرفت زنان طبقه حاکم و مرفه اجتماع با تخت روان روپوش دار از خانه بیرون می آمدند و به آنان اجازه داده نمی شدبا مردان تماس بگیرند و صحبت کنند و در زمانهایی از تاریخ بخصوص در زمان پارت ها یا اشکانیان که مذهب واحدی وجود نداشت سختگیری به حجاب زن ، تبدیل به سختگیری به خود زن گردید.

    در آن زمان زنان شوهردار حق نداشته اند هیچ مردی حتی پدر وبرادرشان را ببینند .

    یعنی بعد از ازدواج پدران و برادران هم نسبت به زن نامحرم شمرده می شدند این موضوع کم کم تغییر کرد و درزمان ساسانیان زنان با حفظ حجاب و پوشش کامل در بین مردان رفت و آمد می کردند .

    برخلاف دوره اشکانیان و فرهنگ های حاکم آن دوران در زمان ساسانیان زنان به تدریج در بین مردان ظاهر شدند و حتی در مصدر کارها قرار گرفتند در زمان خسرو پرویز زنان دربار علنا در کارهای حکومتی دخالت می کردند و دو تن از پادشاهان اواخر دوه ساسانی زن بودند.

    ولی در کل حجاب سخت و شدیدی در ایران باستان حکم فرما بوده است.

    حجاب در هند هندوستان کشور بزرگ با ملیت ها و مذاهب گوناگون در شرق ایران و مرکز و جنوب آسیا قرار دارد.

    با وجود مذاهب گوناگون زنان از حجاب سخت استفاده می کردند در آنجا زنان علاوه بر لباس کامل از پارچه ای بنام ازاز استفاده می کنند این پارچه را از سر تا پا دور حود می پیچند در بعضی از ملیت های هندی زنان به نوعی در مالکیت مردان هستند و فقط با اجازه شوهران خود از خانه بیرون می آمدند و اگر شوهر آنان می مرد هنگام سوزاندن جنازه مرد زن هم باید خود را می سوزاند.

    این فرهنگ هنوز هم در بعضی از قسمت های هند وجود دارد حجاب در مصر مصر قدیم به عنوان یکی از هواستگاههای تمدن بشری شناخته شده است آثار بجا مانده از تمدن قدیم مانند اهرام مصر نشان دهنده تمدن پیشرفته بشری بوده است در مصر قدیم زنان از جایگاه اجتماعی مناسبی برخوردار بوده اند در کارهای اجتماهی شرکت می کرده اند اما از پوشش کاملی برخوردار بوده اند .

    آنان سر خود را هم با پوششی مانند معقنه بلند می پوشاندند.

    حجاب در عربستان در شبه جزیره عربستان زنان جایگاهی نداشتند و داشتن دختر و زن ننگ حساب می شد و برای اینکه کسی این ننگ را نمی پذیرفت دختران خود را زنده بگور می کردند و زنانی که از شر زنده بگور شدن نجات می بردند همیشه در گوشه خانه بودند و در هیچ کاری دخالت نمی کردند در بین مردها ظاهر نمی شدند و برتر از خیوانات با آنان رفتار می شد .

    اگر در کوچه و بازار ظاهر می شدند مانند کسی بودند که در داخل گونی انداخته باشند سر وصورت و دستهای آنان پوشیده بود هنوز هم در حاشیه های شبه جزیره زنان علاوه برپوشش سرو دست ها روی بینی خود را هم می پوشانند و یا از روبند استفاده می کنند .

    ولی این قانون کلی نبود در بعضی جاها زنان سر خود را نمی پوشاندند و حجاب خاصی نداشتند.

    حجاب در ادیان توحیدی مطابق آیات الهی آفریدگار هستی وقتی انسان خلق شد و از میوه ممنوعه خورد خود را لخت یافت و از شرم و حیا قسمت هایی از بدن خود را با برگ درختان پوشاند و این اشاره به فطرت انسان برای پوشاندن خود از دیگران است بعد از آن انسانها با زا و ولد تکثیر پیدا نمودند و به گروه های مختلف تقسیم شدند و در گوشه و کنار جهان سکنا گزیدند و از طرف خدا برای راهنمایی آنها پیامبرانی مبعوث می شد ومسلما آنها مردم را راهنمایی می کردند و طرز پوشش و حجاب هم یکی از آموزه های آنان بوده است.

    حجاب در قوم یهود به نظر می رسد قبل از حضرت موسی خواندن و نوشتن به صورت عمومی وجود نداشته است و کتابی تا به حال با قی نمانده است .

    اما از زمان حضرت موسی پیامها و الواح و نوشته ها به جا مانده است.

    و کتاب تورات قدیمی ترین کتاب موجود و قوم یهود قدیمی ترین قوم دینی است که پیروان حضرت موسی(ع) هستند این کتاب با وجود تحریفات فراوان هنوز هم وجود دارد استفاده از حجاب در قوم موسی مانند دیگر دستورات الهی یکی از وظائف آنان بوده است .

    هرچند در طی سالیان دراز فرهنگهای دیگر درآن نفوذ کرده و تغییر داده است .

    در کتاب تاریخ تمدن راجع به قانون تلمود قوم یهود نوشته شده اگر زنی قانون قوم یهود را نقض می کرد مثلا با سر نپوشیده به بنن مردم می رفت یا به هر صورتی با مردان صحبت می کرد یا صدایش آنقدر بلند بود که اگر در خانه اش حرف می زد همسایگان صدای اورا می شندیدند مرد حق داشت بدون پرداخت مهریه او را از خانه بیرون کند و طلاق دهد .

    حجابی که در قوم یهود حاکم بوده است بسی مشکلتر و رعایت آن سخت بوده است البته هنوز هم معتقدان قوم یهود به حجاب پایبند هستند آنها لباس کامل می پوشند و سر خود را با روسری می بندند و موهای خود را زیر آن پنهان می کنندو بطور ساده در بین مردان رفت وآمد می کنند.

    حجاب در بین مسیحیان دین مسیح (ع) تکمیل دین موسی (ع) و رفع بدعتنهایی بود که علمای یهودی در طی سالیان دراز در آن دین ایجاد نموده بودند حضرت مسیخ وقتی ظهور کرد در بین یهودیان به ترویج دین پرداخت دین موسی را تایید کرد بنابراین دین حضرت مسیح هم تایید کننده خحاب و پوشش بود و بشدت رابطه مردو زن غریبه را تقبیح کرده است.

    بنابراین به حجاب و پوشش زن در همه ادیان تاکید شده است.

    جوامع مسیخی هم از لباس و حجاب استفاده می کردند هم اکنون نیز مسیحیان از نوعی حجاب استفاده می کنند و (کسانی که در کلیساها کار می کنند) راهبه ها از روسری خاصی مانند مقنعه استفاده می کنند و آن نشان دهنده لزوم استفاده از حجاب در دین مسیح است و در طول زمان و بر اثر حاکمیت افراد غیر دینی بر جامعه حجاب اهمیت خود را در سرزمین های مسیحی از دیت داده است و فقط افراد دیندار و راهبه از آن استفاده می کنند.

    بخش دوم: علل پیدایش حجاب این سوالی است که برای افراد پیش می آید در این جا به برسی آن می پردازیم .مخالفان حجاب سعی می کرده اند جریانات ظالمانه ای را به عنوان علت پیدایش حجاب ذکر می کنند و در این جهت میان حجاب اسلامی و غیر اسلامی فرق نمی گذارد چنین وانمود می کنند که حجاب اسلامی نیز از همین جریانات ظالمانه سرچشمه می گیرددر باب علت پیدایش حجاب نظریات گوناگونی ابراز شده است وغالبا این علتها برای ظالمانه یا جاهلانه جلوه دادن حجاب ذکر شده است ما مجموع آنها را ذکر می کنیم نظریاتی که به دست آمده بعضی فلسفی و بعضی اجتماعی اخلاقی اقتصادی و بعضی روانی است که در قسمت زیر به آن می پردازیم.

    ریشه فلسفی(میل به ریاضت و رهیانیت ) نظر عده ای براین است که پیدایش مکاتب که ریاضت و رهیانیت را تبلیغ می کرد کم کم علاقه به ریاضت و گوشه نشینی در گروهی از زنان پیدا شد و برای دوری از مجامع و عدم برخورد با مردان خود را کاملا پوشاندند و حجاب را انتخاب کردند و این انتیخاب کم کم در آن جوامع فراگیر شد.

    و کم کم زنها موظف به استفاده از حجاب شدند.

    ریشه اجتماعی : عدم امنیت و عدالت اجتماعی: زنان از نظر جسمی ضعیف تر و از نظر جنسی ظریفتر و محبوبتر از مردان هستند.

    مردان خشن تر و قوی تر از زنان هستند و زنان محبوبتر به خاطر امیال نفسانی و حیوانی مورد هجوم و آزار و اذیت قرار میدادند و زنان به خاطر حفظ خود و پیشگیری از هجوم آنان خود را می پوشاندند تا شناخته نشوند و اذیت نشوند و به این ترتیب زنان راه مقابله با مردان را یاد گرفتند و کم کم به صورت همه گیر درآمد .

    ولی در جوامعی که عدالت اجتماعی برقرار بوده هر کس در محدوده قانون کار خود را می کرد و زنان امنیت داشتند در آن جوامع زنان نیازی به پوشاندن خود نمی دیدند و در کوچه و بازار راحت حرکت می کردند و در کارهای اجتماعی شرکت می کردند و خود را همسان مردان می دیدند .

    پس عدم امنیت در جوامعی باعث حجاب برای زنان شده است و امنیت اجتماعی در جوامع دیگر این محدودیت را از زنان دور کرده است.

    ریشه اقتصادی و پدرشاهی: با توجه به اینکه مردان از نیروی بدنی قوی برخوردار بودند و کارهای اقتصادی همه در قدرت مردان بود و زنان را با استفاده از این قدرت استثمار می کردند و مانند برده خرید و فروش می کردند و زنان به خاطر این موضوع تحت قدرت مردان بودند و بنا به خواسته آنان خود را می پوشاندند و در خانه می ماندند و از پوشش یا حجاب بنا به خواسته مرد استفاده می کردند و این قدرت جسمی و مالی مردان بود که آنان را مجبور به استفاده از حجاب می کرد.

    ریشهء اخلاقی _ حسادت و خودخواهی مرد: مردان نسبت به زنان حس مالکیت دارند و حس عشق و علاقه و حس مالکیت و قدرت برتر آنان باعث شده است که زن خود را در مقابل افراد دیگر و از نگاه و شر احتمالی آنان حفظ کنند.

    یعنی مردان دوست ندارند دختران و زنان آنان را کسی دیگری نگاه کند و در پی مسائل غیر اخلاقی باشد این حس دوست داشتن و مالکیت کم کم به حسادت تبدیل شده و مردان که از نظر جسمی قویتر هستند با خودخواهی زنان را مجبور به استفاده از حجاب کرده اند.

    5_ ریشهء روانی: عادت زنانگی زن و احساس زن به اینکه در خلقت از مرد تماییز کم دارد باعث شد که او از پوشش استفاده کند .

    بعلاوه مقررات خشن که در هنگام عادت ماهیانه وضع شده است که در آن هنگام از تماس با او خودداری می شد زن را گوشه گیر کرد و این از جمله دیگر علل پوشش زن است.

    _ بخش دوم علل نامبرده یا هیچ تاثیری در پیدا شدن حجاب در هیچ نقطه جهان نداشته است و بیجهت آنها را به نام علت حجاب ذکر کرده اند و یا فرضا در پدید آمدن بعضی از سیستمهای غیر اسلامی تاثیر داتشه است در حجاب اسلامی تاثیر نداشته است .

    یعنی حکمت و فلسفه ای که در اسلام سبب تشریع حجاب شده نبوده است.

    همانطور که ملاحظه می شود .

    مخالف حجاب گاهی حجاب را زائیده یک طرز تفکر فلسفی خاص درباره جهان و لذت جهان معرفی می کنند و گاهی ریشه سیاسی و اجتماعی برای آن ذکر می کنند و گاهی آن را معلول علل اقتصادی می دانند و گاهی جنبه های خاص اخلاقی یا روانی را در پدید آمدن آن دخالت میدهند بعد از تحقیق و بررسی هایی که انجام شده و موجود می باشند ثابت شده است که اسلام در فلسفه اجتماعی خود به هیچیک از این جهات نظر نداشته است و هیجیک از آنها با مبانی مسلم و شناخته شده اسلام همخوانی ندارد و در خاتمه به یک علت و ریشه این پدیده را در یک تدبیر ماهرانه غریزی خود زن جستجو می کنیم .

    بطور کلی بحثی است درباره ریشه اخلاقی جنسی زن از قبیل حیا و عفاف و از آنجمله است تمایل به ستر و پوشش خود از مرد در اینجا نظریاتی ابراز شده است .

    دقیق ترین آنها اینست که حیا و عفاف و ستر و پوشش تدبیری است که زن خود با یک نوع الهام برای گرانبها کردن خود و حفظ موقعیت خود در برابر مرد به کار برده است.

    زن با هوشی فطری و با یک حس مخصوص به خود دریافته است که از لحاظ جسمی نمی تواند با مرد برابری کند و اگر بخواهد در میدان زندگی با مرد دست و پنجه نرم کند از عهده زور و بازوی مرد برنمی آید و از طرف دیگر نقطه ضعف مرد را در همان نیازی یافته است که خلقت در وجود مرد نهاده است که او را مظهر عشق و طلب و زن را مظهر معشوقیت و مطلبوبیت قرار داده است در طبیعت جنس نر گیرنده و دنبال کننده آفریده شده است.

    وقتی که زن مقام و موقعیت خود را در برابر مرد یافت و نقطه ضعف مرد را در برابر خود دانست همانطور که متوسل به زیور و خودآرائی و تجمل شد که از آن راه قلب مرد را تصاحب کند متوسل به دور نگهداشتن خود از دسترس مرد نیز شد دانست که نباید خود را رایگان کند بلکه بایست آتش عشق و طلب او را تیزتر کند و در نتیجه مقام و موقعیت خود را بالا برد.

    مولوی عارف نازک اندیش و دوربین خودمان مثالی می آورد که آنها را به آب و آتش تشبیه می کند و می گوید مثل آب برای مرد و مثل آتش برای زن اگر حائل و حاجبی میان آن دو برقرار گردد مثل اینکه آب را در دیگی قرار دهند آتش در زیر دیگ روشن کند آنوقت است که آتش آب را تحت تاثیر خود قرار می دهد اندک اندک او را گرم میکند و احیانا جوشش و غلیان در او به وجود می آورد تا آنجا که وجود او را تبدیل به بخار می سازد و اندیشمندان این را علت اصلی حجاب میدانند.

    _بخش سوم فلسفه پوشش در اسلام: فلسفه هائی که قبلا برای پوشش ذکر کردیم.

    عالبا توجیهاتی بود که مخالفان پوشش تراشیده اند و خواسته اند آن را حتی در صورت اسلامیش امری غیر منطقی و نامقصول معرفی کنند.

    روشن است که اگر انسان مساله ای از اول خرافه فرض کند توجیهی هم برای آن ذکر میکند.

    متناسب با خرافه خواهد بود.

    اگر بحث کنندگان مساله را با بیطرفی مورد کاهش قرار می دادند.

    و درمی یافتند که فلسفه پوشش و حجاب اسلامی هیچیک از سخنان پوچ و بی اساسی آنها نیست.

    ما برای پوشش زن از نظر اسلام فلسفه خاص قائل هستیم که نظر عقلی آن را موجه می سازد و از نظر تحلیل می توان آنرا مبنای حجاب در اسلام دانست.

    _ واژهء حجاب: پیش از اینکه استنباط خود را در این باره ذکر کنیم لازم است یک نکته را یادآوری کنیم.

    آن نکته دانست که معنای لغوی حجاب کردن در عصر ما این کلمه برای پوشش زن معرفی شده است چیست؟

    کلمه حجاب هم به معنی پوشیدن است و هم به معنی پرده و حاجب بیشتر استحمالش به معنی پرده است.

    این کلمه از آن جهت مفهوم پوششی می دهد که پرده وسیله پوشش است و شاید بتوان گفت که به حسب اصل لغت هر پوششی حجاب نیست آن پوششی حجاب نامبرده می شود که از طریق برده واقع شدن صورت می گیرد.

    پردهء واقع شدن صورت می گیرد.

    پردهء حاجز میان قلب و شکم را حجاب مینامند.

    دستور حضرت علی(ع) به مالک اشتر این چنین است: مالک در میان مردم باش کمتر خود را در اندرون خود از مردم پنهان کن حجاب و دربان ترا از مردم جدا نکند .

    خودت را در معرض ملاقات و تماس مردم قرار بده تا ضعیفان و بیچارگان بتوانند نیازمندیها و شکایات خود را به گوش تو برساند و تو نیز از جریان امور بی اطلاع نمانی.

    ابن خلدون کلمه حجاب را به معنی پرده و حائل نه پوشش به کار برده است.

    استعمال کلمه حجاب در مورد حجاب پوشش زن یک اصطلاح نسبتا جدید است در قدیم و مخصوصا در اصطلاح فقهاء چه در کتاب الصلوه و چه در کتاب النکاح که متعرض این مطلب شده اند کلمه ستر را به معنی پوشش به کار برده اند نه کلمه حجاب را.

    بهتر این بود که این کلمه عوض نمی شد و ما همیشه همان کلمه پوشش را به کار می بریم زیرا چنانکه گفتیم معنی شایع لغت حجاب پرده است و اگر در مورد پوشش به کار برده می شود به اعتبار پشت پرده واقع شدن زن است و همین امر موجب شده که عده زیادی گمان کنند که اسلام خواسته است زن همیشه پشت پرده و در خانه محبوس باشد و بیرون نرود.

    وظیفه پوشش که اسلام برای زنان مقرر کرده است بدین معنی نیست که از خانه بیرون نرود زندانی کردن و حبس کردن زن در اسلام مطرح نیست .

    در برخی از کشورهای قدیم مثل ایران قدیم و هند چنین چیزهائی که وجود داشته است..

    ولی در اسلام وجود ندارد .

    پوشش زن در اسلام اینست که زن در معاشرت خود با مردان بدن خود را بپوشانند و به جلوه گری و خودنمایی نپردازد آیات مربوطه همین معنی را ذکر می کند و فتوای فقهاء هم موید همین مطلب است و ما حدود این پوشش را با استفاده از قرآن و منابع سنت ذکر خواهیم کرد.

    در آیات مربوط لغت حجاب به کار رفته است.

    آیاتی که دز این باره هست چه در سوره نور و چه در سوره مبارکه احزاب حدود پوشش و تماسهای زن و مرد را ذکر کرده است بدون آنکه کلمه حجاب را به کار برده باشد.

    آیه ای که در آن کلمه حجاب به کار رفته است مربوط است به زنان پیغمبر اسلام.

    _ بخش چهارم فلسفه حجاب در قرآن: بنابراین در هر بخش و هر بعدی از ابعاد برای سیر به مدارج کمال بین زن و مرد تفاوتی نیست منتهی باید اندیشه ها قرآن گونه باشد یعنی همان گونه که قرآن بین کمال و حجاب و اندیشه و عفاف جمع نمود ما نیز در نظام اسلامی بین کتاب و حجاب جمع کنیم.

    یعنی عظمت زن در این است که نبیند مران نامحرم را و مردان نیز آن را نبینند .

    قرآن کریم وقتی درباره حجاب سخن می گوید میفرماید: حجاب عبارت است از احترام گزاردن و حرمت قائل شدن برای زن که نامحرمان او.

    را از دید حیوانی ننگرند زنان غیر مسلمان از این حرمت بی بهره اند.

    _ نتیجه: مرد و زن در آن معیارهای اصلی همتای هم هستند و یک سلسله مسئولیت های اجرایی برای مرد است که اگر انجام ندهد باید آن را به زن تحمیل کند .

    بنابراین نتیجه می گیریم که اولا: تهمت هایی که به اسلام زده و می گویند که اسلام نیمی از جامعه را از بسیاری از حقوق محروم نموده است نارواست .

    ثانیا: این تعصبات و رسومات جاهلی که از دیرباز در فرهنگ جوامع اسلامی رواج پیدا کرده است که زن را مظهر ضعف و زبونی یاد می کنند این باید زدوده بشود.

    ثالثا: اگر کسی احساس می کند که زن نباید از علوم و مسائل تربیتی و مانند آن که خدمات قابل عرضه ای به جامعه ارائه می دهاد استفاده کند باید از این اعتفاد صرفنظر کند و علاقمند باشد زن همتای مرد در این علوم و معارف بار بیاید و به جامعه خدمت کند مگر آنجایی که به طور استثنا وظیفه مرد قرار گرفته است.

    پس حجاب زن و مقدار پوشش آن در مقابل بیگانگان از طرف خداوند متعال وضع شده است .

    افراط در استفاده از حجاب مانند جلوگیری کردن از حضور در اجتماع و انجام کارهای اجتماعی و پوشش بیش از اندازه و تفریط مانند عدم استفاده از لباس مناسب و روسری هر دو ساخته افراد و قدرتمندان در استفاده از زن است.

    اسلام زن را از ملعبه کسی بودن و مانند اشیاء تبلیغاتی قرار دادن و از لطافت و زیبایی او سوء استفاده کردن را منع نموده است.

    و همینطور در پستو نگهداشتن را هم منه نموده است.

    اسلام زن را همان مرد و نیمی از جامعه می شمارد و می گوید : بهشت زیر پای مادران است و می گوید: مردان بزرگ تربیت شده زنان بزرگ هستند و برای پیشگیری از توهین به شخصیت زن از او خواسته است با حفظ حجاب مقرر از خانه ها بیرون بیاید و در کارهایی که توان انجام آنرا دارد در ساختن جامعه کمک کند و با بی حجابی به بازیچه افرادی که همیشه و در همه جا می توانند باعث آنرا از آنان شوند نشود.

    _ منابع و مآخذ: _ کتاب مسئله حجاب متفکر شهید استاد مطهری انتشارات صدرا _ زن در آینه جلال و جمال حکیم متأله آیت الله عبد الله جوادی آملی فهرست مطالب مقدمه............................................................................................................................1 تاریخچه حجاب ...........................................................................................................2 حجاب در ایران باستان..................................................................................................3 حجاب در هند..............................................................................................................4 حجاب در مصر.............................................................................................................5 حجاب در عربستان........................................................................................................5 حجاب در ادیان توحیدی..............................................................................................5 حجاب در قوم یهود......................................................................................................6 حجاب در بین مسیحیان.................................................................................................6 بخش دوم: علل پیدایش حجاب......................................................................................................7 1-ریشه فلسفی(میل به ریاضت و رهیانیت )....................................................................7 2-ریشه اجتماعی : عدم امنیت و عدالت اجتماعی...........................................................7 3-ریشه اقتصادی و پدرشاهی........................................................................................8 4-ریشهء اخلاقی _ حسادت و خودخواهی مرد..............................................................9 5 -ریشهء روانی............................................................................................................9 بخش دوم....................................................................................................................9 بخش سوم: فلسفه پوشش در اسلام...............................................................................................11 واژهء حجاب.............................................................................................................12 بخش چهارم: فلسفه حجاب در قرآن................................................................................................14 نتیجه.........................................................................................................................14 منابع و مآخذ............................................................................................................16

کلمات کلیدی: حجاب

مقدمه لزوم پوشيدگي زن در برابر مرد بيگانه يکي از مسائل مهم اسلامي است. در خود قرآن کريم درباره اين مطلب تصريح شده است. علي هذا در اصل مطلب از جنبه اسلامي نمي توان ترديد کرد. در اينجا مباحثي مثل علل پوشش، فلسفه پوشش از نظر اسلام، ايرادها و اشکاله

مقدمه لزوم پوشيدگي زن در برابر مرد بيگانه يکي از مسائل مهم اسلامي است. در خود قرآن کريم درباره اين مطلب تصريح شده است. علي هذا در اصل مطلب از جنبه اسلامي نمي توان ترديد کرد. در اينجا مباحثي مثل علل پوشش، فلسفه پوشش از نظر اسلام، ايرادها و اشکاله

حجاب یکی از احکام اسلامی است که برای مردان و زنان وضع شده است. بخشی از این احکام که در سوره نور مورد اشاره قرار گرفته‌اند مربوط به حجاب زنان میباشند که در بحث از حجاب معمولا بیشتر به این آیات اشاره می‌شود. اگرچه حجاب اختصاص به مردان نداشته و بین مرد و زن مشترک است ولی از آنجا که احکام مربوط به زنان مشکلتر بوده و نمود بیشتری دارد بسیاری از حجاب فقط متوجه احکام مربوط به زنان ...

مقدمه: حجاب، لباس مشارکت است، لباسی است که خدای متعال از ابتدای بلوغ به تن زن مسلمان کرده، و او را به عنوان عضوی موثر در جامعه عقیدتی اسلام پذیرفته است. این لباس، نشان فعالیتی است که نه تنها اسلام آن را مجاز می داند بلکه بر این فعالیت صحه می گذارد. در طول تاریخ حجاب دچار هجمه های مختلف فرهنگی- نظامی شده است برخی سعی کرده اند که ظاهر آن را حفظ کرده و هدف باطنی آن را خنثی سازند و ...

1- مقدمه : زنان به عنوان نيمي از پيکره جامعه نقش بسيار مهمي درايجاد وگسترش عفت وپاکدامني و اخلاق در بين جوامع بشري دارد .عفت وحياي زن که يکي از مهمترين عوامل حفظ وبقاي عفت عمومي است . نه تنها در تمام اديان ومذاهب الهي مورد تاکيد قرار گرفته ،

فصل اول کلیات تحقیق تعریف و موضوع تحقیق: کلمه حجاب هم به معنی پوشیدن است و هم به معنی پرده و حاجب است. بیشتر استعمالش به معنی پرده است. این کلمه از آن جهت مفهوم پوشش می دهد که پرده وسیله پوشش است و شاید بتوان گفت که به حسب اصل هر پوششی حجاب نیست، آن پوششی حجاب نامیده می شود که از طریق پشت پرده واقع شدن صورت گیرد. و این مطلب باعث شده افرادی گمان کنند که اسلام برای زن چنین مقرر ...

مقدمه: الحمد لله رب الرض و السماء و صلوات الله و سلامه علی محمد و آل محمد و عجل الله تعالی فی فرجهم. هدف اولیه این پایان نامه ارتقاء کیفیت پارچه چادر مشکی داخلی بود. اما با تحقیقات انجام شده در این زمینه به این نتیجه رسیدیم که این عمل به سادگی امکان پذیر نیست و در تولید این پارچه تکنیکهای زیادی به کار می رود که از طرفی امتحان خود را به خوبی پس داده اند و از طرفی از نظر مبانی ...

چکيده: موضوعاتي که در اين مقاله آمده است عبارتند از: وجود حجاب قبل از اسلام در جهان ،‌علت فلسفه پيدا شدن حجاب ،‌نقد و بررسي علتها از ديدگاه اسلام، ‌معناي لغوي حجاب، پوشش زن در اسلام، بالابردن ارزش زن، نتايج سيستم روابط آزاد بين زن و مرد، سيماي حقي

کند وکاوي در مسئله‌ي حجاب اگر قرار باشد در مورد روشن شدنِ مسئله لباس و پوشش زنان به روايت، سنت، و مستندات رايج فقهي بسنده کنيم، اين مسئله هيچگاه براي امثال من که فقيه نيستيم روشن نخواهد شد مگر آنکه اول ميان متنِ سنت و متن قرآن تفاوت قايل شويم و به‌

بسم الله الرحمن الرحيم مقاله اى درباره‌ى حجاب مقدمه لزوم پوشيدگي زن در برابرمرد بيگانه يکي ازمسائل مهم اسلامي است . در خود قرآن کريم درباره اين مطلب تصريح شده است . عليهذا در اصل مطلب از جنبه اسلامي نمي‏توان ترديد کرد . پوشيدن زن خود

تاريخچه حجاب اطلاع من از جنبه تاريخي کامل نيست . اطلاع تاريخي ما آنگاه کامل است‏ که بتوانيم درباره همه مللي که قبل از اسلام بوده‏اند اظهار نظر کنيم . قدر مسلم اينست که قبل از اسلام در ميان عضي ملل حجاب وجود داشته است . تا آنجا که من در کتابه

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول