دانلود مقاله حکومت انقلابیون

Word 59 KB 15218 15
مشخص نشده مشخص نشده علوم سیاسی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پس از سقوط دولت بنی‌صدر ، آخرین پایگاه نیروهای ملی – مذهبی و سایر گروه‌های مخالف حرکت انقلاب اسلامی به رهبری امام و نیروهای حزب اللهی فرو ریخت و دوران جدید آغاز شد.

    رهبری انقلاب با سرعت عمل به موقع اوضاع را در کنترل خود در‌‌آورد .

    مردم با حضور فعالتر در صحنه از رهبری و نیروهای حزب اللهی و روحانیت حمایت کردند و در انتخابات ریاست جمهوری با اکثریت قاطع‌آرا ، محمدعلی رجایی را به ریاست جمهوری برگزیدند .

    رجایی ، محمدجوا باهنر را به نخست وزیری برگزید و به این ترتیب ، قوه‌ی مجریه نیز در اختیار نیروهای حزب‌اللهی قرار گرفت ، اما هنوز دو ماه از ریاست جمهوری رجایی و نخست وزیری باهنر نگذشته بود که در پی بمب‌گذاری سازمان موسوم به منافقین در ساختمان نخست وزیری رجایی و باهنر به شهادت رسیدند .

    عملیات تروریستی این سازمان با انفجار ساختمان نخست وزیری به پایان نرسید ، بلکه طی سال‌های 1360 و 61 در حدود دویست نفر از رهبران نیروهای حزب‌اللهی د رعملیات‌های دیگر به شهادت رسیدند که از جمله می‌توان از آیت‌الله دستغیب ، آیت‌الله مدنی ، آیت‌الله صدوقی ، آیت‌الله اشرفی اصفهانی و … یاد کرد .


    در این دوره ، نیروهای مخالف حرکت انقلاب اسلامی به دو گروه تقسیم شدند ، گروهی از آنها مانند بنی‌صدر و رهبران سازمان موسوم به منافقین به خارج از کشور پناه بردند ، و نیروهای ملی – مذهبی در داخل منزوی شدند و از صحنه حرکت انقلاب کنار گذاشته شدند .


    1 – موفقیت نیروهای حزب‌اللهی
    پس از شهادت رجایی و باهنر ، مجدداً انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و در آن آیت‌الله خامنه‌ای به ریاست جمهوری برگزیده شد .

    آیت‌الله خامنه‌ای نیز میرحسین موسوی را به نخست وزیری انتخاب کرد و دوران موفقیت‌آمیز نیروهای حزب‌للهی شروع شد .

    پس از عزل بنی‌صدر ، ارتش ، سپاه پاسداران و نیروهای بسیجی تحت فرماندهی کل قوا با یکپارچگی کامل دشمن متجاوز را مورد تهاجم بی‌امان خود قرار دادند و اولین پیروزی‌های بزرگ نظامی را در عملیات‌‌های ثامن الائمه ، فتح المبین و بیت المقدس به دست آورند ، که طی آنها ، بخش‌های وسیعی از سرزمین ایران ، از جمله شهرهای آبادان و خرمشهر از وجود دشمن متجاوز پاک گردید .

    پیروزی‌های ارتش اسلام در جنگ تحمیلی با عملیات‌های بعدی تکمیل شد و عراق را در موضع ضعف قرار داد .

    در این پیروزی‌های باید از ایثار و از خودگذشتگی میلیون‌ها نیروی بسیجی و مردمی یاد کرد که بدون هیچ نوع انتظاری با جان خود به دفاع از خاک و دین و عزت و شرف ملت ایران پرداختند و نام ایران و ایرانی را در تاریخ سرافزار ساختند .


    نیروهای حزب‌اللهی علاوه بر کسب پیروزی‌‌های نظامی ، در صحنه‌های داخلی نیز به موفقیت‌های مهمی دست یافتند
    نیروهای حزب‌اللهی علاوه بر کسب پیروزی‌‌های نظامی ، در صحنه‌های داخلی نیز به موفقیت‌های مهمی دست یافتند .

    موفقیت جهاد سازندگی در محرومیت‌زدایی از روستاها و مناطق محروم – به طوری که طی دو الی سه سال هفتاد درصد روستاهای محروم ایران از نعمت آب و برق و راه‌های ارتباطی مناسب برخورداد شدند – موفقیت نیروهای حزب‌اللهی در خنثی‌سازی توطئه‌های طیف گسترده ضد انقلابیون در داخل و خارج کشور ، کشف و خنثی‌سازی کودتاهای متعدد از قبیل کودتای قطب‌زاده ، کشف توطئه‌ی سازمان‌های مخفی و نفوذی وابسته به بیگانه از قبیل حزب توده و متلاشی کردن آن ، مقاومت در مقابل تحریم‌های سیاسی – اقتصادی آمریکا از جمله موفقیت‌های دیگر نیروهای حزب‌اللهی در این دوره محسوب می‌شوند .

    2 – ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی در خردادماه 1368 امام خمینی رهبر و بنیانگذار جمهوری اسلامی دار فانی را وداع گفت .

    بلافاصله بعد از وفات امام خمینی ، مجلس خبرگان آیت‌الله خامنه‌ای را به رهبری انقلاب برگزید .

    بعد از انتخاب رهبر ، انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و هاشمی رفسنجانی به ریاست جمهوری انتخاب شد .

    دولت هاشمی رفسنجانی با تدوین برنامه اول توسعه اقتصادی – اجتماعی کشور حرکت جدیدی را در انقلاب اسالمی آغاز کرد .

    محور اصلی برنامه دولت وی ‌«سازندگی اقتصادی» بود .

    طی دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی دو برنامه اول و دوم تهیه و به اجزا گذاشته شد .

    توسعه اقتصادی د رهر دو برنامه دارای اولویت بود .

    دلیل چندی اولویتی نیز ضرورت بازسازی ، سازندگی و اصلاح ساختار اقتصادی کشور بعد از هشت سال جنگ بود ، چون در دوران جنگ دولتی میرحسین موسوی تمام تلاش خود را صرف دفاع و اداره امور جنگ و حفظ عدالت اقتصادی در دوران بحران اقتصادی جنگ کرده بود .

    او با اجرای سیاست اقتصادی هدایت شده و کنترل دولتی ، سامان اقتصادی را حفط کرد ، اما بعد از جنگ ، مردم انتظار داشتند شرایط اقتصادی جامعه بهبود یابد ، سطح زندگی رفاهی افزایش یابد ، خرابی‌های جنگ بازسازی شود ، کارخانجات و بخش‌های تولیدی راه اندازی شوند و رونق اقتصادی آغاز شود .

    اجرای پروژه‌های زیربنایی مانند سدسازی ، احداث و بازسازی راه‌آهن و راه‌های شوسه ،‌ راه اندازی کارخانجات نیمه تمام و یا از کار افتاده ،‌افزایش کارایی اقتصادی منابع و معادن ،‌ کاهش کنترل دولتی و افزایش مشارکت بخش خصوصی در امور اقتصادی ،‌ شهرسازی و بازسازی شهرها از جمله شهر تهران ، توجه به بخش کشاورزی و جهت‌دهی آن به سوی صنعت صادرات ، افزایش توان نظامی ایران در جهت تولید سلاح‌های استراتژیک ،‌ از جمله محورهای فعالیت اقتصادی دولت هاشمی رفسنجانی بود .

    در زمینه سیاست خارجی نیز دولت هاشمی رفسنجانی سعی کرد مخاصمه ایران با سایر کشورهای منطقه‌ای و جهانی را کاهش دهد .

    وی محور فعالیت سیاست خارجی دولت خود را براساس توجه به کشورهای تازه استقلال‌یافته جنوب شوروی سابق تنظیم کرد .

    برنامه‌های اول و دوم توسعه و اقتدار دولت هاشمی رفسنجانی موجب فعال‌شدن بخش‌های مختلف اقتصادی گردید و ذهنیت جامعه را به سوی کار و تلاش و سازندگی سوق داد ، اما در زمینه توسعه سیاسی – فرهنگی برنامه مدون و متناسب با تحولات اجتماعی و ظهور نسل سوم انقلاب ارائه نکرد .

    3 – جناح‌بندی‌های سیاسی همان گونه که قبلاً گفته شد ،‌پس از پایان یافتن دوره‌ی حکومت میانه‌روها ،‌ نیروهای حزب‌اللهی کلیه‌ی ارکان حکومت را تحت کنترل خود گرفتند .

    حزب جمهوری اسلامی به عنوان یادگار شهید بهشتی نقش مهمی را در اداره امور کشور به عهده گرفت ،‌ به طوری که رؤسای هر سه قوه از اعضای شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی بودند .

    جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و روحانیت مبارز به عنوان دو نهاد قدرتمند سیاسی – مذهبی هدایت افکار عمومی را به عهده داشتند .

    سه روزنامه جمهوری اسلامی ، کیهان و اطلاعات و مثلث مطبوعاتی فعال این دوره محسوب می‌شدند .

    صدا و سیما نیز هماهنگ با نیروهای حزب‌اللهی مسؤولیت بسیج ملی را به عهده داشت .

    مجموعه شرایط فوق موجب یکپارچگی و یک صدایی خاصی در جامعه شده بود ، اما دیری نپایید که از دورن جامعه یکصدا ، جناح‌بندی‌های جدیدی ظاهر شد و اولین شکاف‌های سیاسی بین نیروهای حزب‌اللهی شکل گرفت .

    در یک طرف ،‌گروه‌ها و نیروهایی که طرفدار ارتش دولت در اداره امور کشور و دولتی شدن بخش‌های اقتصادی بودند و در طرف دیگر ، گروه‌ها و نیروهایی که طرفدار نقش بخش خصوصی در اداره امور کشور و خصوصی‌سازی اقتصادی بودند .

    رقابت بین دوجناح مذکور آثار مهمی بر جریانات سیاسی کشور گذاشت .

    تعطیلی فعالیت حزب جمهوری اسلامی ، اعلام موجودیت روحانیون مبارز ، آغاز فعالیت مجدد جمعیت مؤتلفه اسلامی ، سامان‌دهی مجدد سازمان مجاهدین انقلاب سالامی از جمله آثار دوره‌ی رقابت دوجناحی بود .

    با آغاز دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی ، هر دو جناح سیاسی به چالشی بزرگ کشانده شدند .

    هاشمی رفسنجانی با ایجاد فضای سنگین «سازندگی» و بازی پرقدرت سیاسی ایجاد موازنه بین دوجناح ، میدان عمل را از هر دوجناح گرفت و آنها را د رمواضع انفعالی شدیدی فرو برد .

    گروه‌ها و نیروهای طرفدار جناح جامعه روحانیت مبازر چاره‌یی جز تأیید و حمایت از دولت را نداشتند و گروه‌ها و نیروهای طرفدار مجمع روحانیون مبازر که تقریباً به انزوا کشیده شده بودند با طرح انتقادات محتاطانه‌یی از دولت به حیات خود ادامه دادند .

    هاشمی رفسنجانی همزمان با حفظ هر دوجناح در گردونه انقلاب ، مناع قدرت انحصاری هر یک از آنها شد و سعی کرد خود را به عنوان موازنه بین دوجناح بر آنها تحمیل کند .

    او برای تکمیل پروژه‌ی ایفای نقش موازنه بین دوجناح ، اقدام به تشکیل جناح سیاسی جدیدی متشکل از تکنوکرات‌های طرفدار انقلاب با عنوان «کارگزاران سازندگی» کرد و نارضایتی پنهان هر دو جناح را دو چندان کرد .

    4 – تحولات پنهان در دوره حکومت نیروهای حزب‌الهی ، بخصوص دهه پس از جنگ تحمیلی ، در بستر جامعه تحولات آرامی رخ داد که کمتر مورد توجه نظام سیاسی قرار گرفت .

    تحولاتی که بر ادامه روند انقلاب اسلامی تأثیر بسزایی گذاشت .

    الف) ظهور نسل جوان بعد از انقلاب اسلامی ، سیاست تنظیم و کنترل جمعیت کنار گذاشته شد و نرخ رشد جمعیت افزایش یافت ، به طوری که جمعیت سی و شش میلیونی سال‌های اول انقلاب پس از دو دهه به بیشتر از شصت میلیون تبدیل شد و تعادل ترکیب جمعیت به نفع جوانان و نوجونان تغییر کرد .

    ظهور نسل جوان و ارتباط ضعیف آنها با اصول و ارزش‌های انقلاب مهمترین دغدغه نظام سیاسی محسوب می‌شد .

    در حالی که نظام سیاسی سعی می‌کرد به سوی بنیادگرایی دینی و حاکمیت اصول انقلابی حرکت کند ، نسل جدید انقلاب راه دیگری می‌پیمود و پیوندش با اصل انقلاب ضعیفتر می‌شد .

    اشتغالات سیاسی – اجرایی مدیریت نظام ، رقابت‌ جناح‌های سیاسی و مشکلات اقتصادی – سیاسی موجب غفلت نیروهای انقلاب از نسل جوان جامعه شد و زمینه مساعدی برای حضور فعال و خودجوش آنها در صحنه‌های سیاسی – اجتماعی فراهم نکرد .

    از سوی دیگر ، برنامه‌های سازمان یافته دشمنان داخلی و خارجی انقلاب در جهت تضعیف نظام جمهوری اسلامی به شکل تهاجم فرهنگی گسترده و همه جانبه ، تحریم‌های اقتصادی – سیاسی و تبلیغات مأیوس کننده ، نسل جوان انقلاب را دچار تردید و سرگردانی ساخت و موجبات سرخوردگی آنها را فراهم کرد .

    ب) حاشیه نشینی نخبگان سیاسی و علمی همان‌طور که قبلاً بیان شد ، فضای سیاسی سنگین دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی موجب انزوا و حاشیه‌نشینی برخی گروه‌ها ، احزاب و نیروهای سیاسی فعال انقلاب شد .

    این نیروها فرصتی پیدا کردند تا ضمن روی آوردن به مطالعات و تحقیقات دانشگاهی و ارتقای سطح علمی و تحصیلی خود ، به بازنگری در اصول و روند انقلاب اسالامی بپردازند .

    آنها با تشکیل گروه‌های فکری – فرهنگی ، دانشگاه‌ها و مراکز عملی – تحقیقاتی را پایگاه فعالیت خود قرار دادند و به نقد و بررسی موجود پرداختند و جبهه مخالفت با وضع موجود را سامان دادند .

    ج) نارضایتی‌های اقتصادی : اجرای برنامه‌های اول و دوم توسعه ، در عین ایجاد تحرک در بخش‌های مختلف اقتصادی و روند خصوصی‌سازی ، تعادل قشربندی طبقاتی جامعه را بر هم زد .

    در دهه‌ی اول انقلاب اقتصادی هدایت شده و تحت کنترل دولت و سیاست‌‌های حمایتی مانع از بروز شکاف‌های عمده اقتصادی بین اقشار جامعه شد .

    اما پس از پایان جنگ و با اجرای برنامه‌های توسعه اقتصادی اول و دوم ، فضای باز سرمایه‌گذاری بخش خصوصی موجب فعال شدن سرمایه‌های موجود و رشد طبقه جدیدی از سرمایه‌گذاران گردید و آرام آرام تعادل طبقات اجتتماعی با ایجاد فاصله بین اقشار فقیر و غنی به هم خورد .

    اگر چه دولت سعی کرد با حمایت از اقشار کم درآمد و افزایش سطح درآمد آنها مانع بروز چنین شکاف طبقاتی شود ، اما سرعت افزایش سرمایه‌ی سرمایه‌گذاران بخصوص در بخش‌های تجاری و خدمات بسیار زیاد بود ، به طوری که نرخ تورم به شدت افزایش یافت و در نتیجه قدرت خرید اقشار کم‌درآمد در پایین‌ترین سطح خود قرار گرفت و موجب نارضایتی‌های عمومی در بین مردم شد .

    دوره حکومت اصلاح طلبان تحولات عمیق اجتماعی ، پیدایش نسل‌های نو ، رشد فکری – فرهنگی جامعه در فضای باز بعد از انقلاب ، حاشیه‌نشینی نخبگان سیاسی – فرهنگی ، نارضایتی‌های عمومی حاصل از شکاف اقتصادی و عواملی از این قبیل ، طی دو دهه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ، زمینه‌های ظهور دوره جدیدی را فراهم کرد که دوره «اصلاح‌طلبی» نامیده می‌شود .

    در این دوره ، گروهی از نخبگان و نیروهای انقلاب که مدت‌ها حاشیه نشین و به انزوا کشیده شده بودند سعی‌ کردند با درک تحولات پنهان جامعه به بازنگری و ایجاد اصلاحات لازم در ساختارهای سیاسی – اجتماعی بپردازند .

    جریان اصلاح طلبی در انقلاب اسلامی که در برگیرنده طیف گسترده‌یی از نیروهای سیاسی ، فرهنگی و علمی بود ، با آغاز مبارزات انتخاباتی ششمین دوره ریاست جمهوری وارد صحنه شدند .

    آنها با معرفی سید محمد خاتمی به عنوان نامزد ریاست جمهوری ، جبهه اصلاح طلبی را سامان دادند .

    سید محمد خاتمی دارای ویژگی‌هایی بود که انتظار گروه‌های اصلاح طلب را برآورده می‌کرد و در راستای مطالبات مردم قرار داشت .

    روحانی بودن ، مخالف وضع موجود بودن و اعتقاد به اصلاحات داشتن ، دانشگاهی بودن و تعلق او به نیروهای فکری – فرهنگی ، طرفداری از سیاست‌های باز فرهنگی در وزارت ارشاد و جلب توجه هنرمندان و نویسندگان ، جوان گرایی و گرایش او به نسل‌های جدید و سخن گفتن با زبان‌ آنها ، از جمله ویژگی‌هایی بود که خاتمی را در حد مناسب‌ترین نامزد هدایت جبهه اصلاح طلب مطرح کرد .

    اصلاح طلبان با عنوان «گروه‌های پیرو خط امام» با جناح مقابل خود که علی‌اکبر ناطق نوری را نامزد ریاست جمهوری کرده بود و با عنوان «تشکل‌های همسو» فعالیت می‌کرد ، به رقابت پرداختند و در انتخابات دوم خرداد 1376 با کسب اکثریت قاطع آرا به پیروزی دست یافتند .

    1 – تشکیل جبهه دوم خرداد اگر چه تحولات پنهان دو دهه پس از پیروزی انقلاب زمینه را برای ظهور دوره اصلاح طلبی و موفقیت اصلاح طلبان فراهم کرده بود و ویژگی‌های خاتمی نیز در راستای مطالبات مردم قرار داشت ، اما عوامل دیگری نیز به موفقیت اصلاح طلبان افزود که برخی از آنها عبارت بودند از : تبلیغات نامناسب جناح رقیب ، انسجام و همراهی گروه‌ها و نخبگان ناراضی از وضع موجود اعم از نخبگان سیاسی ، فرهنگی ، علمی و هنری با اصلاح طلبان ، طرح مطالبات مردم در قالب برنامه‌ها و شعارهای تبلیغاتی ، حمایت و طرح دیدگاه‌ها و مطالبات نسل جوان ، حمایت و طرح دیدگاه‌ها و مطالبات نسل جوان ، حمایت هاشمی رفسنجانی و گره کارگزاران سازندگی از نامزدی خاتمی ، و در نتیجه ، به هم خورد تعادل بین جناح‌ها به نفع اصلاح طلبان ، حمایت کلیه رسانه‌ها و مجامع بیگانه و ایرانیان خارج از کشور حتی معاندان انقلاب اسلامی ، به دلیل اینکه نوع حرکت خاتمی و جنبش اصلاح طلبی را به زعم خود در جهت براندازی نظام جمهوری اسلامی قلمداد می‌کردند .

    مجموعه عوامل فوق موجب موفقیت اصلاح طلبان در کست قوه‌ی مجریه و آغاز دوره اصلاح طلبی انقلاب اسلامی گردیدو مرزبندی جدیدی را بین نیروها، گروه‌‌ها و احزاب سیاسی ایجاد کرد و چهارچوب رقابت بین آنها را از حد رقابت‌های انتخاباتی فراتر برد .

    مرزبندی جدید نیروها ، گروه‌ها و احزاب سیاسی را به دو جریان و جناح عمده تقسیم کرد که عبارت بودند از : اصلاح طلبان و اصول گرایان .

    2 – حکومت اصلاح طلبان با ریاست جمهوری خاتمی ، قوره مجریه در اختیار اصلاح طلبان قرار گرفت .

    وی تقریباً کلیه‌ی وزرای خود را از بین نیروهای اصلاح طلب برگزید .

    طرفداران اصلاحات برای انسجام و تداوم هدفمند برنامه‌های خود ، جبهه یکپارچه‌یی تشکیل دادند که به نام «جبهه دوم خرداد» موسوم گشت .

    جبهه دوم خرداد در سال اول حکومت اصلاح طلبان سعی کرد با بهر‌ه‌گیری از کلیه‌ی نیروها ، گروه‌ها و احزاب طرفدار جنبش اصلاحات و همچنین بسیج مطبوعات ،‌امکانات رسانه‌ای و مراکز دانشگاهی و دانشجویی اهداف و برنامه‌های اصلاحات را تفسیر و ترسیم کند ، تا ضمن جلب و حفظ حمایت انتخاباتی مردم ، زمینه را برای به دست آوردن قوه مقننه نیز فراهم کند .

    گام اول جبهه دوم خرداد برای رسیدن به هدف مذکور ، موفقیت در انتخابات شوراهای شهر بود .

    در انتخابات شوراها ، جبهه موفق به کسب اکثریت آرا د ربیشتر حوزه‌های انتخاباتی شد .

    پس از انتخابات شوراها ، موفقیت در انتخابات ششمین دوره مجلس شورای اسلامی در برنامه جبهه دوم خرداد قرار گرفت و جبهه دوم خرداد در این انتخابات نیز با کست اکثریت قاطع‌آرا ، قوه مقننه را نیز در دست گرفت .

    همزمان با موفقیت‌های جبهه در قوه مجریه ، شوراها و مجلس شورای اسلامی ، رئیس قوه قضاییه نیز تغییر کرد و مورد استقبال جبهه قرار گرفت و بدین ترتیب همه امکانات برای پیشبرد اهداف اصلاح طلبان فراهم گردید .

    3 – بحران‌های دوره اصلاحات مرحله اصلاحات در همه انقلاب‌ها ، مرحله‌یی بحرانیست .

    بحران دوره اصلاح طلبی در برخی از نظام‌های انقلابی به حدی بوده که موجب انحراف و براندازی نظام سیاسی آنها شده است .

    برای مثال می‌توان به فروپاشی نظام سیاسی شوروی سابق اشاره کرد .

    علت اصلی بحران مرحله اصلاحات مقابله دو جریان اصلاح طلب و اصول‌گراست .

    تجزیه و تحلیل مقابله دو جریان مذکور در انقلاب اسلامی و کالبدشکافی هر یک از جریانات به درک علت بحران‌های مرحله‌ی اصلاحات کمک می‌کند.

    همان گونه که قبلاً گفته شد ، پس از پیروزی اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ، مرزبندی جدیدی بین نیروها ، گروه‌ها و احزاب سیاسی به وجود آمد و دو جریان اصلاح طلب و اصول‌گرا شکل گرفت .

    جبهه اصلاح طلبان در «تغییر وضع موجود» با یکدیگر وحدت نظر داشتند ، اما در برگیرنده‌ی طیف گسترده‌یی از نیروها ، گروه‌ها و احزابی می‌شدند که اختلافات بسیار زیاد و در برخی موارد ، اصولی با یکدیگر داشتند .

    در یک سوی طیف اصلاح طلبان نیروهایی قرار داشتند که خواستار براندازی جمهوری اسلامی ، خط امام و تجدید نظر در اصول انقلاب اسلامی بودند .

    آنها با دخالت دین در سیاست ، اصل ولایت فقیه و اسلامیت نظام به مخالفت برخاستند و از جنبش اصلاح‌طلبی انتظار داشتند ماهیت و ساختار نظام جمهوری اسلامی را تغییر دهد .

    این گروه‌ها که اغلب با مجامع خارجی و گروه‌های ضد انقلاب خارج از کشور ارتباط داشتند ، استراتژی براندازی جمهوری اسلامی را دنبال می‌کردند .

    در حالی که در آن سوی طیف اصلاح‌طلب ، نیروها ، گروه‌ها و احزابی قرار داشتند که از طرفداران زحمت کشیده انقلاب بوده و از یاران امام خمینی و معتقد به نظام ، اصل ولایت فقیه و قانون اساسی بودند .

    آنها معتقد بودند با ایجاد اصلاحات انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی ، حیات مجدد خواهد یافت و دوام و بقای آن تضمین خواهد شد .

    نیروها ، گروه‌ها و احزاب سیاسی جبهه اصول‌گرایان نیز که در «حفظ اصول و مبانی جمهوری اسلامی» با یکدیگر وحدت نظر داشتند ، شامل طیف گسترده‌یی از نیروهای اجتماعی می‌‌شدند که در یک سوی آن ، نیروها و گروه‌هایی بودند که با اصل اصلاحات موافق بودن ، ولی در موضوع و وسعت آن با اصلاح طلبان اختلافایت داشتند ؛ در حالی که در سوی دیگر طیف این جبهه نیروها ، گروه‌ها و احزابی قرار داشتند که مجموعه اصلاح طلبی را حرکتی ضد انقلابی و در جهت براندازی نظام جمهوری اسلامی تلقی می‌کردند و بنا را بر مبارزه همه جانبه با جنبش اصلاح‌طلبی گذاشتند .

    علت اصلی بحران‌های دوره اصلاح طلبی برخورد و مقابله دو گروه افراطی اصلاح طلب و اصول‌گرا بود .

    افراطیون اصول‌گرا ، اصلاح‌طلبی را تهدیدی علیه اصول و مبانی دینی – سیاسی انقلاب تلفی می‌کردند و افراطیون اصلاح طلب جنبش اصلاح‌طلبی را با براندازی جمهوری اسلامی مساوی می‌دانستند و خواهان تجدید نظر در اصول انقلاب بودند و در پیشبرد اهداف خود از حمایت دشمنان جمهوری اسلامی برخوردار بودند .

    برخورد این دو گروه بحران‌هایی را به وجود آورد که مهمترین آنها عبارت بودند از : 1 – بحران قتل‌های زنجیره‌ای که از طرف گروه‌های افراطی اصول‌گرا در وزارت اطلاعات به ‌وجود آمد .

    2 – بحران مطبوعات و روزنامه‌هایی که برخی از آنها به پایگاه دشمن و افراطیون اصلاح طلب تبدیل شده بودند .

    3 – بحران کوی دانشگاه که در تیرماه سال 1378 رخ داد و افراطیون هر دو گروه اصلاح طلب و اصول‌گرا در آن نقش داشتند .

    4 – بحران ترور حجاریان که از طرف گروهی از افراطیون اصول‌گرا به وجود آمد .

    5 – بحران خرم آباد در سال 1379 که نقش افراطیون اصلاح‌طلب و اصول‌گرا در آن آشکار شد .

    4 – برنامه‌ها و اصول جنبش اصلاح طلبی جنبش اصلاح طلبی «توسعه سیاسی» را محور برنامه‌های خود قرار داد و برای تحقق آن تاکتیک‌های عملیاتی خود را بر چند اصول استوار ساخت : حاکمیت قانون با محوریت قانون اساسی استقرار جامعه مدنی و تأمین امنیت و حقوق شهروندان .

    ارتقای سطوح فرهنگی – اقتصادی اقشار مختلف بخصوص اقشار محروم و کم‌ درآمد .

    توجه خاص به جوانان و زنان و حل مشکلات مربوط به آن‌ها .

    اصلاح ساختار اداری و مبارزه با مظاهر فساد و تبعیض .

    تأمین عدالت اقتصادی – اجتماعی شهروندان .

    جنبش اصلاح طلبی اصول توسعه سیاسی و مطالبات مردم را با مهارت قابل توجهی مطرح کرد و نشان داد که تحولات پنهان جامعه را شناخته است ، ولی در تحقق آنها

به عقيده عده اي از کارشناسان مسائل سياسي، يکي از علل اصلي تشکيل حزب رستاخيز، شکست رژيم در اهداف و برنامه هاي انقلاب سفيد بود. از آنجايي که انقلاب سفيد سرآغاز شروع سلطنت مستبدانه و مطلقه شاه در ايران بود که با غائله انجمن هاي ايالتي و ولايتي که "با ح

بعد از سقوط آخرين دولت کمونيستي در اواخر آوريل 1992 م ، و انتقال قدرت به مهاجرين(کساني که در دهه هاي قبل يا خود يا پدرانشان به پاکستان عظيمت کرده بودند و حالا با برنامه ريزي منسجم برگشته بودند تا قدرت را در دست بگيرند اين گروه طالبان نام داشتند) زيا

جنبش مشروطه ایران مجموعه کوشش‌ها و رویدادهائی است که در دوره مظفرالدین‌شاه قاجار و سپس در دوره محمدعلی‌شاه قاجار برای تبدیل حکومت استبدادی به حکومت مشروطه رخ داد و منجر به تشکیل مجلس شورای ملی و تصویب اولین قانون اساسی ایران شد پیشینه از اوائل سلطنت ناصرالدین شاه قاجار نارضایتی مردم از ظلم وابستگان حکومت رو به رشد بود. تأسیس دارالفنون و آشنائی تدریجی ایرانیان با تغییرات و تحولات ...

زندگينامه دکتر علي شريعتي در سال 1312 در روستاي مزينان از حوالي شهرستان سبزوار متولد شد. اجداد او همه از عالمان دين بوده اند.... پدر پدر بزرگ علي، ملاقربانعلي، معروف به آخوند حکيم، مردي فيلسوف و فقيه بود که در مدارس قديم بخارا و مشهد و سبزوار تح

یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی ایران، ایجاد شوراهای اسلامی است که یکی از مظاهر دموکراسی و حاکمیت مردم به شمار می رود. هدف از تشکیل این شوراها، شرکت دان مردم در اداره امور است، از پایین ترین سطح جامعه تا بالاترین سطح آن و در تمام واحدهای سازمانی و واحدهای کار تا مردم به اداره امور شهر و محلی که در آن زندگی می کنند و یا سازمانی که در آن کار می کنند علاقه مند شوند و نسبت به آن ...

ایران در دوره سلطنت رضاشاه (پهلوی اول) در این دوره که شانزده سال به طول انجامید، شیوه های گوناگونی در اداره امور به کار رفت. در آغاز به ظاهر جنبه های مشروطه خواهی و دین پروری و ملت خواهی چیره بود و دکتر مصدّق و مدرّس و آزادیخواهان دیگری از تهران و برخی از شهرها به مجلس راه یافتند. اما بسیاری از آزادیخواهان یا در نظام جدید ادغام می شدند یا از سیاست و مبارزه بر ضد دیکتاتوری نظامی ...

:: يار مهربان کودکان عباس يمينى شريف، يار مهربان، يار مهربان کودکان ايران، خود کودکى بود از اين سرزمين که در سال 1298 شمسى در محله پامنار تهران زاده شد. اگرچه او هفتاد سال در اين شهر زندگى کرد، جوان شد، به ميانسالى رسيد و در هنگامه‌ى سپيد مويى ا

در فوریه 1917 روسیه سلطنتی، نصف اروپا، یک سوم آسیا، تحت رژیم پلیسی انعطاف ناپذیر و متمرکز ی زندگی می کرد و تنها یک قدرت سیاسی درآن به حساب می آید و آن شخص تزار بود. روسیه به عنوان یکی از مقتدرترین، کم تمدن ترین و تسخیر ناپذیر ترین دولت های زمان شهرت داشت. درباره روش ها و هدف های انقلاب روسیه هر طور قضاوت شود تردیدی نسیت که این انقلاب ارزش بررسی و تعمق را دارد. از لحاظ اجتماعی، ...

چهاردهم مرداد امسال مصادف است با صد و يکمين سالگرد انقلاب مشروطه و متعاقب آن تنظيم سند قانون اساسي ايران . مشروطه اي که هنوز هم يکي از دغدغه هاي مردم ايران براي رسيدن به ارزشهاي انساني تکوين نيافته آن است. مشروطه اي که در آن زير بناي فکري و انديشه

آيت‌الله سيد ابوالقاسم کاشاني (????-???? هجري شمسي) مجتهد شيعه و سياست‌مرد ايران. تحصيلات مقدماتي را نزد پدرش سيد مصطفي کاشاني که از علماي برجسته نجف بود فراگرفت. سپس مدتي شاگرد آخوند ملا محمدکاظم خراساني بود. در جريان جنگ جهاني اول همراه پدرش در مب

در اوايل تابستان 1793 به نظر مي رسيد که جمهوري از دست رفته است. مجلس قانون گذاري بايد با وضعيت نوميد کننده اي مقابله نمايد. به موفقيت متحدين، نافرماني و عصيان دو سوم از ملت، افزوده شده بود. قحطي، پاريس را تهديد مي کرد و ميهن پرستان از اينکه به سرنوش

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول