فیبر نوری چیست ؟
فیبرها (نوری رشته های بلند و نازک از شیشه بسیار خالصند که ضخامت در حدود قطر موی انسان دارند آنها در بسته هایی بنام کابلهای نوری کنار هم قرار داده می شوند و برای انتقال سیگنالهای نوری در فواصل دور مورد استفاده قرار می گیرند
فیبر نوری :
پس از اختراع لیزر در سال 1960 میلادی ایده به کارگیری فیبر نوری برای انتقال اطلاعات شکل گرفت.
خبر ساخت اولین فیبر نوری در سال 1966 همزمان در انگلیس و فرانسه با تضمحیق 1000db/km اعلام شد که شدیداً کاهش داده شد و به مقداری رسید که قابل ملاحظه با سیم های هم محور به کار رفته در شبکه مخابرات بود.
فیبر نوری از پالس های نور برای انتقال داده ها از طریق تارهای سیلکون بهره می گیرد.
طرح تولید:
مراحل ساخت :
1- مراحل صیقل گرمایشی : پس از نصب لوله با عبور گاز های کلر و اکسیژن در دمای بالاتر از 1800 درجه سلسیوس لوله صیقل داده می شود تا بخار آب موجود در جدا درونی لوله از آن خارج شود.
2- مرحله اچینگ : در این مرحله با عبور گازهای کلر، اکسیژن و فرئون لایه سطحی جدار داخل لوله پایه خورده می شود تا ناهمواری ها و ترک های سطحی بر روی جدار داخلی لوله از بین بروند.
3- لایه نشانی ناحیه غلاف : در مرحله لایه نشانی غلاف ، ماده تترا کلرید سیلسیوم واکسی کلر ینفسفویل به حالت بخار به همراه گازهای هلیموارد لوله شیشه ای می شوند و در حالتی که مشعل اکسی هیدروژن با سرعت تقریبی 120 تا 200 میلی متر در دقیقه در طول لوله حرکت می کند و دمایی بالاتر از 1900 درجه سلسیوس ایجاد می کند، واکنش های شیمیایی زیر به دست می آیند.
ذرات شیشه ای حاصل از واکنش های فوق به علت پدیده ترموفرسیسی کمی جلوتر از ناحیه داغ پرتاب شده و درون جداره داخل رسوب می کنند و با رسیدن مشعل به این ذرات رسوبی حرارت کافی به آنها اعمال می شود به طوری که تمامی ذرات رسوبی شفاف می گردند و به جدار داخل لوله چسبیده و یکنواخت می شوند.
بدین ترتیب لایه های شیشه ای مطابق با طراحی با ترکیب در داخل لوله ایجاد می گردند و در نهایت ناحیه غلاف را تشکیل می دهند.
موارد لازم در فرایند ساخت : تترا کلرید سیلیوکون: این ماده برای تأمین لایه های شیشه ای در فرایند مورد نیاز است.
تتراکلرید ژرمانیوم : این ماده برای افزایش ضریب شکست شیشه در ناحیه مخزن پیش سازه استفاده می شود.
اکسی کلرید فسفریل : برای کاهش دمای واکنش در حین ساخت پیش سازه ، این مواد وارد واکنش می شود.
گاز فلوئور: برای کاهش ضریب شکست شیشه در ناحیه غلاف استفاده می شود.
گاز هلیم : برای نفوذ حرارتی و حباب زدایی در حین واکنش شیمیایی در داخل لوله مورد استفاده قرار می گیرد.
گاز کلر : برای آب زدایی محیط داخل لوله قبل از شروع واکنش اصلی مورد نیاز است.
از لحاظ کل دو نوع فیبر وجود دارد : تک حالتی و چند حالتی فیبر تک حالتی یک سیگنال نوری را در هر زمان انتشار می دهد، در حالی که فیبر چند حالتی می تواند صدها حالت نور را به طور همزمان انتقال بدهد.
فیبر نوری یک موجب استوانه ای از جنس شیشه یا پلاستیک است که دو ناحیه مخزن و غلاف با ضریب غلاف با ضریب شکست متفاوت و دو لایه پوشش اولیه و ثانویه پلاستیکی تشکیل شده است .
بر پایه قانون اسنل برای انتشار نور در فیبر نوری شرط: می بایست برقرار باشد که به ترتیب ضریب شکست های مخزن و غلاف هستند.
انتشار نور تحت تأثیر عوامل ذاتی و اکتسابی دچار تضعیف می شود این عوامل عمدتاً ناشی از جذب فرابنفش ، جذب فروسرخ ، پراکندگی رایل ، خمشی و فشارهای مکانیکی برآنها هستند.
فیبر نوری چگونه ساخته می شود؟
فیبر نروی از شیشه شفاف بسیار خالص ساخته می شود اگر شیشه پنجره را بعنوان محیطی شفاف که نور را از خود عبور می دهد در نظر بگیریم به دلیل وجود ناخالصیها در شیشه نور به طور کامل و بدون تغییر عبور نمی کند به هر حال شیشه ای که در ساخت فیبر نور به کار می رود نسبت به شیشه به کار رفته برای پنجره ناخالصیهای بسیار کمتری دارد.
برای ساخت فیبر نوری بایستی مراحل زیر طی شود: 1- ساخت یک استوانه شیشه ای از پیش تعیین شده 2- کشیدن فیبر از استوانه آماده شده 3- آزمایش فیبر های تولید شده 4- ساخت استوانه شیشه ای.
ماشین مورد استفاده برای ساخت استوانه : ماشین مخصوصبه طور مستمر می چرخد تا استوانه ای استوار و اندود شده ساخته شود.
خلوص شیشه با استفاده از قطعات پلاستیکی که در برابر خوردگی مقاوم است و در سیستم تزریق گاز به کار رفته و نیز با کنترل دقیق جریان گاز و ترکیب آن حفظ می شود.
روند ساخت این استوانه کاملاً خودکار است و چندین ساعت به طور می انجامد بعد از اینکه استوانه ساخته شده خنک شدت کنترل کیفیت روی آن انجام می شود.
کاربردهای فیبر نوری : 1- کاربرد در حسگرها: استفاده از حسگرهای فیبر نوری برای اندازه گیری کمیت های فیزیکی مانند بیان الکتریکی ، میدان مغناطیسی ، فشار ، حرارت ، جابجایی ، آلودگی آب های دریا ، سطح مایعات ، تشعشعات پرتوهای گاما و ایکس در سالهای اخیر شروع شده است در این نوع حسگرها ، از فیبر نروی به عنوان عنصر اصلی حسگر بهره گیری می شود بدین ترتیب که ویژگی های فیبر نوری تحت میدان کمیت مورد اندازه گیری تغییر یافته و به اندازه شدت کمیت تأثیر پذیر می شود.
2- کاربردهای نظامی : فیبر نوری کاربردهای بی شماری در صنایع دفاع دارد که از آن جمله می توان برقراری ارتباط و کنترل با آنتن رادار ، کنترل و هدایت موشک ها ارتباط زیردریاییها ( هیدروفون ) را نام برد.
3- کاربردهای پزشکی : فیبرنوری در تشخیص بیماری ها و آزمایشهای گوناگون در پزشکی کاربرد فراوان دارد که از آن جمله می تواند دزیمتری غدد سرطانی ، شناسایی نارسایی های داخل بدن ، جراحی لیزری ، استفاده در دندانپزشکی و اندازه گیری مایعات و خون نام برد.
مزایای فیبر نوری : فیبر نوری در مقایسه با سیم های مسی دارای مزایای زیر است : ارزانتر: هزینه چندین کیلومتر کابل نوری نسبت به سیم های مسی کمتر است.
نازک تر : قطر فیبرهای نوری بمراتب کمتر از سیم های مسی است.
ظرفیت بالا : پهنای باند فیبر نروی به منظور ارسال اطلاعات بمراتب بیشتر از سیم مسی است.
تضعیف ناچیز : تضعیف سیگنال در فیبر نوری بمراتب کمتر از سیم مسی است.
سیگنالهای نوری : بر خلاف سیگنالهای الکتریکی در یک سیم مسی ، سیگنالهای نوری در یک فیبر تأثیری بر فیبر دیگر نخواهد داشت .
مصرف برق پایین : با توجه به سیگنال ها در فیبر نوری کمتر ضعیف می گردد.
بنابراین می توان از فرستنده هایی با میزان برق مصرفی پائین نسبت به فرستنده های الکتریکی از ولتاژ بالایی استفاده می نمایند استفاده کرد.
غیر اشتعال زا : با توجه به عدم وجود الکریسیته ، امکان بروز آتش سوزی وجود نخواهد داشت .
سبک وزن : وزن یک کابل فیبر نوری بمراتب کمتر از کابل مسی است.
انعطاف پذیر : با توجه به انعطاف پذیری فیبر نوری و قابلیت ارسال و دریافت نور از آن در موارد متفاوت نظیر دوربین های دیجیتال با موارد کاربردی خاص مانند : عکس برداری پزشکی ، لوله کشی و...
استفاده می گردد.
فیبرهای نوری نسل سوم : طراحان فیبرهای نسل سوم ، فیبرهایی را مد نظر داشتند که دارای کمترین تلفات و پاشندگی باشند .
برای دستیابی به این نوع فیبرها، محققین از حداقل تلفات در طول موج1550 نانومتر و از حداقل پاشندگی در طول موج1310 نانومتر بهره جستند و فیبری را طراحی کردند که دارای ساختار نسبتاً پیچیده تری بود .
در عمل با تغییراتی در پرو فایل ضریب شکست فیبرهای تک مد از نسل دوم که حداقل پاشندگی آن در محدوده 3/1 میکرون قرار داشت ، به محدود 55/1 میکرون انتقال داده شد و بدین ترتیب فیبر نوری با ماهیت متفاوتی موسوم به فیبر دی اس اف ساخته شد.
سیستم های ارتباط بوسیله فیبرنوری ، شامل این قسمت هاست : فرستنده – سیگنالهای نور را تولید می کند و به رمز در میاورد.
فیبر نوری – سیگنال های نور را تا فواصل دور هدایت می کند.
تقویت کننده نوری – ممکن است برای تقویت سیگنالهای نوری لازم باشد.( برای ارسال سیگنال به فواصل خیلی دور .
گیرنده نوری – سیگنال های نور را دریافت و رمز گشایی می کنند.
فرستنده : نقش فرستند شبیه ملوانی است که روی عرشه کشتی فرستنده پیام ایستاده و پیام را ارسال می کند.
فرستنده ابراز تولید نور را در فواصل زمانی مناسب خاموش یا روشن می کند .
فرستنده در عمل به فیبر نوری متصل می شود و حتی ممکن است دارای لنزی برای متمرکز کردن نور به داخل فیبر هم باشد قدرت اشعه لیزر بیش هاست اما با کم و زیاد شدن دما شدت نورشان تغییر می کند و گرانتر هم هستند.
تقویت کننده نوری : نور حین عبور از فیبر ضعیف می شود .
( مخصوصاً در فواصل طولانی بیش از نیم مایل یا حدود یک کیلومتر مثل در کابلهای زیر دریا ) بنابراین یک یا بیش از یک تقویت کننده نوری در طول کابل بسته می شوند تا نور ضعیف شده را تقویت کند .
یک تقویت کننده نروی دارای فیبرهای نوری با پوشش ویژه ای است .
نور ضعیف شده پس از ورود به این تقویت کننده تحت تأثیر این پوشش خاص و نیز نور لیزری که به این پوشش تابیده می شود تقویت می شود .
ملکولهای موجود در این پوشش ویژه با تابش لیزر به آنها ، سیگنال نوری جدید و قوی تولید می کنند که مشخصات آن مشابه نور ورودی به تقویت کننده است.
گیرنده نوری : گیرنده نوری مشابه ملوانی که روی عرشه گیرنده پیام بود عمل می کند این گیرنده سیگنال های نروی ورودی را می گیرد، رمز گشایی می کند و سیگنالهای الکتریکی مناسب رابرای ارسال به کامپیوتر ، تلویزیون یا تلفن کار بر تولید و به آنها ارسال می کند.
سوابق شغلی : * نظارت بر پروژه های شناورهای دریایی * مدیر عامل شرکت سیم و کابل تبریز وابسته به سازمان اقتصادی کوثر * مدیر عامل شرکت صنایع مس شهید باهنر وابسته به شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی .
* رئیس هیئت مدیره کابل باختر * رئیس هیئت مدیره شرکت هادی برق شرح فعالیت کارآفرینی: بیان رسالت : این کارخانه درسال 1388 به عنوان یکی از شرکت برتر تولید فیبر نوری درسطح خراسان شمالی باشد .
به گونه ای که رشد وهم چنین رضایت مشتری یان را جلب نماید.
وهمچنین بتوانیم توزیع خود را به شهرهای مجاور نیز برسانیم به امید ان روز که به عنوان یکی از بهترین کار افزینان استا ن معرفی شویم .
محل فعالیت کار افرینانه : استان خراسا ن شمالی- شهرستان بجنورد خیابان امام خمینی شماره 32 طبقه چهارم کارکنان مورد نیاز 1- مدیر : یک نفر مدیر جهت ارتقاع فعالیت ها وبرنامه ریزی آنهاست .
2- حسابدار 3- منشی : جهت کمک به مدیر ضروری می باشد .
4- نگهبان : یک نفر لایق ومعتمد برای این کار ضروری می باشد .
5- تجهیزات روشهای تبلیغات تخفیف 10% به مشتریان نیاز سنجی : امار گیری نیاز مردم به آن در استا ن یا شهرستان ها با استفاده از رسانه های تبلیغاتی مثل : تلویزیون – رادیو – روزنامه ها و مجلات وسایت های اینترنتی نمایندگی ها طرح تجاری: قوت ها بزرگترین نقطه قوت ما تبلیغات و آگاهی بیش از اندازه دولت به مردم است که در چند سال اخیر که به اهمیت فیبر نوری پی برده اند پس بسیا ر مورد استقبال قرار خواهد گرفت فرصت ها 1- نبودن رقیب باعث می شود که به هدف های ما نزدیکتر شویم یعنی فیبر های را تولیدکنیم که متفاوت با تولیدات رقیبانمان باشد .
2- فیبر نوری چون در شهرستان مان تولید نمی شود باعث می شود که مردم بشتر استفاده کنند.
نقاط ضعف : چون کار بسیا ر مشکل می باشد ممکن است در اوایل با ضرر مواجه شوم که می توانیم با کسب اطلاعات وآموزش بیشتر این ضعف را برطرف کنیم.
طرح عملیاتی: توجبه اقتصادی: با توجه به اطلاعات وتحقیق وبررسی وحسابداری دقیق ما هزینه ها کمتر از در آمد ها می باشد با امید به خدا اگر در معرض حوادث قرار نگیریم هموارهسود خواهیم داشت .
توجیه تکنولوژی : در این شرکت همان طورکه در بخش طرح عملیاتی گفته شد از دستگاه هایی استفاده می شود که روند و کارایی پروژه را بالا می برد .
توجیه سیاسی : باید در نظر داشت که سیاست دراین امر ضروری می باشد منظور این است که باید رقیبان خودرا بشناسیم .
توجیه فرهنگی: در هر فرهنگ ومذهبی ، محصولات وکالاهای خاصی مصرف می شود که بادیگر فرهنگ ها ومذهب ها متفاوت می باشد .
تحلیل صنعت و محیط: تحقیق و توسعه معرفی واحد تحقیق و توسعه با توجه به اهمیت و نقش تحقیق و توسعه در گسترش تولیدات جدید ، کاهش هزینه های جاری ، مدیریت ضایعات و کاهش الاینده ها و بهینه سازی مصرف انرژی شرکت کابلهای مخابراتی شهید قندی بر آن شد تا با ایجاد واحد تحقیق و توسعه در زمینه های فوق فعالیت کند.
لذا در سال 1384 با عضویت در انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن و تشکیل واحد تحقیق و توسعه متشکل از 5 نفر نیروی متخصص آغاز به کار کرد.
با تعریف پروژه های مختلف از جمله ساخت کابلهای جدید و به خصوص ارسال 2 مقاله به کنفرانسهای بین المللی واحد R&D به کار خود ادامه داد.
در نهایت این واحد در سال 1385 موفق به دریافت گواهی تحقیق و توسعه از سازمان صنایع و معادن شد.
در حال حاضر واحد تحقیق و توسعه این شرکت دارای 8 نفر عضو فعال می باشد که توانسته است تعداد زیادی کابل مطابق با نیاز مشتری و بازار تولید کند.
همچنین پروژه های مختلفی در زمینه کاهش مصرف مواد اولیه و قیمت تمام شده در دست اجرا دارد.
هدف از کار خط و مشی سیستم مدیریت یکپارچه (کیفیت - زیست محیطی - ایمنی و بهداشت شغلی) شرکت کابلهای مخابراتی شهید قندی جلب رضایت مشتری با رعایت قوانین، مقررات و سایر الزامات در جهت حفاظت از محیط زیست ، استقرار سیستم ایمنی و بهداشت شغلی را به عنوان اولویت های نظام مدیریتی خود تلقی مینماید و ضمن تولید و ارائه خدمات با حفظ شعار "بهبودمستمرکیفیت وخدمات" ، براساس خواسته ونیاز مشتریان ، مطالعات و اقدامات لازم را برای پیشگیری از آلودگی محیط زیست انجام میدهدتا با ایجاد محیطی ایمن وبا شناسایی عوامل آسیب رسان ، اقدامات لازم جهت کنترل ، ارزیابی وحذف عوامل را انجام دهد.
به منظور بهبود کیفیت و کمیت محصولات تولیدی و بهبود شرایط زیست محیطی و ایمنی به عنوان اقدام انسانی ،اسلامی و قانونی در راستای تحقق اهداف ملی و بین المللی، شرکت کابلهای مخابراتی شهید قندی با انتخاب سیستم های استاندارد مدیریت کیفیت ، زیست محیطی و ایمنی و بهداشت براساس استانداردهای : 1- 1999 :18001 OHSAS 2-ISO 14001: 2004 3-2000 : ISO 9001 به عنوان الگوی مدیریتی ، خط مشی کیفیت ، زیست محیطی ، ایمنی و بهداشت شغلی را به شرح ذیل اعلام می نماید : وظایف شرکت تبعیت از قوانین و الزامات زیست محیطی و ایمنی و بهداشت شغلی مرتبط با فرآیندهای شرکت.
حفظ و بهبود کیفیت محصولات شرکت.
ساماندهی وبهبودمنابع انسانی از طریق آموزش ، امنیت شغلی ، بالا بردن سطح ایمنی و بهداشت و ایجاد انگیزش در کارکنان درجهت تحقق اهداف سازمان.
تلاش در جهت استانداردنمودن فعالیت های شرکت با طراحی و استقرار نظام های مدیریتی معتبر واخذ گواهی نامه های مربوطه.
ایجاد فضای مناسب جهت دریافت نظرات وپیشنهادها ، بمنظور بهبود مستمر سیستمهای مدیریت کیفیت ،زیست محیطی و ایمنی و بهداشت شغلی از طریق مکانیزم نظام پیشنهادها.
انجام تحقیقات به منظور افزایش سهم بازار داخل و بازارهای بین المللی ، ایجاد تنوع در محصولات، انجام پروژه های کلید دردست Turnkey داخل و خارج ازکشور ، ارائه آموزش و خدمات مشاوره ای براساس نیاز مشتریان .
محمدجعفر ذبیحی عضو هیئت مدیره و مدیرعامل فعالیت های شرکت : بزرگترین تولید کننده انواع کابلهای مخابراتی کابلهای مخابراتی مسی کابلهای مخابراتی نوری کابلهای ترکیبی و خاص ماژول خورشیدی امکان سنجی ، طراحی ، مشاوره ، آموزش و اجرای پروژه های شبکه های خدمات فنی و مهندسی به صورت کلید در دست (Turnkey) ساخت ف طراحی ، نصب ، و راه اندازی کارخانه جات تولید کابلهای مخابراتی سرمایه گذاری مشترک در زمینه تولید کابل مخابراتی با سایر کشورها تولید کننده کابلهای خاص برای مصارف شرکت های گاز ، نفت ، پتروشیمی ف راه آهن ، قطلارهای شهری ، توانیر ، کنترل ترافیک ، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی هدف : امکانات شرکت : بکارگیری جدیدترین تکنولوژی خو تولید در صنعت کابلسازی بیش از یکصدوپنجاه میلیون دلار تجهیزات ابزار دقیق و آزمایشگاهی پیشرفته و مدرن برای آزمایش و بررسی کیفی مواد اولیه و محصول استفاده از سیستم ربات به منظور انتقال ف جابجای و انتخاب قرقره ها در جهت افزاش راندمان ، بالابردن کیفیت محصول و کاهش ضایعات برنامه ریزی ، کنترل تولید ، نگهداری و تعمیرات خوط بر اساس آخرین دستاوردهای علمی بهره مندی بیش از 1000 نیروی متخصص و با تجربه و بکارگیری لصول علمی مدیریت نوین انتخاب و تامین مواد اولیه منطبق با استانداردهای بین المللی از تولید کنندگان معتبر داخلی و خارجی در اختیار داشتن واحد تحقیقات و نوآوری ( R&D ) برای انجام تحقیقات پیشرفته و گسترده علمی جهت به روز نمودن تولیدات هنگام با پیشرفت تکنولوژی انجام به موقع تعهدات و ارائه مشاوره در جهت انتخاب بهینه حفظ و تضمین کیفیت محصول تولیدی در حد استاندارد های جهانی تامین بیش از 80% کابل مخابراتی زیر ساخت کشور بعد از انقلاب اسلامی بهبود مستمر کیفیت و خدمات و حفظ اصل مشتری سالاری جهت تلاش در برآورده ساختن نیازهای مشتریان کنترل و بازرسی کیفی در تمام مراحل انتخاب ( واد اولیه ، حین تولید ، محصول نهایی ) بازیافت و کابلهای فرسوده و ظایعاتی و استحصال مس ، پلی اتیلن و مواد بازیافتی شیمیایی ف صنعتی و ساختمانی کابلهای خاص و ترکیبی براساس نیاز و مشخصات فنی ارائه شدهاز طرف مشتریان استفاده از جدیدترین روشهای آموزشی برای مدیران و کارکنان هنگام با فعالیتهای تولیدی و تحقیقاتی سرمایه گذاری مشترک در زمینه تولید کابل مخابراتی با سایر کشورها بکارگیری مدرن ترین تجهیزات و متخصص ترین پیمانکاران جهت انجام پروژه های کلید در دست ( turnkey ) ظرفیت سالانه تولید فعلی شرکت : 20،000 میلیون هادی متر ( MCM ) کابلهای مخابراتی مسی تا 3600 زوج 45،000 کیلومتر کابلهایی فیبر نوری تا 288 کر 60،000 کیلومتر سیم دوبل هوایی 40،000 کیلومتر کابل هوایی ساده 5000تن انواع سیم و کابل برق 3 مگاوات ( MW ) برق خورشیدی حضور موثر در بازارهای جهانی از سال 1387 با صادرات به کشورهای : آلمان امارات متحده عربی سوریه عراق افغانستان آذربایجان تاجیکستان طرح مالی: صورت حساب سود وزیان شرکت فیبر نوری منتهی به سال مالی1385تا 1388 در آمد ها : در آمد فروش فیبر مسی 20000000 در آمد فروش فیبر نوری 30000000 جمع در آمد 50000000 هزینه ها هزینه آب ، برق ، گاز ، تلفن 200000 هزینه سوخت وانرژی 2000000 هزینه حقوق 5000000 هزینه بیمه 9000000 هزینه تعمیرات 4000000 هزینه تجهیزات 6000000 جمع هزینه ها 26200000 سود حاصل از یک دوره مالی 23800000 صورت حساب سرمایه منتهی به سال مالی 1385تا 1388 سرمایه اول دوره 128000000 سرمایه طی دوره 15700000 سرمایه پایان دوره 143700000 تراز نامه منتهی به سال مالی 1385تا 1388 دارایی ها: بدهی ها : بانک 24700000 وام بلند مدت 10000000 ساختمان 50000000 سرمایه صاحبان شرکت : زمین 50000000 سرمایه 143700000 تجهیزات 20000000 ملزومات 1000000 ماشین آلات 8000000 جمع دارایی ها 153700000 جمع بدهی ها 153700000