پوستر :
پوستر ، صفحه ای چاپ شده یا دست نوشته است که برای هدفی مشخص طراحی شده و روی دیوار : یا جاهای مخصوصی که در محل عبور و مرور مردم برای آن تهیه شده نصب می شود .
پوستر ، صفحه ای است حاوی تصاویر و تقوش و کلمات که برای آگاهی دادن یا پیام رسانی و یا تبلیغ ایده یا کلا مورد استفاده قرار می گیرد .
پوستر وسیله ایست برای ارتباط بین پیام دهنده و پیام گیرنده .
اهمیت این وسیله بیشتر از این جهت است که در کوتاهترین زمان در عین اختصار کلام ، بهترین پیام و تأثیر را روی تعداد زیادی بیننده بر جای می گذراد .
برای رسیدن به هدفی که پوستر به آن منظور طراحی می شود ، طراح باید چهار چوب امکانات این وسیله را بشناسد .
قطع پوستر ، انتخاب رنگ ، عناصر تصویری یا شیوه طراحی و عکاتسی برای موضوع مشخص پوتر ، انتخاب خط ، نوع کاغذ و چاپ و بعداً محل نصب پوستر ، مواردی است که طراح پوستر باید مد نظر داشته باشد تا بتواند به بهترین وجه پیام مورد نظر خود را انتقال دهد .
قطع پوستر :
مهمترین چیزی که در برخورد اول نظر تماشاچی را جلب می کند ، اندازه یا قطع پوستر است .
طراح بادی در رابطه با موضوع و محل نصب پوستر ، قطع مورد نظرش را انتخاب کند .
زیرا اندازه پوستر در دیده شده اهمیت ویژه ای دارد .
پوستر معمولاً در جاهایی نصب می شود که ابعاد بزرگی دارند مثل دیوارها ، تابلوها و پانهای بزرگ مخصوص نصب پوستر و غیره ، برای همین اندازه آن باید طوری باشد که در میان بقیهعوامل محیطی و عناصر تصویری و پوستر های دیگر : کاملاً دیده شود .
پوسترها دارای اندازه های مختلفی می توانند باشند که عمومی ترین آنها قطع 70 *100 و 70 * 50 است اما اغلب از فطع های 70 * 90 ، 60 * 90 ، 70 * 45 ، 60 * 45 و گاهی 35 * 50 سانتی متر هم استفاده می شود .
اندازه های دیگر و حتی کوچکتر برای بعضی پیام ها مثل هشدارها یا اخطا و مبارزه با سیگار و غیره نیز استفاده می شود .
پوستر هایی به قطع یک در دو متر در پانلهایی که در پیاده روها نصب شده یا 2 * 2 روی دیوارها و نیز تابلوهایی در قطع بسیار بزرگ در کنار اتوبانها و میزان های بزرگ ، اندازه های دیگر برای پوستر هستند .
هم چنین اندازه های متفاوت پوستر نصب در داخل یا بدنه اتوبوس طراح باید در یکی از قطع ها و اندازه های مناسب کاغذ ، پوستر را طراحی کند زیرا نکته مهم در این است که اندازه های استاندارد سبب می شوند که کاغذ به طور کامل مصرف شود و میزان « دور ریز » آن به حداقل برسد .
مهمترین چیزی که در برخورد اول نظر تماشاچی را جلب می کند ، اندازه یا قطع پوستر است .
هم چنین اندازه های متفاوت پوستر نصب در داخل یا بدنه اتوبوس طراح باید در یکی از قطع ها و اندازه های مناسب کاغذ ، پوستر را طراحی کند زیرا نکته مهم در این است که اندازه های استاندارد سبب می شوند که کاغذ به طور کامل مصرف شود و میزان « دور ریز » آن به حداقل برسد .
در غیر این صورت مقدار اضافه بر اندازه پوستر بی مصرف مانده و از این جهت مقداری از سرمایه سفارش دهنده به هدر خواهد رفت .
استفاده از اندازه های استاندارد از نظر زمانی به هنگام گرا در ساختن و چاپ کردن ، مقرون به صرفه است و هم در مصرف فیلم و زنیک و راحتی کار در چاپ موثر است .
امتیاط اندازه های غیر متعارف صرفاً در اینست که سبب جلب توجه زودتر تماشاچیان می شود اما این امتیاز با توجه به خیلی از عوامل دیگر اندازه های استاندارد وجه برجسته ای نیست .
رنگ پوستر: بعد از اندازه یا همزمان با آن رنگ پوستر ، مهمترین عامل جلب نظر تماشاچی در برخورد اول است امروزه برای همه افراد غیرممکن است که جهان را بدون رنگ تصویر نمایند، چرا که پدیده است که در همه جا حضور دارد .
تمام ارتباطات به کمک رنگها انجام میگیرد و تمام دریافت های عینی بوسیله رنگها حاصل می شود .
رنگ زندگی است.
رنگها قدیمی ترین و بدوی ترین ایده ها هستند.
رنگ مهمترین عنصر بصری از نظر بار احساسی و عاطفی است، بنابراین دارای نیروی ویژه ای در انتقال اخبار بصری است.
رنگ نه فقط دارای معانی عام است بلکه دارای معانی رمزی نیز است.
به رغم تمام اهمیتی که برای رنگ قایل شمرده اند، نحوه انتخاب آن به ندرت همراه با تجزیه وتحلیل درست و حساب شده انجام می گیرد.
به هر حال خواه درباره آن درست فکر شمرده باشد و خواه نه ، وقتی که رنگ انتخاب میشود معانی بسیار زیادی همراه آن منتقل می گردد.
عوامل محیطی محل نصب پوستر را هنگام انتخاب رنگ ضمن در نظر داشتن پیام رنگ ، باید مورد توجه قرار داد.
مثلاً پوستری با زمینه سبز در شهر شمال ایران ، توجه را دیرتر به خود جلب می کند تا همان پوستر با رنگ زمینه نارنجی یا قرمز .
پوستر با زمینه سفید در میان پوسترهای شلوغ دیگر در روی دیوار تماشاچی بیشتری دارد.
رنگ در واقع حاوی اخبار و اطلاعات زیادی نیز هست و از این جهت برای طراحان پوستر واجد اهمیت است.
همه ما به تأثیر و معنای خاصی که از رنگ سبزه زار ، گلها ، آسمان ، زمین ، دریا و غیره حاصل می شود واقفیم.
معانی دیگر نیز از رنگها تداعی می گردد که حالت سمبلیک دارد.
مثلاً قرمز دارای معناهایی است نظیر : خطر، فوریت یک امر، انقلاب ، مبارزه (جنگ ، شهادت) ، عصبانیت ، عشق ،گرما ، زندگی و شاید صدها معنای دیگر.
رنگهای پرزرق و برق ما را آشفته و رنگهای ملایم برایمان خوشایند است همانقدر که رنگهای تند ما را به جنبش و حرکت تحریک می کند، رنگهای ملایم به ما آرامش می دهد.
پس همراه رنگ انتخاب شده برای پوستر چه بخواهیم وچه نخواهیم پیام ها و معانی زیادی منتقل می گردد .
انتخاب رنگ پوستر و تعداد رنگها بستگی به خلاقیت طراح و نوع پیام از یک طرف و هزینه چاپ آن از طرف دیگر ، ارتباط دارد.
مثلاً ممکن است که بودجه سفارش دهنده محدود باشد و یا کیفیت فنی کارگراورساز و چاپچی و جنس مرکب و کاغذ مناسب نباشد در نتیجه طراح مجبور است وسعت میزان عمل خود را تابع شرایط موجود کند و سعی نماید از امکاناتی که در دسترس دارد حداکثر نتیجه مثبت را بگیرد و پوستری را با رنگها و محدودیتهای فنی طوری طراحی کند تا به کیفیت طرح و اثرش لطمه نخودر و بتواند دیدگاههای خردمندانه خود را در پوستر با هر شرایطی مطرح کند.
تسلط فنی طراح پشتوانه اساسی در کار اوست.
عناصر تصویری پوستر پوستر یک وسیله ارتباط بصری است ، پس در درجه اول برای دیدن طراحی میشود نه برای خواندن پس برای جلب تماشاچی و رساندن پیام موردنظر پوستر باید از عوامل و عناصر تصویری گیرا و جلب کننده ، بهره گرفت .
برای اینکه به این هدف رسید، باید از ایده های جدید و ضمناً زیبا و گیرا همراه تمام فوت وفن و ترفندهای آکادمیکی و تکنیکی استفاده نمود.
تصویر ونوشته دو عنصر اصلی پوستر هستند وشخصیت وجودی آن را مطرح می کنند.
عنصر نقش اول و اساسی را دارد و زبان اصلی پوستر است.بطور کلی پوستر باتصویر ساخته و شناخته می شود.
موفقیت پوستر بستگی به چگونگی وطرز بیان تصویری آن دارد و طرز بیان تصویری پوستر به توانایی هنرمندان بستگی دارد.
نقش سایر همکاران طراح گرافیست چون مدیر هنری ،عکاس ،نقاش ، اجراکار ، نویسنده شعار، خوشنویس ،گراورساز و چاپچی فقط در حد ساترکردن خلاقیت طراح است .
نقش نوشته در پوستر در نهایت ، دقیق تر کردن هدف تصویر و پیام آن است و طراح به نوشته به عنوان یکی از عناصر تصویری کمپوزیسیون اثر خود نگاه می کند و جای آنرا طوری تعیین می کند که به طور دایم نوشته به تصویر و تصویر اشاره به نوشته نماید.
شیوه خوشنویسی نوشته (انتخاب شیوه قلم حروف ) بوسیله طراح تعیین می گردد و باید هماهنگ با فضای تصویر باشد.
طراح این امر مهم را باید با تجربه انجام دهد تا ضمن آنکه استقلال و ظرایف خوشنویسی نوشته حفظ می شود، خود یکی از عناصر هماهنگ کمپوزیسیون کلی پوستر گردد.
ترکیب دو عنصر نوشته و تصویر باید طوری باشد که تصویر حرف بزند و نوشته تصویری باشد و ایجاد چنین موقعیتی ، بستگی کامل به کارآیی فنی و تجربی و خلاقیت طراح دارد.
هر طرحی باید آگاهیهای آکادمیک از قبیل : پایه و اصول طراحی ، ترکیب بندی و کمپوزیسیون ، روابط فرمها و رنگها و روانشناختی آنها را دارا باشد و به نتایج جستجوها و تجربیات هنرمندان دیگر آشنا باشد .
بیشترین اهمیت را در کار طراحی پوستر ،شناخت و تسلط بر فرهنگ اجتماع و محیط زندگی ، جامعه ای که پوستر برای آنها طارحی می شود .
دارا می باشد.
وقتی طراحی با فرهنگ و روحیه جامعه آشنایی عمیق داشته باشد به آسانی می تواند آشناترین بیان را برای رساندن پیام و ایجاد ارتباط با مخاطب پوستر پیدا کند و به خوبی وظیفه اش را ادا کند.
انواع پوستر از نظر موضوعی: پوسترهای فرهنگی ، پوسترهای تجارتی و پوسترهای اجتماعی طراحی باید به شناخت کافی موضوع مطرح در پوستر سفارش داده شده ، آن را بپروراند و با تصاویری مناسب و هماهنگ برای چاپ آماده سازد.
یعنی پس از پیدا کردن ایده مناسب آنرا با تکنیک وشیوه هماهنگ با لحن و محتوی موضوع طراحی کند.
استفاده درست از تکنیک های مختلف و انتخاب رنگ مناسب برای هر موضوع ، کاربرد پوستر را چندبرابر می کند و برعکس آن می تواند حتی نتایج معکوس مورد نظر را بدهد.
پوسترهای فرهنگی: پوسترهای فرهنگی را برای معرفی نمایشگاههای هنری و فرهنگی ،موزه ها ، تجلیل و یادبود ، مطالب مذهبی ،مسابقات ورزشی ، فروش فیلم ، تئاتر ،آثار هنری ،مکتب ونشریات ، بازدید از ابنیه تاریخی ، جلب مدرم به کلاسهای آموزشی ، خرید پوسترهای مستقل تربیتی و هنری و غیره طراحی می کنند.
بنابراین پوستر فرهنگی ،پوستری برای مصرف ایام فراغت مردم است.
طراح در طراحی اینگونه پوسترها امکان و میدان بیشتری برای نمایش فانتزی های خود دارد.
زیرا محتوای موضوع را طراح اجازه می دهد تا تعبیرات زیبای هنرمندان خود را از موضوع مطرح کند و با ذهن و تصویر تماشاچی رابطه معنوی تر برقرار نماید و تماشاچی نیز به دلیل فراغت و علاقه معنوی وقت زیادتری را برای دیدن آنها مصرف می کند.
لذا پوستر می تواند مملو از ریزه کاریها و نکته گوئی های تصویری باشد.
رنگهای دقیق تر و ترکیبی در آن بکار گرفته شود تا جنبه های روانی موضوع با حساسیت کامل تری نشان داده شود.
طراحی می تواند پوسترهای فرهنگی راحتی به مانند یک تابلوی نقاشی و یا ایلوستراسیون یک موضوع ، کاملاً آزاد و بدون قیدهای معمولی طراحی نماید.
پوسترهای فرهنگی را می توان از جهت محتوی و داشتن اهداف مالی به دو دسته تقسیم کرد.
پوسترهایی که مسئله فروش و جلب خریدار در آنها از اهمیت خاصی برخوردار است، مانند پوستر فیلم ،تئاتر ، مسابقات ورزشی ، کتب و نشریات و غیره که طرز کار آنها بهرحال باید مقیدتر از دسته دیگری باشد که چشمداشت عمده ای به منافع مادی از مصرف کننده موضوع ندارد.
مانند پوسترهای یادبود و تحلیل مطالب مذهبی .
این نمونه پوسترها ارزش هنری و ماندگاری بیشتری دارند و بعد از زمان مصرف مورد نظر ، در محل کار یاخانه نصب می شوند یا حتی در موزه ها نگهداری می شوند.
پوسترهای تجارتی: عمده ترین بخش پوسترهای چاپ شده در جهان را پوسترهای تجارتی تشکیل می دهند.
در پوسترهای تجارتی شکل کار کاملاً تغییر می کند و طراحی پوستر به صورت سهل دو ممتنع در می آید.
و در این محدوده که از هر جهت تنگ و کنترل شده است.
طراح باید به مانند یک جواهرتراش اثری در چهارچوب حساب شده فن ، روانشناسی ،تجارت و بالاخره هر خلق کند.
عامل زمان بیشترین نقش را در طراحی این نوع پوستر دارد.
زیرا پوستر باید فوراً دیده و به سرعت فهمیده شود.
هر چه زودتر پوستر موضوع مصرف است که باید در شرایط فشرده رقایت ، سریعاً مطرح و مصرف شود و فرصتی به رقبا برای مقابله در عرضه و فروش ندهد.
بنابراین پوستر باید بسیار ساده و شکیل و دقیق با استفاده از تمام فوت و فن و نکته سنجی های روان شناسی ، رنگ و زیبایی های تکنیکی طراحی شود.
ظریفترین و مؤثرتین جملات یا شعار برای آن انتخاب گردد و این مجموعه در ساده ترین و حساب شده ترین کمپوزیسیون در کنار هم قرار گیرند و یک پوستر تجارتی را به وجود آورند.
در پوسترهای تجارتی را بوجود آورند.
در پوسترهای تجارتی بیشتر از عکس محصول یا ایلوستراسیون های بسیار دقیق استفاده می شود این پوسترها باید توجه عابر و تماشاچی را عمیقاً جلب کند و او را وادار و هدایت به انجام هدف و پیام خود کند این پوسترها باید در تماشاچی مسئله نیاز به آن محصول را بوجود آورند.
پوسترهای اجتماعی: این نوع پوسترها بیشترین کاربرد را در زندگی اجتماعی مردم دارند.
پوسترهای اجتماعی برای هشداردادن و راهنمایی اخلاق و رفتار عمومی مانند رعایت قوانین و مقررات مختلف ،حفظ محیط و بهداشت ، همبستگی های گوناگون ، مسائل اجتماعی و سیاسی و غیره طراحی میشوند.
به همین جهت ، مسئله عمده آنها جلب اعتماد عمومی برای پذیرش نظریات ، گوشزدها، هشدارها و پیام هایی است که مطرح می کنند.
بنابراین کوشش های طراحی باید در زمینه های روانشناسی جامعه و موضوع گیریهای دقیق برای ایجاد رابطه ای مؤثر باشد.
باید از کلام تصویری استفاده کند که بسیار سهل ، آشنا و مطبوع باشد و به راحتی روی عاطفه و صمیمیت مردم اثر گذارد.
لذا طراحی باید از پختگی و بصرت کاملی برخودار باشد تا بتواند لحنی را به تصویر درآورد که نمایشگر اهداف فوق باشد.
در این پوسترها نوشته اهمیتی ویژه دارد و انتخاب کلمات باید با دقت همه جانبه و در نهایت سادگی و صمیمیت انجام شود تا بر تماشاچی تأثیری مقبول و هادی بگذارد و بیننده را دچار کسالتهای ناشی از لحن پند و اندرز نکند.
گاه در پوسترهای اجتماعی نوشته اهمیت و نقش درجه اول را پیدا می کند زیرا ممکن است جمله شعار و مطلب آنقدر مؤثر ، صمیمی و آشنا باشد که نقش و رنگ را تحت تأثیر خود قرار دهد.
بنابراین رابطه رنگ و فرم و نوشته باید بسیار هماهنگ و دقیق باشد تا باعث مزاحمت ها و ممانعت های بصری در راه ایجاد رابطه بین پیام و تماشاچی نشود و بیننده احساس “دیدن” پوستر را نکند بلکه احساس کند که گوشی پوستر با او حرف می زند.
عوامل طراحی در پوستر: طراحی یا به بیان کلی آرایش عناصر به گونه ای منظیم ،عاملی اساسی در تمامی شکل های بیان بصری است .
طرحی که به خوبی انتظام یافته است، واکنش معقولانه و آگاهانه ای را به بیننده نسبت به شی را مشاهده می کند، بر می انگیزد .
از آنجاییکه پوستر معمولاً در برگیرنده دو ، سه یا چند مؤلفه پیامی (شعار، تصویر و …) است.
ضروری است که این بخشها در یک ارتباط موزون گردهم آیند تا به این ترتیب هیچگونه ابهامی در ایده خاصی که تبلیغ می شود،وجود نداشته باشد.
کیفیاتی که برای دستیابی به طراحی پوستر موفق اساسی است عبارتند از تعادل ، وحدت ، تأکید ، و جذابیتهای ویژه بصری تعادل .
تعادل عبارت است از برقراری و تثبیت روابط بصری که بین عناصر (حروف ، تصویر و …) موجود در پوستر به طریقی که حسی از ثبات یا یکسانی منتقل شود.
در مجموع دو نوع مختلف تعادل متقارن و غیر متقارن موجودات که موجب خلق جلوه های متضاد بصری می شود.
تعادل متقارن جلو های متقارن به پوستر می دهد.
به این ترتیب که اجزای و عناصر پوستر نسبت به محور مرکزی به گونه ای است که گویی نیمی از آن در آینه منعکس شده است.
پوستری که براساس تعادل متقارن طراحی شده در مقایسه با تعادل غیر متقارن جلوه ای ساکن ، محافظه کارانه و فاقد قدرت نمایشی دارد.
با این وجود برخی از پوسترهای بسیار چشمگیر و زیا نمونه های عالی از تعادل متقارن محسوب می شوند.
کاربرد گشاده دستانه از فضاهای خالی ،سادگی در تصویر ،رنگهایی با تضاد شدید و انتخاب دقیق سبک حروف عوامل مؤثری در موفقیت یک پوستر با تعادل متقارن محسوب می شوند.
تعادل غیر متقارن در پوستر، موجب خلق یک جلوه بصری پویا می شود و بی تردید بیشتر بیانگر روح «دنیای امروز» است در این رویکرد به طراحی نتایج کاملاً متفاوتی نسبت به طراحی متقارن به بار می آورد.
در این نوع طراحی ، معمولاً یک عنصر بزرگ در نقطه ای نزدیک به مرکز پوستر قرار می گیرد، و بوسیله یک عنصر کوچکتر که در نقطه ای دورتر از مرکز پوستر و در سمت مقابل آن جای داده می شود ،تعادل برقرار می گردد.
تعادل غیر متقارن به دلیل افزایش فرصت بیشتر برای انتظام نامتعارف بخشهایی تشکیل دهنده پوستر، انعطاف پذیری بیشتر را برای طراح مهیا می سازد.
به همین دلیل بدیهی است که جلوه سر زندگی و پویایی ویژگیهای مشخصه تعادل غیر متقارن خواهند بود.
وحدت – یا انسجام عبارت است از آرایش تمامی واحدهای پیامی پوستر(همچون شعار ، تصویر و … ) به گونه ای که جلوه ای از یگانگی را به ظهور برساند، اگر چه پوستر حول دو، سه یا چند عنصر مجزا طراحی می شود، اما باید مفهوم وحدت بصری را حاصل کند.
بعضی از روشهای دستیابی به این وحدت عبارتنداز: الف ) روی هم گذاری واحدهای پیامی برای ایجاد یک جریان ساده انتقال دید از یک عنصر به عنصر دیگر ب ) استفاده از صفحات پس زمینه ، یک خط یا شکلی با رنگ یکدست ج ) ایجاد یک پس زمینه به عنوان یک محدوده واحد از رنگ یا فضای باز تأکید – یعنی اعطای درجات مختلفی از اهمیت به عناصر مختلف موجود در پوستر.
اگر شعار ،تصویر و دیگر بخشهای پوستر همگی به یک اندازه دارای اهمیت باشند، پوستر به نظر یکدست و یکنواخت خواهد رسید و تأکید را می توان با بزرگتر کردن یکی از اجزاء برای مثال (شعار یا تصویر) و تابع قراردادن دیگر عناصر از نظر اهمیت به این عنصر بزرگتر.
علاوه بر این می توان کیفیت تأکید را به روشهای زیر نیز بدست آورد.
الف ) با استفاده از شکلهای پسزمینه متضاد در پشت تصویر یا حروف ب ) اختصاص فضای خالی زیادی به آن ج ) استفاده از حروف با سبک ،اندازه رنگهای کاملاً متضاد و متمایز د) ملحق کردن یک تصویر بزرگ به طرح جذابیتهای ویژه یعنی خلق یک مفهوم یا حس به خاص برای مضمون یا ایده ای که قرار است از طریق پوستر به نمایش گذاشته شود.
انتخاب حروف ، رنگ و سبک تصویر باید بازتاب دهنده جذابیت ویژه پیامی باشد که از طریق پوستر به معرض نمایش گذاشته میشود.
الف ) یک پوستر تبلیغی برای عطر یا لوازم آرایشی باید روشن ، زیبا و زنانه باشد.
ب ) پوستر برای فروش تراکتور یا لوازم صنایع سنگین باید قوی ، سنگین بارنگهای تند باشد.
ج) پوستری که بیننده را به گذراندن یک تعطیلات زمستانه در جنوب گرمسیری و آفتابی می کند، باید پرنشاط ، سبکبال و بار نگهای درخشان باشد.
برای دستیابی به طرحی معقول ، تأثیرگذار و برانگیزاننده ، می توان نکات ذکر شده در بالا را در طراحی پوستر به خدمت گرفت.
عوامل مؤثر بصری در کاربرد حروف پوستر: در طراحی پوستر ، حروف و توصیر باید در ارتباط تنگاتنگ باهم و مکمل یکدیگر باشند.
در واقع این دوعنصر پوستر دو مولفه اصلی انتقال اطلاعات تصویری هستند و هر دو عنصر به صورتی لاینفک در ذهن و خاطر بیننده حفظ می شوند.
کاربرد این نوع ترکیب حروف با تصویر را می توان در پوسترهای بسیاری مشاهده کرد.
گاه طراحی ترجیح می دهد تا حروف را در خارج از بخش تصویری پوستر قرار دهد.
در این صورت حروف مورد استفاده با کلیت ترکیب بندی پوستر همخوان باشد و تناسب صحیح و مناسبی را پدید آورد.
همچنین از نظر اندازه و رنگ نیز باید با دیگر بخشهای پوستر هماهنگ و متناسب باشد.
اگر رنگ حروف به عنوان عامل در تکیب بندی پوستر نقش ایفا کند ،باید نشانه هایی از آن نیز در تصویر تکرار نشود.
حروف در پوستر به انتقال سریع اطلاعات کمک می کند و این به ویژه زمانی که سبک کار روشن و صریح باشد، بسیار مؤثر خواهد بود.
همچنین اگر اندازه آن متناسب با نوع کارکرد پوستر باشد، از مسافت دور نیز قابل دیدین و قابل خواندن است.
در طراحی پوستر بااستفاده از حروف باید توجه داشت که اطلاعات مختصر و ساده باشد و منطبق با تصویر تا به این ترتیب تأثیر بیانی و ارتباطی آن دوچندان شود.
متن مورد استفاده باید رسا و برای بیننده جذاب و گیرا باشد.
اگر طراحی حروف به صورت بدیع و تجربه گرایانه باشد، می تواند شگفتگی و کنجکاوی بیننده را برانگیزد.
اما در صورتی که فرم در آگاهی عمومی نفوذ کرده باشد، تأثیر آن به سرعت از بین می رود.
استفاده ازحروف به صورت مایل و مورب، جلوه ای پویا به پوستر می بخشد.
در اینجا پوسترها برحسب نحوه استفاده حروف به سه دسته عمده تقسیم شده است: پوسترهایی که عنصر تصویر در آن غالب است.
پوسترهایی که عنصر نوشتار بر تصویر غالب است پوسترهایی که فقط در آن از عنصر خط یا نوشتار استفاده شده است.
اشکال پیام های بصری: پیام های بصری در سه سطح عمده شبیه سازی ،سمبل و تجریدی یا انتزاعی بیان و دریافت می شوند.
شبیه سازی یا واقعگرایی: بازنمایی یا شبیه سازی طبیعت که از راه ثبت مشاهدات آنچه در محیط زیست و در تجربیات خود می بینیم و باز می شناسیم ،صورت می گیرد.
اگر بخواهیم گزارش بصری دقیق و مستقیمی از محیط بدهیم، قویترین و مؤثرترین راه ،استفاده از شیوه شبیه سازی است.
واقعیت نخسیت و مهمترین تجربه بصری است.
هنگام شبیه سازی یا بازنمایی پدیده ها هر چه از کلی به خاص نزدیکتر شویم، جزئیات و اخبار بصری را با تجربه مستقیم مشاهده ،می توان دریافت.
با این وجود کلیه مفاهیم در همه سطوح همیشه در معرض تعابیر و معنی قرار می گیرند و تعابیر هر یک از ما منحصر به فرد است.
یک اثر بصری واقعگرایانه که جزئیات در آن به دقت رعایت شده باشد، دارای جذابیت خاصی است.
عموم مردم به راحتی این بیان را می فهمند و با پیام دهنده رابطه برقرار می کنند.
تصویر عکاسی یکی از بهترین وسایل نشان دادن واقعیت است.
سمبل: راه دیگر برای پیام رسانی بصری استفاده از سمبل یا رمز است ، یعنی استفاده از جهان پر وسعت دستگاههای نمادی رمزی که انسانها به دلخواه خویش آفریده اند و بدانها معنا داده است.
برای رسیدن به یک سمبل یا رمز باید کلیه جزئیات تصویر تا آنجا که دیگر نتوان آنها را ساده تر کرد حذف شوند.
ولی سمبلی مؤثر است که هنگام دیدن براحتی بتوان آنرا تشخیص داد و باید طوری ساخت که به خاطر ماندنی و به سادگی قابل ترسیم باشند.
و کلاً دارای جزئیات زیاد نباشد.
هر چه سمبل انتزاعی تر باشد، آموزش آن نیز به مردم ضروری تر می شود مثل اعداد ،علائم راهنمایی و رانندگی.
رمز چه در کلام و چه در کارهای بعدی، همیشه وسیله ای است که در آن اخبار مختلفی جمع اند و دارای معنایی عمومی است.
سمبل باید ساده باشد سمبل از وسایل ارتباطی بسیار خوب می باشد.
انتزاع یا تجذید: روش دیگر برای رساندن پیام ،استفاده از تصاویر انتزاعی یا تجریدی است .
بیان انتزاعی یعنی استفاده از عناصر اولیه و مؤلفه های اصلی و بنیادی تصاویر ، برای رساندن پیام به طریق مستقیم .
در یک تصویر انتزاعی ، بر خلاف رمز یا سمبل ، لزومی ندارد معنای خارجی خاصی وجود داشته باشد.
اگر آنچه را که می بینیم آنقدر ساده کنیم تا فقط عناصر اولیه آن باقی بماند در واقع این همان عمل انتزاعی کردن تصاویر است و اهمیت آن برای فهم و ساختن پیام های بصری مهم است .
هر چه شبیه سازی در یک خبر بصری بیشتر باشد مطالبی که از آن استنباط می شود، مشخص تر و در نتیجه محدودتر است و هر چه انتزاعی تر باشد،آن مطالب وسیع تر و کلی تر میشود.
در واقع انتزاعی کردن در زمینه های بصری ،نوعی ساده کردن به منظور رسیدن به معنایی عمیق و گسترده تر می باشد.
از زمان پیدایش دوربین عکاسی ، هنرمندان و پدیدآورندگان یک اثر، تأثیرات بصری خود را آزادتر یافتند، زیرا دیگر الزاماً احتیاجی نبود کار آنها به وجود آوردن یک اثر واقعگرایانه و شبیه سازی شده باشد.
انواع سه گانه یک پدیده بصری سهم بسزایی در بوجود آمدن یک اثر دارد.
برای پدید آوردن یک اثر بصری ضروری است که از هر یک از این صه عنصر اطلاعات کافی در اختیار داشته باشید.
این سطوح سه گانه اخبار بصری با یکدیگر بستگی دارند و یکدیگر را می پوشانند، ولی به هر حال آن قدر از یکدیگر متمایز هستند که بتوان یک یک آنها را جداگانه از لحاظ ارزش و قابلیت پیام رسانی و کیفیت در فرایند بصری تحلیل کرد، پدیده های موجود در طبیعت را با بسیاری از جزئیاتشان می بینیم و کلیه عناصر بصری موجود در آنها را تشخیص می دهیم ،و این بینایی برای برقرارکردن ارتباط متقابل با محیط ،بسیار ضروری است.
قسمت اعظم آموزش انسان چه به طور غریزی و چه به طور آگاهانه ، صورت بصری دارند و بینا بودن تنها شرط لازم برای فهم است.
فهم و ساختن پیام های بصری نیز مشروط به آموزش بصری نیست .
اینگونه تواناییها برای بشر ذاتی است و آنها را بدون تعلیم تا حدودی فرا می گیرد.
توانایی انسان در برقرار کردن ارتباط از طریق زبان و تصویر در طول تاریخ رشد یافته است.
تاکنون استعداد فهم و ایجاد پدیده های بصری بر خلاف سوا د کلامی برای همه ضروری در نظر گرفته نمی شد، ولی در این عصر اعتبار این امر دیگر به قوت سابق نیست.
ما هم اکنون با نسلی روبرو هستیم که با تصاویر عکاسی ، فیلم ، تلویزیون وغیره بسیار در ارتباط است.
البته در اینجا غرض از مقایسه زبان با ارائه تصویر رقابت و تعارض میان آ“ها نیست.
بلکه منظور مقایسه کردن آنها از نظر قابلیت و میزان تأثیر است.
کپی و بازسازی اخبار بصری موجود در طبیعت باید از عهده همه کس برآید.
باید آنرا آموخت.
ولی برای رسیدن به این هدف، بر خلاف زبان ، قواعد قراردادی وجود ندارد.
در واقع قواعد این کار در نحوه و نوع کارکرد حواس ما نهفته است.
اشخاص ژرف بین به آنچه آشکار و ظاهر است اکتفا نمی کنند،آنها با گذر از ظواهر بصری و سطحی به جهان بزرگتری از معانی می رسند.
نتیجه گیری انسان موجودی است، اجتماعی و ناگزیر از برقرارکردن ارتباط با دیگران است.
یکی از قدیمیترین و اولین راههای برقراری ارتباط بین انسانها به استفاده از زبان بصری و اشکال است.
با استفاده از زبان بصری، مخاطبان بیشتر ، ارتباط سریعتر و مستقیمتری خواهیم داشت.
قسمت اعظم آموزش انسان ،حتی از کودکی ، چه بطور غریزی و چه تصاویر به مراتب از معانی جملات زبان کلامی ، سهلتر است.
زیرا نیازی به ترجمه ذهنی آنها نیست معنا مستقیماً ، کلاً ارتباطات روزمره خود ،به سطحی از سود بصری دست پیدا می کنند.
زبان بصری عامل پیوند دهنده ملتهای مختلف و با نفوذترین وسیله ارتباط تصویری است.
در طول تاریخ تمدن بشر ،وسیله ای مانند تلویزیون به لحاظ قدرت تأثیرگذاری است.
و حتی جایی که تلویزیون به عللی ،کاربردی ندارد، پوستر رسالتش را به عنوان وسیله ای ارتباطی ، انجام می دهد.
پوستر، تنها وسیله ارتباطی است که مخاطب آن ،برعکس تلویزیون ،رادیو ، سینما ، مجلات ،تلفن و غیره … هیچ مبلغی برای دریافت پیام ، پرداخت می کند.
برای آگاه کردن ،آموزش دادن ، هشدار و اخطار دادن درباره هر موضوعی ، مؤثرترین ،کاربردی ترین و ارزان ترین وسیله ، پوستر است.
پوستر در کوتاهترین زمان و در عین اختصار کلام ، بیشترین پیام و تأثیر را روی تعداد زیادی بیننده بر جای می گذارد.
پیام تصویری یک پوستر را از نظر شکل و فرم با روشهای مختلف می توان ارایه کرد.
رایجترین آن ، بیان واقعگرایانه یا شبیه سازی طبیعت است، که دارای جذابیت و افسون خاصی است، و عموم مردم به راحتی این بیان را می فهمد و با پیام دهنده ارتباط برقرار می کنند.
مردم اطلاعات مطرح شده در یک عکس را به راحتی قبول می کنند،اما به همان اطلاعات در یک تصویر، نقاشی شده و ایلوستراسیو“ با دیده شک می نگرند.
شیوه دیگر بیان از طریق ، سمبل و بیان انتزاعی یا تجریدی است.
برای پدیدآوردن یک اثر بصری ،ضروری است که از هر یک از شیوه ها ، اطلاعات کافی در اختیار طراح باشد و در جای که تشخیص می دهد بهترین شیوه را انتخاب کند.
طراحی باید ضمن اینکه پیام خود را می رساند اسیر سلیقه عوام هم نشود و با قالبهای تازه و نوآوریها و خلاقیت های هنرمندان ، در جهت بالابردن فرهنگ تصویری جامعه ، کوشش کند.
گرافیک ، هنری است که در تمام لحظه های زندگی انسانها وجود دارد و خودنمایی می کند ، به صورتی که گرافیک در جهان امروز در تمام عرصه های زندگی یک ضرورت است طراح گرافیست باید مسلح به سواد بصری باشد.
موفقیت یا عدم موفقیت یک پوستر، در به انجام رساندن اهدافی که برای آن طراحی شد است.
بستگی تام به مهارت و فنی و تکنیکی و شناخت و تسلط بر فرهنگ اجتماع و محیط زندگی طراحی آن دارد.
گرافیست باید با ابزار ،تکنیک و زبان گرافیک ، آشنایی داشته باشد.
شکلها و رنگها را با شناخت و در رابطه با عملکرد روانی و تأثیر اجتماعی آنها ، مورد استفاده قرار دهد.
گرافیست باید با نیازها و مشکلات جامعه ای که در آن زندگی می کند ، از طریق حرفه اش و کاربرد آن و از مناسبترین روشها و فنون و امکانات بیان بعدی ، استفاده می کند.
و سعی در رفع آنها می نماید.
پوستر نوعی تندنویسی کوتاه است که در آن پیام را می توان به صورت ساده و مستقیم بیان کرد.
پوستر قبل از هر چیز ، باید دارای بیان گرافیکی باشد و بوسیله خطوط و رنگهایش ، پیام را به طور قاطع و سریع و صریح منتقل کند.
یک پوستر وقتی از لحاظ بصری قوی است که به روابط متقابل ،معنا و پیام طرح ، و ترکیب بندی آن ، به طور مساوی پرداخته شود و یکی را فدای دیگری نکنیم.
برای دادن پیام به مردمی که از میزان بسیار کمی آموزش برخوردارند باید از آثار بصری ساده و واقعگرا استفاده کرد.
در چنین مواردی ، جزئیات زیاد و بغرنج بودن پوستر،تأثیر مخرب دارد.
در واقع طراح باید وضع متعادلی را بوجود آورد که در آنها نه آنقدر جزئیات زاید وجودداشته باشد که باعث پیچیدگی کار گردد و نه آنقدر ساده که باعث محو جزئیات شود.
در پیام بعضی از پوسترها ،علاوه بر هشدارها و اخطارها ،باید امیدواری هم وجود داشته باشد و آینده بهتر و راه نجات را هم نوید داد.
شعار در پوستر نقش مهمی دارد ولی هر چقدر حروف و نوشته در پوستر کمتر باشد و آنهم در جای مناسب ،یا در کل طرح ادغام شده باشد بهتر است .
البته گاهی اصلاً لزومی به وجودتصویر برای شعار و یا شعاری برای تصویر نیست.
بعد از طی مراحل و آماده شدن پوستر، مکان نصب پوستر ،اهمیت ویژه ای دارد.
پوستر باید در جای مناسب نصب گردد که بیننده به راحتی بتواند آنرا ببیند.
قطع پوستر، با در نظر گرفتن اینکه کجا نصب می شود، انتخاب می گردد.
تکرار دیده شدن پوستر باعث نفوذ کردن آن در خمیر ناخودآگاه مخاطب می گردد.
هر چند که سالهاست که پوسترهای زیبا و مطابق با اصول آکادمیک در ایران تهیه می شود که حتی در سطح جهان مطرح شده اند ، اما اهمیت پوستر و کاربرد آن در حل مسائل اجتماعی و کاربرد آموزشی آن هنوز شناخته شده نیست.
اکثر پوسترها به علت اینکه توسط افراد غیرحرفه ای و ناآشنا با ین فن ، تهیه شده اند ، از ترکیب بندی و زیبایی شناسی و حتی رعایت اصول اولیه طراحی پوستر مثل نوع انتخاب و اندازه حروف و انتخاب سمبل و غیره ، ایرادهای اساسی دارند.
در نهایت ،سواد بصری ، آگاهی انسان جامعه امروز را به طور کلی بیشتر می سازد و روحیه خلاقیت و سازندگی را در او تقویت می کند.
پس برای تحقیق این موضوع با خلق آثار بصری، مخصوصاً پوستر، برای غنی و پرمعناتر کردن آینده بشری کمک کنیم.