نام خدا
28 – نمو نه ای از سیره یا فرما یش پیا مبر اعظم در محبت به امام حسین (ع) را بیان نما ید ؟
1-پیامبر فرمودند در روز قیامت عرش خدا به انواع زینتها آراسته می شود،امام حسین(ع) بر یک منبر وامام حسین (ع)بر منبر دیگر قرار می گیرد و خداوند عرش را با آنهامی آراید همانند دو گو شواره برای زن.
2-پیامبر به امام عای(ع) فرمودند: سلام بر تو ای پدر دو گل خشبو،توصیه این دو گل خشبو را به تو می کنم.
3-پیامبر در برای امام حسین(ع) هنگام تولد گو سفندی عقیقه کرد ومرتباً این جمله را درباره امام حسین(ع) بیان می فرمودند که : حسین“ وانا“ من حسین(ع).
29-اخبار پیامبر اعظم از صلح امام حسن(ع)را بیان نما یید؟
ابن عباس از پیامبر نقل فرمودند همانا این پسرم آقاست، گویی خداوند بوسیله او صلح را بین دوگروه از مسلمانان بر قرار می کند.
امام حسن(ع)و حسین(ع) امامند چه قیام کنند و چه قعود کنند.
30- یک نمونه از شجاعت امام حسن(ع) را در جنگهای دوره امام علی(ع) بیان نمایید؟
در جنگ صفّین آنقدر شجاعت نشان داده بود که امام علی(ع) می فرمودند جلوی این جوان را بگیرید که می ترسم مرگ او مرا نابودکند.
چهار ویژگی مهم قیام عاشورا را بیان کنید؟
1- برای دفاع از حریم حق هایت استقامت و پایداری را داشتند.
2- وابسته دل بسته به دنیا نبودند.
3- توجه به اصل الاهم فالاهم یعنی که موضوع مهمتر را فدای مهم نمیکرد.
4- در حادثه عاشورا همه فضائل اخلاقی و ارزشها ظهور کرد.
5- بندگی خدا را کردن در هر حال چون او را شایسته پرستش میدانستند.
6- استقرار حفظ حفظ ارتباط معنوی با خدا در همه حال به ویژه شب آخر که امام (ع) با دیگر فرصت برای عبادت خواستند و فرمودند: انی احب الصلوه.
3- چرا برای بزرگداشت تنهابه گفتگو ومباحث علمی اکتفا نمی شود؟
چه ضرورتی بر تعطیل شدن شهرها وراه اندازی دستجات عزاداری وجوددارد؟
راو نشناسان معتقد هستند آنچه بر رفتارآگاهانه انسان مؤثر است.
راو نشناسان معتقد هستند آنچه بر رفتارآگاهانه انسان مؤثر است.
2عامل می باشد الف: معرفتی وشناختی: یعنی برای انجام یک کار آگاهانه باید معرفت و شناخت نسبت به آن امر را افزایش داد.
ب:عاطفی واحساسی:می توانند برای انجام کار مؤثر باشند.
در قیام امام حسین(ع) عقیده بر این است که هرچه معرفت وشناخت نسبت به آن بالاتر باشد اما نمیتواند حرکت آفرین باشد و آنچه حرکت آفرین است عوامل و ارتباط عاطفی و احساسی است.
شبهه ایمان کودکانه امام علی (ع) را تبیین و پاسخ دهید؟
هم شبهه را بگویید و هم جواب آن را؟
شبهه: عدهای بر این اعتقادند که چون امام علی (ع) قبل از سن بلوغ به اسلام ایمان آورده، ایمان او تقلیدی و کودکانه بوده است و قابل مقایسه با ایمان دیگر صبحابه پیامبر نیست و ارزشی محسوب نمیشود.
جواب: الف: ایمان امام علی (ع) قبل از بعثت: واضح و مبرهن است که امام (ع) قبل از بعثت پیامبر تحت تعلیمات ایشان و پدر و مادرش که از نسل ابراهیم (ع) بودهاند به وحدانیت خداوند ایمان داشتهاند و آنی و لحظهای نسبت به خدا مشرک و بتپرست نشدهاند که این در احادیث اهل تسنن نیز تأیید شده است.
ب: ایمان علی (ع) بعد از بعثت: پیامبر طبق آیهای از قرآن که میفرماید: «پیامبر هیچگاه عبث و بیهوده سخن نمیگوید و هر چه میگوید و هر چه میگوید وحی خداوند است.
از طرف خداوند علی (ع) را به اسلام دعوت کرده، پس امام (ع) از نظر شعور و درک به حدی رسیده بودند که ایمانشان با ایمان بزرگسالان برابری میکرد و از طرفی سن بلوغ در احکام شرعی مراعات میشود نه در امور عقلی و اعطایی مقام نبوت و حکمت در زمان کودکی در پیامبران الهی همچون عیسی (ع) و یحیی (ع) هم ناظر بر این مدعا میباشد.
30- علل و عوامل صلح امام حسن (ع) را بیان نموده و این حادثه مهم تاریخی را توضیح دهید.
1- اگر امام حسن (ع) مقاوت میکرد نتیجه نهاییش آنطور که ظواهر تاریخ نشان میدهد کشته شدن امام و خلیفه در مسند خلافت بود ولی کشته شدن امام حسین، کشته شدن یک نفر معترض بود.
2-اگر امام حسن (ع) میجنگید، یک جنگ چند سالهای میان دو گروه عظیم مسلمین شام و عراق رخ میداد و چندین ده هزار نفر مردم از دو طرف تلف میشدند و احتمال اینکه بر معاویه پیروز شوند وجود نداشت و امام حسن (ع) نهایتاً مغلوب میشد و نتیجهای در بر نبود و یاران امام حسن (ع) ایمان قوی نداشتند و با پول به پایگاه معاویه ملحق میشدند اما امام حسین (ع) جمعیت 72 نفری داشت که همگی شهید شدند.
بنابراین با توجه به متفاوت بودن شرایط امام حسن (ع) با شرایط امام حسین (ع)، امام حسن (ع) صلح کردند تا زمینه برای قیام امام حسین (ع) فراهم شود در حالی که یاران امام حسن (ع) به ایشان اعتراض میکردند که صلح با معاویه را نقض کنند امام میفرمودند قیام برای بعد از معاویه یعنی کمی بیش از این باید مهلت داد تا وضع او روشن شود و چهره واقعی او به مردم ثابت شود.
معاویه کاغذ سفید امضایی برای امام فرستاد و گفت من همه شرایط را میپذیریم فقط حکومت را به من بسپار.
امام هم شرط گذاشتند که او به مقررات اسلامی عمل کند.
جنگ خونین به پا ندارد.
بعد از معاویه حکومت به امام حسن (ع) یا امام حسین (ع) واگذار شود و … بنابراین امام با معاویه صلح کردند تا هم چهره او نمایان شود و هم زمینه برای قیام با او توسط یارانی با وفا و با ایمان فراهم شود.
2- سیره امام حسن (ع) در عبادت و فهم درست از معارف دینی را بیان کنید.
از خصوصیات مهم ایشان احساس حضور در عبادت بود نماز انسان را از بدیها دور میکند خداوند در قرآن و قرآن برای رسیدن به احساس حضور در نماز فرمودهاند: در نماز انسان خدا را خطاب قرار میدهد و برای انسان کم اتفاق میافتد این چنین حالتی.
امام حسن وقتی به آیه یا ایهاالذین آمنوا میرسید میگفتند در هنگام نماز زیباترین لباسها را میپوشیدند و میفرمودند خدا زیباست و زیبایی را دوست دارد.
امام حسن (ع): چیزی که هیچگونه شری ندارد 2 خصوصیت دارد: انسان در مقابل نعمت داده شده شکر کند و اگر در معرض حوادث باشد صبر و پایداری داشته باشد.
امام حسن چهره زیبایی داشتند و در محافل عمومی باعث جذب دیگران میشدند.
امام حسن از متون دینی فهم درستی داشتند.
روزی مردی یهودی به امام حسن گفت ما از جد شما شنیدیم دنیا زندان مؤمن و بهشت کافر است.
در حالی که شما در آسایش هستید و من در سخیت هستم.
یعنی من مؤمن و شما کافرید.
امام گفتند: هرگاه ارجمند مؤمن را در بهشت با موقعیت او در دنیا مقایسه کنی و همچنین مقام کافر را در دوزخ با وضع او در دنیا مقایسه کنی میفهمی که دنیا مؤمن نسبت به آخرتش زندان و در مورد کافر بهشت است.
امام حسن(ع): بهترین بهترینها اخلاق خوب است.
32- با توجه به آیه سوره نمونهای از سیره امام حسن را بیان کنید.
بدیها را با خوبیها پاسخ دهید و دفع کنید.
اگر این کار را کنید خواهید دید بین تو و آن فرد که دشمنی بینتان بوده ارتباط دوستی و صمیمی برقرار میشود.
پیامبر با اعراب جاهل با نرمی رفتار میکردند و تنشی ایجاد نمیکردند.
مردی شامی که تحت تأثیر تبلیغات معاویه قرار گرفته بود.
از امام علی بد میگفت و چهره ایشان را خراب میکرد.
وقتی وارد مدینه شد به امام حسن ناسزا گفت امام حسن بدون توجه به طرفدارانش که در اطرافش بودند فکر کرد چگونه میتواند او را هدایت کند و به او گفت اگر غریبی و از تو پذیرایی میکنیم و … فرد شرمنده شد و گفت حالا تو و پدرت از محبوبترین مردان نزد من هستید.
34- عوامل مهم در قیام امام حسین(ع) را نام بوده و با ذکر دلیل مهمترین علت را توضیح دهید: 1- بیعت خواستن حکومت ستمکار وقت از امام حسین(ع) 2- دعوت مردم کوفه 12 هزار نامه به امام(ع) 3- امر به معروف و نهی از منکر (مهمترین عامل) چون اگر مسأله بیعت بود امام به جای دیگری میرفت و اگر مسأله دعوت مردم کوفه بود امام بین راه متوجه شده بودند که مردم کوفه وفادار نیستند امام به برادرشان محمدبن خلیفه نامه نوشتند: من حرکتی را شروع کردم که بتوانم ارزشها را در جامعه احیا کنم، امر به معروف و نهی از منکر کنم و به سیره پدر و جدم عمل نمایم و همچنین فرمودند نمیبینید که به باطل عمل میشود و از آن نهی نمیشود.
35- عوامل مهم اجتماعی، فرهنگی و دنیاطلبی مردم کوفه در رویارویی با امام حسین(ع) را تبیین نمایید: دو دسته مردم در این جامعه مقصد بودند: 1- مقصرین اصلی: خواص که گروهی بودند که تصمیمگیریهایشان براساس عقل و بصیرت و آگاهی بود.
2- مقصرین تبعی: عوام که تجزیه و تحلیل نمیکردند و اهل بصیرت نبودهو تصمیماتشان به تبعه دیگران بود و از نشانههای این گروه ترس و جهل است.
مقصرین اصلی حق را شناخته بودند و میدانستند حق با امام است اما این حق تضاد با منافع آنها داشت و آنها نمیتوانستند از منافع خود دست بردارند.
امریها خواص جامعه را با تهدید و تطیع راضی کردند تا آنها سبب شدند مردم مسلم دور شوند و به مردم دروغ بگویند.
36- انحرافات دینی و اعتقادی مردم کوفه که منجر به شهادت امام حسین(ع) گردید را توضیح دهید.
یکسری عوامل انحرافی در جامعه به وجود آمد که سبب شد برخی مردم احساس کنند که در راه خدا با امام میجنگند حکام اموی اصول زیر را وارد اعتقادات مردم کردند: 1- لزوم اطاعت از ائمه: اگر کسی به عنوان حاکم جامعه شد همه موظف به اطاعت از او هستند بدون هیچ قید و شرطی 2- حفظ جماعت: نباید به هیچ عنوان شکافی بین جامعه پیش بیاید.
3- حرمت نقض بیعت: وقتی با حاکم بیعت کردند دیگر نمیتوانند از او رو برگردانند.
4- اعتقاد به جبر: برخی معتقد به جبرند (بیاختیاری انسان) و برخی معتقد به اختیار مطلق انسان هستند ولی نظر شیعه: نه جبر نه اختیار مطلق است (لاجبر لاتفویض بل امر بینالامرین) بلکه به حدی زندگی اثر ندارد.
معاویه و امویها اعتقاد به جبر را بین مردم جا انداختند.
پس مردم فکر میکردند اگر از 4 اصل بالا دور بمانند، خارجی هستند و باید معدوم شوند.
با توجه به آیه «ان الانسان لفی خسر» الف) منظور از خُسر چیست؟
خسر یعنی غرق در خسارت، یعنی جایی که انسان اصل سرمایهاش را از دست بدهد.
ب) مصداق بارز این خسارت چه چیزی است؟
چرا؟
مصداق این خسارت عمر انسان است زیرا عمر انسان سرمایه عظیم است به دو علت الف) این سرمایه آنقدر عظیم و ارزشمند است که هیچ جایگزینی ندارد ب) خوشبختی و بدبختی ابدی در گرو همین سرمایه است.
به تعبیر قرآن چه اوصاف و ویژگیهایی انسان را از خسارت مستثنی میکند؟
الف) ایمان: مفهوم ایمان یعنی مأنوس کردن و باور کردن واقعیتها و حقیقتها و ارزشها در این جهان و یقین داشتن به آنها و میزان ایمان انسان به این صورت محک میخورد که اگر انسان در برخورد با حادثهای به وسیله آن از رسیدن به حقیقت منصرف شود ایمان آن به همان اندازه است.
ب) عمل صالح: میوه ایمان است و ایمان به تنهایی نمیتواند انسان را به رستگاری برساند و هر دو با هم انسان را به کمال میرساند پ) توصیه به صبر: زیرا توصیه به حق ممکن است برای انسان مشکل ایجاد کند پس توصیه به صبر کرده است.
ت) توصیه به حق: یعنی برای انجام حق نباید ملاحظات زن و فرزند و … در نظر گرفته و یکی از مصادیق توصیه به حق در سوره یوسف است.
3- با توجه به آیه 54 سوره روم نظر قرآن درباره مراحل زندگی بشر را توضیح دهید؟
«خداوند شما را خلق کرد در حالیکه ضعیف بودید پس از این دوره ضعف شما به مرحله قوت و توانایی رسیدید سپس از دوره توانایی باز سقوط کردید به مرحله ضعف و پیری خدا هر طوریب بخواهد خلق میکند که او دانا و توانا است.» با توجه به این آیه انسان دارای 3 مرحله زندگی است الف) کودکی ب) جوانی پ) پیری که میتوان این سه دوره را به کوه تشبیه کرد در کودکی انسان در دامنه کوه است و در دوره جوانی انسان به قله کوه میرسد و در پیری همن برگشت از قله به پایین است و نوع نگاه و دید انسان در جوانی با پیری متفاوت است.
کودکی همراه با ناتوانی جسمی و عقلی است و یقیناً این دوره قابل برگشت است که از سنتهای اجتنابناپذیر خداوند است و دوره جوانی انسان نشاط و شادابی خاصی دارد و در پیری انسان با تجربه و اندوخته بیشتری است ولی ناتوانی جسمی نیز دارد.
4) امام علی در مورد ارزش جوانی فرمودند «شیئان لایعرف فضلها الامن فقدهما: الشباب والعافیه»، 2 پیام از این حدیث را بنویسید.
الف) اینکه جوانی را در کنار سلامتی قرار داده تا اهمیت این دوره از زندگی را نشان دهد.
ب) سلامتی گاهی اوقات قابل تجربه است «عدم سلامتی همه زندگی را برهم میزند حتی اگر همه امکانات را داشته باشیم» ولی جوانی قابل تجربه نمیباشد.
وقتی سلامتی را به با جوانی مقایسه میکند و میدانیم نقطه مقابل سلامتی بیماری است که دارای پیامدهایی است پس نقطه مقابل جوانی نیز دارای اثرات و پیامدهایی است که قابل تجربه نمیباشد ولی چون در ردیف سلامتی نشاندهنده اهمیت این دوره از عمر است.
گفتهاند شاید منظور پیامبر از «من گفت مولا فهذا علی مولا» شاید «من کنت ناصره او صدیقه او حبیبه فان علیا کذلک باشد «کسی که من ناصر یا صدیق یا حبیب و دوست او هستم علی نیز چنین است.
پاسخ (1) با توجه به این که در آیه 3 تا 5 سوره پنجم گفته پیامبر از روی هوا و هوس سخن نمیگوید و تنها چیزی میگوید که به او وحی شده پس چرا پیامبر هزاران نفر را در آن گرمای سخت یکجا گرد آورد؟
چرا در آغاز سخنش از مرگ خویش خبر داد؟
چرا از آنها پرسید آیا شما بر یگانگی خداوندشهادت نمیدهید؟
چرا پدر از این پرسشها فوراً دست حضرت علی را گرفت و گفت ای مردم چه کسی از مردم نسبت به مسلمانان سزاوارتر از خود آنها است؟
چرا پس از آن گفت هر کس من مولا و رهبر او هستم علی رهبر و مولی اوست؟
پس قابل قبول هیچ عقل سلیمی نمیباشند که پیامبر تمام توانش را بر انجام کاری بگذارد که واضح باشند یعنی دوستی و یاری حضرت علی پاسخ (2) با توجه بر آیه 67 سوره مائده «ای پیامبر آنچه از جانب پروردگارت به تو نازل شده برسان!
و اگر انجام ندهی رسالتت را نرساندی و خداوند تو را از گزند مردم نگاه میدارد» چه فرمانی باید آنقدر مهم باشد که خداوند در این آیه به پیامبر میگوید اگر پیامش را نرساند رساتلش را انجام نداده و چه وظیفه مهمی بوده که پیامبر از آن خوف و ترس داشته است و با توجه به این که این آیه از آخرین سورههایی است که بر پیامبر نازل شده و قبلاً نماز، روزه، جهاد و بسیاری از مسائل بیان شده و با توجه به اینکه پیامبر تا آخر عمرش به این صورت گسترده بیان نکرده بود مسئله ولایت پس از خودش بوده است.
پاسخ (3) اینکه آیه الیوم اکملت لکم دینکم … پس از جانشینی حضرت علی نازل شده است و با توجه به آیه 55 سوره نور که میگوید «خداوند به آنهایی از شما که ایمان آوردهاند و عمل صالح انجام دادند وعده داده است که آنها را خلیفه روی زمین قرار دهد همانطور که پشتیبان آنان را چنین کرد و نیز وعده داده آیینی که برای آنان پسندیده است مستقر و محکم گرداند بعد از ترس به آنها آرامش بخشید و با توجه به اینکه سوره نور قبل از مائده است و جمله رضیت لکم الاسلام دنیاً بعد از آن نازل شده پس میتوان نتیجه گرفت که اسلام در صورتی روی زمین غافلگیر میشود که با ولای توام است زیرا 3 وعده که خداوند در سوره نور بیان کرده در روز غدیر جامعه عمل پوشانده شده است زیرا حضرت علی که نمونه فرد با ایمان و عمل صالح بوده به جانشینی انتخاب شد و مسلمانان در آرامش و امنیت نسبی قرار گرفتند و آیه مورد رضایت خدا در میان مسلمانان استقرار یافت و به مضنون الیوم یئس الذین کفروا من دینکم الاسلام دنیا (امروز کافران مایوس شدند پس از آنها نترسید» جامعه عمل پوشانده شد زیرا چه مسئله مهمی بوده که کافران از آن مأیوس میشدند جز جانشینی پس از پیامبر 17) آیه غدیر: الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دنیا» نار به چه حادثه تاریخی است توضیح دهید؟
ناظر به جانشینی و ولایت پس از پیامبر است که پیامبر در آن روز حضرت علی را پس از خودش به عنوان جانشین، مولا و رهبر مردم انتخاب کرد.
12) به استناد یک حدیث افسوس بر گذشته و ترس از آینده چه تأثیری در استفاده از فرصتها دارد؟
افسوس بر گذشته و نگرانی نسبت به آینده باعث از دست رفتن فرصتها بوده و باعث مشکلات روحی و روانی و ناامیدی نیز میشود امام علی(ع) فرماید: لا تشعر قلبک الهم علی مافات فیشلک من الاستعداد بما هو آت: افسوسهای گذشته را در دل خود بیدار مکن که تو را از آمادگی موقعیتهایی که در پیش داری باز میدارد، امام علی میفرماید: لاتحمل هم یومک الذی لم یا تک علی یومک الذی قد اتامک: غصه فردای نیامده را بر امروز موجودت تحمیل مکن و بار روز حاضرت را بیجهت سنگین منها.
13- به استناد یک حدیث راه مقابله با دو مانع مذکور را توضیح دهید؟
امام صادق میفرماید: صبر کن بر دنیایی ساعتی که بیش نیست آنچه از این ساعت گذشته معدوم شده و لذتی و الهی از آن احساس نمیکنی و از آنچه از آن نیامده است نمیدانی چیست، سرمایه موجود و پرارزش عمر همان لحظات نقدی است که اینک در اختیار شماست و در آن به سر میبری.
14- نوع نگرش صحیح نسبت به آینده و گذشته چگونه باید باشد؟
از تجارب گذشته عبرت گرفتن و زمان حال را سکوی پرتابی برای آینده در نظر باید بگیریم.
15- نقش عدم برنامهریزی دراز دست دادن فرصتها را توضیح دهید؟
عدم برنامه از جنبههای سلبی دراز دست دادن فرصتها است و مدیریت زمان در رسیدن به اهداف کمککننده است و غاباً 60% انرژی نسان به علت عدم برنامهریزی از بین میرود و تنها 40% استعداد انسانها به علت عدم برنامهریزی قابل استفاده است.
گفته میشود که افرادی در زندگی موفق هستند که دارای چند ویژگی باشند الف) داشتن نظم ب) استفاده از تجربیات خود و ایگران پ) داشتن برنامه است.
16- سارقین زمان را با ذکر 5 عامل مهم در زندگی خودتان را توضیح دهید: الف) تعارفات ب) تلفنها پ) ملاقات کنندگان «رفت آمدها و دید و بازدیدها» در حد اعتدال ت) عدم تقسیم انرژی د) عدم اولویتگذاری ذ) اطلاعات اضافی «جمعآوری اطلاعات» که استفاده ندارد.
تاریخ اسلام 18- ترجمه «من کنت مولی فهذا علی مولا» الف) ترجمه نمایید: هر کس که من مولا و رهبر او هستم علی مولا و رهبر او است ب) منظور از واژه مولی در این کلام چیست؟
مولی یعنی رهبر، ولی و امامت و جانشینی است.
ب) شبه مربوط به این واژه را تبیین و پاسخ دهید؟
با توجه به این کلمه مولا در قرآن معنای متفاتی دارد.
از جمله به معنی اولی، ناصر و یاور، صدیق و سرپرست است پس اهل نسبت در این روز پیامبر «آخرین سفر خود از خانه خدا «حجهالوداع» در ناحیه غدیرخم مردم را جمع کرد و پس از گواهی مردم به یگانگی خدا و روز معاد و اینکه چه کسی از مسلمانان بر آنها سزاوارتر است و آنها گفتند بی شما اولیتر هستید حضرت علی را به عنوان جانشین و مولی و رهبر مردم انتخاب و به مردم اعلام کرد که پس از آن این آیه بر پیامبر نازل گشت و شبهای که گرفتند این است که کلمه الیوم منظور روز حجرت، روز بعثت و فتح مکه است پاسخ این است که روز حجرت و بعثت پیامبر قبل از این روز بوده و فتح مکه نیز 2 سال پیش از آن بوده و با توجه به گفته اکثریت مفسران منظور از الیوم روز غدیر است که پیامبر با انتخاب حضرت علی به عنوان جانشین خود که تا آن زمان به آن صورت بیان نشده بوده باعث شد 3 وعدهای که خداوند در سوره نور داده جامعه عمل پوشانده شود.
19- چهار ویژگی منحصر به فرد امام علی(ع) در دوران پیامبر را توضیح دهید؟
ج: برخی او پیامبر بوده - اولین مسلمان و نمازگزار - تنها یاری دهنده در شعب ابیطالب - تنها جان بر کف پیامبر در لیله البیت تنها داوطلب جنگ فندق علیه عمر ابن عبدود.
23- اصلاحات امام علی(ع) در دوران حکومت را توضیح دهید؟
24- سه جبهه مقابل امام علی(ع) را با انگیزههای مخالفت توضیح دهید؟
طلحه و زبیر و امثالهم: به خاطر تقسیم عادلانه بیتالمال خوارج: به دلیل جهل و نادانی شان معاویه و امثالهم: به خاطر کسب مقام و قدرت 2- آیه 207 سورهی بقره مربوط به لیلهالعقب … این آیه اشاره به فداکاری حضرت علی در شب هجرت پیامبر دارد که این شب به شب لیلهالبیت معروف شده است.
در این شب حضرت علی به جای پیامبر در بستر ایشان قرار گرفته تا پیامبر بداند هجرت کند.
برخی از دانشمندان اهل تسنن با توجه به گفتههای تاریخی سعی در رد این فضیلت بزرگ از حضرت علی دارند و مطلب مورد استناد آنها این است که میگوید در تاریخ ذکر شده است که پیامبر به حضرت علی اطمینان داده که به او آسیبی نخواهد رسید.
ژ جملهی مورد نظر آنها این بوده است که پیامبر به حضرت علی فرموده است اما تنهایی مردم را به مردم و صاحبانشان بازگرداندن و سپس خود هر که میخواهد با تو همراه شود به سوی من هجرت کن و از این پس هیچ خطری تو را تهدید نمیکند و هیچ آسیبی به تو نمیرسد.
برای رد نظریهی این افراد: باید گفت که اگر پیامبر اطمینانی به حضرت علی داده است مربوط به شبهای بعد از هجرت بوده است نه در شب هجرت.
ضمناً برای اثبات فداکاری حضرت علی میتوان به این مطلب اشاره کرد که حضرت علی به پیامبر ایمان قطعی و کامل داشته است که راضی شده است در بستر ایشان قرار بگیرد و این خود نصیب بزرگتری را برای حضرت علی ثابت میکند چون اگر حضرت علی به گفتهی پیامبر ایمان کامل نداشت مطمئناً در بستر ایشان قرار نمیگرفت.
مطلب دیگر در اثبات فداکاری حضرت علی این است که ایشان بارها در اشعار و سرودههای خود نسبت به فداکاری و وفاداری در مورد پیامبر اشاره کرده بود.
مطلب دیگر: این است که خداونددر آن شب به دو فرشتهی بزرگ خود میکائیل و جبرئیل فرود که به زمین بروید و ببیند که چگونه حضرت علی چون خود را فدای پیامبر میکند که او مایهی مباهات جهانیان است.
و خداوند خشنودی خود را در باربر این فداکاری میداند و این مطلب مورد توافق دانشمندان شیعه و سنی است.
عوامل مهم در تکوین شخصیت انسانها: 3 نظریه در این رابطه وجود دارد: 1- محیط اثر دارد 2- وراثت 3- هم وراثت و هم محیط تأثیرگذار است.
مثلاً در دانهای از جهت ژنتیکی بذر اصلاح شده و فاقد نقصی باشد ولی اگر در دو محیط مختلف مرغوب و نامرغوب کاشته شود.
یقیناً اثر متفاوت دارد پس صرفاً وراثت تعیین کننده است.
اگر دو نوع بود مرغوب و نامرغوب را در یک محیط یکسان بکاریم موقعیت رشدشان یکی نیست پس صرفاً محیط هم تعیین کننده نیست.
پس هر دو مؤثرند.
1- با استناد به فرمایش پیامبر اهمیت فرصت عمر را توضیح دهید.
پیامبر فرمودند بدانید که در دوره زندگی شما از طرف خداوند یک نسیمهای حیاتبخش فراهم شده است.
خودتان را در معرض این نسیمها و نفحات قرار دهید.
و در حدیث دیگری میفرمایند کسی که در چیزی بر روی او باز شده باید آن را غنیمت بداند زیرا او نمیدانست که در این غنیمت چه موقع بسته میشود.
2- با استناد به حدیث پیامبر خطاب به ابوذر (اغتنم ضمناً قبل جنس) در نکته مهم در این حدیث را توضیح دهید.
پیامبر خطاب به ابوذر فرمودد: ای ابوذر ده چیز را قبل از پنج چیز غنیمت بدان: جوانی قبل از پیری، سلامتی قبل از بیماری، بینیازی قبل از نیازمندی، فراغت قبل از گرفتاری، زندگی قبل از مرگ.
دو نکته این حدیث: یکی راجع به فراغت قبل از کار و مشغله است که فراغت تلف کردن عمر و وقت نیست.
پیامبر میگوید: در این دوره فراغت استفادههای زیادی میشود کرد که در دوران مشغله و کار نمیتوان کرد و جوانی بهترین دوره عمر است که فرصتهای بیشتری برای نسان مهیا میشود.
حتی در دوره فراغت میتوان چیزهای بیشتری یاد گرفت و از آنها بهره برد.
نکته دیگر سلامتی است.
سلامتی، بینیازی و فراغت و زندگی همه در دوره جوانی عذاب هستند.
و اینکه ما چیزهایی را که روی آن کنترل داریم و دست خودمان است باید بیشتر قدرش را بدانیم و استفاده کنیم.
پیامبر فرمودند: خداوند ملکی را مأمور کرده که هر شب نازل میشود و ندا سر میدهد که ای فرزندان جوان، دانستند جدی بگیرید و تلاش کنید.
3- به استناد به حدیث پیامبر (جد و اهمیت) الف فرضت جوانی را توضیح دهید ب) چه نکاتی از آن برداشت میشود.
4- رعایت چه نکاتی در قدردانی از فرصت جوانی مؤثر است؟
جواب سؤالات تاریخ اسلام: 1- در اواخر جنگ هنگام زدن ضربه آخر به عمروبن عبدود توسط امام علی(ع)، عمروبن عبدود به طرف امام آب دهان پرت کرد امام علی بعد از انجام این عمل زشت توسط عمروبن عبدود، ابتدا یک دور در میدان زد، بعد ضربه آخر را از دو علت کارایشان این بود که فرمودند اگر همان موقع او را میکشتم به خاطر خودم و خشم و خشونت فرد این کار را میکردم، پس بعد از فرو بردن خشم خود، ضربه آخر را به عمروبن عبدود زد.
2- بعد از جنگ و کشته شدن عمروبن عبدود، امام، کوچکترین اعتنایی به غنائم جنگی عمروبن عبدود نکرد.
15) جمله این ابن ابیطالب لاقیاس به احد: قائل آن: احمدبن حنبل ترجمه: فرزند ابوطالب با هیچکس قابل مقایسه نیست.
نمونهای از سیره پیامبر اعظم در توجه به حضور جوانان در مسائل اجتماعی را توضیح دهید: پیامبر اسلام(ص) میفرماید: هیچ بندهای روز قیامت قدم از قدم برنمیدارد مگر اینکه از او سؤال شود که عمرو جوانیاش را در چه چیزی صرف کرده است.
سرنوشت همه سه دوره زندگی انسان به جوانی برمیگردد فلذا پیامبر(ص) نیز به جوانان توجه خاصی داشتند.
به عنوان مثال پس از «بیعه النساء» و پیمانی که اهالی مدینه در کل با پیامبر بستند از ایشان در خواست کردند تا کمی را به تعلیم قرآن و تبلیغ اسلام به همه ایشان به یثرب گسیل دارد.
«میان جوانان کله که به اسلام گردیده بودند جوانی بود به نام مصعببن عمید که بیشتر قرآن را که تا به آن روز به رسول خدا نازل شده بود خدا کرده و به یاد داشت.
رسول خدا قصعب بن عمید را برای رفتن به شهر یثرب انتخاب کرده و خود همین انتخاب میتواند معرف شخصیت والای مصعب بن عمید باشد.
مورد دیگر انتخاب اسلامه بن زید جوان 19 ساله به عنوان فرمانده سپاه اعزامی پیامبر به روم بود با وجود اینکه بسیاری از سران مهاجر و انصار که تحت فرماندهی اسامه بودند مخالف بودند.
پیامبر(ص) پس از فتح تکه عتاب ابن اسید یک جوان 20 ساله را به عنوان امری که انتخاب فرمودند و این نمونهای دیگر از توجه پیامبر به حضور جوانان درمسائل اجتماعی بود.
جمله فلیس هوالاکبر هوالافضل و … الف) قائل آن کیست؟
پیامبر اکرم(ص) ب) ناظر به چه موضوع مهمی است؟
با توجه به اینکه کلام فوق در مورد حاکمیت عتاب ابن اسید در زمان فتح مکه به دنبال اعتراض مردم در مورد این انتخاب بود این کلام نشان میدهد که برتری انسانها و یا علت برگزیده بودن افراد سن عادی آنها نمیباشد بلکه برتری انسانها از نظر خصوصیات شخصیتی و برتریهای معنوی افراد است بابراین قضاوت در مورد افراد نباید با توجه به سن آنها صورت گیرد.
چرا سورههای قرآن با بسم الله الرحمن الرحیم شروع میشوند؟
چون هدف اصلی خداوند، هدایت و سوق بستر به معارف است از آغاز تا انجام با موفقیت و پیروزی و بدون شکست انجام شود.
کدام سوره قرآن با بسم الله الرحمن الرحیم شروع نمیشود؟
چون این سوره با اعلان جنگ به جنایتکاران مکه و پیمان شکنان آغاز شده و اعلام جنگ با توصیف خدا به رحمان و رحیم سازگار نیست.
چرا در آیه شریفه بسم الله الرحمن الرحیم به جای الله صنعت دیگری به کار نرفته است؟
مثلاً بسمه الخالق و … زیرا تمام صفات خدا هر کدام یک بخش خاص از صفات خدا و کمالات او را منعکس میکند و تنها نامی که اشاره به تمام صفات جمال و جلال الهی دارد، کلمه الله است به همین دلیل بقیه اسماء خداوند به صورت صفت برای الله میآیند.
بنابه فرمایش امام صادق(ع) چرا خداوند کسانی را که بسم الله الرحمن الرحیم را در آغاز کارشان ترک میکنند به ناراحتی دچار میکند؟
به دو دلیل: 1- تا بیدار شوند 2- تا این خطا از برنامه اعمالشان شسته شود.
صحبت از زیبایی است اما نه صرف زیبایی صورت ظاهری زن.
صحبت از زیبایی است.
صبحت از یک عظمت است صحبت از دنیای دنیاهاست نه صرف زن و چقدر ما کوته فکریم که زیبایی را در نیاز شخصی خود جستجو میکنیم نیازهای رفع نشده که هر روز و شب جلوی چشمان ماست.
زیبایی مقولهای بس فراتر از اینهاست.
زیبایی یک حس غنی است.
پرومملو … 1- با توجه به آیه 7 سوره کهف فلسفه زیبا آفریدن هستی را بیان کنید.
آیه: انا جعلنا علی الأرض زینه لها لنبلونهم ایهم احسن عملاً (چون انسان فطرتاً زیباطلب است) ما زمین را هم زیبا آفریدیم تا استعدادهای درونی شما شکوفا میشود.
هدف خدا این است که انسان به دنبال احسن و اکمل برود و به سمت خدا برود.
2- با توجه به اینکه زیبایی جزء نیازهای ضروری زندگی بشری نمیباشد چه جایگاهی در جامعه بشری دارد.
یک نمونه از شیوه و سخن پیامبر در اهمیت زیبایی بیان کنید.
اغلب تمایلات انسانی براساس نیازهای ضروری انسان است اگر انسان دنبال آب، غذا، لباس، مسکن است به خاطر نیاز است و براساس نیازی که دارد به دنبال این مسایل است اما مقوله زیبایی براساس نیاز نیست یعنی یک نفر غذایی که میخورد زیبا هم که نباشد باز میخورد و نیاز گرسنگی خود را برطرف میکند و لباس و مرکب هم همینطور و همه حیثیتشان، حیثیت نیاز است و تنها چیزی که حیثیت نیاز نیست اماتا قلب نیازهای بشری نفوذ کرده زیبایی است که نشاندهنده اهمیت مسأله است، زیرا از ارتباط با زیباییها لذت میبرد.
پیامبر اسلام یک سوم از مخارج زندگی خود را برای خوشبو کردن و خرید عطر خرج میکرد.
پیامبر اسلام(ص) خیر و خوبی را نزد خوبرویان جستجو کنید.
2- اقسام زیبایی را تعریف کنید و با استناد به یک آیه بیان کنید که آن اقسام مختص به این دنیا نیست.
در کل مجموع زیباییهای عالم یا طبیعیاند که جمال نامیده میشوند یا مصنوعیاند که به آنها زینت گویند.
زینت به جمال برمیگردد.