دانلود مقاله نقش آب در امور تشریعی و معنوی

Word 53 KB 15817 16
مشخص نشده مشخص نشده الهیات - معارف اسلامی - اندیشه اسلامی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • نقش آب در امور تشریعی و معنوی

    فقیهان شیعه، مجموعه علم فقه رابه سه بخش کلی تقسیم می نمایندکه شامل عبادات،معاملات وسیاسات می گردد.

    بخش اول بیشترمتضمن اعمال ورفتاری است که میان انسان وخالق وجود دارد وگسترده ترین بخش فقه می باشد.

    درابتدا وسرآغاز بخش عبادات ، فقیهان کتاب طهارت را مطرح می کنند وبه بررسی احکام( میاه) یعنی آب ها می پردازند ومباحثی چون آب مطلق ،جاری ،کر،قلیل وآب چاه وچشمه وآب مضاف وتغییرصفات داده وامثال آن مطرح می شود که این خود نشان دهنده اهمیت این موضوع می باشد ومی توان گفت مدخل وسرآغازمباحث فقهی با روشنی وطراوت آب شادابی می یا بد.



    یکی ازبخش های مهم کتاب طهارت، بحث اقسام طهارت است که دارای دو تقسیم بندی کلی است.


    ◄ طهارت مائیه
    ◄ طهارت ترابیه

    یعنی طهارت باآب وخاک ؛ چون این دوازعمده ترین مطهرا ت وپاک کنندگان می باشند، درمقام استدلال برای طهارت آب به آیه شریفه ذیل اشاره می شود

    وهوالذی ارسل الریاح بشرا بین یدی رحمته وانزلنا من السما ماء طهورا
    او کسی است که بادها رابشارتگرانی پیش ازرحمتش فرستاده وازآسمان آبی پاک کننده نازل کردیم.

    کلمه طهوربروزن فعول است واین وزن معنای اسم آلت دارد.

    (طهور) یعنی ( مایطهربه) ، هرچه باآن تطهیر وطهارت به عمل می آید یعنی سبب وعامل طهارت یعنی خداوند آب راعامل وابزاراصلی طهارت قرار داده است یاآن که می فرماید:

    ...

    وینزل علیکم من السماءماء لیطهرکم به ویذهب عنکم رجزالشیطان ولیربط علی قلوبکم ویثبت به الاقدام
    ...

    وآبی ازآسمان برایتان فرستاد، تا شما را با آن پاک کند؛ وپلیدی شیطان را ازشما دور سازد؛ ودلهایتان رامحکم وگامها را با آن استوار دارد.


    دراین آیه نیزبه نقش پاکیزگی وطهارت بخشی آب توام با تاکید اشاره می شود.

    ازسویی دیگر همان گونه که می دانیم متکامل ترین عبادتی که درتمام ادیان الهی روح همه عبادت ها است، نماز (صلاه) می باشد.

    عبادتی که رکن اصلی دینداری وراهکارعمده ارتباط خلق وخالق است.

    سیر وسلوکی که به تمام پیامبران الهی وپیروان ایشان تکلیف شده است معیارپذیرش وعدم پذیرش دیگراعمال نیز معرفی گردیده است: فان قبلت قبل ماسواها وان ردت ردما سواها اگرنمازپذیرفته شود بقیه اعمال هم پذیرفته می شود واگرنمازمردود باشد بقیه اعمال نیزمردود است .

    حال جالب این است که اولین واساسی ترین مقدمه وورود یه نمازتحصیل طهارت است ووظیفه اول مسلمان برای اقامه نماز وضوگرفتن می باشد که خداوند می فرماید: یاایهاالذین امنوا اذا قمتم الی الصلاه فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا بروسکم وارجلکم الی الکعبین......

    ای کسانی که ایمان آوردید!

    هنگامیکه به نمازمی ایستید صورت ودستها را تا آرنج بشویید؛ وسروپاها را تا مفصل {= برآمدگی پشت پا } مسح کنید.......

    خداوند دراین آیه قدم اول برپایی نمازرا انجام وضو معرفی می کند یعنی این عبادت عظیم ومهم که رکن اصلی وعمود دین محسوب می شود، مدخلش آب وطهارت با آب است وگویا برای ارتباط با خداوند به وسیله نمازهم حاجت به شادابی وطراوت بخشی این پدیده عظیم واین نعمت بزرگ الهی است.

    براساس این آیه اصل آب است ؛ اما ازجهت آن که دین اسلام ، شریعت وآیینی دارای سماحت وسهولت است،اگرچنانچه آب نایاب باشد، بدل آن معرفی می شود که خاک وتیمم برای ورود به نماز می باشد.

    دریکی دیگرازآیات قرآن کریم خداوند درشمار پاداش وتفضل برای انسان های ثابت قدم وراسخ درصراط مستقیم وراه حق وهدایت ازنعمت هایی که برایشان ارزانی می کند، نعمت آب را برمی شمارد وچنین می فرماید: والوا استقاموا علی الطریقه لا سقینهم ماء غدقا واینکه اگرآنها{= جن وانس} درراه (ایمان) استقامت ورزند، با آب فروان سیرابشان می کنیم.

    این مورد جایی است که خداوند خود ساقی است وبه پاس رنج تشنگی وتعب پیمودن مسیردشوار حقیقت واستقامت برآن ،کام پویندگان سختکوش را سیراب می کند.

    این چنین اجر ومزدی حاکی ازارزش وجایگاه فوق العاده این ماده حیاتی است.

    به عنوان سخن پایانی ، ذکراین نکته راخالی ازلطف نمی دانم که درآداب افطاررمضان وماه صیام ودردستورا ت ائمه معصومین توصیه گردیده که افطار خود را با شیرینی وخرما قراردهید وروزه را باچنین ماکولاتی باز نمایید وآنگاه توصیه می گردد اگرچنین مواد غذایی ای موجود نبود ، با آب افطارنمایید؛ زیرا درآب طهارت وقداست وجود دارد.

    عن الباقرقال(علیه السلام): افطرعلی الحلوفان لم تجده فافطرعلی الماءفان الماء طهور حضرت باقر(علیه السلام) فرمودند: با شیرینی افطارکنید واگرشیرینی نیافتید پس با آب افطارنمایید زیرا آب پاک وپاکیزه کننده است.

    همچنین ازامیرالمومنین علی(علیه السلام) نقل شده است که هرگاه امام به آب نگاه می افکند، می فرمود: الحمد لله الذی جعل الماء طهورا ولم یجعله نجسا سپاس ازآن خداوندی است که آب را پاکیزه قرار داده وآن را نجس نیافرید.

    حضرت علی(علیه السلام) درآیینه آب وصافی آن لطف ونعمت عظیم الهی را مشاهده می کند وبرآن خداوند آفریینده آب را سپاس می گذارد.

    نمازباران: درفقه پس ازبحث طهارت، مبحث وکتاب صلاه ونمازشروع می گردد.

    دراهمیت نمازهمین کافی است که بدانیم نمازروح جاودان تمام شرایع وتوصیه موکدهمه رسولان وحی ورهبران بزرگ الهی است.

    شمیم دلنوازنمازاست که خوشترین آهنگ عبادی درطول تاریخ عبودیت بوده وهمچنان جان های سرگردان ومضطرب آدمیان باپلکان انس نمازتا عرش الهی صعود می نماید.

    درمبحث نمازنیز گذشته ازآن که شروع وورودیه آن،همان گونه که بیان شد، درارتباط با آب است؛ مشاهده می شود که ازانواع نمازهایی که دراسلام معرفی شده ، نمازی درارتباط مستقیم با پدیده آب وباران وجود دارد، صلاه الاستسقا، یعنی نمازطلب باران.

    این نمازدراسلام دارای سابقه ای از عصر نبوت است وپیامبراکرم (صلی الله علیه و اله) واهل بیت عصمت هرگاه که دشواری ها و تنگناها برمردم هجوم می آورد وفقدان آب وباران مشکل سازمی شد؛ دست نیاز به سوی حضرت بی نیاز می گشادند وبه مصلی پا می نهادند وازنردبان نماز به سوی باران رحمت الهی حرکت می کردند.

    این جا وبه عنوان نمونه دوحدیث دراین خصوص مطرح می شود: ◄ قال ابوجعفر(علیه السلام): کان رسول (ص) یصلی الاستسقا رکعتین ویستسقی وهوقاعد حضرت باقر (علیه السلام) فرمودند: رسول خدا همیشه دورکعت نمازطلب باران می خواند و(پس ازنماز) می نشست وطلب باران می نمود.

    ◄ عن ابی عبدالله (علیه السلام) قال: اتی قوم رسول الله(ص) فقالوا له ان بلا دنا قد قحطت فادع الله یرسل السما علینا فامررسول (صلی الله علیه و اله) با لمنبرفاخرج واجتمع الناس فصعد رسول الله (صلی الله علیه و اله) ودعا وامرالناس ان یومنوا حضرت صادق(علیه السلام) فرمودند: گروهی نزد رسول خدا آمدند وبه اوگفتند که سرزمینهای ما دچارقحطی شده است، از خداوند بخواه که باران رحمت را برما بباراند.

    رسول خدا دستور فرمود تا منبری نهادند(ازشجر) ، بروی آمد ومردم را جمع نمود، برفراز منبررفت ودعا به نزول باران نمودوفرمان داد تا مردم آمین گویند.

    پاکی وطهارت این پدیده حیاتی روح بخش است که سبب می شود تا برای نزولش ازدرب خانه نمازوارد شد وبی شک پیوند نمازوآب موجب می گردد تا هاله ای ازقداست ومعنویت فرح انگیزی پیرامون آب را فرا گیرد.

    از زیباترین وپرشکوه ترین صحنه هایی که تاریخ شاهد برگزاری چنین نماز پربرکتی بوده، صحنه برپایی نمازباران حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(علیه السلام) درمرو بود که درتاریخ انعکاس جاودانی دارد.

    باران واستغفار: یکی از مباحث دقیق وبسیارمهمی که درقرآن ومعارف اسلامی دیده می شود، مساله ارتباط تکوین وتشریع یا همان شریعت وطبیعت است؛ دو کتابی که نگارنده آن دو، کلک شیرین سلک خداوندی است وبه همین خاطردرصفحات مختلف این دوکتاب الهی همگونی وهماهنگی خاص دیده می شود.

    بدیهی است فرصت ومجال این نوشتاراز تحمل این بحث لطیف که حاجتمند نظری دقیق وتامل جدی است، خارج می باشد.

    یکی ازمواردی که خداوند بدون ابهام وبا صراحت وشفافیت کامل وبدون حاجت به تاویل وتامل ازارتباط تشریع وتکوین پرده برمی دارد ، آیاتی درسوره نوح است که مرتبط با این موضوع می باشد.

    فقلت استغفروا ربکم انه کان غفارا * یرسل السماء علیکم مدرارا * ویمدد کم باموال وبنین ویجعل لکم جنات ویجعل لکم انهارا به آنها گفتیم : ازپرودگارخویش آمرزش بطلبید که اوبسیارآمرزنده است،* تا بارانهای پربرکت آسمان راپی درپی برشما فرستد،* وشما را با اموال وفرزندان فروان کمک کند وباغهای سرسبز ونهرهای جاری دراختیارتان قرار دهد.

    دراین آیات مشاهده می شود که نوح ، این پیامبربزرگ الهی ، مردم را به استغفار وطلب مغفرت ورجوع به خداوند مهربان دعوت می نما ید وصفت غفار بودن خدا را شاهد می گیرد که اگرمردم به سوی اوبرگردند وسمت وحرکت خود را به طرف پرودگارشان معطوف نمایند؛ خداوند متقابلا باران سرشار ونزولات آسمانی را برایشان هدیه می کند ودرامورمادی نیزامداد ویاریشان خواهد نمود.

    نکته بسیار زیبایی که دراین آیه شریفه وجود دارد،همان باران سرشارومنظم وکثیرالخیر می باشد که بارتابی ازغفاریت و بخشندگی الهی معرفی وبیان می گرددولطف خداوند درلطافت آب تجلی می یابدوازسویی به این صفت مهم نیزاشاره می شود که اسرار نهفته ای درپس پرده ارتباط انسان با طبیعت وپدیده ها وامکانات آن وجود دارد ومتذکر می گردد که یکی از راههای برخورداری و تنعم ازمواهب طبیعی الهی واز آن جمله آب ، بازگشت ورجوع به سوی خداوند خالق ومدبرهستی می باشد؛ حقیقتی که درقرآن بارها بدان اشاره شده است، مانندآیه شریفه: ولوان اهل القری امنوا واتقوا لفتحنا علیهم برکات من السماءوالارض ولکن کذبوا فاخذنا هم بما کانوا یکسبون واگراهل شهرها وآبادیها، ایمان می آوردند وتقوی پیشه می کردند، برکات آسمان وزمین را برآنها می گشودیم؛ ولی ( آنها حق را) تکذیب کردند؛ ماهم آنان را به کیفر اعمالشان مجازات کردیم.

    درپایان این مبحث جایگاه آب درارتباط معنوی انسان وگذرآب به کوی شریعت مناسب است برای طراوت بخشی بیشتربه خطبه بسیارزیبای امیرالمومنین علی(علیه السلام) که با عنوان ( فی الاستسقاء) ، ( درطلب باران وآب) درنهج البلاغه موجود است وحاوی تذکرات بسیارزیبا ولطیف وبیان حقایق مهمی دراین خصوص می باشد، اشاره شود تا چنانچه اگردرپاره ای ازاذهان ابهامی دراین مساله وجود دارد، با نورانیت کلام امام زدوده گردد.

    بدانید زمینی که شما را برپشت خود می برد، وآسمانی که برشما سایه می گسترد، پرودگار شما را فرمانبردارند.

    وبرکت آن دوبرشما نه ازراه دلسوزی است ، ونه به خاطرجستن نزدیکی ،ونه به امید خیری است که از شما دارند، بلکه به سود شما مامور شدند وگردن نهادند، وبرای مصلحت شما برپاشان داشتند، وایستادند.

    خدا بندگان خود را به کیفرکارهای زشت آنان، مبتلا سازد به کاهش میوه درختان وبه نباریدن باران، وبستن گنجینه های خیربه روی ایشان ، تا توبه خواه توبه کند، ومعصیت کاردل از معصیت بکند، وپند گیرنده پند بپذیرد، وبازدارنده ، راه نافرمانی را بربندگان بگیرد.

    وخداآمرزش خواستن را وسیله پیوسته داشتن روزی برروزی خواران قرارداده است، وموجب رحمت برآفریدگان ، وفرموده است: استغفروا ربکم انه کان غفارا یرسل السماء علیکم مدرارا ویمددکم باموال وبنین .

    پس خدا بیامرزد کسی را که پیشبازتوبه رود، وازگناهانش بخشش طلبد، پیش ازآنکه مرگش برسد.

    بارخدایا!

    ما به سوی توآمدیم، ازخانه ها که درآن بودیم وازچادرها که درآن می غنودیم، درحالی که جانوران دربانگ وخروش بودند وکودکان درفریاد وجوش.

    بار خدایا!

    خواستاران آمرزش توایم وامیدواران نعمت وبخشش توایم.

    ازعذابت ترسانیم، وازکیفرت ، هراسان.

    خدایا!

    مارا ازباران- رحمتت- سیراب کن !

    وازجمله نومیدانمان مگردان!

    وبه قحط سا لی مان ممیران!

    وبرما مگیربدانچه کردند بی خردانمان، ای بخشنده ترازهمه بخشندگان.

    ما به سوی تو بیرون شده ایم، وازآنچه برتوپوشیده نیست به تو شکایت آوردیم ، واین هنگامی است که سختی های طاقت فرسا ما را بیچاره کرده، وتنگسالی وبی بارانی به ستوه مان آورده.

    پیشامدهای سخت به ناتوانی مان کشانده، وفتنه های دشوارکاردرا به استخوان رسانده.

    خدایا ازتومی خواهیم ما را نومید بازمگردانی ، ونادلخواه ازدرگاهت نرانی، وما را به گناهانمان مگیری ، وبه کردارمان کیفرمدهی.

    باران رحمت خودرا برما بباران.

    وبرکت خویش برما بگستران، و روزی ورحمتت رابه ما رسان، وما را آب ده ازبارانی سودرسان، سیراب کننده ورویاننده گیاهان، که آنچه خشک شده برویاند، وآنچه مرده است زنده گرداند.

    فراخی نعمت آن بسیار، میوه اش افزون وبی شمار، که زمین های پست راسیراب کند وبه دره ها سیل افکند.

    درختان را برگ آرد، ونرخها را ارزان دارد.

    همانا، توبرهرچیزکه خواهی توانایی.

    از کتاب زلال آب در آئینه وحی نوشته دکتر محمد علی انصاری

مساجد اسلامی درسرزمین ایران،مثل همۀ ممالک اسلامی،جلوه ای اززیباییهای بصری ونمونۀ بارزی ازتلفیق وارتباط فرم های نمادین با باور-های عمیق اعتقادی است. اشکال الگویی وارتباطات سمبولیک درتمامی جوانب ونماهایشان به وضوح دیده می شود.« اساساً هنرهای دینی،به خصوص مساجد اسلامی دریک امر مشترکند وآن جنبۀ سمبولیک آنهاست،زیرا درهمۀ این هنرها،جهان سایه ای ازحقیقت ومرتبتی متعالی-ازآن است. ازاینجا ...

نقش دين ، دينداري و انتظار در کاهش ناهنجاري‌هاي اجتماعي پس هر يک از شما بايد کاري کنيد تا به محبت و دوستي ما نزديک شويد. وظيفه منتظران، ‌پيوند دادن و آشنا کردن مردم با امام زمان(عج) و گوشزد کردن دوستي و محبت حضرت به آنان است تا خود را در جهت

مقدمه همه ما نيازمند به يک نگاهيم چه آن وقت که در رفاه و آسايش و تجملات غرقيم و چه آن زمان که بيمار و محتاج در گوشه اي تنها . و آن گاه نور گرمي نيست جز توجه الوهيت به سوي ما , آيا اين اصل عدالت نيست که در فطرت انسان قرار گرفته و آيا خالق آ

سخن ما قال الامام علىّ بن ابى طالب(عليه السلام): «الله الله فى الصّلوه فإنّها عمود دينکم» «خدا را، خدا را درنظر گيريد در توجه به نماز، که پايدارى دينتان به نماز باشد.» گر چه هر يک از احکام و فرائض دينى به جاى خود از اهميت و ارزش خاصى

1 - تعریف دین، مذهب، ملت و شریعت با پیشرفت دانش معلوم شده است که درباره هیچ یک ازپدیده های جهان نمی توان تعریف کاملی ارائه داد. دین نیز یکی ازموضوعاتی است که به سختی تعریف می شود . علت این امرتنوع بیش از حد ادیان درجوامع بشری است. دانشمندان برای پیداکردن یک یا چندوجه اشتراک درتعریف ادیان کوشیده اندولی؛ کارشان به جایی نرسیده است. این امرموجب شده که تعریف های بی شماری برای دین ...

تئورى‏هاى مختلف درباره انقلاب اسلامى شامروزه پس از گذشت‏ سال ها از پیروزى انقلاب هنوز عوامل، ابعاد و ویژگی هاى آن روشن نشده است. چرا نهضت مشروطیت (1285/1960) با کودتاى رضاخان در سال 1299 و نهضت ملى شدن نفت در سال هاى پایان دهه 1320 با کودتاى 28 مرداد 1332 با شکست روبرو شد، همچنانکه حرکت پرشور مردم به رهبرى امام خمینى (رضوان الله تعالى علیه) در سال هاى 1342 به بعد نیز سرکوب ...

مقدمه با حمد و سپاس از خداوند متعالی که توانایی فکر کردن و نوشتن را به ما عطا کرد و او که رحمانیت و رحیمیتش به وسعت کل شی بندگانش را احاطه کرده و توانایی اندیشیدن و توفیق نگارش این مجموعه را به ما عطا فرموده است. یکی از مفاهیمی که در حقوق بسیار مهم است و شناخت آن باعث جلوگیری از جرایم بصورت ناخودآگاه می شود حقوق کیفری در مفهوم دفاع مشروع است. و یکی از عوامل موجهه‌ی جرم است این ...

چکیده : امروزه پژوهش و تحقیق و تولید علم از نیازهای مسلم و اساسیِ هر جامعه است که در سیاست گذاریهای کلان کشورهای پیشرفته ، در زمره ردیفهای نخستِ برنامه ریزی به حساب میآید . مسلماً حائز اهمیت قرار گرفتن این موضوع در بین برنامهریزان هر کشوری نقش و جایگاه حساسی در روند توسعه آن کشور خواهد داشت . بی شک پیشبرد هر چه بیشتر این موضوع در کشورهای در حال توسعه مثل کشور ما ، نسبت به ...

مقدمه بی شک هنر این ابر پدیده بشری که وام دار بخش بزرگی از مواهب الهی بوده در سا حت های گونا گون تمدن انسانی حضوری قابل توجه و تامل برانگیز داشته است ، نیاز بشر اولیه به خوراک و تسخیر عوامل مادی _ طبیعی – بهانه ایی بوده است ، تا او بتواند با تکیه بر ذوق فطری خویش دست به خلاقیت هنری (غالبا تجسمی ) زده که در گاه دیگر با مهار این نیازمندی ها ؛ با دیدگاه زیبا شناختی خود توانسته است ...

مقدمه : سرزمین تالش در شمال ایران ، و بخش شمالی استان گیلان قرار دارد که در آن قومی همنام با این سرزمین یعنی تالشها زندگی می کنند و مرکز آن شهر هشت پر است . در گذشته ای بسیار نزدیک تالش را بیشتر به عنوان مردمانی کوه نشین و دامدار می‌شناختند تا کشاورز و جلگه نشین . ا مروزه با افزایش ارتباطات و گرایش مردم منطقه به جلگه نشینی و کشت شالی جامعه کوه نشین و دامدار تالش محدود به مناطق ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول