دانلود مقاله رایگان اتحاد ملی و انسجام اسلامی در منابع دینی

Word 117 KB 16409 5
مشخص نشده مشخص نشده عمومی - متفرقه
قیمت: ۰ تومان
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • از وحدت و انسجام اسلامی معنای تام و تمام آن مورد نظر است و در صورتی که معنای کامل آن حاصل نشود، پیگیری آن امری غیرضروری است؟



    از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی همواره یکی از مسائلی که از سوی مسئولان جمهوری اسلامی ایران مطرح شده وحدت مسلمانان و انسجام آنان بوده است.

    تقریب بین مذاهب اسلامی نیز به عنوان یک اقدام فقهی و حقوقی در این راستا مطرح شده است.

    اما هدف از طرح وحدت میان مسلمانان چیست؟

    آیا این موضوع در تاریخ قدیم و جدید مسلمانان سابقه داشته است؟

    ماهیت وحدت چیست و شامل چه موضوعاتی می شود؟

    مخاطبان وحدت چه کسانی هستند و مخالفان و دشمنان وحدت چه کسانی هستند؟

    طرح جمهوری اسلامی ایران به عنوان طراح وحدت مسلمانان برای دستیابی به این هدف کدام است؟

    و مبانی مشروعیت وحدت و انسجام در آیات و روایات و سیره و سنت نبوی و علوی و دیدگاه های حضرت امام رضوان الله تعالی علیه و مقام معظم رهبری درعصر حاضر چیست؟

    آیا طرح وحدت یک طرح تاکتیکی است و یا استراتژی جمهوری اسلامی ایران است؟


    برای پاسخ به این سؤال ها باید گفت مبانی وحدت بین مسلمانان و حتی گفتگو بر سر مشترکات و دستیابی به چارچوبی برای تعامل حتی با غیر مسلمانان یک سفارش و دستور مؤکد الهی است.

    در اینکه ماهیت وحدت و انسجام اسلامی چیست کمی تردید وجود دارد؟


    آیا از وحدت و انسجام اسلامی معنای تام و تمام آن مورد نظر است و در صورتی که معنای کامل آن حاصل نشود، پیگیری آن امری غیرضروری است؟


    این سؤال از آن جهت مطرح است که برخی صاحب نظران مسلمان تحقق وحدت اسلامی را غیر ممکن یا دور از دسترس می دانند و در این راستا به وجود اختلاف در تمامی دوره های حیات اسلامی و بلکه حیات بشر استناد می کنند.

    باید گفت اگرچه دستیابی به وحدت تام و تمام به معنای فلسفی آن غیر ممکن و دور از دسترس است ولی اولاً حرکت به سمت آن و گام نهادن در مسیر آن در حد مقدورات ضروری است.

    ثانیاً وحدت و انسجام تام و تمام به معنی یکنواختی و رفع هرگونه تفاوت در آرا و اندیشه ها نیست، شاید بتوان گفت وحدت و انسجام به معنی عدم خصومت، دشمنی، تکفیر، قتل و خونریزی و در مقابل ایجاد همدلی، وفاق و تأکید بر مشترکات و محبت و دوستی بین مسلمانان و مبارزه مشترک با دشمنان است.

    خداوند متعال می فرماید: محمد رسول الله والذین معه اشداء علی الکفار رحماء بینهم.(فتح۲۷) گذشته از آن در صورتی که وحدت و انسجام و دوری از تفرقه و تشتت و نزاع و درگیری امری غیرقابل دستیابی و غیر ممکن بود مورد امر و دستور الهی قرار نمی گرفت و پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین (ع) آنرا سفارش نمی کردند.

    به نظر می رسد در خصوص ایجاد اختلاف و تفرقه با یک ماهیت سیاسی، امنیتی، تاریخی و فقهی مواجه هستیم که برای هر یک از زوایای فوق باید راهکارهای متناسب با آن را جستجو کنیم.

    این سؤال از آن جهت مطرح است که برخی صاحب نظران مسلمان تحقق وحدت اسلامی را غیر ممکن یا دور از دسترس می دانند و در این راستا به وجود اختلاف در تمامی دوره های حیات اسلامی و بلکه حیات بشر استناد می کنند.

    الف) وحدت و انسجام اسلامی در تمامی منابع اسلامی به ویژه در قرآن و سیره نبوی و علوی همواره مورد تأکید قرار گرفته است.

    آنچه در زیر می آید اشاره ای گذرا به برخی از این موارد است: ۱) واطیعوا الله و رسوله و لاتنازعوا فتفشلوا و تذهب ریحکم (انفال .۴۶) ۲) ولاتکونوا کالذین تفرقوا و اختلفوا من بعدما جائهم البینات و اولئک لهم عذاب الیم (آل عمران.۱۰۵) ۳) هوالذی ایدک بنصره و بالمؤمنین و الف بین قلوبهم لو انفقت مافی الارض جمیعاً ما الفت بین قلوبهم و لکن الله الف بینهم انه عزیز حکیم(انفال ۶۳)(هم او بود که تو را با یاری خود و مؤمنان نیرومند گردانید و میان دل هایشان الفت انداخت که اگر آنچه در روی زمین است همه را خرج می کردی نمی توانستی میان دل هایشان الفت برقرار کنی ولی خدا بود که میان آنان الفت انداخت چرا که او توانایی حکیم است) ۴) واعتصموا بحبل الله جمیعاً و لاتفرقوا واذکروا نعمت الله علیکم اذکنتم اعداء فألف بین قلوبکم فاصبحتم بنعمته اخوانا و کنتم علی شفا حفره من النار فانقذکم منها کذلک یبین الله لکم آیاته لعلکم تهتدون (آل عمران۱۰۳.) ۵) شرع لکم من الدین ما وصی به نوحا والذی اوحینا الیک و ما وصینا به ابراهیم و موسی و عیسی ان اقیموا الدین ولا تتفرقوا فیه.

    (شوری۱۳.) (آیینی را که خداوند برای شما «مسلمانان» مقرر فرمود، همان است که به نوح سفارش کرد و همان که به تو «ای پیامبر» وحی شد و آنچه به ابراهیم، موسی و عیسی وصیت نمود که دین خدا را «همه با هم» برپا دارید و در آن اختلاف و پراکندگی نداشته باشید.) پیامبر اکرم(ص) نیز می فرمایند: من فارق جماعه المسلمین فقد خلع ربقه الاسلام من عنقه، قیل: یا رسول الله، و ما جماعه المسلمین؟

    قال: جماعه اهل الحق و ان قلوا.

    (هرکس از اجتماع مسلمانان دوری کند، ریسمان اسلام را از گردن خود باز کرده است.

    گفته شد: مراد از جماعت مسلمانان چیست؟

    فرمودند: حق گرایان اگرچه در اقلیت باشند).

    امام علی علیه السلام در وصیت خود به امام حسن علیه السلام می فرماید: اوصیک یا حسن و جمیع ولدی و اهلی و من یبلغه کتابی بتقوی الله ربکم و لاتموتن و انتم مسلمون و اعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقوا.

    امام خمینی(ره) در عصر حاضر می فرماید: اسلام دستور داده و فرموده است واعتصموا بحبل الله جمیعا ولاتفرقوا همه با هم تمام اقشار با هم، اعتصام به حبل الله، با توجه به خدای بزرگ همه باید پیش برویم، تخلف از این دستور الهی جرم است، گناه است.

    دستور اسلام است که همه باید معتصم به حبل الله باشیم.

    ایشان همچنین می فرماید: ملت ها و دولت ها اگر بخواهند به پیروزی و هدف های اسلامی به تمام ابعادش که سعادت بشر است برسند، باید اعتصام به حبل الله کنند: از اختلافات و تفرقه بپرهیزند و فرمان حق تعالی را اطاعت کنند.

    ایشان همچنین در این باب می فرمایند: این یک برکت بزرگی است که ما را و همه برادران اهل تسنن و تشیع را یکجا جمع کرده و همه مان برای اسلام می خواهیم کوشش کنیم.

    علامه دکتر عبدالمتعال صعیدی استاد دانشگاه الازهر می گوید: علی ابن ابیطالب علیه السلام اولین بنیانگذار تقریب بین مذاهب است با اینکه می دانست از دیگران به خلافت سزاوارتر است ولی با ابوبکر و عمر و عثمان به مدارا رفتار کرد و از هیچ گونه کمک نسبت به آنان دریغ نفرمود.

    ب) با توجه به مبانی فوق الذکر به نظر می رسد نه تنها طرح وحدت و انسجام اسلامی یک طرح استراتژیک و یکی از اصول مهم مورد توجه قرآن و سیره و سنت پیامبر(ص) و ائمه اطهار است بلکه بنا به فرموده حضرت امام خمینی که همیشه می فرمود اسلام در دو کلمه خلاصه می شود: کلمه توحید و توحید کلمه، می توان معتقد بود که اصل وحدت و انسجام اسلامی در کنار اصل توحید از مهمترین مبانی نظری و عملی جمهوری اسلامی ایران است.

    ج) تئوری وحدت و انسجام اسلامی در درجه اول همه مسلمانان از فرق و مذاهب مختلف را مخاطب قرار داده است و در درجه دوم دولت های اسلامی که مقالید امور مسلمانان را در دست دارند، همچنین رهبران فکری و مذهبی، اندیشمندان کشورهای اسلامی و شخصیت های حقیقی و حقوقی جهان اسلام به ویژه رسانه های جمعی که در بین مردم از نفوذ کلمه بهره مند هستند را شامل می شود، ولی لازم است در عمل برای هریک از این مخاطبان ابزار متفاوتی جهت دستیابی به وحدت و انسجام اسلامی فراهم کرد.

    برنامه ریزی در این خصوص یکی از اولی ترین و ضروری ترین برنامه هاست.

راهبرد اتحاد ملی و انسجام اسلامی خبرگزاری فارس: مقاله حاضر گامی است در این جهت تا راهبرد اتحاد ملی و انسجام اسلامی از دیدگاه حضرت امام(ره) هرچه بیشتر مورد کنکاش و تبیین قرار گیرد. چکیده: امام خمینی (ره) احیای اسلام ناب محمدی(ص) را به دور از التقاط و تحجر و پیرایه های خرافی و روشنفکری به عنوان راهکار بازیابی عظمت و موتور محرکه جهان اسلام به سمت ترقی و پیشرفت می دانستند.به اعتقاد ...

پيش گفتار از درخشش آغازين بارقه هاي نور ايمان بر وادي برهوت کفر و الحاد و ظهور شريعت متعالي محمدي (عليه السلام) در جزيره العرب، تا به امروز که خورشيد پرفروغ ديانت در پهنه ي اقاليم اسلامي پرتو افشاني مي کند، در گستره ي هزار و چهارصد ساله ي تاريخ

اتحاد ملي يک مساله داخلي است وانسجام اسلامي يک مساله خارجي وهرکدام نيازمند راهکارهاي متفاوت (وحتي گاه متناقض) مي باشند. چرا که يک راهکار ممکن است منجر به انسجام اسلامي بالا، اما اتحاد ملي پايين وبالعکس راهکار ديگري ممکن است منجربه اتحاد ملي بالا ولي

اینک که سال ۸۶ از طرف مقام معظم رهبری به عنوان اتحاد ملی و انسجام اسلامی مزین شده است و در برهه ای حساس از عمر مبارک نهضت عظیم امام خمینی(ره) که دشمنان اولیه این نهضت، به بهانه انرژی هسته ای و دفاع کاذب از حقوق بشر، با ایجاد جنگ روانی، فضای منطقه را مشوش نموده اند، لازم است با تکرار حماسه وحدت ملی، انقلاب اسلامی خویش را از این فراز تاریخی نیز به سلامت عبور دهیم. قرآن کریم به ...

چکیده تأکید اسلام بر لزوم به کار گرفتن اندیشه روشنگری و آگاهی بخشی و بیان حقایق برای رسیدن به اتحاد و محبت و مهرورزی نسبت به انسان ها و توجه کرامت آنها بر کسی پوشیده نیست زیرا که فلسفه خلقت و آفرینش امید به لطف و رحمت الهی و کمال و سعادت است. قرآن برای دستیابی به سعادت است که به اموری اشاره می کند که می‌توان از آنها به عنوان عوامل بیرونی و درونی اتحاد و انسجام یاد کرد. از آنجایی ...

« در تمام اين مراحل (نهضت ) روحانيت نقش اول را داشت . يعني دانشگاهي ها بودند روشنفکرها همه شان نه البته دانشگاهي ها دانشجوها تقريبا اکثرا هميشه همه ...نقشي داشتند. لکن آن که ملت را بسيج کرد آن روحانيون بودند...آن که من هميشه به ملت ايران سفارش کرد

مقدمه درباره شاعران ما محققان و ادیبان تاکنون سخن بسیار گفته اند و در این باب بسی دشواری ها را نیز آسان کرده اند . شک نیست که بعضی از آنچه آنها با دقت و کنجکاوی هوشمندانه بررسی و تحقیق کرده اند خود ارزش بسیار ندارد و گه گاه تحقیقاتشان مصداق واقعی « هیاهوی بسیار برای هیچ » شده است ، لیکن بسیاری از آن تحقیقات نیز ماده و زمینه است برای نقد و داوری درست در باب شاعران . نکته در ...

خبرگزاري شبستان: سال 86 از سوي مقام رهبري با عنوان اتحاد ملي و انسجام اسلامي نامگذاري شده است. اين نام گذاري به اين معناست که ايشان نسبت به تحقق اين موضوعات، اصرار دارند. اين مقاله درصدد است درباره امکانات تحقق آن موضوعات به اختصار چند و چون کند. م

حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي در پيام نوروزي خود خطاب به ملت ايران، سال 1386 را سال اتحاد ملي و انسجام اسلامي نام نهادند. نامگذارى سال ?? تحت عنوان اتحاد ملى و انسجام اسلامى از سوى مقام معظم رهبرى بى ترديد از نگاه استراتژيک ايشان به

اتحاد ملي، انسجام اسلامي مدت زيادي از آغاز سالي که عنوان زيباي «اتحاد ملي و انسجام اسلامي» را بر خود گرفته نمي گذرد. نام با شکوهي که در ميان جهانيان بانگي رسا برداشت و اعلان نمود که: چرا جنگ؟ چرا جدايي؟ چرا تفرقه؟ چرا تشتت؟ آيا نمي تو

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول