این مقاله بیانگر نتایج بدست آمده از موسسه مطالعاتی «دلفی» می باشد موضوع مورد تحقیق تأثیر روشERP یا برنامه ریزی منابع شرکت بر رویSCM یا مدیریت زنجیره تامین می باشد .
موسسه مطالعاتی دلفی متشکل از 23 هلندی است که خالق زنجیره مدیریت چند ملیتی اروپایی بودند.
نتایج حاصله از این تحقیق پژوهشی به سه بخش مهم تقسیم می گردد اولین آنها شامل کارهای اجرایی مربوط به ما است و بیانگر مسایل کلیدی روسSCM برای سالهای آتی می باشد که به شرح ذیل می باشد:
1- تکمیل نمودن بیشتر ارتباط مابین عرضه دهنده و تقاضا کننده در مسیر زنجیره تامین 2- تغییرات به روز شده و آبدیت در زنجیره تامین که شامل احتیاجات و ملزومات قابل انعطافIT می گردد 3- سلسله مراتبات بی شمار اداری مربوط به تولیدات و سرویسها و خدمات باعث افزایش طبقه بندی گشته که این خود عامل کاهش چرخه زمانی و موجودی می گردد 4- جا و مکان برای ساکن و مقیم شدن پیشروها در زنجیره تامین 5- زنجیره تامین مرکب از چندین کار مهم مستقل می باشد.
دومین مطلب مهم که از این پژوهش و تحقیق متوجه شدیم این است که اکثر کارشناسان بر این امر اعتقاد دارند که روش«ERP » نقش متوسطی در اصلاحات بعدی زنجیره تامین ایفا می کند برای همین ریسک مشخص و معلوم روش«ERP » در روند پیشرفت روش «SCM » محدودیت ایجاد می کند.
برای چهار مورد از دوازده مورد نتایج زنجیره تامین آینده روش«ERP » تأثیر مثبتی ایفا می نماید
1- سلسله مراتب اداری بیشتر تولیدات و سرویسها
2- استاندارد بودن بیشتر مراحل پیشرفت و اطلاعات
3- نیاز مبرم جهانی برای سیستمها و روشهای IT
4- شفافیت بیشتر برای مکانها و امکان فروش
سومین مسئله ای که به خاطر این تحقیق و پژوهش متوجه آن شدیم محدودیتهای کلیدی و اساسی رایج روش«ERP » برای ایجاد پشتیبانی موثر و مفید روشSCM می باشد که به دلایل زیر می باشد.
1- عدم گستردگی و گسترش مفید و مناسب برای گذر از محدوده سازمانی
2- تغییر ناپذیری آن برای ثابت نگهداشتن احتیاجات زنجیره تامین
3- فقدان عملکرد در ورای مدیریت تجارت و معامله
4- سیستم و روش بسته و چرخشی در معماری آن.
ریشه تمامی این محدودیتها به سبب این حقیقت می باشد که نسل اول محصولات روش«ERP » به منظور کامل کردن کارکردهای گوناگون یک شرکت خصوصی طراحی و تنظیم شده بود بهرحال در سیستم جدید«SCM » بخش و واحد آنالیز شبکه ای از آن سازمان محسوب می شود لذا در اقتصاد جدید باعث می گردد تا این محصولات نامناسب«ERP » اصلاح و ترمیم شود.
مقدمه پس از دو دهه سعی و تلاش برای جهت دهی به اهداف داخلی شرکتها که در برگیرنده طرحهای تقویت بهره وری و اصلاح کیفیت تولیدات می باشد و باعث کاهش قیمت صنعتی محصول می گردند به خاطر همین دلیل شرکتها بر روی اصول زنجیره تامین متمرکز شدند و این عمل مرز جدیدی برای مزیت و برتری سازمانها محسوب می گردد.
اولین دلیلی که به خاطر اصلاح اجرای منطقی می شود به آن استنباط نمود کاهش ارزش و قیمت پایه واقعی می باشد در قاره اروپا در مجموع کلی میانگین قیمت منطقی مابین 6 تا 15 درصد می باشد.
در ایالات متحده آمریکا، شرکتهای آمریکایی بر روی مسایل منطقی و فعالیتهای مرتبط با زنجیره تامین در سال 1993 مبالغی بالغ بر 670 بیلیون دلار هزینه کرده اند که این مبالغ مطابق با 5/10 درصدGDP.
می باشد.
دلیل دوم برای این کار ورود به عرصه شبکه اقتصادی می باشد بطوری که این عامل باعث شروع تغییرات شگرف در محدوده و تاثیرات مدیریت زنجیره تامین می باشد لذا در این شبکه اقتصادی احتمال دارد که مجموعه کامل کار شرکت مورد تایید قرار نگرفته و حتی سبب ایجاد تغییرات شبکه ای در قوانین سازمانها گردد.
بهمین دلیل وضعیت فروش روشن تر شده پس تقاضا و درخواست مشتریان در وضعیت بالاتری قرار می گیرد.
در کل میزان تغییرات در بازار جهانی افزایش می یابد.
با این تفاصیل متوجه می شویم که تمامی این تغییرات تاثیر شگرفی برروی روشهایی دارد که برای مدیریت زنجیره تامین تعبیه شده است.
برای زمینه فعلی وضعیت مدلهای جدید کار و تجارت به سرعت در حال رشد و گسترش می باشد.
در کل نکته قابل توجه این می باشد که پیرامون و محدوده کار و تجارت در حال تغییر می باشد و زنجیره تامین نوپا و طرحهای جدید این زنجیره با زنجیره تامین یکپارچه و طرحهای قدیمی آن که بصورت مرکز ثقلی درآمده است مواجه می گردد.
تئوری ساختاری کار و تجارت از تحقیق و پژوهش تجربی پیروی می کند که این خود تحقیقات جدید و نو را اثبات می نماید.
علایق کاری که دومین عامل حرکتی هر کاری محسوب می گرددو «ERP » در یک زمان باعث حرکت صنعت می گردند.
روش و سیستم«ERP » در دهه هفتاد عامل توسعه و گسترش منطقی سیستمMRP و در دهه هشتاد عامل توسعه و گسترش منطقی سیستمMRPII می باشد بطوری که در حال حاضر از ارکان اصلی استاندارد در صنعت محسوب می گردد.
برای اینکه گسترش و توسعه همزمان و مقارن جذابیت بیشتری داشته باشد دو نظریه مطرح گردید.
اولین نظریه بیانگر این مطلب است که تصمیم گیری خوب و مدبرانه با اینکه باعث مجسم شدن دو روش می گردد که کاملاً به همدیگر وابسته می باشند ولی با این حال هرکدام باعث توسعه و گسترش مستقلی در صنعت می گردند.
به همین دلیل «ERP » روش و سیستمی جامع برای سیستمهای مدیریتی محسوب می شود و این امر تا بدانجا پیش می رود که برخی از قابلیتهای فرآیندهای اطلاعاتی تکمیل می گردد و منبع اطلاعاتی حاصله به منبع اطلاعاتی واحدی در آن زمینه تبدیل می شود.
لذا بر طبق این استدلال از«ERP » بخاطر وجود چند سیستم اطلاعاتی مجزا این فرآیندهای اطلاعات به نوعی تجزیه و مجزا می گردد.
برای مثال: یک شرکت از چندین سیستم مستقل و مجزا رسیدگی به امور خرید و فروش، احکام مدیریتی، منابع نیروی انسانی و حسابداری تشکیل شده است حالا خودتان متوجه می شوید که هر کدام از این روشها از پایگاه اطلاعاتی مجزایی برای خود برخوردار می باشند و اینجاست که نقش«ERP » مشخص می گردد و وظیفه آن این است که این سیستمها را به سیستم واحد و یکپارچه و بی نقصی تبدیل نماید پژوهشگران به اشکالات کوچکی که در سیستمهای اطلاعاتی یافت می شود اشاره می کنند و این امر به خاطر آن است که اشکالات اولیه ممکن است دشواری و مشکلات را در ادامه کار زنجیره تامین بوجود آورد .
سیستم«ERP » قادر است توان و انرژی بالقوه خود را از طریق زنجیره تامین شفافتر و روان تر نماید که این امر از طریق حذف نمودن اطلاعات زاید و اضافی، افزایش اطلاعات به روز شده و کاهش اطلاعاتی که از رده خارج شده اند امکان پذیر می گردد.
بنابراین طبق شواهد ارایه شده ما می توانیم بر این باور بمانیم که سیستم«ERP » با توجه به انعطافی که از خود نشان می دهد توانایی همکاری با نتایج خیلی مهم زنجیره تامین را دارا می باشد.
اما برخلاف ظاهر این اصول که دربرگیرنده یک سری عکس العملهای خیلی مفید می باشد اغلب برنامه های اصلاحی زنجیره تامین و تلاش های عوامل سیستم«ERP » بخاطر واکنش مردم بطور مستقل و مجزا مدیریت و اداره می شوند .
دلیل دیگر معطوف بر این امر می باشد که چرا افزایش متقارن تمرکز بر روی سیستمهای«ERP » و«SCM » اینقدر جالب و زیبا می باشد که این امر به خاطر آن می باشد که مطالعات آکادمیک در سیستم«ERP » به نظر جذابیت کمتری نسبت به سیستم«SCM » دارد.
برای مثال: «فاین» در سال 1998 نیروی بالقوه سیستم«ERP » را به روشنی بازگو نکرده است.
در حقیقت هرکسی با داشتن اندک مطالعه و تحقیق آکادمی و دانشگاهی در مورد سیستمERP قادر است استثناهایی را برای پژوهش در مورد دلایل اجرا و چالشهای اجرایی پروژه مورد نظر را بازگو نماید.
در زمینه مدیریت بهره وری این گونه امور یادآور ارتباط آکادمیMRPЏ باjit می باشد که در دو دهه گذشته مهمترین حادثه و رخداد صنعتی محسوب می گردد.
با اندکی دقت متوجه می شویم که همین تحقیق و پژوهش کم و ناچیز این حوادث را کنترل و هدایت می نماید.
در نتیجه برای شرکتهای فعال با این مسئولیتهای پیچیده در وضعیت خوب و مناسب چندین نظریه عالی تهیه می گردد.
تحقیقات و پژوهش های ما به منظورRekindling مطالعات آغازین آکادمی می باشد که بر روی عکس العمل های مابین ERP وSCM متمرکز شده است.
برای همین از جنبه های تاریخی برای ما مشخص می گردد که در هر مرحله تحقیق ما بایستی به صحبتهای افرادی که در این کار ما را یاری می دهند گوش دهیم و با آنها مشورت نماییم لذا به نحوه برخورد کارشناسان با کار دقت نمایید همان افرادی که اخیراً و یا آنهایی که در آینده مایلند تا روش ERP را به کار ببرند.
پس تمامی حواس خود را معطوف ضعف و قوت این روش می نمایند بطوری که چالشهای موجود در کار و روشSCM را مورد نظر قرار می دهند.
اینجاست که به این نتیجه می رسیم که برای جواب دادن و فهمیدن پاسخ این سوالها بایستی همراه موسسه مطالعاتی دلفی شویم همان موسسه ای که دربرگیرنده 23 مدیر اجرایی زنجیره تامین هلندی می باشد لازم به ذکر است که همه آنها برای شرکتهای اروپایی چند ملیتی کار می کنند پس از این مطالعه و تحقیق این نکته برای ما روشن می گردد که رابطه ای تنگاتنگ و واقعی مابین روشهایSCM وERP برقرار است.
برای همین به این عامل نمی توان همیشه دید مثبتی داشته باشیم.
لذا نتایج حاصله از پژوهشها و تحقیقات ما بیانگر این مطلب می باشد که سیستمهایERP در بخشهای تکنیکی ما نند بخش استاندارد، بخش شفاف سازی و بخش جهانی سازی همکاری و ارتباط تنگاتنگی با سیستمSCM دارد.
در اینجاست که کارشناسان بر این امر واقف شده اند که سیستمهای رایج و معمولی ERP بخاطر جنبه های استراتژیکSCM باعث ایجاد محدودیت در پیشرفت آن شده است و این نتیجه بخاطر انعطاف پذیری اندک و تکرویهای شرکتها می باشد.
مابقی مطالب باقیمانده از این مطلب به ترتیب زیر سازماندهی شده است.
بخش دو مربوط به معرفی توضیحات کارها در مورد سیستمSCM می باشد.
بخش سه مربوط به آنالیز نمودن این مطلب است که چگونه سیستمERP قادر است تا وقفه ای درحمایت های اولیه سیستمSCM ایجاد نماید.
بخش چهارم طرحهای موسسه مطالعاتی «دلفی» ها را تشریح می نماید.
بخش پنجم بیانگر نتایج بدست آمده از موسسه مطالعاتی دلفی می باشد.
و این نتایج حاصله بر سه بخش تقسیم بندی می شود.
لذا به تناسب جنبه دینامیکی کار و ازدیدگاه تجربی و عملی و بر روی گرایشات سیستمSCM این قسمتها و گرایشات دوباره تایید و تثبیت می گردد و این کار به ما نشان می دهد که چگونه سیستمERP هم قادر است گرایشاتSCM را حمایت کند و هم آنرا محدود می نماید و دیگر اینکه برای محدود نمودن نقش نیروی بالفعل سیستمERP دلایلی را ارایه می دهد.
چون مبحث به درازا می کشد ما تصمیم گرفتیم در این تحقیقات، کار و تجارت مربوط به آن و التزام به تکنولوژی را دربخش شش و هفت این مقاله مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
مدیریت زنجیره تامین یا همان سیستمSCM در شبکه اقتصادی: اعتقاد ما بر این است که مدیریت زنجیره تامین مانند شبکه ای می باشد که شامل تهیه کنندگان، سازندگان، توزیع کنندگان، خرده فروشان و مشتریان می باشد.
که در تصویر یک به آن اشاره شده است.
برای همین در فاز و مرحله اجرا این شبکه ازسه نوع جریان حمایت و پشتیبانی می نماید که نیازمند طراحی دقیقی است و همکاری نزدیک و دقیقی را می طلبد .
جریان مادی و جسمی: این جریان بیانگر جریان فیزیکی و جسمی از طرف تهیه کنندگان برای مشتریان می باشد که دربرگیرنده جریان برگشتی برای برگشت محصول و خدمات پس از فروش می باشد .
جریان و مسیر اطلاعاتی: این جریان بیانگر سبک انتقال و سبک توالی می باشد که این کارباعث خلق یک رابطه بین این جریان و جریان مادی و جسمی می گردد .
جریان مالی و اقتصادی: این جریان و قسمت بیانگر دوره های اعتباری، جداول پرداخت و مرسلات و اسامی مالکان مرتب شده می باشد و خلاصه آنکه این شبکه دارای سه پایه و ستون اساسی می باشد.
مراحل کاری: این مرحله در صلاحیت و شایستگی لجستیک و پشتیبانی شرکتها، گستردگی محصولات جدید و مدیریت علمی مستتر شده ست.
جریان مالی جریان سوابق جریان جسمی و مادی مشتریان→ توزیع کنندگان→ تولید کنندگان→ تهیه کنندگان تکنولوژی قدرت و توانایی │ ساختار سازمانی │ مراحل کاری تصویر 1: مدل کاملی از زنجیره تامین ساختار سازمانی: این بخش دربرگیرنده بخشی از روابط شرکتهای کوچک و شرکتهای بزرگ و شبکه ای می باشد که این مورد شامل روابط مدیریت، اندازه گیری مقدار کار انجام شده و جداول پاداش کار می باشد.
تکنولوژی قدرت و توانایی: این تکنولوژی دربرگیرنده تکنولوژی پیشرفت و تکنولوژی اطلاعات می باشد.
طبق نظریه «فیشر» که درسال 1997 مطرح نمود زنجیره تامین شامل دو اصل مهم و اساسی می باشد لذا اولین عامل آن تابع فیزیکی آن می باشد که این خود شامل نقل و انتقال، انبارکردن و صادرات آن می باشد و عامل دوم آن تابع واسطه فروش می باشد برای همین ما در این مقوله دو عنصر مهم تقاضا و عرضه را با هم مقایسه می کنیم.
لذا زمانی که تابع فیزیکی با توجه به کنترل تولید و مدیریت حسابداری به منظور کاهش قیمت منطقه ای کالا بطور گسترده و وسیع مورد مطالعه قرار می گیرد پس در این موقعیت برای تابع واسط فروش قوانین تازه و جدیدی پیشنهاد می شود.
لذا این را به یاد داشته باشید که تمامی این اصول برای ایجاد همکاری بیشتر در زنجیره داخلی می باشد که در تصویر شماره دو مشخص شده است.
زنجیره تامین به این منظور طراحی شده است که دربرگیرنده نقطه نظرات خاص مشتری، انتخاب نوع تولید، تسهیلات ارائه شده برای توزیع کالا و طبقه بندی محصولات تولید شده باشد و دیگر مزیت این زنجیره نیروی فوق العاده آن می باشد که باعث توسعه و گسترش و حفظ نمودن وضعیت موجود و مانع تبانی شرکای جدید با نهاد دیگر می گردد.
طرحهای مربوط به زنجیره تامین بایستی بعنوان پشتوانه مراحل دینامیک کار محسوب گردد که باعث پیدایش ارتباطی قوی در زنجیره ها می گردد.
لذا ذکر این نکته مهم است که این طرحها برای همکاری بین سازمانها اصلاً مناسب نمی باشد.
این دیدگاه دینامیک برای گسترش در سرتاسر جهان و جهانی شدن خیلی مهم است جایی که محصولات جدید و نو و کانالهای توزیع ایجاد شده به نظارت مداوم طرحهای زنجیره تامین نیاز مبرم دارند.
لذا ما به میزان تغییرات در محصولات، مراحل کار، تکنولوژیها و ساختار سازمانی توجه می نماییم.
برای همین همانطوری که طراحی محصولات بر روی کارایی تولیدات نقش بسزایی ایفا می نماید طراحی زنجیره تامین ممتاز و برتر ارایه دهنده نتایج خیلی مهم و اساسی برای مرتب ساختن و هم پایه نمودن فعالیتهای زنجیره تامین می باشد.
این دیدگاه دینامیک برای زنجیره تامین مستلزم جنبه های متفاوت و گوناگون می باشد.
لذا این جنبه های گوناگون و مختلف شامل موارد ذیل می گردد.
زنجیره تامین سازمانی، صلاحیت زنجیره تامین و تکنولوژی زنجیره تامین.
1- یک طرح سازمانی معرفی کننده تمامی نهادها و ارگانهایی است که باعث گسترش و بسط زنجیره تامین یک شرکت می باشند و بیانگر تمامی فعالیتهای با ارزشی است که هر سازمانی آنرا در حین اجرای زنجیره به مرحله اجرا درآورده است.
2- تمرکز بر روی تکنولوژی نشان دهنده وجود یک رابطه بین تهیه کنندگان و مشتری می باشد که تهیه کننده در بالا و مشتری در پایین قرار می گیرد به عبارت دیگر یعنی رابطه ای است بین کسانی که تولید می کنند و کسانی که مصرف کننده به شمار می روند که یک اصل مهم و اساسی در زنجیره تامین محسوب می شود.
3- تمرکز بر روی صلاحیت و کارایی اهداف: این مورد مشخص کننده صلاحیت مراحل کاری مهم و اساسی می باشد که در حین اجرای زنجیره تامین علاقه و تمایل به هرکدام از مراحل نقش مهمی را ایفا می نماید واسط فروش متناسب نمودن زنجیره تامین طراحی زنجیره تامین صلاحیت ساختاری انعطاف پذیری عملکرد تنظیم کانال و مسیر اطلاعات آرایشی و مرتب کردن 1- به تاخیر انداختن 1- ارتباط ها 1- Pos Data 2- ATO-MTO 2- VMI 2- ارتباطات پیش بینی شده 3- CPFR 3- جداول مشارکتی همانطوری که در تصویر شماره یک به تصویر کشیده است متوجه شدیم که این طرحها به کمک افکار ما جهت پشتیبانی و حمایت زنجیره تامین به سه عامل مهم و اساسی نیازمند می باشند.
ایجاد هماهنگی در درون زنجیره تامین به هماهنگی سه نوع جریانی که در طراحی زنجیره تامین ذکر شده است بستگی دارد برای همین استراتژیهای موثر زنجیره تامین با برخی از عوامل انعطاف پذیر موثر ترکیب می گردد لذا این عوامل انعطاف پذیر موثر شامل موارد زیر می باشد: 1- MTO 2- قابلیت به تعویق انداختن کار 3- کانالهای تنظیم شده کار 4- تصمیمات مشترک که به واسطه اطلاعات مرتب شده و سازمان دهی شده اتخاذ می گردد که برای مثال می توان به CPFR اشاره کرد.
این سیاستهای کاری به نوعی ما را به سمت شکل جدیدی از ساختار سازمانی و همکاری بین المللی هدایت و سوق می دهد.
لذا این نکته را به خاطر داشته باشید که این جابه جایی و انتقال با اطلاعات خیلی مهم و در دسترس و تکنولوژیهای مربوطه منطبق می باشد.
بطوری که سبب ایجاد شفافیت و هماهنگی بیشتری در زنجیره تامین می گردد.
استفاده از این گونه تکنولوژیها بخصوص استفاده از تکنولوژی اطلاعات باعث افزایش عملکرد موثر و خدمات بسیار عالی برای مشتری در سطح جهانی می گردد.
«فاین» طبق اظهار نظری در سال 1998 اعلام داشت تمامی برتریهای قابل رقابت خیلی زودگذر می باشد لذا با در نظر گرفتن این مطالب به خوبی متوجه این قضیه خواهیم شد زنجیره تامین هرچند که بهترین راه حل است ولی مطمئن باشید مزیت آن خیلی زودگذر است.
بنابراینSCM چالشی دینامیک محسوب می گردد که در مواجهه با احتیاجات چالشهای صنعتی نیازمند برخی راه حلها می باشد.
پس این مدت زمان توسط صنایع برای زنجیره تامین مشخص و معین می گردد و این مرحله نشان دهنده میزان تغییرات در محصولات مراحل کاری و پیشرفت، تکنولوژی و ساختار سازمانی می باشد.
سیستم های ERP : کل تحقیقات ما بر روی مقدار تاثیر ERP بر روی کارایی زنجیره تامین متمرکز شده است.
هدف ما از این تحقیق و پژوهش ایجاد شرایط و موقعیتی است کهERP بتواند در این شرایط، روزنه ای را خلق نموده و یا اینکه به کارایی زنجیره تامین ممتاز و برتر امتیازی واگذار نماید.
با این تفاصیل ذکر شدهERP را می توانییم با جنبه های گوناگون مشخص نماییم: 1- جنبه کار و تجارت 2- جنبه تکنیکی یا جنبه کارایی و عملکرد.
برای همین در ادامه بحث هرکدام از آنها را بطور واضح و روشن توضیح خواهیم داد.
یکی از جنبه هایی که ما می توانیم از طریق آن برERP نگاه دقیق تری داشته باشیم ترکیب جنبه کار وتجارت با جنبه اطلاعات تکنولوژی می باشد.
برای مثال آقای «ادوارد» یکی از کارشناسان سیستمERP ، این سیستم را مانند چتری توصیف می نماید که برای سیستم های نرم افزاری تکمیل شده کار و تجارت تعبیه شده است.
پس نیروی حاصل از ساختار یکپارچه اطلاعات ابزاری برای کنترل محدوده گسترده ای از فعالیتها می باشد.
پس این عوامل باعث ایجاد هماهنگی می گردند به منظور هماهنگی و نظم در تابع مدیریت که برای این مورد منطقه جغرافی و شبکه های ناهمگن پیچیده تفاوتی نمی کند لذا از جنبه استراتژیک شرکت مشاوره انگلیسی یا«jBA » سیستمERP را بعنوان سیاست کاری قلمداد می نماید بطوری که از board room شروع شده و به کل سازمان نفوذ می کند و آنرا کاملاً تسخیر می کند.
از جنبه تکنیکیERP محدوده ای منطقی ازMRP وMRPII محسوب می گردد تاثیر سیستمERP از اهمیت آن خیلی بیشتر است و به عبارت دیگر کارایی سیستمERP از اسم و رسم آن بیشتر است برای همین طبق گزارشات واصله از موسسهAPICS فروش و خدمات پس از فروش نرم افزارMRP درسال 1989 و در ایالات متحده آمریکا هزینه ای بالغ بر یک بیلیون دلار در برداشت و در سرتاسر جهان فروش این سیستم با احتساب خدمات پس از فروش آن بالغ بر پانزده بیلیون دلار می شد که با احتساب نرخ رشد سالیانه بالای سی درصد می شود .
برخلاف کاهش فوق العاده هزینه هایIT سیستمERP برای رسیدن به ده بیلیون دلار یک استثناء محسوب می شود.
طبق تحقیقی که توسط مجله «آینده» انجام شد این موضوع مشخص گردید که هفت شرکت از میان ده شرکت برتر جهانی مربوط به داروسازی و مواد پتروشیمی و نه شرکت از میان ده شرکت برتر جهانی مربوط به کامپیوتر و خلاصه آنکه تمامی شرکتهای برتر جهانی مربوط به مواد شیمیایی روشSAP را مورد استفاده قرار داده اند نخستین وظیفه سیستمERP حمایت و پشتیبانی نمودن از مدیریت وکنترل گسترش منابع در شرکتها و سازمانهای کوچک می باشد لذا این منابع شامل مواد خام، ظرفیت تولید، نیروی انسانی و سرمایه ها می باشد بنابراین با اطمینان می توان اعلام داشت که سیستمERP با کمک توابع متفاوت زیر برای رسیدن و دستیابی به اهداف فوق الذکر تعبیه و طراحی شده است.
1- پروسه و فرایند اجرای کار: این تابع در کل سرمایه گذاری اجازه تمام و کمال را به مدیریت اصلی اطلاعات واگذار می نماید.
2- مدیریت جریان کار: این قسمت شامل توابعی می باشند که باعث کنترل جریانات نامحدود می گردد لازم به ذکر است که این امر در حین سرمایه گذاری رخ می دهد که شامل مراحل خرید و مراحل ثبت سفارش و خرید بصورت نقدی می باشد.
3- پشتیبانی از تصمیمات اتخاذ شده: این بخش شامل توابعی می باشد که ما را در خلق و ایجاد طرحها و در تصمیم گیری برای پذیرش سفارشات خاص مشتریان کمک و همراهی می نماید.
خلاصه مطلب آنکه سیستم«ERP » سبب پیدایش توابع کاری زیر می گردد.
1- سیستم ERP با استفاده از نرم افزارهای ماندگار و ثابت، کامل و جالب جایگزین سیستم های نامربوط، ناقص، بی هویت و از رده خارج شده است.
برای همین تخمین مشکلات مهم و اساسی که ممکن است در حین کار بوجود آید سخت و تا حدی غیرممکن است برای مثال زمانی که ما آماده اجرای این کار می شویم، یک موقعیت ایده آل و واقعی مسائلی را برای ما مشخص کرد بطوری که متوجه شدیم تغییرات ساده مربوط به مراحل پشتیبانی خیلی حساس هستند و مراحل پشتیبانی شامل مراحل تحویل جنس از کارخانه به مشتری و بالعکس می باشد.
در نتیجه اجرای این مراحل بایستی بخاطر6 متغیر مجزا شده IT قطع شده و کنسل گردد.
بخاطر اینکه ما برای متقاعد نمودن صاحبان شرکتها به این امر که در سیستم خود تغییراتی را انجام دهند زحمات زیادی را متحمل می شدیم لذا بنا به موارد ذکر شده تعداد شرکتهایی که متمایلند که سیستمهای IT محلی و بومی خود را با سیستمهای جدید و نوERP تعویض نمایند خیلی کم و اندک می باشد.
سیستم ERP سبب ثبات در سرمایه گذاری می گردد لذا این عامل سبب می گردد تا یک رابطه تنگاتنگی مابین تمامی راه حلهای ارایه شده در مورد کار و تجارت و مراحل کاری ایجاد گردد و مزیت دیگر آن این می باشد که این راه حلها بعنوان اهرمی در سیستمERP مورد استفاده قرار گیرد.
لذا بدینوسیله ما می توانیم از این طریق تاثیراتROI را بطور کامل تشریح نماییم.
سیستم ERP قادر است توابع متمایل به سازماندهی را به فرآیندهای یکپارچه تبدیل نماید و در این مرحله بسیار مفید و سودمند می باشد لذا ماهیت اصلی سیستمERP این امر می باشد که یک سازمان را مجبور می نماید تا بجای سازمانی به شیوه مرحله ای کار فکر نماید.
در حقیقت برخی از مزایای مهم استفاده از روش سیستم ERP بخاطر ایجاد تغییراتی است که در میان قسمتهای مختلف یک سازمان ایجاد می شود.
اجرای سیستم ERP برای هر شرکت سخت و زمان بر می باشد.
بهرحال مدت زمانی که برای هر شرکت لازم است تا سیستم ERP در حد عرف معمول به مرحله اجرا در آید زمانی در حدود یک سال تا سه سال لازم است در نتیجه هزینه مورد نیاز در حدود ده میلیون دلار تا صد میلیون دلار می باشد لذا یک موضوع باقی می ماند که بایستی به روشنی مشخص و معین گردد و آن موضوع ارزش، سودآوری سیستم ERP ، چالشهای مربوط به استفاده از این سیستم و مدیریت زمان بکارگیری از سیستم ERP می باشد.
با این حال و با توجه به رشد فزاینده و قارچ گونه سیستم ERP بسیاری از محققان و پژوهشگران دانشگاهی مشغول یک سری تحقیقات بر روی تاثیرات مربوط به اجرای سیستمERP می باشند و این مسئله از طریق بازرسان و مدیران مشاوره و موسسات تحقیقاتی تشریح شده است و در مجموع بازدهی سیستم ERP بسیار زیاد می باشد و برای هر شرکتی بازدهی و منفعت دارد.
برای روشن تر شدن قضیه می توانید به مطالب منتشر شده توسط روزنامه های مشهور و مجلات تجاری نگاهی کنید.
با اندکی مطالعه متوجه سود و زیان های حاصله از بکارگیری این سیستم خواهید شد.
همین مقاله اولین کوشش وتلاشی است برای درک بیشتر رابطه بین ERP و SCM .
روش تحقیق: 1-4: طرح تحقیقاتی موسسه دلفی : زمانی که بین تحقیقات دانشگاهی و تجربیات متخصصان انجام گرفت همان متخصصانی که مسئولیت اجرای سیستم ERP را درسازمانها برعهده داشتند ما را متوجه این امر کرد که اگر خواهان گسترش و توسعه تمام تئوریهای خود در این زمینه هستیم بایستی از تجربیات این متخصصان به نحو احسن استفاده نماییم.
برای این گونه تحقیق و پژوهش که آنرا تئوری تحقیق ساختاری می نامند طرح تحقیقات «دلفی» گزینه خوب و مناسبی می باشد.
در شرایط عادی و معمولی تحقیق به روش «دلفی» گزینه ای مناسب برای ساختارهای تحقیق بصورت گروهی می باشد.
این روش برای رفع و حل مشکلات پیچیده و مبهم خیلی موثر و مفید می باشد.
بخاطر اینکه تکنیک و روش «دلفی» خودش را با تحقیق و پژوهشهای ساختاری به راحتی منطبق می نماید.
جدول شماره یک سوابق شرکتهایی که در طرح تحقیقاتی «دلفی» شرکت داشتند ص 290 اصلی ترین و مهمترین مشخصه تحقیق به روش «دلفی» محدوده ای می باشد که حداقل شامل بیست گروه می گردد که برای غلبه بر مشکلاتی است که به مرور زمان بر روی هم جمع شده و تلمبار شده است برای روشن شدن مسئله می توان به جدول شماره یک صفحه290 مراجعه نمایید می بینید که در این مثال 23 بخش و قسمت شامل تحقیق به روش دلفی شده اند بخاطر اینکه یکی از عوامل اساسی زندگی امروزی سیستمERP وSCM می باشد بعلاوه، همه شرکت کننده ها بر اساس تجربه های شخصی خود در این مورد جالب اقدام به تصمیم گیری می کنند.
مشخصه دیگر تحقیق به روش «دلفی» فرصت و مجالی است که در این فرصت ما توانایی دریافت پشتیبانی از تدابیر پیشین را بدست می آوریم در ضمن ما توانایی ایجاد پشتیبانی برای مشکلات آتی را خواهیم داشت.
در این طرح تحقیقاتی خاص این کار که همان ساختن پشتیبانی می باشد یک کار آنی و دامنه دار و پیوسته می باشد.
لذا نتایج پروژه بعد از اینکه بر روی لپ تاپها تایپ و نوشته شد بر روی مانیتورهای مرکزی و مانیتورهای اختصاصی هر سهامدار پخش خواهد شد.
بطوری که هر کسی قادر است از این اطلاعات به نحو احسن استفاده و بهره برداری نماید.
ضمناً این نکته را باید به خاطر داشته باشید که هر سهامدار قادر است به راحتی اطلاعات مربوط به دیگر سهامداران را مورد مطالعه قرار دهد و از آن استفاده نماید.
برای همین این عامل سبب می شود تا هر سهامداری بتواند برای دیگری اطلاعات تازه ای ارایه دهد و یا اینکه اطلاعات جدیدی را به اطلاعات قبلی موجود در شبکه اضافه نماید.
نکته مهم این مبحث این می باشد که تمامی این کارها بصورت مجهول الهویه انجام می گیرد لذا این کار باعث می شود که ارتباط بین سهامداران بصورت شفاهی و کتبی براحتی و سهولت انجام گیرد.
به راحتی با یک بار امتحان کردن این قضیه خواهید فهمید که این کار چه آسان و راحت انجام می گیرد .
2-4: صورتجلسه نهایی تحقیق به روش «دلفی» در سی ام ژوئن سال 1999 تمامی سهامداران طی یک روز در یک اتاق دور هم جمع شدند بطوری که سیستمGDSS بطور کامل جلسه و کنفرانس آنها را تحت نفوذ خود داشت و برآن تسلط داشت.
نتیجه نهایی و هدف کلی آن جلسه در ابتدا و شروع جلسه بصورت روشن و واضح توضیح داده شد که به شرح زیر است.
1- مشخص نمودن روشهای کلیدیSCM 2- تاثیرات استثنایی و فوق العاده این روش در سیستم SCM 3- مشخص نمودن حامیان و پشتیبانهای اساسی و فوق العاده سیستم ERP از این روشهای کلیدی SCM 4- مشخص نمودن محدودیتهای کلیدی سیستم های رایجERP بر حمایت های مؤثر از سیستم SCM لذا بخاطر دستیابی به این اهداف ستون عمودی جدول تصویر شماره سه صفحه 290 به هشت قسمت تقسیم می گردد که نشان دهنده آیتم های متفاوتی می باشد و ناشی از هر اقدامی است که ما انجام داده ایم .
قدم اول: مکان، موقعیت و مشخص نمودن سیستم هایERP وSCM لذا به منظور اینکه از اشتباهات دوری کنیم بر اساس اصطلاحات موجود در این مبحث برخی از نویسندگان خلاصه ای از این مطلب را توضیح و تشریح نمودند و خلاصه آنکه توضیحات این بخش با بخش دوم و سوم این مبحث تفاوت فاحش و چشم گیری ندارد.
این قسمت به تاریخچه تحقیق «دلفی» مربوط می شود.
قدم دوم: خلق روشهایی برای سیستمSCM .
در این بخش سهامداران دو یا سه سوال کلیدی راجع به روشهایSCM مطرح می کنند که این سوالها بصورت اختصاصی و بدون مطرح نمودن نام سوال کننده انجام می گیرد.
لذا دربرگیرنده محدوده گسترده ای از موضوعات می شود و همین امر سبب ممانعت از جبهه گیری و جناح بازی می شود.
برخلافNGT در این روش سهامداران قادر به مشاهده آیتم هایی می باشند که می توانند آنرا براحتی ارایه دهند و یا اینکه می توانند مانع از وارد شدن اطلاعات در شبکه شوند نتیجه این کار باعث زایش و پیدایش 22 روش برای سیستمSCM می گردد.
قدم سوم: روشهای دسته جمعی و گروهی سیستمSCM : ارزشیابی گروهی ارایه روشهای سیستمSCM لحظه به لحظه، قدم به قدم قابل دستیابی است ولی این کار شرطی دارد و آن ترکیب یک یا چند روش با یکدیگر می باشد و زمانی که این ترتیب انجام گرفت یک گروه آیتم جدید بدست خواهد آمد اما این را به خاطر بسپارید که اطلاعات اصلی و ورودیها بدون تغییر در جایی محفوظ خواهد ماند.
این فرآیند سبب پیدایش و خلق 12 روش برای سیستم SCM میگردد.
مرحله چهارم: گرایشات ریاست گونه سیستم SCM : این تمایلات دربرگیرنده 12 روش میباشد که هرکس به دلخواه می تواند سه نوع از آنها را انتخاب نماید که این انتخاب به اهمیت این گرایشات بستگی دارد.
این مبحث به تفصیل در جدول شماره دو بخش 1-5 شرح داده شده است لذا برای پیشرفت در هر مرحله ما نیازی به تجزیه و تحلیل تمامی مراحل نداریم اما این را هم به یاد داشته باشید که تجزیه و تحلیل هر بخش باعث روشنتر شدن برخی از واقعیتهای هر مرحله می گردد.