این مقاله به موضوعاتی می پردازد که ایجاد داده پایگاهی برای محدوده تهران بزرگ مستلزم آن هاست و به ویژگی های سودمند چنین امری نیز اشاره خاص دارد بعلاوه بر نیاز به استانداردی برای داده پایگاه ها تأکید می کند و نگاهی هم به تقویت کارآیی کارکردی این داده پایگاه ها دارد. این مقاله با ذکر تلاش هایی که در ایران برای شبکه کردن کتابخانه های
ایران از طریق خدمات تحویل مدرک و داده پایگاه های مرکز اطلاعات و مدارک عملی ایران انجام گرفته به پایان می رسد.
در حال حاضر، صنعت رایانه بر همگی ابعاد زندگی ما اثر گذاشته و در حال تبدیل به یک صنعت بنیادین است. ولی باید به یاد داشت که سیستم های رایانه ای نیز حساس تر و پیچیده تر شده اند و خطاهای کوچک چه بسا که ضایعات سنگین و برگشت ناذیری رابه بار آورد. این سیستم ها با انعطاف پذیری بالای خود برای همین حد از دقت ساخته شده اند. این ویژگی استفاده کنندگان را به تقاضای مستمر برای تغییر در این سیستم ها واداشته است. از سوی دیگر این سیستم های نرم افزاری سرعت توسعه سیستم ها را که در مواردی به تغییر کلی در محیط عملیاتی منجر می شود افزایش می دهد و تقویت می کند. همگی این ها به نوبه خود باعث ظهور مسائلی در زمینه سازگاری و کارآیی می گردد. بدین ترتیب راهبری(1) سیستم های نرم افزاری به یک مسئله ویژه بدل می شود. به موجب برخی ارقام، راهبری گاهی تا به 67 درصد از هزینه اصلی نصب نرم افزار می رسد. در طول انجام این بررسی، دریافتیم که مستندات نرم افزاری هنوز یک مسئله است. هم.م مهندسان ایرانی نرم افزار، اصولا کم ترین اهمیت را برای این جنبه از تولید نرم افزار قائل اند. حتی در قرار دادهایی که به شرکت های نرم افزاری داده می شود حداکثر یک عبارت ظاهری و تشریفاتی درباره مستندات نرم افزاری دیده می شود.
در بیش تر موارد، کسانی که قار است راهبری نرم افزاری را به عهده بگیرند باید در طول اجرای آن حضور داشته باشند. رفتار رسمی این است که اگر نرم افزار درست کارکرد، ناراحت نشوید! اما خنده دار این که هر اشکالی که درطراحی قطعات نرم افزاری وجود داشته باشد، به هزینه های بعدی راهبری تبدیل [ و به هزینه های دیگر خریدار، بار ] می شود. تعداد باز هم کم تری از شرکت ها هستند که متعهد باشند به این که عمده هزینه های راهبری را [با دقت کردن] در ساخت محصول، به حداقل برسانند. برعکس،قاعده عمومی هر چه کم تر کردن زمان اجرا است، نه زمان راهبری. بنابرگزارش تحقیقی که از سوی ISIS انجام شده در برخی موارد حتی انتخاب نادرست زبان برنامه نویسی برای کدهای اصلی ممکن است باعث افزایش سرسام آور هزینه های راهبری شود اما مهم ترین موضوع شاید بی توجهی تولید کننده نرم افزار به این نکته بدیهی باشد که سیستم های نرم افزاری قرار نیست تا ابد عمر کنند. در درون مراکز اطلاع رسانی ایرانی، تعداد اندکی هستند که استانداردهای لازم الاجرا و فرایندهای [کنترل و ] تأیید را در عرصه سییتم های نرم افزاری به کار بندند. با افزایش خودکار سازی در مراکز اطلاع رسانی ایرانی و با وجود گرایش کنونی در ساخت داده پایگاه های داخلی ودر دسترس گذاشتن آن ها حتی برای استفاده کنندگاه راه دور، تحقیقی در موضوع پذیرش استانداردهای نرم افزار داده پایگاه ها انجام شد. شهرداری تهران در پی آن بود که امکان اداره یک داده پایگاه بسیار بزرگ شامل 150 واحد اطلاعاتی یا داده پایگاه فرعی را بررسی کند. این داده پایگاه ها را نزدیک به چهل مرجع جداگانه در دست ایجاد و خدمات دهی داشتند و عرصه هایی همچون حوادث، رویدادهای فرهنگی، مراکز پزشکی، فهرست قیمت ها، کتابخانه ها، و حتی خدمات سفارتخانه های خارجی در این داده پایگاه ها ملحوظ شده بود. اساسا هدف شبکه محدوده تهران بزرگ تأمین دسترسی به این اطلاعات به دو شکل زیر است: