مقدمه (فصل اول)
امروزه کامپیوتر در انجام اغلب امور زندگی انسانها نقش مهمی ایفا می کند. هر روز سخت افزارهای سریع تر، کوچک تر، ارزان تر و جدیدتری به بازار می آیند. نرم افزارها ساده تر، سریع تر و کاراتر می گردند و بر روند پیشرفت علوم گوناگون تأثیر بیشتری می گذارند.
از طرفی می توان با استفاده بهینه از کامپیوتر بر دقت و سرعت اجرای کارها افزود. بنابراین یکی از کارهای مهم دانشمندان علوم کامپیوتر ایجاد امکاناتی برای بالا بردن بهره وری استفاده از کامپیوتر است. یکی از دستاوردهای فعالیتهای این گروه ایجاد نرم افزارهای سیستم عامل است. زیرا همان طور که می دانید سیستم عامل می تواند بین کاربر، سخت افزار و نرم افزارهای آن ارتباط برقرار کرده و منابع سخت افزاری و نرم افزاری را مدیریت نماید.
با توجه به مطالب گفته شده طبیعی است که سیستمهای عامل گوناگونی با تواناییهای مختلف به بازار عرضه شده باشند. در این بین ما یکی از آنها را که استفاده عمومی تری دارد، انتخاب کرده و به شما معرفی خواهیم نمود.
مقدمه (فصل دوم)
همان طور که می دانیم ویندوز 98 یک سیستم عامل است و از طریق رابطهای گرافیکی با کاربر ارتباط برقرار می کند. به دلیل وجود این ویژگی، استفاده از سیستم عامل ویندوز 98 آسان و سرعت دسترسی به ابزارهای گوناگون آن افزایش یافته است. وظیفه اصلی یک سیستم عامل برقراری ارتباط بین سخت افزار، نرم افزار و کاربر است به گونه ای که بتوان کامپیوتر و برنامه های آن را به خدمت گرفت. ویندوز 98 در کنار ابزارها و امکانات اصلی یک سیستم عامل، دارای ابزارهای فرعی برای برطرف کردن برخی از نیازهای کاربران نیز می باشد. این ابزارها عبارتند از: ماشین حساب، برنامه مشاهده تصاویر، برنامه های واژه پرداز و نقاشی، برنامه های پخش فیلم و موسیقی و …
در این پیمانه مهم ترین ابزارهای فرعی ویندوز 98 را که تحت عنوان Accessories قرار دارند، بررسی کرده و با طرز کار و کاربرد آنها آشنا می شویم.
1-1- معرفی ویندوز 98 و ویژگیهای آن
در این قسمت با یکی از رایج ترین سیستمهای عامل دنیا یعنی ویندوز 98 آشنا خواهید شد و مهارتهای لازم برای استفاده بهینه از آن را فرا خواهید گرفت.
محیط ویندوز 98 برخلاف محیط DOS کاملاً گرافیکی است و برای انجام وظایف و دستورات نیازی به حفظ و تایپ دستورات ندارد. در این محیط، کارها توسط ماوس و اجزای گرافیکی سریع تر و ساده تر انجام می شوند. همین گرافیکی بودن ویندوز، بر جذابیتهای آن افزوده و آن را به یک سیستم عامل محبوب در جهان تبدیل کرده است. زیرا هنگام کار در محیط DOS امکان بروز اشتباههای تایپی و فراموش کردن دستورات وجود داشت و برای ارتباط با کاربر اجزای تصویری به کار نمی رفت. به همین دلیل شرکت مایکروسافت در دهه 80 اقدام به تهیه سیستم عامل دیگری کرد که فاقد اشکالات MS-DOS باشد. در اواسط دهه 80 نخستین نگارش سیستم عامل ویندوز یعنی ویندوز 1 را ارائه کرد. پس از آن به ترتیب نگارشهای 2، 1/2، 3، 1/3، ویندوز 95 و در نهایت ویندوز 98 را عرضه نمود که در هر نگارش امکانات ویندوز بیشتر شد و اشکالات نگارشهای قبلی مرتفع گردید.
در طول مطالعه این پیمانه های مهارتی بیشتر و بهتر با طرز کار و محیط سیستم عامل ویندوز 98 آشنا خواهید شد.
2-1- شروع کار ویندوز 98
ویندوز 98 یک سیستم عامل است؛ یعنی پیش از اینکه یک کامپیوتر شخصی بتواند کاری انجام دهد باید این نرم افزار سیستمی در حافظه اصلی آن بارگذاری شود. ویندوز 98 اطلاعات مورد نیاز برای انجام کارهای گوناگون را در اختیار کامپیوتر می گذارد تا شما بتوانید از کامپیوتر استفاده کنید.
به دلیل اهمیت وجود ویندوز 98، اجرا و شروع کار با آن، بسیار ساده است. این سیستم عامل پس از روشن شدن کامپیوتر به صورت خودکار در حافظه اصلی بارگذاری و اجرا می شود. در واقع، پس از فشردن کلید برق کامپیوتر، چند صدای بیپ می شنوید. سپس مانند شکل 1-1 تصویری روی صفحه نمایش ظاهر می گردد که عبارت Windows 98 روی آن نوشته شده و یک نوار متحرک در زیر آن مشاهده می شود. در طول مدت نمایش این تصویر، کارهای زیادی مانند عملیات بارگذاری ویندوز در حافظه اصلی و برقراری ارتباط با اجزای سخت افزاری در حال انجام می باشد.