روشن کردن دستگاه کامپیوتر:
برای کردن کامپیوتر از دکمه روی caseاستفاده می کنیم.
همچنین برای روشن کردن monitor از دکمه روی آن استفاده می کنیم.
تذکر:برای خاموش کردن کامپیوتر هیچ وقت از دکمه رویcase استفاده نمی کنیم.
زیرا ممکن است به قطعات و برنامه های دستگاه آسیب برساند.
اما در مورد monitor تنها راه استفاده از دکمه آن است و هیچ ایرادی ندارد.
پس از زدن دکمه case و روشن کردن مونیتور سیستم عامل Win 98 روی حافظه اصلی بارگزاری می شود و طی مراحل مختلف دستگاه آماده استفاده می شود.
سیستم عامل Win 98: به برنامه هایی که امکان استفاده از قطعات کامپیوتر را به User (کسی که در حال استفاده از کامپیوتر می باشد یا کاربر) می دهند سیستم عامل گویند.
Win 98 نیز یک سیستم عامل است و به ما این امکان را میدهد تا از کامپیوتر که عملا از چند قطعه تشکیل شده است خدمات مورد نیاز خود را بگیریم.
صفحه ویندوز:
پس از انجام کلیه مراحل راه اندازی و آماده شدن دستگاه برای استفاده، صفحه ویندوز را می بینیم که اجزای آن به شرح زیر است:
1.
Desk top : به صفحه Win 98 دسک تاپ گویند.
2.
Icon : نشانه های تصویری کوچکی هستند بر روی صفحه Desk top که هریک معرف یک Program (برنامه های کاربردی) یا Document (سند های ایجاد شده توسط برنامه ها) و یا Folder (پوشه هایی که محل نگه داری سندها هستند) میباشد.
3.
Task bar: نوار وظیفه ویندوز است که معمولا در قسمت پایین دسک تاپ قرار دارد ولی گاهی ممکن است پایین نباشد که طریقه شناختن آن وجود منوی شروع یا Start بر روی آن است.
4.
Pointer: اشاره گر Mouse که با حرکت مؤس جا به جا میشود و جهت حرکت آن دقیقا مطابق با حرکت مؤس است.
Mouse: پرکاربرد ترین و اصلی ترین وسیله برای انتقال دستورات کاربر به کامپیوتر در سیستم عامل ویندوز می باشد که دارای 2 دکمه است:
دکمه سمت چپ که دکمه اصلی می باشد وبرای انتخاب کردن و باز کردن آیکون ها و زدن دکمه های محیط ویندوز کاربرد دارد.
دکمه سمت راست برای باز کردن منوها بکار می رود .
Click : زدن دکمه ماوس را کلیک می گویند.
Double click : دوبار سریع و بدون وقفه دکمه موس را دابل کلیک گویند .
تذکر 1 : کلیک در مورد هر دو دکمه موس کاربرد دارد ولی دابل کلیک فقط در مورد دکمه چپ به کار می رود .
تذکر 2 : در مورد دکمه چپ که دکمه اصلی است کلمه چپ آورده نمی شود اما در مورد کلیک راست ( برای باز کردن منوها ) کلمه راست آورده می شود تا باکلیک چپ اشتباه نشود .
تمرین :
1/ آیکن Recycle Bin را انتخاب کنید .
2/ منوی آیکن my computer را باز کنید .
3/ آیکن my Document را باز کنید .
توضیح : 1/ برای انتخاب کردن یک Icon روی شکل آن کلیک می کنیم .
2/ برای باز کردن منوی یک Icon روی شکل آن کلیک راست می کنیم .
3/ برای باز کرن یک Icon روی شکل آن دابل کلیک می کنیم .
2/ برای باز کردن منوی یک Icon روی شکل آن کلیک راست می کنیم .
3/ برای باز کرن یک Icon روی شکل آن دابل کلیک می کنیم .
Drag and Drop : گرفتن ، انتقال به محل مورد نظر و سپس رها کردن Icon را گویند که به منظور جابه جا کردن Icon ها و مرتب کردن آنها به صورت دستی و...
مورد استفاده قرار می گیرد که برای انجام این کار روی شکل Icon مورد نظر رفته و کلیک کنید اما دکمه موس رارها نکنید سپس با حرکت دادن موس Icon را به محل دلخواه منتقل کنید و پس از قرار گرفتن در محل مناسب دکمه موس را رها کنید .
توجه : هنگام جابه جا کردن آیکن ها نباید آنها را روی هم قرار داد .
مرتب کردن آیکن ها به صورت اتومات : برای مرتب کردن Icon ها می توان از دستوری به نام Arrange Icons استفاده کرد که این دستور در منوی کلیک راست وجود دارد .
تذکر : محلی که کلیک راست می کنید بسیار مهم است به طوری که برای دستور ذکر شده باید در محل خالی دسک تاپ کلیک راست کرد .
زیرا اگر در محل های دیگر مثل روی آیکن ها یا نوار تسک بار یا منوی استارت کلیک راست کنید هر بار منویی متفاوت به شما خواهد داد .
گزینه Arrange Icon منویی دارد که شامل 5 دستور به شرح زیر است : 1/ by Name مرتب کردن بر اساس اسم آیکن ها 2/ by Type مرتب کردن بر اساس نوع آیکن ها 3/ by size مرتب کردن بر اساس اندازه و حجم آیکن ها 4/ by Date مرتب کردن بر اساس تاریخ ایجاد آیکن ها 5 ـ Auto Arrange اگر این گزینه فعال شود (----- در کنار آن باشد ) آیکن ها به صورت Drag and Drop جابه جا نخواهند شد .
تذکر : 3 آیکن My computer, My document و Recycle bin در نوع مرتب کردن همراه به همین ترتیب گفته شده پشت سرهم قرار می گیرند زیرا آیکن های اصلی کامپیوتر هستند یعنی وجه اشتراک بین تمام کامپیوترهایی که سیستم عامل win 98 دارند این سه آیکن اند ولی آیکن های دیگر ممکن است در بسیاری از کامپیوترها باشند ولی در بسیاری دیگر نباشند .
اجزای یک پنجره : پنجره My Document را باز کنید و به آن دقت کنید خواهید دید که از بخشهای زیر تشکیل شده است .
1/ Titel Bar : یا نوار عنوان که اولین نوار در بالاترین قسمت پنجره و رنگی می باشدو چون روی آن اسم پنجره نوشته شده است بهآن نوار عنوان یا نوار اسم گویند شامل 1 آیکن در سمت چپ و 3 دکمه در سمت راست می باشد .
دکمه های سمت راست 1/ --- close : برای بستن پنجره 2/ که خود شامل 2 دکمه است A : ---- maximize برای بزرگ کردن پنجره به اندازه دسک تاپ B : ---- Restore : برای برگرداندن اندازه پنجره به اندازه اولیه این دکمه هابه یکدیگر تبدیل می شوند به طوری که وقتی پنجره maximize باشد دکمه به حالت ---- Restore است و هنگامیکه پنجره به حالت Restore است دکمه در حالت ---- maximize است .
3/ ---- minimize برای به حداقل رساندن پنجره و انتقال آن روی نوار Task bar بدون بستن برنامه تذکر : هنگامی که پنجره ای را باز می کنیم یک دکمه مربوط به آن روی نوار Task bar ایجاد می شودکه وقتی پنجره در حالت عادی است دکمه حالت فرورفته و وقتی به حالت minimize باشد دکمه به حالت برآمده است .
تذکر 2 : با کلیک روی دکمه ذکر شده نیز می توان پنجره را به حالت minimize در آورد و برای باز شدن دوباره پنجره کافیست دوباره روی دکمه مربوط به آن ( که به حالت برآمده درآمده است ) کلیک کرد تا از حالت minimize خارج شود .
جابه جا کردن یک پنجره : برای جابه جا کردن یک پنجره کافیست روی نوار عنوان در قسمتی خالی که شامل دکمه نباشد عمل Drag را انجام داد .
تذکر : عمل جابه جا کردن هنگامی مسیر است که پنجره به حالت Restore یا کوچک باشد و فقط بخشی از Desk Top را اشغال کرده باشد .
یعنی اگر پنجره به حالت minimize یا maximize باشد قابل انتقال به محلهای دیگر نیست .
تغییر اندازه پنجره : برای اینکار نیز باید پنجره به حالت Restor باشد .
اگر pointer موس (mouse) را روی لبه های پنجره قرار دهیم مثل آن بصورت فلش دو طرفه ------- در می آید هنگامی که فلش به این صورت ها بود عمل Drag را انجام می دهیم تا اندازه پنجره به حالت دلخواه درآید .
فلش --- برای تغییر اندازه ، اندازه عمودی ---- تغییر اندازه افقی و ---- تغییر اندازه در هر دو جهت به صورت همزمان کاربرد دارد .
Icon کنترل پنجره : در گوشه سمت چپ Icon کوچکی درست مثل Icon پنجره با شده قرار دارد که اگر روی ان کلیک کنید منویی برای شما باز می شود که تمام موارد ذکر شده را شامل می شود .
تذکر : جلوی آخرین گزینه یعنی x close عبارت Alt+F4 قابل مشاهده است که این عبارت کلید میانبر عمل close را ذکر کرده است که اگر از روی دکمه های Key Bord دکمه Alt ( در پایین هم راست و هم چپ ) و F4 ( دکمه های ردیف بالا ) را همزمان بزنید عمل بستن پنجره اجرا می شود .
2/ Menu bar نوار منوها نواری که شامل چند منو از جمله File- Edit- view….,Help می باشد که با کلیک روی هر منو باز می شود و یک سری دستورات در اختیار ما می گذارد که برای اجرای هر دستور روی آن رفته و کلیک می کنیم .
3/ Tool Bar نوار ابزار یکسری دستورات که کاربرد بیشتری نسبت به بقیه دارند بصورت یک دکمه روی این نوار واقعند که راحت ترین طریقه شناخت آن بوسیله وجود دکمه ---- قیچی میباشد .
4/ Adress Bar نوار آدرس محلی که در آن قرار داریم را مشخص میکند و نیز میتوان بوسیله آن به قسمت دیگر رفت به طوری که روی فلش گوشه آن کلیک کرده تا باز شود ، سپس مسیری را که می خواهیم در آن قرار گیریم را پیدا کرده و روی آن کلیک می کنیم و دراین صورت وارد محل جدید خواهیم شد .
5/ status Bar نوار وضعیت که شامل یکسری اطلاعات می باشد .
6/ محیط داخلی یا فضای پنجره محل نگهداری Icon های موجود در پنجره نوار مرورگر اگر در حالت Restor فضای پنجره به قدر کافی بزرگ و تمام Icon های موجود در آن قابل مشاهده نباشد .
نوار مرورگر ظاهر می شود که 2 نوع دارد : 1/ افقی 2/ عمودی که با رفتن روی دکمه آن و ارگ کردن ، همچنین کلیک کردن روی دکمه های فلش مانند در ابتدا و انتهای آن می توان قسمتی از فضای مورد نظر را که می خواهیم مشاهده کنیم ، بیاوریم .
فعال کردن نوارها : اگر وارد منوی View شوید نام نوارها را می بینید که اگر کنار آنها علامت --- موجود باشد آن نوار فعال است و اگر نباشد با کلیک روی آن می توان نوار را فعال نمود .
برنامه های کاربردی win 98 : برای ورود به برنامه های کاربردی win باید از منوی start استفاده کرد برای اینکار روی منوی شروع رفته و کلیک می کنیم تا باز شود .
از منوی باز شده روی گزینه program رفته و صبر می کنیم تا خود بخود باز شود .
توجه کنید گزینه های فلش دار یک زیر منو دارد و احتیاجی به کلیک کردن نیست .
پس از باز شدن منوی program داخل آن شده و روی منوی Accessories می رویم تا باز شود این منو شامل چند منوی دیگر ( گزینه های فلش دار ) و چند برنامه است که از ساده ترین برنامه های win 98 می باشند از جمله : Calculator ماشین حساب که با رفتن روی آن و کلیک کردن باز می شود و هم بوسیله موس (با رفتن روی دکمه ها و کلیک کردن ) و هم توسط key board و دکمه هایش قابل استفاده است .
Not pad : برای یادداشت های ساده و معمولی که با استفاده از صفحه کلید و تایپ کردن قابل استفاده است .
Paint یا نقاشی که برای طراحی و کشیدن نقاشی های ساده کامپیوتری قابل استفاده است که بوسیله رنگها و ابزارهای مختلف موجود ( هر دوی آنها توسط کلیک کردن رویشان قابل استفاده اند ) می توان طرحی مطابق با سلیقه خود کشید .
Word pad : یک برنامه ساده جهت ایجاد فایلهای متن است .
اگر در این برنامه دقت کنید به یک نوار ناآشنا بر می خورید با نام Format Bar که این نوار مخصوصی برای برنامه های نگارشی است .
ابزار مهم این نوار شامل قسمتهای زیر است : اولین قسمت مربوط به تعویض خط یا Font که نوع قلم نوشتاری را مشخص می کند .
دومین قسمت ( حاوی اعداد ) برای تغیر اندازه قلم یا Font size کاربرد دارد .
دکمه B یا Bold برای پهن کردن نوشته دکمه I یا Italic برای مورب کردن نوشته دکمه U یا under line برای زیر خط دار کردن نوشته دکمه ---- برای تغییر رنگ نوشته دکمه---- برای چپ چین کردن نوشته دکمه ----برای وسط چین کردن نوشته دکمه ---- برای راست چین کردن نوشته برای نوشتن یک متن که مشخصاتش معین شده است ابتدا تغییرات ایجاد و سپس عمل تایپ را انجام می دهیم .
توجه : برای تغییر دادن در نوشته هایی که قبلاً نوشته شده اند و پس از نوشتن می خواهیم تغییراتی ایجاد کنیم باید حتماً آن را انتخاب کنیم و سپس تغییرات را ایجاد کنیم تا اجرا شود .
یعنی بدون انتخاب کردن تغییرات اجرا نخواهد شد .
کاربرد Key board : Back space پاک کردن _ Space Bar فاصله انداختن _ Enter رفتن به خط پایین روشهای انتخاب کردن یا select یک متن : 1/ درگ کردن از یکسر به سر دیگر 2/ کلیک کردن در یک سر ، نگه داشتن دگمه Shift و همزمان کلیک در سر دیگر 3/ رفتن به ابتدای متن ، نگهداشتن shift و همزمان حرکت به سمت انتهای متن بوسیله دکمه های جهتی Key board تغییر زبان : برای تغییر زبان کامپیوتر از فارسی به انگلیسی و بلعکس از روشهای زیر استفاده می کنیم : 1/ دکمه 2/ دکمه مربوط به زبان در نوار Task Bar 3/ کلید میانبر Crl + shift چپ برای En یا Alt + shift راست برای Fa تمرین : تایپ کنید : 1/ Hello ـ 48 ـ آبی ـ چپ چین ـ B ـ Times New Roman 2/ به نام خدا ـ 72 ـ قرمز ـ وسط چین ـ B I U ـ Zar 3/ welcome ـ 36 ، بنفش ـ چپ چین ـ I U ـ Zar 4/ سلام ـ 48 ـ سبز ـ راست چین ـ B I ـ Nasim ذخیره کردن : برای ذخیره کردن یا save کردن نوشته ها یا نقاشی ها ( به طور کلی منوها ) بایداز گزینه save as در منوی File استفاده کنید .
با اجرای دستور save as صفحه ای مطابق با شکل خواهید داشت .
1/ در قسمت Filename اسم فایل مورد نظر را Type می کنیم .
تذکر : باید توجه کرد که در یک مسیر مشخص 2 فایل با یک نام قابل ذخیره سازی نمی باشد .
2/ در قسمت save in مسیری را که می خواهیم File مورد نظر در آن ذخیره شود مشخص می کنیم .
3/ دکمه save را می زنیم .
تذکر : روش دیگر فعال کردن صفحه save as زدن دکمه F12 است .
Open یا باز کردن یک سند : برای باز کردن یک سند از دستور open استفاده می شود که به طرق زیر قابل فعال کردن است .
1/ گزینه open از منوی File 2/ دکمه ---- open از نوار ابزار 3/ کلید میانبر ctrl + o با فعال شدن صفحه open مراحل زیر را برای باز کردن file مورد نظر طی می کنیم .
1/ در قسمت look in مسیری را که فایل مورد نظر قرار دارد مشخص می کنیم .
2/ در فضا و محیط داخلی پنجره open فایل مورد نظر را یافته روی آن دابل کلیک می کنیم یا کلیک کرده و دکمه open را می زنیم .
New : برای باز کردن صفحه جدید برای باز کردن یک صفحه جدید ( خالی ) ازاین دستور استفاده می کنیم که راههای آن عبارتست از : 1/ New از منوی فایل 2/ دکمه --- New از نوار ابزار 3/ Ctrl + N Save : برای ذخیره کردن تغییراتی که روی یک فایل از پیش ذخیره شده ایجاد می کنیم از این گزینه استفاده می کنیم : روشهای آن : 1/ منوی File گزینه save 2/ ---- دکمه save از نوار ابزار 3/ کلید میانبر ctrl +s توجه داشته باشید که save as , save دو دستور کاملاً متفاوت و با عملکردهایی مجزا هستند و دستور save فقط روی فایلهایی قابل اجراست که ذخیره شده اند و سپس تغییراتی روی آنها ایجاد شده و حالا تغییرات مد نظر هستند که ذخیره شوند و اگر روی فایلی که هنوز save as نکرده ایم دستور save را اجرا کنیم خود بخود پنجره save as فعال می شود .
تمرین : 1/ درمحیط word pad تایپ کنید .
48 B قرمز Hello 2/ آنرا با نام 911 در My Document ذخیره کنید .
3/ یک صفحه جدید ایجاد کنید و تایپ کنید 36 IU آبی سلام 4/ آنرا با نام 666 در desk Top ذخیره کنید .
4/ 911 را باز کنید و زیر آن اضافه کنید 48 سبز BI How are you?
5/ تغییرات ایجاد شده در 911 را ذخیره کنید .
ایجاد یک پوشه : اگر بخواهیم یک پوشه اختصاصی ایجاد کنیم تا فایلهای خود را در آن داشته باشیم باید در صفحه خالی محلی که می خواهیم پوشه داشته باشیم ( My Doc- Desk Top و...
) کلیک راست کرده و از منوی باز شده گزینه New و از منوی New گزینه Folder ( پوشه ) را انتخاب می کنیم سپس اهم مورد نظر برای پوشه را Type کرده و سپس کلید Enter را فشار داده و یا یک کلیک می کنیم تا تایید شود .
حالا می توان فایلهایی که از قبل ایجاد شده اند با عمل Drog یا cut و یا copy به پوشه مورد نظر انتقال دهیم و برای فایلهایی که از این به بعد ایجاد می کنیم به هنگام save as کردن مسیر پوشه را مشخص کنیم تا مستقیماً در پوشه مورد نظر ذخیره شوند .
تذکر : در عمل Drog اگر دکمه shift پایین باشد کپی فایل به پوشه منتقل شده و خود فایل در محل اولیه باقی می ماند در غیر اینصورت به طور کامل به پوشه منتقل می شود و از محل اولیه حذف می شود.
یکی دیگر از روشهای ایجاد پوشه کلیک روی منوی فایل و گزینه New و از منوی New گزینه Folder می باشد توجه کنید که این روش در پوشه ها و درایوها قابل اجرا است .
Copy کپی کردن : برای copy کردن قسمت مورد نظررا انتخاب کرده سپس با یکی از روشهای زیر از آن کپی می گیریم.
1/ گزینه copy از منوی Edit 2/ ----- دکمه copy از نوار ابزار 3/ گزینه copy از منوی کلیک راست (کلیک راست حتماً باید داخل قسمت انتخاب شده انجام شود ) 4/ کلید میانبر ctrl + c Cut قیچی کردن : برای cut کردن مانند copy عمل می کنیم .
1/ گزینه cut از منوی Edit 2/ دکمه ---- از نوارابزار 3/ گزینه cut از منوی کلیک راست 4/ کلید میانبر ctrl +x paste کردن یا انتقال دادن یا چسباندن : برای چسباندن قسمتهایی که از قبل آنها را cut یا کپی کرده ایم به محل مورد نظر رفته و کلیک می کنیم تا نشانگر موس در قسمت مورد نظر قرار گیرد سپس عمل paste را به یکی از روشهای زیر انجام می دهیم : 1/ گزینه paste از منوی Edit 2/ دکمه ---- از نوار ابزار 3/ از منوی کلیک راست 4/ ctrl +V undo : برای جبران اشتباهات کاربرد دارد و آخرین عمل انجام شده ( از جمله paste , copy , cut یا تایپ یا نقاشی ) را خنثی می کند .
روشهای آن 1/ گزینه undo از منوی file 2/ دکمه ---- از نوار ابزار 3/ کلید میانبر ctrl +Z تمرین : 1/ پوشه ای به نام ok ایجاد کنید سپس فایل 911 را کپی کنید و در فلدر paste : ok کنید.
2/ پوشه ای به نام 666 ایجاد کنید و پوشه ok را با عمل درگ داخل آن قرار دهید .
3/ فایل 666 را cut کنید وبه پوشه 666 انتقال دهید .
4/ فایل 911 را با باز کنید و خط اول آنرا کپی کنید سپس برنامه point را باز کرده و در آن paste کنید .
سپس دور آن را نقاشی بکشید و فایل جدید را با نام x در فلدر اختصاصی Hi ذخیره کنید .
تذکر : در خود پوشه ها نیز می توان چند پوشه جهت تقسیم بندی فایلها ایجاد کد که از دستور Foldr New استفاده می کنیم .
Rename تغییر نام : اگر خواستیم file یا پوشه یا برنامه ای را تغییر نام دهیم روی آن رفته و کلیک راست می کنیم و گزینه Rename را انتخاب می کنیم .
سپس اسم جدید را تایپ کرده و برای تایید Enter را فشار می دهیم یا کلیک می کنیم .
Delete یا حذف یا پاک کردن برای پاک کردن یک File یا پوشه یا برنامه روی آن رفته و انتخاب می کنیم سپس گزینه Delete را می زنیم و از کادر باز شده دکمه yes را می زنیم ویا Icon مورد نظر را با Drag کردن روی Icon ، Recycle Bin منتقل می کنیم و دوباره تایید می کنیم .
Restore یا بازیافت برنامه ها اگر برنامه ای را که پاک کرده ایم خواستیم دوباره داشته باشیم می توانیم آن را از سطل Recycle Bin بازگردانیم برای این منظور می توان پس از باز کردن Recycle Bin به دو روش زیرعمل کرد : 1/ کلیک راست روی Icon مورد نظر و انتخاب گزینه Restore 2/ درگ کردن آن به بیرون Recycle Bin به محل دلخواه (Desk Top یا Doc یا ...
) اگر خواستیم برنامه ای قابل بازگشت نباشد باید آن را در دو مرحله پاک کنیم : مرحله اول که قبلاً توضیح داده شد .
مرحله دوم پاک کردن از سطل بازیافت است به یکی از روشهای زیر : 1/ کلیک راست روی Icon مورد نظر و انتخاب Delete وقتی داخل سطل است .
2/ انتخاب آن و زدن دکمه Delete از نوار ابزار 3/ از منوی فایل ، پاک کردن تمام Icon های داخل Recycle Bin بوسیله گزینه Empty Recycle Bin تذکر : در تمام این مراحل نیز باید عمل تایید انجام شود .
اگرخواسته باشیم در یک مرحله برنامه ای را طوری حذف کنیم که قابل بازگشت نباشد از دکمه shift کمک می گیریم به طوری که در هر 2 روش shift باید پایین باشد تا اتمام کار نباید آن را رها کرد.
(حتی هنگام تایید کردن ) تمرین : 1/ پوشه ای به نام " سندهای من " ایجاد کنید و داخل آن 2 پوشه یکی با نام " نقاشی ها " و دیگری با نام "یاداشت ها " بسازید .
2/ 3 فایل نقاشی بسازید و در فلدر " نقاشی ها " ذخیره کنید .
3/ 2 فایل متنی دلخواه بسازید و در فلدر " یادداشت ها " ذخیره کنید .
4/ فلدر ok را پاک کنید .
5/ فایل 911 را از my document طوری حذف کنید که قابل بازگشت نباشد .
6/ فلدر 666 را به سطل زباله بیاندازید و دوباره از سطل زباله حذف کنید .
7/ فلدر ok را از سطل زباله Restore کنید .
چیدن پنجره های باز : اگر چند پنجره را بازکرده باشیم و خواسته باشیم آنها را کنارهم بچینیم تا به همه آنها دسترسی داشته باشیم می توانیم ازدستور زیر کمک بگیریم .
روی نوار Task Bar رفته و در محلی خالی کلیک راست می کنیم .
منویی باز می شود که شامل قسمتهای زیر است .
چیدن پنجره ها به صورت آبشاری (Cascade windows) به طوری که نوار عنوان همه آنها به ترتیب روی هم قرار میگیردو با کلیک روی عنوان هر پنجره می توان به آن پنجره دسترسی داشت .
Tile windows Horizontally چیدن پنجره ها بصورت افقی از بالا به پایین صفحه Desk Top Tile windows vertically چیدن پنجره ها بصورت عمودی از چپ به راست صفحه Desk Top Minimize all windows کوچک کردن تمام پنجره ها همزمان Undo… که در محل ...
آخرین عمل انجام شده (cascade- Tile – minimize) مشخص میشود و همانطور که می دانید آخرین عمل انجام شده را خنثی می کند .
تذکر : برای اجرای دستورات حتماً باید 2 یا بیشتر از 2 پنجره باز و به حالت Restore باشد .
سفارش کردن Desk Top برای تغییر محیط کار win 98 بر طبق سلیقه کاربر می توان از این روش استفاده کرد .
برای این منظور در صفحه خالی desk Top کلیک راست کرده و گزینه propertiese را انتخاب کنید .
صفحه ای با نام Display properties فعال می شود که چند سربرگ دارد .
سربرگ Back ground برای تغییر صفحه زمینه desk Top کاربرد دارد .
در قسمت wall paper ( کاغذ دیواری ) فرمهایی وجود دارد که می توان یکی از آنها را انتخاب کرد وبرای اجرا دکمه ok را می زنیم .
مشاهده می کنید طرح زمینه عوض می ود و صفحه Display بسته می شود .
تذکر : اگر خواسته باشیم تغییرات ایجاد شده اجرا شود ولی صفحه بسته نشود از دکمه Apply استفاده می کنیم .
در قسمت Display می توان برای شکل انتخابی یکی از حالتهای center ( مرکز ) stretch ( کششی) و یا Tile ( تکرار شونده )را انتخاب کرد .
اگر گزینه center را انتخاب کنید دورتا دور آن خالی می ماند که می توان در قسمت pattern یکی از طرحها را برای حاشیه آن انتخاب کرده و ok کرد .
برای آنکه بتوانید نقاشی خود را داخل صفحه بیاندازید می توانید از دستور Brows استفاده کنید که مراحل آن دقیقاً مانند مراحل open است .
سربرگ دوم screen saver در گذشته اگر روی صفحه monitor یک تصویر ساکن قرار داشت pixcell های monitor ( کوچکترین واحد نمایش تصویر را pixcell گویند ) می سوختند ، پس برای جلوگیری از آن screen saver یا محافظ صفحه نمایش را ساختند بطوری که وقتی برای مدت مشخص شده ای به کامپیوتر دست نزنیم صفحه ای متحرک روی آن ظاهر می شود که امروزه اینکار بیشتر جنبه زیبایی و تفریحی دارد و عیب مونیتورها برطرف شده و دیگر نمی سوزند .
برای انتخاب طرح screen saver بر روی فلش آن کلیک کرده و طرح دلخواه را انتخاب می کنیم وبرای تغییر دادن بعضی از قسمتهای یک screen saver انتخاب شده از گزینه setting استفاده می کنیم .
برای نمایش screen saver انتخاب شده در همان لحظه از دکمه preview استفاده می کنیم و در قسمت wait مدت زمان انتظار دستگاه را مشخص می کنیم .
هنگامی که screen saver اجرا می شود بلافاصله بعد از کوچکترین حرکت موس یا زدن یک دکمه موس یا Key Board دوباره دستگاه به حالت عادی بر می گردد .
اگر خواستیم که با رمز وارد محیط عادی شویم باید گزینه password protected را فعال کنیم سپس دکمه change را زده و از صفحه change password در کادر New password کلمه رمز مورد نظر و در قسمت confirm new password مجدداً همان کلمه را برای تایید تایپ می کنیم و سپس دکمه ok را می زنیم سپس درکادر Display properties دکمه Apply یا ok را می زنیم .
در این صورت اگر دستگاه شما وارد screen saver شود برای بازگشت مجدد به حالت عادی باید پس از تکان موس یا زدن یک دکمه در صفحه Enter password رمز را وارد کنید تا دستگاه به حالت اول برگردد .
تذکر : بهتر است که دستگاه را روی password قرار ندهید زیرا با فراموش کردن رمز ، دیگر قادر نخواهید بود که وارد محیط win شوید و تنها راه خروج از برنامه خاموش کردن دستگاه توسط دکمه case است که لطمات بسیاری به دستگاه وارد می شود .
سربرگ سوم Appearance برای تغییر در اجزای پنجره ها کاربرد دارد که در قسمت scheme ( شیم ) یک سری حالت های از پیش تعیین شده موجود است که می توان یکی را انتخاب و سپس Apply کرد .
برای تغییرات جزیی و تکه تکه باید قسمت مربوطه را که می خواهیم تغییر دهید ازکادر Item بابید و سپس تغییرات مورد نظر از قبل ، اندازه ، رنگ و نوع و قلم و...
ایجاد کنید .
هم چنین می توانید با کلیک کردن روی قسمت های مورد نظر موجود در صفحه Appearance آنرا انتخاب و سپس تغییر دهید .
سربرگ چهارم Effect برای تغییر Icon های Desk Top از آن استفاده میشود .
بطوری که روی Icon مورد نظر رفته و کلیک می کنیم تا انتخاب شود .
سپس روی دکمه change رفته و یک شکل را انتخاب میکنیم و سپس ok کرده و بعد دکمه Apply یا ok را برای اجرا می زنیم اگر خواسته باشیم .Icon مورد نظر بصورت استاندارد و رایج خود باشد .
پس از کلیک روی Icon مورد نظر روی دکمه Default Icon کلیک می کنیم .
سربرگ آخر setting برای تنظیم رنگ سیستم از قسمت color و برای تنظیم وضوح monitor از قسمت screen saver استفاده می کنیم .
پس از ایجاد تغییرات و زدن دکمه ok یا Apply در 2 مرحله عمل تایید را انجام می دهیم البته بهتراست تنظیماتی که از قبل برای دستگاه تعیین شده است را دستکاری نکنیم و یا این تغییرات را فقط درمواقع لزوم انجام می دهیم .
سفارش کردن Task bar برای تغییر اندازه نوار وظیفه روی آن رفته ووقتی pointer به حالت --- فلش دو سره درآمد .
عمل Drog را انجام می دهیم البته اندازه نوار Task bar از نصف صفحه بیشتر نمی شود .
برای تغییر مکان نوار وظیفه و انتقال آن به محلهای دیگر مثل بالا یا چپ و راست روی قسمت خالی آن رفته و عمل Drag را انجام می دهیم .
Task Bar properties : برای فعال کردن این صفحه در قسمت خالی نوار وظیفه کلیک راست کرده و گزینه properties را انتخاب می کنیم .
در سربرگ اول Task bar options چهار گزینه داریم .
1/ Allways in Top : با انتخاب آن نوار Task bar همیشه روی Desk Top قرار می گیرد .
2/ Auto hid : با انتخاب آن نوار Task Top بصورت پنهان در آمده و با رفتن روی آن بالا می آید .
3/ show small Icon in start menu : با انتخاب آن Icon های منوی استارت به حالت کوچک در می آید .
4/ show clock : ساعت دستگاه به نمایش در می آید .
سر برگ سوم start menu program با استفاده ازاین سر برگ می توان برنامه هایی را به منوی start اضافه کرده و یا پاک نمود .
اضافه کردن یک برنامه به منوی استارت به صورت تخصصی برای اینکار روی دکمه Add کلیک کنید تا صفحه Great short cut باز شود و در قسمت command line اسم برنامه و محل دقیق آنرا تایپ کنید .
برای راحت شدن کار می توانید از دکمه Browse استفاده کنید و با انتخاب مسیر و برنامه مورد نظر و زدن دکمه open مسیرها دقیق و کامل به صورت اتومات تایپ می شود .
حال می توانید روی دکمه Next ( بعدی ) کلیک کنید تا صفحه select program Folder فعال شود .
در این صفحه می توانید مسیری را که می خواهید برنامه در آن اضافه شود را انتخاب کنید و اگر خواسته باشید برنامه مورد نظر در یک پوشه جدید اضافه شود پس از انتخاب مسیر دکمهNew Folder را زده و اسم پوشه راتایپ کنید و سپس روی دکمه Next کلیک کنید حال در صفحه select a titk for the program در کادر مربوطه برای برنامه خود یک اسم انتخاب کنید .