• مقدمه ای بر کامپیوتر
ماشین کامپیوتر در ابتدا به منظور انجام محاسبات پیچیده و حجیم ساخته شد و به همین دلیل آن را کامپیوتر به معنی حسابگر و شمارنده نامیده اند.
امروزه کامپیوتر به یک وسیله چند منظوره تبدیل شده است که دارای حافظه بوده و قابل برنامه ریزی می باشد .
از این رو کامپیوتر قادر به انجام عملیات و محاسبات ریاضی و منطقی روی اطلاعات بوده و از نظر سرعت ثبت اطلاعات و نگهداری اطلاعات پر حجم سرعت بازیابی و خستگی ناپذیری بر انسان برتری دارد .
البته این بدان معنا نیست که این ماشین تمام تواناییهایش از انسان برتر باشد .
زیرا او فاقد خلاقیت و نوآوری است و در این مورد انسان بر کامپیوتر برتری دارد .
به عبارتی کامپیوتر در واقع وظیفه جمع آوری و طبقه بندی و تنظیم و خلاصه کردن و محاسبه به روی اطلاعات را بر عهده دارد .
و می تواند اطلاعات خام یا دیتا را به اطلاعات مفید و قابل استفاده تبدیل یا پردازش کند .
اولین کامپیوتری که بشر ساخت از ابتدای نامهای مخترحین آنها گرفته شده است که بصورت زیر است ATANSOFF-BERRY-COMPUTER که از ابتدای نام آنها گرفته شده است (ABC) اولین کامپیوتر بین سالهای 1937 تا 1942 ساخته شد و هدف از ساخت آن حل معادلات بود .
بعدها کامپیوترها بزرگتر و پیچیده تر شدند .
به مرور که کامپیوترها پیشرفته تر شدند آنها کوچکتر گردیدند که در حال حاضر کامپیوترهای امروزی بسیار کوچکتر و ارزان تر از کامپیوترهای اولیه می باشند .
کامپیوترهای اِی - بی – سی و انیاک را جزء کامپیوترهای نسل اول می دانند و کامپیوترهای نسل دوم در سال 1959 ایجاد شدند و ساختار مدار آنها از ترانزیستورها بود .
با پیدایش تراشه های کوچک سیلیکونی اولین مدارهای مجتمع ساخته شدند .
سال 1970سال ظهورکامپیوترهای شخصی میباشد .
با ورود میکروپروسسورها برنامه نویسان دستورالعملهایی را نوشتند که به زبان بیسیک به کدهای مورد نیاز در میکروپروسسور ترجمه می شد .
که اولین برنامه نویسان به این طریق بیل گیتز و پاول آلن بودند که شرکت مایکرو سافت را بصورت تجارتی در آوردند .
و در حال حاضر از تولید کنندگان بزرگ نرم افزار در دنیا می باشند برنامه های تحت ویندوز و میکروپروسسورهای اینتل متعلق به این شرکت یعنی مایکرو سافت می باشد .
کامپیوتر آی بی ام ای تی که از میکرو پروسسورهای 80286 استفاده می نماید در سال 1984 ساخته شد .
این کامپیوتر در آن سالها بسیار سریع تر از مدلهای قبلی عمل می کرد زیرا میکروپروسسور آن قوی بود .
در سال 1987 شرکت آی بی ام تولید کامپیوترهای خود را با نام PS2 شروع کرد و PS1 را نیز وارد بازا کرد .
که از میکروپروسسورهای 80386 و 80486 استفاده نمود کامپیوترهای امروزی را کامپیوترهای نسل چهارم می نامند .
بعد از میکرو پروسسورهای 80486 میکروپروسسورهای پنتیوم وارد بازار شدند
کامپیوتر به عنوان یک سیستم دارای چهار قسمت است که عبارتند از
• INPUT UNIT
• MEMORY UNIT
• CPU
• OUTPUT UNIT
که از آنها به ترتیب می توان به این طریق نام برد
• واحد ورودی
• واحد حافظه
• واحد پردازش مرکزی
• واحد خروجی
قسمتهای دو و سه که شامل واحد حافظه و واحد پردازش مرکزی است داخل یک جعبه به نام کیس قرار دارد که از نظر ظاهری به دو صورت ایستاده و خوابیده وجود دارد
1.
TOWER
2.
DESKTOP
منبع تغذیه یا Power Supply در درون این جعبه قرار دارد.
در سیستم علاوه بر پردازشگر و حافظه قطعات سخت افزاری دیگری نیز وجود دارند.
بعد از مقدمه ای که در مورد کامپیوتر و تاریخچه آن آمد لازم است که
اجزاء کامپیوتر از لحاظ سخت افزاری بیان شود .
در ادامه به بیان و توضیح این مطلب به شرح ذیل می پردازیم
بورد اصلی MOTHERBOARD OR MAIN BOARD
این بخش در برگیرنده اغلب مدارهای کامپیوتر است که اجزایی چون سی - پی - یو / حافظه اصلی شامل رم و رام / حافظه کمکی شامل دی وی دی و سی دی / هارد دیسک و فلاپی دیسک و وسایل خارجی از قبیل ماوس / کی برد / و مانیتور به وسیله آن با هم ارتباط برقرار می کنند
حافظه در کامپیوتر
حافظه های اصلی کامپیوتر عبارتند از :
RAM=RANDOM ACCES MEMORY
ROM = READ ONLY MEMORY
حافظه رم RAM
هنگامی که برنامه ای توسط یک کامپیوتر اجرا می شود کامپیوتر آن را در داخل رم ذخیره می کند مقدار رم موجود در یک کامپیوتر کارایی کامپیوتر را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر خود قرار می دهد .
هر چه میزان رم موجود در یک کامپیوتر بیشتر باشد این کامپیوتر می تواند کارهای بیشتری را با سرعت بیشتری انجام دهد .می توانید اطلاعات رم را خوانده و اطلاعاتی را روی حافظه رم بنویسید ولی هنگامی که برق کامپیوتر قطع می شود یا کامپیوتر را خاموش می کنید تمامی اطلاعات موجود در رم از بین می روند وپاک می گردند.
هنگامی که برنامه ای توسط یک کامپیوتر اجرا می شود کامپیوتر آن را در داخل رم ذخیره می کند مقدار رم موجود در یک کامپیوتر کارایی کامپیوتر را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر خود قرار می دهد .
هر چه میزان رم موجود در یک کامپیوتر بیشتر باشد این کامپیوتر می تواند کارهای بیشتری را با سرعت بیشتری انجام دهد .می توانید اطلاعات رم را خوانده و اطلاعاتی را روی حافظه رم بنویسید ولی هنگامی که برق کامپیوتر قطع می شود یا کامپیوتر را خاموش می کنید تمامی اطلاعات موجود در رم از بین می روند وپاک می گردند.
حافظه رام ROM این حافظه فقط خواندنی است که حاوی اطلا عاتی جهت راه اندازی کامپیوتر است این اطلاعات توسط سازنده بورد اصلی درون حافظه قرار داده می شود .
این حافظه ثابت است و اطلاعاتش غیر قابل تغییر است بطوریکه بعد از خاموش کردن کامپیوتر و یا قطع جریان برق اطلاعات درون رام پاک نمی شود دستگاههای ورودی و خروجی در کامپیوتر یک کامپیوتر برای ارتباط با دنیای خارج به لوازم و وسایلی احتیاج دارد که به آنها دستگاههای ورودی و خروجی می گویند .
دستگاههای ورودی وظیفه انتقال داده و برنامه ها را به درون حافظه کامپیوتر به عهده دارند و دستگاههای خروجی عمل انتقال نتایج پردازش داده ها را به بیرون از کامپیوتر بر عهده دارند .
معمولا دستگاههای ورودی و خروجی که امروزه به کار می روند عبارتند از دستگاههای ورودی INPUT DEVICE · KEY BOARD · MOUSE · FLOPPY DISK DRIVE · SCANNER · MICROPHONE · LIGHT PEN · GAME PAD & JOYSTICK · CD DRIVE همانطور که در بالا ذکر شده است دستگاههای ورودی عبارتند از : صفحه کلید - ماوس -دیسک گردان - اسکنر - میکروفون - قلم نوری و دسته بازی دستگاههای خروجی OUPUT DEVICE · MONITOR · PRINTER · SPEAKER · PLOTER · FLOPPY DISK DRIVE · CD WRITER که دستگاههای خروجی کامپیوتر نیز شامل : صفحه نمایش - چاپگر - بلند گو - رسام - و دیسک گردان می باشند همانطور که در بالا ذکر شد دیسک گردان فلاپی در دو گروه آمده است یعنی به عنوان یک ابزار ورودی و خروجی بطور همزمان عمل می کند .
در این قسمت در مورد دستگاههای ورودی و خروجی به اختصار توضیح میدهیم لیست قطعات کامپیوتر آنچه در زیر مشاهده می کنید یک چک لیست از از قطعاتی است که معمولاً در یک کامپیوتر یافت می شود.
در مقابل قطعاتی که بدون آنها هم کامپیوتر بدون مشکل کار می کند، در داخل پرانتز نوشته شده است انتخابی.
موفق باشید.
__ کیس یا mid-tower __ مادربرد ATX __ CPU همراه با فن و Heatsink __ RAM __ کارت گرافیک __ کارت صدا __ Hard drive(یکی یا بیشتر) __ اسپیکر ها __ Keyboard __ Mouse __ استراحتگاه مچ برای کی برد و موس __ مانیتور __ CD-ROM یا DVD-ROM یا CD-RW یا CD-RW/DVD-ROM __ محافظ اضافه ولتاژ های ناگهانی __ Floppy Drive (انتخابی) __ Zip Drive (انتخابی) __ کارت شبکه (انتخابی) __ مودم (انتخابی) __ FireWire/i.Link (IEEE 1394) Card (انتخابی) __ پرینتر (انتخابی) __ اسکنر (انتخابی) __ Webcam (انتخابی) کیس(case) سال هاست که کیس ها و مادربردهای منطبق با استاندارد جایگزین مدل هایATگشته اند که علارقم مزایایی که نسبت به فاکتور فرم AT داردتولیدکنندگان قطعات رایانه رادرمحدودیت های متعددی قرار داده و مانع از گسترش تکنولوژی های مدرن شده است.
فاکتور فرم با هدف حذف محدودیت ها و نقایص برای اولین بار در همایش IDF2003 توسط اینتل پیشنهادشد.
کیس ها و مادربردهای منطبق بر استاندارد را بررسی و با مدل های مقایسه کنیم.
Balanced Technology eXtended فاکتور فرم (Form Factor)آینده رایانه های روی میزی خواهد بود.
مبتکر اصلی این تکنولوژی کمپانی اینتل است و هنوز هیچ یک از کمپانی های بزرگ صنعت رایانه از آن پشتیبانی نکرده اند.
فاکتور فرم هر رایانه، نوع کیس، مکان قرارگیری قطعات روی مادربرد و مکان نصب منبع تغذیه و نوع کانکتورهای آن را مشخص می کند و به تولید کنندگان قطعات مختلف رایانه اطمینان می دهد که محصول آنها با دیگر قطعات رایانه سازگار است.
مثلا در استاندارد ، کیس با مادربرد کاملا تطبیق می کند چرا که سازنده کیس به عنوان مثال دقیقا می داند مکان پورت های ورودی/خروجی (I/O Panel) و یا شیارهای توسعه بر روی مادربرد نصب شده در داخل کیس کجاخواهدبود.
همچنین تولیدکننده مادربرد می داند که چه تعداد جای پیچ بر روی مادربرد خود تعبیه کند و هر یک را در چه مکانی قرار دهد تا در یک کیس استاندارد نصب شود.
فاکتور فرم علاوه بر استاندارد سازی کیس و مادربرد، شامل منبع تغذیه رایانه نیز می شود و کانکتورهای ارتباطی آن با سایر سخت افزارها و مکان قرارگیری آن داخل کیس را تعریف می کند.
فاکتورفرم تغییرات اساسی در طراحی مادربرد و کیس ایجاد کرده تا تهویه بهتری برای پردازنده، چیپست مادربرد و کارت گرافیک فراهم سازد.
این قطعات در طراحی جدید بصورتی چیده شده اند تا به ترتیب اهمیت در جریان هوای عبوری از داخل کیس قرار گیرند.
در این استاندارد حداکثر فضای مفید داخل کیس استفاده شده تا کیس ها با ابعاد کوچکتر از آنچه در دسترس ماست تولید شوند.
در استاندارد سیستم خنک سازی درونی کیس با یک خنک کننده مرکزی (Thermal module) استاندارد شده که وظیفه دارد جریان ثابتی از هوای تازه درون کیس ایجاد کند، در حالیکه میزان سر وصدا (Noise) آن به حداقل رسیده است.
با بهره گیری از یک جریان هوای پیوسته، دیگر لزومی به استفاده از خنک کننده های پر سروصدا برای چیپست مادربرد یا حتی پردازنده کارت گرافیک نیست..
اساس کار mother board motherboard چیست و چه کاری انجام می دهد وقتی که کیس کامپیوتری را باز می کنید بزرگترین بردی که داخل آن می بینید motherboard و آن بردی است که پروسسور و رم روی آن قرار می گیرند همه درایوهای شما اعم از هارد دیسک CD-ROM و فلاپی درایو به وسیله یک کابل به motherboard متصل هستند و اطلاعات درایوها و پروسسور و رم در حال انتقال هستند و این زمانی است که برنامه ای در حال اجرا شدن باشد یا فایلی ذخیره می شود و مانند آن.
کارتهای شبکه مودم، صدا و گرافیک به وسیله اسلاتهای motherboard به آن وصل می شوند و زمانی که شما در اینترنت گشت و گذار می کنید یا در حال اجرای یک بازی کامپیوتری هستید یا به یک موسیقی که از کامپیوتر پخش می شود گوش می دهید و می توانید برنامه هایی که در حال اجرا است از مانیتور ببینید به این معنی است که اطلاعات بین این کارتها و motherboard و پروسسور در حال رد و بدل است همچنین مادر برد چند چیپ دارد که به آنها چیپ ست و super I/O controller گویند و این چیپ ها که نقل انتقال اطلاعات بین پروسسور و دیگر اجزا را ممکن می سازند.
onboard باشد یا نه؟
بعضی مواقع motherboard کارت گرافیک، مودم، کارت شبکه و کارت صدا را همه به صورت مجتمع در خود دارد و دیگر احتیاجی به قرار دادن هر یک از این اجزا به طور جداگانه نیست و اصطلاحاً می گویند این اجزا onboard هستند و در این حالت قیمت کمتری نسبت به حالتی که آنها را به صورت جداگانه و غیر onboard خریداری کنید دارند همچنین ممکن است این ویژگی را برای برای شما فراهم کنند که یک یا چند تا از آنها را غیر فعال کنید و کارت مورد نظر خود را به جای آن سوار کنید هر چند این motherboard ها معمولاً با اسلاتهای کمتری نسبت به motherboard های معمولی ساخته می شوند بنابراین انعطاف پذیری منتری دارند.
چه motherboard ای را باید انتخاب کنم؟
اگر استفاده معمول شما از کامپیوتر شامل کار با نرم افزارهایی مانند office گشت گذار در اینترنت و گه گاه بازی های کامپیوتری می شود یک motherboard که on board باشد جوابگوی نیاز شماست.
اگر شما یک حرفه ای در زمینه کامپیوتر هستید و کاری که انجام می دهید احتیاج به مقدار زیادی گرافیک مانند رندرینگ مدلهای سه بعدی مکانیکی یا انیمشن یک motherboard با قابلیتهای بالا که دارای اسلاتهای لازم نیز باشد، یک کارت گرافیک خوب و مقدار زیادی حافظه و همینطور مقدار زیادی رم لازم دارید.
بعضی ها می گویند motherboard های onboard در کیفیت صدا و تصویر مشکل دارند این ممکن است درست باشد اما برای دو سال پیش و نه اکنون امروزه motherboard ها با چیپ های قدرتمند صدا و گرافیک وارد بازار می شوند و به خوبی از عهده کیفیت مورد نظر برمی آیند اگر motherboard که onboard است جوابگوی نیاز شماست بهتر است پول خود را هدر ندهید.
بعضی از سازنده های mother board: Abit | American Megatrends | ASUS | Chaintech | Epox | Gigabyte | Intel | Microstar | SOYO | Tyan میزان حافظه و نوع کامپیوتر خود را انتخاب کنید.
در این مقاله نگاهی به دو مشخصه اصلی رم در کامپیوتر می پردازیم: مقدار حافظه و نوعچقدر کافی استقانونی که در اینجا روی آن انگشت می گذاریم ( با توجه به انواع مختلف کامپیوترهایی که استفاده می کنید ) نرم افزارهایی است که شما تمایل به استفاده از آنها را دارید.
و اینکه حداقل مقدارRAM لازم یا بهترین کارایی برای شما مهم است.
جدول زیر یک دیدگاه کلی از میزان RAM قابل قبول با توجه به زمینه کاری فراهم می کند.
رنجهای نشان داده شده در جدول بالا به صورت کلی و بر اساس بیشتر کارهای معمول کامپیوتری دسته بندی شده است بنابراین بهتر است که شما احتیاجات نرم افزاری و بازیهایی را که از آنها استفاده می کنید را برای انتحاب نهایی در نظر بگیرید برای این منظور در HELP نرم افزار یا در Read me آنها می توانید در قسمت requirements این میزان را پیدا کنید که کمترین آن در minimum requirments معمولاً یافت می شود ولی این روش برای همه سیستمها دقیق نیست زیرا بعضی از سیستمها بیش از بقیه از RAM استفاده می کنند.
(مانند سیستمی که کارت گرافیک on board دارد ) بنابراین بهترین راه آزمایش است.
نوع RAM برای کارایی سیستم مهم است سه نوع اساسی رایج RAM وجود دارند که عبارتند از: SDRAM , DDR , RDRAM .
گذشته از نوع RAM هر نوع RAM یک سرعت وابسته به آن RAM دارد.
در زیر یک جدول با ذکر جزئیات به منظور مقایسه بر اساس نوع از کندترین ها سریعترین آمده است: این سرعتها مربوط به تئوری پهنای باند حافظه در CLOCK SPEED داده شده هستند و یک کامپیوتر فقط می تواند یک نوع از حافظه را استفاده کند.
کارت گرافیک: سه وسیله در یک کارت ویدیویی: کارت گرافیک شما به اندازه صفحه نمایش شما مهم است و بیشتر مواقع نادیده گرفته می شود در طول سالهای 1999 تا کنون کیفیت کلی کارتهای گرافیکی ارتقا یافته است قبل از آن تولیدات کم قابلیتی در بازار بود این مقاله را دنبال کنید تا در مورد کارتهای گرافیک کامپیوتر خود بیشتر بدانید یک کارت گرافیک اصولاً یک رابط یا یک کارت قابل تعویض یا قابل توسعه در کامپیوتر شما است بنابراین می تواند با یک کارت دیگر جایگزین شود ( مادر برد باید دارای اسلات AGP باشد ) کارت گرافیک همچنین می تواند به صورت onboard باشد که در کامپیوترهای شخصی lap top یا مادربردهای عمومی تر استفاده می شود که قابل تعویض نیستند.
بنده یک دلیل روشن برای یک کارت گرافیک قابل تعویض در کامپیوتر خود دارم هر چند یک مادربرد مدرن می تواند دارای یک چیپ ست گرافیکی عالی باشد شما فقط باید بدانید کدام یک!
بدون توجه به اینکه آیا کارت گرافیکی onboard یا قابل تعویض است رابط گرافیکی از سه قسمت تشکیل شده است: یک چیپ ست گرافیکی با مارکهای معتبر ( ATI , Matrox , Nivadia , S3 , Intel نامهای شناخته شده در زمینه هستند ) چیپ ست گرافیکی سیگنلهایی را که مانیتور باید از یک تصویر دریافت کند می سازد.
انواعی از RAM ( که انواع معمول آنها مانند: EDO , SGRAM یا VRAM هستند) حافظه RAM برای اینکه بتواند تصویر کامل صفحه نمایش را در هر لحظه بخاطر بیاورد لازم است.
کارت گرافیک ممکن است از حافظه اصلی مادر برد استفاده کند.
یک RAMDAC چیپی که سیگنالهای دیجیتال را به آنالوگ تبدیل می کند اگر شما از مانیتورههای FLAT PANEL دیجیتال استفاده می کنید احتیاجی به تابع RAMDAC ندارید کارت گرافیکی CPU را پشتیبانی می کند: کارت گرافیک یک تابع پشتیبانی برای CPU دارد و آن پروسسوری مانند CPU است.
اگر چه این پروسسور اختصاصاً برای کنترل تصویر صفحه نمایش ساخته شده است.
شما می توانید کامپیوتری بسازید که چیپ کنترل گرافیکی را نداشته باشد و وظیفه آن را به عهده CPU بگذارید.
ولی CPU دائماً اشغال خواهد شد و نرم افزاری را اجرا می کند که باید تصویر مانیتور را تولید کند.
رم در کارت گرافیک : کارتهای گرافیک معمولاً مقدار معینی RAM دارند که به آن فریم بافر هم گفته می شود امروزه کارتهای گرافیک مقدار زیادی رم دارند اما قبل از آن مهم است که بدانیم: چه میزان RAM ؟
این برای عمق رنگ در رزولوشن بالا اهمیت دارد.
چه نوع RAM ?
این برای سرعت بالا لازم است رم گرافیکی برای نگهداری تصویر بزرگ مانیتور در حافظه لازم است.
CPU اطلاعاتش را به کارت گرافیک می فرستد.
پروسسور کارت گرافیک یک تصویر برای مانیتور می سازد و آن را در RAM گرافیک ذخیره می کند.
این تصویر یک bitmap بزرگ است.
برای update مداوم تصویر مانیتور استباده می شود مقدار RAM: کارت گرافیکهای قدیمی تر معمولاً دارای 1و 2و4 مگابایت حافظه یا بیشتر بودند.
واقعاً چقدر حافظه لازم است؟
حداقل احتیاج میزان رزولوشنی است که روی مانیتورتان می خواهید.
برای یک استفاده دو بعدی معمولی رنگهای 16 بیت کافی است.
اجازه بدهید نگاهی به میزان RAM لازم برای رزولوشنهای مختلف بیندازیم: توجه داشته باشید که 100 درصد RAM گرافیکی برای ذخیره Bitmap استفاده نمی شود بنابراین یک مگا بایت برای نشان دادن یک تصویر 800 در 600 با عمق رنگهای ( تعداد رنگ ) 16 بیت کافی نیست.
همانطور که در محاسبات بالا این نشان داده شده است بنابراین اگر شما رم گرافیکی بالاتری از میزان متناظر با رزولوشن مورد نظر ( در جدول بالا ) داشته باشید افزایش سرعت را مشاهده خواهید کرد مثلاً اگر از یک رم گرافیکی 4 مگابایت به جای 2 مگابایت برای رزولوشن 800 در 600 استفاده کنید افزایش سرعت را حس خواهید کرد در این حالت اطلاعات می توانند به طور همزمان از روی رم خوانده شوند و روی آن نوشته شوند که برای هر کدام از cell های متفاوت رم گرافیکی استفاده می شود.
استفادهای سه بعدی: برای پاسخ به تقاضای زیادی که برای کیفیت بالای تصویر سه بعدی وجود داشت کارتهای گرافیکی با رم گرافیکی 16 و 32 مگابایت وارد بازار شدند و آنها از اینترفیس ( اسلات ) AGP برای پهنای باند بیشتر دسترسی به حافظه اصلی استفاده کردند.
VRAM: به طور خلاصه همه انواع رمهای معمول می توانند در کارتهای گرافیکی استفاده شوند.
اکثر کارتهای گرافیکی از انواع خیلی سریع رمهای معمولی استفاده می کنند بعضی کارتهای حرفه ای ( مانند Maxtor Millennium 2 ) در گذشته از چیپ های اختصاصی VRAM یا Video Ram) استفاده می کردند.
این یک نوع رم بود که فقط روی کارتهی گرافیکی استفاده می شد در اصل یک VRAM از دو سلول رم معمولی ساخته شده است که به یکدیگر متصل شده اند.
بنابراین شما از رم دو برابر استفاده می کنید.
همچنین قیمت VRAM دو برابر انواع دیگر است.
ویژگی برتر سلول دوتایی این است که به Video processor اجازه می دهد که به طور همزمان که اطلاعات قدیمی را می خواند اطلاعات جدید را در همان آدرس بنویسد.
بنابراین VRAMدو دروازه دارد که می تواند در یک زمان فعال شود و به طور چشمگیری سریعتر کار می کند.
UMA و DVMT: در مادر برد های قدیمی تر کنترلر گرافیکی به صورت on board بود.
از SMBA که مخفف ( Shared Memory Buffer Architecture ) یا UMA که مخفف ( Unified Memory Architecture ) می باشند قسمتی از رم سیستم که برای استفاده به عنوان رم گرافیکی اختصاص یافته و استفاده می شد اما اشتراک گذاشتن حافظه خیلی کند بود و استانداردهای آن جالب توجه عموم نبود.
یک ویرایش جدید از این نوع در اینتل ساخته شد که چیپ ست 810 نام داشت و بهتر از آن 815 بود.
که کنترل گرافیکی را در خود داشت و قسمتی از رم سیستم را به عنوان رم گرافیکی استفاده می کرد این سیستم به نام D.V.M.T که مخفف (Dynamic Video Memory Tecbology ) بود، شناخته شد.
RAMDAC: همه کارتهای گرافیکی قدیمی یک چیپ RAMDAC داشتند که سیگنالها را از دیجیتال به آنالوگ تبدیل می کرد.
مانیتورهای CRT با سیگنال آنالوگ کار می کنند کامپیوتر شما با اطلاعات دیجیتال ( صفر و یک ) که به رابط گرافیکی فرستاده می شود کار می کند قبل از اینکه این سیگنالها برای مانیتور فرستاده شوند باید تبدیل به آنالوگ شوند که این عمل در خروجی کارت بوسیله RAMDAC انجام می گیرد.
توصیه ما برای یک RAMDAC خوب به قرار زیر است: یک چیپ خارجی که داخل چیپ VGA نباشد.
clock speed برابر 250-360 مگا هرتز انتقال حجم سنگین اطلاعات: در گذشته کارتهای گرافیکی بودند که flat بودند این کارتها هوشمند نبودند.
آنها اطلاعات و سیگنالها را از CPU دریافت می کردند و آنها را به مانیتور انتقال می داند و کار دیگری انجام نمی دادند.
CPU باید همه محاسبات لازم را برای خلق تصویر مانیتور انجام می داد.
با توجه به اینکه هر تصویر صفحه نمایش یک Bitmap بزرگ بود CPU باید مقدار زیادی اطلاعات را برای هر تصویر جدید از RAM به کارت گرافیک انتقال می داد.
به زودی اینترفیسهای گرافیکی مانند ویندوز محبوبیت پیدا کردند و با این کارتها کامپیوترهای شخصی بسیار کند بودند زمانیکه CPU انرژی زیادی برای تولید تصویر صفحه نمایش بکار می برد این طبیعی بود.
میتوان حجم اطلاعات لازم را محاسبه کرد یک تصویر با رزولوشن 1024 در 768 با عمق رنگ 16 بیت یک Bitmap با حجم 1.5 مگابایت است که به صورت زیر محاسبه میشود: 1024x768x2 byte با هر تعویض تصویر ( با فرکانس مثلاً 75 هرتز در هر ثانیه 75 تصویر خواهیم داشت ) احتیاج به انتقال 1.5 مگا بایت تصویر هست و این انرژی کامپیوتر را هدر میدهد به خصوص زمانیکه در حال اجرای یک بازی ( game ) هستید ولی در کارتهای گرافیک امروزی این محاسبات در کارت گرافیک انجام می شود.
کارت صدا کارت های صدا حداقل 4 وظیفه را در کامپیوتر بر عهده دارد.
آنها بعنوان synthesizer رابط MIDI و مبدل آنالوگ به دیجیتال (A/D) در حال ضبط کردن و مبدل دیجیتال به آنالوگ (D/A) در حال پخش عمل می کنند.
اکنون به توضیح هر کدام می پرداریم: The Synthesizer: Synthesizeرساننده صدایی است که کارت صدا تولید کرده است.
در اینجا ما سه نوع سیستم داریم: ,Ware tables Sampling,Physical Modeling : ارزانترین کارتهای صدا از تکنولوژی FM برای مدل کردن آلات موسیقی متفاوت استفاده می کنند.
این کارتهای صدا واقعاٌ Synthesizer هستند.
کارت صدا اصواتی تولید می کند که از ترکیب یک سری صداهای مصنوعی ساخته شده است.
Ware tables Sampling: Ware table بهترین وگرانترین تکنولوژی در کارتهای صدا است.
این بدان معنی است که صدا در کارتهای صدا از دستگاههای واقعی ضبط می شود.
بعنوان مثال از روی یک پیانو یک نمونه کوچک ضبط و ذخیره می شود و زمانی که موزیک اجرا می شود در حقیقت شما به این اصواتی که بصورت نمونه ضبط شده است گوش می دهید، لذا زمانی که این نمونه های صوتی دارای کیفیت بالایی باشند کارت صدا اصوات دل انگیزتری تولید می کند.
در این حالت صدای پیانو مانند یک پیانو واقعی شنیده می شود.
سیستم Ware table در کارت صداهای Blasters AWE بکار رفته است.
Physical Modeling: در این حالت اصوات تولیدی در نتیجه نرم افزار مدل شده اند.
در این حالت به نظر می آید که پروسسور باید کار طاقت فرسایی انجام دهد.کارت صداهای Orginal مارک Gold شامل صدای 14 دستگاه هستند که بدین روش مدل شده اند.
آزمایش صدا: کیفیت اصلی کارت صدا را بوسیله اجرای یک فایل MIDI می توان امتحان کرد.
در این حالت براحتی می توانید تفاوت را احساس کنید.
همچنین در تعداد نت هایی که در یک لحظه می تواند اجرا شود هم، تفاوت وجود دارد.
اگر شما می خواهید موزیک خود را در کامپیوتر خود بسازید، الزاماٌ برای ساختن این موزیک از صداهای موجود در کامپیوتر خود استفاده کرده اید و هرچه کار شما بزرگتر باشد نمونه صداهای بیشتری احتیاج دارید.
بعضی کارتهای صدا نمونه های صداهای جدید را می پذیرند و شما می توانید نمونه های جدید خود را ذخیره سازید.
در این حالت کارت صدا یک RAM بعنوان حافظه در خود دارد تا بتوانید صداهای مورد نظر را روی آن دانلود کنید.
مبدل آنالوگ به دیجیتال: زمانیکه در حال ضبط صداهای آنالوگ هستید(مثلاٌ هنگام ضبط صدا از میکروفن) به یک مبدل آنالوگ به دیجیتال احتیاج دارید و مبدل دیجیتال به آنالوگ نیز زمانی استفاده می شود که صدای دیجیتال باید مجدداٌ برای آمپلی فایر اسپیکرهای شما به سیگنال آنالوگ تبدیل شود.
امواج صدا پس از این که از طریق میکروفن به کارت صدا منتقل می شوند، در آنجا به یکسری پالسهای دیجیتال تبدیل می گردند که هر از چند گاهی در یک فایل ذخیره می شوند.
بنابراین ضبط یک صوت در کامپیوتر شامل یک فرآیند تبدیل آنالوگ به دیجیتال میباشد.
اما در حالت اجرای یک فایل صوتی جریان بیتهای صفر و یک اطلاعاتی تبدیل به سیگنالهای آنالوگی می شوند که در نهایت به بلندگوی اسپیکر شما ختم می گردد.
کیفیت صدای نمونه گیری شده: یک نمونه صدا مانند صدای ضبط شده روی نوار کاست است که کیفیت آن می تواند خوب یا بد باشد در اینجا بر نحوه تنضیمات برای کیفیت گذری می کنیم.
در هنگام ضبط صدای دیجیتالی در هر ثانیه چندین نمونه از صدا گرفته می شود هر چه تعداد این نمونه ها در واحد زمان بیشتر باشد کیفیت بهتر است.
طبیعتاً یک نمونه گیری بدون وقفه از سیگنال صوتی بهترین کیفیت را خواهد داشت ولی در عمل غیر ممکن است.
برای ضبط سی دی های صوتی ( Audio CD ) به تعداد 44100 بار در ثانیه از سیگنال صوتی نمونه گیری می شود.
کیفیت با واحد Hz و رزولوشن با تعداد بیت اندازه گیری می شود.
هر چه مقدار KHz بیشتر باشد کیفیت بهتر می شود اما فایل شما هم بزرگتر می شود.
نمونه گیری 8 بیت یا 16 بیت به این اشاره دارد که چه مقدار اطلاعات از سیگنال صوتی در هر بار نمونه گیری ذخیره شود.
16 بیت یک کیفیت خوب به ما تحویل می دهد.
فرض کنید فایل صوتی دیجیتال شما استریو 2 کانال 16 بیت در 44.1KHz باشد حجم فایل صوتی به صورت زیر خواهد بود 176400=44100 نمونه در ثانیه*16 بیت* 2 کانال همانطور که می دانید 8 بیت برابر یک بایت است بنابراین اندازه فایل ها با کیفیت CD در حالت استریو به صورت زیر خواهد بود آنچه در اینجا می بینید مربوط به فایل با فرمت Wave است.
استریو 16 بیت و 44KHz کیفیت بسیار خوبی در اختیار شما قرار می دهد اما فایلهای با فرمت Wave حجم زیادی اشغال می کنند فایلهای MP3 بسیار فشرده شده اند در مورد این فرمت در آینده صحبت خواهیم کرد.
SATA و IDE چه هستند؟
تکنولوژی دیسک سخت ( HARD DRIVE ) بر پایه پروسس موازی اطلاعات عمل می کنند و بدین معناست که اطلاعات به صورت بسته هایی به روشهاهی مختلف ( رندوم ) به باس اطلاعاتی فرستاده می شوند.
اطلاعات از دیسک سخت در فاصله های زمانی کاملاً تصادفی می آیند و وارد باس اطلاعاتی شده و در نهایت به سمت مقصد نهایی می رود.
IDE مخفف Integrated Drive Electronics می باشد همینطور که می دانید رابط IDE گاهی با عنوان ATA شناخته می شود که مخفف AT Attachment است.
این تکنولوژی از سال 1990 به عنوان استاندارد کامپیوترهای شخصی (PC ) برای هارد دیسک ها بوده است و این زمانی بود که تکنولوژی مذکور جای درایوهای ESDI و MFM را گرفت یعنی زمانی که هارد دیسک ها به طور متوسط حجمی معادل 200 مگا بایت داشتند.
در سال 1990 اولین هارد دیسک یک گیگا بایتی وارد بازار شد و قیمتی برابر 200 دلار در بازار آمریکا داشت.
از آن پس تا کنون IDE تکنولوژی مورد استفاده بوده زیرا هارد دیسکها را با قیمت پایین در اختیار مصرف کننده قرار می داد، جای کمتری می گرفت و سرعت مناسبی داشت.
همتای IDE در آن زمان SCSI ( که مخفف Small Computer System Interface است) بود.
SCSIکمی از IDE سریعتر است اما بسیار گرانتر است.
به علاوه احتیاج به خرید یک ادپتر SCSI که ارزان هم نیست احتیاج دارید.
به عبارت دیگر IDE بازار هارد دیسکهای کامپیوتر های شخصی را در انحصار خود گرفت.
آنطر که به نظر می رسد کارخانه های معتبر حداقل یک تا دو سال دیگر به تولید هارد دیسکهای با تکنولوژی IDE ادامه دهند.
هارد دیسکهای IDE از کابلهای ریبون پهنی استفاده می کنند که در داخل کامپیوتر بسیار به چشم می آیند و مرتب کردن این کابلها در داخل کامپیوتر خود هنری است.
تکنولوژی هارد دیسک های ساتا ( SATA ) بر اساس پردازش اطلاعات متوالی ( سریال ) است.
یعنی انتقال اطلاعات از هارد دیسک به باس دیتا و در جهت عکس به طور منظم و در دورهای زمانی مشخص انجام می گیرد.
هارد دیسکهای ساتا از کابلهای ریبون با پهنای کمتر استفاده می کنند که برای کسانی که آنرا اسمبل می کنند باعث بسی خوشبختی است.
این کابلهای نازک دارای کانکتورهای بست داری هستند که کار کردن با آنها را ساده تر می کند.
هارد دیسکهای ساتا اطلاعات را با سرعت متوسط 150Mb بر ثانیه انتقال می دهند.
اما مقاله های زیادی روی اینترنت در مورد هارد دیسکهای با سرعت 3Gb در ثانیه خواهید یافت.
اما بیایید این دو را در عمل با یکدیگر مقایسه کنیم و ببینیم چرا صنعت در آینده تکنولوژی SATA را بر خواهد گزید.
تا کنون در مقایسه دو هارد دیسک به قیمت هم توجه داشتیم اما حالا بدون در نظر گرفتن قیمت و تکنولوژی مرسوم کارایی را بررسی می کنیم.آزمایش از این قرار بود.
یک کامپیوتر قدیمی را به یک هارد SATA مجهز کردیم.
و بعد از آن دو کامپیوتر امروزی ( پنتیوم 4 ) با سرعت متعارف را با هارد دیسک هایIDE برای مقایسه انتخاب کردیم.
آزمایش ها و نتایج به قرار زیر بودند.
آزمایش 1 آین آزمایش یک انتقال فایل معمولی بود.
برای اینکه در هر سه کامپیوتر انتقال اطلاعات کاملاً مشابه باشد در ویندوز XP شاخه : c:\windows\system32 انتخاب شد در یک سیستم که در آن ویندوز XP اجرا می شود این شاخه در حدود 330 مگابایت حجم دارد.
و حدود 2000 فایل در آن وجود دارد.
یک فولدر جدیر در درایو C (پارتیشن C ) از هارد دیسک ایجاد شد سپس در DOS فرمان