شهرستان تهران واقع در استان تهران دارای 17000 کیلومتر مربع وسعت جهت شهرستان از شمال به شهرستان شمیرانات ، از جنوب به شهرستان ری و از شرق به دماوند و از غرب به کرج و ساوجبلاغ محدود می شود.
آبهای سطحی:
آبهای سطحی بافت شاپور فقط محدود می شود به جویهای باریکی که از وسط معابر داخل بافت عبور می کند .
فقط در گذرهای اصلی تر آن روی این کانالها پوشانده نشده ولی در گذرهای باریکتر و فرعی تر این جوی ها سرباز بوده و آب در آنها جریان دارد.
البته متاسفانه فاضلاب واحدهای مسکونی بافت هم وارد همین آب ها می شود.
دما و رطوبت
بر اساس آمار نزدیکترین ایستگاه هواشناسی منطقه متوسط دمای سالیانه معادل 7/18 درجه سانتی گراد و متوسط حداقل و حداکثر سالیانه به ترتیب 7/6 و 8/38 درجه سانتی گراد است.
در طی سال در ماههای دی، بهمن، اسفند درجه حرارت هوا به کمتر از صفر می رسد و دارای یخ بندانهای طولانی است و اختلاف دمای سالیانه 2/36 درجه سانتی گراد می باشد.
میزان رطوبت در این روستا به شرح زیر است:
حداکثر رطوبت در آذر ماه 82 درصد و حداقل آن در تیر ماه 27 درصد ثبت گردیده است.
معدل رطوبت حداکثر سالیانه حدود 70 درصد و معدل رطوبت حداقل سالیانه حدود 40 درصد می باشد.
بارندگی
متوسط بارندگی سالیانه در منطقه و بافت شاپور 6/270 میلی متر ثبت شده است.
عمده میزان در هشت ماه سال از مهر تا اردیبهشت ثبت گردیده است.
باد
به طور کلی جریان هوائی عمده این منطقه جریان هوایی اقیانوس اطلس است .
و از شمال غرب وارد ایران می شود و پس از عبور از گیلان (تنگه منجیل) وارد دشت قزوین و ساوجبلاغ می شودکه در محل به باد منجیل معروف است.
برعد وزش این باد از اواخر پاییز تا اواخر بهار میب اشد این باد نقش موثری در جهت نزول برف و باران زمستانی دارد .این جریان هوائی در تابستان نزولات بسیار اندکی به همراه دارد.
جریان هوایی دیگر حاکم بر منطقه که عمدتاً در تابستان از شمال عراق و سوریه به سمت ارتفاعات زاگراس جریان دارد که شاخه هایی از آن پس از عبور از این ارتفاعات وارد منطقه مورد بحث می شود و موجب گرم تر شدن هوا در این بخش می گردد.
بادهای جنوب شرقی و شرق متاثر از جریانات هوایی نواحی مراکز ایران می باشد که در تابستان با عبور از کویرهای نمک (کویر لوت) گرد و غبار شن به همراه دارند.
از سوئی دیگر یک جریان هوایی از شمال غرب به طرف منطقه می وزد که سرچشمه آن اقیانوس اطلس است و تاثیر آن در منطقه جنوبی البرز مرکزی به خوبی محسوس است و باعث ریزش برف و باران در پاییز و زمستان می شود.
در حالت کلی بادهای غربی، باد غالب در این حوزه می باشد.
از سوئی دیگر یک جریان هوایی از شمال غرب به طرف منطقه می وزد که سرچشمه آن اقیانوس اطلس است و تاثیر آن در منطقه جنوبی البرز مرکزی به خوبی محسوس است و باعث ریزش برف و باران در پاییز و زمستان می شود.
مردم شناسی زبان مردم در بافت شاپور در طی دوره های مختلف تاریخی، با توجه به تغییرات زبان و گویش مردم در تهران زبان و گویش خود را سازگار می کردند.
گویش مردم تهران پس از دوره صفوی و در دوره قاجاری به نام گویش تجری معروف می باشد.
این گویش در اوایل دوره ناصری کم کم رو به زوال رفت و جای آن را گویشی با نام گویش ناصری که در این گویش استفاده از کلمات در بین افرادی که در دوره ناصری برای تحصیل یا تفریح به خارج از ایران و اغلباً فرانسه سفر کرده بودند رایج بوده است.
تا حدود 60 سال پیش گویشی تحت عنوان لهجه تهرانی در بین مردم بافت مرکزی تهران که بافت شاپور نیز جزو آن می بادش به طور کلی زبان، گویش و لهجه مردم بافت شاپور همان لهجه تهرانی میباشد.
دین توزیع نسبی جمعیت بر حسب دین در شهر تهران به صورت زیر می باشد.
درصد جمعیت کل 100% درصد جمعیت مسلمان 3/98% درصد جمعیت زرتشتی 16/0% درصد جمعیت مسیحی 85/0% درصد جمعیت کلیمی 10/0% درصد جمعیت سایر اظهار نشده 52/0% توزیع نسبی بر حسب دین در بافت شاپور به دلیل وجود محله ارامنه در بافت با جدول توزیع نسبی جمعیت در تهران متفاوت است.
درصد مسیحیان ساکن بافت و کلاً منطقه 12 تهران مانند مناطق مجیدیه و توانیر (آرارات) یکی از مناطق ارامنی نشین تهران می باشد.
جدول توزیع نسبی جمعیت بر حسب دین: درصد جمعیت کل 100% درصد جمعیت مسلمان 2/95% درصد جمعیت زرتشتی 16/0% درصد جمعیت مسیحی 95/3% درصد جمعیت کلیمی 1/0% درصد جمعیت سایر اظهار نشده 52/0% خانواده های معمولی ساکن درواحدهای مسکونی معمولی بر حسب تعداد افراد و تعداد اتاق در اختیار به تفکیک مناطق بیست و دوگانه (دنباله) واحدهای مسکونی معمولی بر حسب امکانات و تسهیلات و سال اتمام بنا به تفکیک مناطق بیست و دو گانه (دنباله) واحدهای مسکونی معمولی بر حسب سال اتمام بنا ، نوع اسکلت و مصالح به کار رفته به تفکیک مناطق بیست و دو گانه (دنباله خانوارهای معمولی بر حسب نوع سوخت مصرف برای پخت و پز و برای ایجاد گرما به تفکیک مناطق بیست و دو گانه (دنباله جمعیت بر اساس آمارهای سال 1284 هـ.ق.
رقم ذکر شده جمعیت تهران 14 نفر می باشد که شامل جمعیت غیر نظامی (شهروندان) است و اگر رقم 8480 نفر افراد قشون مقیم تهران هم بر آن افزوده شود رقم کل 155736 تن نفوس به دست می آید که جمعیت مقیم یا ساکن تهران در آن زمان است.
این جمعیت در محدوده ای زندگی می کرد که از سمت شمال به حصار حدود خیابان چراغ گاز و میدان توپخانه، از سمت مغرب به حدود خیابان مولوی و از سمت مشرق به حدود خیابان ری می رسید.
مشاهدات آماری و ارقام بدست آمده از سرشماری ها در زیر آمده است: تراکم جمعیت این بافت با توجه به فرسودگی و کاهش امکانات و تسهیلات شهری با جمعیت گریزی رو به رو است.
کاهش جمعیت شب (ساکن) در منطقه که خود به نوعی می تواند سبب حفظ و عدم تخریب در بناها باشد تسریع آسیب ها و تخریب ها را سبب شده است.
وجود کاربری های فرامنطقه ای نیز باعث شده منطقه دارای جمعیت بیش از حد روز شده است که علت عمده آن بازارهای اصلی و مراکز تجاری فرامنطقه ای موجود در این بخش است.
این رفت و آمد و جمعیت روز که ترافیک و مشکلات عبور و مرور را به دنبال دارد خود از عوامل تشدید آسیب ها و صدمات به ساختار قدیمی بافت می باشند.
در حالت کلی می توان گفت با وجود تراکم جمعیتی بالا در منطقه تراکم مسکونی در این بخش پایین است و می توان این منطقه را از مناطقی دانست که توان جمعیت پذیری بالایی دارد و با افزایش تسیهلات و امکانات شهری مطلوب و رفع کمبودها و مشکلات ساکنین قابلیت سکونت جمعیت را داراست.
جمعیت بر حسب ین، جنس و نوع خانوار به تفکیک مناطق بیست و دو گانه (دنباله): پروژه مرمت: 1- موقعیت جغرافیایی و طبیعی بافت شاپور استان تهران با موقعیت خاص جغرافیائی و استراتژیکی منحصر به فرد در بین دیگر استانها از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
بر همین اساس شهر تهران در نقطه ای از استان قرار گرفته که از جهت شمال به ارتفاعات و رشته کوههای البرز مرکزی و بخش جنوبی آن به کویر شهر ری و ورامین منتهی می شود.
علاوه بر آن از دو بخش شرقی و غربی آن رودخانه های مهمی چون کرج و جاجرود طی مسیر می کنند.
ارتفاع متوسط تهران از سطح دریاهای آزاد 1200 متر است و فراوانی بناهای موجود فعلی در آن هم در کوهپایه و هم در ناحیه پست آن پیشروی کرده است.
در این بین بافت شاپور در ضلع غربی حصار دوره صفویه که میدان شاپور در گذشته دروازه معروف قزوین نامیده می شده است قرار دارد.
این بافت در حال حاضر در مرکز تهران قرار گرفته است.
هم اکنون این بافت مورد نظر بررسی شده از سمت غرب به میدان و خیابان وحدت اسلامی و در امتداد شرقی غربی به سمت خیابان خیام کشیده شده است.
بافت سنتی و قدیم حاکم به این مجموعه که می توان آن را در شمالی، جنوبی از سمت خیابان مولوی به سمت خیابان 15 خرداد در نظر گرفت بافتی متراکم واجد اغلب المان های شهری که می تواند به عنوان استخوان بندی شهری هسته مرکزی را تشکیل دهد می باشد.
بازارچه قوام الدوله که از سمت غرب به میدان وحدت اسلامی (شاپور سابق) منتهی است، مسجد و مدرسه معیر الممالک به عنوان قطبی فرهنگی، مذهبی و بناهای مسکونی موجود در اطراف این راستاها نمایانگر اصول و شیوه شهرسازی ایران است.
بافت مورد نظر شامل بازارچه قوام الدوله (حاج لهرخانی) و امتداد آن بازارچه پیر که امروزه تقریباً چیزی از آن باقی نمانده و با عبور از خیابان مهدویان احدی به مسجد و مدرسه معیرالممالک و آب انبار با ارزش و تاریخی آن ختم می شود و از سوئی دیگر و از سمت شمال با عبور از مسجد تاریخی حریری و خیابان حریری به خیابان احمد قزوین به بازارچه وزیر دفتر و حمام قدیمی شاهزاده خاتون ختم می شود.
2- سیر تاریخی و تحولات بافت شاپور: تحولات تاریخی تهران مرکزی از دیدگاه کالبدی به هفت دوره تقسیم می شود.
1 –دوره اول: از قریه تهران که روستائی تابع ری بوده است تا حداث بارو توسط شاه تهماسب صفوی (حصار تهماسبی) در سال 932 هجری شمسی 2- دوره دوم: با احداث حصار تهماسبی و ایجاد چهار دروازه شمیران، قزوین، دولاب، و شاه عبدالعظیم وسطی داشت و پیوند محله و مرکز شهر در مقیاس پیاده از طریق شاخه های اورگانیک انجام می گرفت .
الگوی شهر هسته ای بود و بر کانون ارگ و بازار تمرکز یافته بود.
که در حقیقت جریان حیاتی شهر داد و ستد و فعالیت های روزانه در این مراکز استقرار یافته بود.
بازارچه قوام الدوله و مسجد معیر الممالک را می توان از بخشهای مهم این هسته مرکزی دانست که نحوه قرار گیری بافت مسکونی در کنار بازار و نحوه نفوذ بازار در بافت به صورت خطی شاخه ای است.
3- دوره سوم: این دوره از زمان پایتختی تهران که در سال 1255 هجری قمری توسط آقا محمد خان قاجار دارالخلافه نام گرفت تا احداث باروی دوم در سال 1284 (حصار ناصری) توسط ناصرالدین شاه ادامه دارد.
4- دوره چهارم: تهران در عهد ناصری است د راین دوره نقشه دارالخلافه ناصری تهیه شد و الگوی معماری از گرایش به درون خارج شد (نحوه شهرسازی سنتی در ایران) و توجه به فضاهای منفی اهمیت یافت.
با افزایش سطح بازشوهای به معابر ظاهر شدن بالکن ها و ایوان ها و استفاده از نقوش، تزئینات و اختلاف مصالح همه نوعی برون گرائی در عرصه های کالبدی موجب گشت.
این برون گرائی با توان و ساخت ساختمان هائی بیش از یک طبقه نمود بیشتری یافت.
بدن سازی راکد محوطه و میدان های شهر (هر چند در التفاظ با معنای معماری فیزیکی) رونق بیشتری یافت که شکل این حصار به صورت 8 ضعلی بود .
در بافت مورد نظر وجود بالکن و ایوان ها و ساختمان های 2 طبقه هر چند به تعداد اندک نشان از این برون گرائی دارد و افزایش بازشوها و اجتناب از تقسیمات اندرونی و بیرونی که در بناهای این بخش دیده می شود حاکی از آن است که بسیاری از ساخت و سازهای بافت در دوره چهارم انجام گرفت.
5- دوره پنجم: همزمان با حکومت پهلوی اول است.
تجدد گرائی در چهره شهر انعکاس یافت دو عنصر مهم شهری یعنی بناهای دولتی و عمومی در سوئی دیگر با وارد کردن مهندسین و تکنولوژی کشورهای اروپائی با استفاده از مصالح بادوام و نه چندان ملموس با معماری پیشین ما میل به نمایش استحکام و امتداد در کالبد شهری امکان تجلی یافتند .
خیابان ها و میدان های جدید ساختار جدیدی را در شهر تهران شکل دادند.
در این دوره خیابان کشی ها اغلب با تخریب بافت قدیم انجام شد.
با الگوی توسعه شطرنجی تحلیل شد و بدین ترتیب الگوی جدیدی نسبت به مرکز شهر شکل گرفت.
در این دوره در محدوده بافت شاپور نیز تحولات و ساخت و سازهای انجام می گیرد.
بافت اورگانیک حاکم بر منطقه جهت احداث خیابان های شطرنجی طبق نقشه های تهیه شده دراین دوره تخریب می شود .
خیابان وحدت اسلامی، خیابان خیام، خیابان مولوی از جمله خیابان های مذکور می باشد.
در مقیاس کوچکتر برخی دسترسی ها درجه دو نیز در این مقطع تعویض و یا اصلاح شدند که این دخل و تصرفات نیز به نوبه خود سبب برخی تخریب ها در بافت شد.
6- دوره ششم: از حدود 1330 هجری شمسی آغاز و تا مقطع انقلاب اسلامی ادامه داشته این این بخش اغلب توسعه ها در نواحی تازه ای صورت گرفته و توسعه به حاشیه ها و مکان های جدید شهری انتقال یافت.
در حقیقت مدیریت شهری به احیای بخش مرکزی پشت کرد.
بافت شاپور نیز مانند بسیاری از بافت های مرکزی دیگر دچار تغییر و تحولات چندانی نشد.
7- دوره هفتم: این دوره از مقطع انقلاب در سال 1357 تا امروز ادامه دارد.
شاید بتوان تحولات این دوره را به قدرت رسیدن مجدد بازار و تمرکز فعالیت های اقتصادیو تجاری در محدوده بازار و پیرامون آن وب ازگشت مجدد مراکز عمده حکومتی شهر به مرکز شهر مانند نهاد رهبری، ریاست جمهوری، شواری نگهبان و ...
تهیه طرح سازماندهی تهران آتک که مرکز تهران و حوزه مرکزی را به عنوان یک حوزه فرهنگی و تاریخی در نظر گرفته و بار فعالیت های اداری و تجاری را در حد امکان از این بخش انتقال داده است.
ارائه طرح ها و مطالعات موردی در زمینه بخش های مختلف شهر جهت حفظ و احیا و اجرای پروژه های نوسازی بافت (شروع مداخلات) و ثبت بناها و محوطه های واجد ارزش توسط میراث فرهنگی دانست.
به ثبت رسیدن بازارچه قوام الدوله و مسجد مدرسه معیر الممالک ، گذر وزیر دفتر و برخی گذرهای و بناهای واجد ارزش بافت مورد نظر نیز در همین دوره اتفاق افتاده است.
خصوصیت معماری: این منطقه بخشی از هسته تاریخی شهر تهران و مرکز کلان شهر است که همراه با فرسوده شدنبافت و زیر ساخت های شهری و افت کیفیت محیطی منطقه با جمعیت گریزی روبرو شده است.
بافت فرسوده این منطقه با تعداد زیادی از ساختمان های کم دوم و سازه های چوبی وخشتی را می توان در زمره بافت های کم دوام به حساب آورد.
مصالح عمده به کار رفته در ساخت و سازهای این بخش آجر و چوب است.
کوچه های باریک و بافت ارگانیک دسترسی ها و ارتباط ها را نیز می توان از خصوصیات بافت به شمار آورد.
پوشش گذرها که در گذشته بخش عمده دسترسی ها را پوشش می داده و امروزه در بخش های اندکی دیده می شود با طاق و قوس های باربر و آجر چینی های منظم که نقش تزئینات را نیز بر عهده داشته اند.
از شاخصه های اصلی معماری بافت به شمار می رود اغلب بناهای قدیمی در یک طبقه بنا شده اند اگرچه بخش های الحاقی جدید به برخی اضافه شده است ولی همچنان بخش عمده بافت را همین بناهای قدیمی و یک طبقه تشکیل می دهند.
همانند بسیاری از بافت ها و بناهای قدیمی نظم و تکرار رعایت اصول و قوانین هندسه به خوبی در بناها مشهود است قوس ها و دهانه های برابر با نظم و هماهنگی خاصی تکرار شده اند.
سیمای بافت اهمیت فرم و سیمای بافت شهری از آن جهت می باشد که سیمای بافت معرف، خطوط اصولی عبور و مرور، قسمت های اصلی بافت که هر کدام چه کاربری دارند نظیر معرفی قسمت هایی با استفاده های صنعتی ، مسکونی و ...) و حتی معرفی نقاطی می باشد که کانون های اصلی بافت را تشکیل می دهند.
معرفی سیمای بافت از طریق ارائه موقعیت قرارگیری بافت اگر در کنار یک اثر طبیعی باشد، معرفی نواحی قرار یافته در جوار آن و نشانه های بارز آن نظیر بناهای شاخص و عواملی که از تمام نقاط شهری مرئی است و در جهت یابی در شهر مورد استفاده قرار می گیرد.
در مورد بافت شاپور و سیمای آن می توان به کوچه های تنگ ، ساختمان های کم ارتفاع قدیمی با نماهای آجری ، پنجره هایی قدیمی که اکثراً از جنس چوب می باشند با نرده های آهنی و ورودی های کم عرض و کم ارتفاع ساختمان ها، اشاره کرد.
مردم ساکن به فرم های بناها به کوچه های تنگ به تمام نشانه های بافت که هر کدام برای خود نام و داستانی جداگانه دارد، به سابقه تاریخی بناها، علاقه و بستگی فراوان یافته اند.
هر صحنه از بافت را می توان با یک نظر شناخته و هر صحنه ، انبوه خاطرات را به ذهن می آورد.
هر قسمت به قسمت دیگر پیوند می یابد و محیط بصری جزء پیوند یافته ای از زندگی مردم می شود بافت و سیمای آن به راحتی قابل رویت و تشخیص است.
به نظر می رسد سیمای بافت احساسی از رضایت و شادی در ذهن افرادساکن بوجود می آورد و سبب می شود تا شخص وجود خود را حس کند.
عواملی همچون: راه ها، لبه ها، نشانه ها عواملی هستند که سبب تنوع و استواری برای هر بافت می شود.
در بافت شاپور راه های اصلی کیفیتی مخصوص خود دارند که آنها را از طرف خود متمایز می کند.
این تمایز با تمرکز فعالیت های تجاری در امتداد راه و درخت کاری حاصل شده است و سرعت و مسافت دراین راه ها به نسبت دیگر راههای بافت ، بیشتر است.
مسیر حرکت اصلی در بافت، جهتی واضح و روشن دارد.
راههای پیچ در پیچ طویل و راههایی که به تدریج انحنا می یابند و پس از مدتی مسیر آن به کلی تغییر می کند.
راه های فرعی بافت می باشند که اگر شخصی با آنان آشنایی دیرین نداشته باشد، دچار آشفتگی و اغتشاش ذهنی فرد می شوند.
لبه مرز بین دو قسمت، شکاف در امتداد طول و بین دو قسمت بافت – مثال هایی از کلبه در سیمای بافت می باشند اگرچه لبه ها عوامل جانبی سیمای شهری هستند و نمی توان از آنها به عنوان محورهای تقارن و توازن یاد کرد اما برای بسیاری از مردم عالمی می باشد که در سیمای شهر سامانی بوجود می آورد.
و در اتصال اجزاء قسمت هایی مانند حدود بافت با عواملی همچون دیوار ، نقش مهمی دارند لبه های بافت انتخابی گروه شمال غربی خیابان خیام از شرق، لبه شمالی کوچه مهدویان از جنوب – میدان وحدت اسلامی از جنوب غربی، نمای شرقی خیابان وحدت اسلامی از غرب و نمای جنوبی کوچه فرزین از شمال می باشد.
گروه ها: نقاط حساس بافت می باشند که کانون های مبدا و مقصد افراد را در بافت بوجود می آورند در بافت انتخابی، میدان وحدت اسلامی ایستگاه متروی خیابان خیام، و مسجد معیری و ورودی بازارچه معیری، گروه های شهری می باشند.
در مورد نشانه های بافت که عواملی برای تشخیص قسمت های مختلف شهری می باشند می توان از بناهایی با ظاهر مشخص یا علائم آنها نام برد.
مانند مناره های مسجد معیری، دودکش حمام معیری در بافت مذکور تمام عوامل ذکر شده در فوق، عواملی هستند که در تمایز یک بافت شهری از دیگر بافت ها نقش موثری دارند.
به عنوان مثال راه های اصلی بافت مانند خیابان های طرخانی با مغازه هایی در طرفین کوچه های فرعی پرپیچ و خم ، نمای خیابان های محدود کننده بافت، مناره های مسجد معیری ، مناظری هستند که جز در این بافت در قسمت دیگری از شهر دیده نمی شوند و شاخصه های شهری این بافت می باشند.
وجه تسمیه بافت شاپور: باغ معیرالممالک ر اوایل دوره پهلوی اول و اواخر دوره قاجار توسط وراث معیر الممالک تقسیم و تفکیک گشت .
در پی اصلاحات رضاخانی در اوایل دوره سلطنت رضا شاه پهلوی و همراه با اصلاحات خیابان تهران به عنوان مثال ساخت خیابان با ولی عصر (پهلوی سابق)، ساخت خیابان دکتر شریعتی (جاده قدیم شمیران)، میدان انقلاب و خیابان انقلاب (میدان مجسمه)، تخریب دروازه های تهران و تخریب بعضی بناها مثل ساختمان شهرداری، بخش از باغ معیر که توسط وراث معیر تفکیک گشته بود (مصادره گشته و به محل های مسکونی در بافت معیر تبدیل گشت.
سرداران رضا شاه در کودتای 1299 و فتح تهران قبل از تاجگذاری رضاخان در بخش های مختلف تهران ساکن شدند.
چراغعلی خان امیر اکرم خانه ای قاجار را در چهار راه امیر اکرم که بعدها به نام او نامگذاری شد تصاحب نمود و به افتخار این سردار نام چهار راه امیر اکرم نامگذاری شد.
خیابان های مخبر الدوله و قوام السلطنه نیز به ترتیب شبهی ترتیب بالا به نام این اشخاص نامگذاری شد.
خیابان نیز در همین روال و جریان به این نم که محوری بزرگ رضاخان پهلوی که برادر پدر رضا شاه (عباسعلی خان دادش بیگ) بود، نامگذاری گشت.
حد فاصل باقیمانده باغ های معیر تا خیابان شاهپور را به نام بافت شاپور نامگذاری کردند.
اطراف باغ های معیر و مسجد معیر به نام بافت معیر باقی مانده است.
شاید علت این ثبات نام بافت به خاسر وقفی بودن زمین های معیر علی الخصوص مسجد معیر بوده است.
منابع: مرات البلدان تاریخچه ساختمان های ارگ نقشه تهران چاپ سال 1309 هـ.ق.
سفرنامه مادام دیولافوا سفرنامه جکس ایرانیان در گذشته و حال ، ا.
ولفنون ، ترجمه میرزا حیسن انصاری سفرنامه پیترو دلاواله حداکثردمافروردیناردیبهشتخردادتیرمردادشهریورمهرآبانآذردیبهمتاسفندحداکثردما706858525861607582747273حداقل رطوبت323022152030306060585043بارندگی2/322/124%4%1%2/14/218/383/228/537/103/54حداکثردما7/223/284/381/393/412/385/183/138/129/143/193/17حداقل دما8/143/205/318/307/323/283/133/107/99/94/115/12اختلاف میانی9/789/63/86/89/92/531/359/78/4 منطقه 1248511725801118841212010709505626492201نفر4698631719117180859721689352 نفر746021149201419901482553232383 نفر959031205268224941932882342504 نفر107438572579289725931196565505 نفر747314691657190018981009522176 نفر4475024092811271144603414197 نفر2363010253154159934224178 نفر96304019020225714013229 نفر4320889951236056110نفربیشتر31701243668455561 امکانات و تسهیلاتجمعسال 1375سال 1374سال 1373سال 1372سال 1371سال 1370سالهای 69-1365سالهای66-1355سالهای 54-1345قبل از سال 1345اظهار نشدهمنطقه 12212429540784107734016980585019096584حداقل دارای برق39186211293429540784107533986972584019063583حداقل دارای تلفن2541611717026335853469523165252399511391325حداقل دارای آب لوله کشی39092210292429540783107333956956582519007582حداقل دارای گاز لوله کشی1042668128161155202301917254819483855143حداقلدارای کولر33001172255389511746100830826499507914821439حداقلدارایدستگاه حرارت مرکزی593473941662503734511086219168849072 امکانات و تسهیلاتجمعسال 1375سال 1374سال 1373سال 1372سال 1371سال 1370سالهای 69-1365سالهای66-1355سالهای 54-1345قبل از سال 1345اظهار نشدهمنطقه 1239245292 امکانات و تسهیلاتجمعسال 1375سال 1374سال 1373سال 1372سال 1371سال 1370سالهای 69-1365سالهای66-1355سالهای 54-1345قبل از سال 1345اظهار نشدهحداقل دارای دستگاه حرارتوبرودتمرکزی12604182049664512737715437624حداقل دارایآشپزخانه34682194276408536771105933016705526215675495حداقل دارای حمام31166186178407528763104331776500490912942433حداقل دارای مستراح39038212291429540783107333876959582118964579حداقل دارای آب لوله کشی و برق39072209292429540783107333946954582218994582حداقل دارای آب لوله کشی برق و تلفن2535911717026335853369423155238398411363324 امکانات و تسهیلاتجمعسال 1375سال 1374سال 1373سال 1372سال 1371سال 1370سالهای 69-1365سالهای66-1355سالهای 54-1345قبل از سال 1345اظهار نشدهحداق دارای آشپزخانه و حمام30191185274405527760104131476417472812289418کلیه امکانات و تسهیلات فوق183011155168026435هیج یک از امکانات و تسهیلات فوق100000000010اظهار نشده37000002257201 سال اتمام بناجمعاسکلت فلریبتوان آرمهسایرسایرسایرسایرسایرسایرسایرسایرسایراظهار نشده اسکلتسال اتمام بناجمعاسکلت فلریبتوان آرمهآجروآ÷ن یا سنگ و آهنآجر و جوب یا سنگ و چوببلوک سیمانیتمام آجر یا سنگ و آجرتمام چوبخشتوچوبخشت و گلسایراظهار نشده مصالحاظهار نشده اسکلتمنطقه 123924512571799131696057696612473416109314716100013752121781215002000203137429223383320210000131373429321294210100000061372540428148300600000091371784596411111020000101413701077806761503215001102369-13653401235816376010832031705964-13554980402729921921559967308200137 سال اتمام بناجمعاسکلت فلریبتوان آرمهسایرسایرسایرسایرسایرسایرسایرسایرسایراظهار نشده اسکلتسال اتمام بناجمعاسکلت فلریبتوان آرمهآجروآ÷ن یا سنگ و آهنآجر و جوب یا سنگ و چوببلوک سیمانیتمام آجر یا سنگ و آجرتمام چوبخشتوچوبخشت و گلسایراظهار نشده مصالحاظهار نشده اسکلت54-1345585015947630805278185122074021694قبل از سال 134519096191771661153194029122531571039937326اظهار نشده58411210723923219423316 پخت و پزایجاد گرماایجاد گرماایجاد گرماایجاد گرماایجاد گرماایجاد گرماایجاد گرماایجاد گرماایجاد گرماپخت و پزجمعنفت سفیدگازوئیلگازمایعگازطبیعیبرقهیزموزغالچوبسایراظهارنشدهمنطقه 124857933875429524510080488270نفت سفید30652980188516110گازوئیل814040100000گازمایع3513530677418618526314251گازطبیعی10268166471100530100برق19540010000هیزموزغالچوب320000100سایر850001110اظهار نشده000000000 سنجمعجمعجمعخانوار معمولی ساکنخانوار معمولی ساکنخانوار معمولی ساکنخانوار دستجمعیخانوار دستجمعیخانوار دستجمعیسنمرد و زنمردزنمردوزنمردزنمردوزنمردزنمنطقه 1218962597924917011872469571391533237922111684-0 ساله14440736070801444736070800009-5 ساله19974101969778199491019097592561914-10ساله23658120251163323588119991158970264419-15 ساله19663101359528182079707950045604282824-20 ساله17513960179121628284147870122911874229-25 ساله17459933581241710289828120357353434-30 ساله1519786373321506077297331135124139-35 ساله129856808617712961678461772424044-40 ساله101895363482610171534548261818049-45 ساله7675377938967664376938951110154-50 ساله64433212323164373206323166059-55 ساله57252917280857212914280743164-60 ساله57112999271257062995271154165 ساله و بیشتر12752620945461271561966519371027نامشخص243125118241123118220میانگین سنی12/2896/2730/2818/2807/2830/2834/2308/2384/26