هر کسی میتواند سایت web متعلق به خود ایجاد نموده و سپس به عموم مردم دنیا توسط اینترنت معرفی نماید.
بعضی از صفحات web متعلق به تجارت و بازرگانی که همراه با سرویسهای متعدد فروشی است و بعضی دیگر برای در دسترس قرار دادن اطلاعات فردی خود میباشد.
ما باید تصمیم بگیریم که صفحه web مورد نظرمان چگونه و مانند چه نوع صفحهای باشد.
تمام صفحات وب با HTML نوشته میشوند.
HTML به شما توانایی تعیین فرمت متن و اضافه کردن گرافیک – صدا- تصویر ویدئویی همراه باقابلیت ضبط بصورت متنی با فیلهای اسکی که هر کامپیوتری میتواند آنرا بخواند میدهد البته برای ارجای صدا یا تصاویر ویدئویی کامپیوتر باید دارای سخت افزارهای لازم را دارا باشد.
کلیدهای مربوط به برنامهنویسی توسط HTML تک گفته میشود این تگها دورن دو علامت کوچکتر (<) و="" بزرگتر(="">) قرار میگیرند.
از آنجائیکه برنامههای نرمافزاری متعددی برای ساختن کدهای HTML وجود دارد بنابر این فراگیری HTML بمعنای این است که شما هرگز به نوع برنامهای محدود نخواهید شد.
در واقع شما قادر خواهید بود که هر آنچه مورد نیاز شماست بدون تلاش در یک نرمافزار گیج کننده بدست آورید بطوریکه نیازی به روز درآوردن نرمافزار نخواهید
داشت.
اینترنت HTML,WEB
بطور بسیار ساده اینترنت مجموعهای از کامپیوترها ی جهانی میباشد که تمام آنها به یکدیگر متصل هستند بطور نمونه بعضی از مردم در دانشگاهها و شرکتهای بزرگ هستند که 24 ساعته به اینترنت متصل هستند.
در صورتیکه دیگران با استفاده از یک مودم کامپیوتر خانگی خود را در مدت زمانی مخصوص در روز به این شبکه متصل میکنند بدون توجه به اتصال هنگامیکه شما متصل میباشید شما و کامپیوترتان یک جزئی از اینترنت شده و با دیگر کامپیوترهایی که در آن لحظه متصل میباشند ارتباط برقرار کردهاید.
World wide web در جای خود بسیار لطیفتر و زیباتر است بطوریکه شامل مجموعهای از صدها میلیون سند که همیشه بطور سریع قابل تغییر میباشند است که همه آنها در محلی از اینترنت بصورت HTML قرار گرفتهاند.
HTML خود دارای دو مشخصه اساسی است یک فوق متن و دیگری عمومیت آن.
در فوق متن میتوان پیوندی در صفحه web ایجاد کرد که این پیوند بیننده را به هر صفحه دیگر و یا بطور کلی به هر جای دیگر راهنمایی کند.
بدین صورت که به اطلاعات درون web میتوان از جهتهای بسیار متفاوت دسترسی پیدا کرد.
و اما عمومیت بدین معناست که چون سندهای HTML بصورت کدهای ASCII و یا فایلهای فقط متنی ضبط و ذخیره میشود بنابراین باید هر کامپیوتر میتواند صفحه web را بخواند اصلاَ مهم نیست که بینندگان صفحات وب از مکینتاش استفاده میکنند یا از ماشینهای با سیستم عامل windows و یا در یک جعبه unix پس web برروی همه باز است.
ظاهر مختلف Browser ها
به هر حال با وجود اینکه HTML برای همه قابل دسترسی میباشد ولی قابلیت دسترسی همگانی لزومی به نمایش همگون و یکسانی بین افراد نمیباشد.
بدین معنا که در Browser های مختلف ممکن است یک صفحه HTML بصورتهای متفاوتی مشاهده گردد ولی در هر صورت توسط یک سری دستور در HTML نوشته شدهاند.
عملاَ هر کامپیوتر قابلیت توانایی نمایش صفحات WEB را دارد ولی در واقع شکل و شمایل این صفحات به نوع کامپیوتر، مونیتور، سرعت انتقال خط به اینترنت و نهایتاَ نرمافزار بکارگرفته شده برای نمایش این صفحات بستگی دارد.
اما همیشه باید در نظر داشت که کنترل و مراقبت برای یکسان سازی نمایش در Browser های مختلف محدود میباشد.
نوشتنHTML :
برا ی نوشتن یک سند HTML از هر برنامه پردازشگر word یا تصحیح کننده متن میتوان استفاده کرد.
تکهای HTML :
تکها دستوراتی هستند که بین دو علامت کوچکتر وبزرگتر نوشته میشوند بدین وسیله Browser متن مربوط به دستورات را نشان میدهد.
ایحاد صفحات Web :
طراحی سایت مورد نظر
اگر چه میتوان از این مرحله عبور کرد شروع به نوشتن صفحه web با استفاده از HTML نمود اما بهتر است که ابتدا طراحی سایت مورد نظرمان را تجزیه و تحلیل کنیم با این روش بهترین نوع مسیر طراحی را پیدا نموده و از سازماندهی مجدد سایت در آینده جلوگیری میکنیم.
)> اگر چه میتوان از این مرحله عبور کرد شروع به نوشتن صفحه web با استفاده از HTML نمود اما بهتر است که ابتدا طراحی سایت مورد نظرمان را تجزیه و تحلیل کنیم با این روش بهترین نوع مسیر طراحی را پیدا نموده و از سازماندهی مجدد سایت در آینده جلوگیری میکنیم.
برای اینکه سایتمان را طراحی کنیم : ابتدا باید بدانیم که به چه منظوری میخواهیم سایت را طراحی کنیم و هدف ما انتقال چه نوع اطلاعاتی به شبکه اینترنت میباشد.
به مخاطبین خود فکر میکنیم که چگونه میتوانند محتوای سایت ما به آنها انتقال یابد؟
بعنوان مثال باید از تصاویر گرافیک زیاد استفاده کرد یا اینکه اهمیت دسترسی سریع به صفحات را مد نظر قرار دهیم.
به چند صفحه نیاز داریم؟
ترتیب ساختار سایت چگونه باید باشد؟
آیا میخواهیم بینندگان سایت ما در جهت مخصوصی پیش بروند و یا میخواهیم برای راحتی کار امکان دستیابی به تمام قسمتهای سایت را بطور مستقیم برقرار کنیم؟
سایت مورد نظر خود را روی کاغذ بطور خلاصه تشریح کنیم.
یک نمونه صفحه برای خود ابتدا ایجاد کنیم و سپس نامگذاری سازگاری را برای صفحات تصاویر و دیگر فایلهای خارجی خود در دنیا در نظر بگیریم.
هیچگاه در فاز طراحی سایت افراطگونه عمل نکنید ابتدا بطور کامل تجریه و تحلیل و سپس عمل کنید.
اگر با web خیلی آشنا نیستید ابتدا جستجویی در شبکه اینترنت انجام میدهیم.
تا بتوانیم از امکانات و راهحلهای مختلف برای طراحی در سایت خود بهره بگیریم.
سازماندهی فایلها: بهتر است قبل از شروع به ایجاد فایلهای مورد نظر در مودر محل قرارگذاری آنها کمی فکر کنیم.
برای اینکه فایلها را سازماندهی کنیم: ابتدا یک پرونده مرکزی برای نگهداری تمام مواردی که برای سایت خود طراحی و ایجاد میکنیم درست میکنیم.
پوشه اصلی را بگونهای تقسیمبندی میکنیم که منعکس کننده سازماندهی سایت web مورد نظرمان باشد.
مثلاَ یک پوشه برای سندهی HTML یکی برای تصاویر و یکی برای فایلهای خارجی در نظر بگیریم.
ولی در صورتیکه سایت ما بزرگ باشد که در نتیجه دارای صفحات زیادی خواهد بود بهتر است آنرا به بخشها و دستههای بیشتر تقسیمبندی کرده و تصاویر را در پوشهای جداگانه قرار دهیم.
برای اینکه یک صفحه web جدید باز کنیم.
یک برنامه word را باز میکنیم.
ابتدا File را برای ایجاد یک فایل جدید انتخاب میکنیم.
بااستفاده از تگهای HTML برنامه مورد نظر خود را مینویسیم.
فایل خود را با پسوند » .htm « ذخیره میکنیم.
دستور شروع کردن صفحه web : اولین قدم برای نوشتن صفحه web نیاز است.
بکارگیری تگ HTML است.این تگ محتوی متن داخل خود را بعنوان کدهای HTML قلمداد میکند.
برای شروع کدن صفحه web : > HTML مقداری فضا برای ایجاد بقیه صفحه کنار میگذاریم.
> HTML / استفاده از تگهای پایهای > HEAO Body اکثر صفحات وب به دو قسمت سر و بدنه تقسیم میشوند در قسمت سر(Head ) تیتر صفحه وب شامل اطلاعاتی درباره صفحه است که مورد استفاده موتورهای جستجو میباشند محل قرار گرفتن صفحه را تنظیم میکند فرمتدهی پیشرفته برای صفحه را انجام میدهد و اسکریپتها را در آن مینویسد به غیر از تیتر صفحه که توسط دستور > TITLE برای ایجاد قسمت سر(HEAD ) مستقیماَ بعد از نوشتن تگ > HTML HEAD چند سطرخالی برای برنامههای لازم میگذاریم.
تگ> HAED / در قسمت بدنه(Body ) سند HTML قسمتی که بینندگان صفحه میبینند متن و گرافیک نوشته میشود.
برای ایجاد قسمت بدنه(Body ) بعد از تگ > HEAD body جندین سطر برای نوشتن محتوی صفحه Web کنار میگذاریم.
و سپس تگ> body / تماشای صفحه وب در Browser : نرمافزار Browser خود را باز کنیم.
مسیر File و openfile ،(openpage )را طی میکنیم.
در پنجره باز شده یا فایل مورد نظر را تایپ کنیم و یا روی فایل کلیک میکنیم.
اگر از دکمه Browesr یا choose file استفاده میکنیم پنجره دیگری باز میشود که باید فایل مورد نظر را بوسیله آن انتخاب کنیم.
در نهایت روی دکمه open کلیک میکنیم تا صفحه مورد نظر در Browser نشان داده شوند.
اگر صفحه web ما در پنجره open مشاهده نشود باید امتحانی کنیم که فایل حتماَ بصورت Text only و با پسوند ˝ .htm ˝ یا ˝ .html ˝ ذخیره کرده باشیم.
میتوان هم Browser و هم ویرایشگر متن را باهم در کامپیوتر برای تصحیح سریع و مسائل احتمالی باز نگاه داریم بعد از هر نوع تغییر ابتدا باید آن را ذخیره و سپس صفحه را در Browser مجدداَ با دکمه Refresh مشاهده کرد.
محیط و ابزارهای Visual studio توضیحی برای پروژه این برنامه در ارتباط با رزرو کردن بلیط هواپیما میباشد در این برنامه از محیط Visuel Studio برای نوشتن کدها استفاده شده است و از کدنویسی Asp.NET به همراه VB و پایگاه داده sqlserver استفاده شده است که درادامه به ترتیب در مورد هر یک توضیحاتی داده میشود.
در محیط ویژوال استودیو به قسمت (Asp.net application ) میرویم و برای طراحی سایت ابتدا صفحه اصلی خود را تعریف میکنیم.
این تعریف شامل یک فرم مربوط به وب میباشد( توضیح اینکه در محیط ویژوال استودیو فرم ویندوز نیز وجود دارد.
در این صفحه اصلی کاربر اینترنت میتواند با استفاده از هایپرلینکهایی که وجود دارد وجود اطلاعات یا به روز کردن آنها و یا مرتب کردن اطلاعات را به اساس نیاز خود انتخاب کند.
پس از تعریف صفحه اصلی میتوانیم از منوی(progect ) صفحههایی که کاربر به آنها مراجعه میکند را تعریف کنیم در واقع این کار اضافه کردن صفحات به پروژه ما میباشد.
(در راه اول) راه دوم اضافه کردن صفحات یا اجزای دیگر پروژه منوی file میباشد و انتخاب گزینه (Add item ) که اجزای مختلفی را شامل میشود.
( بانک اطلاعات) برای تعریف بانک اطلاعات باید ابتدا جداول آن را تعریف نمود که در اینجا مرجع این جداول یا (database ) آن را طبق دستوراتSQL تعریف شده است، دستورات select را برمیگزینیم.
(Database ) تعریف شده حتماَ باید با صفحه ما اتصال داشته باشد و برای دیدن اتصال یا عدم اتصال بانک اطلاعاتی از کاوشگر میزبان استفاده میکنیم.
(Data set و آداپتور داده) Data set در واقع یک شیء داده است که برای جلوگیری از آسیب دیدن اطلاعات در محیط ویژوال استودیو و Asp.net تعبیر شده است بدین صورت که Data set فقط یک کپی از اطلاعات را با واسطه آداپتور داده میگیرد به این صورت اطلاعات مورد نظر در صورتغییر توسط کاربر اطلاعات اصلی آسیب نمیبیند.
( فیلدها) فیلدهای این برنامه در هنگام ورود اطلاعات باتوجه به مشخصات مسافر تعئین شده است با ذکراین نکته که جدول تعئین شده در بانک اطلاعاتی SQL دارای یک فیلد کلید یا کد شناسائی شاخص میباشد که این فیلد با شماره شناسنامه مسافر یا کد ملی مشخص است که منحصر بفرد میباشد.
برنامه در Asp.net چگونه کار میکند؟
باتوجه به اینکه در محیط ویژال استودیو نوشته میشود هیچ ارتباطی با شبکه اینترنت در هنگام برنامهنویسی ندارد.
محیط ویژاول استودیو ابتدا یک Local host تعریف میکند و در هنگام ایجاد برنامه جدید با آن لینک میشود.
( پسوند فایلهای برنامه) فرمهای برنامه با پسوند Asp میباشد که در هنگام برنامهنویسی میتوان براحتی روی فرمهای مختلف حرکت کرد و حتی میتوان که فرمها را نیز براحتی مشاهده کرد و آنها را تغییر داد.
( ویژگیهای آداپتور داده) آداپتور داده(ole db data Adapter) ویژگیهایی دارد که از آن جمله برای درج یا ببه روز کردن اطلاعات میتوان استفاده کرد البته اینکار فقط بااستفاده از شیء داده یا dataset ممکن میباشد.
مثال: ole db date Adapter 1.
Up date ole db date Adapter 1.
Insert ( اجرای برنامه) برای اجرای برنامه در منوی file میتوان از گزینه (build and Browse ) استفاده کرد که ابتدا برنامه را ترجمه کرده و سپس در صورت نداشتن خطا ما میتوانیم برنامه اجرا شده را ببینیم البته گزینهای نیز وجود دارد که به کاربر امکان انتخاب Browser را میدهد که کاربر میتواند نوع Browser را انتخاب نماید.
نکته قابل توجه این است که در صورتیکه اینترنت اکسپلورر در حالت offline باشد برنامه ما اجرا نخواهد شد.
کنترلهای روی فرم وب نیز مانند کنترلهای روی فرم ویندوز نه تنها میتواند به جدولهای پایگاه داده سنتی مربوط شوند بلکه میتوانند به هر منبع دادهای مرتبط شوند یکی شی برای اینکه بتواند یک منبع داده برای یک فرم وب باشد باید واسط Ienumbrable را پیاده سازی نماید آرایههای (Array ) collection و Datarader ها و Dataset هاو Dataview ها و Datarow ها همگی این واسط را پیادهسازی میکنند و هر کدام از آنها میتوانند بعنوان یک منبع داده برای یک کنترل روی نرموب مورد استفاده قرار گیرد.
( چگونگی DataGrid در برنامه) همانطور که میدانیم Data Grid یک کنترل برای مرتبسای و نمایش دادهها میباشد که در این برنامه از آن استفاده شده است ما میتوانیم دو نوع Data Grid داشته باشیم و علت وجود 2 نوع بدین خاطر است که در محیط ویژاول استودیو در قسمت اضافهکردن اجزا یا فرمها هم 2 نوع هستند: فرمهای وب 2- وب فرمها که این برنامه از فرمهای وب استفاده شده است اما کار با کدامیک از این فرمها راحتتر است قطعاَ برای یک برنامهنویس استفاده از وب فرمها راحتتر میباشد چون امکان ایجاد یک Data Grid را بصورت اتوماتیک به کاربر میدهد و حتی کاربر با تغییرات کمتر در کد این کنترلها میتواند آن را در برنامه بکار ببرد.
در یک Data Grid میتوانیم روی ستونها نیر کار کنیم.(insert,up data,Edit ) روی یک Data Grid میتواند اعمال شود.
در یک Data Grid کاربر میتواند ارتباط بین این کنترلها را با Data base name (نام بانک اطلاعاتی) و نام جدول را ایجاد کند که پس از اجرای برنامه دادههای مربوطه نمایش داده شوند.
استفاده از کنترل(Data Grid ) برای نمایش و تغییر در رکوردها کنترل(Data Grid ) کنترلی است که با آن میتوان به صورت جدولی یک پایگاه داده را ویرایش یا تغییر داده البته قبل از این کارباید نحوه ارتباط با پایگاه داده و معرفی آن را به(Visual Stodio ) بدانیم.
کنترل ole Sql , oledb data adaptor 1 این کنترلها برای برقراری ارتباط با پایگاه دادهها نیازهستند و روی جعبه ابزار(Studio – Visual قرار دارند، در Visual Studio یک کاوشگر میزبان یا (Explorer – Sevrver – داریم که بعد از ارتباط با پایگاه داده یا عدم ارتباط با پایگاه داده مطلع میشویم که در صورت عدم ارتباط برنامه کار نخواهد کرد.
ارتباط با جداول پایگاه داده: برای ارتباط با پایگاه داده از جعبه ابزار محیط( Visual Studio ) یکی از کنترلهای Ole راانتخاب کرده و سپس( data base ) خود را معرفی میکنیم.
نکته قابل توجه اینکه در محیط( Asp.net ,- studio – visual ) اگر برنامه اینترنت اکسپلوررها در حالت off line باشد برنامه کارنخواهد کرد بدین علت که ما بصورت محلی Host به شبکه متصل میشویم باید (اینترنت اکسپلورر) در حالت(online ) باشد.
SQL Statement در ویژاول استودیو تمام پایگاههای داده تعریف شده از حالت sql پشتیبانی میکنند و شما اگر کمی با دستوراتSQL آشنایی داشته باشید ( دستورات select ) به راحتیمیتوانید فیلدرهای خود را از میان جداول شناخته شده مشخص نمائید.
البته میتوان یک فیلد را بعنوان Key fild انتخاب کرد.
(Data set ) یک ابزار یا وسیله در ویژوال استودیو است که بوسیله آن کنترلهای ole یک کپی از اطلاعات را روی Data set میزند تا اطلاعات پایگاه داده اصلی از بین نرود در واقع Data set توسط ole بکار گرفته میشود تا پایگاه داده مورد نظر آسیب نبیند.
دستورات up date,Fill,clear,D1clear D1clear :D1,dataset توسط این دستور پاک میشود.
Oledb data adaptor1.
Fill(D1) در این دستور کنترل ole توسطdata set از اطلاعات انباشته میشود.
Ole db adaptoe 1.
Update.(D1) در این دستور کنترل ole اطلاعات پایگاه داده را up date میکند.
فرمت کردن شبکه داده: بسیاری از موارد را میتوان در پایگاه داده کنترل نمود.
میتوان از ارتفاع و پهنای پیش فرض خانهها را تغییر داد.
عنوان ستون را حذف کرد رنگ خانهها را تغییر داد یا رنگ خطوط را عوض کرد.
خاصیت Readonly شبکه داده که اگر این خاصیت(False ) باشد .
میتوان اطلاعات موجود در شبکه داده را تغییر داد اگر نیازی به تغییر اطلاعات نباشد میتوان آنرا در حالت True باقی گذاشت برای بررسی روش و چگونگی تغییرات موجود در پایگاه داده اصلی ما از خاصیت False استفاده میکنیم.
Ole db Data Adaptor 1.
Up date( Dsinstructors1) Catch ex As Exception Nsg Box ( ex.To string) End Try این کد با استفاده از متد update ، آداپتور داده ole db Data Adaptor 1 را دارد کرده تا محتویات جدید دیتاست را (DsInstructors1 ) در پایگاه داده اصلی بنویسد.
Asp.NET و Frame work.net Asp.net بخشی از فریم ورک سراسری دات نت مایکروسافت است که حاوی مجموعهایی عظیم از کلاسهای برنامهنویسی است که برای پاسخ به هر گونه نیاز معقول برنامهنویسان تدارک داده شده است.
مجموعه کلاسهای Frame work.net فرض میکنیم که ما بجای مایکروسافت بودیم و مجبور بودیم بسیاری از زبانهای برنامهنویسی را مورد حمایت قرار دهیم.
این زبانهای برنامهنویسی در بسیاری جهات با هم اشتراک دارند و قابیتهای هر کدام در زباهای دیگر هم یافت میشود بعنوان مثال در هر کدام از این زبانها برای دسترسی به سیستم فایل کار با بانکهای اطلاعاتی و سر و کله زدن با رشتهها باید از متد استفاده کنیم.
علاوه بر این زبانهای مزبور از اجزاء و ساختمانهای منطقی مشابهی برخوردارند بعنوان مثال در هر کدام از این زبانها مفاهیم حلقه و شرط وجود دارد.
بیشتر زبانهای برنامهنویسی نوع دادهای مشابه برای متغیرها تعریف کردهاند مثلاَ در بیشتر این زبانها برای تعریف و کار با integer , string تسهیلاتی دیده میشود اندازه حداکثر و حداقل یک integer ممکن است به زبانی بستگی داشته باشد.
ولی خود اصل نوع دادهای در همه زبانها مشابه هستند.
نگهداری و مراقبت از تمام این امکانات برای همه زبانهای برنامه سازی کاری است پر زحمت و امرژی بر.
چرا دور خودمان بچرخیم و برای خودمان دردسر درست کنیم؟
بهتر نیست تمام این امکانات و قابلیتهارا یکبار تعریف و خلق کنیم و در هر زبانی بکار ببریم؟
مخزن کلاسهای چهارچوب دات نت یا همان NET Framework class library .
دقیقاَ همین کار را کرده است این مخزن حاوی مجموعهای عظیم از کلاسهایی است که هر خواسته معقلی را در برنامهنویسی پاسخ میدهد بعنوان مثال فریم ورک دات نت حاوی کلاسهایی برای دسترسی به بانک اطلاعات، کار با سیستم فایلی کار با متن، و تولید گرافیک میباشد بعلاوه این چهار چوب کلاسهای ویژهای دارد برای انجام اعمالی چون کار با regular expression و مدیریت پروتکلهای شبکه.
این Frame work در ضمن حاوی کلاسهایی است که تمام دادهای از قبیل رشتهها، اعداد صحیح بایتها کارکترها و آرایهها را عرضه میکنند.
ومهمتر از همه اینکه مخزن کلاسهای چهارچوب دات محتوی کلاسهایی است برای ساخت صفحات Asp.NET .
مفهوم میدان اسامی همانطور که حدس میزنیم Frame work.net بسیار بزرگ است و هزاران کلاس دارد.
خوشبختانه این کلاسها با هم قاطی نشدهاند و از نظم خاصی برخوردارند کلاسهای فریم ورک دات نت در گروههایی مجزا تحت عنوان میدان اسامی یا name space دستهبندی شدهاند.
میدان اسامی شیوهای منطقی در گروهبندی کلاسهاست.
بعنوان مثال تمام کلاسهایی که به امور سیستم فایلی مربوط میشوند در میدان system- Io گرد هم جمع شدهاند.
این میدانها را بصورت سلسله مراتبی سازماندهی شدهاند در ریشه این درخت میدان system گنجانده شده که حاوی تمام کلاسهای مربوط به نوع دادهای پایه از قبیل رشتهها آرایههاست این میدان همچنین حاوی کلاسهایی است که برای کار با اعداد تصادفی و تاریخ و ساخت به کار میایند و برای تعیین و تشخیص هر کلاس در فریم ورک دات نت میتوانیم اسم کامل میدان مربوط به آن کلاس را ذکر کنیم مثلاَ برای مراجعه به کلاسی که یک فایل ازسیستم فایلی را عرضه میکند چنین مینویسیم: system.Io.
File قسمت system IO اسم میدانی و قسمت File اسم کلاس است.
میدانهای اسامی استانداردASP.NET موجود در فریم ورک دات نت بطور پیش فرض در تمام صفحات ASP.NET موجود بوده و درنتیجه امکان استفاده از کلاسهای آن بطور ضمنی فراهم است این میدانهای پیش فرض حاوی کلاسهایی هستند که استفاده بیشتری در برنامههای ASP.NET دارند این میدانها عبارتند از: system – میدانی حاوی تمام نوعهای دادهای پایه و سایر کلاسهای مفید از جمله کلاسهای مربوط به تولید اعداد تصادفی و کار با تاریخ و ساعت.
System.
Collections حاوی کلاسهایی است برای کار با کلکسیونهای استانداردی چون جداول hash و لیستهای آرایهای.
System – collections – spicialiced حاوی کلاسهایی است که کلکسیونهای تخصصی چون لیستهای پیوندی و کلکسیونهای string را عرضه میکند System- configuration حاوی کلاسهایی است برای کار با فایلهای پیکربندی System .
text حاوی کلاسهایی است برای انجام عملیات هماهنگی و جایگزینی regular expression ها.
System web حاوی کلاسهای پایهای است برای کار با وب از جمله کلاسهایی که دردخواستهای مرورگر و پاسخهای سرور را ارائه میدهند.
System web – caching حاوی کلاسهایی است که برای ذخیرهسازی محتوای صفحات بکار میروند همچنین کلاسهایی که عملیات سفارشیcaching را انجام میدهند نیز در این میدان گنجاند شده است.
System web – security حاوی کلاسهایی است برای پیادهسازی منطقهای احراز هویت و تعیین اختیارات از جمله احراز هویت فرمی و پاسپورتی.
System – web,ul حاوی کلاسهای پایهای است که در سایت یوز اینترفیس صفحات Asp.NET بکار گرفته میشود.
System .
web.
ul .
HTML controls حاوی کلاسهایی است مربوط به کنترلهای HTML Sysytem web .
ul.
Web controls حاوی کلاسهایی است نربوط به کنترلهای web .
معرفی کنترلهای ASP.NET کنترلهای ASP.NET بخش پویا و تعاملی یوز اینتزفیس برنامههای وبی ما را تشکیل میدهند این کنترلها محتوایی از عرضه میکنند که کاربران وب سایت عملاَ میبینند و با آتن ارتباط برقرار میکنند مثلاَ با استفاده از این کنترلها میتوانیم المانهای HTML ای برای فرم خود ساخته و با banner های متحرک تبلیغاتی روی سایت خود بگذاریم.
کنترلهای ASP.NET بدون هیچ مشکلی در کنار محتوای HTML همزیستی میکنند در واقع کاری که برای ساخت یک وب سایت بطور عادی صورت میگیرد چنین است که نواحی ثابت صفحات وب را با محتوای HTML پر میکنیم و سپس قسمتهای پویا یا تعاملی را با استفاده از کنترلهای ASP.NET به صفحات اضافه میکنیم.
فواید کنترلهای ASP.NET کنترلهای ASP.NET المانهای HTML ای یک صفحه را در قالب یک مدل شیء ارائه میهند.
کنترلهای ASP.NET مقادیر خصوصیات خود را بطور خودکار حفظ میکند.
کنترلهای ASP.NET این امکان را به ما میدهد که فاز طراحی محتوای یک صفحه را از فاز کدنویسی مناطق عملیاتی برنامه بخوبی تفکیک کنیم.
کنترلهای ASP.NET این امکان را فراهم میسازد که ضمن حفظ سازگاری صفحه با مرورگر از قابلیتهای پیشرفته مرورگرها نیز استفاده کنیم.
یک مدل از شیء درونی: وب سرو بطور عادی تگهای HTML موجود در یک صفحه را نادیده میگیرد از نقطه نظر وب سرور این تگها صرفاَ رشتههای متنی بی معنایی هستند که به مرورگر فرستاده میشود.
این مرروگر است نه سرور که تمام زحمت ترجمه تگها را میکشد ولی بعد از اینکه یک تگ HTML به کنترل ASP.NET تبدیل شد از نظر وب سرور دیگر یک رشته متنی بی معنا نیست بلکه به شیء تبددیل شده که خصوصیات متده، کلکسیونها و ایونتهایی دارد که در برنامه قابل استفاده هستند.
تبدیل تگهای HTML به اشیاء طرف سرور دست برنامهنویس را از بسیاری جهات باز میکند وقتی المانهای HTML ای یک صفحه در قالب شیء ظاهر میشوند میتوانیم خصوصیات این اشیاء را از طریق کدی کلی که در طرف سرور به اجرا در میآید تنظیم و دستکاری کنیم.
میتوانیم منطقی را پیاده کنیم که خصوصیات اشیاء را میخواند یا اصلاح میکند.
حتی میتوانیم با برنامهنویسی اشیاء جدیدی را به صفحه اضافه یا اشیاء موجود را از صفحه محو کنیم.
سازگاری با مرورگر صفحات ASP.NET در سرور اجرا میشو نه در مروگر وقتی مرورگر یک صفحه ASP.NET را درخواست میکند نهایتاَ به یک صفحه HTML استاندارد دست مییابد.
این بدان معنی است که صفحه ASP.NET میتواند ابتدا با مرورگر سازگار باشد و سپس خودش را به دست مرورگر بسپارد.
این واقعیت که صفحات ASP به یک HTML خاص و استاندارد تبدیل میشود همیشه مزیت بزرگی در توسعه صفحات وب با ASP بوده است وقتی از ASP استفاده میکنیم دیگر لازم نیست نگران باشیم مرورگر java.Vbscript یا java script را میشناسد یا نه .
کنترلهای ASP.NET میتوانند بطور خودکار تشخیص دهند که آیا مرورگر از java script حمایت میکند یا نه و محتوای جاوا اسکریپتی را فقط در صورتی عرضه میکند که مرورگر آنرا بشناسد برای بهره بردن از این ویژگی کنترلهای ASP.NET لازم نیست خودمان هیچ کد java script ای را اضافه میکنیم کنترل خودش تصمیم میگیرد و اگر لازم باشد که java script ای را تولید میکند.
کنترلهای ASP.NET کنترلهای استاندارد ASP.NET پیش از 50 مورد هستند که میتوانیم هر کدام را بخواهیم به صفحات وب خود اضافه کنیم این کنترلها بطور کلی دو نوع هستند کنترلهای HTML ای و کنترلهای وبی.
کنترلهای HTML ای: برای هر یک از تگهای معمولتر HTML یک کنترل HTML ای طرف سرور معادل آن وجود دارد کافی است صفت˝ server ˝ Runat را د رانتهای تگ اضافه کنیم.
در این صورت ب نسخه کنترلی تگ میرسیم با استفاده از کنترلهای HTML ا ی میتوانیم هر سند HTML ای موجود را به سرعت به یک صفحه وب فرمی هوشمند ASP.NET تبدیل کنیم.
کنترلهای وبی: وقتی با کنترلهای ASP.NET شروع به ساخت صفحه ASP.NET میکنیم میتوانیم یا از کنترلهای HTML ای استفاده کنیم و یا از کنترلهای وبی تمام تگهای معمولتر HTML هم معادل HTML ای دارند و هم معادل وبی آنها را.
کنترلهای HTML همگی در میدان system.
Web.
VI.HTML controls قرار دارند.
کنترلهای وبی نسخه عقلانی و پختهتر تگهای استاندارد HTML هستند.
تعداد و تنوع کنترلهای وبی بیشتر از کنترلهای HTML ای است خیلی از کنترلهای وبی با هیچ یک ازتگهای HTML موجود متناظر نیستند کنترلهای وبی را به پنج دسته میتوان تقسیم کرد: وب کنترلهای پایه وب کنترلهای اعتبار سنجی کنترلهای دادهای وب کنترلهای غنی کنترلهای موبایل افزودن منطق برنامهای به صفحات ASP.NET دومین جزء سازنده صفحات ASP.NET منطق برنامهای است که در واقع همان کد برنامهنویسی است با استفاده از این منطق است که کنترلهای وقایع صفحه را اداره میکنیم.
مثلاَ اگر کاربر کنترلی از نوع Buttom را در بک فرم HTML ای کلیلک کند این کنترل واقعهای را حادث میکند حال خواسته ما این است که با اضافه کردن کد مناسب به صفجه به این واقعه پاسخی مناسب بدهیم مثلاَ وقتی کاربر کنترل Buttom را کلیک میکنند دادههای فرم را در یک فایل یا بانک اطلاعات ذخیره میکنیم.
قطعاَ کنترلها نیستند که وقایع را حدث میکنند خود صفحه ASP.NET هم موجب وقوع وقایع مختلفی میشوند مثلاَ وقتی صفحهای را از سرور درخواست میکنیم واقعه load صفحه رخ میدهدبدین ترتیب میتوانیم کدی را به صفحه اضافهکنیمکه هر وقت واقعه load رخ داد به اجرا د ربیاید.
ساختار یک صفحه ASP.NET مهمترین عناصری که در یک صفحه ASP.NET بکار میروند عبارتند از : دایرکتیوها بلوکهای اعلانی کد کنترلهای ASP, NET بلوکهای پردازش کد توضیحات طرف سرور اینکلود دایرکتورهای طرف سرور دایرکتورها دایرکتور بر چگونگی کامپایل شدن یک صفحه ASP.NET تأثیر میگذارد ابتدای ایرکتیو با کارکترهای @ % % مشخص میشود دایرکتور در هر کجای صفحه نمیتواند استفاده شود و مکان خاصی ندارد ولی معمولاَ در ابتدای صفحه آورده میشود دایرکتورهای مختلفی وجود دارند که دو مورد پر استفادهتر وب آنها عبارتند از import,page .
بلوکهای اعلان کد: بلوک اعلان که حاوی تمام منطق برنامهای پشت صفحه و تمام اعلانات متغیرهای سراسری ساب رویتنها و توابع است.
این بلوک باید در یک تگ توجه داشته باشید که تعریف رویهها و توابع فقط در داخل چنین بلوکی امکان پذیر است اگر سعی کنیم تابع یا ساب رویتنی را در هر قسمت دیگر از یک صفحه ASP.NET تعریف کنیم با خطا مواجه خواهیم شد.
کنترلهای ASP.NET : کنترلهای ASP.NET میتوانند آزادانه در کنار متون و محتوای HTML ای صفحه انجام وظیفه بکنند تنها الزامی که در این زمینه وجود دارد این است که کنترلها باید در داخل یک تگ ظاهر شوند اما یک محدودیت بارز صفحات ASP.NET این است که فقط از یک تگ میتوانیم در آنها استفاده کنیم این بدان معنی است که در یک صفحه امکان گروهبندی ASP.NET به چند فرم مختلف وجود ندارد اگر این کار را بکنیم با خطا مواجه خواهیم شد.
بلوکهای پردازش کد: اگر خواستیم کد موجود در محتوای متنی یا HTML صفحه ASP.NET خود را به اجرا درآورید اینکار را در بلوکهای پردازش کد انجام دهیم دو نوع بلوکی پردازش کد وجود دارند که عبارتند از کد دورن خطی و عبارتهای دورن خطی.
کددرون خطی دستور یا یک سری دستورات را اجرا میکند این نوع از کد با کاراکترهای ختم میشود.
اما عبارتهای دورن خطی مقدار یک متغیر یا متد را نشان میدهد این نوع کد کوتاه شدهRespose .
write عبارتهای دورن خطی با کاراکترهای پایان مییابند.
توضیحات طرف سرور: توضیحات طرف سرور به صورت بلوکهایی نوشته میشود که بین کاراکترهای --%% -- میآیند این توضیحات برای تأمین مقاصد مستندسازی به صفحه افزوده میشوند ولی برخلاف توضیحات عادی HTML توضیحات طرف سرور از طریق زمان view souce مرورگر قابل مشاهده نیستد.
توضیحات طرف سرور هنگام دیباک کردن صفحه ASP.NET نیزر میتوانند کارساز باشند با قرار دادن علائم مخصوص comment حول کنترلهای ASP.NET یا بلوکهای که میتوانیم آنها را به حالت توضیح در بیاوریم و موقتاَ مانع از اجرای آنها شویم.
دایرکتورهای include : با استفاده از یکی از دو شکل دایرکتورهای include طرف سرور میتوانیم فایلی را در صفحه ASP.NET خود شامل کنیم اگر فایل را که میخواهیم به صفحه اضافه کنیم در همان دایرکتوری صفحه یا ساب دایرکتوریهایی از آن باشد از دایرکتور زیر استفاده میکنیم.
!--#include file=˝include file .aspx˝--> با ذکر مسیر کامل فایل هم میتوان آن را در صفحه شامل کرد.
نوشتههای ساده و HTML : و بالاخره آخرین نوع ار المانهایی که میتوانید در صفحات ASP.NET وارد کنید محتوای HTML است قسمت ثابت با همان تگهای قدیمی HTML و نوشتهها ساخته میشود.
مروری بر ADD.NET کار را با یک برسی سریع مفاهیم ADO.NET آغاز میکنیم Frame work.net شامل چند میدان است که هر کدام کلاسهای زیادی را در رابطه با بانکهای اطلاعاتی و دسترسی به آنها دارند مانند system .
Data.
Sqlclient و system .
Oleob .
میدان اسامی system .
Data .
sqlclient شامل 3 کلاس زیر است: *sqlconnection *sqlcommand *sql Data Reader کلاس sql connection یم اتصال آزاد را با بانک اطلاعاتی microsoft sql server برقرار کره و در اختیار شما قرار میدهد کلاس sql command دستورات sql یا رویههای ذخیره شده را عرضه میکند و یا بالاخره sql data Read نتایج برگشتی از استعلام بانک اطلاعات را به برنامه تحویل میدهد.
اولین گروه کلاسها یعنی کلاسهای میدان system .
data .
sqlclient فقط با microsoft sql server کار میکند و اگر با یک نوع بانک اطلاعات دیگر از جمله Access یا orcle سر و کار داریم باید از کلاسهاس میدانی system.Data.
Oledb استفاده کنیم.
میدان system .
Data oldb شامل کلاسهای زیر است: * oleDb *oleDb command *oleDb Data Reader اگر بخواهیم میتوانیم برای کار با sql server از کلاسهای میدان system Data oleDb استفاده کنیم علت چنین کاری میتواند این باشد که بخواهیم صفحات ASP.NET خود را با هر نوع بانک اطلاعاتی سازگاز کنیم مثلاَ شاید دوست داشته باشیم صفحه ما بتوانند هم بار sql server مایکروسافت کار کند و هم با oracle التبه توجه داشته باشیم که با این کار مزایای استفاده از کلاسهای مخصوص sql را از دست میدهیم.
عملیات معمول در بانکهای اطلاعاتی اتصال به بانک اطلاعات: برای دسترسی به بانک اطلاعات ابتدا باید با آن ارتباط برقرار کرده یعنی به آن وصل شویم نحوه ایجاد ارتباط باز هم بستگی به این دارد که بخواهیم به کدام نوع بانک اطلاعات وصل شویم..