ویندوز ویستا نسل بعدی سیستم عامل ویندوز محبوب ترین و کارآمد ترین پیش بینی میشود مایکروسافت سیستم عامل جدیدش را در حوالی پائیز 2006 راهی بازار کند.
از زمانی که ویستا با اسم رمز Longhorn یا گاو شاخ دراز معرفی شد، تا به امروز که به ویستا تغییر نام داده است برخی از قابلیتهایی که به همراه آن معرفی شده بود از آن حذف شده و برخی دیگر نیز به آن افزوده شده است، به عنوان مثال سیستم مدیریت فایل WinFS که با نسخه ی اولیه لانگهورن ارائه شده بود در نسخه ی نهایی ویستا وجود نخواهد داشت.
اما به هر حال لیست امکانات و تکنولوژی های به کار گرفته شده در این ویندوز اکنون آنقدر دارای ثبات شده است که اگر قصد خرید یک کامپیوتر جدید را دارید سیستمی را جمع آوری کنید که با سیستم عامل آتی که قرار است عرضه شود سازگاری کامل داشته باشد و قرار نباشد در کمتر از چند ماه دوباره متحمل هزینه برای ارتقای سیستم خود بشوید.
ابتدا کلیاتی وجود دارند که بد نیست از آنها آگاه باشید:
ویندوز ویستا از موتور گرافیکی که برای خلق دسکتاپ ویندوز های فعلی به صورت دو بعدی استفاده شده و موسوم به +GDI/GDI بود فاصله گرفته است، در اصل مایکروسافت برای خلق ساختار دسکتاپ ویندوز بعدی اش یک موتور جدید تحت DirectX خلق نموده است که سبب شده است هر پنجره در ویندوز ویستا نمای سه بعدی ویژه ی خودش را داشته باشد و دیگر شما به پنجره های دو بعدی فعلی کاری نخواهید داشت.
پس بنابراین سیستم های که در زمینه ی بارگذاری گرافیک های سه بعدی دچار ضعف هستند عملا از رده خارج خواهند شد.
البته موتور GDI هم کنار گذاشته نشده است زیرا که مدیریت همین پنجره های سه بعدی در ویندوز ویستا توسط یک لایه دو بعدی در بالای دسکتاپ این ویندوز صورت می پذیرد.
ویندوز ویستا بر روی دیسکهای DVD عرضه خواهد شد پس بنا براین داشتن یک DVD-ROM هم واجب است، البته اگر فرض را به این صورت بگیریم که ویستا در کشوری مثل کشور خودمان بر روی سی دی کماکان عرضه شود (!) باز هم بایستی برای سیستم بعدی که می خواهید جمع کنید یک DVD-ROM را حتما در نظر بگیرید چون به یقین همانطور که مایکروسافت سی دی رام را وارد کامپیوترهای شخصی کرد DVD هم با اراده ی این کمپانی به زودی نسل سی دی را منقرض خواهد کرد!
مایکروسافت به شدت سازندگان دیسک های سخت را به توسعه ی هارد دیسکهای موسوم به hybrid drives تشویق میکند.
به طور خلاصه این نوع دیسکها ترکیبی از حافظه های فلش و دیسکهای سخت مغناطیسی امروزی هستند که در کل بسیار هم کارآمد تر می باشند.
- ویستا به گونه یی اصلاح و طراحی شده است تا بتواند بهتر و بیشتر از کارایی های تراشه های dual و همینطور تراشه های نسل بعدی بهره ببرد.
ویستا همچنین از HD-DVD هم پشتیبانی خواهد کرد.
ویندوز ویستا با قابلیتهای Media Center یا در اصل نگارش ویستا با این عنوان توانایی پشتیبانی از CableCard برای بهره گیری از تلویزیونهای کابلی را نیز دارا میباشد.
طبق گزارش سایت Bink.nu نسخه ی جدید ویندوز ویستا یعنی Beta 2 CTP در 21 امین روز ماه بعد یعنی فوریه (دوم اسفند) عرضه خواهد شد و در دسترس آزمایش کنندگان قرار خواهد گرفت.
این اولین نسخه ای است که بصورت 'Feature Complete' است یعنی تمام خصوصیتهای نسخه ی نهایی ویستا در این نسخه گنجانده شده و زمان کامل شدن این امکانات و خصوصیت ها ماه April پیش بینی شده است.
این درحالی است که هنوز هیچ تاریخی برای عرضه ی نسخه ی نهایی این ویندوز منتشر نشده، اما با مشاهده این پیشرفتها انتظار میرود که زمان انتشار نسخه ی نهایی در نیم سال دوم سال 2006 باشد، همچنین درصد کمی نیز احتمال می رود که در اوایل 2007 یعنی در سال نوی میلادی 2007 عرضه شود.
همچنین، Paul Thurrott از مهندسان بخش توسعه سیستم عامل های مایکروسافت تاریخ 17 ماه فوریه را پیش بینی کرده است.
در هر صورت چند روز اختلاف مشکلی را بوجود نمی آورد، اما من ترجیح می دهم روز دوم اسفند همزمان با تولدم این امر صورت بگیرد.
در سال 2001 نگارشهای نخستین از ویندوز XP دارای محیط ظاهری بودند که با نام Watercolor شناخته می شدند.
اما یک هفته پیش از آنکه مایکروسافت تصمیم بگیرد نسخه نهایی ویندوز XP را معرفی کند این شرکت ناگهان تصمیم جدیدی گرفت و با انجام یک تغییر کلی نه تنها نام این محیط ظاهری را به Luna تغییر داد بلکه در کدهای آن نیز دست به تحولاتی زد که بعدها تمامی این مجموعه با عنوان Windows XP Style معرفی شد.
در سال 2001 نگارشهای نخستین از ویندوز XP دارای محیط ظاهری بودند که با نام "Watercolor" شناخته می شدند.
اما یک هفته پیش از آنکه مایکروسافت تصمیم بگیرد نسخه نهایی ویندوز XP را معرفی کند این شرکت ناگهان تصمیم جدیدی گرفت و با انجام یک تغییر کلی نه تنها نام این محیط ظاهری را به "Luna" تغییر داد بلکه در کدهای آن نیز دست به تحولاتی زد که بعدها تمامی این مجموعه با عنوان "Windows XP Style" معرفی شد.
از آن زمان تاکنون این حرکت مایکروسافت، همواره برای کارشناسان این گمان را باقی گذاشته است که احتمالاً "Aero" محیط ظاهری و پیش فرض ویندوز ویستا نبوده و مایکروسافت در دقایق پایانی با معرفی یک طرح ظاهری جدید دست خود را رو می کند.
در هفته ای که گذشت، شبکه پادکست PowerUser.TV در مصاحبه ای اختصاصی با تیم توسعه دهندگان ویندوز در این زمینه سوالاتی را مطرح کرده است و پاسخ برنامه نویسان مایکروسافت آن بوده که تغییر اساسی در محیط ظاهری ویندوز ویستا صورت نخواهد گرفت و تنها به آنچه که در نسخه 5270 ارائه شده بود مواردی اضافه می شود.
به بیان دیگر، محیط ظاهری Aero-Glass تصمیم نهایی خواهد بود.
پس از یک معرفی اجمالی در کنفرانس CES واقع در لاس وگاس، مایکروسافت سایت رسمی مربوط به ویندوز ویستا را با یک طراحی کاملاً جدید و حرفه ای مجددآ راه اندازی نمود.
طراحی مناسب صورت گرفته در سایت ویندوز ویستا اغلب با آنچه در دیگر صفحات مایکروسافت شاهد آن بودیم متفاوت است و شفافیت موجود در منوهای سایت همسان با محیط ظاهری ویندوز ویستا می باشد.
برای طراحان حرفه ای، آنچه در زیر این صفحات قرار گرفته است یعنی کدهای Html جذابیت بیشتری خواهد داشت بگونه ای که می توان آنرا یک نمونه از طراحی "مدرن" برشمرد که دیگر بجای استفاده از جداول، از تگهای Div در آن استفاده شده است.
وب سایت جدید، تقریباً شامل تمام اطلاعات مورد نیاز ویندوز ویستا می باشد.
حتی در برخی قسمتهای آن (مشاهده کنید) در رابطه با دیگر محصولات کمتر شناخته شده مایکروسافت مانند "Calendar" نیز توضیحاتی داده شده است.
به عقیده کارشناسان، ویندوز ویستا به عنوان مهمترین رویداد سال 2006 برای مایکروسافت به حساب می آید و پیش بینی می شود نسخه نهایی آن در اواخر امسال منتشر شود.
حتی یک نگاه منتقدانه به محیط ظاهری ویندز ویستا (نگارش 5270) نمی تواند منکر پیشرفتهای گرافیکی صورت گرفته در این سیستم عامل جدید شود.
در هفته گذشته "شانن بویتچر" از مدیران ارشد راهبردی ویندوز در شرکت مایکروسافت در رابطه با ویستای جدید اعلام داشت: "در نسخه 5270 ما از تمام توان و ابزارهای خود استفاده کردیم تا قدرت موتور گرافیکی Aero را به رخ دیگران بکشانیم".
در حقیقت این برای نخستین بار است که مایکروسافت در ویندوز ویستا از دو محیط کاربری استفاده کرده است.
نخست Aero Glass و دیگری Aero Basic.
ضمن آنکه امکان استفاده از محیط ظاهری قدیمی مایکروسافت که شما را به یاد ویندوز 2000 می اندازد کماکان وجود دارد.
هر دوی این طرح ها در نگارش نهایی ویندوز ویستا بکار گرفته خواهند شد.
طرح گرافیکی Aero Glass فراهم کننده محیط ظاهری نیمه شفاف، دکمه های دایره ای شکل و یا پنجره های با گوشه خمیده و دیگر اینمیشین های است که کاملاً حرفه ای به نظر می آیند.
طرح گرافیکی Aero Basic اکثر خصوصیت نوع Glass را دارد بجز حالت نیمه شفاف و اینیمیشن ها و می توان آنرا یک Theme ویندوز XP به رنگ تیره نامید.
ویندوز ویستا 5270 می تواند ظاهر خود را مطابق با سلیقه کاربر و یا توان سخت افزاری سیستم کامپیوتر وی هماهنگ کند.
در حالت پیش فرض، تمامی آیکونهای روی دیسکتاپ در اندازی کوچک نمایش داده می شوند (مشاهده کنید) با این وجود آیکونهای با اندازه متوسط، بزرگ و بسیار بزرگ نیز برای خود از جذابیت خاصی برخوردار می باشند.
امکان تغییر اندازه (Scale) بر اساس میزان DPI نیز وجود دارد.
این امکان بخصوص در کیفیتهای 1050*1680 و 1200*1920 بسیار می تواند کاربرد داشته باشد.
حتی با قرار دادن میزان DPI بر روی عدد 120 ویندوز ویستا بدون هیچ کاهش سرعتی به کار خود ادامه می دهد و از این بابت باید به مایکروسافت تبریک گفت!
هرچند که ویندوز ویستا می تواند از تمامی Theme های ساخته شده برای ویندوز XP پشتیبانی کند اما جالبترین گزینه در رابطه با محیط ظاهری این ویندوز، امکان رنگ بندی آن بدلخواه است.
تنظیمات پیشبینی شده در این قسمت برای کاربر ویندوز ویستا این امکان را فراهم می آورد تا به سلیقه خود تنظیمات رنگ تمامی پنجره های Aero را تغییر دهد.
مایکروسافت برخی از نمونه رنگ بندی ها را بصورت پیش فرض در این پنجره قرار داده است که با نامهای Aero (پیش فرض)، Frost، Smoke و Seafoam مشخص شده اند.
علاوه بر آنکه می توان با کلیک بر روی عبارت "Disable transparent glass" حالت نیمه شفاف ویندوز را غیر فعال کرد، با انتخاب گزینه "Color Mixer" تنظیمات بسیار بیشتری در اختیار شما قرار می گیرد.
امکان تغییر رنگ بخش های دیگر مانند دکمه شروع، منوی شروع، شفافیت دیسکتاپ و .
.
در ویندوز ویستا نگارش 5270 قرار داده شده است.
شما بلافاصله پس از مشاهده صفحه دیسکتاپ ویندوز جدید متوجه تغییرات زیرکانه انجام گرفته در آن توسط مایکروسافت می شوید.
دکمه زشت و بزرگ شروع (Start) اکنون با یک دکمه زیباتر و دایره ای شکل تعویض شده است.
همچنین دیگر خبری از عبارت "Start" در آن دیده نمی شود و بجای آن یک لوگوی ویندوز ویستا قرار گرفته است.
محیط کلی منوی شروع (Start Menu) نیز دچار تحول شده است.
با استفاده از موتور گرافیکی Aero مایکروسافت زیبایی خاصی به این قسمت داده و آنرا کاملاً نیمه شفاف طراحی کرده است.
همچنین با قرار گرفتن موس بر روی برخی از گزینه های این قسمت، آیکون آنها بصورت انیمیشن تغییر می کنند.
در منوی شروع جدید، برنامه هایی که اخیراً مورد استفاده قرار گرفته باشند (recently used applications) به میزان دو سوم از فضای کل را اشغال می کنند.
دیگر خبری از پنجره باز شونده بصورت Pop-Up مربوط به "All Programs" نمی باشد و در عوض این گزینه به سمت راست منتقل شده است که اطلاعات آن بصورت درجا (In Place) نمایش داده می شود.
در سمت راست منوی شروع، تمامی تنظیمات کاملاً تغییر کرده اند هرچند که در نگاه اول کاربر متوجه آنها نمی شود، ضمن آنکه دیگر اثری از آیکونها نیز نیست.
به محض آنکه نشانگر موس شما بر روی هریک از این گزینه ها قرار بگیرد، آیکون اصلی که در قسمت بالایی منوی شروع مشاهده می کنید (در اینجا برف با زمینه آبی) تغییر می کند و بسته به موضوع شکل خاص آنرا به خود می گیرد.
در سمت راست منوی شروع، اولین گزینه از بالا مربوط به محتویات "Home Folder" می شود که دسترسی سریع به اطلاعات، اسناد، تصاویر شخصی و .
مربوط به مدیر سیستم را ممکن می سازد.
در اینجا نام مدیر ویندوز "Paul" بوده است.
در زیر آن، سه گزینه پر کاربرد یعنی (Library, Computer و Network) به ترتیب چیده شده اند.
همچنین در بخشهای دوم و سوم عباراتی مانند Recent Items، Control Panel، Program Defaults (بجای عبارت قدیمی "Set Program Access and Defaults") و Help به چشم می آیند.
در پائین ترین قسمت منوی شروع، دو گزینه جهت "قفل نمودن" و "خاموش کردن" سیستم وجود دارد.
طی یک سال گذشته نگارشهای متفاوتی از ویندوز ویستا، آغازگر نسل جدید سیستم عاملهای مایکروسافت، توسط این شرکت منتشر شده است.
در این بین برخی از این نسخه ها بواسطه افزوده شدن امکانات و یا طراحی جدید بیش از انواع دیگر خود سر و صدا به پا کرده اند، ویندوز ویستا نسخه 5270 یکی از این نمونه ها است که تنها کمتر از یک هفته از توزیع آن می گذرد.
بهینه سازی در نحوه نصب ویندوز (Setup/Install) همانگونه که در نسخه های ابتدایی ویندوز ویستا نیز شاهد بودیم مایکروسافت بیشترین تلاش خود را نموده است تا مراحل نصب ویستا علاوه بر داشتن ظاهری جذاب و کاربر پسند دارای برخی تغییرات مانند پرسیده شدن سوالات اختصاصی تر نیز باشد.
در یک منظر کلی مراحل نصب ویندوز ویستا را می توان این چنین برشمرد: ابتدا شما DVD ویندوز را در رایانه خود قرار می دهید و سیستم را بوت می کنید، پس از بالا آمدن سیستم، مراحل نصب با شروع سوالاتی همراه خواهد بود.
برخلاف ویندوزهای XP امروزی، ویندوز ویستا از همان ابتدا شماره سریال را از شما می خواهد و اگر برقراری خط اینترنت را تشخیص دهد سعی می کند تا با تماس به مرکز ارتقاء مایکروسافت، آخرین تغییرات و بروز رسانی ها را دریافت و نصب کند.
پس از وارد نمودن شماره سریال و احتمالاً دریافت فایلهای جدید از طریق اینترنت، صفحه "EULA" که مربوط می شود به توافقنامه بین شرکت و کاربر نمایش داده می شود.
پس از تائید این گزینه، برنامه نصب از شما سوال می کند آیا می خواهید ویندوز خود را ارتقاء دهید و یا یک ویندوز جدید نصب کنید.
در نهایت نوبت به انتخاب پارتیشن نصب ویندوز می رسد.
اکنون باید مدت زمانی طولانی را برای کپی شدن تمام فایلها منتظر بمانید، شاید در نگارشهای بعدی این زمان کاهش یابد.
پس از آنکه ویندوز ویستا کاملاً نصب شد، سیستم بصورت خودکار بوت می شود و لازم است تا گزینه هایی مانند منطقه و کشور محل سکونت، شناسه کاربری و کلمه عبور برای ورود به ویندوز و زمان محلی را تعیین کنید.
اکنون باید خود را برای ورود به سیستم عامل ویندوز ویستا آماده کنید.
(مشاهده کنید) صفحه دیسکتاپ ویندوز ویستا نخستین چیزی است که پیش روی شما قرار می گیرد.
نتیجه گیری: مراحل نصب بسیار آسانتر از ویندوز XP و البته زیباتر از آن چیزی است که در نسخه های قدیمی تر ویستا وجود داشت.
اما هنوز مایکروسافت دست خود را برای این قسمت رو نکرده و قطعاً تغییرات مهمتری در راه است.
جالب است که مدت زمان نصب ویندوز ویستا نسخه 5270 نسبت به نسخه های قدیمی تر نصف شده است.
بطور میانگین نصب ویندوز ویستا از روی DVD در یک کامپیوتر عادی 1 ساعت بطول می انجامد اما در این نسخه تنها 30 دقیقه وقت لازم بود!
اما هنوز تا قولی که مایکروسافت داده است یعنی نصب ویستا در 15دقیقه زمان زیادی باقی است.
با این وجود کاهش 50 درصدی زمان نصب در ویندوز ویستا 5270 خبر بسیار خوشایندی به حساب می آید.
ایکروسافت از شرکت کنندگان در این مراسم خواسته بود که کامپیوتر شخصی خود را به همراه داشته باشند؛ به این ترتیب کلیه شرکت کنندگان به نصب نسخه Beta 1 پرداختند و در صورت بروز مشکل آنرا با مایکروسافت در میان می گذاشتند.
مایکروسافت در ابتدای مراسم DVD نسخه Beta 1 و همچنین نسخه ویژه ای از Virtual Machine مخصوص Windows Vista را در اختیار شرکت کنندگان گذاشت.
پس از نصب ویندوز Bruce Cowper عضو TechNet مایکروسافت به شرح ابزار و ویژگیهای جدید این ویندوز از جمله Internet Explorer 7 ٬ Windows Search ٬ Parental Control ٬ Aero پرداخت.
لازم به توضیح است که نسخه Beta 1 شامل Bugها و مشکلات زیادی است و به همین دلیل مایکروسافت این نسخه را در دسترس عموم قرار نداده است.
شرکت مایکروسافت قصد پشتیبانی از زبان شیرین فارسی را دارد.
در طی همین گزارش شرکت مایکروسافت به دلیل مشکلات زیادی که کاربران فارسی زبان در رابطه با شباهت برخی حروف فارسی با حروف عربی دارند و باعث برخی نارضایتی ها از طرف کاربران ایرانی شده است ، قصد ترمیم این مشکل را دارد.
کاربران ایرانی در نسل جدید ویندوز شرکت مایکروسافت می توانند شاهد برخی تغییرات اساسی در رابطه با حروف فارسی باشند که از میان آن ها می توان به نقطه دار بودن حرف "ی" و برخی اشکالات این چنین اشاره کرد که مایکروسافت قول رفع این اشکالات را به کاربران ایرانی داده است.
از دیگر خدمات پشتیبانی زبان فارسی می توان به موتور هوشمند تشخیص زیان VISTA اشاره کرد که هنگامی که کاربر قصد استفاده از نرم افزاری غیر از زبان انگلیسی را دارد به صورت اتوماتیک با توجه به بررسی کدپیچ بکار رفته در نرم افزار ، سیستم عامل را بر اساس زبان مورد نظر مهیا می سازد و این امر باعث می شود تا نرم افزار مورد نظر از لحاظ نوع فونت و یا ترکیب برهم ریخته نشود.
یکی از موضوعات بسیار مهمی که امکان وجود آن از طرف مایکروسافت رفته است یک ویندوز منحصر به فرد برای فارسی زبانان است که این مهم باعث می شود تا کاربران در صورت استفاده از این نگارش از ویندوز ویستا که برای فارسی زبانان مهیا می شود ، شاهد یک سیستم عامل تماما فارسی باشند ، دقیقا چیزی مشابه سیستم عامل ویندوز عربی مایکروسافت که بر اساس زبان عربی ساخته می شود و ایرانیان با ترجمه و تغیر کدپیچ برای فارسی زبانان آماده می کنند.
در این نگارش که احتمال ساخت زیاد آن توسط مایکروسافت رفته است ، کاربران یک ویندوز کاملا فارسی را در پیش روی خود خواهند داشت که تمامی منوها و پیام ها و بالاخره تمامی قسمت های این سیستم عامل که کاربر مشاهده می کند بصورت فارسی نمایش داده می شود.
مایکروسافت برای اعمال این موضوع که البته در دستور کار خود دارد در حال رایزنی می باشد و بزودی در یک خبر دیگر ارائه خواهد شد.
یک نکته بسیار جالب که بسیار باعث خوشحالی کاربران ایرانی می شود ، ارائه سیستم راهنما تماماً فارسی ویندوز نگارش ویستا می باشد که البته این مهم خود نیز بسیار زمان و هزینه بالای را برای مایکروسافت در بر دارد ، زیرا که سیستم راهنما ویندوز دارای چند صد هزار خط منبع و توضیح می باشد که چنانچه مایکروسافت این کار را برای ایرانیان بصورت قطعی پیاده سازد بسیار محیط سیستم عامل را برای ایرانیان عزیز جذابتر می سازد و دیگر کاربران ایرانی قادر به حل مشکلات فنی خود در سیستم عامل ویندوز هستند.
موارد ذکر شده بالا تنها بخشی از پشتیبانی های مایکروسافت برای فارسی زبانان در نسل جدید سیستم عامل ویندوز می باشد.
مایکروسافت سیاست های جدی و جدیدتری برای حل مشکلات کاربران ایرانی و پشتیبانی از زبان فارسی را در دستور کار خود قرار داده است و بزودی منتظر اخبار جدیدتر در مورد این موضوع باشید.
پاسخی به مهمترین سولات پیرامون ویندوز ویستا، نسل آینده سیستم عاملهای شرکت مایکروسافت.
ابتدا لانگهورن بود -- و اکنون ویستا -- نام گذاری شده است.
احتمالاً از آنچه پیش بینی شده است بسیار دیرتر منتشر می شود و شاید تمام آن چیزهایی که برایش در نظر گرفته اند به همراه نداشته باشد، اما "Jim Allchin" از مهندسان توسعه دهنده ویندوز عقیده دارد: "ویستا یک تصمیم بزرگ است." از جمله مواردی که می توان در زمینه ویندو ویستا به آنها اشاره کرد، بهبود وضعیت امنیتی، برخورداری از یک ظاهر بسیار جذاب، مفهوم جدیدی از فرایند جستجو و مدیریت حرفه ای اطلاعات است.
برخلاف حالت معمول که کاربران مجبور بودند تمام فایلهای متعلق به یک برنامه را در پوشه مربوط به همان برنامه ذخیره کنند، در ویندوز ویستا آنها می توانند فایلها و برنامه های خود را در هر مکانی که مایل هستند و در هر تعداد پوشه مجازی که می خواهند، ذخیره کنند.
حتی می توان پوشه هایی هوشمند ساخت که بصورت خودکار بروز می شوند و تغییراتی مانند "فایلهای ویرایش شده طی هفته گذشته" و یا "اسناد مربوط به یک ماه مشخص" را سازماندهی کنند.
همچنین مایکروسافت قصد دارد یک سری امکانت دیگر را نیز به ویندوز ویستا اضافه نماید مانند، روشهای آسان اتصال رایانه به شبکه و یا اتصال کامپیوترهای قابل حمل به پروژکتورها.
تاریخ ارائه ویندوز ویستا چه زمانی خواهد بود؟
مایکروسافت قول داده است ویندوز ویستا در زمستان سال 2006 و در ایام کریسمس که بازار خرید نیز در آن زمان بسیار داغ است، آماده خواهد شد و بر روی بیشتر کامپیوترها نصب می شود.
با این وجود، نخستین نمونه های آزمایشی از ویندوز ویستا در ماه ژولای منتشر شدند.
همچنین تاکنون مایکروسافت برخی نسخه های خصوصی و یا ویژه نمایشگاهها و موسسات را نیز توزیع کرده است.
ویندوز ویستا سرور (لانگهورن) نیز برای ارائه در سال 2007 آماده می شود.
خب، ویندوز ویستا شامل چه امکاناتی است؟
در سال 2003 که اولین خبرها از ساخت یک ویندوز جدید از طرف مایکروسافت به گوش رسید ویندوز ویستا، با نام لانگهورن معرفی شد.
از آن زمان تاکنون ویندوز ویستا تغییرات بسیاری را به خود دیده است که مهمترین آنها حذف شدن فرمت سیستمی جدید "WinFS" که قرار بود در آن استفاده شود، است.
"WinFS" یک فرمت سیستمی جدید است که نمونه های قدیمی تر آن یعنی "FAT32" ، "FAT16" و "NTFS" به ترتیب در ویندوزهای 95/98، NT/2000/2003 و XP استفاده می شوند.
همچنین شرکت مایکروسافت تصمیم گرفت معماری و ساختار سرویسهای وب خود را با استفاده از ابزار جدیدی به نام "Indigo" در ویندوز ویستا پایه گذاری کند و نهایتاً آنکه موتور گرافیکی این سیستم عامل قرار است "Avalon" باشد.
در کنار این موارد ذکر شده، ویندوز ویستا شامل، بهینه سازی و افزایش کارکرد قسمتهای امنیتی، ساختار جدید جستجو، قابلیتهای بسیار زیاد جهت نصب بر روی کامپیوترهای قابل حمل و نظارت دقیق خانواده ها بر رفتار فرزندانشان در شبکه می شود.
به لطف استفاده از "Avalon" تغییرات گرافیکی زیادی را نیز در ویندوز ویستا شاهد خواهیم بود که گستره آنها از پنجره های نیمه شفاف گرفته تا آیکونهایی که اطلاعات فایل خود را به کاربر نشان می دهند، خواهد بود.
از دیدگاه تجاری، مایکروسافت اعلام کرده است ویندوز ویستا محیطی مناسب را برای انجام عملیات تجاری فراهم می آورد بخصوص هنگامی که با ویندوزهای دیگر تماس برقرار نماید.
مایکروسافت قصد دارد در ویندوز جدید ویستا، نرم افزارها و برنامه هایی مانند ضد-کدهای جاسوسی، مرورگر صفحات وب اینترنت اکسپلورر نسخه 7.0 به همراه Windows Media Player 11 و یک تقویم جدید که می تواند کاری را که Outlook Express در ویندوز XP انجام می دهد بر عهده گیرد را قرار دهد.
در کنار امکاناتی که مایکروسافت رسماً از آنها نام برده است توانایی های دیگری مانند، پشتیبانی از پهنای IPv6، پشتیبانی از کامپیوترهای قابل حمل برخوردار از صفحه نمایش ذخیره (auxiliary display)، برنامه نویسی مجدد قسمت (synchronisation)، سیستم رمز گذاری جدید، بهینه ساز خودکار هارد درایو، فرایند Boot شدن امن که باعث می شود بجز افراد مجاز دیگران به اطلاعات سیستم دسترسی پیدا نکنند و دهها برنامه دیگر که شاید در مورد آنها تاکنون نشنیده باشید.