ارتباط در عصر حاضر و در شروع قرن بیست و یکم الفبای زندگی صنعتی مدرن و متمدن جوانع مترقی این کره خاکی را تشکیل می دهد.
اهمیت ارتباطات و در معنایی ساده تر تبادل اطلاعات بین جوامع بشری و انسانها که تشکیل دهنده جوامع بشری می باشند، در عصر امروز آنقدر مهم و حائز اهمیت است که به زعم بزرگان علم در جهان امروز کسی خود را بی نیاز از تبادل اطلاعاتی بداند در حقیقت دچار توهمی بزرگ از یک کحیط پررمز و واقعیت گشته و در حقیقت از آمادگی لازم برای ورود به قرن بیست و یکم برخوردار نیست و از قافله علم بشری به شدت عقب مانده است.
در جهان متنوع و رنگارنگ ما قومیتها و مذاهب و فرهنگهای جوامع مختلف به از بین رفتن منازعات قومی و فرهنگی و مخاصمات دینی منجر می شود و افکار ملل دنیا به طرز بی سابقه ای به یکدیگر نزدیک می گردند.
علم انحصاری و تکنولوژی که سابق بر این منحصراً منحصراً کدر اختیار کشورهای پیشرفته صنعتی قرار داشت از انحصار آنها خارح می گردد و در سطح جهان گسترده می شود و ملل مختلف از نعمات آن بهره مند می شوند.
اگر حادثه ای در نقطه ای در جهان روی دهد با مخابره آن، در عرض کمتر از یم صدم ثانیه در سراسر جهان، همه مردم دنیا به کمک این قسمت از کره خاکی می شتابند و همه اینها ممکن نیست مگر به وسیله تکنولوژی ارتباط و اطلاعات.
گسترش سیستمهای اطلاعاتی در سراسر جهان از قبیل ماهواره ها سیستمهای مایکروویو سیستمهای اطلاعات کامپیوتری و غیره که جهان ما را به دهکده کوچک تبدیل کرده است، بطوری که هر فرد از هر ملیتی در دورترین فاصله کره خاکی می تواند در آن واحد با دیگری ارتباط برقرار کند و هر اتفاقی هرچند کوچک و بی اهمیت توسط سیستمهای پیشرفته تبادل اطلاعات در عرض صدم ثانیه به دورترین فاصله از آن نقطه مخابره می شود، گو اینکه فاصله ها در جهان ما از بین رفته و بعد جغرافیایی کره زمین و چه بسای فضای کیهان تبدیل به مسافتی کوتاه شده است.
تاریخچه اینترنت:
برای درک اساسی و بنیادین یک علم و جهت گیری به سمت جنبه های علمی آن دانستن تاریخ و علل بوجود آمدن آن ضروری می نماید، لذا ابتدا به تشریح تاریخ این علم می پردازیم.
تولد ارتباطات تاریخ جالبی دارد و آن به رقابت بین دو ابرقدرت قرن بیستم یعنی اتحاد جماهیر شوروی سابق و اسالات متحده آمریکا مربوط می شود.
همانطور که می دانید اولین ماهواره مصنوعی ساخت دشت بشر در سال 1957 به نام اسپرت نیک توسط شوروی به فضا پرتاب گردید.
درست از همین سال علم تبادل اطلاعات کامپیوتری بوجود آمد.
ماهواره ها در ارتباط مخابراتی و جاسوسی و به طور کلی جذب اخبار و ارقام تواناییهای فراوانی دارند.
این توانایی و قابلیت کاملاً مورد توجه دانشمندان آمریکایی و بطور کلی نظام آمریکایی بود.
نظامی که در این زمینه در آن سالها دارای عقب ماندگی محسوسی از شوروی بود لذا مراکز تحقیقاتی بطور اعم و مراکز نظامی بطور اخص در آمریکا مأمور شدند تا با توجه به قابلیت و توانایی موشکهای شوروی در پرتاب ماهواره ها به فضا درنتیجه حمل بمب اتمی توسط موشک و پرتاب آن به سمت شهرهای آمریکا و همچنین توانایی گسترده مخابراتی شوروی سیستمی را طراحی کنند که اگر به فرض یکی از شهرهای آمریکا توسط بمبهای اتمی نابود شد، سیستمی موجود باشد و اطلاعات موجود در کامپیوترهای این شهر را قبل از نابودی به شهر دیگر منتقل کند.
اما برگردیم به تاریخچه اینترنت: سیستمی که در این قسمت طرح گردید در ابتدا به نام آدپا مشهور شد مأموریت اصلی و نهایی آدپا تحقیق و اتصال کامپیوترهای دانشگاه و مراکز نظامی از طریق بستر مخابراتی به نحوی بود که چندین کاربر بتوانند در یک محیز ارتباطی یا خطر ارتباطی با هم شریک شوند.
وب:
ویژگی اصلی اینترنت این است که هر نوع کامپیوتری صرف نظر از مشخصات سخت افزاری و سیستم عامل با رعایت یک مجموعه استاندارد می توانند به کامپیوترهای دیگری که آن استانداردها رعایت می کنند وصل شوند.
جنبه های مختلف اینترنت در طول سالیان تکامل بسیاری یافته است.
اما مسئله اساسی که تا این اواخر وجود داشت دشواری استفاده از اینترنت برای افراد غیرحرفه ای بود.
راه حلی در اوایل سال 1993 پیدا شد هنگامی که شیوه موسوم به تار جهان گستر یا www (world wude web) استفاده از شبکه را برای هر کسی ممکن ساخت.
در سال 1984 دو متخصص فیزیک در دو نقطه از اروپا GENEVA و CERN روی یک پروژه مشترک فیزیک کار می کردند.
لازم بود جدیدترین و به روزترین اطلاعات در رابطه با تحقیقات یکدیگر دسترسی داشته باشند، روشی ابداع کردند که از این طریق می توانستند مستندات خود را روی این اینترنت فعلی به اشراک بگذارند.
این روش را وب نامیدند.
این مستندات که بعداً page یا صفحه نامیده شد می توانست توسط یک نرم افزار به نام مرورگر (Browser) نمایش داده شوند.
و در این مستندات کلمات کلیدی وجود داشتند که کاربر با انتخاب آنها می توانست به یک صفحه دیگر روی اینترنت متصل شود بدون اینکه هیچگونه رمز عبور و شناسه کاربری وارد کند.
به سیستمی که روی اینترنت امکان به اشتراک گذاشتنم صفحات را می داد www یا تار جهان گستر می گویند.
تعریف وب:
مجموعه ای از روشها پروتکلهایی که بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده وب مطرح می شوند تا مستندات قابل اشتراک روی شبکه اینترنت باشند وب گویند.
وب گرافیکی:
در سال 1933 یکی از دانشجوان دانشگاه illinois به نام Anderssen ایده رابط کاربر گرافیکی را روی وب مطرح کرد که به نام مرورگرهای گرافیکی مطرح شدند و برای آن یک مرورگر به نام Mosaic نوشت.
این نرم افزار اولین مرورگر گرافیکی روی اینترنت بود.
Anderssen بعداً شرکت Netscape Navigator را تأسیس کرد که بسیاری از کاربران اینترنت امروزه از این مرورگر استفاده می کنند.
در این مرورگر امکان استفاده از تصاویر، تصاویر متحرک و متن وجود داشت و به این مستندات که می توانستند علاوه بر متن و پیوند، داریا صدا و تصاویر متحرک نیز باشند فرامتن می گویند.
مزایای وب
- بدون وارد کردن رمز عبور و نشانه کاربری کاربران می توانستند مستندات خود را به اشتراک بگذارند.
- لزومی برای دانستن اینکه سند در کجای اینترنت قرار دارد وجود نداشت.
- امکان استفاده از فرامتن به جای متن های معمولی وجود داشت.
ساختار داخلی اینترنت و زیرشبکه های آن.
اینترنت شبکه ای صددرصد WAN متشکل از تعداد شبکع کوچکتر LAN می باشد که به این شبکه های کوچکتر زیر شبکه های اینترنت یا Subnet می گوییم.
اینترنت شبکه ای از زیرشبکه ها می باشد.
شبکه اینترنت در تمام جهان کامپیوتر است و تمام کامپیوترها مستقل از سکوی نرم افزاری و سخت افزاری یعنی مستقل از معماری و سیستم عامل از طریق یک زبان مشترک با پروتکل مشترک که همان TCP/IP می باشد با هم مرتبط بوده می توانند تبادل اطلاعات داشته باشند.
در اینترنت چه معماری کامپیوتر شما Rise باشد یا یونیکس یا اپل (cisk) یا پردازنده شما Intell، HP،Alpha یا Motorola باشد و چه سیستم عامل شما مایکروسافت باشد یا یونیکس یا اپل می توانند از طریق یک زبان مشترک با هم کارتباط داشته باشند.
اینترنت شبکه ای صددرصد WAN متشکل از تعداد شبکع کوچکتر LAN می باشد که به این شبکه های کوچکتر زیر شبکه های اینترنت یا Subnet می گوییم.
در اینترنت چه معماری کامپیوتر شما Rise باشد یا یونیکس یا اپل (cisk) یا پردازنده شما Intell، HP،Alpha یا Motorola باشد و چه سیستم عامل شما مایکروسافت باشد یا یونیکس یا اپل می توانند از طریق یک زبان مشترک با هم کارتباط داشته باشند.
ستون فقرات اینترنت: خطوط پرسرعتی که بیشتر فیبر نوری یا خطوط ماهواره ای با پهنای باند مبالا می باشند که کامپیوترهای میزبان اینترنت که عملیات مدیریت کاربران روی اینترنت را بر عهده دارند به هم متصل می کنند ستون فقرات اینترنت گویتد.
ستون فقرات اینترنت در مکانهایی که امکان پذیر بوده است فیبر نوری که دارای سرعت بسیار بالایی است می باشد و در مناطقی که امکان استفاده از آن وجود نداشته است از خطوط ماهواره ای با پهنای باند بالا استافده می شود.
روشهای ارتباط ماهواره با اینترنت جهت برقراری ارتباط از طریق ماهواده به اینترنت به دو صورت می توان عمل کرد.
این دو روش عبارتند از: 1- متقارن در این روش هم ارسال اطلاعات و هم دریافت اطلاعات از طریق خط ماهواره ای انجام می گرد.
در این حالت لازم است که از دو Dish جهت این منظور استفاده کرد.
هزینه این روش بالا می باشد و در بعضی کشورها نیاز به مجوزهای خاصی می باشد.
2- نامتقارن در این روش ارسال که بیشتر اوقات کمتر از دریافت یم باشد کبا خط تلفن یا خطوط اجاره ای انجام می شود و دریافت اطلاعات که بیشتر می باشد از طریق ماهواره انجام خواهد شد.
آدرسهای IP شبکه اینترنت یک شبکه TCP/IP می باشد و در یک شبکه TCP/IP هر کامپیوتر شبکه چه سرویس گیرنده و چه سرویس دهنده و چه تجهیزات بین شبکه مثل Router و RAC و غیره دارای یک شناسه منحصر به فرد می باشند که به آن آدرس IP گویند.
آدرس IP یک عدد 32 بایتی می باشد که از 4 عدد 8 بیتی تشکیل یم شود که با نقطه از هم جدا می شوند.
هر آدرس IP دو بخش دارد: 1- netID (مشخص کننده یک زیرشبکه اینترنت) 2- HostID (مشخص کننده یک کامپیوتر در شبکه) در مثال بالا 294.224.2 مشخص کننده یک زیر شبکه مثلاً www.avand.net می باشد و عدد 2 مشخص کننده یکی از Hostهای این زیرشبکه مثلاص سرویس دهنده وب این زیرشبکه با یکی از کاربران این زیرشبکه می باشد.
کلاسهای IP: به مجموعه IPهایی که به هر ISP یا زیرشبکه اینترنت اختصاص می یابد کلاس IP آن زیرشبکه گویند.
مثلاً مجموعه 194.224.1.32 تا 194.224.1.63 که مشخص کننده 32 تا IP از کلاس c می باشند (الته 32 تای درم) اصلی ترین کلاسهای IP عبارتند از: 1- کلاس A 2- کلاس B 3- کلاس C البته کلاسهای D و E نیز وجود دارند که کلاسهای اصلی نیستند.
نکته: محدوده عدد اول در آدرس IP مشخص کننده نوع کلاس است.
کلاس A بزرگترین کلاس از لحاظ تعداد سر.یس گیرنده ها در اینترنت می باشد اکثر آدرسها در کلاس A بصورت زیر است.
عدد اول در آدرس IP و NetID بوده و سه عدد آخر HostID است.
باارزشترین بیت در کلاس 0(MSB) است.
NetID HostID تعداد زیرشبکه ها در کلاس A در اینترنت تنها می توان 126 زیرشبکه کلاس کامل A داشت.
البته از آنجا که کلاس A بسیار بزرگ می باشد و امکان راه اندازی شبکه ای برای سرویس دهی (224-2) تقریاً امکان پذیر نیست کلاسهای A به توانی از 2 تقسیم می گردند مثلاً 2/226 کلاس A و غیره تعداد Host ها در کلاس A به جهت غیرقابل استفاده بودن بعضی IP هاب خاص برای عملیات multieast، Loopback تعداد Host کلاس A عبارت خواند بود از224-2= تعداد Host کلاس B قالب آدرس ها در کلاس B بصورت زیر است.
در این کلاس دو بیت باارزش (20) می باشد.
عدد اول همواره بین 128 تا می باشد.
NetID HostID توجه: باید توجه کرد که در کل شبکه NetID ثابت است بنابراین همه کامپیوترهای یک زیرشبکه دارای NetID ثابتی هستند و HostID تنها می تواند منفاوت باشد کلاسها در شبکه TCP/IP تعداد زیر شبکه های کلاس B (192-128)28=224 تعداد Host در کلاس B در این کلاس کوچکترین کلاس از نظر تعداد کاربر می باشد قالب آدرس ها بصورت زیر است: NetID HostID در این کلاس سه بیت با ارزش عبارتست از (110) .
عدد اول در آدرس بین 192 تا 223 می تواند باشد.
مثال: .2 Net ID Host ID تعداد زیرشبکه ها در کلاس C تعداد زیرشبکه ها در اینترنت برای این کلاس بسیار زیاد است و برابر است با: (224-192)216=221 تعداد Host ها در کلاس C در این کلاس تعداد Hostها چاز همه کمتر است و برابر (256-2) می باشد.
تیم کلاسها بسته به تعداد Hostهای یک زیرشبکه می توان یک کلاس را بصورت کامل استفاده کرد یا تقسیم نمود.
این تقسیم می تواند توانی از 2 باشد.
(مثلاً ½، 2/4، 1/8) طوری که تعداد Host بسته به کلاس به 2 و 8 و....8 تقسیم می شود.
می توان نتیجه گرفت که هموارخ تعداد IP های یک زیر شبکه توانی از 2 خواهد بود.
مثال: فرض کنید یک زیرشبکه اینترنت 2/4 کلاس c می باشد (2/4 اول) در این صورت محدوده آدرس بین 194.224.1.0 تا 194.224.1 خواهد بود.
یعنی 64 تا Host می تواند داشته باشد.
Subnet mask تعدادی بیت می باشد که با آدرس IP و AND شده تا آدرس Subnet یا NetID بدست آید.
باید توجه کرد این آدرس هنگام نصب سرویس دهنده، باید وارد گردد.
بسته به نوع و تقسیم کلاس این آدرس فرق می کند.
برای کلاس کامل A: 255.0.0.
برای کلاس کامل B: 255.255.0.0 برای کلاس کامل C: 255.255.255.0 مثال: اگر آدرس 194.224.102 را با 225.225.255.0 AND کنیم آدرس 194.224.2 بدست می آید که آدرس Subnet است.
باید توجه کرد اگر کلاسهای ما تقسیم شوند در این صورت Subnetmask تغییر می کند.
مثلاً د حالتی که کلاس 2/4 کلاس c باشد Subnetmask عبارت است از 255.255.255.192 برای محاسبه Subnetmask ابتدا باید محدوده IP یا Scope را تعیین کنیم سپس از روی آن بخش ثابت آدرسها یا NetID را محاسبه نماییم.
حال کافی است به جای بیتهای NetID، یک و به جای بیتهای HostID صفر قرار می دهیم تا Subnetmask بدست آید مثلاً برای محدوده IP برابر: 200.200.200.294 200.200.200.255 باشد NetID برابر 200.200.200.12xxxxxx است (عدد آخر بصورت باینری نمایش داده شده است) بنابراین Subnetmask برابر 255.255.255.191 خواهد بود.
IPهای خاص این گونه IPها که گروهی آنها را جزو کلاسهای D و E معرفی می کنند شامل IPهای رزرو شده، می باشد مانند Broad cast، multi cast، Loop back و غیره.
هیچ کامپیوتری حق استفاده از این IP ها را برای ارتباط با اینترنت ندارد.
Broadcast اگر یک بسته به آدرس 255.255.255.255 ارسال شود به کل کاربران اینترنت خواهد رسید (البته Router اجازه عبور این بسته را به سادگی نمی دهند) به این آدرس، آدرسی بخشی یا Broadcast می گوییم.
multicost: اگر بخواهید یک بسته را به تمام کاربران یک شبکه ارسال کنید جباید آنرا multicost کنیم مثلاً برای زیر شبکه ای با آدرس 194.224.224.1 Subnet مربوط به زیرشبکه دانشگاه آزاد باشد آدرس multicast برابر 194.224.2.225 خواهد بود.
بنابراین تمام کاربران زیر شبکه ای با آدرس NetID (294.224.2) این بسته یا پیغام را دریافت خواهند کرد.
توجه: هنگام تقسیم کلاسهای IP باید توجه داشت که IPهایی که HostID آنها به 0 یا 1 ختم شوند را نمی توانید استفاده کنید.
زیرا آنها IPهای multicost و Loopback هستند.
سرویس دهنده خدمات اینترنت ISP (Internet Service Provider) بعضی از زیرشبکه های اینترنت عملیات و خدمات اتصال به اینترنت را برای کاربران فراهم می کنند.
به این شرکتها یا زیرشبکه ها ISP می گویند.
البته اکثر ISPهای اینترنت خودشان امکان وب و صفحات وب نیز دارند.
و دارای آدرس اینترنتی می باشند.
همچنین بعضی از ISP های اینترنت بسیاری از صفحات ایستای اینترنت را cach می کنند که این امر باعث بالا رفتن سرعت کار با آنها خواهد شد.
یک زیرشبکه TCP/IP که طریقه ارتباط و تمامی پروتکلهای آن همانند اینترنت باشد ولی به اینترنت متصل نباشد را اینترانت گویند و از اتصال چندین اینترانت یک شبکه بزرگتر ایجاد می گردد که به آن Extra net گویند.
حال هرکدام از آنها به اینترنت وصل شوند دیگر زیرشبکه ای از اینترنت خواهند شد.
امکانات مورد نیاز جهت راه اندازی یک ISP جهت راه اندازی یک ISP نیاز به یک سری امکانات نرم افزاری و سخت افزاری بصورت زیر است.
1- راه اندازی شبکه TCP/IP از طریق سیستم عامل win nt یا Unix یا غیره 2- فراهم آوردن تجهیزاتی برای کاربران جهت ارتباط راه دور.
استفاده از multiport استفاده از (Remote Access Controller) RAC الف) multiport multiport یک کارت خاص می باشد که روی یک از Slotهای سرویس دهنده نصب شده و بسته به نوع multiport امکان ایجاد تعداد زیادی پورت سریال را رذفاهم می کند که از طریق یک کابل به تعدادی Box متصل می گردد.
به هر پورت یک مودم خارجی متصل خواهد شد.
کارت multiport نیاز به یک نرم افزار خاص جهت سرویس دهی مودم ها و کاربران متصل شده از طریث این مودم به سایت دارد که این نرم افزار یا سرویس دهنده راه دور، یا RAS نامیده می شود.
هر کاربر که به سایت متصل می شود ابتدا باید RAS از آن شناسه کاربری یا Account سئوال شود، اگر شناسه کاربری که روی سرویس دهنده تعریف شده است، معتبر بود به کاربر اجازه اتصال به سایت را خواهد داد.
البته باید توجه کرد که RAS در این حالت یک گلوگاه محسوب می شود و ایجاد اشکال در این نرم افزار یا نفوذ و Hack کردن آن باعث از کار افتادن کاربران راه دور خواهد شد.
ب) استفاده از (Remote Access Controlly) RAC RAC یک سیستم مجزا است که خود به تنهایی دارای خیلی از امکانات یک سیستم کامل می باشد که امکان برقراری ارتابط تلفنی با آن را برقرار مرده و از کاربر شناسه کاربری و رمز عبور سؤال می کند این شتاسه از طریق یک نرم افزار مخصوص توسط مدیر سیستم روی خود RAC تعریف شده است.
باید توجه کرد که بعضی از این مسیریابیها نیز امکان ارتباط راه دور را فراهم می آوردند یعتی نقش RAC را بازی می کنند.
توجه: امنیت و سرعت در RAC بسیار بیشتر از multiprt است.
امنکان از کار افتادن نرم افزار کنترل کننده (RAS) multiport و قطع شدن ارتباط همه کاربران در آن وجود دارد.
ولی در RAC به جهت انجام سخت افزاری بسیاری از عملیات امنیت و سرعت آن خصوصاً تصدیق شناسه کاربری بسیار بالاتر است.
البته هزینه و قیمت آن نیز بیشتر از multiport است.
3- گرفتن خط اینترنت: در این حالت می توان از طریق خطوط اجاره ای یا ماهواره ای سایت خود را از طریق یک مسیریاب به اینترنت متصل کرد.
باید توجه کرد که حتماً جهت اتصال دو زیرشبکه نیاز به مسیر یا واجب است.
4- گرفتن کلاس IP به مجموعه IPهای منحصر به فردی که سایت شما می تواند استفاده کند کلاس IP آن سایت گویند.
مثلاً IPهای بین 294.224.1.32 تا 194.224.10 این مجموعه IP بخشی از یک سایت کلاس C می باشد این مجموعه IP باید روی اینترنت معتبر منحصر بفرد باشد.
باید توجه کرد که به ازای هر IP باید هزینه پرداخت شود.
روشهایی وجود دارند که از طریق این روشها می توان IPهای مجازی روی سایت استفاده کرد، یکی از این روشها استفاده از نرم افزار proxy است.
این نرم افزار سه وظیفه اصلی د ارد یکی ایجاد IPهای مجازی دیگری ایجاد یک سطح امنیت و Caching.
امکانات نرم افزاری بعد از فراهم کردن امکانات سخت افزاری نیاز به سرویسهایی می باشد که کاربران بتوانند به سادگی از اینترنت استفاده کنند.
در مورد این سرویسها بعداً شرح داده خواهد شد.
حوزه و شرکت های ثبت حوزه هر ISP روی اینترنت نیاز به یک نام اینترنتی دارد که در توسط آن در اینترنت شناخته می شود مثلاً cnn.com یا yahoo.com و ...
به این اسامی اینترنتی حوزه گوییم.
هر سایت ISP جهت ثبت حوزه باید با یکی از شرکتهای ثبت حوزه ارتباط برقرار کند.
سه تا از مهم ترین این شرکتها که در واقع Host های اصلی اینترنت را دارا می باشند عبارتند از: internic، Apnic، Rips که برای ارتباط با آنها روی اینترنت می تواند آدرس آنها را بصورت زیر وارد کرد: www.internic.net www.Apnic.net www.Rips.net توجه: جهت اتصال به خط اینترنت مافی است یکی از زیرشبکه ها را اینترنت وصل کرد.
در الین حالت نیاز به یک Router و خط اینترنت می باشد.
توجه: عدد آخر در آدرس به صورت باینری نوشته شده است و 8 بین آخر مشخص کننده HostID می باشد.
تعریف سایت وب یک سایت وب از یک یا چند صفحه تشکیل می شود که به هم پیوند شده اند.
طوری که ممکن است این صفحات هم در یک سایت بوده و یا در هر کجای اینترنت باشد.
تنها کافی است صفحه اول در آن سایت باشد.
Homepage , Welcomepage اولین صفحه یا صفحه آغازین هر سایت وب را Welcomepage گویند که با نوشتن نام حوزه ظاهر می شود.
مثلاً با نوشتن آدرس www.cnn.com صفحه اول این سایت ظاهر می شود.
Homepage مجموعه صفحات مربوط به یک شخص، شرکت یا مؤسسه خاص از یک سایت وب را گویند.
مثلاً Homepage هربوط به یک شخص، شرکت یا مؤسسه خاص از یک وب را Neda البته باید توجه کرد در خیلی حالات welcomepage و homepage یکی هستند مثلاً آدرس www.yahoo.com هم welcome page و هم homepage سایت yahoo می باشد ولی مثلاً آدرس www.yahoo.com media آدرس homepage شخصی به نام mehdi در yahoo است و welcome page نیست.
البته بحث در مورد معماری اینترنت بسیار طولانی است و شاید در چندین جلد کتاب هم نگنجد ولی من در حد توانم توانستم چکیده مختصر و مفید از آن را در این تحقیق جمع آوری کنم.
0Network (7bit)Local Address→(24Bit) 10Network (24bit)Local Address→(16Bit) 110Network (22bit)Local Address→(8Bit) 1110Multicast Address→(28Bit) NHHH NHHH ClassID AddressA B C001 , T.Z.W TO 226.YY.Z.W 128 , T.Z.W TO 191.YY.Z.W 192 , T.Z.W TO 223.YY.Z.W NNHH