دانلود تحقیق آموزش برنامه نویسی با زبان ویژوال بیسیک

Word 175 KB 18023 44
مشخص نشده مشخص نشده کامپیوتر - IT
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • تاریخچه ای درباره ویژوال بیسیک
    ویژوال بیسیک توسعه یافته basic می باشد.basicتوسط پروفسورjohn kemency وthomas kurts ازکالج dartmouth برای نوشتن برنامه های ساده ایجادشد واین طراحی ازاواسط دهه1960 آغازگردید.
    هدف از بیسیک اولیه آموزش برنامه نویسی بود.بیسیک توسط انواع متفاوتی ازکامپیوترهامورداستفاده قرار گرفت وسرمشق سایرزبانهاشد.


    باتوسعه گرافیکی کاربر (gui)توسط میکروسافت دراواخر دهه 1980 واوایل 1990basic تکامل تدریجی خودرا به سوی ویژوال بیسیک انجام داده بود که توسط گروه مایکروسافت درسال1991انجام پذیرفت.درزمانیکه ویژوال بیسیک درمرحله ظهوربود توسعه برنامه های کاربردی تحت ویندوز میکروسافت عملی طاقت فرسابود.

    باآمدن ویژوال بیسیک ایجاد برنامه های کاربردی تحت ویندوز بسیارآسان شد .


    ازسال1991تاکنون شش نوع از ویژوال بیسیک روانه بازار شده است وآخرین نمونه آن ویژوال بیسیک6 می باشدکه درسپتامبر1998روانه بازارگردیده است.
    ویژوال بیسیک چیست؟
    ویژوال بیسیک زبان برنامه نویسی میکروسافت ویندوز است.برنامه های ویژوال
    بیسیک درمحیط توسعه یافته مجتمع (IDE)طراحی وساخته می شوند.IDEبه برنامه نویس این اجازه رامی دهدکه برنامه های خودرابه صورت مناسب وراحت ایجاد،اجراوخطایابی کند.(پردازش مربوط به تولیدسریع یک نرم افزارکاربردی رااغلب radمی نامند).
    ویژوال بیسیک یکی اززبانهای radبوده وبه طوروسیعی در دنیامورداستفاده میباشد.ویژوال بیسیک مشتق شده از زبان برنامه نویسی بیسیک است .-ویژوال بیسیک خصیصه های متمایزکننده تری نسبت به سایرزبانهای برنامه نویسی داردمانندواسط گرافیکی کاربر-event handling ودسترسی به win32 api ،ویژگیهای شئ گرا،رسیدگی به خطابرنامه نویسی ساخت یافته وسایر موارد.
    محیطIDE ویژوال بیسیک این امکان رابه برنامه نویس می دهد که بدون خبره بودن دربرنامه نویسی تحت ویندوز،برنامه های تحت ویندوز ایجاد نماید.
    میکروسافت چند نوع متفاوت ویژوال بیسیک خود رابه بازار عرضه کرده است که به نامهایprofessional enterprise edition ، learning edition در دسترس هستند.
    نوع learning edition یاآموزشی قابلیت برنامه نویسی درحد پایه راارائه می کند و نوع professional edition نسبت به نوع آموزشی از توانایی بالاتری برخورداراست و توسط بسیاری از برنامه نویسانی که برنامه های کاربردی باویژوال بیسیک می نویسند مورداستفاده قرار می گیرد.
    ازنوعenterprise edition برای ایجادسیستمهای محاسباتی باحجم بالا استفاده می شود.ویژوال بیسیک یک زبان مفسر است با این وجود نوعهای enterprise و professional می توانند کدهای ویژوال بیسیک رابه native codeکامپایل نمایند.
    مراحل نصب ویژوال بیسیک
    برای نصب ویژوال بیسیک نیازبه نرم افزاروسخت افزارزیراست:
    - ویندوز(95،98،2000وxp)
    - کامپیوتر 486 یا ترجیحا پنتیوم با حداقل 16مگابایت RAM
    - CD وماوس
    - دیسک سخت
    راه اندازی ویژوال بیسیک
    برنامه ویژوال بیسیک برروی CDذخیره شده است که برای استفاده ازآن بایدآن را در دیسک سخت نصب کنید.

    درمحیط ویندوز، برنامهINSTALL را از روی CD اجراکنید تا ویژوال بیسیک درمنویprograms یندوزظاهرشود .

    برای اجرای آن برروی گزینه مربوط کلیک کنیدتاصفحه اول ویژوال بیسیک مانند شکل ظاهرشود.دراین شکل می توانیدکارهای مورد نظرتان را شروع کنید.سیستم به طورخودکاربرروی آیکن standard exe داردکه برای ایجاد پروژه های ویژوال بیسیک به کارمی رود .

    برای ادامه کار کلید enter را فشار دهید یا دکمهopen را کلیک کنید.
    پنجره ای به نام Form1 ظاهر میشود.

    فرم محیطی است که در آن می توانید برنامه خود را طراحی کنید .

    یعنی عناصر تشکیل دهنده برنامه در این فرم قرار می گیرند .


    در سمت راست شکل پنجره های Project وpropertiesو Form Layout قرار دارند.هر یک از این پنجره ها را به طور مختصر توضیح می دهیم.
    اجزای سازنده برنامه ویژوال بیسیک :
    اولین قدم درایجادیک برنامه،ایجادیک فرم وسپس قراردادن عناصربرروی آن است.عناصررابرحسب نیازمی توان تشخیص داد.این کارنیازبه تمرین دارد.به طورکلی می توان گفت که کتابخانه ای ازعناصر در ویژوال بیسیک موجوداست که برنامه هاازاین عناصر ساخته می شوند،کدهاتوسط ویژوال بیسیک تولیدمی گرددولی بعضی ازکدهارانیزبرنامه نویس بایدبنویسد.

    تقریبادرتمام برنامه های ویژوال بیسیک بایدگزینه هایی راازمنوهاانتخاب کرد.مثلابرای ایجادیک پروژه جدیدبایدازمنوی file گزینهnew project وسپس گزینهstandard exeراانتخاب کرد.برای اجرای برنامه بایدگزینهstartرا ازمنویrun انتخاب نمود.برای سهولت،این گزینه هارا به این صورت معرفی می کنیم:
    File/new project/standard exeوrun/run.به عنوان مثال،گزینه file/open project گزینه open project راازمنویfileانتخاب میکند.
    File/new project/standard exeوrun/run.به عنوان مثال،گزینه file/open project گزینه open project راازمنویfileانتخاب میکند.

    برنامه نویسی شئ گرا ویژوال بیسیک یک زبان شیء گراست و این زبان جزء زبان های گرافیکی ( ویژوال بیسیک ) محسوب می شود.

    محیط ویژوال بیسیک نیز ساده است.

    شما یه راحتی می توانید هر یک از اشیاء موجود را به روی فرم قرار دهید و برای آن هم کد بنویسید.

    روش کد نویسی نیز به این صورت است که با دابل کلیک کردن بر روی هر شیء شما وارد محل کد نویسی می شوید و می توانید کد دلخواه خود را بنویسید.

    برای اینکه یک برنامه نویس خوب هم شوید باید ابتدا مساله را تحلیل کنید ؛ یعنی مثلاً می خواهید یک برنامه بنویسید که دو عدد از کاربر بگیرد و حاصل ضرب آن ها را بگوید ؛ خوب تحلیل این مساله این چنین است : ما احتیاج به دو کادر Text داریم که کاربر عدد ها را در آن وارد کند ، دو کلید جهت محاسبه و خروج از برنامه و همچنین نوشتن کد صحیح برنامه و اجراء درست آن.

    به همین ترتیب شما هم برای نوشتن هر برنامه ای احتیاج به همین کار دارید.

    چند اصطلاح در زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک ۶ و سایر زبان های برنامه نویسی : متد : متدها سبب می شوند که شیء کاری انجام دهد.

    رویداد: رویداد عملی است مه هنگام انجام کاری روی شیء رخ می دهد.

    روال رویداد: عکس العمل تعیین شده به صورت کد است که به رویداد پاسخ می دهد.

    مشخصه ها شیء را توصیف می کنند.

    ویژوال بیسیک برای طراحی و ظاهر برنامه کاربردی و نوشتن کد اصلی دارای محیط IDE است.

    با انتخاب پروژه از نوع Standard EXE ، محیط ویژوال بیسیک دارای اجزای زیر خواهد بود : پنجره ی پروژه ۲ – پنجره یForm Layou۳- جعبه ابزار ۴- پنجره ی مشخصه ها و ۵ – پنجره ی فرم محیط کلی نرم افزار ویژوال بیسیک ابتدا برنامه ویژوال بیسیک را اجراء کنید، سپس پنجره New Project باز می شود در زبانه New بر روی Standard EXE کلیک کنید و سپس گزینه Open را انتخاب نمائید تا وارد محیط برنامه نویسی ویژوال بیسیک شوید.

    تعجب نکنید!!!

    اگر کمی محیط را شلوغ می بینید ولی اصلاً نگران نباشید چرا که همانطور که قبلاً هم گفتم ویژوال بیسیک یک زبان برنامه نویسی شیء گرا و با محیط کاربری ساده است.

    در سمت چپ این برنامه و در نوار ابزار General شما ابزارهایی را مشاهده می کنید از جمله ابزار های متن ، برچسب ، تصویر ، دکمه انتخاب ، دکمه ی رادیویی ، تایمر و … که معادل انگلیسی آن ها به شرح ذیل است: TextBox , Label , PictureBox , Image , CommandButton , OptionButton ….

    اگر شما روی هر کدام از موارد بالا دو بار کلیک کنید این اشیاء به روی فرم می آیند و شما می توانید اندازه ، متن ، رنگ ، فونت ، و… را از پنجره شمت راست با عنوان Properties تغییر دهید.

    تمرین : (( این تمرین را با دقت انجام دهید )) یک برچسب (Label) را به روی فرم بیاورید .

    به طور پیش فرض نام Label۱ ظاهر می گردد.

    جهت تغییر نام این برچسب آن را انتخاب کنبد و در پنجره Priperties مشخصه Caption آن را تغییر دهید.

    ملاحظه می فرمائید که نام برچسب تغییر کرد اما توجه کنید که در این قسمت تا ۲۵۵ نویسه بیشتر نمی توانید بنویسید.

    پس نحوه ی تغییر نام برچسب را یاد گرفتید ؛ سایر اشیاء نیز به همین ترتیب نام گذاری می شوند.

    مثلاً برای تغییر نام TextBox شما باید مشخصه Text آن را تغییر دهید.

    چگونه یک برنامه را در هارد خود ذخیره کنیم؟

    این کار بسیار ساده است ؛ برای این کار ( مانند سایر نرم افزار ها ) از منوی File بر روی Save Project کلیک کنید و آن را در مسیر دلخواه ذخیره کنید .

    ( البته از Save Form نیز می توانید استفاده کنید ولی در آینده که چند فرم ایجاد کنیم بهتر است آن ها را در یک مجموعه ی خاصی ذخیره کنیم که در این حالت Save Project پیشنهاد می شود).

    پنجره ی Form Layout : این پنجره در پائین صفحه و سمت راست قرار دارد و نحوه ی قرار گیری فرم پس از اجراء برنامه را تعیین می کند.

    می توانیید آن را تغییر دهید و به هر کجا که خواستید هدایت کنید.

    پنجره ی پروژه : این پنجره در بالای صفحه سمت راست قرار دارد.

    در این قسمت نیز تعداد فرم ها را شما می توانید ملاحظه کنید.

    همچنین می توانید وارد قسمت کد نویسی یا طراحی فرم شوید.

    (( توسط شکل های بالای این پنجره )) نحوه ی اجراء یک برنامه در ویژوال بیسیک : الف ) فشار دادن کلیدF5 ب ) باز کردن منوی Run و انخاب گزینه ی Start پنجره Project:این پنجره در شکل زیر آمده است این پنجره را Project Explorerنیز می نامند و فایلهای پروژه در آن قرار می گیرند.

    در نوار ابزار این پنجره سه دکمه به نامهای View CodeوView ObjectوToggle Folder قرار دارند.اگر بر روی View Codeکلیک کنید پنجره ای ظاهر می شود که می توانید دستورات ویژوال بیسیک را درآن بنویسید.دکمه View Codeفرم را در صفحه نمایش ظاهر می کند .

    دکمه های View CodeوView Objectدر صورتی فعال هستند که در پنجره projectدر پوشه Formsگزینه Form(Form1)را انتخاب کرده باشید.با هر بار کلیک کردن برروی دکمهToggle Folderپوشه Formsدر پنجره projectمخفی یا آشکار می گردد.

    یعنی اگر اجزای این پوشه مخفی باشند با کلیک کردن این دکمه آشکار می شوند و اگر آشکار باشند با کلیک کردن این دکمه مخفی می شوند.همانطور که در شکل می بینیدنام پروژه جدید project1و نام فرم جدید Form1انتخاب شده است(به طور پیش فرض).پوشه Formsدر پنجره Projectحاوی تمام فرمهای مربوط به پروژه است در شکل فقط حاوی Form1است.

    پنجرهproperties: این پنجره خواص مربوط به فرم یاعنصرفرم رانمایش می دهد.دقت داشته باشیدکه هرعنصر(ازجمله فرم)دارای خواص(properties)ورویداد(event)است که درادامه به شرح هرکدام خواهیم پرداخت.امادراینجامی خواهیم این نکته رایادآوری کنیم که خواص عناصردرپنجرهpropertiesدیده می شوند.خواص عناصرمی توانند به دوصورت نمایش داده شوند:به صورت الفبایی(alphabetic)وبه صورت دسته بندی شده برحسب موضوع(categorized).به عنوان مثال، برای دیدن خواص فرمی که برروی صفحه نمایش است(یعنی form1)،برروی آن درپنجرهpropertiesدکمه راست ماوس راکلیک کرده ودرمنویی که ظاهر می شود گزینهdescriptionراانتخاب کنید(البته اگر فعلا این خواص را مشاهده می کنید،نیازی به این کار نیست.) هریک از این خواص رادرادامه خواهیدآموخت.

    پنجرهformlayout: این پنجره مشخص می کند که فرم برنامه درزمان اجرا درکجای صفحه نمایش قرارگیرد.دراین پنجره تصویری قرارداردکه همانندصفحه نمایش است.وقتی ماوس رابه آن تصویر منتقل می کنید،علامت آن به صورت دوفلش دوسر متقاطع در می آید.دکمه ماوس رابه پایین فشارداده، آن رادرداخل صفحه نمایش به حرکت درآورید.پس ازاینکه فرم درجای مناسبی ازصفحه نمایش قرارگرفت،دکمه ماوس رارهاکنید.درزمان اجرا،فرم در همان نقطه ازصفحه نمایش قرارخواهدگرفت.

    جعبه ابزار: بخش دیگری ازشکل جعبه ابزاراست که درسمت چپ صفحه نمایش وتحت عنوان general قراردارد.این جعبه ابزار،درواقع،عناصری هستندکه می توانیدازآنهابرای طراحی برنامه خوداستفاده کنید.اسامی این عناصردر شکل آمده است.درادامه می آموزیدعناصردیگری رابه جعبه ابزاراضافه کنید.به نظرمی رسدکه معرفی مختصری ازعناصرجعبه ابزارمفیدباشد.درزیربه شرح هرکدام می پردازیم: Pointer:این عنصرمی تواندبرروی عناصرموجوددرفرم اثرکندوآنهاراانتخاب نماید.

    Label:عنصربرچسب رابه فرم اضافه می کندکه برای نمایش متنهای غیرقابل ویرایش مفیداست.

    Frame:گروهی ازعناصرراایجادمی کند.

    Checkbox:کادرکنترلی رابه فرم اضافه می کندکه برای انتخاب گزینه هابه کارمی رود.

    Hscrollbar:نوارجابجایی افقی رابه فرم اضافه می کند.

    Timer:عنصری راایجادمی کندکه درفواصل زمانی مختلف وظایفی راانجام می دهد.

    Dirlistbox:عنصری برای دستیابی به درایوهای سیستم.

    Shape:عنصری برای رسم دایره،مستطیل،مربع وبیضی.

    Image:عنصری برای نمایش تصویر.

    نوارابزار:نوارابزارشامل ابزارهایی است که معمولا کارگزینه های منوهاراانجام می دهندولی سرعت دستیابی به آنهازیاداست.برای اینکه نام این ابزارهارایادبگیریم،ماوس رابه هرکدام منتقل کرده، اندکی صبرمی کنیم.

    انواع داده و چند اصطلاح در ویژوال بیسیک در درس قبل درباره ی محیط ویژوال بیسیک صحبت کردیم .

    در این درس شما را با انواع داده و چند اصطلاح در ویژوال بیسیک آشنا می کنیم : انواع داده : داده ها به دو دسته عددی و غیر عددی تقسیم بندی می شوند.

    داده های عددی نیز خود به دو گروه صحیح و اعشاری تقسیم می شوند.

    داده های غیر عددی شامل داده های منطقی ، رشته ای ، تاریخ و زمان و شیء می باشند.

    داده های عددی : اعداد صحیح (Integer) : اعداد صحیح بدون نقطه اعشاری ، مانند : ۵۶۴ ، ۰ ، ۹۶۵- و ۳۲۶۵۸ اعداد اعشاری (Decimal) : مانند ۹.۷ و ۳۲۵.۲۵۴ - و ۰.۰۰۵ داده های غیر عددی : مانند String و Variant و Date و Object و Boolean و… که هر کدام برای موارد خاصی به کار می روند که از خلاصه ی این نوشتار خارج است .

    ( البته در درس های بعدی هر کجا مه داده تعریف کنیم سعی می کنم آن داده را برای شما تشریح کنم ) چند اصطلاح را یاد بگیریم : متغیر : متغیر مکانی از حافظه است که می توان یک نوع داده را در آن دخیره کرد .

    ثابت ها : مقادیری هستند که در برنامه تعریف می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند و مقدار آن ها در طول برنامه ثابت است.

    عملگر : برای نوشتن عبارت ها و ترکیب داده ها ، به مفهومی به نام عملگر نیاز داریم.

    عملگر ها انوع مختلفی دارند مانند عملگر های محاسباتی ، رشته ای ، منطقی و رابطه ای.

    عملگر های محاسباتی مانند چهار عمل اصلی ریاضی.

    چگونه یک متغیر تعریف کنیم ؟در ویژوال بیسیک برای تعریف متغیر از دستور زیر استفاده می کنیم: Dim VarName As DataTypeکه در آن VarName یعنی نام متغیر و DataType یعنی نوع داده.

    مثال : Dim Ali As Integer Din VB As Object و … که البته در نام گذاری متغیر ها باید از قوانین خاصی پیروی کرد.

    فاصله در نام گذاری متغیر ها مجاز نیست.

    نحوه کد نویسی در ویژوال بیسیک خوب ، تا کنون با محیط ویژوال بیسیک ، انواع داده ، عملگر ، متغیر و نحوه ی تعریف متغیر آشنا شدید.

    در این درس شما را با نحوه ی کد نویسی در VB آشنا می کنم : ساده ترین دستور در ویژوال بیسیک دستور End است.

    این دستور جهت خروج از برنامه تعریف شده است.

    مثال : وارد برنامه ویژوال بیسیک شوید و از پنجره ی New Project گزینه Standard EXE را انتخاب کنید و روی Open کلیک کنید .

    به یاد داشته باشید همیشه قبل از ورود به محیط اصلی ویژوال بیسیک همین کار را انجام دهید.

    یک CommandButton به فرم خود اضافه کنید.

    مشخصه ی Name)) آن را به cmdExit تغییر دهید و مشخصه ی Caption آن را به Exit تغییر دهید.

    ملاحضه می کنید که اکنون CommandButton شما به Exit تغییر کرد.

    حال روی CommandButton دوبار پشت سر هم کلیک کنید تا وارد پنجره ی کد نویسی شوید.

    در پنجره ی کد نویسی بین دو دستور : private sub command1_click() End sub دستور End را وارد کنید و برنامه را اجرا کنید ( با زدن کلید f5 یا انتخاب منوی Run و سپس Start ) حال روی Exit کلیک کنید ملاحظه می کنید که از برنامه خارج شدید.

    می توانید کلید های Shift+F۷ را جهت رفتن به مرحله طراحی بزنید.

    اکنون که شکل کلی استفاده کد نویسی را یاد گرفته اید چند دستور و تابع دیگر را معرفی می کنم : برای نمایش داده ها روی فرم و یا کادر تصویر، از متد Print استفاده می شود.

    در این متد از توابع SPC و TAB برای فاصله گذاری خروجی ها استفاده می شود.

    از متد cls برای پاک کردن فرم یا کادر تصویر استفاده می شود.

    ( کادر تصویر همان PictureBox است ) از تابع یا دستور MsgBox برای نمایش یک کادر پیام استفاده می شود.

    برای دریافت داده ها از کاربر، از تابع InputBox استفاده می شود.

    چند مثال : MsgBox("Salam be visual basic khosh amadid") عملکرد دستور بالا این است که شما وقتی برنامه را اجرا می کنید یک کادر پیام حاوی متن جلوی آن را ملاحظه می کنید که حاوی یک کلید OK است.

    InputBox “Yek adad vared konid:" دستور بالا یک کادری حاوی متن جلوی آن را نمایش می دهد و حاوی یک کادر متن و دو کلید Ok و Cancel جهت گرفتن پاسخ کاربر است.

    البته شما می توانید شکل کلی دو دستور بالا را با نوشتن تابع مورد نظر و سپس باز کردن یک پرانتز ملاحظه کنید و عملیات پیشرفته تری انجام دهید.

    حتی می توانید تعداد کلید ، نوع آیکون و… را در این دو دستور تعییر دهید.

    دستور: Print تایپ کنید" Print: “Ahmad ملاحظه می کنید که کلمه Ahmad روی فرم چاپ شد.

    تذکر مهم :کلیه دستورات بالا باید بین دو دستور پیش فرض ویژوال بیسیک نوشته شود.

    اکنون شما می توانید با این چند دستور برنامه های گوناگونی بنویسید مثلاً Dim Ali Reza As Integer غلط است چرا که بین دو کلمه Ali و Reza فاصله است.

    یک نمونه برنامه در ویژوال بیسیک در درس گذشته با چند دستور ویژوال بیسیک آشنا شدید.

    اکنون در قسمت پنجم مقالات آموزش برنامه نویسی ویژوال بیسیک ۶ شما را با یک مثال آشنا می کنم.

    می خواهیم یک برنامه ای بنویسیم که دو عدد را از کاربر بگیرید و حاصل ضرب آن ها را نمایش دهد.

    اشیاء مورد احتیاج : سه کادر متن ( TextBox ) - دو CommandButton موارد بالا را به فرم اضافه کرده و در محل مناسب قرار دهید.

    مشخصه Name کادر های متن به شرح زیر است : Text۱ و Text۲ و Text۳ و مشخصه Name ، command ها به ترتیب1 command و2 command می باشد.

    محتویات پیش فرض کادر های متن را با تغییر دادن مشخصه ی Text پاک کنید و یا از دستورات زیر استفاده کنید : text1.text="" text2.text="" Text3.text="" که البته این دستورات باید به دو دستور پیش فرض زیر نوشته شوند : Private sub form_load() End sub مشخصه ی Caption دکمه های انتخاب ( Command ها ) را به ترتیب به Run و Exit و یا هر نام دلخواه تغییر دهید.

    مثلاً اجرا برنامه و خروج و یا … کد مربوط به دکمه Exit را که در درس قبل آموختید بنویسید .

    ( روی دکمه Exit دو بار کلیک کنید و کد End را بین دو دستور پیش فرض بنویسید .

    باز هم تاکید می کنم کلیه دستور ها بین دو دستور پیش فرض باید نوشته شود .

    البته در آینده دستورات اندکی بین این دو دستور نوشته نمی شوند که مفصلاً در آینده در این باره شرح خواهم داد) .

    روی Run دوبار کلیک کنید ( منظورم دکمه انتخابی است که خودتان ساخته اید) و در پنجره مربوطه بین دو دستور پیش فرض دستورات زیر را بنویسید : text3.text= val(text1.text)*val(text2.text) دستور Val باعث می شود که ویژوال بیسیک بفمهد که با عدد سرو کار دارد.

    اگر Val را ننویسید حاصل ضرب ۲*۲ عدد ۲۲ را نشان می دهد که این غلط است.

    برنامه را با کلید5 f اجرا کنید و خودتان عملکرد برنامه را ببینید.

    چند مشخصه در ویژوال بیسیک هنگام طراحی برنامه پس از انتخاب شی در پنجره properties مشخصه مورد نظر را یافته مقدار آن را تغییر میدهیم تمرین : تغییر مشخصه caption فرم به iran: form1.caption="iran" نکته : بعضی از مشخصه ها فقط هنگام طراحی و بعضی دیگر فقط در حین اجرای برنامه قابل تغیرند.

    مشخصه name (برای همه اشیاء) : نام شی در این مشخصه قرار میگیرد , این مشخصه در حین اجرای برنامه قابل تغیر نیست مشخصه caption (برای اکثر اشیاء) :عنوان شی در این مشخصه قرار میگیرد.· ·رویداد click (برای همه اشیاء) : با کلیک روی شئ این رویداد رخ می دهد ·رویداد dbclick (برای فرم) : دابل کلیک روی فرم باعث رخ دادن این رویداد می شود تمرین : در برنامه زیر با کلیک روی فرم عنوان آن با کلیک روی فرم عنوان آن به hello و دابل کلیک روی فر عنوان آن به bye تغیر میکند: Form1_click() Form1.caption="hello" Form1_dbclick() Form1.caption="byte" ·مشخصه backcolor (برای فرم) : رنگ زمینه فرم در این مشخصه نگهداری میشود.

    ·شئ text : از این شی برای دریافت یک عبارت از کاربر یا نمایش مقداری به کاربر استفاده میشود .· ·مشخصه text (برای text) : متن درون شئ text در این مشخصه نگهداری میشود تمرین:در برنامه زیر با فشردن کلید۱ command متن تایپ شده درون شئ 1text در عنوان فرم ظاهر شده و متن درون textپاک میشود :ابتدا مشخصه های زیر را تغیر میدهیم : برای شئ text1 :“”=text2 برای شئ command1 Caption = نمایش در رویداد command1-click() ۱.caption=text۱text""=.Text۱text رویداد change (برای text) : با هر گونه تغیر در محتویات text این رویداد رخ می دهد .تمرین : در برنامه زیر پس از تایپ دو عدد درون text و text2 وفشردن command مجموع آن دو عدد درونext3 t ظاهر میشود:در رویداد command1-click()text3.text= val(text1.text)*val(text2.text) مشخصه fontsize(برای text) : اندازه فونت متن درون text۱ در این مشخصه قرار دارد .

    مشخصه Enabled (برای همه اشیاء) : اگر این مشخصه برابر با false قرار داده شود شی غیرفعال میشود .مشخصه locked (برای همه اشیاء) :اگر این مشخصه را برابر با true قرار دهیم کادر text قفل شده و کاربر نمیتواند محتویات آن را تغیر دهد مشخصه maxlenght (برای text) : حداکثر تعداد کاراکترهایی که میتوانند درون text تایپ شوند در این مشخصه قرار میگیرند .

    شئ option (دکمه رادیویی) : برای انتخاب یک گزینه از میان چند گزینه به کار میرودمشخصه value (برای option) : اگر شئ option انتخاب شود مشخصه فوق برای true میشود اشیاء image و picture : از این دو شئ برای نمایش فایل های تصویری در برنامه استفاده میشود .مشخصه picture (برای image و picture) : نام و مسیر فایل تصویری مورد نظر در این مشخصه قرار میگیرد .

    مشخصه loadpicture (برای image): از این مشخصه برای تعویض عکس در موقع اجرای برنامه استفاده میشود .

    مشخصه stretch (برای image) : اگر این مشخصه برابر با true قرار داده شود تصویر انتخاب شده به اندازه آن در می آیدمشخصه visible (برای همه اشیاء) : اگر این مشخصه را برابر با false قرار دهیم شئ پنهان میشود تمرین:در برنامه زیر با هر با فشردن کلید command۱ تصویر درون image ظاهر و پنهان میشود : به مشخصه picture برای image تصویر مورد نظر را اختصاص میدهیم در رویداد command1_click() If image1.visible=true then Image1.visible=false Else Image1.visible=true ساخت منو: منوها : برای قراردادن و طراحی منو برای فرم از منویtools/menu editor را انتخاب میکنیم.

    برای افزودن گزینه ای جدید به منو عنوان آن را در کادر caption و نام آن را در کادر name تایپ میکنیم برای آنکه گزینه فعلی زیر منوی گزینه قبلی شود کلید جهت راست را فشرده و برای لغو آن از کلید جهت سمت چپ استفاده میکنیم.

    برای ترتیب گزینه ها در منو از فلش بالا و پایین استفاده میکنیم و برای آنکه کنار گزینه علامت تیک گذاشته شود از کادر checked برای فعال کردن گزینه از کادر enabled و برای قابل رویت بودن گزینه از کادر vizible استفاده میشود .

    برای استفاده کردن گزینه ای بین گزینه های دیگر از insert و برای حذف یک گزینه از delete استفاده میشود .

    برای آنکه بین گزینه های منو خطی قرار گیرد که مثلا بعضی گزینه ها را از بعضی دیگر جدا کند , گزینه ای با caption خط فاصله ایجاد میکنیم و برای قرار دادن خط زیر برای یکی از حروف گزینه به منظور انتخاب گزینه به کمک alt قبل از حرف مورد نظر در caption کاراکتر &را قرار میدهیم : مثال: &file خاصیت enabled : در حین اجرای برنامه تغیر این خاصیت به true و false باعث غیر فعال شدن گزینه میشود .

    مثال : در برنامه رو به رو گزینه open را غیر فعال میکند : mnuopen.enabeld=false ,که در اینجا mnuopen نام گزینه است خاصیت visible : اختصاص مقدار false به این خاصیت گزینه را پنهان میکند .

    خاصیت checked : خاصیت مقدار true به این خاصیت باعث میشود تا کنار گزینه علامت تیک ظاهر شود .

    نحوه وکاربرد منو در ویژوال بیسیک برنامه ۱) چطور میشه در یک فرم یک منو درست کرد که بتوان با فشردن کلید آن را باز نمود؟

    چون منو را بدون استفاده از کلیک انجام میدهیم حتما باید به صورت تقلبی انجام داد ببینید شما منویی به فرمتان اضافه کنید و سپس کلیدی هم اضافه کنید حالا از فرمان popupmenu در ناحیه کدنویسی مربوط به کلید استفاده میکنیم دقیقا به صورت زیر درمیاد: ()Private Sub Command۱_Click PopupMenu mnufile, , ۰, ۰ End Sub مختصات ۰ و ۰ منو را زیر منو اول خواهد برد و شما برای منوهای بعدی باید مختصات را تغیر دهیدیعنی مختصات دقیق x,y زیر منوی مورد نظر را بده خیلی کار سختی نیست چون y همیشه ۰ استالبته نام منوی خودتان را به جای mnufile عوض کنید.

    برنامه ۲) چطوری میشود که کاربر با ورود کردن نام کشور در تکست باکس و فشار دادن کلید،پایتخت اون کشور در تکست باکس دوم مشخص بشه؟

    اول درون فرمت دو تا تکست باکس و یک کامند درست کن خوب در ناحیه کد نویسی مربوط به کامند این رو تایپ کنIf Text۱.Text = “iran” Then Text۲.Text = “TEHRAN”“If Text۱.Text = “germany” Then Text۲.Text = “LONDONحالا اینجوری میتونی پشت سر هم کشور و پایتخت شون رو برای برنامه درست کنی تادلت میخواد کشور و پایتخت بده البته میتونی فارسی هم بنویسی البته با این روش میتونی یک دیکشنری خوب هم درست کنی!

    برنامه ۳) چطور میشه عکسی از سمتی به سمت دیگر به توسط کلیدی انجام شود؟

    در برنامه زیر عکس مورد نظر از سمت چپ به راست حرکت میکند راهنمایی: با استفاده از تایمر میتونی برنامه خودت رو درست کنی اول یک متغیر سراسری به نام a درست کن یک تایمر به فرمت اضافه کن و بعدش خاصیت Enabled اون رو به false تبدیل کن و خاصیت interval تایمرت هم به ۱ تبدیل کن چون در حالت پیش فرض این خاصیت مقدارش ۰ است.

    بعدش کدهای زیر رو در تایمرت قرار بده: For a = 1 TO 5 Left ۱.

    + a 1 = Picture Next بعد یک کنترل picture به فرمت اضافه کن و در سمت چپ فرمت قرارش بده حالا یک کامند درست کن و کد زیر رو در آن تایپ کن: Timer۱.Enabled = Timer کد بالا در حقیقت کارش اینه که وقتی کلید کامند زده شد تایمر رو به کار می اندازه حالا caption کامندت رو به RUN تبدیل کن حلقه های تکرار آشنایی با حلقه های تکرارفرض کنید می خواهیم در ویژوال بیسیک برنامه ای بنویسیم که اعداد ۱ تا ۵ را روی فرم چاپ کند , شاید فکر کنید که به سادگی و با استفاده از دستور Print می توان این کار را انجام داد و فقط باید بنویسیم : جهت چاپ اعداد روم فرم باید آن را در روال Form_Activate بنویسیم : Print1 Print2 Print3 Print4 Print5 برنامه بالا درست است که اعداد ۱ تا ۵ را زیر هم روی فرم چاپ می کند اما واقعاً این دستور منطقی است؟

    اگر می خواستید برنامه ای بنویسید که اعداد ۱ تا ۱۰۰ را روی فرم چاپ کند آیا باز هم حوصله می کردید و صد تا دستور Print می نوشتید؟

    کاملاً مشخص است که راه حل فوق برای حل این مسئله منطقی نیست.

    ویژوال بیسیک برای حل این مشکل از حلقه های تکرار استفاده می کند.

    با استفاده از حلقه های تکرار به راحتی می توانیم اعداد ا تا ۵ را تنها با چند خط کد نویسی چاپ کنیم.

    حلقه تکرارfor … next: روش استفاده را با یک مثال شرح می دهیم: for i=1 to 5 Print i Next i بعد از For ما نامی را برای شمارنده در نظر می گیریم .

    سپس علامت مساوی را قرار می دهیم و تعداد دفعات تکرار را تعریف می کنیم.

    در خط دوم شمارنده را پرینت میکنیم و خط سوم بدین مفهوم است که حلقه شمارنده مجدداً با مقدار جدید به اول باز می گردد و عملیات مربوطه را تکرار می کند.

    این حلقه ۵ بار تکرار می شود و در پایان اعداد ۱ تا ۵ را پشت سر هم و روی فرم چاپ می کند.

    نکات قابل توجه : · حلقه های تکرار می تواند گام کاهشی و افزایشی هم داشته باشد که با Step آن را مشخص می کنیم.

    · جهت چاپ اعداد روم فرم باید آن را در روال Form_Activate بنویسیم یا خاصیت AutoRedraw در پنجره خصوصیات Form_Load برابر Ture قرار می دهیم.

    · حلقه تکرار می تواند از هر عددی شروع شود و به هر عددی ختم شود.

    · بهتر است شمارنده را همیشه با یک حرف انگلیسی نام گذاری کنیم تا دچار سردرگمی نشویم.

    قطعه برنامه زیر اعداد ۱ تا ۵ را روی فرم زیر هم چاپ می کند : For i= 5 to 1 step -1 Print i Next i (100)آشنایی با کنترل Timer و ساخت یک برنامه شبیه محافظ نمایش (screen server) کنترل تایمر : در جعبه اشیا وجود دارد و شکل یک ساعت است.

    نام این شیء Timer می باشد.خاصیت های مهم کنترل تایمر : · خاصیت Interval : فاصله ی زمانی بر حسب میلی ثانیه ( هر ۱۰۰۰ میلی ثانیه معادل ۱ ثانیه میباشد) · خاصیت Enable : جهت فعال و غیر فعال کردن کنترل تایمر · خاصیت Name : جهت تعویض نام کنترل ( به صورت پیش فرض Timer۱ است ) دستور نمایش ساعت با استفاده از کنترل تایمر : Private sub timer1_timer() Timer1.interval=1000 Format (now "h,s:m=label1.caption) End sub نکته:اینکه احتیاج به اشیاء Label و Timer دارید.

    نام پیش فرض اشیاء را تغییر ندهید.ساخت یک برنامه شبیه محافظ نمایش (Server Screen) کد های زیر را وارد نمائید : Private sub form_load () Dim inti as integer Pic.autoredraw=true Pic.backcolor= qbackcolor(15) Pic.scallmode=rbpixels Pic.tabindex=false End sub Private sub timer1_timer() Dim inti,inty,intix,intic as integer Timer randomize For i= 1 to 50 Pic.scalewith= int(rnd*intx) Pic.scalhight= int(rnd*inty) Intr= int(rnd*40) Pic.circle(intx,inty),intr,qbcolor(intc) جهت تولید دایره در کادر تصویر :اشیاء مورد نیاز : کنترل تصویر ( Picture ) و کنترل Timer نکته : دستور RND یک عدد تصادفی تولید می کند و دستور INT باعث می شود اعداد تولید شده از حالت اعشاری به حالت صحیح تبدیل شوند.

    همچنین قبلاً درباره ی دستور FOR نیز صحبت کرده ایم.نکته : نام اشیاء را مطابق مثال تغییر دهید.

    در قسمت هشتم آموزش برنامه نویسی ویژوال بیسیک ۶ - با توجه به مقالات قبلی و آموزش های داده شده - چند برنامه می نویسیم که با توضیح کامل برای شما گذاشته ام.

    برنامه ۱) چطور میشه در یک فرم یک منو درست کرد که بتوان با فشردن کلید آن را باز نمود؟چون منو را بدون استفاده از کلیک انجام میدهیم حتما باید به صورت تقلبی انجام دادببینید شما منویی به فرمتان اضافه کنید و سپس کلیدی هم اضافه کنید حالا از فرمان popupmenu در ناحیه کدنویسی مربوط به کلید استفاده میکنیم دقیقا به صورت زیر درمیاد:privatr sub command1_click() Popupmenu mnufile End sub مختصات ۰ و ۰ منو را زیر منو اول خواهد برد و شما برای منوهای بعدی باید مختصات را تغیر دهیدیعنی مختصات دقیق x,y زیر منوی مورد نظر را بده خیلی کار سختی نیست چون y همیشه ۰ است البته نام منوی خودتان را به جای mnufile عوض کنید.

    برنامه ۲) به چه صورت می شود که کاربر با وارد کردن نام کشور در تکست باکس و فشار دادن کلید،پایتخت ان کشور در تکست باکس دوم مشخص بشود؟

    اول درون فرمت دو تا تکست باکس و یک کامند درست کنید خوب در ناحیه کد نویسی مربوط به کامند این را تایپ کنیدiftext1.text="londan" then text1.text="iran" If text2.text="ermany" then text1.text="" حالا به اینصورت میتوانید پشت سر هم کشور و پایتخت را برای برنامه درست کنید البته میتوانید فارسی هم بنویسید

  • تاریخچه ای درباره ویژوال بیسیک 1
    ویژوال بیسیک چیست؟ 1
    مراحل نصب ویژوال بیسیک 3
    راه اندازی ویژوال بیسیک 3
    اجزای سازنده برنامه ویژوال بیسیک 4
    برنامه نویسی شئ گرا 5
    محیط کلی نرم افزار ویژوال بیسیک 6
    انواع داده و چند اصطلاح در ویژوال بیسیک 12
    نحوه کد نویسی در ویژوال بیسیک 15
    یک نمونه برنامه در ویژوال بیسیک 18
    چند مشخصه در ویژوال بیسیک 20
    ساخت منو 23
    حلقه های تکرار 27
    آشنایی با کنترل تایمرو ساخت یک برنامه شبیه محافظ نمایش ( ScrennServer ) 35
    آشنایی باآرایه 36
    تو لید اعداد تصادفی 38
    اشیاء مختلف در ویژوال بیسیک 39
    شکل حرفه ای برنامه نویسی در ویژوال بیسیک 40

از امروز قصد دارم آموزش آموزش برنامه نويسي به زبان ويژوال بيسيک و در آينده نزديک با آموزش ويژوال بيسيک دات نت براي شروع آموزش برنامه نويسي بهتره از زبان بيسيک شروع کنيد و با مفاهيم برنامه نويسي در حالت کلي آشنا تر بشويد در 3 يا 4 پست آينده با آمو

ويژوال بيسيک به شما اين امکان رو مي ده که يک برنامه تحت ويندوز رو، تنها با کشيدن و انداختن چند کنترل بر روي فرمي که از پيش براي شما آماده شده، و تنها با نوشتن چند قطعه کد کوچک براي کارهايي که از ويژوال بيسيک مي خواهيد انجام بده، بسازيد. خوب، از اين

تاريخچه ويژوال بيسيک .NET ويژوال بيسيک .NET توسعه يافته BASIC مي باشد. BASIC توسط پروفسور John Kemeny و Thomas Kurtz از کالج Dartmouth براي نوشتن برنامه هاي ساده ايجاد شد و اين طراحي از اواسط دهه 1960 آغاز گرديد. هدف از BASIC اوليه, آموزش برنامه

تاريخچه ويژوال بيسيک .NET ويژوال بيسيک .NET توسعه يافته BASIC مي باشد. BASIC توسط پروفسور John Kemeny و Thomas Kurtz از کالج Dartmouth براي نوشتن برنامه هاي ساده ايجاد شد و اين طراحي از اواسط دهه 1960 آغاز گرديد. هدف از BASIC اوليه, آموزش برنامه

تاريخچه ويژوال بيسيک شرکت ميکروسافت قبل از رسيدن ويژوال بيسيک نسخه هايي از ويرايش بيسيک را توسعه داد.ويرايشهايي چون MBASIC,GWBASIC,BASICA,Quick Basic,QBASIC هر يک بنحوي در پيشرفت وتوسعه اين زبان دخيل بوده اند. زبان بيسيک يک زبان اينترپرتري بود.با و

مقدمه: امروزه علم کامپیوتر پیشرفت شگرفی در کلیه ‌ علوم و صنایع به وجود آورده است و با پیشرفت این علوم مسائل مربوط به کامپیوتر نیز پیشرفت شگرفی داشته است از جمله می‌توان به پیشرفت در بانک‌های اطلاعاتی اشاره نمود که از جدید‌ترین و مهمترین آن‌ها می‌توان به Visual basic اشاره نمود. در اینجا سعی شده است مطالبی در جهت معرفی این نرم‌افزار تقدیم گردد. فصل اول نرم افزار ویژوال بیسیک ...

برنامه‌نويسي رايانه در فرهنگ واژه غير متخصصين ممکن است به تمام پروژه ساخت نرم‌افزار يا برنامه? رايانه‌اي گفته شود. با اين همه برنامه‌نويسي تنها بخشي از فرآيند توسعه نرم‌افزار يا برنامه رايانه‌اي است. اهميت، توجه و منابع اختصاص داده شده به برنامه‌نوي

يک برنامه کامپيوتري ، از مجموعه اي دستورالعمل که نوع و نحوه انجام يک فعاليت را براي کامپيوتر مشخص مي نمايند ، تشکيل مي گردد. دستورالعمل هاي نوشته شده بعنوان نمونه ممکن است به کامپيوتر اعلام نمايند که تعدادي از اعداد را با يکديگر جمع و يا دو عدد را ب

چکیده این پروژه شامل مراحل ساخت یک سیستم نرم افزاری محاسبه حقوق یک شرکت است که در آن از زبان های SQL و Delphi استفاده شده است که در حال حاضر از زبان های رایج برای ایجاد پایگاه داده است. که ما با استفاده از زبان SQL پایگاه داده مردنظر را ایجاد کرده و تمام مراحل برنامه نویسی آن و کارهای را که سیستم باید انجام دهد را با استفاده از Delphi شبیه سازی می کنیم. در این پروژه سعی شده است ...

در اين مقاله بر کاربرد SQL Server 2000 و VB.NET به طور مختصر توضيحاتي خواهيم داد و هم چنين عملکرد نرم افزار کتابخانه را بررسي خواهيم نمود . SQL Server MS مرتباً سهم بيشتري از بازار را به خود اختصاص مي دهد و يک سيستم مديريت پايگاه داده رابطه اي سروي

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول