حافظه(RAM(Random Access Memory شناخته ترین نوع حافظه در دنیای کامپیوتر است .
روش دستیابی به این نوع از حافظه ها تصادفی است .
چون می توان به هر سلول حافظه مستقیما دستیابی پیدا کرد .
در مقابل حافظه های RAM ، حافظه های(SAM(Serial Access Memory وجود دارند.
حافظه های SAM اطلاعات را در مجموعه ای از سلول های حافظه ذخیره و صرفا امکان دستیابی به آنها بصورت ترتیبی وجود خواهد داشت.
( نظیر نوار کاست ) در صورتیکه داده مورد نظر در محل جاری نباشد هر یک از سلول های حافظه به ترتیب بررسی شده تا داده مورد نظر پیدا گردد.
حافظه های SAM در مواردیکه پردازش داده ها الزاما بصورت ترتیبی خواهد بود مفید می باشند ( نظیر حافظه موجود بر روی کارت های گرافیک ).
داده های ذخیره شده در حافظه RAM با هر اولویت دلخواه قابل دستیابی خواهند بود.
این حافظه بعنوان حافظه با دسترسی تصادفی نامیده شده است، بدلیل اینکه می توانیم به هر سلول حافظه مستقیما دستیابی داشته باشیم.
در اصل این حافظه بعد از CPU ، مهمترین بخش اجرایی کامپیوتر به حساب می آید.
مثل ریز پردازنده، تراشه حافظه از یک مدار یکپارچه یا IC می باشد که از میلیونها ترانزیستور و خازن ساخته شده است.
در بیشتر این حافظه ها، DRAM یا حافظه با دسترسی تصادفی پویا، یک زوج ترانزیستور و خازن برای ایجاد یک سلول حافظه وجود دارد که نمایانگر یک بیت از اطلاعات است.
چنین خازنی بیت اطلاعاتی 0 یا 1 را نگاهداری می کند.
ترانزیستور بعنوان سوئیچی عمل می کند که امکان اینکه مدارات کنترل روی تراشه حافظه ، خازن یا تغییر موقعیت را بخوانند را فراهم می آورد.
خازن مثل ظرف کوچکی است که توانائی ذخیره الکترونها را دارا می باشد.
جهت ذخیره یک 1 در سلول حافظه، خازن از الکترونها پرمی گردد و برای ذخیره یک 0 آن خازن خالی می گردد.
انواع حافظه RAM عبارتند از: SPAM یا حافظه با دسترسی تصادفی ایستا: برای هر سل حافظه از چندین (چهار تاشش) ترانزیستور استفاده می نماید و در هر سلول خازن وجود ندارد.
این حافظه برای حافظه Cache استفاده می گردد.
حافظه DRAM یا حافظه با دسترسی تصادفی پویا: دارای سلولهای حافظه، با یک زوج ترانزیستور و خازن است و نیاز به Refresh دائم دارد.
حافظه FPM DRAM : شکل اصلی DRAM بوده که تا زمان مرحله نهایی استقرار یک بیت اطلاعات و خواندن بیت، قبل از شروع بیت دیگر، منتظر می ماند.
حداکثر سرعت انتقال به حافظه پنهان ال دو ، 176 مگابایت در هر ثانیه است.
این حافظه را حافظه فرار میگویند.با قطع جریان برق اطلاعات آن پاک میشود.وظیفه آن اجرای برنامه هاست.در واقع تمام برنامه ها برای اینکه اجرا شوند بایستی به حافظه Ram منتقل شوند.این وع حافظه ساختار پیچیده ای دارد که به دلیل نوع وظیفه آنها اجتناب ناپذیره.
حافظه Ram از ۴ قسمت مختلف تشکیل شده که در زیر آمده است:
convetionall:این قسمت که 640kb است اولین قسمت حافظه Ram میباشد.این قسمت محیطی است که سیستم عامل Dos و تمام برنامه های تحت آن اجرا میشود.به برنامه هایی که در محیط یک سیستم عامل اجرا میشوند برنامه های تحت آن سیستم عامل گویند.
U.M.B:این قسمت که به حافظه فوقانی معروف است٬ قسمت بسیار مهمی از حافظه Ram میباشد.با استفاده از دستوراتی میتوان برنامه های تحت Dos را در این محل قرار داد.
H.M.A:این قسمت نیز محل نگهداری اطلاعات سخت افزاری میباشد.که اغلب فضاهای آن رزرو شده است.
Extended Memory:به بقیه فضای Ram (به جز آنهایی که در بالا آمد!) گفته میشود.به معنای حافظه گسترده.این قسمت بسته به فضای Ram دارای مقدار متفاوتی هست.
مبانی اولیه حافظه
با اینکه می توان واژه حافظه را بر هر نوع وسیله ذخیره سازی الکترونیکی اطلاق کرد، ولی اغلب از واژه فوق برای مشخص نمودن حافظه های سریع با قابلیت ذخیره سازی موقت استفاده بعمل می آید.
در صورتیکه پردازنده مجبور باشد برای بازیابی اطلاعات مورد نیاز خود بصورت دائم از هارد دیسک استفاده نماید، قطعا سرعت عملیات پردازنده ( با آن سرعت بالا) کند خواهد گردید.
زمانیکه اطلاعات مورد نیاز پردازنده در حافظه ذخیره گردند، سرعت عملیات پردازنده از بعد دستیابی به داده های مورد نیاز بیشتر خواهد گردید.
از حافظه های متعددی بمنظور نگهداری موقت اطلاعات استفاده می گردد.
مجموعه متنوعی ازانواع حافظه ها وجود دارد .
پردازنده با توجه به ساختار سلسله مراتبی فوق به آنها دستیابی پیدا خواهد کرد.
زمانیکه در سطح حافظه های دائمی نظیر هارد و یا حافظه دستگاههائی نظیر صفحه کلید، اطلاعاتی موجود باشد که پردازنده قصد استفاده از آنان را داشته باشد ، می بایست اطلاعات فوق از طریق حافظه RAM در اختیار پردازنده قرار گیرند.
در ادامه پردازنده اطلاعات و داده های مورد نیاز خود را در حافظه Cache و دستورالعمل های خاص عملیاتی خود را در رجیسترها ذخیره می نماید.
تمام عناصر سخت افزاری ( پردازنده، هارد دیسک ، حافظه و ...) و عناصر نرم افزاری ( سیستم عامل و...) بصورت یک گروه عملیاتی بکمک یکدیگر وظایف محوله را انجام می دهند .
بدون شک در این گروه حافظه دارای جایگاهی خاص است .
از زمانیکه کامپیوتر روشن تا زمانیکه خاموش می گردد ، پردازنده بصورت پیوسته و دائم از حافظه استفاده می نماید.
بلافاصله پس از روشن نمودن کامپیوتر اطلاعات اولیه ( برنامه POST) از حافظه ROM فعال شده و در ادامه وضعیت حافظه از نظر سالم بودن بررسی می گردد ( عملیات سریع خواندن ، نوشتن ) .در مرحله بعد کامپیوتر BIOS را ازطریق ROM فعال خواهد کرد.
BIOS اطلاعات اولیه و ضروری در رابطه با دستگاههای ذخیره سازی، وضعیت درایوی که می بایست فرآیند بوت از آنجا آغاز گردد، امنیت و ...
را مشخص می نماید.
در مرحله بعد سیستم عامل از هارد به درون حافظه RAM استقرار خواهد یافت .
بخش های مهم و حیاتی سیستم عامل تا زمانیکه سیستم روشن است در حافظه ماندگار خواهند بود.
در ادامه و زمانیکه یک برنامه توسط کاربر فعال می گردد، برنامه فوق در حافظه RAM مستقر خواهد شد.
پس از استقرار یک برنامه در حافظه و آغاز سرویس دهی توسط برنامه مورد نظر در صورت ضرورت فایل های مورد نیاز برنامه فوق، در حافظه مستقر خواهند شد.و در نهایت زمانیکه به حیات یک برنامه خاتمه داده می شود (Close) و یا یک فایل ذخیره می گردد ، اطلاعات بر روی یک رسانه ذخیره سازی دائم ذخیره و نهایتا حافظه از وجود برنامه و فایل های مرتبط ، پاکسازی !
می گردد.
همانگونه که اشاره گردید در هر زمان که اطلاعاتی ، مورد نیاز پردازنده باشد، می بایست اطلاعات درخواستی در حافظه RAM مستقر تا زمینه استفاده از آنان توسط پردازنده فراهم گردد.
چرخه درخواست اطلاعات موجود درRAM توسط پردازنده ، پردازش اطلاعات توسط پردازنده و نوشتن اطلاعات جدید در حافظه یک سیکل کاملا پیوسته بوده و در اکثر کامپیوترها سیکل فوق ممکن است در هر ثانیه میلیون ها مرتبه تکرار گردد.
مبانی اولیه حافظه با اینکه می توان واژه " حافظه " را بر هر نوع وسیله ذخیره سازی الکترونیکی اطلاق کرد، ولی اغلب از واژه فوق برای مشخص نمودن حافظه های سریع با قابلیت ذخیره سازی موقت استفاده بعمل می آید.
در صورتیکه پردازنده مجبور باشد برای بازیابی اطلاعات مورد نیاز خود بصورت دائم از هارد دیسک استفاده نماید، قطعا" سرعت عملیات پردازنده ( با آن سرعت بالا) کند خواهد گردید.
مجموعه متنوعی ازانواع حافظه ها وجود دارد .
تمام عناصر سخت افزاری ( پردازنده، هارد دیسک ، حافظه و ...) و عناصر نرم افزاری ( سیستم عامل و...) بصورت یک گروه عملیاتی بکمک یکدیگر وظایف محوله را انجام می دهند .
بدون شک در این گروه " حافظه " دارای جایگاهی خاص است .
پس از استقرار یک برنامه در حافظه و آغاز سرویس دهی توسط برنامه مورد نظر در صورت ضرورت فایل های مورد نیاز برنامه فوق، در حافظه مستقر خواهند شد.و در نهایت زمانیکه به حیات یک برنامه خاتمه داده می شود (Close) و یا یک فایل ذخیره می گردد ، اطلاعات بر روی یک رسانه ذخیره سازی دائم ذخیره و نهایتا" حافظه از وجود برنامه و فایل های مرتبط ، پاکسازی !
همانگونه که اشاره گردید در هر زمان که اطلاعاتی ، مورد نیاز پردازنده باشد، می بایست اطلاعات درخواستی در حافظه RAM مستقر تا زمینه استفاده از آنان توسط پردازنده فراهم گردد.
چرخه درخواست اطلاعات موجود درRAM توسط پردازنده ، پردازش اطلاعات توسط پردازنده و نوشتن اطلاعات جدید در حافظه یک سیکل کاملا" پیوسته بوده و در اکثر کامپیوترها سیکل فوق ممکن است در هر ثانیه میلیون ها مرتبه تکرار گردد.
به محل ذخیره کردن محاسباتی که توسط کامپیوتر انجام میگیرد حافظه گویند.
در کامپیوتر ها دو نوع متداول حافظه وجود دارد.
در واقع حافظه اصلی کامپیوتر شامل دو بخش است : حافظه فقط خواندنی (ROM) و حافظه با دسترسی تصادفی (RAM) مبانی حافظه های RAM حافظه RAM ، یک تراشه مدار مجتمع (IC) بوده که از میلیون ها ترانزیستور و خازن تشکیل شده است .در اغلب حافظه ها با استفاده و بکارگیری یک خازن و یک ترانزیستور می توان یک سلول را ایجاد کرد.
سلول فوق قادر به نگهداری یک بیت داده خواهد بود.
خازن اطلاعات مربوط به بیت را که یک و یا صفر است ، در خود نگهداری خواهد کرد.عملکرد ترانزیستور مشابه یک سوییچ بوده که امکان کنترل مدارات موجود بر روی تراشه حافظه را بمنظور خواندن مقدار ذخیره شده در خازن و یا تغییر وضعیت مربوط به آن ، فراهم می نماید.خازن مشابه یک ظرف ( سطل) بوده که قادر به نگهداری الکترون ها است .
بمنظور ذخیره سازی مقدار" یک" در حافظه، ظرف فوق می بایست از الکترونها پر گردد.
برای ذخیره سازی مقدار صفر، می بایست ظرف فوق خالی گردد.مسئله مهم در رابطه با خازن، نشت اطلاعات است ( وجود سوراخ در ظرف ) بدین ترتیب پس از گذشت چندین میلی ثانیه یک ظرف مملو از الکترون تخلیه می گردد.
بنابراین بمنظور اینکه حافظه بصورت پویا اطلاعات خود را نگهداری نماید ، می بایست پردازنده و یا " کنترل کننده حافظه " قبل از تخلیه شدن خازن، مکلف به شارژ مجدد آن بمنظور نگهداری مقدار "یک" باشند.بدین منظور کنترل کننده حافظه اطلاعات حافظه را خوانده و مجددا" اطلاعات را بازنویسی می نماید.عملیات فوق (Refresh)، هزاران مرتبه در یک ثانیه تکرار خواهد شد.علت نامگذاری DRAM بدین دلیل است که این نوع حافظه ها مجبور به بازخوانی اطلاعات بصورت پویا خواهند بود.
فرآیند تکراری " بازخوانی / بازنویسی اطلاعات" در این نوع حافظه ها باعث می شود که زمان تلف و سرعت حافظه کند گردد.
سلول های حافظه بر روی یک تراشه سیلیکون و بصورت آرایه ای مشتمل از ستون ها ( خطوط بیت ) و سطرها ( خطوط کلمات) تشکیل می گردند.
نقطه تلاقی یک سطر و ستون بیانگر آدرس سلول حافظه است .
حافظه های DRAM با ارسال یک شارژ به ستون مورد نظر باعث فعال شدن ترانزیستور در هر بیت ستون، خواهند شد.در زمان نوشتن خطوط سطر شامل وضعیتی خواهند شد که خازن می بایست به آن وضعیت تبدیل گردد.
در زمان خواندن Sense-amplifier ، سطح شارژ موجود در خازن را اندازه گیری می نماید.
در صورتیکه سطح فوق بیش از پنجاه درصد باشد مقدار "یک" خوانده شده و در غیراینصورت مقدار "صفر" خوانده خواهد شد.
مدت زمان انجام عملیات فوق بسیار کوتاه بوده و بر حسب نانوثانیه ( یک میلیاردم ثانیه ) اندازه گیری می گردد.
تراشه حافظه ای که دارای سرعت 70 نانوثانیه است ، 70 نانو ثانیه طول خواهد کشید تا عملیات خواندن و بازنویسی هر سلول را انجام دهد.
سلول های حافظه در صورتیکه از روش هائی بمنظور اخذ اطلاعات موجود در سلول ها استفاده ننمایند، بتنهائی فاقد ارزش خواهند بود.
بنابراین لازم است سلول های حافظه دارای یک زیرساخت کامل حمایتی از مدارات خاص دیگر باشند.مدارات فوق عملیات زیر را انجام خواهند داد : مشخص نمودن هر سطر و ستون (انتخاب آدرس سطر و انتخاب آدرس ستون ) نگهداری وضعیت بازخوانی و باز نویسی داده ها ( شمارنده ) خواندن و برگرداندن سیگنال از یک سلول ( Sense amplifier) اعلام خبر به یک سلول که می بایست شارژ گردد و یا ضرورتی به شارژ وجود ندارد ( Write enable) سایر عملیات مربوط به "کنترل کننده حافظه" شامل مواردی نظیر : مشخص نمودن نوع سرعت ، میزان حافظه و بررسی خطاء است .
حافظه های SRAM دارای یک تکنولوژی کاملا" متفاوت می باشند.
در این نوع از حافظه ها از فلیپ فلاپ برای ذخیره سازی هر بیت حافظه استفاده می گردد.
یک فلیپ فلاپ برای یک سلول حافظه، از چهار تا شش ترانزیستور استفاده می کند .
حافظه های SRAM نیازمند بازخوانی / بازنویسی اطلاعات نخواهند بود، بنابراین سرعت این نوع از حافظه ها بمراتب از حافظه های DRAM بیشتر است .با توجه به اینکه حافظه های SRAM از بخش های متعددی تشکیل می گردد، فضای استفاده شده آنها بر روی یک تراشه بمراتب بیشتر از یک سلول حافظه از نوع DRAM خواهد بود.
در چنین مواردی میزان حافظه بر روی یک تراشه کاهش پیدا کرده و همین امر می تواند باعث افزایش قیمت این نوع از حافظه ها گردد.
بنابراین حافظه های SRAM سریع و گران و حافظه های DRAM ارزان و کند می باشند .
با توجه به موضوع فوق ، از حافظه های SRAM بمنظور افزایش سرعت پردازنده ( استفاده از Cache) و از حافظه های DRAM برای فضای حافظه RAM در کامپیوتر استفاده می گردد.
RAM سر نام عبارت (Random Access Memory ) به مفهوم حافظه با دستیابی مستقیم یا دستیابی تصادفی ، محلی است که دستورالعمل ها و داده های برنامه در آن ذخیره میشوند.
بطوری که مستقیماً برای واحد پردازش مرکزی (CPU) قابل دستیابی باشند.
RAM حافظه خواندنی / نوشتنی نیز نامیده میشود.
لازم به ذکر است که با قطع ناگهانی برق تمام اطلاعات این حافظه از بین خواهد رفت .
:: مدیریت حافظه RAM این نرم افزار یه برنامه هوشمند مدیریت حافظه است که باعث میشه ، برنامه هاى کامپیوترتون بهتر و سریعتر انجام بشه .
این برنامه حافظه Ram ، که توسط ویندوز و سایر برنامه ها ، اشغال شدن رو ، پاک میکنه .
این نرم افزار شامل برنامه مدیریت Cache و Startup است .که به شما توانائى بهینه سازى اجراى ویندوز رو میده .
از ویژگى هاى این برنامه میشه اینا رو نام برد : بهینه سازى فضاى Ram با پاکسازى آن ؛ ساخت شورت کات از برنامه هاى مورد علاقه ، باعث میشه که قبل از اجراى اونها حافظه Ram براى اجراى بهتر اونها ، پاک بشه .
مدیریت Startup ؛ بهینه سازى Cache ؛ نمایش فضاى خالى Ram و CPU .
ضمنا آدرس فایل کرک تو کامنت ها موجوده ارتقا حافظه RAM افزودن حافظه به یک سیستم ،یکی از مفیدترین موارد ارتقا سیستم می باشد که شما می توانید اجرا نمائید.از طرف دیگر این گزینه ارتقا،یکی از ارزان ترین موارد ارتقا سیستم می باشد.بالاخص هنگامی که شما افزایش قابلیت سیستم های عامل ویندوز 9X/Me،ویندوز NT/2000/XP را درنظربگیرید که با این کار امکان دسترسی بیشتر را برای آن ها فراهم می نمائید.در برخی موارد،دوبرابر کردن حافظه می تواند سرعت یک کامپیوتر را نیز دوبرابرکند.
در این مقاله ،افزودن حافظه RAM و انتخاب تراشه های حافظه ،نصب و تست حافظه نصب شده را مورد بحث قرار می دهیم .
استراتژی ها و گزینه های ارتقا حافظه افزودن حافظه می تواند یک راه حل ارزان قیمت محسوب گردد.با افزودن مقدار نسبتا کمی ماژول های حافظه به سیستم می توانید راندمان عملکرد سیستم را به شدت افزایش دهید.
چگونه باید حافظه را به کامپیوتر اضافه نمود?برای انجام این کار دوراه وجود دارد: O افزودن حافظه در اسلات های خالی روی مادربرد O جایگزین نمودن حافظه فعلی مادربرد با حافظه پرظرفیت تر اگر شما قصد ارتقا به یک سیستم کامپیوتری قدرتمندتر را دارید،معمولا نمی توانید حافظه سیستم قبلی خود را مورد استفاده قرار دهید.اغلب اوقات بهترین گزینه استفاده از یک حافظه بهینه می باشد که مادربرد جدید شما قادر به پشتیبانی از آن هست .
اطمینان حاصل کنید که بطور دقیق نیازهای آتی سیستم خود را بلحاظ سرعت محاسبه و نیازهای سیستم عامل چند وظیفه ای ،مدنظر قرار داده اید.
قبل از آنکه حافظه RAM را به یک سیستم اضافه کنید،می بایست تراشه های حافظه مورد نیاز برای سیستم خود را تعیین نمائید.کتابچه های راهنمای سیستم شما حاوی این اطلاعات می باشد.اگر شما نیاز به جایگزین ساختن یک ماژول حافظه معیوب دارید و کتابچه راهنمای سیستم خود را در اختیار ندارید،می توانید با بررسی حافظه های از قبل نصب شده روی سیستم خود،نوع ماژول حافظه مناسب را تعیین کنید.هر ماژول حافظه دارای یک مارک یا برچسب می باشد که ظرفیت ماژول و سرعت آنرا نشان میدهد.ظرفیت و سرعت حافظه RAM در این مقاله مورد بحث قرار خواهد گرفت .
اگر کتابچه راهنمای سیستم شما موجود نمی باشد و شرکت سازنده اطلاعات فنی لازم را دراختیار شما قرار نمیدهد،کیس سیستم را باز نموده و اطلاعات روی تراشه حافظه را با دقت خوانده و یادداشت کنید سپس به یک فروشگاه کامپیوتری محلی مراجعه نموده و در مورد تعیین تراشه های RAM مناسب از آن ها کمک بخواهید.افزودن ماژول های نامناسب به یک سیستم می تواند عدم قابلیت اعتماد حافظه و عملکرد نامناسب سیستم رابه ارمغان آورد.
توجه :قبل از ارتقا یک سیستم پنتیوم قدیمی به بیش از 64 مگابایت حافظه RAM،اطمینان حاصل کنید که چیپ ست شما از حافظه کاشه بیشتر از 64 مگابایت پشتیبانی می کند.افزودن حافظه RAM فراتر از مقدار پشتیبانی شده بوسیله حافظه کاشه L2،عملکرد سیستم را کند خواهد نمود.پردازنده ای پنتیوم II و بعد از آن مثل تراشه آتلون و دوران ،دارای کنترلر کاشه L2 درداخل پردازنده می باشند که امکان استفاده از حافظه کاشه به میزان 1 گیگابایت یا4 گیکابایت روی اغلب مدل های جدیدتر را فراهم می سازد.با توجه به قیمت بالاتر ماژول های حافظه نوع SIMM به ازای هر مگابایت (در مقایسه با حافظه های SDRAMو DDR-SDRAMو) گاهی اوقات تعویض مادربرد،پردازنده و حافظه با قطعات جدیدتر اقتصادی تر بنظر می رسند.
انتخاب و نصب حافظه اگر شما یک مادربرد را با افزودن حافظه ارتقا می دهید،از دستورالعمل های شرکت سازنده در مورد تراشه های حافظه یا ماژول های آن پیروی کنید.حافظه های اصلی کامپیوتر در فاکتورشکل های گوناگونی مثل SIMM،DIMMو RIMMو عرضه می گردند.
بدون توجه به نوع ماژول حافظه ای که شما در اختیار دارید،تراشه های حافظه در غالب بانک های حافظه نصب می شوند.یک بانک حافظه ،مجموعه ای از تراشه های حافظه است که یک ردیف کامل از حافظه را تشکیل می دهد.پردازنده شما،در هر بار عبور،یک ردیف از حافظه را می خواند.یک بانک حافظه کار نمی کند مگر آنکه کل ردیف با تراشه های حافظه پر شود.
نصب حافظه اضافی روی مادربرد شما،روشی آسان برای افزودن حافظه به کامپیوتر می باشد.اغلب سیستم ها دارای حداقل یک بانک حافظه خالی می باشند که در آنجا شما می توانید حافظه اضافی را بعدا به سیستم خود اضافه کنید.
درصورتیکه سیستم شما به حافظه دوکاناله نیاز دارد،می بایست از دو ماژول حافظه مشابه (هم اندازه ،هم سرعت و هم نوع) استفاده کنید.
خرید حافظه هنگام خرید حافظه ،چند مساله وجود دارد که می بایست مدنظر قرار گیرد.برخی از آن ها مرتبط با مساله ساخت و توزیع حافظه هستند درحالیکه موارد دیگر مربوط به نوع حافظه ایست که شما خریداری می کنید.در این قسمت مقاله برخی از مسائل قابل توجه هنگام خرید حافظه مورد بحث قرار می گیرد.
تامین کنندگان تراشه های حافظه شرکت های زیادی اقدام به فروش حافظه کامپیوتر می نمایند اما تعداد محدودی از شرکت ها درواقع سازنده حافظه محسوب می شوند.درحقیقت فقط چند شرکت هستند که تراشه های حافظه را می سازند اما تعداد بیشتری از شرکت ها اقدام به ساخت ماژول های حافظه همانند SIMM،BIMMو RIMMو می نمایند.اغلب شرکت هایی که تراشه های واقعی RAM را می سازند،همچنین ماژول های مربوطه را نیز تولید می نمایند.اگرچه شرکت های دیگر صرفا ماژول ها را می سازند.این شرکت ها،تراشه های حافظه را از چندین شرکت سازنده تراشه خریداری نموده و سپس ماژول های مربوط به این تراشه ها را تولید می کنند.درنهایت برخی شرکت ها صرفا یا فقط تراشه ها را می سازند و یا صرفا فقط ماژول ها را تولید می کنند در این حالت ،شرکت های مذکور از ماژول های تولید شده بوسیله شرکت های دیگر استفاده نموده و از مارک خود روی این ماژول ها استفاده می نمایند.
ماژول های حافظه ساخته شده بوسیله شرکت های سازنده تراشه ،ماژول های دست اول نامیده می شوند در حالیکه موارد تولید شده بوسیله سازندگانی که تراشه تولید نمی کنند،ماژول های دسته دوم و در نهایت ماژول هایی که بسادگی تحت یک نام مختلف بعنوان ماژول های دسته اول یا دوم نامگذاری مجدد می گردند،ماژول های دسته سوم نامیده می شوند.
سازندگان دسته اول (که در آنجا یک شرکت هم تراشه و هم ماژول را می سازد) شامل شرکت های میکرون ،Infineon، سامسونگ ، میتسوبیشی، توشیبا، NEC و شرکتهای دیگر می باشند.شرکت های طرف ثانی که صرفا ماژول های حافظه را می سازند شامل شرکت Kingeston/Viking/Simple Tech/Smart/Mushkin.OCZ Technologies می باشند.
در سطح طرف ثالث شما حافظه را از یک شرکت سازنده نمی خرید بلکه از یک تاجر خریداری می نمائید.
اغلب سازندگان بزرگ حافظه ،کمیت های کوچکی از تراشه های حافظه را به کاربران نهایی نمی فروشند اما برخی از این شرکت ها اقدام به تاسیس فروشگاه هایی نموده اند که مستقیما حافظه های تولید شده را در اختیار مصرف کننده نهایی قرار میدهند.دوتا از بزرگترین شرکت های سازنده حافظه در دنیا (سامسونگ و میکرون ) دارای فروشگاه های عرضه مستقیم محصولات هستند که می توان از آن ها مستقیما خرید نمود.
SIMM هنگام خرید SIMMها،مسائل اصلی که می بایست مد نظر قرار گیرد،به شرح ذیل می باشد: O آیا شما به نسخه های FPM(Fast Page mode() یا (extended data out) نیاز دارید.
O آیا شما به ECCیا non-ECCا نیاز دارید?
O به چه درجات سرعتی در حافظه نیاز دارید?
اغلب سیستم های پنتیوم بعد از 1995از EDO SIMMز استفاده نمودند که از نوع non-ECCبود و دارای زمان دسترسی 60 نانوثانیه می باشد.اگر سیستم شما قدیمی تر از این مورد می باشد،نیاز به نسخه های FPM خواهید داشت .انواع FPMو EDOو در بسیاری از سیستم ها با یکدیگر قابل تعویض هستند،اما برخی سیستم های قدیمی تر،نوع EDO را نمی پذیرند در صورتیکه سیستم شما برای استفاده از ECC با قابلیت اعتماد بالا طراحی شده است ،نیازی به نسخه های ECC ندارید مگر آنکه از انواع استاندارد استفاده کنید.شما می توانید این دو را با یکدیگر ترکیب کنید اما در این مورد پیش فرض سیستم ،مود می باشد.
متاسفانه SIMMهای FPMو EDOو امروزه منسوخ شده اند.بنابراین آن ها خیلی گران تر از انواع جدیدتر،بهتر و سریع تر حافظه می باشند.
توصیه :بجای خرید حافظه SIMM جدید برای سیستم های قدیمی تر،با فروشگاه های عرضه محصولات کامپیوتری یا سایر کاربران که ممکن است مجموعه ای از تراشه های قدیمی را دراختیار داشته باشند،مشورت کنید.
DIMM هنگام خرید DIMM،نکات اصلی که می بایست مدنظر قرار دهید عبارتند از: O آیا شما به نسخه های SDRیا DDRا نیاز دارید?
O آیا به قابلیت ECCیا non-ECCا نیاز دارید?
O آیا شما به نسخه های رجیستر شده یا بافر نشده نیاز دارید?
O به چه درجه سرعتی در حافظه نیاز دارید?
O آیا به یک زمان تاخیر CAS(Column address Strobe() خاص نیاز دارید?
اخیرا،DIMMها در دو نسخه SDR (Single data rate) و DDR(double data rate() عرضه می شوند که البته اغلب سیستم های جدیدتر از نوع DDR استفاده می کنند.از اواخر سال 2003 به بعد از ماژول های DDR2 روی سیستم ها استفاده می گردد.آن ها با موارد قبلی قابل تعویض نیستند زیرا از سیگنالینگ کاملا متفاوتی استفاده نموده و برای جلوگیری از نصب اشتباه ،دارای شکاف های متفاوتی می باشند.سیستم های با قابلیت اعتماد بالا همانند سرورها می توانند از نسخه های ECC استفاده کنند.اگرچه اغلب سیستم ها از انواع ارزان تر non-ECC استفاده می نمایند.اغلب سیستم ها از DIMMهای بافرنشده استاندارد استفاده می کنند اما مادربردهای سرور فایل یا ایستگاه های کاری ،برای پشتیبانی از مقادیر بسیار حجیم حافظه که نیاز به DIMMهای رجیستر شده دارند،طراحی می شوند.DIMMهای رجیستر شده دارای رجیسترهای حافظه خاص خود می باشند که امکان می دهند این ماژول حافظه بیشتری را نسبت به یک DIMM استاندارد نگهداری نماید.DIMMها دارای تنوعی از سرعت ها می باشند با این قاعده که شما می توانید همیشه یک مورد سریع تر را جایگزین یک مورد کندتر نمائید اما عکس این حالت صادق نیست .بعنوان مثال اگر سیستم شما به DDR DIMM َPC2100 نیاز دارد،شما می توانید DIMM سریع تر PC2700 را نصب کنید اما امکان نصب نسخه کندتر PC1600 وجود ندارد.
مساله دیگر مرتبط با سرعت ،زمان تاخیر Column address Strobe می باشد.گاهی اوقات این مشخصه بصورت حروف اختصاری CASیا CLا مطرح گشته و برحسب تعداد سیکل بیان میشود و هرچه این اعداد کوچکتر باشد نشان دهنده سرعت های بالاتر است .تاخیر پائین تر CAS،بطور قابل توجهی عملکرد حافظه را بهبود می دهد.SDR DIMM در نسخه های CL3یا CL2ا موجود هستند که CL2 سریع تر می باشد.DDR DIMMها در دو نسخه CL2.5 یاCL2 موجودند که CL2 سریع تر از مورد اول می باشد.شما می توانید DIMMهایی با زمان های تاخیر CAS متفاوت را ترکیب نمائید اما معمولا سیستم بطور پیش فرض در سرعت های پائین تر سیکل خواهد زد.
آیا افزایش حافظه RAM در کامپیوتر همیشه امکان پذیر است؟
افزایش حافظه RAM در سیستم عاملهای ویندوز متفاوت بوده و افزایش بیش از حد آن بسته به نوع سیستم عامل، باعث فشار آوردن به سیستم می شود.
-------------------------------------------------------------------------------- با وجودیکه که ویندوزهای 98 و ME، بــا RAM هــای بــیش از 512 مگا بایت مشکل داشته و پذیرای آن نیستند، اما ویندوزهای 2000 و XP قادرند که RAM های بالای 512 مگا بایت را هم پشتیبانی کنند.
برای پاسخ به این سوال که آیا ویندوز XP نسبت به نسخه های قبلی ویندوز از توانایی سیستم بالاتری برخوردار است یا نه، ما آن را با ویندوز 98 SE، ME و 2000 مقایسه کرده ایم.
وینـــدوز XP دارای هــر دو هسته مــرکزی در ویـندوزهـای 9x و NT می باشد و بنــابرایـــن هـــــم مـــی توانــد بـــــــه صــــــورت FAT(File Alocation Table) و هــم بـه صـــورت (NTFS(NT File System عمل کند.
این نسخه از ویندوز، یعنی XP، از همان ابتدا و در بطن خود، 2 نوع جدول تنظیم کننده فایل را برای هر دو فایل سیستم دارا است.
از این رو ویندوز XP را با هر دو نوع سیستم، یعنی FAT و NTFS، آزمایش کردیم.
در این آزمایش، ویندوز 98 SE و ME را فقط با FAT 32 و ویندوز 2000 را فقط با سیستم NTFS راه اندازی و استارت کردیم.
در روند آزمایش، همه سیستم های عامل می بایست دو تست راندمان (توانایی) زیر را شامل می شدند: • یک Application–Benchmark SYSmark 2001 که با RAM های 128، 256، 512، 1024 مگا بایت آزمایش می شوند.
با این Benchmark، برنامه های کاربردی استاندارد مانند Word و Outlook کار می کنند تا عملی معمولی را بر روی کامپیوتر شبیه سازی کنند.
این آزمایش برای تشخیص عملکرد سیستم عامل در حین کار نقش تعیین کننده ای دارد.
•یک 3D-Mark-2000 Grafik-Benchmark که با RAM های 128، 256، 512، 1024 مگا بایت آزمایش می شوند.
ما حداقل مقدار حافظه RAM را MByte 128 انتخاب کردیم.
مقدارهای قبلی برای سیستم های عامل قدیمی این نتیجه را دادند که تجهیز آنها با حداقل “ RAM” 128 مگا بایت، بهبود عملکردشان خیلی سریع قابل لمس و مشاهده است.
هدف ما این بود که آیا ویندوز XPبا حافظه های RAM بیشتر، راندمان بالاتر را بدنبال خواهد داشت؟
مجموعه تست ما از یک پنیوم III/600e، یک مادر برد Tyan Trinity 4000 با اِسلات VIA، یک هارد Ultra-ATA DTLA-307015 ساخت شـــرکت IBM و یــک کارت گرافیک3d Prophet ساخت شرکت Hercules با تراشه nVidia GeForce-256 و 32 مگا بایت حافظه DDR RAM تشکیل شده بود.
به عنوان حافظه RAM مقادیر 128، 256، 512 و 1 گیگا بایت به صورت انتخابی استفاده شد.
ویندوز 98 SE و ME قابلیت کار با RAM 512 مگا بایت را نداشته و آن را پَس می زنند.
بنابراین باید این مقدار در قسمت System.ini به آن اضافه شود.
برای دستیابی به فایل System.ini دو راه وجــود دارد؛ یکی اینــکه می توانید این فایل را در دایرکتوری ویندوز با 2 بار کلیک کردن بر روی آن را باز کنید.
دوم اینکه با تایپ دستور Sysedit در سطر فرمان در منوی Start/Run، فایل System.ini را انتخاب کنید.
سپس، پس از وارد کردن [vcache] بر روی صفحه باز شده، خط فرمان زیر را وارد کنید: MaxFileCache = 524288 این حجم انتخابی برای حــافظه RAM بــر مبنای واحــد بیت (Bit) می باشد.
تنظیم خود را از قسمت File و کلیک بر روی Save، ذخیره کنید.
تازه پس از انجام این کارها قادر خواهید بود که تحت ویندوز 98 SE و ME با یک گیگا بایت RAM کار کنید.
همان طور که در فهرست اینجا نشان داده شده است، این تنظیمات با تنظیم های دیگر توسط Benchmark فرقی نمی کند.
این راه کارها به صورت فهرست وار در زیر آورده شده اند.
• درج کامل این دستور در سطر فرمان RUN به صورت زیر است: MinFileCache = xxxx MaxFileCache = yyyy ChunkSize = 512 به عنوان حداقل مقدار MinFileCache، یک هشتم (8/1)، و به عنوان حداکثر MaxFileCache، یک چهارم (4/1) حافظه RAM موجود توصیه می شود.
ChunkSize ارائه دهنده مقدار بسته ای است که با آن VCache قادر است بخواند و بنویسد.
این مقدار باید 512 باشد.
• شما فایل ذخیره سازی را در System.ini با وارد کردن مقدار زیر تحت [386Enh] فیکس می کنید.
MaxPagingFileSize = xxxx MinPagingFileSize = yyyy این مقدار نیز در واحد بیت (Bit) سنجیده می شود.
متخصصان بر سر مناسب ترین حجم فایل ذخیره سازی با هم اختلاف نظر دارند.
پیشنهاداتی که در این زمینه شده است بین 5/1 تا 5/2 برابر حافظه RAM نوسان می کند.
برخی دیگر برای حافظه RAM و فایل ذخیره سازی، در مجموع مقدار 512 مگا بایت را پیشنهاد می کنند.
• برای اینکه ویندوز 98درست مانند ویندوز 95 همیشه از حافظ RAM سریعتری استفاده کند - قبل از اینکه به فایل ذخیره سازی دسترسی یابد - باید که شما مقداری را در System.ini اضافه کنید.
برای این کار در قسمت عنوان [386 Enh] سطر زیر را وارد کنید: ConservativeSwapfileUsage = 1 • دستور دیگری، فایلهای dll را پس از استفاده، از حافظه RAM خارج می کند.
به طور معمول ویندوز این فایل ها را مدتی در حافظه RAM نگه می دارد، زیرا احتمال زیادی وجود دارد که از این فایلها در فاصله نزدیکی دوباره استفاده شود.
کسی که در کامپیوتر خود حافظه RAM کمی دارد، باید در مصرف آن و همچنین فایلهای dll دقت کند.
وارد کردن فرامین زیــر بــه محض اینکه یک برنــامه پــایان می یابد، حــافظه را خــــالی می کند.
برای این منظور Registry-Editor را باز کنید و مسیر زیر را انتخاب کنید.
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsaft\Windows\CurrentVersion\Explorer در پنجره سمت راست یک Value Name را از طریق Edit/new/String Value بــا نام AlwaysUnloadDll ایجاد کنید.
Registry-Entry پس از استارت مجدد فعال خواهد شد.
Sysmark 2001 Sysmark 2001 ساخت شرکت Babco در رابــطه بــا یــک Applications-Benchmark می باشد.
همــه بــرنــامـه هایــی کــه در آن بــه کـــــار گــرفتــه شــده اند اغـــلــب از جــانــب مشتری ها مورد استفاده قرار می گیرد.
به همین منظور Benchmark همه برنامه ها را به طور کامل نصب می کند و به اندازه کافی از آنها استفاده می کند.
پس از آن، این برنامه ها به طور کامل Unistall (غیرفعال) می شوند.
Benchmark از طریق 14 برنامه زیر خود را اضافه می کند: Microsoft Office (Word, Excel, Access, Outlook, PowerPoint), Dragon Naturally Speaking, Netscape Communicator, WinZip, McAfee Virus Scan, Adobe Photoshop, Adobe Premiere, Microsoft Windows Media Encoder, Macromedia Flash, Macromedia Dreamweaver.
در این قسمت ما از Patch3 آن استفاده کردیم.
شرکت Babco پروسه آزمایش Sysmakr 2001 را در مقایسه با نسخه های قبلی تغییر داده است.
این کاربردها دیگر به خودی خود استارت نمی شوند، بلکه برای تست توان چند منظوره، فقط به همراه کاربردهای بیشتر دیگری استارت می شود.
در اینجا دو آزمایش وجود دارد، یـــکی Internet Content Creation و دیــــگری Office Productivity می باشد که مقادیر آنها به نتیجه نهایی افزوده می شود.
پیش از هر تستی، کامپیوتر مجدداً استارت می شود به طوری که تک تک مقادیر، دیگر مانند نسخه های قبلی تفاوت فاحشی ندارد.
کامپیوتر مورد آزمایش هنگام کار با Internet-Content-Creation (با 128 مگا بایت RAM) تحت ویندوز XP قفل کرد.
بنابراین ویندوز 2000 سیستم عاملی است که بالاترین راندمان و توان را دارا می باشد.
بهترین عملکرد ویندوز XP زمانی است که تحت سیستم NTFS و با 512 مگا بایت RAM کار می کند.
سیستم FAT در ویندوز 98 SE کمی عقب می ماند.
3D Mark 2000 در رابطه با Graphic-Benchmark 3D Mark 2000 باید گفت که ویندوز ME با تفاوتی کوچک، برگرفته از ویندوز 98 SE می باشد و اختلاف چندانی با آن ندارد.
پس از آن ویندوز XP در ردیف بعد قرار می گیرد، به شرطی که اختلافی از نظر اینکه هارد با سیستم FAT یا NTFS پارتیشن بندی شده باشد وجود نداشته باشد.
استفاده از سیستم NTFS تحت ویندوز XP تفاوتی را ایجاد نمی کند و فرقی نمی کند که آیا با NTFS فرمت شده باشد، به سیستم FAT ( ویندوز Upgrade 98 شده ) تغییر داده شده باشد یا از یک پارتیشن موجود NTFS ( ویندوز Upgrade 2000 شده ) استفاده شده باشد.
مدیریت NTFS در ویندوز XP بهینه شده است، زیرا ویندوز 2000 در 3D Mark 2000 به میزان یک سوم پایین تر از نسخه های دیگر ویندوز قرار داشت.
نتیجه گیری زمانی که کامپیوتر از ابتدا با RAM 256 مگا بایت تجهیز شده باشد، اقدامات تنظیم کننده برای RAM و فایل ذخیره سازی نتیجه ای نخواهد داد( بهترین اقدام تنظیم کننده برای تجهیز حافظه خواندنی زمانی صدق می کند که تجهیز RAM در مرتبه پایین تر قرار داشته باشد).
اما این افزایش RAM نباید زیاد باشد، چرا که افزایش RAM بیش از 256 مگا بایت ارزشش را ندارد.
به خصوص در سیستم عامل های ویندوز 9x حافظه RAM بیش از این مقدار راندمان بالاتری را نشان نمی دهد.
به هیچ وجه برای کامپیوتر خود بیشتر از 512 مگا بایت RAM استفاده نکنید، چرا که در این صورت سیستم خود را تحت فشار قرار می دهید.
ویندوز 98 SE یک سیستم عامل سریع است.
ویندوز 2000 برای اجرای بازیها چندان مناسب نیست.
همچنین ویندوز XP با سیستم FAT و NTFS شناخته می شود.
با این وجود، بازدهی و راندمان ویندوز XP کمی پایین تر از سیستم های عامل ویندوزهای قبلی است.