توسعه وترویج علم وتکنولوژی که با انقلاب صنعتی در قرن 19 آغاز گردید.
از طرفی نعمت های بزرگی را برای بشریت به ارمغان آورد مانند افزایش تولید غذا و بوجود آوردن محیط هایی زندگی دلپذیر و خوشایند در حالیکه آنها ازطرف دیگر موجب تخریب عوامل محیطی به وسیله مصرف سوخت های فسیلی و ذخایر طبیعی گردید.انسان با غلبه بر عوامل مضر باعث توسعه علم وتکنولوژی می شود.
اما دور نماهای بعدی مهم هستند اینکه چه نوع از تکنولوژی های جدیدی را برای موفقیت بیشریت نیازمندیم ؟
برای پاسخ به این سوال بایستی به نکات زیر توجه نمود.
1-اولین نکته مورد توجه این است که نسل های آینده را مقروض نسل حاضر نسازیم.
2-دومین نکته مورد توجه این است که اجازه ندهیم فعالیت های صنعتی کشورهای توسعه یافته باعث آسیب رساندن به محیط زیست کشورهای در حال توسعه گردد.
یا فشارهای وارده بر محیط های شهری را بر مناطق دورافتاده تحمیل نکنیم.
3-سومین نکته مورد توجه همزیستی است.
برای آسایش بشریت یک همزیستی متنوعی را با گونه های دیگر فراهم سازیم در حالیکه تعادل بین انسان ها و دیگر قسمت های اکوسیستم جهانی را حفظ میکنیم.
نکته دیگری که سوای از موضوع فشار روی محیط زیست جهانی بایستی به آن توجه کنیم فرسایش انرژی وذخایری است که می خواهیم در قرن 21 بهبود یابد.
اگر چه افزایش فشار روی محیط زیست جهانی وفرسایش انرژی و ذخایر به خودی خود مشکلاتی را ابعاد مختلف می باشند لیکن به شدت به هم وابسته اند.
زیرا هر دوی آنها باعث شده اند که مصرف ذخایر وانرژی به شدت توسعه یابد.
1-1-مفهوم اکوتکنولوژی
اکوتکنولوژی یک مفهوم ابتکاری وجدیدی است که از به هم پیوستن E+CO+Technology بدست آمده و شامل زمینه های گوناگونی است.
مفهوم اکوتکنولوژی می تواند از شکل زیر درک گردد.
اکوتکنولوژی یک مفهوم ابتکاری وجدیدی است که از به هم پیوستن E+CO+Technology بدست آمده و شامل زمینه های گوناگونی است.
مفهوم اکوتکنولوژی می تواند از شکل زیر درک گردد.
توسعه پایدار ممکن نخواهد بود مگر آنکه همزمان با آن از محیط زیست جهانی حفاظت کنیم و توسعه پایدار محقق نخواهد گردید مگر در سایه اکوتکنولوژی بنا به پیشنهاد (NIRE) انجمن ملی ذخایر و محیط زیست یک مفهوم از تکنولوژی جدید از زاویه علمی و تکنولوژی واکولوژی در مقیاسی وسیع است.
همچنانکه اکوتکنولوژی خود نیز عامل اصی احیا چرخه ها و یک روش همزیستی است.
بطور کلی نقش NIRE انجام تحقیقات اساسی است که هدفش خلق اکوتکنولوژی است.
این تحقیقات می تواند به سه مورد زر تقسیم شود.
1-توسعه تکنولوژی هایی برای بهره برداری حداکثر از انرژی وتعیین ذخایر (MERU) Maximum energy and resource utilization که خود شامل: تکنولوژی هایی برای نگهداری انرژی تکنولوژی هایی برای نگهداری ذخایر تکنولوژی هایی برای توسعه ذخایر جدید 2-توسعه تکنولوژی هایی است برای حداقل آسیب به عوامل محیطی (MEI) Minimum enviromental impact که خود شامل: 2-1-توسعه پروسه هایی که انتشار مواد سنگین از آنها به محیط زیست از پروسه های فعلی یا موجود کمتر می باشد.
2-2-توسعه تکنولوژی هایی برای بازیافت وجمع آوری چنین موادی 2-3-توسعه تکنولوژی هایی برای ترمیم عوامل محیطی توسعه وبکارگیری تکنولوژی برآورد آسیب های وارده به محیط زیست (TIA) Technology of impact assessments که شامل موارد زیر است: 3-1-بررسی چرخه های زندگی 3-2-بررسی آسیب های وارده به عوامل محیطی از جانب آلودگی ها 3-3-بررسی سلامتی از جهت مواد شیمیایی بررسی موجودی انرژی ومحاسبه میزان تقاضا وارزیابی خطرات اجتماعی تحقیقات NIRE شامل: تکنولوژی هایی برای (MEI) ., (MERU) براساس فیدبک آن بر روی (TIA) در تلاش برای بوجود آوردن تکنولوژی های دوستدار محیط زیست می باشد.
انجمن ملی ذخایر ومحیط زیست تحقیقاتی را هم در مناطق صنعتی و هم درمحیطهای غیرصنعتی نظیر تکنولوژی توسعه ذخایر انرژی وکنترل آلودگی انجام داده است وسعی می کند به نتایج قابل دسترسی وسیعی دست یابد.
پیشبرد تحقیقات در زمینه خلق اکوتکنولوژی هایی برای توسعه پایدار بایستی براساس نگهداری پتانسیل های موجود در تعقیب موفقیت های آینده برای بیشریت باشد در حالیکه از محیط زیست جهانی نیز حفاظت می کند.
1-2-مسیرهای اصلی و مسیرهای تخصصی اکوتکنولوژی مسیرهای اصلی اکوتکنولوژی شامل: 1-تکنولوژی ومدیریت نوآوری 2-روشهای مدیریتی محیط زیست 3-حفظ محیط زیست 4-کارایی انرژی در تولید مسیرهای تخصصی شامل 1-مدیریت توسعه تکنولوژی 2-اتخاذ تصیمات حمایتی از محیط زیست 3-علم تشخیص از داده های محیطی 4-آلودگی های محیطی 5-بررسی های استراتژیک خطرات ناشی از آسیب های محیطی مواد زیان آور صنعتی 6-مفهوم توسعه پایدار 7-روشهای هسته ای ورادیواکتیوی برای مطالعه واکنش ها 8-رادیواکولوژی 9-مشکلات محیطی درالکترونیک 1-3-برنامه های اکوتکنولوژی وتوسعه پایدار 1-خلق وتقویت نیازهای مهارتی برای شیوه هیا جامع به منظور دستیابی به توسعه پایدار جهانی با استفاده موثر از ذخایر طبیعی 2-اکوتکنولوژی توجه شدیدی روی جنبه های اجتماعی ،ا قتصادی، تکنیکی ومحیطی بهره برداری از ذخایر طبیعی در محدود، شرایط یک توسعه پایدار دارد برنامه ای که فراهم می کند آموزش سیستمیک وسیعی 3-اکوتکنولوژی تاکید قوی بر روی توسعه دارد با درکی وسیع از محدودیت وامکانات ذخایر طبیعی از جهات مختلف در زمانها ومکانهای متفاوت 4-اکوتکنولوژی شامل شیوه ها وروشهایی به منظور تشخیص وتوصیف مسائل و راه حلهای ممکن در محدوده معیارهای توسعه پایدار می باشد.
1-4-اکوتکنولوژی ونقش های اجتماعی آن از NIRE: 1-اثرمتقابل وتیمار تکنولوژی 2-آسیب های وارده به محیط زیست 3-اندازه گیری عوامل محیطی وذخایر جدید انرژی ونظارت بر تکنولوژی های ذخایر و مواد جدید توسعه پایدار به انجام مناسب تکنولوژی های سازگار با عوامل محیطی که هم سودمند وهم سازگار با شرایط محیطی هستند نیاز دارد.
اکوتکنولوژی اجازه پیشرفت به اجرای فعالیت های اقتصادی را میدهد که به میزان حداقل برای محیط زیست مضر باشند توسط عوامل زیر: 1-افزایش کارایی درانتخاب واستفاده از ذخایر مواد وانرژی 2-کنترل آسیب های وارده به اکوسیستم ها 3-توسعه و پیشرفت پایدار پروسه های و فراورده های تمیز تر (از لحاظ محیط زیست) 4-معرفی سیستمهای مدیریت محیطی درتولید 5-توسعه فعالیت هایی برای افزایش آگاهی نیاز برای حفاظت محیط زیست -تسلط یافتن بر توسعه وکاربرد تکنولوژی در صنعت وبخشهای خدماتی یک کلید ضروری است.
کیفیت علم اکوتکنولوژی وابسته است به کارایی منظم ترکیبی ساختگی از دانش و مهارتها در علوم طبیعی وتکنولوژیها، علوم ارتباطی واطلاعاتی، علوم اقتصادی،اجتماعی وحقوقی 5-1-اهداف اکوتکنولوژی 2-تغییر در میانگین تولید والگوهای مصرف در سطح جهانی، ملی ومنطقه ای به منظور استفاده بهینه ازمواد انرژی وهمچنین بازیافت آنها 2-به منظور دستیابی به دانش جامع توسعه پایدار که نیازمند یک ترکیب ساختگی از علم با تاکید بر توسعه وتعمیق مطالعه بر روی علوم ومهارستهایی شامل علوم طبیعی تکنولوژی ها وعلوم مهندسی ،علوم اطلاعاتی وارتباطی، علوم اقتصادی، اجتماعی وحقوقی که از انتخاب استراتژیک، توسعه، انتقال، سازگاری ، ا ستفاده وکنترل اکوتکنولوژی هایی به منظور افزایش کارایی اقتصادیشان وسازگاری با محیط زیست حمایت میکند.
3-توسعه اندیشه های وتفکراتی که تعریف جامعی ازمسائل وراه حل هایشان در کار گروهی، اتخاذ تصمیمات در شرایط نامعین در ارتباط با طرحهای استراتژیک بلند مدت با تاکید بروی توسعه پایدار میدهد.
فصل دوم 2-1-رتیور سیستم 2-1-1-مقدمه ای برای سیستم وتیور اساس سیستم وتیور روی کاربرد گراس Vetiver با نام علمی V.Zizanionides بنا نهاده شده است که برای اولین بار به عنوان یک روش ارزان قیمت وسودمند برای حفاظت آب وخاک در هندوستان در حدود سال 1980 توسعه یافت.
اما به خاطر خصوصیات فوق العاده مرفولوژیکی وفیزیولوژیکی گراس Vetiver کاربردش در زمینه مهندسی زیستی وحفاظت محیط زیست توسعه یافت ومانند تکنولوژی phytoremediation (پاکسازی محیط زیست از عناصر آلوده کننده توسط گیاه) 2-1-2- Vetiver چیست؟
وتیور یک گیاه مسیری است که به طور طبیعی در تایلند رشد می کند.
علف وتیور می تواند در طیف وسیعی از مناطق با ارتفاع زیاد تا ارتفاع کم از سطح دریا و در شرایط مختلف خاک رشد نماید.
عمومی ترین گونه در تایلند گونه Vetriveria Zizaniondes می باشد.
این گونه به صورت یک دسته متراکم ظاهر می شود وخیلی سریع در سرتاسر مزرعه رشد میکند.
قطر یا ضخامت بوته های آن در حدود 30cm است وارتفاع آن از 150-50 سانیمتر تغییر می کند.
برگها ایستاده وبیشتر به حالت چوب شده با طول 75cm و عرض 8 میلیمتر می باشد.
اگر وتیور در امتداد خطوط تراز زمین های شیب درا کاشته شود بوته های به صورت عمودی در بالای زمین می ایستند و برای کشاورزان یک شکلی از دیواره سبزگیاهی بوجود می آورند.
و با استقرار روی باقی مانده های محصولات زراعی وخاکهای فرسایش یافته این امکان را به طور طبیعی به آن میدهد که به شکل یک سر خاکی زمینی عمل می کند.
از آنجائیکه گیاه وتیور یک سیستم ریشه ای عمیق و قوی دارد که به طور عمودی سریع تر از طریقه افقی پخش می شود و میتواند شرایط نامساعد را تحمل کند.
ریشهها به خاطر تراکم زیاد به هم می پیوندند ومانند یک شبکه زیرزمینی و دیواری می شوند که قادرند آب و رطوبت را به خوبی ذخیره سازند.
و از آنجایکه سیستم ریشه به طور یک طرفه از بالا تا عمق 50cm توسعه می یابد، مانعی برای گیاهان همجوار بوجود نمی آورد وبنابراین به عنوان یک امتیاز سودمند برای حفاظت آب و خاک مورد توجه قرار گرفته است.
ردیف هایی از بوته های وتیور که به صورت پرچین کاشت می شوند قادر است رطوبت خاک و خاک سطحی را حفظ نماید.
در همین زمان برای کشت کردن توام با محصولات زراعی اقتصادی مناسب است.
وتیور یک تجربه ساده کاربردی و اقتصادی است که میتواند مناطق دیمکاری و سایر مناطق برای محافظت کردن ونگهداری از ذخایر طبیعی به کار رود.
وتیور را میتوان در امتداد کناره های کانالهای آبیاری و مخازن آب یا تالابها ودریاچه های و در امتداد شانه های خاکی جاده ها به کار برد.
آیا گراس وتیور میتواند تبدیل به یک علف هرز خطرناک شود ؟
مانند Mimosa pigra-Imperatai Cylindrica-pennisctum polystachoyon در زمانیکه به مناطق مختلف معرفی می شود.
بذرها آن خیلی لاغرند و دوره خواب کوتاهی دارند بنابراین این باعث می شود در یک زمان کوتاهی جوانه بزند و مانند علف هرز انتشار یابد اما کشاورزان میتوانند آن را به آسانی بوسیله بیرون کشیدن بوته ها و یا شخم زدن آن کنترل کنند واز بین ببرند.
تا به حال هیچ گزارشی مبنی بر اینکه گراس وتیور درمناطقی که به آنجا معرفی شده است تبدیل به علف هرز گردیده است در دست نیست.
-استفاده از قسمت های مختلف گراس وتیور طبق جدول ذیل: 2-1-3-اکوتکنولوژی وتیور سیستم وموارد مصرف آن: کاهش تلفات و آلودگی آب ها vetiver بومی محیط های مرطوب مانند زمین های مرطوب، مرداب و لجنزارها می باشد.
اما فوق العاده به خشکی است و بسیار برای حفاظت خاک و آب سودمند است.
وتیور سیستم به صورتهای بیولوژیکی تلفات آب وآلودگی آن را کاهش می دهد.
-تجدید جنگل وترمیم فرسایش خاک وهمچنین حفاظت محیط زیست از فاضلاب های آلوده به مواد رادیوالکتیو وتجزیه زباله ها -استفاده از وتیور سیستم به عنوان phytoremediation و از بین بردن برخی مشکلات زیست محیطی صفتهای مرفولوژیکی وفیزیولوژیکی گراس وتیور مانند نفوذ عمقی وقوی سیستم ریشه، توانایی خارق العاده برای جذب وتحمل به مقادیر خیلی زیاد عناصر غذایی، مواد شیمیایی کشاورزی وفلزات سنگین از آن یک سیستم ایده آل برای رفع مشکلات زیست محیطی می سازد.
در تحقیقاتی که در استرالیا انجام گرفت شخص شد که علف وتیور می تواند شرایط سمت آب وهوایی وخاکی راتحمل کند.
مانند فلزات سنگین سمی، دکتر Trouong مبنایی را برای سطوح تحمل به فلزات سنگین آلوده کننده، علف کش ها و آفت کشهای عمومی در مناطق کشاورزی وصنعتی در استرالیا رافراهم کرده است.
این یافته های منجر به استفاده وسیع تر از وتیور سیستم در سالهای اخیر به عنوان یک حفاظت کننده ارزان قیمت وسودمند از محیط زیست گردید.
و همچنین به عنوان ابزاری برای phytoremediation در استرالیا، آسیا، اروپا و آمریکای شمالی وجنوبی گردید.
مزیت اصلی وتیور سیستم در مقایسه با راه حل های مرسوم مهندسی خیلی ارزانتر واقتصادی تراست.
-استفاده از اکوتکنولوژی وتیور سیستم برای تثبیت دامنه های شیب دار تحقیقاتی در مالزی نشان داد که دوام در مقابل کشش ریشه های عمقی گیاه و تیور /معادل یک ششم استحکام فلزات نرم است.
این کشف منجر به استفاده بیش از حد از V.S به عنوان یک ابزار ارزان قیمت وموثر مهندسی زیستی برای تثبیت دامنه های شیب دار در استرالیا، آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین گردید.
-اکوتکنولوژی وتیور سیستم برای بهبود کیفیت آب ومحیط زیست وتیور (Vetiveria Zizonioides) یک گراس بومی هند است که در هندوستان برای حفاظت خطوط تر از استفاده می شده.
به گفته chies کاربرد رایجش در حفاظت محیط زیست می باشد.
بانک جهانی چندین پروژه را در هندوستان برای توسعه منظم تکنولوژی وتیور گراس (V.G.T) در سال 1980 آغاز کرد.هم اکنون مشخص شده است که وتیور سیستم از زمانیکه جایگاهش در پیشبرد حفاظت محیط زیست معلوم شده است در مقیاس وسیعی توسعه یافته است.
V.S به عنوان اکسیری برای حل پاره ای از مشکلات زیست محیطی می باشد.
آن یک سیستم بسیرا سودمند وارزان قیمت است که به عنوان راه حل های ثابت شده ای برای حفاظت خاک و آب وکاهش تلفات آب ، تثبیت شن های روان، کنترل سیل، تخفیف و کاهش آلودگی ومدیریت جنگل زراعی وبسیاری دیگر از کاربردهای سازگار با محیط زیست که در بیش از صد کشور دنیا استفاده شده است پیشنهاد می شود.
V.S برای علاج تلفات آب یک اکوتکنولوژی اصلاحی پاکسازی محیط از عناصر سنگین (Phytoremedial) به روش جدید وابتکاری می باشد که پتانسیل معرفی شدن به عنوان معیار ضروری برای حفظ محیط زیست را دارا می باشد.
2-1-4-گزارشی از سومین کنفرانس بین المللی Vetiver در چنین سال 2003 شامل استفاده های مختلف از وتیور سیستم در نقاط مختلف دنیا -Vetiver و آب -اکوتکنولوژی Vet سیستم برای بهبود کیفیت آب ومحیط زیست -استفاده از علف یاگراس وتیور برای تجزیه زباله های شهری بوسیله تکنیک های ایزوپ -تصفیه فاضلاب و تحقیقات ابتکاری دیگر با ویتور گراس -وتیور سیستم راه حلی برای فاضلاب های صنعتی -دیواره سبز گیاه وتیور برای بهبود کیفیت آب درخاکهای اسیدی -عکس العمل گراس وتیور به مقادیر بسیار زیاد نیتروژن و فسفر -استفاده از گراس وتیور در زمین های مرطوب برای تصفیه فاضلاب -کمبود آب تمیز وبهداشتی یک بحران قریب الوقوع جهانی و استفاده از Vetiver در کاهش اثراتش -خصوصیات هیدرولیکی دیواره های سبز وتیور در جریان های عمقی -سازگاری VetiveriQ Zizanioides به سیل و جریانهای آب سطحی -تحمل وتیور به شرایط غرقابی -استفاده از وتیور سیستم برای کنترل فرسایش خاک در ویتنام -استفاده از اکوتکنولوژی مهندسی وتیور برای ثبات وپایداری دامنه های شیب دار وسواحل رودخانه ها -ردیف های دیوار سبز گیاهی برای کنترل فرسایش خاک در مزارع مانیوک در تایلند -استفاده از گراس وتیور برای مدیریت آفاتمحصولات زراعی -استفاده از سیستم وتیور برای توسعه کشاورزی -مطالعه روی تنوع ژنتیکی گراس وتیور -مطالعه روی قابلیت جذب عناصر غذایی موجود در وتیور گراس -استفاده از Vet سیستم برای حفاظت از آب وخاک در کنیا -تثبیت تپه های شنی ساحلی در ویتنام -پیشرفت هایی از استفاده از V.s برای کنترل فرسایش خاک وتثبیت دامنه های شیب دار -یک آزمایش ابتدایی روی بازسازی دامنه ها با Vet وگیاهان بومی درجنوب چین -مطالعه روی عملکرد ومکانیسم استحکام خاک بوسیله سیستم ریشه گیاه وتیور احیا و بازسازی زمین وفیتور مدیشن( پاکسازی محیط زیست از آلاینده ها وتوسط گیاهان) -سیستم ویتور برای احیا زمین -مطالعات فیزیکی و شیمیایی وتیوردر احیا خاکهای مناطق مرطوب -توانایی برداشت آرسینک ازخاک بوسیله Vetiveria Zizanioides Vetiverianemoralis -تکنیک های جامع ویتور برای پاکسازی محیط زیست از آلودگی به مواد رادیواکتیو وفلزات سنگین -افزایش برداشت روی و مس بوسیله V.zizanioides -Vs به عنوان یک phytosmbiont ایده آل برای قارچ گلومالین برای ترمیم اکولوژیکی فلزات سنگین -استفاده از Vs برای تجزیه زباله های شهری بوسیله تکنیک های ایزوتوپ 2-2-انتقال ژنهای متحمل به شوری از گونه های درخت کرنا به محصولات زراعی یکساله در مرکز MSSRF (موسسه تحقیقات سوآمیناتان) یک گروه از دانشمندان به رهبری دکتر Ajay parida در طی 8 سال روی انتقال ژنهای متحمل به شوروی از گونه های درخت کرنا به محصولات زراعی یکساله کار می کردند.
این برنامه با حمایت بخش بیوتکنولوژی دولت هند شروع به کار نمود.
به همین منظور از مواد ژنیتیکی استفاده شد که اگر سطح آب دریا بالا می آمد از کشاورزی در نواحی ساحلی حفاظت می کرد.
چنین ژنی به نام (BADH) بتایش آلدئید دهیدروناژ در آزمایشگاه ازیک گونه درخت کرنا بسیار متحمل به شوروی بدست آمد.
در حال حاضر از Avicennia marina حرا بخاطر اثربخش اش در انتقال ژن به تنباکو وکلم استفاده می گردد.
BADH پس از تبدیل به بتائین الدینه به گلیسین بتائین تبدیل می گردد.
گلیسین بتائین یک محلول سازگار بسیار موثر است و به عنوان انباشت کننده و متحمل به شوروی در گیاهان مدنظر می باشد.
ژنهای مربوط به مقاومت در برابر تنش از گونه های درخت کرنا مورد شناسایی قرار گرفت و جداسازی شد که شامل کاتالاز (SOD) Super oxide Dismutase,(CAT) وگلی اکسالاز می باشد.
زمانیکه گیاهانی با تحمل به درجات شوروی مورد نظر توسعه یابند این ژنها مورد استفاده قرا رخواهند گرفت.
بعد از اینکه ضرورت پاکسازی محیط از عناصر آلوده کننده مورد تایید قرار گرفت از این ژنها در برنامه های اصلاحی مشترک با گونه های زراعی استفاده می گردد.
2-3-اصلاح زیستی جداسازی نمک نمک یک عامل اصلی برای کاهش محصولات زراعی خصوصا در مناطق نیمه خشک وکشت آبی میباشد.
نمک بالا در خاک باعث آبیاری اضافی و همچنین بکاربردن اضافی کودهای شیمیایی می گردد.
معمولا سولفاتها، کلریدها و بیکرنباتهای سدیم منیزیم وکلسیم Ca 2+ و Na+, Mg2+ کمک می کنند به شوروی خاک.
سدیم Na+ عمده ترین کاتیون محلول در آب خاکهای شور است مخصوصا در مناطق ساحلی.
یک روش معمولی اضافه کردن گچ و سپس آبشویی و خارج کردن نمک های اضافی بوسیله آب می باشد.
-یک روش بیولوژیکی برای حل کردن این مشکل استفاده از جلبک سبز آبی Anabaena torulosa می باشد.
Anabaena torulosa جلبک سبز آبی است که در خاکهای نسبتا شور رشد می کند و باعث غنی شدن میزان نیتروژن در این خاکها می گردد.
حتی یک Anabaena torulosa که Na+ را در سلولهای داخلی اش ذخیره کرده باشد یافت نشد اما این کاتیون را در سلولهای بیرونی غلاف پلی ساکارید اش به دام می اندازد.
بدین وسیله قابلیت زیان آوری این کاتیون را در محصولات زراعی کاهش داد.
تحقیق روی جداسازی بیولوژیکی نمک از خاک ممکن است رضایبخش باشد.
تحت یک برنامه تحقیقی مشترک بین مرکز تحقیقات اتمی MSSRF ,Bhabha (موسسه تحقیقات M.S.swaminthan) یک کشت متحمل به نمک از جلبک سبز آبی Anabaena torulosa مورد آزمایش قرار گرفت.
چندین مزرعه آزمایشی نیز به همین طریق مورد آزمایش قرار گرفتند.
آزمایشات نشان دادند که A.T خیلی خوب همانند گونه های Anabaena محلی در شرایط مزرعه تثبیت شده بود.
افزایش فعالیت نیتروژناز بعد از عمل پیوند در مزرعه مشاهده شد.
بیش از 64% نمک استخراجی موقعیکه 1000m از Innoculum ( ) اضافه ده بود مشاهده شد.
2-4-کرمهایی برای کمپوست سازی(ورمی کمپوست) برای طرح ریزی یک کشاورزی پایدار در منطقه محصول هر عمل تولیدی باید صرف ورودی های اعمال دیگر شود.
درست مانند آنچه در طبیعت است.
در سیستم های طبیعی هر چیزی غذای دیگر چیزها است.
ما هنوز موفق به ساختن مصنوعی این کارایی در سیستم کشاورزیمان نشده ایم.
بسیاری از محصولات فرعی ارگانیک از محصولات کشاورزی مانند ضایعات کشاورزی به عنوان پتانسیلی برای به خاطر انداختن محیط می باشد.
علاوه بر این برگها، خرده های کاغذ و ضایعات غذاها رستورانها مسئله ساز شده اند.
زیرا مقدار زیادی از آنها به سرعت مکانهای محدود دفن زباله را پر می کنند.
در حال حاضر ضایعات صنعت نگهداری طیور به عنوان غذایی حیوانات اهلی دیگر به مصرف می رسد.زائدات مواد آلی میتواند باعث سالم شدن و اصلاح خاک شود یا به عنوان پایه و اساسی برای تولید گیاهان یا تغذیه حیوانات اهلی بکار رود کوهها وقارچ ها دو نمونه ای هستند که میتوانند روی زائدات فعالیت نمایند.
علاوه بر تولید اولیه ارزش زائدات افزایش می یابد و حجم آنها کاهش می یابد.
کمپوست سازی به روش موسوم راه دیگری برای کاهش حجم وبهبود سلامیت و کیفیت زائدات آلی می باشد.
که نتیجه نهایی آن اصلاح ارزشمند خاک است.
کرمها بسیاری از انواع موادوزائدات آلی را می خورند وآنها را به مواد با ارزشی تبدیل می کنند.
این مواد برای اصلاح خاک بسیار با ارزش هستند زیرا شامل عناصرغذایی پایدار و قابل دسترسی می باشند.
این یک فعالیت بیولوژیکی است و ظاهرا شامل هورمونهای گیاهی که می توان در صنعت باغ آرایی یا برای استفاده در احداث باغها یا همچنین به عنوان بخشی از ترکیبات خاک گلدان بکار رود.
فرآورده های دیگر خودکرمها هستند که میتوانند به عنوان مکمل غذایی مورد تغذیه حیوانات اهی قرار گیرند.
2-4-1-مواد غذایی مورد استفاده کرمها بسیاری از مواد مختلف میتوانند برای تغذیه کرمها مورد استفاده قرار گیرند.
مانند 1-کودهای دامی بدون اینکه نیاز به آماده سازی بیشتری داشته باشند کاملا قابل استفاده اند.
2-استفاده از کودآب خوک که بایستی جداسازی گرددو تنها مواد جامد آن مورد تغذیه کرمها قرار می گیرند.
3-فضولات پرندگان که شامل آمونیاک اضافه و نمکهای معدنی می باشد که بایستی طی مراحلی حذب شوند زیرا برای کرمها سمی خواهند بود.
4-استفاده از بقایای گیاهی نظیر سیب زمینی وغیره 5-استفاده ازضایعات کارخانجات به عنوان منبع غذایی مانند ضایعات کارخانجات آبجوسازی 2-4-2-روشهای ورمی کمپوست سازی روشهای ورمی کمپوست سازی می تواند شامل یک سطل آشغال در آشپزخانه منزل که حاوی مقادیری کرم است تا سیستم های بزرگ مکانیزه که قادر است هزاران کیلومتر از مواد آلی را فراوری نماید می گردد.
2-4-3-مکمل ارگانیک این آزمایش روی مزارع شخصی آقای Challotte در سال 1994 آغاز شد.
Mike Edwards همراه با شرکایش Tomchristenberry , chris chistendbrry باری آزمایششان چهارگانه به ابعاد 35×220 ساختند.
آنها طرح را به 16 گلخانه افزایش دادند.
هر گلخانه شامل سه بستر ورمی کمپوست که مواد بی ارزش در ان پهن شده بود بودند.
مواد جامد روی یک سطح بتونی قرارداده شده بود در حالیکه مایع اضافی درون آن به داخل حوضچه ای می چکید.
گلخانه ها مجهیز شده بودند با مه پاش های اتوماتیک، فنها، پوشش های گلخانه ای، سایه اندزا وفن هایی برای نگهداری درجه حرارت ورطوبت در حد مطلوب.
در هر ماه محتویات هر بستر جابجا میگردید وکرمها وتخم ها نیز خود به خود جابجا می شدند.
پس از تعیین میزان عناصر غذایی وآماده شدن کمپوست ها به بسته های 10و25 پوندی بسته بندی می شدند و به بازار مصرف ارائه می شد.
2-4-4-آزمایش شرکت خاک ارگون Dan Hol combe با استفاده از 7-5 تن از ضایعات روزانه 16 سوپر مارکت برای تقریبا دو سال این آزمایش را انجام داد.
ضایعات مخلوطی از کاغذهای روغنی پاره پاره شده و مقوا که ریخته شده بودند در داخل یک اطاق به ابعاد 2/1 2×8 که کف آن از شبکه توری بود.
در حدود سه اینچ از مواد روزانه اضافه می شدند و در پایان مواد به زیر انتقال داده می شدند.
Eisenia Foetida اغلب به عنوان کرم ورمی کمپوست سازی استفاده می شود.
کرمها به سمت مواد تازه حرکت می کردند و با قسمت های زیرین تماس پیدا می کردند به منظور تغذیه از مواد تازه.
ورمی کمپوست در چندین ایالت آمریکا در جعبه های یک متر مکعبی به فروش می رسد.
ورمی کمپوست در حقیقت یک نوع کمپوست واقعی نیست زیرا در حقیقت کرمها احتمالا در طی مراحل کمپوست سازی واقعی به خاطر حرارتی که بوجود خواهد مرد.
ورمی کمپوست سازی با تشکیل واحدهای دامپروری وتولید دام می تواند تشکیل گردد.
همانطور که در هر واحد دامپروری شرایط مطلوب برای نگهداری مشخص است.
رطوبت PH و شرایط هوازی باید برای رشد و سلامت جمعیت کرمها فراهم شود.
میزان تولید وسودآوری بستگی به دو عامل زیر دارد.
1-میزان رشد و میزان تولید مثل کرمها 2-انتخاب یک گونه مناسب برای تغذیه ماده غذایی موجود گونه های مختلف دامنه هایی از درجه حرارت وشرایط رطوبتی متفاوتی را می پسندند.
یک گزارش از تحقیق روی این موضوع توسط Bohlen , Edwards در سال 1996 انجام گرفته است.
2-4-5- مزایای ورمی کمپوست 1-برای کشاورزی همراه با دامداری محدود برای همه یا قسمتی از سال وانباشت کود و انهدام با اطمینان زباله ورمی کمپوست یک اقدام مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد.
2-این روش به سرمایه گذاری خیلی کمی احتیاج دارد گرچه به مدیریت زمان نیاز دارد.
3-ورمی کمپوست می تواند با سیستم های زراعی ترکیب گردد و یک سود اضافی را فراهم آورد.
4-یک مدیر در محلی که فعالیت های دامداری وجود دارد می تواند ورمی کمپوست سازی را توسعه دهد.
4-1-به منظور استفاده از کمپوست در تقویت زمین های زراعی 4-2- به منظور استفاده ازکرمها در تغذیه دامها 2-4-6- فواید اقتصادی ورمی کمپوست فواید اقتصادی ورمی کمپوست سازی شامل موارد ذیل می گردد.
1-کمپوست سازی ورمی کمپوست سازی دو روش تبدیل ضایعات مواد آلی به ذخایر ومنابع با ارزش سودمند هستند.
که میتوان از آن در تقویت واصلاح خاکها استفاده نمود.
2-در طی فرایند ورمی کمپوست سازی جمعیت کرمها نیز در اثر رشد وتولید مثل نیز افزایش می یابد که خود نیز یک سطح درآمد اضافی را تولید می نماید.کرمها دارای موارد مصرف ذیل می باشند.
1-به عنوان مکمل غذایی برای طیور وماهی ها 2-فروش به افرادی که ورمی کمپوست سازی برایشان جالب است.
3-فروش به افرادی که به شغل کرمهای طعمه در بازاری که رو به توسعه است اشتغال دارند.
در حال حاضر کشورهای فرانسه-آلمان-ایتالیا-ژاپن –هونگ کنگ-هندوستان استرالیا وبسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی تحقیقاتی روی پروژه های ورمی کمپوست سازی تجاری در حال انجام دارند.
-پروژه تولید و پرورش ارزن های ریز با دوره رشدی کوتاه یکی از پروژه هایی که توسط مرکز تکنولوژی انجام گرفته است نگهداری واستفاده از ارزن های کوچکی است که دوره رشدی کوتاهی دارند.
Panicum miliaceum ,setaria italica,Eleusine coracana Paspalum scrobiculatum,panicum miliare,Echinochloa colona, محصول عمده در میان جوامع قبیله ای ومردم عادی در Tamil Nadu هند می باشد.
میزان عناصر میکرو در آنها از برنج یا گندم بهتر وبیشتر می باشد.
برای مثال میزان کلسیم finger millet ( ) 189 مرتبه و میزان آهن آن 175 مرتبه بیشتر از برنج است.
Panicum miliare دارای میزان آهن 30 مرتبه بیشتر ومقدار کلسیم 3 مرتبه بیشتر از برنج است.
بنابراین می توان از آنها برای بالابردن کیفیت موادغذایی به صورت مخلوط کردنشان با مواد غذایی رایج مانند آرد نان و غیره بکار برد.
-پروژه زراعت متراکم مخلوط مرکز اکوتکنولوژی روی 12 فعالیت وابسته مختلف کار می کند، یکی از این پروژه ها پروژه زراعت مخلوط شالیزار، قارچ و محصولات باغبانی نظیر ladys finger وخیار چنبر ،موز وسبزیجات با استفاده از روشهای کاشت ارگانیک می باشد.
در این روش برای مثال ضایعات موز وشالیزار در تولید قارچ بکار گرفته شد و ضایعات قارچ در تغذیه حیوانات وماهی ها مصرف گردید.
حیوانات اهلی نظیر بزها، خرگوش ها و اردک ها نیز در مزرعه پرورش یافتند.
فقط با استفاده از کود سبز (sesbania rostrat)محصول شالیزار 50% بیشتر زا ماکزیمم تولید در مناطق دیگر روستا گردید.
محصولات دیگر نیز نتایج مشابهی را نشان دادند.
-کاربردهای بیوتکنولوژی در کشاورزی ارگانیک دانشمندان مرکز تحقیقات MSSRF یک طیف وسیعی از کاربردهای بیوتکنولوژیکی را در بهبود بخشیدن تولید،سوددهی، ثبات و پایداری روشهای اصلی کاشت محصولات زراعی تلفیق کردند.
در میان تکنیکهای که فوق العاده با ارزش هستند میتوان به رومی کالچر، آفت کش های زیستی کودهای زیستی شامل کودهای سبز، آزولا، جلبک سبز آبی اشاره کرد.
حشره کش های زیستی وکودهای زیستی بهترین تولیدات در سطح روستاها می باشند.
ورمی کمپوست سازی به روش windrow در روش windrow در ابتدا مواد زاید لبنی به عنوان منبع غذایی اولیه د ربسته هایی به عمق 18-12 اینچ و 10-4 پا عرض پخش می شوند.
به هر فوت مربع از سطح یک پوند از کرهای قرمز (Eisenia foetida) اضافه میشود.
دو یا سه اینچ از کود هر هفته اضافه میشود ضخامت لایه بالایی در هوای سردتر بهتر است 6 اینچ انتخاب گردد.
اندازه windrow بستگی به میزان ماده غذایی موجود هفتگی دارد.
سطح کافی برای جابجا کردن مقادیری از مواد که باید فرآوری شود بایستی فراهم گردد.
زمانیکه اولین windrow به حدود سه پارسید یک لایه جدید روی آن ریخته می شود و برخلاف لایه قدیمی کرمها ترجیح می دهند به طرف غذای تازه مهاجرت نمایند.
این پروسه زمانیکه windrow دوم به ارتفاع حدود سه پارسید تکرار می باشد.
توده های فعال با پوششهایی با ساختار کمپوستی پوشیده می شوند.
بعد از 6-2- ماه کمپوست سازی اتمام می یابد.
پروژه پرورش آبزیان این پروژه در قطعه زمینی در یکی از روستاهای هند انجام گرفت پروژه کوشش می کرد که توسعه دهد یک روش تولید از نوعی میگو با نام Macrobrachium rosenbrgii را با استفاده از حاصل آب باران حد نهایت تولید 575 kg درهکتار میگو بدون استفاده از تجهیزاتی نظیر سیستم هوادهی و یا تغییر در سیستم آب بدست آمد.
منابع 1-PROCEEDINGS OF THIRD INTERNATIONAL Vetiver CONF ERENCE GUANGZHOU, CHINA.Otober 6-9-2003 2-Beet ,A.(1999) Worms for composting (Vericomposting) NCAT Agriculture specialist 3-Masters program in Ecotechnology and sustainable Development ,60 credit points.
Compus Ostersund.
4-Swaminat ,M.S (2005) scince and our Agricultural Future 5-KRISHNAKUMAR,A.(1998)Thrust on ecotechnology.
6-Stefan,J.(2004) Eco-technology programme.
7-National Institute for Resources and Environment (2001) The basic concept of Ecotechnology.
8-International Association of Ecotechnology.what is Ecotechnology?
9-Current science Vol 86.No.1.10(2004) Vetiver system ecotechnology for water guality improvement and environmental enhancement فهرست: فصل اول: 1-مقدمه مفهوم اکوتکنولوژیچ مسیرهای اصلی و مسیرهای تخصصی اکوتکنولوژی برنامه های اصلی اکوتکنولوژی وتوسعه پایدار اکوتکنولوژی و نقش های اجتماعی آن از NIRE اهداف اکوتکنولوژی فصل دوم 2-1- سیستم وتیور 2-1-1- مقدمه ای برای سیستم ویتور 2-1-2-وتیور چیست؟
2-1-3-اکوتکنولوژی سیستم وتپور و موارد مصرف آن 2-1-4-گزارشی از سومین کنفرانس بین المللی وتیور در چنین شامل استفاده های مختلف از سیستم وتیور در نقاط مختلف دنیا 2-2-انتقال ژنهای متحمل به شوری از گونه های درخت کرنا به محصولات زراعی 2-3-اصلاح زیستی،جداسازی نمک 2-4-کرمهایی برای کمپوست سازی(ورمی کمپوست) 2-4-1- مواد غذایی مورد استفاده کرمها 2-4-2- روشهای ورمی کمپوست سازی 2-4-3-مکمل ارگانیک 2-4-4-آزمایش شرکت خاک ارگون 2-4-5-مزایای ورمی کمپوست 2-4-6-فواید اقتصادی ورمی کمپوست 2-5-پروژه تولید وپرورش ارزن های ریز بادوره رشدی کوتاه 2-6-پروژه زراعت متراکم مخلوط 2-7-پروژه پرورش آبزیان ریشه هابرگ ها و ساقه ها-جذب آب ونگهداری رطوب خاک -جذب عناصر معدنی وعناصر غذایی -تجزیه کردن مواد آلی که منجر به حاصلخیزی خاک می شود -جذب مواد سمی -به عنوان مواد اولیه در ساخت کودهای شیمیایی و حشره کش ها -بهبود فیزیکی عناصر خاک -ساختن ادویه جات ومواد محافظ پوست -استخراج روغن های فرار برای ساختن عطر وترکیبات آروماتیک در صابون -به عنوان دافع حشرات و جوندگان-به عنوان پوشش بام خانه ها -به عنوان مواد خام برای ساختن کاغذ سبد، کلاه، طناب ها و غیره -تغذیه حیوانات مانند گاو، گوسفند و غیره -پوشش کف اصل حیوانات اهلی -به عنوان بستر کشت قارچ وساختن کمپوست -سایر موارد