ویندوز به دلیل دارا بودن رابط گرافیکی کاربر ، یکی از متداولترین سیستمهای عامل در جهان است .
ویندوز به کاربران امکان می دهد تا با کلیک کردن روی آیکون ها فرمانهایی را صادر نموده و همچنین برنامه ها را در صفحاتی که کار با آنها به سادگی امکان پذیر است ( و اصطلاحاً پنجره نامیده می شو د) اجرا نمایند .
سیستم عامل به کامپیوتر امکان می دهد تا در خواستهایی را که از طریق نرم افزار ها یا فرمانهایی را که توسط کاربر صادر می شود ، تفسیر نماید .
سیستم عامل “ مفز” کامپیوتر شماست و پردازش اطلاعات را برای آن ممکن می سازد .
ویندوز 98 ، حاصل پیوند بین سیستم عامل ویندوز و دستیابی به اینتر نت است .
این یکپارچگی منحصر به فرد شکل ظاهری و عملکرد ، که به نام ( انسجام وب ) شناخته شده است ، به شما امکان می دهد ضمن انجام کارهای روز مره کامپیوتری از قبیل تایپ نامه ، به طور نامحدود به اطلاعات موجود در اینترنت نیز دسترسی داشته باشید .
انسجام وب ، شیوه تبادل اطلاعات با سیستم عامل ویندوز را دگر گون می سازد .
فرمانها و رویه های رهایی و همچنین نمای ظاهری رابط ویندوز 98 ، همگی تا حد زیادی مشابه با همتای خود در وب هستند .
نحوه کار با ویندوز
پس از روشن کردن کامپیوتر، سیستم عامل ویندوز 98 راهاندازی سیستم را برعهده گرفته و فایلهای مورد نظر خود را بر روی حافظه بارگذاری میکند در حین این بارگذاری پیغامهای مربوطه را نیز بر روی صفحه نمایش، به نمایش میگذارد.
و پس از آنکه سیستم عامل بطور کامل بار گذاری شد
شما صفحه ویندوز را مشاهده خواهید کرد.
راه اندازی سیستم :
منظور از راهاندازی یک سیستم شروع به کار سیستم همراه با اعمال برخی از تنظیمات خاص و نیز بارگذاری شدن بر روی حافظه توسط سیستم عامل میباشد.
آشنایی با پسورد و نام کاربر (User Name & Password)
از این دو جهت شناساندن شما به کامپیوتر و یا به شبکه کامپیوتری
که به آن متصل هستید استفاده میگردد و روشی است جهت مطمئن شاختن
شما از عدم دسترسی دادهها و اطلاعات موجود بر روی کامپیوترتان توسط
دیگر افراد و یا عدم تخریب دادهها و فایلهای سیستم توسط افرادی که
آشنایی کافی با کامپیوتر ندارند.
نحوه استفاده از Help
سیستم Help ویندوز همواره در دسترس می باشد .
به هنگام مشاهده فایلها از طریق My Computer و Windows Explorer یا زمانی که یک برنامه تحت ویندوز فعال است ، با زدن کلید F1 برنامه Help فعال می شود.
پنجره راهنمایی که ظاهر می شود معمولاً با عملی که در حال انجام آن هستید هماهنگی دارد .
همچنین شما می توانید با کلیلک کردن بر روی دکمه Start و انتخاب فرمان Help ، برنامه اطلاعات راهنما را فعال کنید .
پنجره Help با دو قاب ظاهر می شود ، قاب سمت چپ برای کنکاش در Help و قاب سمت راست بریا نمایش اطلاعات مربوط به یک عنوان می باشد .همچنین در پنجره Help پنج دکمه وجود دارد :
1.
Hide / Show : برای مخفی کردن یا نمایش دوباره قاب سمت چپ پنجره Help استفاده می شود .
2.
Back : امکان بازگشت به صفحات قبلی به نمایش در آمده در Help را فراهم می کند.
3.
Forward : بعد از بازگشت به صفحات قبلی به کمک این دکمه صفحات بعدی به نمایش در می آید .
4.
Option : لیستی از گزینه های Help را در اختیار کاربر قرار می دهد .
5.
Web Help : ارتباط با سیستم راهنمای شرکت مایکروسافت در شبکه جهانی وب را برقرار می کند .
سیستم راهنما شامل سه بخش است :
محتویات : فهرست کلی مندرجات Help را نمایش می دهد .
فهرست راهنما : شبیه به فهرست راهنامی انتهای یک کتاب می باشد و عناوین اطلاعات را طبق حروف الفبا ارائه می دهد .
جستجو : این ویژگی به شما امکان می دهد در سیستم Help کلمه یا عبارتی را جستجو کنید .
آشنایی با میز کار در ویندوز 98
میز کار در ویندوز 98 در حقیقت صفحه اصلی پس از شروع ویندوز میباشد که دیگر اجزاء و اشیاء ویندوز بر روی آن تعبیه شده است.
بواسطه اجزایی که
بر روی این میز کار قرار گرفتهاند کار شما در اجرا و باز کردن برخی از
برنامهها، انجام برخی عملیات خاص، تبادل پیغامهای الکترونیکی، و
عملیات دیگری از این قبیل، راحتتر میگردد.
نشانهها یا به اصطلاح آیکونها روی میز کار ویندوز 98 و یا حتی در برخی از برنامههای تحت آن نشانهها را مشاهده میکنید.
آنها تصاویر گرافیکی کوچکی هستند که به کاربر امکان میدهد و کمک میکند تا بدون هیچ زحمتی برای حفظ کردن و یا تایپ کردن فرمانها، عملیات خاصی را انجام دهند، نشانهها یا آیکونها میتوانند برای اجرای برنامهها، نمایش نام فایلها و پوشهها و از این قبیل تعیین شوند.
اولین نشانه یا آیکون MY COMPUTER می باشد :
توسط این نشانه میتوانید اطلاعاتی را در مورد کامپیوتر خود بدست بیاورید
این اطلاعات میتواند در مورد دیسک سخت، فلاپی درایو و حتی CD-ROM کامپیوتر شما نیز باشد.
و یا اطلاعاتی در مورد برخی از برنامهها یا فایلها
و یا هرگونه اطلاعات دیگری که به آنها نیاز داشته باشید برای دستیابی
به اطلاعات مورد نظرتان کافیست تا برروی نشانه مربوط به بخش مورد
نظرتان از کامپیوتر دبل کلیک نمایید.
توسط این نشانه میتوانید اطلاعاتی را در مورد کامپیوتر خود بدست بیاورید این اطلاعات میتواند در مورد دیسک سخت، فلاپی درایو و حتی CD-ROM کامپیوتر شما نیز باشد.
و یا اطلاعاتی در مورد برخی از برنامهها یا فایلها و یا هرگونه اطلاعات دیگری که به آنها نیاز داشته باشید برای دستیابی به اطلاعات مورد نظرتان کافیست تا برروی نشانه مربوط به بخش مورد نظرتان از کامپیوتر دبل کلیک نمایید.
Network Neighborhood : توسط این نشانه میتوایند اسامی تمامی کامپیوترهایی که از طریق شبکهها به کامپیوتر شما متصل هستند را مشاهده کنید.
Outlook Express : با بکار بردن این نشانه، برنامه Outlook Express به اجرا در میآید که بواسطه آن میتوانید به ارسال و دریافت پیامهای الکترونیکی در سطح شبکه اینترنت و همچنین شرکت در جلسات گفتگوی دوستانه بپردازید و یا حتی انواع اطلاعات و اخبار را از این شبکه بدست آورید.
شروع کار در ویندوز 98 با بکار بردن دکمه START : هر عملیاتی را که تحت ویندوز 98 بخواهید انجام دهید، ابتدا باید دکمه START را بکار ببرید، این عملیات میتواند اجرای یک برنامه، باز کردن یک سند، تنظیم یا تغییر ویژگیهای ویندوز و یا از این قبیل باشد.
جهت شروع کار در ویندوز 98 به طریق زیر عمل کنید : نشانگر ماوس را بر روی دکمه START که در روی خط کارنما می باشد ،قرار دهید و سپس کلیک کنید .
بدین ترتیب منویی باز میشود که عناوین و گزینههای متفاوتی را شامل میگردد.
تعداد و نوع این گزینهها بستگی به برنامههایی دارد که بر روی کامپیوتر خود نصب کردهاید اما به هر حال از جمله معمولترین این گزینهها میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
WINDOWS UPDATE : اگر اجازه لازم و تجهیزات لازم را داشته باشید جهت دسترسی به شبکه اینترنت با بکار بردن این گزینه میتوانید به یکی از سایتهای وب متصل شده و فایلها و برنامههای لازم را جهت ارتقاءسیستم عامل بر روی حافظه سیستم خود کپی نمایید.
PROGRAMS : باانتخاب این گزینه یک زیر منو باز میگردد که شامل اسمی برنامههای ذخیره شده بر روی کامپیوتر، گروه برنامههای فرعی، گروه مراکز سرویس دهی فعال و برنامه کاوشگر اینترنت میباشد.
FAVORITES : میتوانید برنامهها و سایتهای مختلف مورد علاقه خود از شبکه را تحت این گزینه ذخیره نمایید و هر زمان نیاز داشتید آنها را باز کرده استفاده نمایید .
DOCUMENTS : تعداد 15 عدد از آخرین سند هایی را که اخیراً ایجاد شده و یا تغییر یافتهاند تحت این گزینه ذخیره می گردند و شما به منظور ادامه و یا تغییرات جدید در آن سندها میتوانید بدون مراجعه به برنامه ویرایشگر مورد نظر مستقیماً با انتخاب نام آن سند وارد برنامه ویرایشگر شده و سند مورد نظر خود را باز کنید.
Recycle Bin : این قسمت در واقع محل و مخزنی برای قرار دادن فایلها و پوشههای حذف شده میباشد و تا زمانیکه این مخزن خالی نشده باشد فرصت خواهید داشت تا در صورت نیاز مجدداً فایلها یا پوشههایی که حذف کردهاید را باز گردانید به همین دلیل بدین محل اصطلاحاً «سطل بازیافت» نیز گفته میشود.
Online services : اگر سیستم شما به کارت مودم مجهز باشد و تنظیمات لازم به درستی برای این کارت انجام گرفته باشد از طریق این نشانه میتوانید هر زمان که مایل باشید با سرویسها و مراکز اطلاع رسانی فعال ارتباط برقرار کنید و اطلاعات مورد نظرتان را بیابید.
Setup : با بکار بردن این نشانه مراحل نصب و تنظیم Microsoft Network برای اتصال کامپیوتر به شبکه اینترنت به اجرا درمیآید برای این منظور کامپیوتر شما باید به کارت مودم مجهز باشد.
Task bar : این ناحیه که کارنما نیز نامیده میشود نواری است که در پائینترین ردیف صفحه میز کار قرار دارد و دکمه Start و نشانه مربوط به ساعت و اسامی برنامههای در حال اجرا و نیز نشانه مربوط به برخی از برنامههای خاص را میتوانید بر روی آن مشاهده کنید.
Inbox : نشانهای است که تحت آن میتوانید اسامی تمامی نامهها و پیغامهای دریافتی خود را مشاهده کنید.
منظور از دابل کلیک کردن چیست ؟
معمولاً برای اجرای برنامههای کاربردی مانند WORD و EXCELلازم است که پس از قرار دادن نشانگر ماوس بر روی نام آن برنامه باید دوبار پشت سرهم و سریع با دکمه سمت چپ ماوس کلیک کنید.
SETTINGS : با انتخاب این گزینه، زیر منویی باز میگردد که شامل گزینههای CONTROL PANEL،TASKBAR میباشد.
در حقیقت از طریق این گزینه میتوانید تنظیمات مربوط به سیستم را انجام دهید.
FIND : توسط این گزینه میتوانید به جستجو دنبال فایلهای مورد نظر خود بگردید.
RUN : پس از انتخاب این گزینه ،کادر محاورهای RUN باز میگردد که در آن میتوانید نام فایل اجرایی و یا دستورالعمل مورد نظرتان را وارد کنید و به اجرا در آورید.
نحوه اگاه شدن از فضای آزاد دیسک : امروزه با وجود انکه دیسکها دارای گنجایش بیشتری نسبت به مدلهای قدیمی می باشند ، میزان اطلاعات قابل نگهداری توسط آنها محدود است ؤ در نتیجه قبل از اینکه بخواهید دیسکتی را برای ذخیره مجموعه بخصوصی از فایلها به کار ببرید ، ممکن است بخواهید از مقدار فضای خالی موجود در ان مطلع شوید .
برای تعیین میزان فضای خالی روی دیسک ، مراحل زیر را طی کنید : برنامه My Coputer را انتخاب نمایید .
درایوی را که می خواهید فضای خالی آن را تعیین نمایید ، مشخص کنید .
همچنین با انتخاب یک درایو و کلیک کردن بر روی Propertis در نوار ابزار دکمه استاندارد نیز می توانید نموداری را مشاهده کنید .
نمودار نمایانگر میزان دقیق فضای آزاد روی دیسک می باشد .
فرمت کردن یک دیسک : دیسکی که برای اولین بار به کار می برید ، باید قبل از هر چیز فرمت شود .
فرمت کردن ، فرآیندی است که دیسکت را به بخشها و واحدهایی تقسیم می کند .
و کامپیوتر از آنها به منظور ذخیره کردن داده ها بر روی دیسک استفاده می کند .
مدیریت دیسک تهیه نسخه پشتیبان از هارد دیسک : برای محافظت از داده های با ارزش خود ، بهترین کار اینست که یک نسخه اضافی از انها تهیه کنید .
ساده ترین روش برای این کار ، کپی کردن فایلها روی دیسک یا نوار می باشد بازیابی فایلها : اگر فایلی به طور تصادفی حذف شود یا آسب ببیند ، می توانید آن را از روی جدیدترین نسخه پشتیبانی خود بازنشانی کنید .
SHUT DOWN : با انتخاب این گزینه یک کادر محاورهای باز میگردد که در آن باید طریقه خاموش شدن سیستم را مشخص کنید.
از طریق منوی Start میتوانید به برنامههای خود دسترسی پیدا کنید.
کارنما کارنما علاوه بر دکمه Start شامل نوار ابزار Quick Launch نیز میباشد.
میتوانید برنامههای خود را از طریق منوی Start پیدا کرده و اجرا کنید و یا نشانه میانبری را برای آن برنامه بر روی میز کار ایجاد کرده و از طریق آن برنامه را اجرا کنید.
راه سوم اجرای سریع برنامه بدون مراجعه به منوی Start استفاده از نوار ابزار موجود بر روی کارنما میباشد که یکی از آنها همان QuickLaunch است.
میتوانید ناحیه کارنما را که در ردیف پائینی از میز کار قرار دارد به بالاترین ردیف صفحه و یا بصورت عمودی در چپترین و یا راستترین ستون صفحه قرار دهید و در حالی که دکمه سمت چپ موس را نگه داشتهاید نشانگر موس را در جهت مورد نظر از صفحه میزکار حرکت دهید و سپس دکمه موس را رها کنید تا کارنما به آن محل منتقل گردد.
نحوه کار و چگونگی خارج شدن از محیط ویندوز قبل از خاموش کردن کامپیوتر ، باید کامپیوتر خود را به صورت نرم افزاری خاموش کنید !
سیستم عامل ویندوز 98 با استفاده از تکنیک خاموش نمودن کامپیوتر به صورت نرم افزاری، در حقیقت ابتدا تنظیمات مربوط به کامپیوتر و برخی از برنامه های کاربردی را بررسی می کند و نیز از در حال اجرا بودن برنامه ها اطمینان حاصل مینماید و کامپیوتر را برای خاموش شدن کامل آماده میسازد.
مراحل خاموش کردن کامپیوتر به قرار زیر است : ازداخل منوی STSRT زیر منوی SHUTDOWN را انتخاب کنید.
زمانیکه کادر محاورهای SHUTDOWN بازگردید، یکی از موارد زیر را از داخل آن انتخاب کنید.
STAND BY : توسط این گزینه میتوانید کامپیوتر را به حالت نیمه خواب ببرید تا کامپیوتر شما از برق کمتری استفاده نماید .
SHUTDOWN THE COMPUTER : اگر دیگر نیازی به کار با کامپیوتر خود نداریدومی خواهیدبه کار با کامپیوتر خاتمه دهید از این گزینه استفاده کنید.
RESTART THE COMPUTER IN MS_DOS MODE : با انتخاب این حالت کامپیوتر وارد محیط DOS شده و در این محیط شروع بکار می نماید .میتوانید در محیط DOS به همان شیوه ای که قبلاً کار می کردید ، عمل کنید و یا برنامه هایی که تنها در محیط DOS اجرا می شوند را بکار ببرید .
CANCEL: اگر از خارج شدن از ویندوز منصرف شدهاید میتوانید این گزینه را انتخاب کنید .
در صورتیکه خارج شدن کامل از ویندوز را انتخاب نمودهاید منتظر بمانید تا پیغام زیر را مشاهده کنید .
IT IS NOW SAFE TO TURN OFF THE COMPUTER (حالا می توانید کامپیوتر خود را خاموش کنید.) و سپس دگمه POWER کامپیوتر را برای خاموش نمودن آن بکار ببرید.
و امروزه با وجود CASEهای جدید نیاز به فشردن این دگمه نمیباشد(CASE های ATX ).
آشنایی با پنجره ها : یک پنجره یک ناحیه بسته میباشد که در آن فیلها، پوشهها، برنامهها و یا نشانههای مربوط به آنها نمایش داده میشوند.
اکنون به معرفی اجزاء پنجره میپردازیم .
پوشه ها (FOLDER ICON ) : نشانه مشخص کننده نام یک پوشه (یادایرکتوری ) می باشد که هر پوشه خود میتواند شامل فایلها و پوشه های دیگری باشد.
فایلها (FILE ICON) : نشانه مشخص کننده نام یک فایل که بر روی هارددیسک، فلاپی دیسک و یا هر نوع حافظه دیگری ضبط شده است.
این فایل میتواند یک سند، یک صفحه گسترده، یک بانک اطلاعاتی یک برنامه کاربردی و یا هر نوع فایل دیگری باشد.
سطر وضعیت( STATUS BAR ) : در هر پنجره یک نوار در پایینی ترین ردیف آن مشاهده میگردد، که وضعیت محتویات صفحه در آن نشان داده شده است.
بعنوان مثال اگر در پنجره محتویات یک پوشه نشان داده شده باشد در خط وضعیت تعداد فایلها و زیر پوشههای نشان داده میشود.
و یا اگر محتویات یک فایل نمایش داده میشود.
و یا اگر محتویات یک فایل نمایش داده شده باشد، نام فایل و حجم آن در سطر وضعیت مشخص شده است.
نوارمرور (SCROLL BAR) : یک نوار افقی و یا عمودی که در پایینی ترین ردیف و یا سمت راستترین ستون پنجره قرار دارد و یک دکمه مرورگر هم بر روی آن وجود دارد.
با حرکت دادن این دکمه می توانید به بالا و پایین پنجره حرکت کنید.
چگونگی باز کردن پنجرهها : اگر تاکنون دقت کرده باشید حتماً متوجه شدهاید که برای باز کردن یک پنجره باید نشانگر ماوس را بر روی نشانه مربوط به آن قرار داده و دکمه سمت چپ ماوس را یکبار بزنید.
بعنوان مثال با کلیک کردن بر روی نشانه MY COMPUTER، پنجرهMY COMPUTER باز میگردد.
روش دومی هم برای باز کردن پنجره ها وجود دارد .بدین ترتیب که ابتدا نشانگر ماوس را بر روی نشانه مورد نظر قرار دهید و سپس دکمه سمت راست ماوس را بزنید، در این حالت منویی باز میگردد که اگر گزینه OPEN را بکار ببرید، پنجره مربوط به آن نشانه را بدنبال خواهد داشت.
چگونگی بستن پنجرهها زمانیکه عملکرد و کار شما برروی یک پنجره به اتمام رسید بهتر است آن پنجره را ببندید تا فضای خالی بر روی میزکار برای انجام عملیات بعدی ایجاد گردد.
همچنین باز ماندن تعداد زیاد پنجرهها باعث پائین آمدن سرعت سیستم و اشغال شدن قسمتی از حافظه میشود.
روشهای بستن پنجرهها : انتخاب گزینه Close از منوی کنترل از گوشه سمت چپ بکاربردن دکمه بستن از گوشه سمت راست بکار بردن همزمان کلیدهای Alt+F4 انتخاب گزینه Close از منوی File دبل کلیک کردن بروی نشانه منوی کنترل از هر پنجره نوار عنوان (TITLE BAR ) : بر روی این نوارنام و عنوان پنجره ذکرگردیده است .همچنین دکمه های مربوط به بزرگنمایی، کوچک نمایی، وضعیت قبلی ،بستن پنجره و نیز منوی کنترل بر روی این نوار قرار دارد .
نوار منو (MENU BAR ) : از طریق این نوار میتوانید به تمامی منوها و زیر منوهای یک منو دست یابید.
این زیر منوها شما را در کنترل پنجرهها و محتویات آنها یاری میکنند.
نوار ابزار (TOOL BAR ): این نوار شامل دکمه هایی است که هر یک از این دکمه ها در واقع مسیر میانبری است برای انکه گزینههای نوار منو را به اجرا در آورید.
در حقیقت شما برای انجام هر عملی بر روی محتویات پنجره ها (مانند باز کردن و یا ذخیره کردن فایلها) یا از طریق گزینه های نوار منو می توانید اقدام کنید و یا با بکار بردن دکمه های نوار ابزار اینکار را سریعتر و راحت تر انجام دهید.
روش بکارگیری یک نوار ابزار : معمولاً تمامی پنجرههای تحت ویندوز شامل نوار ابزار میباشند.
نوار ابزار نیز در واقع مجموعهای از دکمههایی میباشد که از آنها برای سادهتر و سریعتر انجام دادن برخی از عملیات و فرمانها استفاده میشود.
که البته این دکمهها بنا بر نوع پنجرهها متفاوت از همدیگر میباشند.
بعنوان مثال در پنجره My Computer دکمههای نوار ابزارها با نشانهای که مربوط به عملکرد آن دکمه میباشد مشخص میشوند که در پنجرههای تحت ویندوز 98 نام دکمهها نیز در زیر آنها نوشته شده است.
برای رسیدن به عملکرد یک دکمه کافی است بر روی آن دکمه کلیک کنید.
بعنوان مثال پس از انتخاب یک فایل یا پوشه یا قسمتی از یک فایل اگر دکمه Copy را کلیک کنید محتویات آن فایل یا پوشه و یا آن قسمت انتخاب شده از فایل بر روی حافظه موقت کپی میگردد.
و یا اگر بر روی دکمه Undo کلیک کنید از آخرین عملی که در آن پنجره انجام دادهاید صرفنظر میگردد.
منظور از منو چیست ؟
یک منو در حقیقت لیستی از فرمانهایی می باشد که هر یک از آنها عمل خاصی را در پنجره ای که باز است انجام می دهند.در ویندوز سعی کرده شد تا فرمانهایی را که ازنظر عملکرد مشابه و مرتبط با یکدیگر می باشند را تحت یک منو جمع نمایند و این دسته بندی میتواند در داخل منو نیز ادامه پیدا کند یعنی هر منو می تواند شامل زیر منو هایی هم باشد .برای باز کردن یک منو، بر روی نام آن از روی نوار منو کلیک کنید.
و کلیک کردن با دکمه سمت راست ماوس باعث باز شدن منوی میانبر در همان نقطهای که نشانگر ماوس در آنجا قرار دارد، میشود.
بر روی نام منوی مورد نظرتان کلیک کنید تا زیر منوهای آنرا مشاهده کنید روشهای استفاده از گزینههای یک منو : ابتدا منوی مورد نظرتان را باز کنید.
حال نشانگر ماوس را بر روی زیر منوهای یک منو حرکت دهید و آنرا بر روی گزینه مورد نظرتان ثابت نگه دارید و سپس یکبار کلیک کنید.
بدین ترتیب آن منو عمل خود را انجام خواهد داد.
بر روی نقطهای خارج از منوی باز شده کلیک کنید تا منو بسته شود و بتوانید به ادامه کار خود بپردازید.
استفاده از کلیدهای میانبر در انتخاب زیر منوهای یک منو هرچقدر بیشتر با ویندوز و عملکرد آن آشنا شوید کار با منوها و زیرمنوها نیز برایتان سادهتر میگردد بدین ترتیب پیدا کردن یک منو بازکردن آن پیدا کردن زیر منوی مورد نظر و انتخاب و اجرای آن ممکن است به نظر کاری خسته کننده و وقتگیر بیاید.
ویندوز چاره کار را قبلاً اندیشیده است.
برای سریعتر عمل کردن در ویندوز میتوانید از کلیدهای میانبر استفاده کنید.
کلیدهای میانبر در واقع راه میانبری هستند برای دسترسی سریعتر به عملکرد زیر منوی مورد نظر از منوی مورد نظر.
این کلیدها در واقع ترکبی از کلیدهای Alt یا Ctrl و Shift از صفحه کلید با یکی از حروف الفبا میباشند.
اگر در برخی از منوها دقت کنید در کنار برخی از زیر منوها کلید میانبری برای آنها معرفی شده است.
شما میتوانید این کلیدها را بخاطر بسپارید و در موارد لزوم بجای وارد شدن به منو و انتخاب آن زیر منو، از کلید میانبر مربوط به آن استفاده کنید.
فایلها و طریقه دستهبندی آنها : هر نوع داده و اطلاعاتی را که شما بخواهید بر روی کامپیوتر خود نگهداری کنید اعم از سندها، صفحات گسترده، بانکهای اطلاعاتی و برنامههای کاربردی و هر نوع داده دیگری در قالب فایلها بر روی حافظه کامپیوتر ذخیره میگردد.
از آنجایی که با گذشت زمان بر تعداد فایلهای ذخیره شده بر روی کامپیوتر افزوده میگردد.
دستهبندی آنها از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
این دستهبندی برحسب معیارهای مختلفی میتواند انجام گیرد.
مرتب کردن اسامی فایلها و پوشه ها اسامی را به طرق مختلفی تحت ویندوز 98 میتوانید به نمایش در آورید .
LARGE ICONS : در این حالت فقط اسامی فایلها و پوشه ها ولی به طور فشرده تر و کوچکتر به نمایش در می آیند.
SMALL ICONS : در این حالت نیز فقط اسامی فایلها و پوشه ها در اندازه کوچکتر به نمایش در می آیند.
LIST : در این حالت نیز فقط اسامی فایلها و پوشه ها با تمامی ویژگیهایشان یعنی نام و پسوند، اندازه، تاریخ، ایجاد و نوع آنها ذکر میشوند.
DETAILS : اسامی فایلها و پوشه ها با تمامی ویژگیهایشان یعنی نام و پسوند ، اندازه ، تاریخ ایجاد و نوع آنها ذکر میشوند.
BY DRIVE LETTER : بر حسب نام گرداننده ها به ترتیب نام آنها.
BY ANME : برحسب نام فایلها و پوشه ها که ابتدا پوشه ها و سپس فایلها مرتب میشوند.
BY DATE : بر حسب اندازه فایلها بر حسب کیلو بایت (در این حالت از آنجاییکه پوشه ها ،از نظر منطقی فضایی اشغال نمی کنند و اندازه ای برای آنها محسوب نمی گردد، ابتدا اسامی پوشه ها نوشته شده و سپس اسامی فایلها بر حسب اندازه آنها مرتب می گردند.) BY FREE SPACE : بر حسب مقدار فضای خالی باقیمانده بر روی حافظه های متصل به کامپیوتر.
BY TYPE : بر حسب نوع فایلها که در این حالت نیز چون برای پوشه ها نوع خاصی در نظر گرفته نشده ابتدا نام پوشه ها ذکرمیگردند و سپس فایلها بر حسب نوعشان مرتب شده ونمایش داده می شوند .
AUTO ARRANGE : در این حالت مرتب کردن اسامی فایلها و پوشهها به خود ویندوز 98 سپرده میشود و ویندوز بر حسب معیارهای خاصی که خود در نظر میگیرد این مرتب سازی را انجام میدهد.
معیارهای مختلف دستهبندی فایلها دستهبندی فایلها برحسب نرمافزارها : هر نرمافزاری که بر روی سیستم شما نصب میشود یک پوشه بنام آن نرمافزار بر روی حافظه سیستم ایجاد میکند و تمامی برنامهها و فایلهای اجرایی مورد نیاز خود و نیز فایلهایی را که در آینده توسط آن نرمافزار ایجاد خواهید نمودرا داخل همان پوشه ذخیره میکند.
دستهبندی فایلها برحسب تاریخ ایجاد شدن آنها : اگر کسب و درآمدی داشته باشید و تمامی حسابهای روزانه خود را در کامپیوتر محل کار خود ذخیره میکنید.
با دستهبندی کردن حسابهای هر ماه در پوشههای جداگانه در آینده دسترسی شما به حسابهای قبلیتان راحتر انجام خواهد گرفت.
دستهبندی فایلها برحسب نام مشتریان : میتوانید حسابهای روزانه خود را بر حسب نام مشتریانی که از شما کالاهایی را خریداری کردهاند نیز نگهداری و دستهبندی کنید.
بدین ترتیب برای مراجعه به حساب کل یکی از مشتریان راحتر خواهید بود.
روش ایجاد کردن پوشهها : منظور از پوشهها در ویندوز 98 همان دایرکتوری میباشد و میدانید از دایرکتوریها یا پوشهها جهت دستهبندی کردن فایلها و اطلاعات استفاده میگردد.
برای ایجاد نمودن دایرکتوریها یا پوشهها در ویندوز 98 بدین روش عمل کنید: وارد یکی از پنجره های MY COMPUTER شوید.
وارد مسیری شوید که میخواهید پوشه مورد نظر را در آنجا ایجاد کنید، شوید.
برای ورود به مسیر و پوشه مورد نظر، با نشانگر ماوس بر روی نام آن پوشه کلیک کنید تا علامت پوشهای را که در کنار نام آن قرار دارد باز گردد.
منوی FILE را از داخل نوار ابزار پنجرهای که در آن قرار دارید باز کنید و گزینه NEW آنرا انتخاب کنید .سپس از داخل منوی دومی که باز میگردد گزینه FOLDER را انتخاب کنید (و یا نشانگر ماوس را بر روی نام پوشهای که پوشه دوم را تحت آن میخواهید ایجاد کنید قرار داده و دکمه سمت راست ماوس را بزنید سپس از داخل منویی که باز میگردد گزینه NEW و سپس FOLDER را انتخاب کنید).
بدین ترتیب فیلد کوچکی همراه با یک علامت پوشه در کنار آن باز می گردد که می توانید نام پوشه جدید را در آن فیلد وارد کنید وسپس کلید ENTER را بزنید.
مفاهیم و اصطلاحات تخصی ویندوز کنترل دستی Acces Cotrol نوع دسترسی Acces Type ویژگیهای مخصوص افراد دارای نقص عضو در ویندوز Accessibility دسترسی امکان ارتباط کامپیوتر شما با یک شبکه Acount مشخصه ای که کارت شبکه و نرم افزار راه انداز انرا شناسایی می کند.
Adapter کارت اداپتور ، کارت شبکه Adapter Card برنامه کمکی در ویندوز که نام و نشانی افراد را نکهداری می کند .
Address Book کادر آدرس Address Box جعبه ابزار ادرس Address Toolbar صفت مشخصه بایگانی ِArchiv Attribut پارامتر ، اطلاعات اضافی که در اختیار یک برنامه قرار می گیرد .
Argument فایل اسکی ASCII File صفت Attribute CD صوتی Audio CD فایل ویدئویی با انشعاب AVI AVI File نقش بیتی Bit map دیسک راه انداز Boot Disk بیت در ثانیه bps مرور گر browser فایلهای درارای انشعاب Cab Cabinet file کانال Channel گپ زدن Chat کادر انتخاب Check box سرویس گیرنده Clicn t کلیپ بورد Clipboard خط کانال فعال Active chanel Bar پیکربندی محیط کار به سبک وب Active Desktop پارتیشن فعال ِِActive Patition پنجره فعال Active Window فایل کلپ بورد Clipboard File دکمه بستن Close Button دکمه فرمان Command Button خط دستور command Line دیسک فشرده شده Compressed Disk فشرده سازی Compression اتصال – ارتباط Connection