اهداف:
در این مقاله سعی شده خواننده,آشنایی نسبی راجع به فن آوری RFID یا رادیو شناسا کسب کند.
در ابتدا به معرفی سیستمهای شناسایی پرداخته و سپس تاریخچه ی RFID ,نحوه ی عملکرد این تکنولوژی, وهمچنین کاربردهای آن در علوم مختلف بیان شده است.
مقدمه:
لحظات بسیار مهیج و به یادماندنی است زیرا در عصری زندگی می کنیم که اساس آن بر پویایی و پیشرفت بنا شده است سامانه های موثر دیروز به سختی به نیاز های امروز ما پاسخ می دهند و فناوری های نوین امروزی کارهای دشوار دیروز را بدل به فرآیندهای چند ثانیه ای کرده اند، هر مدیر با بصیرت و دوراندیش امروزی همواره درصدد بهبود فرآیندهای سازمان خود و افزایش مستمر کارآیی سازمان خویش است.
یک فناوری جدید موسوم به RFID نویدبخش دگرگونی در شیوه کسب و کار، خرید و حتی زندگی کردن ماست، ولی آیا آن فقط هیاهوی رسانه ای است یا یک واقعیت.
این موارد را تصور کنید:
* چرخ دستی خریدتان کند جلو می رود، ولی هیچ صفی پشت میز صندوق دار نیست و خواندن بارکدهای روی اقلام انتخابی شما فقط چند ثانیه طول می کشد.
* فروش پوشاکی تازه، خیره کننده است .
به جای آن که هفته ها منتظر رسیدن محموله تازه بمانید، مدیر لجستیک فروشگاه تان ظرف چند ثانیه می فهمد که کدام انبار در مسیر تایلند و انگلیس آن لباس را در سایز و رنگ دلخواه دارد و آن را از طریق زنجیره توزیع به سرعت دریافت می کند.
* یک ماشین پیچیده حاضر به کار نیست، چون کارگر را بررسی کرده و دیده که او لباس محافظ مناسب بر تن دارد، ولی دوره آموزشی لازم برای کار با این ماشین را نگذرانده است.
* هر ثانیه حیاتی است .
پرستار سراسیمه به دنبال دستگاه حیات بخش قلب و ریه می گردد و آن را بلافاصله می یابد، زیرا دستگاه مکان دقیق خود را اعلام می کند.
* یک سارق، پنج بسته تیغ ریش تراشی گران قیمت را دور از چشم همه در جیب می گذارد، ولی قفسه هوشمند می داند که تعدادی غیرعادی تیغ برداشته شده و برای همین به ماموران اطلاع می دهد.
حال برای شروع به معرفی سیستم های شناسایی می پردازیم.
سیستم شناسایی چیست؟
اصولاً به هر سیستمی که قادر به خواندن و تشخیص اطلاعات افراد یا کالاهاباشد سیستم شناسایی یا Identification System گفته میشود.
بطور کلی شناسایی خودکار و نگهداری داده ها (AIDC) روشی است که طی آن تجهیزات خواه سخت افزای یا نرم افزاری قادر به خواندن و تشخیص داده ها بدون کمک گرفتن از یک فرد هستند.
بارکدها، کدهای دو بعدی، سیستم های انگشت نگاری ، سیستم
شناسایی با استفاده از فرکانس رادیویی، سیستم شناسایی با
استفاده از قرنیه چشم و صدا و ...
از جمله این راهکارها در این راستامیباشند.
یکی از جدید ترین مباحث مورد توجه دانشمندان جهت
شناسایی افراد یا کالاها استفاده از سیستم شناسایی با استفاده از
فرکانس رادیویی یا RFID میباشد.
تاریخچه:
فناوریهای مشابه از قبیل IFF بهعنوان سیستم پاسخگوی خودکار توسط آلمانها در سال 1939 اختراع و در جنگ جهانی دوم جهت شناسایی هواپیماهای خودی و هواپیماهای دشمن مخصوصا در شب که دید چشمی محدود است مورد استفاده قرار گرفت.
هواپیماهای خودی امواجی برای مرکزشناسایی ارسال می کردند که این اطمینان را به مرکز می داد که هواپیمای دشمن نیستند و به همین دلیل پدافند هوایی در مورد آنها متوقف می شد.
شاید بتوان گفت این فناوری از اولین کاربردهای امواج رادیویی بوده است.
در سال 1946، León Theremin یک وسیله جاسوسی برای شوروی سابق برای مخابره صوتی اختراع کرد.
این وسیله امکان مخابره بین دووسیله رادیویی توسط امواج رادیویی را بر قرار می ساخت فرستنده ای، خبری را مخابره می کرد و امواج دریافت شده ، گیرنده ای را که دارای صفحه دیافراگمی بود به لرزه در می آورد.
این فناوری را به عنوان پدر فناوری RFID می دانند.
نقطه عطف در تاریخچه فناوری RFID مقاله ای با نام “Communication by Means of Reflected Power” بود که Harry
Stockmanآن را در اکتبر 1948 منتشر نمود و در آن پیشگویی کرد که: «قبل از حل هر مشکلی در عرصه علم، باید تحقیقات و توسعه علمی در زمینه ارتباطات توسط نیروهای انعکاسی متمرکز شود و قبل از هر چیز زمینه های مفید کاربرد آن مورد کاوش قرار گیرد.» این مقاله اهمیت کاربرد امواج رادیویی را بیشتر از پیش روشن ساخت و پیشرفت در آینده را منوط به استفاده از این فناوری ها دانست.
ماریو کاردولو رسماً به عنوان اولین مبدع تکنولوژی RFID شناخته میشود.
در سال 1971 در اداره بنادر نیویورک یک گیرنده و فرستنده رادیویی غیرفعال همراه با حافظه مربوطه ارائه شد که بخش داخلی غیرفعال بوده و انرژی خود را از سیگنالها دریافت میکرد.
این سیستم برپایه یک گیرنده با حافظه 16 بیت عمل میکرد و صدا تولید میکرد.
اختراع اولیه کاردولو نیازهای کاربردی در حوزه RF را پوشش میداد و توان انتقال صدا و نور را در حد متوسطی داشت.
طرح تجاری استفاده از این تکنولوژی برای سرمایهگذاران در سال 1969 در زمینه امور حمل و نقل و ترابری (شناسایی خودروها، سیستم خودکار شناسایی، آشکارساز الکترونیکی، مسیریابی خودروها، کنترل عملکرد خودرو) ، سیستمهای بانکی (کارتهای اعتباری)، سیستمهای امنیتی (شناسایی کارکنان و افراد، گیتهای ورودی خودکار)، سیستمهای نظارتی و نیز علم پزشکی (شناسایی بیماران، حفظ و نگهداری تاریخچه بیمار) ارائه شد.
RFID چیست؟
سیستم RFID بهعنوان یک سامانه ی شناسایی خودکار و براساس ذخیره سازی دیتا و بازیابی آن با استفاده از تجهیزات، تگها و فرستندهها و گیرندههای رادیویی عمل می کند.
RFID یاRadio Frequency Identification (شناسایی هویت با استفاده از امواج رادیویی) شیوه ایست که برای تشخیص هویت اتوماتیک استفاده می شود .
در این روش تگ یا برچسبهای کوچکی بر روی اجناس ، قطعات و یا حتی انسانها چسبانده می شود که در هنگام عبور از نواحی خاصی که ابزارهای لازم نصب شده است آی دی یا همان شماره منحصربفرد شناسایی از طریق همان برچسب تولید شده و توسط ابزار رادیویی نصب شده دریافت و پروسه ها لازم انجام شده و مجوزهای مورد نظر صادر میگردد
RFID یاRadio Frequency Identification (شناسایی هویت با استفاده از امواج رادیویی) شیوه ایست که برای تشخیص هویت اتوماتیک استفاده می شود .
در این روش تگ یا برچسبهای کوچکی بر روی اجناس ، قطعات و یا حتی انسانها چسبانده می شود که در هنگام عبور از نواحی خاصی که ابزارهای لازم نصب شده است آی دی یا همان شماره منحصربفرد شناسایی از طریق همان برچسب تولید شده و توسط ابزار رادیویی نصب شده دریافت و پروسه ها لازم انجام شده و مجوزهای مورد نظر صادر میگردد.
کتابخانه های مخزن باز، فروشگاههای پوشاک ، سوپر مارکتها ، کارتهای اعتباری ، پاسپورت و کارتهای شناسایی ، زندانها و کارخانه ها بیشترین مصارف این ابزار را شامل می شوند اما کاربرد این شیوه شناسایی بسیار وسیع می باشد.شما هم شاید متوجه برچسبهای نوارهای فلزی تودرتو که بر روی اجناس برخی فروشگاهها و یا کتابهای کتابخانه داشکده تان چسبیده اند شده اید.
این برچسبها همان RFIDها هستند.
که به هر چیزی یک هویت رادیویی منحصربفرد می دهد.
تصور کنید که وارد یک فروشگاه زنجیره ای شده اید و اقلام مورد نیاز خود را داخل چرخ دستی قرارداده اید.
صندوق دار با استفاده از بار کد میبایستی که تک تک اقلام داخل سبد را برداشته و اطلاعات آن را توسط بارکد خوان (Barcode Reader) یکی یکی به داخل رایانه وارد کند تا فاکتور اقلام انتخابی شما صادر گردد.
بسیاری از اوقات بدلیل آنکه تعداد کالاهای خریداری شده بسیار زیاد میباشند؛ صفهای طولانی ای در فروشگاه های زنجیره ای تشکیل میشود.تازه ، گاهی اوقات نیز مخدوش شدن علائم بار کد، از خواندن اطلاعات جلوگیری میکند ، که این خود موجب مشکلات بیشتری میشود.با این فن آوری جدید یعنی RFID شما سبد کالای خود را برمیدارید و بدون اینکه مجبور به ایستادن در صفهای طولانی شوید و یا حتی بدون اینکه مجبور باشید اقلام خریداری شده را به صندوقدار یا نگهبان نشان دهید، از در خارج میشوید.
چرا؟
چون برچسب روی کالا دیگر بارکد (Barcode) نیست بلکه از نوعRFID میباشد و خودش با فرستان علائم رادیویی کلیه اطلاعات جاری خود از قبیل تعداد، قیمت، وزن، ...
را به کامپیوترهای موجود در درهای خروجی مخابره میکند.
به طور کلی RFID سامانه ی شناسایی بی سیمی است که قادر به تبادل داده ها بوسیله برقراری اطلاعات بین یک Tag که به یک کالا ، شئ یا ..
متصل شده است و یک بازخوان (Reader) می باشد.
امروزه توسط فروشگاه های زنجیره ای بزرگی چون "وال مارت" و "مک دونالد" و نیز سازمانهای مهمی چون "وزارت دفاع ایالت متحده آمریکا" استفاده شده و امتحان خود را به خوبی پس داده است .
تجهیزات مورد نیاز: فن آوری RFID از تجهیزات ذیل جهت پیاده سازی بهینه خود کمک میگیرد: 1.انواع برچسب Tag 2.انواع خواننده بر چسب Reader 3.
انواع نویسنده اطلاعات Printer 4.
آنتن- تقویت کننده سیگنال 5.نرم افزار مدیریت اطلاعات 6.بانک اطلاعاتی، ساختار شبکه اطلاعاتی تگ (Tag) چیست؟
Tag ها یا برچسبها وسیله شناسایی متصل شده به کالا، شئ و یا فردی هستند که ما میخواهیم آنرا شناسایی کنیم.
این برچسبها ((tag غالباً شامل دو قطعه الکترونیکی بسیار کوچک و نازک می باشند.
قطعه اصلی (chip)که وظیفه ذخیره سازی و تولید سیگنال شماره شناسایی را به عهده دارد و آنتن که دریافت و ارسال سیگنالهای مورد نیاز چیپ اصلی را انجام می دهد.
چیپ مرکزی که یک مدار مجتمع سیلیکونی است شامل یک حافظه ROM کوچک چندصد بیتی است و سیگنالهایی را که از آنتن دریافت می کند با ارسال شماره شناسایی از طریق همان آنتن پاسخ میگوید.
آنتن نیز غالبا یک ترک مسی پیچ در پیچ حلزونی است که متناسب با فرکانس کاری مجموعه تجهیزات رادیویی نصب شده طراحی میشود.
Tag حاوی اطلاعاتی از جسم است که شناسایی منحصر به فرد آن را ممکن می سازد.
اطلاعات تگ ها با استفاده از قرائتگر و بدون نیاز به تماس مستقیم ، تنها از طریق امواج رادیویی، خوانده می شود.
بسته به نوع تکنولوژی به کار رفته این فاصله می تواند از چند سانتیمتر تا ده ها متر متغییر باشد.
اطلاعات جهت پردازش به سیستم مرکزی ارسال می شود و انجام عملیات بر روی داده های خام و ارائه گزارشهای مورد نیاز در هر بخش با استفاده از نرم افزار های مخصوص هر کاربرد میسر می شود.
اما اینکه هر یک از کالاها دارای اشکال و ظواهر گوناگون و نیز دارای محیطهای فیزیکی گوناگونی است، این ضرورت را ایجاب میکند تا Tag ها را با توجه به ویژگیهای فیزیکی (ظاهریشان) دسته بندی کنیم.بطور کلی بعضی از ویژگیهای ظاهری Tagها بصورت زیر میباشد: الف Tag (هایی که دارای کفه پلاستیکی از جنس PVC میباشند و معمولاً در وسط آنها یک سوراخ دیده میشود که بسیار با دوام بوده و میتوان از آنها بارها و بارها استفاده کرد.
ب Tag (هایی که شبیه کارتهای اعتباری هستند ومعمولاً به آنها کارتهای هوشمند بدون تمـاس (Contact less Smart Cards) گفته میشود.
ج Tag (هایی که بصورت لایه های کاغذی بر روی برچسب ساخته میشوند که به آنها برچسب های هوشمند (Smart Labels) گفته میشود.
د Tag (هایی که در محیطهای قابل فرسایش (مثلاً آب یا مایع) به خوبی کار میکنند.
اینگونه Tag ها در کپسولهای شیشه ای قرار دارند.هTag (های کوچک که در داخل اشیاء عمومی مثل لباس، ساعت، دستبند و ....
کارگذاشته میشود.
در صورتیکه بخواهیم Tag ها را با در نظر گرفتن منبع انرژی تامین کننده شان دسته بندی کنیم به 4 دسته اصلی تقسیم بندی می شوند: 1.Tagهای غیر فعال ((Passive Tags: که انرژی و برق مورد نیاز خود را از Reader ها بوسیله یکسری از روش های تراگسیل بدست می آورند.
2.Tagهای فعال: (Active Tags) که انرژی مورد نیازشان توسط یک باطری داخلی تامین می شود و جهت برقراری ارتباط دارای یک پردازنده،یک حافظه و حسگرمی باشند.
3.Tagهایی نیمه غیر فعال ( (Semi-Passive Tags که علاوه بر استفاده از باطری داخلی شان، میتوانند از انرژی منتقل شده توسط Readerها نیزبهره مند شوند.
4.Tagهای دو طرفه(Two way Tags) که علاوه براستفاده از باطری داخلی شان میتوانند بدون کمک گرفتن از Readerها دیگر اقسام هم شکل خود را نیز شناسایی کرده و با آنها به گفتگو بپردازند.
اطلاعات به شکل EPC بر روی تگ ها ذخیره می شود.
EPC چیست؟
شماره شناسایی منحصربفردی است که به واسطه آن میتوان اطلاعات منحصر به فرد هر قلم کالا را بدست آورد .
این کد قابل انطباق با سایر سیستمهای شماره گذاری از جمله بارکد است .
این سیستم حجم عظیمی دارد بطوریکه برآورد میشود اگر بخواهند روی تک تک دانه های برنج محصول کل دنیا برچسب RFID بچسبانند سریالهای EPC گنجایش یک چنین ظرفیتی را َدارد و هیچ دو دانه برنجی را نمی توان با سریال مشابه پیدا کرد.
Reader چیست؟
Reader ها وسایل الکترونیکی هستند که حضور Tag ها را در محیط تشخیص داده و اطلاعات ذخیره شده در آنها را بازیابی میکنند.
سه دسته عمده Reader ها بصورت: 1.
مدل ثابت Fixed Type 2.مدل دستی Hand held Type 3.مدل کارت PC Card Type آنتن تقویت کننده سیگنال: با توجه به اینکه این فن آوری با امواج مغناطیسی و یا فرکانس های رادیویی کار می کند جهت تقویت سیگنالها از آنتن استفاده میکنند.
نرم افزار Savant : نرم افزار واسطه ساوانت وظیفه مدیریت رویدادها ی ادراک شده توسط خواننده ها را برعهده دارد.
ONS (Object Name Server): این سرور، EPC دریافت شده را با استخراج Manager EPC که اولین بخش کدینگ با سریال EPC است ، URL مربوط به شرکتهای صاحب کالا بر روی اینترنت را تشخیص داده و اطلاعات خوانده شده را به آن منتقل می کند.
شکل (1) شمای کلی از یک سیستم RFID مزایای استفاده از RFID : 1.کاهش هزینه ها (کاهش فعالیت های دستی و افزایش سرعت( 2.اتوماسیون (بدون توقف( 3.کاهش خطا 4.کنترل فرایندهای غیر قابل رویت 5.امکان به روز رسانی بر چسب ها بدون دخالت دست 6.امنیت 7.یکپارچگی برخی از کاربرد های فناوری RFID یا رادیو شناسا: 1- ردیابی اجناس و سامانه مدیریت اموال ارائه اطلاعات صحیح از مقدار و مکان دارایی های با ارزش و کنترل و مدیریت موثر این دارایی ها 2- سامانه مدیریت و کنترل پرسنل کنترل زمان حضور و غیاب و یکپارچه سازی اطلاعات با سیستم مدیریت پرداخت و سطح بندی دسترسی افراد به بخش های خاص سازمان 3- مدیریت اسناد و مدارک تامین امنیت مدارک تسهیل بایگانی و محدود سازی تکثیر و خروج مدارک 4- سامانه مدیریت زنجیره تامین یکپارچه سازی اطلاعات تامین کننده تولید کننده و مصرف کننده ،حذف ضایعات و اتلاف ها و حرکت به سوی تولید بدون انبار 5- سامانه مدیریت انبار جمع آوری اطلاعات انبار به صورت خودکار حذف اشتباهات و مفقودی کالا ها 6- لجستیک شناسایی و کنترل مواد خام ، جمع آوری اتوماتیک اطلاعات انبار ها و فروشگاه ها و کارخانجات و ردیابی کالا ها 7- سامانه مدیریت تردد دسترسی ایمن و معتبر به ورودی سازمان ها و عبور از محل جمع آوری عوارض همچنین یکپارچه سازی با سیستم GPS به منظور مکان یابی وسایل نقلیه توجه به تنوع کاربرد های این تکنولوژی، ارائه راهکار جامع برای کاربردهای خاص هر سازمان، مستلزم بررسی زمینه های فعالیت سازمان و اثر بخشی حضور RFID در هر بخش می باشد لذا ارائه خدمات در این حوزه نیاز به بررسی و شناسایی نیاز ها و راه کار های مناسب برای هر سازمان به طور خاص دارد.
در زیر به توضیح برخی از این موارد پرداخته شده است: مدیریت دام و گوشت: شاید به جرات بتوان گفت که یکی از قدیمیترین کاربردهای استفاده از فن آوری RFID در ردیابی و کنترل حرکت حیوانات اهلی مخصوصاً گاوهای شیرده بوده است.
امروزه بصورت یک جریان کاملاً متداول، حیوانات همزی و اهلی بوسیله کپسولهای قابل تزریق و یا Tag هایی که به گوش حیوانات متصل می شود؛ به این فن آوری مجهز می شوند.
این Tag ها به جهت شناسایی حیوانات اهلی گم شده، مرتب کردن، مراقبت کردن و نگهداری پیشینه درمانی حیوانات اهلی بکار برده میشود.
البته این فن آوری درسالهای اخیر در صنایع کشاورزی و دارویی کاربرد وسیعی پیدا کرده است.
اطلاعات مربوط به حیوانات اهلی، مواد غذایی و دارویی در مواقع بحرانی برای سلامتی جوامع بشری بسیار مفید میتواند باشد.
مرکز شناسایی حیوانات اهلی کانادا شروع به استفاده از تگهای RFID بهجای استفاده از بارکد کرد.
از این تگها برای شناسایی گله گاوها و نیز کنترل و شناسایی علوفه نامناسب داده شده به آنها استفاده میشود.
کنترل ورود و خروج وسایط نقلیه: یکی دیگر از کاربردهای بسیار شایع استفاده از فن آوری RFID کنترل ورود و خروج وسایط نقلیه در محلهایی است که امنیت ورود و خروج ماشینها بسیار مهم و ضروری بنظر میرسد.
این سیستم با چسباندن یک Tag برروی وسیله نقلیه و قراردادن کلیه اطلاعات مربوط به این وسیله در حافظه آن امکان پذیر میشود.قبل از رسیدن وسیله نقلیه به درب ورودی یا خروجی ؛ ماشین از محلی که در آن یک آنتن جهت دریافت اطلاعات Tag چسبیده شده بر روی وسیله نقلیه وجود دارد؛ عبور میکند.
دستگاه Readerاطلاعات موجود بر روی Tag را از آنتن بازخوانی میکند و در صورتی که اطلاعات موجود بر روی Tag نشانگر مجوز ورود یا خروج باشد، گیت ورودی یا خروجی باز میشود.
در صورتی که هیچ گونه برچسبی بر روی ماشین وجود نداشته باشد و یا در صورتیکه اطلاعات موجود بر روی Tag نشانگر مجوز عدم خروج یا ورود باشد، افراد امنیتی مستقر در محل درب ورودی یا خروجی گیت جهت بارزسی وسیله نقلیه اقدام میکند.
مدیریت کتابها و کتابخانه ها: ازجمله کاربردهای جالب فن آوری RFID کاربرد وسیع آن در کتابخانه های بزرگ میباشد.
با چسباندن یک) Tag که کلیه مشخصات کتاب در آن ذخیره سازی شده است) بر روی کتاب و قراردادن یکسری از آنتن ها و Reader ها در محل کتابخانه میتوان از مزایای ذیل بهره جست: الف- جلوگیری از سرقت کتاب های موجود ب- اجرای سیستم خودکار بازگشت و حتی خروج کتابها از کتابخانه ج- پیگیری و کنترل چیدمان صحیح کتابها در قفسه های مربوط به خودشان شکل(2)کتابخانه مجهز به rfid کاربرد Rfid در پزشکی: فن آوری RFID در مباحث پزشکی کاربردهای بسیار گسترده ای دارد.
این فن آوری بسیار جالب از هنگام ورود بیمار توسط یک دستبند که کلیه اطلاعات بیمار در آن قرار میگیرد در یک بیمارستان مجهز آغاز میشود.
ثبت و یا ذخیره سازی اطلاعات بیمار از قبیل نام و آدرس، تاریخ پذیرش و بستری و نیز نوع بیماری ،پزشک معالج ،نوع عمل جراحی و غیره در پایین آوردن اشتباهات و خسارات جبران ناپذیر در بیمارستان نقش حیاتی دارد.
همچنین فرار و یا دزدیده شدن بیمار از بیمارستان با این فن آوری تقریباً غیر ممکن بنظر می رسید.
جلوگیری ازجابجا شدن اطفالی که تازه بدنیا آمده اند از جمله کابردهای بسیار حساس این فن آوری میباشد.
همچنین در محل های نگهداری دارو، با چسباندن برچسب داروها میتوان از میزان مصرف، تاریخ مصرف داروها به راحتی باخبر شد.
پاسپورت (گذرنامه): تگهای RFID در بسیاری از کشورها در پاسپورت مورد استفاده قرارگرفتهاند اولین پاسپورت (e-Passport.) در کشور مالزی و در سال 1998 از این تکنولوژی بهره برد.
علاوه بر اطلاعات موجود در برگه اطلاعاتی پاسپورت، شناسنامه الکترونیکی ارایه شده در مالزی تمامی اطلاعات مربوط به سفرهای صورت گرفته فرد (زمان، تاریخ،مکان) را نیز نگهداری میکند و میتوان زمان ورود به هر کشور و دوره اقامت وی را بدین شکل تعیین کرد.
تگهای RFID از سال 2006 در پاسپورت کشورهای ایالات متحده آمریکا و انگلستان استفاده شده است.
مدار به کار رفته، توانایی ذخیره همان اطلاعات چاپ شده برروی برگههای پاسپورت را دارد و میتواند عکس دیجیتال فرد را نیز در خود نگهداری کند.
این پاسپورت بهگونهای طراحی شده است که لایه فلزی نازکی روی آن را پوشش داده است تا قرائت پاسپورت در هنگام بسته بودن آن، توسط قرائتگرهای غیرمجاز غیرممکن گردد.
حمل ونقل: در اروپا به ویژه در شهر پاریس از سیستم RFID در سال 1995 شروع به استفاده شد.
شهرهای لیون و مارسی در فرانسه، پورتو و لیسبون در پرتغال، میلان و تورینو در ایتالیا و بروکسل در بلژیک از سیستم یکسان و یکپارچهای با استاندارد بین المللی( CALYPSO RFID) بهره میبرند.
درحال حاضر از این سیستم مذکور در مونترال کانادا، مکزیک، کلمبیا و نروژ استفاده میشود.
در هنگ کنگ اغلب سیستمهای حمل و نقل برای پرداخت هزینه از تکنولوژی RFID بهره میبرند.
این سیستم در سال 1997 برای پرداخت کرایه مورد استفاده قرارگرفت و به سرعت سایراستفادهها از قبیل دستگاههای فروش، رستورانهای Fast-Food و سوپرمارکتها نیز از این امکانات بهره مند شدند.
این کارتها با استفاده از دستگاههای خاصی شارژ شده و امکان قرائت آنها از فاصله چند سانتی متری قرائتگر (Reader) میسر است.
صنعت خودرو: امروزه تگهای RFID از نوع مبکروویو برای کنترل خودروها مورد استفاده قرار میگیرند.
از سال1990 از تگهای RFID در کلید خودروها استفاده شد و بدون وجود کلید یا سوئیچ حاوی تگ، امکان روشن کردن خودرو میسر نمیشود.
کنترل دارایی ها: استفاده از تکنولوژی RFID در روش پیشرفتهای چون تکنولوژی شناسایی خودکار دو ارزش ویژه برای کنترل داراییها دارد.
در وهله نخست با استفاده از این سیستم، اطلاعات دقیقی درباره موجودی واقعی اموال دراختیار بوده و امکان وجود مغایرت در موجودی اموال و میزان درج شده در اسناد موجود به حداقل رسیده و در واقع به طور کامل از بین میرود.
در وهله دیگر میتوان ذکر نمود استفاده از این سیستم باعث جلوگیری و کاهش بروز خطا خواهد شد و باعث میشود تا هزینههای نیروی انسانی به حداقل رسیده و کلیه فرآیندهای تجاری با سرعت و دقت بالاتر و سهولت بیشتری صورت پذیرند.
استفاده در بدن انسان: تگهای RFID بهکار رفته در حیوانات درحال استفاده برای انسانها هستند.
پرفسور وارویک در سال 1998 به عنوان اولین فردی است که از این سیستم روی بازوی خوداستفاده کرد.
برخی باشگاههای شبانه در بارسلون اسپانیا و روتردام هلند از این سیستم برای شناسایی و پذیرایی از میهمانان ویژه خود استفاده میکنند.
اخبار : تمامی صاحب نظران، متخصصان، فعالان حوزه آیتی در دنیا شناسایی از طریق امواج رادیویِِی را بزرگترین حادثه پس از اختراع اینترنت به شمار میآورند.
هیتاچی RFID به ابعاد دانه های شکر تولید کرد.
۱۳ فوریه روزی است که RFID کوچکترین اندازه خود را تجربه کرد.هیتاچی در این روز از آرافآیدی پودر مانندی به ابعاد ۰.۰۵× ۰.۰۵ میلیمتر به عنوان کوچک ترین RFID که تاکنون تولید شده است پرده برداری کرد.
با استفاده از تکنیک و تکنولوژی کوچک سازی چیپهای سیلیکونی و همچنین درج اطلاعات بر روی چیپ بوسیله باریکه الکترونی هیتاچی توانسته است RFID ای ۶۴ بار کوچک تر از کوچکترین نوع در دسترس به ابعاد ۰.۴ × ۰.۴ میلیمتر موسوم به mu-chips را تولید کند.
این چیپ جدید دارای یک ROM ۱۲۸ بیتی برای ذخیره کردن یک آی دی منحصر به فرد ۳۸ رقمی میباشد.
با ضخامت ۸ میکرونی که این RFID دارد این امکان را بوجود آورده که به سادگی در بین صفحات کتاب تزریق شود .
توضیح: مبحث جدیدی که در خصوص بکارگیری هویت شناسایی رادیویی مطرح است استفاده از این تگهای رادیویی در اسناد بهاداری مانند چکهای بانکی و حتی اسکناس می باشد.
اینکار باعث می شود تحویلداران و دستگاههای خود پرداز به سادگی از سوابق و اطلاعات چک نظیر تاریخ ، مقدار ، صادر کننده و تحویل گیرنده و حتی رمزهای بین بانکی که در این تگها گنجانده شده است مطلع شوند .
اینکار آنقدر میتواند ساده باشد که این اطلاعات حتی موقع شمارش اسکناسها و چکها در دستگاه پول شمار به طور اتوماتیک وارد رایانه و سیستم بانکی شود.
تا قبل از تولید چیپهای کوچکتر یکی از مشکلاتی که بر سر راه رادیوی کردن اسناد بانکی بود چسباندن و تغییر شکل دادن اسناد و همچمنین امکان جاربجا شدن تگها بود.
اما با وجود تولید اینچنین RFIDهای کوچکی که تولید می شوند این امکان وجود دارد که حتی این چیپها را در تولید کاغذهای بهادار در جسم آنها تزریق کرد.
نگرانی هایی در مورد RFID RFIDاز دید عده ای یک ایده شیطانی و از دید عده ای دیگر ابزاری کارآمد برای کنترل وضعیت افراد و حفظ امنیت آن ها محسوب می شود .
به گزارش بخش خبر شبکه فن آوری اطلاعات ایران ، از ایلنا، در سال های اخیر فناوری RFID و تگ های آن یکی از جنجال برانگیزترین مسایل در حوزه فناوری اطلاعات است .
طرفداران حقوق بشر و فعالان مدنی می گویند تراشه های به کار رفته در تگ های سیستم ردیابی از طریق فرکانس رادیویی RFID به شرکت ها و دولت ها این امکان را می دهد که حرکات و رفتار افراد را زیر نظر بگیرند .
گفتنی است، نگرانی در این زمینه به حدی شدید است که بعضی از سران مسیحیت طراحی چنین تراشه هایی را یک ایده شیطانی می دانند .
از طرف دیگر طرفداران این فناوری می گویند تراشه ها حاوی یک سری اطلاعات شخصی است که می تواند پزشکان و دیگر افراد را در ارایه خدمات فوری کمک کند .
با وارد کردن شماره روی تراشه در یک پایگاه داده پسوردی، پزشکان می توانند سوابق پزشکی قربانی یک تصادف را سریع جمع آوری کنند .
همچنین، در زندان ها نیز مسوولان با دادن دستبندهای حاوی این تراشه ها به زندانیان می توانند حرکات آن ها را کنترل کنند و جلوی هر نوع خشونتی را بگیرند .
اخیرا تامی تامسون، وزیر بهداشت دولت بوش، در دوره اول در اقدامی برای حمایت از این فناوری یک تراشه RFID را در بدن خود کشت کرد .
مقامات آمریکایی امیدوارند هر چه زودتر این فناوری را به پدیده ای پذیرفته شده در جامعه آمریکایی مبدل کنند.
«کن داگلاس»، مدیر جهانی فناوری در غول نفتی «بریتیش پترولیوم» می گوید: مانند آن است که یک کارشناس با یک تابلوی اعلانات کنار هر کامیون، خط تولید، جعبه جنس شما بنشیند و در هر لحظه به شما بگوید که چه خبر است.
«بریتیش پترولیوم» از RFID برای جلوگیری از سرقت بنزین در پمپ بنزین ماشین در آفریقای جنوبی استفاده می کند .
فقط موقعی که راننده دارای برچسب صحیح اقدام به پر کردن باک اتومبیلش می کند، بنزین جریان می یابد و حتی یک قطره نصیب سارقان نمی شود.
فروشگاه «مارکس انداسپنسر» از یک نسخه اولیه RFID برای مدیریت زنجیره مواد غذایی اش استفاده می کند .
غول خرده فروشی آلمان، «مترو» همراه «پراکتراندگمبل» و شرکت نرم افزارسازی sap یک فروشگاه «آینده» راه اندازی کرده اند که قفسه ها و چرخ دستی های هوشمندش جابه جایی محصولات رهگیری و یک سیستم پیشرفته انبارداری را کنترل می کنند .
اگر جنسی در یک قفسه در شرف اتمام باشد، قفسه هوشمند به کمک فناوری RFID به انبار برای دریافت محموله تازه خبر می دهد.
نقاط ضعف RFID : بر چسب های این فن آوری هنوز نسبتا گران هستند و برخی محدودیت های فنی وجود دارد .
برچسب های به اصطلاح «منفعل» (passive) کوچک و ارزان هستند و به زیبایی روی اشیایی همانند تیغ قرار می گیرند، محصولی که بیش از هر چیز دیگر در اروپا به سرقت می رود، اما برد پخش فرکانس آنها تنها چند متر است و به RFID خوان های گران زیادی نیاز دارند.
بر چسب های «فعال» (active) باتری دارند و در فضای روباز خوب کار می کنند، ولی حجیم و گران قیمت هستند .
مایعات و فلزات نیز در جریان فرکانس های رادیویی اختلال ایجاد می کنند .
کافی است که برچسب های شکسته و rfidهای معیوب را به قیمت اولیه شان بیافزایید تا ببینید متحمل چه هزینه سنگینی می شوید.
نتیجه گیری: در پایان میتوان این فن آوری را به عنوان یکی از پر کاربردترین فن آوری ها در نظر گرفت که می تواند مزایای زیر را با خود به همراه داشته باشد: کاهش هزینه ها(کاهش فعالیت های دستی و افزایش سرعت( اتوماسیون(بدون توقف( کاهش خطا کنترل فرایندهای غیر قابل رویت امکان به روز رسانی بر چسب ها بدون دخالت دست امنیت یکپارچگی منابع: مروری بر فن آوری RFID , ،نوشته امیر کاشانی iranictnews.ir www.wikipedia.com