اهداف:
در این مقاله سعی شده خواننده,آشنایی نسبی راجع به فن آوری RFID یا رادیو شناسا کسب کند. در ابتدا به معرفی سیستمهای شناسایی پرداخته و سپس تاریخچه ی RFID ,نحوه ی عملکرد این تکنولوژی, وهمچنین کاربردهای آن در علوم مختلف بیان شده است.
مقدمه:
لحظات بسیار مهیج و به یادماندنی است زیرا در عصری زندگی می کنیم که اساس آن بر پویایی و پیشرفت بنا شده است سامانه های موثر دیروز به سختی به نیاز های امروز ما پاسخ می دهند و فناوری های نوین امروزی کارهای دشوار دیروز را بدل به فرآیندهای چند ثانیه ای کرده اند، هر مدیر با بصیرت و دوراندیش امروزی همواره درصدد بهبود فرآیندهای سازمان خود و افزایش مستمر کارآیی سازمان خویش است.
یک فناوری جدید موسوم به RFID نویدبخش دگرگونی در شیوه کسب و کار، خرید و حتی زندگی کردن ماست، ولی آیا آن فقط هیاهوی رسانه ای است یا یک واقعیت.
این موارد را تصور کنید:
* چرخ دستی خریدتان کند جلو می رود، ولی هیچ صفی پشت میز صندوق دار نیست و خواندن بارکدهای روی اقلام انتخابی شما فقط چند ثانیه طول می کشد.
* فروش پوشاکی تازه، خیره کننده است . به جای آن که هفته ها منتظر رسیدن محموله تازه بمانید، مدیر لجستیک فروشگاه تان ظرف چند ثانیه می فهمد که کدام انبار در مسیر تایلند و انگلیس آن لباس را در سایز و رنگ دلخواه دارد و آن را از طریق زنجیره توزیع به سرعت دریافت می کند.
* یک ماشین پیچیده حاضر به کار نیست، چون کارگر را بررسی کرده و دیده که او لباس محافظ مناسب بر تن دارد، ولی دوره آموزشی لازم برای کار با این ماشین را نگذرانده است.
* هر ثانیه حیاتی است . پرستار سراسیمه به دنبال دستگاه حیات بخش قلب و ریه می گردد و آن را بلافاصله می یابد، زیرا دستگاه مکان دقیق خود را اعلام می کند.
* یک سارق، پنج بسته تیغ ریش تراشی گران قیمت را دور از چشم همه در جیب می گذارد، ولی قفسه هوشمند می داند که تعدادی غیرعادی تیغ برداشته شده و برای همین به ماموران اطلاع می دهد.
حال برای شروع به معرفی سیستم های شناسایی می پردازیم.
سیستم شناسایی چیست؟
اصولاً به هر سیستمی که قادر به خواندن و تشخیص اطلاعات افراد یا کالاهاباشد سیستم شناسایی یا Identification System گفته میشود.
بطور کلی شناسایی خودکار و نگهداری داده ها (AIDC) روشی است که طی آن تجهیزات خواه سخت افزای یا نرم افزاری قادر به خواندن و تشخیص داده ها بدون کمک گرفتن از یک فرد هستند.
بارکدها، کدهای دو بعدی، سیستم های انگشت نگاری ، سیستم
شناسایی با استفاده از فرکانس رادیویی، سیستم شناسایی با
استفاده از قرنیه چشم و صدا و ... از جمله این راهکارها در این راستامیباشند. یکی از جدید ترین مباحث مورد توجه دانشمندان جهت
شناسایی افراد یا کالاها استفاده از سیستم شناسایی با استفاده از
فرکانس رادیویی یا RFID میباشد.
تاریخچه:
فناوریهای مشابه از قبیل IFF بهعنوان سیستم پاسخگوی خودکار توسط آلمانها در سال 1939 اختراع و در جنگ جهانی دوم جهت شناسایی هواپیماهای خودی و هواپیماهای دشمن مخصوصا در شب که دید چشمی محدود است مورد استفاده قرار گرفت. هواپیماهای خودی امواجی برای مرکزشناسایی ارسال می کردند که این اطمینان را به مرکز می داد که هواپیمای دشمن نیستند و به همین دلیل پدافند هوایی در مورد آنها متوقف می شد. شاید بتوان گفت این فناوری از اولین کاربردهای امواج رادیویی بوده است.
در سال 1946، León Theremin یک وسیله جاسوسی برای شوروی سابق برای مخابره صوتی اختراع کرد. این وسیله امکان مخابره بین دووسیله رادیویی توسط امواج رادیویی را بر قرار می ساخت فرستنده ای، خبری را مخابره می کرد و امواج دریافت شده ، گیرنده ای را که دارای صفحه دیافراگمی بود به لرزه در می آورد. این فناوری را به عنوان پدر فناوری RFID می دانند.
نقطه عطف در تاریخچه فناوری RFID مقاله ای با نام “Communication by Means of Reflected Power” بود که Harry
Stockmanآن را در اکتبر 1948 منتشر نمود و در آن پیشگویی کرد که: «قبل از حل هر مشکلی در عرصه علم، باید تحقیقات و توسعه علمی در زمینه ارتباطات توسط نیروهای انعکاسی متمرکز شود و قبل از هر چیز زمینه های مفید کاربرد آن مورد کاوش قرار گیرد.» این مقاله اهمیت کاربرد امواج رادیویی را بیشتر از پیش روشن ساخت و پیشرفت در آینده را منوط به استفاده از این فناوری ها دانست.
ماریو کاردولو رسماً به عنوان اولین مبدع تکنولوژی RFID شناخته میشود. در سال 1971 در اداره بنادر نیویورک یک گیرنده و فرستنده رادیویی غیرفعال همراه با حافظه مربوطه ارائه شد که بخش داخلی غیرفعال بوده و انرژی خود را از سیگنالها دریافت میکرد. این سیستم برپایه یک گیرنده با حافظه 16 بیت عمل میکرد و صدا تولید میکرد. اختراع اولیه کاردولو نیازهای کاربردی در حوزه RF را پوشش میداد و توان انتقال صدا و نور را در حد متوسطی داشت.
طرح تجاری استفاده از این تکنولوژی برای سرمایهگذاران در سال 1969 در زمینه امور حمل و نقل و ترابری (شناسایی خودروها، سیستم خودکار شناسایی، آشکارساز الکترونیکی، مسیریابی خودروها، کنترل عملکرد خودرو) ، سیستمهای بانکی (کارتهای اعتباری)، سیستمهای امنیتی (شناسایی کارکنان و افراد، گیتهای ورودی خودکار)، سیستمهای نظارتی و نیز علم پزشکی (شناسایی بیماران، حفظ و نگهداری تاریخچه بیمار) ارائه شد.
RFID چیست؟
سیستم RFID بهعنوان یک سامانه ی شناسایی خودکار و براساس ذخیره سازی دیتا و بازیابی آن با استفاده از تجهیزات، تگها و فرستندهها و گیرندههای رادیویی عمل می کند.
RFID یاRadio Frequency Identification (شناسایی هویت با استفاده از امواج رادیویی) شیوه ایست که برای تشخیص هویت اتوماتیک استفاده می شود . در این روش تگ یا برچسبهای کوچکی بر روی اجناس ، قطعات و یا حتی انسانها چسبانده می شود که در هنگام عبور از نواحی خاصی که ابزارهای لازم نصب شده است آی دی یا همان شماره منحصربفرد شناسایی از طریق همان برچسب تولید شده و توسط ابزار رادیویی نصب شده دریافت و پروسه ها لازم انجام شده و مجوزهای مورد نظر صادر میگردد