به طور کلی گرافیک کامپیوتر را می توان به دو دسته کلی گرافیک بیت چپ و گرافیک برداری تقسیم نمود . و بهترین مکان برای گردآوری داده ها ی گرافیکی فایل های گرافیکی هستند فایل های گرافیکی از تنوع و اهمیت زیادی بر خوردار هستند لذا در این مجموعه سعی بر آن بود که اهم آنها را مورد بحث قرار دهیم .
فایل های تفش بیتی که حاوی نقش نقطه یک تصویری می باشد ولی فایل های برداری حاوی توصیف ریاضی عناصر تصویر هستند که این فایل ها به صورت رشته ای از داده ها سازمان دهی می شوند در مقابل فایل ها را داریم که در این ساختاری می توانیم داده های نقش بیتی و برداری را همزمان در یک فایل در اختیار داشته باشیم که از تنوع زیادی برخوردار هستند به گونه ای که نمی توان یک ساختار کلی برای آنها در نظر بگیریم فایل های صحنه برای ذخیره سازی حالت فشرده یک تصویر یا صحنه طراحی شده اند در صورتی که در فایل های انیمیشن تصاویر به صورت فریم به فریم و پشت سر هم نمایش داده می شوند .
می توانیم برای ذخیره سازی فایل های مختلف در یک فایل از چند رسانه ای ها و نیز برای دستیابی غیر حظی به اطلاعات و از فایل های فرا متن استفاده کنیم .
در خدا رسانه می توانیم ترکیبی از فدا متن و ویژگی های چند رسانه ای را با ه داشته باشیم در واقع فایل های فدا متن می تواند ساختاری ایجاد کند که به واسطه آن داده های چند رسانه ای سازمان دهی و جدا شوند .
برای نمایش داده های سه بعدی و نیز توصیفی از رنگ و شکل این اشیاء از فایل های سه بعدی استفاده می کنیم که اگر قصد آن را داشته باشیم که این داده ها را برای مبادله اطلاعات در اینترنت به کار بریم باید از فایل های VRML استفاده کنیم به طور کلی می توان گفت که یک ایل گرافیکی از ساختمان داده فیلدها و علائم و رشته ها تشکیل شده است . در برنامه های گرافیکی هر نوع رنگ کاربرد خاصی دارد 3 فرصت کلی رنگ برای گرافیک مورد استفاده قرار می گیرد RGB که از ترکیب قرمز و سبز و آبی به وجود می آید و از آن بیشتر در ابزار نوری مثل مونیتورها استفاده می شود .
نوع CMYK ٰ، فیروزه ای ، صورتی ارغوانی ، زرد در کنار سیاه است که معمولاً در موارد چاپی از آن استفاده می شود
نوع سوم رنگ خاکستری می باشد که بیش از 256 نوع سایه رنگ خاکستری در آن استفاده می شود .
فایل گرافیکی ساختاری است که داده های گرافیکی در انواع مختلف در آن گرد آوری می شوند در فایل های گوناگون مسائلی نظیر ذخیره سازی،سازماندهی و بازیابی داده ها گرافیکی به شکل بهینه و منطقی در نظر گرفته می شود.گرچه بیان این موضوع ساده به نظر می رسد اما در این نکات ظریف بسیاری وجود دارد که قصد ما صحبت در مورد آنها می باشد.اهمیت فایل های گرافیکی در مواردی است که آشکار به نظر نمی رسند. به عنوان مثال مشاهده خواهید کرد که نحوه ذخیره سازی یک بلاک داده مهمترین عاملی است که در سرعت بازخوانی فایل، فضای اشغال شده توسط فایل و سهولت کار با آن از طریق برنامه های مختلف تأثیر می گذارد.
معمولا ًبرنامه گرافیکی مهم قادر به تولید و ذخیره سازی تعدادی از فایل های گرافیکی می باشند.حتی ساده ترین محیط های ویرایش متنی نیز با استفاده از کارکتر های اسکی قادر به تولید فایل هایی با رنگها و طرح های ساده هستند. نرم افزارهای دارای رابط گرافیکی متون باید از قابلیت پشتیبانی از فایل های ترکیبی برخوردار باشند. از طرفی فایل های گرافیکی یکی از مهمترین مکانیزم های ارتباطی برای مبادله داده های تصویری میان نرم افزار و سخت افزار می باشند.
قبل از بررسی جزئیات فایل های گرافیکی برخی از مفاهیم جنبی را مطالعه کرده و واژه نامه ای برای خود تعریف می کنیم.
گرافیک کامپیوتری:
به نمایش تصویری یک شیء خیالی یا حقیقی که توسط یک هنرمند و به صورت طراحی ،نقاشی،چاپی یا ... ارائه می شود. معمولاً حاصل کار یک هنرمند روی یک سطح دو بعدی نظیر کاغذ ارائه می شود.اما حاصل گرافیک کامپیوتری را می توان برای نمایش چاپگر رسام فیلم یا نوار ویدیوئی ارسال کرد.در دنیایی گرافیک کامپیوتری، ایجاد یک کار هنری غالباً جدای از نمایش آن می باشد.در فرایند تولید یک کار گرافیکی به وسیله ی کامپیوتر،یک خروجی مجازی روی حافظه اصلی کامپیوتر یا یک خروجی پایدار روی یک رسانه ذخیره سازی نظیر دیسک ایجاد می شود. به عبارت بهتر حتی اگر فایلی ایجاد شود که مملو از اطلاعات گرافیکی باشد، اما از دیدگاه بصری هنوز چیزی وجود ندارد زیرا هنوز تصویری در جایی نشان داده نشده است. بنا براین میگوییم داده های گرافیکی در واقع خروجی مجازی یک برنامه هستند که به واسطه آنها می توان حالت نمایشی یک کار هنری را ایجاد کرد، یا با استفاده از دادهای گرافیکی پایدار می توان حالت نمایشی یک کار هنری را با استفاده از همان برنامه ای که فایل در آن تولید شده است دوباره سازی شود.
انواع گرافیک:
گرافیک کامپیوتری به دو دسته ی اصلی تقسیم میشود که عبارتند از گرافیک bitmap و گرافیک برداری(vector) آشنایی با اختلاف میان دو نوع گرافیک شما را در ایجاد و ویرایش گرافیک ها کمک خواهد کرد.
1- گرافیک bitmap:
گرافیک bitmap از نظر تکنیکی گرافیک راستری(Raster) نامیده می شود.این نوع گرافیک از پیکسل های به رنگ های مختلف برای تشکیل تصویر ها استفاده می کند و در واقع مجموعه ای از مقادیر عددی هستند که رنگ نقاط یا عناصر تصویر را مشخص می کنند و هر پیکسل متعلق به محل مخصوص است.
تصاویر bitmap یکی از بهترین روشها برای نشان دادن تصاویر با تن پیوسته از قبیل عکس ها یا نقاشی های دیجیتالی می باشد. برای اینکه این نوع تصاویر می تواننند بسیار دقیق از نظر سایه ها و رنگ درجه بندی شوند.
تصاویر bitmap دارای رزولوشین (resalutian) هستند. که این رزولوشن به صورت تعداد پیکسل های یک تصویر تعریف می شود. در هر تصویر هر چه تعداد پیکسل ها بیشتر باشد وضوح آن تصویر بهتر خواهد بود.
نشان دادن تصویر با یک تعداد پیکسل محدود باعث از بین رفتن برخی از جزئیات و پدیدار شدن ناهمواریها در هنگام بزرگ کردن تصاویر بر روی صفحه ی نمایش است.
چنانچه ملاحظه می شود گرافیک bitmap در هنگام بزرگنمایی با مقیاس بالا به صورت موزائیکی در می آید.
2- گرافیک برداری:
این گرافیک از خطها و منحنی ها تشکیل می شود که این خطها و منحنی ها توسط بردارهای ریاضی تعریف می شوند.
بردارها یک تصویر را بر اساس مشخصات هندسی آن تعریف می کنند.
شما می توانید در گرافیک برداری بدون اینکه کیفیت گرافیک را از دست بدهید تصویر را انتقال دهید، تغییر اندازه بدهید و یا رنگ آن را تغییر دهید.
گرافیک های برداری دارای رزولوشن هستند و آنها می توانند در هر رزولوشن و اندازه ای بزرگ شوند و یا چاپ شوند بدون اینکه جزئیات یا وضوح تصویر را از دست بدهند.
فایل های گرافیکی :
فایل های گرافیکی فایل هایی هستند که هر نوع دلخواه از داده های گرافیکی پایدار را در خود ذخیره کرده و برای شکل دهی به دادها و نمایش آنها مورداستفاده قرار می گیرند.
گونه های مختلفی از فایل های گرافیکی وجود دارد که در هر یک از آنها داده ها به شکلی متفاوت ذخیره کرده و برای شکل دهی به داده ها و نمایش آنها مورد استفاده قرار می گیرند.
فایل های نقش بیتی برداری و متا فایل که در این مقاله تمرکز بیشتری روی آنها خواهد شد،از عمومیت بیشتری برخوردارند. البته گونه های بسیار دیگری نیز وجود دارند که درادامه اشاره خواهیم کرد.
فایل های نقش بیتی:
برای ذخیره سازی داده های نقش بیتی از این فایل استفاده می شود. فایل هایی از این نوع معمولاً برای ذخیره سازی تصاویر حقیقی نظیر عکس و تصاویر ویدئویی مورد استفاده قرار می گیرند.
فایل نقش بیتی که گاهی اوقات فایل پویش نمایی خوانده می شود، اصولاً حاوی نقش نقطه به نقطه یک تصویر می باشد. یک نرم افزار گرافیکی می تواند با استفاده از این فایل تصویر مربوطه را روی اجزاء خروجی پیاده سازی نماید. از جمله گونه های این فایل که به شکلی متدوال مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
BHP
PEX
TIFE
TGA