برد اصلی(MotherBoard ) یکی از اجزای اساسی و مهم کامپیوترهای شخصی محسوب می گردد.در سال 1982 همزمان با ارائه اولین کامپیوترهای شخصی از برد اصلی استفاده گردید. اولین برد اصلی از لحاظ اندازه نسبتا بزرگ و بر روی آن ریزپردازنده 8080 نصب گردیده بود . این برد شامل BIOS ، سوکت هائی برای حافظه مربوط به CPU و مجموعه ای از اسلات ها بود که کارت هائی از طریق آنان به برد اصلی متصل می شدند. در صورتیکه قصد استفاده از فلاپی درایو و یا یک پورت موازی و ... وجود داشت، می بایست یک برد جداگانه تهیه و آن را از طریق یکی از اسلات های موجود، به برد اصلی متصل می کرد.
وضعیت فوق سرگذشت اولین بردهای اصلی استفاده شده در کامپیوترهای شخصی بود. شرکت های آی . بی .ام و اپل با ایجاد تغییرات اساسی، بردهائی را طراحی نمودند که امکان اضافه کردن پتانسیل های دلخواه و جدید در هر زمان بر روی آنان میسر بوده و تولید کنندگان متعدد بتوانند محصولات خود را بر اساس استانداردهای فوق طراحی و به بازار عرضه نمایند. برداصلی یک مدار چاپی چند لایه است . مسیرهای مسی که Traces نامیده می گردند، امکان حرکت سیگنال و ولتاژ را بر روی برد اصلی فراهم می نمایند. از تکنولوژی چند لایه استفاده شده تا بدین طریق برخی از لایه های برد ، قادر به حمل داده برای BIOS ، پردازنده و حافظه بوده در حالیکه لایه های دیگر ولتاژ و Ground را بدون نگرانی از اتصال کوتاه جابجا نمایند.
شکل زیر یک برد اصلی را نشان می دهد. برد فوق دارای دو اسلات برای نصب پردازنده (Dual Processor)، پنج اسلات PCI ، چهار پورت USB ، یک اسلات Communication network riser)CNR ) است .
قطعات کلیدی مادربرد
تمام قطعاتی که مهم و اساسی است و وجود آن در رایانه الزامی است روی مادر برد قرار دارند. بعضی از این قطعات عبارتند از:
1. پردازنده و تراشه گیر پردازنده
2. تراشه حافظه اصلی (رم) وجایگاه آن
3. تراشه های حافظه رام بایوس
4. کمک پردازنده و جایگاه آن
5. کلیدهای قطع و وصل و اتصال گرهای تنظیم (جامپرها)
6. محل اتصال صفحه کلید
7. محل اتصال کابل های برق
8. محل اتصال بلند گو
9. محل قرار گرفتن بردهای توسعه یا کارتهای توسعه،
که شکاف یا چاک نام دارند.
10. باتری و محل اتصال باتری
11. ... .
گذرگاه توسعه :
گذرگاه یا خط حامل یک مسیر عمومی است که داده ها در یک رایانه از روی آن نقل و انتقال می یابند. این مسیر به وسیله ی مدارهای الکتریکی ، بین بسیاری از عضوهای یک رایانه ارتباط برقرار می کند و مقدار داده هایی که به طور هم زمان از گذرگاه می تواند نقل و انتقال یابد، بر اساس بیت مشخص می شود. برای مثال یک گذرگاه 16 بیتی سریعتراز یک گذرگاه 8 بیتی داده ها را منتقل می کند .
در رایانه های شخصی 4 گذرگاه معمول است که عبارتند از:
1. گذرگاه پردازه ای
2. گذرگاه حافظه
3. گذرگاه آدرس که بخشی از دو گذرگاه فوق است
4. گذرگاه ورودی و خروجی(گذرگاه توسعه)
انواع درگاه های خارجی :
1.درگاه سریال :
این درگاه مستقیماَ به مادر برد وصل می شود و در پشت جعبه رایانه می توان آنرا پیدا کرد