تکنولوژی بی سیم بلوتوث یک تکنولوژی مخابراتی برد کوتاه است تا جایگزین کابل های اتصال قابل حمل باشد .
مهمترین خصوصیت تکنولوژی بلوتوث کوچک بودن ، کم هزینه بودن و کم مصرف بودن آن است .
بلوتوث به تلفنهای همراه، PDA، کامپیوترها، دستگاههای ضبط و پخش استریو، لوازم خانگی، اتومبیلها و همه وسایل دیگری که میتوانید ارتباط آنها را با یکدیگر فکر کنید امکان ارتباط میدهد.(4)
(4)
به دنیای بلوتوث خوش آمدید :
به تازگی پس از یک سمینار عصرانه به خانه بازگشتهاید.
Notebookتان در کیفتان قرار دارد، (Digital Assistant PDA Personal) خود را به کمر بستهاید، و تلفن همراهتان در جیب جای دارد.در سمینار امروز یادداشتهائی را در Notebook خود نوشتهاید.
همین که به خانه میرسید و از کنار چاپگر جوهرافشان خود عبور میکنید، Notebook، چاپگر را پیدا میکند و بهطور خودکار یادداشتهای سمینار را به چاپگر ارسال میکند و آنها روی کاغذ چاپ میشوند.در همین حال، PDA شما کامپیوتر رومیزی را تشخیص میدهد و درخواست میکند که دفتر تلفن و برنامه روزانه شما را Update شود.
همچنین همه پیامهای ایمیلی را که ارجحیت آنها را تعیین کردهاید درخواست میکند.
(1)
همه این کارها در زمانی رخ میدهد که کت خود را درمیآورید و برای نوشیدن یک نوشابه بهطرف یخچال میروید.
در عرض چند دقیقه، تلفن همراه شما بوق میزند تا به شما اطلاع دهد که عملیات چاپ یادداشتهای تمام شده است.
(1)
بهطرف چاپگر رفته و یادداشتها را میخوانید بلافاصله پس از آن PDA شما بوق میزند تا به شما بگوید که دفترچه تلفن و برنامه روزانه شما را Update کرده است و شما ایمیل جدید دارید.به دنیای بلوتوث خوش آمدید.
تاریخچه بلوتوث:
فکر اولیه بلوتوث در شرکت موبایل اریکسون در سال ۱۹۹۴ شکل گرفت.
اریکسون که یک شرکت سوئدی ارتباطات راه دور است در آن زمان در حال ساخت یک ارتباط رادیوئی کممصرف، کمهزینه بین تلفنهای همراه و یک گوشی بیسیم بود.کار مهندسی در سال ۱۹۹۵ شروع شد و فکر اولیه به فراتر از تلفنهای همراه و گوشیهای آنها توسعه یافت تا شامل همه انواع وسایل همراه شود، با هدف ساخت شبکههای شخصی کوچک از وسایل مختلف در طول زمان، اریکسون نام ”بلوتوث “ را انتخاب کرد .برای اریکسون، اسم بلوتوث برای فنآوری داده شده که امیدوار بود بتواند بهطور صلحآمیز وسایل مختلف را متحد کند، مناسب بود.
(1)
اریکسون میدانست که اگر فقط یک شرکت این استانداردها را حمایت کند هرگز موفق نخواهد شد.در سال ۱۹۹۸، اریکسون یک موافقتنامه با IBM، اینتل، نوکیا، ۳com، توشیبا و مایکروسافت امضاء کرد و گروه Bluetooth SIG (Bluetooth Special-Interest-Groupرابهوجودآورد.
هدف این گروه نظارت بر پیشرفت بلوتوث و عمومی ساختن آن بود.
(1)
چرا بلوتوث نامیده میشود؟
هرالد بلوتوث در اواخر دهه ی 900 پادشاه دانمارک بود.
او توانست دانمارک و بخشی از نروژ را به یک کشور پادشاهی که سپس مسحیت را به دانمارک آورد، متحد نماید.
او باساخت مجسمهء یادبودی از پدر و مادرش ، نام خود را به یادگار گذاشت.
او در سال 986 در یک جنگ با پسرش کشته شد.
اس وند فورک برد (Svend Forkbeard) این نام را برای استانداردی که نشان میدهد که چقدر شرکتهای از منطقه اسکاندیناوی (ملیتهای شامل: دانمارک، سوئد، نروژ و فنلاند) برای صنعت ارتباطات مهم هستند، انتخاب نمود.(2)
توضیح بلوتوث :
بلوتوث فقط کابلها را حذف نمیکند، بلکه یک روش بیسیم برای وصل کردن کامپیوترها با همه وسایل همراه الکترونیکی فراهم میسازد و شبکههای کامپیوتری کوچک و خصوصی مشهور به(PAN (Personal Area Network یا شبکه شخصی را بهوجود میآورد.
(1)
بلوتوث یک زبان مشترک بین وسایل مختلف میسازد که به آنها امکان میدهد که به آسانی با هم ارتباط برقرار کنند و به هم وصل شوند.
(1)
وسایل مجهز به تراشههای بلوتوث حدود ۱۰ متر برد دارند و میتوانند دادهها در سرعت ۷۲۰ کیلوبایت در ثانیه از طریق دیوارها،کیفهاوپوشاک انتقال دهند.هیجانانگیزتر آنکه اتصال دادن بین وسایل بلوتوث میتواند بدون دخالت مستقیم ما انجام بگیرد.وقتی دو وسیله مجهز به تراشههای بلوتوث نزدیک یکدیگر میرسند، نرمافزار نهاده شده در تراشههای فرستنده / گیرنده (Server / Client) بلوتوث بهطور خودکار یک ارتباط را برقرار میسازد و دادهها را نقل و انتقال میدهد(1).
با این همه برد کوتاه و سرعت محدود بلوتوث باعث شده است که برای شبکههای محلی (LAN) بیسیم مرسوم کمتر باشد، چون این شبکههای کامپیوتری معمولاً بیش از ۱۰ متری بلوتوث فاصله دارند و برد سرعتی آنها ۱۰ تا ۱۰۰ مترمگابایت در ثانیه است.
(1)
با این همه برد کوتاه و سرعت محدود بلوتوث باعث شده است که برای شبکههای محلی (LAN) بیسیم مرسوم کمتر باشد، چون این شبکههای کامپیوتری معمولاً بیش از ۱۰ متری بلوتوث فاصله دارند و برد سرعتی آنها ۱۰ تا ۱۰۰ مترمگابایت در ثانیه است.
(1) بلوتوث چگونه کار میکند؟
یکی از جالبترین نکات درباره این استاندارد روشی است که وسایل مجهز به تراشههای بلوتوث بهطور خودکار یکدیگر را تشخیص میدهند، ارتباط برقرار میکنند و دادهها را به دستور شما یا بدون دخالت شما انتقال میدهند.
در خصوصیات بلوتوث یک ارتباط رادیوئی با برد کوتاه تعریف شده است.این استاندارد همچنین یک برد متوسط ۱۰۰ متری را تعریف کرده است، اما به ندرت بهکار میرود، چون به توان التریکی و هزینه بیشتری نیاز دارد.هر وسیله بلوتوث حاوی یک تراشه فرستنده / گیرنده مربعی ۴ سانتیمتری است که در باند فرکانس رادیوئی Scientific Medical) ISM (Industrial یا صنعتی، علمی، پزشکی از 2.402 گیگاهرتز تا 2.480 گیگاهرتز عمل میکند.سازندگان و طراحان این فرکانس را بدین لحاظ انتخاب کردند که در سراسر جهان به رایگان در دسترس است و محدودیتهای داشتن مجوز را ندارند.
باند ISM به ۷۹ کانال تقسیم میشود که هر کدام پهنای باند یک مگاهرتزی دارند که این باند رایگان است.بلوتوث از لحاظ نظری پهنای باند یک مگابایت در ثانیه را دارد، که سرعتی نزدیک به ۷۲۳ کیلوبیت در ثانیه است.
این سرعت خیلی بالا نیست، اما برای انتقال دادهها بین وسایل دستی و دسترسی به اینترنت کاملاً کافی است.(1) عملیات بلوتوث : شبکه بلوتوث،دیتا را از طریق امواج رادیویی با قدرت پایین انتقال می دهد.
بلوتوث برروی یک فرکانس 45/2 گیگا هرتز (اگر بخواهیم دقیق باشیم درحقیقت بین 402/ 2 گیگا هرتز و480/2 گیگا هرتز) ارتباطش را برقرار می کند.
این فرکانس توسط پیمان بین المللی جهت استفاده از وسایل : صنعتی، علمی و پزشکی ( Industrial Scientific and Medical Devices- IMS ) کنار گذاشته شده است.
(2) تعدادی از وسایلی که ممکن است هم اکنون از آنها استفاده می کنید از باند فرکانس رادیویی مشابه سود میبرند مانند دیده بانهای بچه های کوچک (Baby Monitors)، بازکننده های در گاراژ و نسل های جدید تلفنهای بی سیم همگی از فرکانسهای موجود در باند IMS استفاده می نمایند و اطمینان حاصل می کنند که بلوتوث و این دستگاههای دیگر با یکدیگر تداخلی ایجاد نکرده که این مسئله خود یک بخش قاطع ازپروسه طراحی بوده است.
(2) یکی از روشهایی که دستگاههای بلوتوث از تداخل با دیگر سیستمها جلوگیری می کنند، از طریق توسط فرستادن سیگنالهای بسیار ضعیف درحدود 1میلی وات می باشد.
با مقایسه قدرتمند ترین تلفنهای سلولی (موبایل) که میتوانند سیگنالهای تا 3 وات را انتقال دهند، قدرت پایین سیگنال محدوده ی دستگاههای بلوتوث را تاحدود 10 متر(32 فیت) محدود می کنند، که از اینرو امکان تداخل بین سیستم کامپیوترتان و تلفن قابل حمل یا تلویزیونتان را از بین می برد.
حتی با قدرت پایین، بلوتوث نیاز به خط دید (Line of Sight) بین دستگاههایی که می خواهند ارتباط برقرار کنند، ندارد.
دیوارها در خانه مانع از انتقال یک سیگنال بلوتوث نمی شوند، که از اینرو این استاندارد را جهت کنترل نمودن چنین وسیله در اتاقهای متفاوت، مفید می نماید.
(2) بلوتوث می تواند تا 8 وسیله یا دستگاه را بطور همزمان متصل نماید.
ارتباط تمام آن دستگاهها در شعاع مشابه 10 متر (32 فوت)، ممکن است این فکر را برای شما بوجود آورد که در ارتباط آنها با یکدیگر تداخل ایجاد میشود، اما این خیلی غیرمحتمل است.
بلوتوث از یک تکنیک بنام "جهش فرکانس طیف گسترده شده (Spread- Spectrum Frequency Hopping) " استفاده مینماید که عمل تداخل را برای بیش از یک دستگاه یا وسیله که بتوانند در همان فرکانس و در همان زمان عمل انتقال را با یکدیگر انجام دهد، نادر میسازد.
در این تکنیک، یک وسیله از79 فرکانسی که بطور تصادفی (Randomly) انتخاب شده اند و تک می باشند در درون یک محدوده مشخص شده، استفاده خواهند نمود، و از یکی به دیگری برپایه و قاعده منظمی تغییر خواهد نمود، با این تکنیک در حالت استفاده از بلوتوث، فرستنده ها فرکانسهایشان را 600/1 مرتبه در هر ثانیه تغییر خواهند داد، که این بدین معنا می باشد که وسایل بیشتری می توانند استفاده کامل را از برش محدود شده طیف رادیویی ببرند.
از آنجائیکه هر فرستنده بلوتوث از انتقال طیف گسترده پخش شده بطور خودکار بهره میبرد، این خیلی غیر محتمل است که دو فرستنده در آن واحد برروی فرکانس مشابه ای باشند.
همین تکنیک، ریسک این مسئله که تلفنهای قابل حمل یا دستگاههای دیده بانی کودکان (Baby Monitors) با دستگاههای استفاده کننده از فرستنده ها و گیرنده های بلوتوث تداخل ایجاد نمایند را به حداقل میرساند، بخاطر اینکه عمر هر تداخلی بر روی یک فرکانس ویژه فقط برای یک بخش کوچکی از یک ثانیه خواهد بود.
(2) اگر زمانیکه وسایلی که برای نقل و انتقال دیتا از بلوتوث استفاده می نماینددر محدوده یکدیگر وارد شوند، یک مکالمه الکترونیکی انجام گرفته که معین نماید که آ یا آنها دیتا برای به اشتراک گذاشتن دارند؟، و یا یکی نیاز به کنترل دیگری دارد، یا خیر؟
در این مواقع نیاز نیست که کاربر یک دگمه را فشار داده یا یک فرمان بدهد -- مکالمه الکترونیکی بطور خودکار اتفاق می افتد.
زمانیکه مکالمه اتفاق افتاد، وسایل -- چه آنها بخشی از یک سیستم کامپیوتر باشند، یا یک دستگاه پخش موسیقی استریو -- یک شبکه را شکل می دهند.
سیستمهای بلوتوث یک شبکه شخصی (Personal Area Network – PAN ) ، یا پیکونت (Piconet ( را ایجاد می نمایند، که این شبکه ممکن است بین وسایلی که یک اتاق را پر کرده یا ممکن است فاصله بین تلفن سلولی (موبایل) در داخل کیفش بر روی کمربندتان و هدست (گوشی + میکروفون) برروی سرتان قرار گرفته، باشد.
زمانی که پیکونت یا شبکه شخصی ایجاد شد، اعضاء بطور تصادفی (Random ) باعث جهش فرکانسها در هم آهنگی با یکدیگر میشوند، از اینرو آنها (اعضای شبکه) با یکدیگر تماس داشته و از پیکونت های دیگر که ممکن است در همان اتاق در حال عمل کردن باشند، محافظت می کنند وتداخلی بین آنها ایجاد نمی شود.
در قسمت بعدی ما یک مثال از سیستم متصل شده از طریق بلوتوث را چک می کنیم.
(2) انتقال انعطاف پذیر : بیشتر وقتها یک روش شبکه، یا در یک جهت و در یک زمان کار می نماید، که این حالت بعنوان هاف دوپلکس (Half Duplex) نامیده می شود، یا به طور همزمان در دوجهت کار می نماید، که این حالت به عنوان ارتباط فول دوپلکس (Full Duplex) نامیده میشود.
یک تلفن بلندگودار که به شما اجازه می دهد در یک زمان یا گوش دهید، یا صحبت کنید، ولی هر دو کار را در یک زمان نمی توانید انجام دهید، یک مثال از ارتباط هاف دوپلکس می باشد، در حالیکه یک هندست تلفن عادی یک وسیله ی فول دوپلکس می باشد.
از آنجائیکه بلوتوت طراحی شده که در شرایط مختلفی کار نماید، می تواند هم هاف دوپلکس و هم فول دوپلکس باشد.
(2) تلفن بی سیم یک مثال از بکارگیری ای می باشد که یک پیوند (فول دوپلکس [ دوطرفه]) را فرا می خواند و بلوتوث می تواند دیتا را با یک نرخ بیش از 64 کیلوبایت در هر ثانیه در یک پیوند فول دوپلکس بفرستد -- که این یک نرخ انتقال به میزان کافی بالا است که چندین مکالمه صوتی را پشتیبانی نماید.
-- بعنوان مثال در متصل شدن به یک چاپگر کامپیوتر، بلوتوث می تواند تا 721 کیلوبیت در ثانیه در یک جهت و 6/57 کیلو بیت در هر ثانیه از طرف دیگر، عمل انتقال را انجام دهد.
اگر استفاده با همان سرعت در هر دو جهت فراخوانی شود، بلوتوث می تواند یک پیوند را با ظرفیت 6/432 کیلوبیت در ثانیه ایجاد نماید.
(2) ارتباط بی سیم برد کوتاه : نمونه های زیادی از ارتباطات دیجیتالی برد کوتاه بین کامپیوتر و تجهیزات ارتباطی وجود دارد امروزه بیشتراین ارتباطات کابلی هستند این کابل ها به گروهی از تجهیزات با انواعی از اتصال دهنده های مختلف وبه شکل های گوناگونی بسته می شوند .
ازدیاد این کابل ها می تواند کاربررا کاملا گیج کند .
با فناوری بلوتوث این تجهیزات می توانند بدون سیم و از طریق یک واسطه هوائی با هم ارتباط برقرار کنند و با استفاده از امواج رادیوئی ، اطلاعات را ارسال و دریافت کنند .
فناوری بلوتوث ، مخصوصا برای ارتباطات برد کوتاه طراحی می شود ( به طور نرمال 10m ) .
نتیجه این طراحی ، توان مصرفی پایین است که موجب شده این فناوری برای تجهیزات کوچک و قابل حمل مورد تقاضا باشد.
(3) صوت و دیتا : خطوط قدیمی ، بین تجهیزات محاسبه گر و محیط های ارتباطی کمتر مجزا بوده اند .
امروزه صوت معمولا به فرمت دیجیتال ذخیره و ارسال می شود و تجهیزات صوتی مثل تلفن های همراه برای کاربردهای دیتا نیزاستفاده می شوند.
با شناسایی صوت ، کامپوترها می توانند با صوت کنترل شوند .
بعضی از فناوری های ارتباط بی سیم فقط برای جابجایی صوت طراحی می شوند و بعضی ها هم فقط ترافیک اطلاعات را اداره می کنند .
اما تکنولوژی بی سیم بلوتوث هم برای صوت و هم برای دیتا ساخته شده است و بنابراین یکپارجه کردن همه این ها با ایجاد توانایی درانواع تجهیزات ، تکنولوژی ایده آلی است.
(3) درهرنقطه ای ازجهان : صنعت ارتباط از راه دور به شدت در قسمت های مختلفی از جهان رشد کرده است .
مثلا سیستم های تلفنی باید محدودیت های دولتی زیادی را بپذیرند و استاندارد های تلفنی برای هر کشوری متغیر است .
انواع زیادی از ارتباط های بی سیم به وجود آمده اند .
استفاده از طیف امواج رادیوئی اغلب نیاز به اخذ مجوز با تعهدات سخت برای انتقال توان دارد با این وجود بخش هایی از طیف فرکانسی رادیوئی موجودند که شاید بدون مجوز استفاده شوند و ارتباطات بلوتوث در یکی از این طیف های فرکانسی قرارمی گیرد که در سراسر جهان بدون مجوز است و بنابراین تجهیزاتی که از ارتباطات بی سیم استفاده می کنند بدون تغییر استفاده می شوند.
(3) دلایل استفاده از بلوتوث: بسیاری از مردم هر روز کاربرد هایی از بلوتوث را در اطراف خود می بینند اما شاید مطمئن نباشند که چرا این فناوری را انتخاب کرده اند اینجا 9 دلیل توجیه کننده آورده شده است : 4-1 بلوتوث فناوری بی سیمی است که مزایای بسیارزیادی برای تجهیزات بی سیم دارد.
امنیت ، دلیل مهمی است که بسیاری از مردم شروع به استفاده از این تجهیزات می کنند اما مزایای دیگری هم دارد توانایی کار با لب تاب و دیگر تجهیزات بدون استفاده از کابل بسیار قابل توجه است .
(3) 4-2 بلوتوث گران نیست و به کمپانی ها در صرفه جویی مالی کمک می کند یعنی کمپانی ها در پول صرفه جویی کرده واین صرفه جویی را به خریدارن نیز منتقل می کنند .
(3) 4-3 بلوتوث به سادگی استفاده می شود و برای یادگیری نیازی نیست دکمه ای را فشاردهید ، زمانی که دو وسیله حاوی این فناوری به 30 فوتی هم برسند به صورت اتوماتیک میتوانند با هم ارتباط برقرار کنند.
(3) 4-4 برای استفاده دیگر تجهیزات سازگار است و چون بلوتوث یک تکنولوژی بی سیم استاندارد است ، حتی اگر تجهیزات مشابه هم نباشند بلوتوث بازهم بین آنها ارتباط برقرارمی کند .
(3) 4-5 معمولا ازتداخل بین تجهیزات بلوتوث و دیگرتجهیزات جلوگیری می شود.
نگه دارنده های فرکانسی و سیگنال های با توان کم روش هایی هستند که بلوتوث بکارمی گیرد تا ارتباط شما را به صورت شفاف و بدورازهرگونه تداخلی حفظ کند .
(3) 4-6 با وجود سیگنال های با توان کم در بلوتوث ، انرژی کمی مصرف می شود .
این مزیت زمانی که شما از تجهیزات همراه استفاده میکنید ، عجیب است زیرا اصلا لازم نیست نگران مصرف باتری باشید.
(3) 4-7 تجهیزات سازگار ، میتوانند ارتباط بی سیم دیتا و صوت را با بلوتوث داشته باشند این بدین معنی است که بلوتوث می تواند نحوه ارتباط با تلفن های سلولی را ساده تر کند .
(3) 4-8 تجهیزات بلوتوث می توانند در فاصله 30 فوتی ، با هم به شکل یک شبکه PAN ارتباط برقرار کنند .
(3) 4-9 فناوری بلوتوث موقتی نیست چون به صورت یک استاندارد جهانی در تکنولوژی های بی سیم درآمده است .
شهرتش بدین معنی است که شما میتوانید خاطر جمع باشید درآینده تجهیزات بیشتر و بیشتری به این فناوری مجهز می شوند که سازندگان را ترغیب می کند که تولیداتشان را با این تکنولوژی سازگار کنند .
(3) بلوتوث چه کاربردهایی میتواند داشته باشد؟
در ابتدا بلوتوث جای کابل ها را در اتصال انواع تجهیزات دیجیتال سازگار با این فناوری می گیرد.
کاربرد های ممکن برای بلوتوث شامل همزمان سازی اطلاعات، مبادله با کارت های تجاری ، انتقال فایل و اتصال به شبکه می باشند .
درمرحله دوم، بلوتوث تلفن همراه را به یک وسیله قابل اعتماد شخصی تبدیل می کند وما را مجاز می دارد تا از کاربردهایی مثل سرویس های محلی ، معاملات معتبرو کنترل دسترسی استفاده کنیم .
شما میتوانید کاربردهای بلوتوث را با زبان برنامه نویسی java افزایش دهید .
(3) اگر بخواهیم یکی از کاربردهای بلوتوث را توسعه دهیم آیا باید آن کاربرد را در گروه SIG تعریف کنیم ؟
خیر، تعریف فقط برای زمانی است که شما می خواهید یک پروتکل جدید برای بلوتوث ارایه دهید ولی شما فقط میخواهید یک پروتکل را توسعه دهید .
(3) مرحله سوم شامل کاربردهای نرم افزاری است که از قابلیت های از پیش تعیین شده برای بلوتوث از طریق یک واسطه برنامه ریزی شده کاربردی (API) استفاده می کند .
(3) آیا تجهیزات شرکت نوکیا از پروتکل نقطه به چند نقطه پشتیبانی میکنند؟
بله ، به عنوان یک مرجع از این پروتکل پشتیبانی می کنند.
بنابراین امکان توسعه این قابلیت که اتصال از یک گوشی نوکیا به سایرگوشی ها را برقرارمی کند وجود دارد .
به عنوان یک کاربر، گوشی تلفن تنها می تواند یک ارتباط بلوتوث فعال داشته باشد .(3) آیا گوشی های سونی اریکسون از بلوتوث صوتی پشتیبانی می کنند ؟
و آیا واسطه ای برای آن وجود دارد؟
تمام گوشی های جدید سونی اریکسون از بلوتوث صوتی پشتیبانی می کنند .
بسته به نوع تجهیزات ، گوشی یا فقط ویژگی hands free را دارد یا هر دو قابلیت hands free و headset را پشتیبانی می کند وهیچ واسطه ای جهت کار کردن با بلوتوث صوتی وجود ندارد (3) چه کاربردهایی وجود دارد ؟
بلوتوث پتانسیل های زیادی در حرکت دارد واطلاعات را دریک محیط متمرکزهمزمان میکند.
زیرا ما دراجتماع بیشتر با مردمی ارتباط برقرارمی کنیم که به ما نزدیک هستند تا این که ازما دور باشند.
لیست زیر تنها سری کوچکی از پتانسیل های کاربردی بلوتوث را ارائه می کند: 1- با نصب یک شبکه بلوتوث در اداره تان می توانید کارهای پیچیده و کسل کننده را به تجهیزات محاسبه کننده بسپارید.
و در هر جایی از اداره که باشید هیچ محدودیتی برای اتصال به شبکه ندارید .
2- فناوری بلوتوث اداره تان را به صورت بی سیم به محیط بیرون مرتبط میکند.
کامپیوتر شخصی تان را به چاپگر، اسکنرو فاکس بدون وابستگی به انواع کابلها متصل می کند.
شما میتوانید با اتصال ماوس و صفحه کلید به صورت بی سیم به کامپیوتر،راحت تر باشید.
3- اگر دوربین دیجیتالی شما به فناوری بلوتوث مجهز باشد میتوانید تصاویر ویدئویی را از هرمکان به مکان دیگر بفرستید.
4- بلوتوث به ما اجازه میدهد که سه نوع تلفن داشته باشیم .
درمنزل عملکرد تلفن به عنوان یک تلفن بی سیم و زمانی که در حرکت هستیم عملکردش به عنوان یک تلفن همراه و هنگامی که گوشی شما در محدوده گوشی همراه دیگری می افتد با فناوری بی سیم درون ساختی بلوتوث ، عملکردش به عنوان سیستم walkie-talkie است.
در جلسات و کنفرانس ها فورا میتوانید پوشه های انتخابی را به مشترکان مورد نظر بفرستید وازکارتهای تجاری الکترونیکی بدون هیچ سیمی به طور اتوماتیک استفاده کنید.
5 - میتوانید ارتباط headset بی سیمتان را به تلفن همراه ،کامپیوترهمراه ویا هر ارتباط بی سیم دیگری برقرار کنید تا زمانی که در اداره کار میکنید یا در ماشین هستید دستهایتان را برای کارهای مهمتر آزاد نگه دارید.
6- اگر در حالی که در هواپیما نشسته اید، یک email به کامپیوتر شخصیتان بفرستید به محض فرود آمدن و روشن کردن گوشی همراه پیغام ها ارسال خواهند شد .
7- هنگامی که تازه وارد منزل شده اید در به طور اتوماتیک برای شما باز می شود، لامپ های راهرو روشن می گردند و حرارت با درخواست قبلی شما تنظیم می شود.
8- محققان شرکت IBM سرگرم کار روی یک سری تجهیزات شخصی هستند که از طریق بلوتوث می توانند به دیگر تجهیزات متصل شوند مثل Watch Pad که بسیار ظریف است و 8MB ، RAM دارد .
آنها همچنین روی نسخه جدیدی از تلفن مجازی ( ( cyber phoneکار میکنند که اطلاعات را روی یک صفحه کوچک نشان میدهد.
9- کارت چاپ دارای فناوری بلوتوث شرکت HP: با چاپگر بدون سیم شرکت HP ، آزادی واقعی را تجربه میکنید .
با کارت چاپ شرکت HP نصب شده در کامپیوترتان ، می توانید به آسانی اطلاعات را از انواع تجهیزات حاوی این فناوری گرفته و چاپ کنید بدون هیچ کابلی که مزاحم کار شما باشد .
هیچ برنامه نصب طولانی برای شبکه و چاپگر لازم نیست .
شرکت HP قابلیت هایی جهت چاپ سریع و آسان برای شما فراهم کرده است مثل چاپگر همراه HP برای کامپیوتر های جیبی.(3) 10- چاپ درهرزمان وهرکجا : تکنولوژی بی سیم بلوتوث به تجهیزات دارای این فناوری اجازه میدهد تا امواج را روی فرکانس 2.4GH در فواصل کوتاه تا حدود 10m و از طریق کانالهای ارتباطی بی سیم ارسال کنند.
این تکنولوژی قابلیت هایی را برای استفاده از اطلاعات به صورت همراه ، با روشهای متنوع و جدید ارائه کرده است مثلا شما میتوانید ار هر پوشه ای روی کامپوتر سازگار با این فناوری پرینت بگیرید، یا عکسها و پیغامها را از روی گوشی همراهتان چاپ کنید.
توانایی انتقال سریع و ایمن سیگنال ها درعبورازدیوارها و دیگر موانع، فناوری بلوتوث را به یک فناوری کامل برای استفاده در محیط های شغلی در سراسرجهان تبدیل کرده است.
ارتباط ایمن : سری 450 چاپگر همراه شرکت HP دارای روشهای دسترسی متفاوتی است که نحوه دسترسی تجهیزات بلوتوث به چاپگر را تعیین میکند مثلا مد رمزنگاری برای مواقعی است که تجهیزات برای اولین بارمی خواهند از چاپگراستفاده کنند که باید یک کد هویت شخصی را وارد کنند ودراین مد تمام اطلاعات ارسالی رمزنگاری میشوند .
درمد خصوصی ، تجهیزات باید آدرس چاپگررا برای ارتباط با آن بشناسند و هنگامی که چاپگر در مد عمومی قرار داده شود تمام تجهیزات سازگار با بلوتوث می توانند با چاپگر ارتباط برقرار کنند .
(3) کاربردهای دیگر بلوتوث : این فناوری که تجهیزات میتوانند از طریق آن با هم ارتباط داشته باشند برگرفته از مفاهیمی مثل تلویزیون، ویدئو و کامپیوتراست که مدتهاست تجهیزات ارتباطی هستند .
درعین حال هرگزفناوری با این انعطاف پذیری وپویایی وجود نداشته است .
(3) این تکنولوژی یک گوشی ویک میکروفون همراه را در اختیار کاربر قرارمی دهد که میکروفون به پیراهن شخص وصل شده و شما تقریبا گوشی همراهی نمی بینید .
بلوتوث این امکان را فراهم می آورد که گوشی خودش هرجا روی بدن باشد حتی در یک کیف ، مکان یابی گردد و زمانی که کاربر مثلا پیغام call home را به زبان می آورد این پیغام ازطریق میکروفون به گوشی منتقل شده وگوشی ارتباط را برقرار خواهد کرد ومکالمه بدون فشار دکمه ای از سوی کاربرانجام می شود.
مزیت بیشتر استفاده از تجهیزات بلوتوث این است که انعکاس های مضر را برای مغز حذف می کند.
همزمان سازی اطلاعات دیگر هرگز به عنوان یک مشکل مطرح نیست در حالی که لب تاب یا PC حاوی فناوری بلوتوث می توانند با هم ارتباط برقرار کنند و فایل هایشان را بروز نمایند .
(3) مدل بلوتوث: همانطور که گفتیم بلوتوث تکنیکی است که کابل ها را از بین وسایل الکتریکی (اعم از وسایل الکتریکی ساکن و یا متحرک ) جهت تبادل اطلاعات حذف کرده است ، که ما این کار را فقط با درست کردن یک چیپ رادیویی در روی وسایل الکترونیکی انجام می دهیم.که البته از ویژگی ها ی مهم آن ،سادگی سیستم ،توان خروجی کم و ارزان بودن وسایل آن را می توان نام برد.
شکل 3 : پشته ی بلوتوث شکل 3 ،پشته ی پروتکل بلوتوث را نشان می دهد.بحث ما روی شرح دادن پروتکل های سطح پایین تر که درون مدل بلوتوث قرار دارد ،متمرکز خواهد شد.بنابراین پروتکل های بالای واسط کنترل کننده ی میزبان را با جزئیات زیادی بحث نخواهیم کرد.
مدل بلوتوث شامل قسمت های مهم ذیل است : • واحد رادیویی • واحد کنترل پیوند • واحد پشتیبانی شکل 4 :قسمت های مهم واحد بلوتوث شکل 4 سه قسمت اصلی واحد بلوتوث را که شامل ابتدا قسمت رادیویی و سپس واحد کنترل پیوند و سرانجام واحد پشتیبانی را نشان می دهد.
واحد رادیویی: در این بخش درباره ی واحد رادیویی بلوتوث به صورت مختصر بحث خواهیم کرد: فرکانس: مطلب مهمی که درباره باند ISM باید در ذهن داشته باشیم این است که هرکسی می تواند از این باند استفاده کند و این بعضی تداخل ها و مزاحمت ها را بوجود می آورد.
بعضی تغییرات در فرکانس هایی که استاندارد بلوتوث استفاده می کند ،وابسته به این که در کدام قسمت از جهان هستیم، وجود دارد .اما در کل می توان گفت که در سرتاسر جهان(به جز در فرانسه) برای استاندارد بلوتوث فرکانس های بین MHz 2400 تا MHz 2483.5 مورد استفاده قرار می گیرد.
البته ژاپن رنج فرکانسی اش را به 1999 و اسپانیا به 2000، برای هماهنگ کردن خودشان با بقیه جاهای دنیا تغییر داده اند.اما دلیل آنکه چرا فرانسه از فرکانس های یکسان استفاده نمی کند این است که آنها باند فرکانسی کمتری در اختیار دارند و نمی توانند تمامی طیف مذکور را مورد استفاده قرار دهند .
موارد فوق در جدول زیر آمده است : جدول 1 :فرکانس های بلوتوث اخیرا گروه SIG بلوتوث تلاش می کند تا فرانسه را برای رسیدن به یک طیف فرکانسی مشابه متقاعد کند تا از سال 2003 شروع به استفاده از تمامی طیف فرکانسی کنند.
(3) کانال ها : پهنای باند در دسترس برای بلوتوث در بسیاری از قسمت های دنیا MHz 83.5 (بین MHz2400 وMHz 2483.5) است.
در این رنج فرکانسی ، استاندارد، 79 کانال را برای استفاده بلوتوث معین کرده است (البته با پهنای MHz1 جا داده شده اند).در حالیکه فرانسه پهنای باند کمتری در دسترس دارد و نمی تواند از تمام 79 کانال استفاده کند و فقط می تواند از 23 کانال استفاده کند.
یک گارد باند هم در 2 انتهای رنج فرکانسی قرار داده می شود ،که پهنای باند استفاده شده برای این گارد باند ها برای بسیاری از قسمت های دنیا Mhz 2 برای گارد باند پایین و MHz 3.5 برای گارد باند بالا است.اما در فرانسه برای هردو باند MHz 7.5 است.
(3) پرش های فرکانسی : واحد رادیویی ، 79 کانال مذکور را مورد استفاده قرار می دهد و بعد از هر بسته ای که فرستاده می شود از کانالی به کانال دیگر جهش می کند .
سرعت جهشی واحد رادیویی 1600 جهش در ثانیه است.
دلیل اینکه واحد رادیویی کانالها را تغییر می دهد و از پرش فرکانسی استفاده می کند ،این است که بتواند اولا ،امنیت را افزایش دهد و ثانیا تداخل را کاهش دهد.
واحد رادیویی ،کانال را بعد از یک رشته تولید شده تصادفی (که در قسمت کنترل پیوند تعریف شده است )،تغییر می دهد.
شکل 6 جهش فرکانسی را را نشان می دهد اما برای درک بهتر ، شکل فوق را در چند مرحله به صورت زیر نشان می دهیم: شکل 7 : 3 مرحله از جهش فرکانسی عدم تداخل با استفاده از تکنیک پرش فرکانسی: گفتیم که در این تکنیک، یک دستگاه میتواند با تغییر از یک فرکانس به فرکانس دیگر، 79 فرکانس درون برد تعیین شده را مورد استفاده قرار دهد.
در مورد Bluetooth فرستندهها فرکانسها را 1600 بار در ثانیه تغییر میدهند به این معنی که اکثر دستگاهها میتوانند بهره کامل را از یک بخش محدود از طیف رادیویی ببرند در واقع در این تکنیک یابنده کانال آزاد بیش از ۱6۰۰ بار در ثانیه کانال هاى ارتباطى را چک مى کند تا از کانال هاى اشغال شده با خبر باشد و در صورت ایجاد یک ارتباط جدید یک کانال آزاد را به آن ارتباط اختصاص دهد.
مثلاً یک دستگاه کامپیوتر در حال ارتباط با پرینتر از طریق فرکانس 2.47 GHZ باشد در همین زمان موبایل قصد ارتباط با اسکنر را دارد.
با استفاده از تکنیکى که ذکر شد به طور خودکار فرکانس اشغال شده توسط کامپیوتر و پرینتر شناسایى شده و ارتباط موبایل و اسکنر به روى یک فرکانس جدید برقرار مى شود.
پس این تکنیک خطر تداخل تلفنهای موبایل یا دستگاههای دیگر با دستگاههای Bluetooth را به حداقل میرساند، زیرا هر تداخل روی یک فرکانس خاص تنها در بخش بسیار کوچکی از ثانیه طول خواهد کشید.
یکی دیگر از روشهایی که سبب میشود دستگاههای Bluetooth با دیگر سیستمها تداخل پیدا نکنند، ارسال سیگنال ضعیف به میزان یک میلیوات میباشد.
در مقایسه، قویترین تلفنهای سلولی میتوانند سیگنالی به میزان سه وات را مخابره کنند.
سیگنال ضعیف، برد دستگاه مجهز به تکنولوژی Bluetooth را به حدود 10 متر محدود میسازد و امکان تداخل بین کامپیوتر و تلفن یا تلویزیون را کاهش میدهد.
بدین ترتیب حتی دیوارهای خانه نیز نمیتوانند مانعی برای سیگنال Bluetooth باشند.
در نتیجه این استاندارد برای کنترل چند دستگاه در قسمتهای مختلف خانه مفید واقع میشود.
مدلاسیون: تکنیک مدولاسیونی که در استاندارد بلوتوث مورد استفاده قرار میگیرد ،GFSK (کلید زنی شیفت فرکانسی گوسی) است.
شاخص مدولاسیون می تواند بین 0.28 و 0.35 متغییر باشد.
• شکل 8: مدلاسیون سمبل باینری 1 با یک واگرایی فرکانسی مثبت و باینری صفر با واگرایی فرکانسی منفی نشان داده می شود.در شکل 8 ،باینری 1 ،بالای سطح فرکانس انتقال ft و باینری صفر زیر سطح ft را نشان می دهند.
خطای عبور از صفر اندازه گیری شده در زمان نمی تواند بزرگتر از 8/1 یک پریود سمبل باشد.
کلاس های توان : 3 کلاس توان مختلف برای بلوتوث تعیین شده است ،کلاس های توان 1 ،2 و3 .
در کلاس توان 1 ،ماکزیمم توان خروجی dBm 20 (mW 100) و مینیمم توان خروجی dBm 0 (mW 1) است،که بطور تئوری می تواند رنجی بین 10 الی 100 متر داشته باشد.
در کلاس توان 2 ،ماکزیمم توان خروجی dBm 4 (mW 2.5) است اما در حالت معمولی توان خروجی این کلاس dBm 0 است ،وبا سطح خروجی dBm 0 رنج فاصله اش تقریبا 10 متر است،اما با سطح خروجی ماکزیمم مقدار فاصله می تواند مقداری بیشتر شود.آخرین کلاس ،کلاس توان 3 است که ماکزیم توان خروجی آن dBm 0 است ،بدین معنی که ماکزیمم رنج فاصله اش 10 متر است ،اما با احتمال زیاد بیشتراز5 متر( به علت تداخل و جذب مایکروویو) نمی باشد.
البته یک رنج مینیممی هم برای برقراری ارتباط وجود دارد که اگرفاصله از این مقدار کمتر شود گیرنده اشباع می شود.مینیمم رنج برای برقراری ارتباط cm 10 است.گروه توانی که که معمولا سازنده ها مورد استفاده قرار می دهند 3 گروه توان فوق است زیرا گروه توانی فوق توان مصرفی خیلی کمی دارند.