RFID یا به عبارتی Radio Frequency Identification، تکنولوژی نوینی است که به کمک امواج رادیویی و مدارات مجتمع الکترونیکی، اشیا و یا اشخاص را تشخیص و یا ردیابی می کند.
متداول ترین روش برای شناسایی اشیاء، ذخیره کردن یک شماره سریال در یک میکروچیپ است که به یک آنتن کوچک متصل است که به این مجموعه تگ می گویند. این تگ به کالا یا شخص متصل شده و با تشعشع امواج رادیویی، عمل تشخیص و شناسایی صورت می گیرد. RFID دارای مزیت هایی همچون برای خواندن نیازی به دید مستقیم ندارد، باعث سرعت در کارها می شود و در هزینه و زمان صرفه جویی می کند، در اندازه و شکل های مختلف وجود دارد و کاربردهای مختلفی را ساده می کند و درنهایت کاهش خطا و افزایش دقت و بازدهی از دیگر مزایای آن است.
تاریخچه تگ های RFID
در سال 1945 لئون ترمین یک ابزار جاسوسی برای دولت شوروی اختراع کرد که امواج رادیویی موجود را با اطلاعات صوتی مجدد مخابره و منتقل می کرد. اگرچه این وسیله یک وسیله شنود نهان و غیرفعال و نه یک تگ شناسایی بود، به عنوان اولین وسیله شناخته شد. تکنولوژی مشابه تر، تقویت کننده IFF بود که توسط بریتانیا در سال 1939 اختراع شد. اخیرا یک کار تحقیقاتی توسط هری استوگمن با عنوان ارتباطات به وسیله قدرت انعکاس در زمینه RFID انجام شده است. ماریو کارجولو ادعا می کند که کشف تقویت کننده رادیویی غیرفعال دارای حافظه وی در سال1973 اولین جد حقیقی RFID مدرن می باشد.
سیستم های شناسایی الکترونیکی
سیستم های شناسایی الکترونیکی سیستم هایی هستند که اشیا و یا اشخاص را شناسایی می کنند. از میان این سیستم ها، شناخته شده ترین آن ها عبارتند از:
• بارکدها
• تشخیص هویت از روی مشخصات صورت
• چشم الکترونیکی
• تگ های رادیویی
• تشخیص از روی صدا
در این میان به بررسی بارکد می پردازیم که به سیستم RFID بیشتر شباهت دارد. بارکدها، مرسوم ترین فن آوری هستند که امروزه برای شناسایی کالا در تجارت به کار برده می شوند. اما، محدودیت عمده آن ها این است که دستگاه اسکنر بارکد برای خواندن باید دقیقاً نسبت به بارکد دید مستقیم داشته باشد. همچنین، بارکد فقط مشخصات سازنده و نوع محصول را در خود جای داده و در تمایز محصولات یک نوع ناتوان است.
معرفی سیستم RFID
تکنولوژی RFID یا شناسایی به کمک امواج رادیویی، تکنولوژی نوینی است که به کمک امواج رادیویی و مدارات مجتمع الکترونیکی، اشیاء و یا اشخاص را تشخیص و ردیابی می کند. شناسایی به کمک تگی انجام می شود که به نام تگ رادیویی شناخته می شود. این تگ از یک آنتن بسیار کوچک و یک چیپ الکترونیکی تشکیل شده است. اطلاعات مربوط به شخص یا شی درون چیپ نوشته می شود. این تگ به شکل، اندازه، برد، ظرفیت حافظه و با پوشش های مختلف وجود دارد و به شی یا شخص متصل می شود. امروزه، بیشتر تگ ها در حفاظ قرار دارند تا در برابر تغییرات آب و هوایی، رطوبت، مواد شیمیایی و گرد و غبار محافظت شوند. بعضی از تگ ها با باتری کار می کنند و بعضی تنها کافی است که در میدان مغناطیسی قرار بگیرند. طول عمر تگ های بدون باتری بیشتر است و در واقع تا 10 سال تخمین زده شده است. دستگاهی به نام دستگاه تگ خوان از فاصله مشخص، تگ را شناسایی می کند و این روند، به دید مستقیم احتیاج ندارد. تنها کافی است که تگ در برد مشخصی از دستگاه تگ خوان قرار داشته باشد.
امروزه، در سراسر دنیا، از این فناوری در صنایع مختلف استفاده شده است. صنعت حمل و نقل، کشتیرانی، آب و فاضلاب، نفت و گاز از جمله این صنایع هستند. کنترل یک انبار، بالابردن امنیت یک فروشگاه، نظارت چرخه تولید، کنترل و نظارت بر حضور و غیاب کارکنان یک اداره و هزاران کاربرد دیگر، توجه بسیاری از بزرگترین شرکت ها و سازمان های جهان را به سمتRFID جلب کرده است. در شکل 1 تگ هایی که دربرد تگ خوان قرار ندارند، خوانده نمی شوند.