انواع مختصات :
مختصات کارتسین (متعامد) : این نوع دستگاه مختصات مثل دستگاه مختصاتی است که در ریاضیات پایه در آن آشنا شدیم .
این مختصات در اتوکد به این صورت است که نقطه صفر در گوشه سمت چپ مونیتر قرار دارد و به سمت راست و سمت بالا مثبت و عدد اول در اتوکد محور مختصات X را نشان می دهد و عدد دوم محل محور مختصات را Y نمایش می دهد .
نختصات نبی متعامد : گاهی لازم است مختصات یک نقطه را نسبت به مختصات ما قبل یا هر نقطه دیگری پیدا کنیم در این صورت به صورت مجازی دستگاه مختصات کارتسین روی نقطه مورد نظر قرارگرفته و نسبت به آن دستگاه مجازی مختصات سنجیده می شود .
در این حالت نسبت به سمت راست و نسبت به بالای نقطه مورد نظر مختصات مثبت و نسبت به چپ و پایین نقطه مورد نظر منفی می باشد .
مختصات قطبی (پلار) : می توان غیر از نمایش یک نقطه روی صفحه با مختصات متعامد آنرا به صورت یک فاصله از مرکز مختصات مورد نظر و زاویه آن نسبت به افق نیز نمایش داد .
در این حالت فاصله از مرکز مختصات مورد نظر عدد اول می باشد روی شکل m که همیشه مقدار آن مثبت می باشد جهت چرخش زاویه مثبت به افق در جهت پاد ساعتگرد (مخالف ساعت) مثبت ( جهت دایره مثلثاتی) و جهت گردش در جهت ساعت را با منفی نمایش می دهیم .
مختصات نسبی قطبی : مانند مختصات نسبی متعامد می توان با انتقال مجازی دستگاه مختصات قطبی به نقطه مورد نظر باز هم مختصات قطبی را بسمت آورد جهت حرکت محورهای مختصات نیز مانند قبل می باشد .
دستورات اتوکد:
1- LINE .
(l) : دستور یک خط را از نقطه ای که کاربر مشخص می کنیم نقطه ترسیم می کند و تا زمانی که دستور ادامه داشته باشد نقطه مرتباً خطوط ترسیم می شود .
و از نقطه آخری به نقطه بعدی کشیده می شود .
به دو صورت این فرمان قابل اجرا می باشد یا انتخاب Icon مورد نظر از نوار کناری Cad کلیک می شود .
یا اینکه دستور Line یا مخفف آن در خط Command تأیپ می شود .
نکته : توجه کنید خط E spasebar یا Euter در برنامه Cad عملکرد یکسان دارد و شروع فرمان با آنها انجام می شود پس از اجرای فرمان پیغامی بصورت Specify ferst point ظاهر می شود که اگر بخواهیم از دستگاه متعامد استفاده کنیم .
اول مختصات X سپس علامت سپس مختصات Y را وارد می کنیم .
مثلاً 1و22 این نقطه .
نقطه اولیه می باشد و کلید Enter را می فشاریم .
پیام بعدی ظاهر شده next point و به این ترتیب می توان مختصات نقطه ی مورد نظر را بدست آورید .
نکته : چنانچه بخواهیم از مختصات نسبی متعامد استفاده کنیم .
ابتدا علامت @ و سپس از آن مختصات x وy را به شکل قبل وارد کنیم .
1و22 @ منتحا این بار سیستم نسبت به آخرین نقطه ونسبت به مختصات نقطه ی جدید ترسیم می کند .
نکته ی مهم برای استفاده از مختصات قطبی ابتدا اندازهی بردار m مورد نظر را نوشته سپس علامت بزرگتر
را می کذاریم سپس از آن مقدار زاویه درجه وارد می کنیم .
ادامهی خط مورد نظر بدین صورت ترسیم خواهد شد .
نکته : به دلیل اینکه علامت @ نمایانگر نسبی بودن مختصات است .
سپس برای استفاده از مختصات نسبی قطبی نیز از علامت @ در ابتدای عبارت استفاده می کنیم .
نکته : چنانچه احتیاج باشد در پایان عملیات لاین Line انتخابی خط به ابتدای خط متصل گردد .
می توان با استفاده از تایپ C ابتدا و انتهای خط را به هم وصل گردد .
نکته : تایپ حرف u مخفف undo میتوان با این فرمان به عقب برگشت .
این برگشت مراحل میتواند تا نقطه ی انتهایی فرمان ادامه یابد .
زمانی که کار با فرمان Line به پایان رسید می توان با استفاده از فشردن دکمه ی ESC یا با زدن کلیک راست وانتخاب Enter از منوی ظاهر شده به فرمان پایان داد .
نکته : در زیر خط فرمان به عدد دارای 4 رقم اعشار دیده می شود .
عدد اول مختصات کارتسین x را نسبت به صفر صفر نشان می دهد دو عدد دیگر به ترتیب مختصات y و z میباشد .
نکته : با کلیک سمت راست حین اجرای فرمان نسبت به روی صفحه نقطه ای ظاهر میشود که در مورد این صحبت شده و دو گزینه ی pan و zooدر ادامه توضیح داده خواهد شد .
پادساعتگرد : مثبت .
سیستم نسبی : @ m خلاف جهت حرکت ساعت .
سیستم پلار : m در آخر کلمه لازم نیست که مختصات آخری را هم بدهیم بلکه فقط کافیست از حرف C استفاده کنیم خودش شکل را می بندد .
1- @ 70 .
0 3.
@ 70 2- @ 30 وقتی که خطی را می کشیم می توانیم با استفاده از کلیک راست که کامل Undo , Enter , close است استفاده می کنیم یا با استفاده از دکمه .
U را تایپ می کنیم .
بعد Enter می کنیم .
دستور X Line یا Constraction Line این دستور نیر مانند دستور Line به سه طریق قابل دسترسی است تایپ دستور X line در خط فرمان وقتی به منوی Draw و انتخاب Constraction یا از منوی کناری Icon مربوطه انتخاب کرده پس از اجرای فرمان بصورت عادی نقطه ای را ابتدا انتخاب نموده سپس نقطه دوم را انتخاب می کنیم و در امتداد پاره خط مورد نظر تا بی نهایت ترسیم خواهد شد .
نکته : از این دستور بصورت زیر نیز می توان استفاده کرد پس از اجرای فرمان داریم .
[ hor/ver/ang/bisect/offect] X line spbcify ipaintor Horizental : افقی ، عمودی Vertical و زاویه Bisect.Ang : سه بعدی .
Offect : تکرار ، عمودی ترسیم کنیم .
اگر از حرف Hh و با تایپ آن حرف شما می توانید خط هایی در امتداد افق ترسیم کنید با تایپ V خطهای عمودی ترسیم کنید .
اگر از حرف A استفاده نمائید ابتدا زاویه خط مورد نظر نسبت به افق و سپس در امتداد زاویه مورد نظر خطی ممتد رسم خواهد شد .
گزینه bisect مربوط به سه بعدی است .
با انتخاب گزینه offect می توان خطوط موازی با خط هایی که قبلاً ترسیم شده کشید .
برای این کار ابتدا فاصله مورد نظر را وارد می کنیم سپس خط مورد نظر را انتخاب کرده پس از آن Mouse را به سمتی از خط برده که می خواهیم موازی آن خط ترسیم شود .
با یک کلیک خط مورد نظر ترسیم می شود .
نکته : با انتخاب هر یک از گزینه ها فرمان پایان یافته و باید از اول فرمان اجرا شود برای اجرای مجدد فرمان می توان Enter را دو مرتبه فشار داد.
در اتوکد با انجام این عمل فرمان قبل هرچه که باشد تکرار می شود .
نکته : در منوهایی که جلوی خط فرمان ظاهر می شود با انتخاب حروفی که از طرف اتوکد بزرگ نوشته شود .
مثلاً : Close می توان کل منو را تایپ نکرد و فقط C را تایپ نمود .
پایین و چپ : منفی : بالا و راست : مثبت : Trim از این فرمان برای بریدن اضافات یک خط یا یک کمان یا مسائلی از این دست استفاده کرد .
برای اجرای این فرمان ...../ ــــ کلیک کرده یا مخفف آن را tr در خط فرمان تایپ کنید ابتدا لبه های برش توسط ماوس مشخص شده که این لبه ها محل ورود و خروج برش دهنده را مشخص می کند بعد از زدن Enter می توانید خطوط زائد را مشخص نموده با ماوس روی آنرا کلیک نمائید به این ترتیب موارد زائد حذف می شود .
نکته 1 : چنانچه اعضای برش خورده به استفاده مشخص شود می توان با زدن کلیک مجدداً به برش برگشت و با Undo برگردید بعد از انتخاب برش گزینه های دیگر باز می شود که به این Progect این گزینه ها برای سه بعدی کاربرد دارد .
Edge : این گزینه با فعال شدن می توان باعث شود که خطوط برش (لبه های برش) به صورت ممتد و غیر ممتد کار شود در حالت ابتدای بعد از اجرای فرمان پیش فرض No Excended می باشد در این حالت لبه های برش بدون توجه به امتداد فعال می گردد و در امتداد این لبه امکان برش وجود ندارد .
ولی در برابر تایپ حرف E گزینه Excendedفعال می شود و امتداد لبه های برش به عنوا ن لبه برش فعال می گردد .
برای خط Xline را تایپ کرده و برای خط افقی n راتایپ کرده و برای کشیدن خط عمودی V را تایپ می کنیم .
Offcet با استفاده از این دستور می توان موضوعات موازی و تکراری را در فاصله و جهت موازی موضوع مورد نظر ببریم برای اجراء روی آن کلیک کرده یا دستور Iffcet یا مخفف آن را در خط فرمان تایپ کرده در ابتدا فاصله بین دو موضوع موازی را انتخاب کرده سپس موضوع را انتخاب با انتخاب سمتی که می خواهیم نسبت به موضوع اول کپی می شود موضوع مورد نظر را کپی می کنیم .
نکته1) توجه کنید که تنها یک Obgect را در هر دفعه می توان انتخاب کرد .
نکته2) می توانید به جای ورود دستی فاصله مورد نظر را با انتخاب یک طول فرضی با اتوکد نشان داد .
نکته3) بعد از انتخاب فاصله فرمان Offcet به شما امکان می دهد Ibgect بعدی را انتخاب کنید .
ولی فاصله بین آنها ثابت است و همان مقدار که در ابتدا انتخاب شد انتخاب می کند .
نکته4) بعد از امتداد اجرای فرمان فاصله انتخاب شده در کد باقی خواهد ماند می توان بعد از اجرای چند فرمان دیگر بازهم فاصله قبلی استفاده شود .
Erase این دستور برای پاک کردن Ibgect اضافی که روی صفحه داریم بکار می رود برای استفاده از آن علامت مداد پاک کن از منوی کناری را انتخاب می کنیم و با استفاده از دستور Erase که ساده شده آن حرف E می باشد بعد از اجرای آن Obgect انتخاب شده را پس از اتمام کار انتخاب با زدن کلید Enter کلیات صفحه پاک می شود .
نکته : توجه کنید که Obgect انتخاب شده کاملاً نقطه چین لذا می توان کاملاً به طور دقیق متوجه شد که چه چیزی از روی صفحه پاک می شود .
Move این دستور برای جابجایی یک Obgect از جایی روی صفحه به جای دیگر استفاده می گردد .
برای استفاده روی آیکون یا از تایپ فرمان m در خط فرمان استفاده گردد بعد از اجرای فرمان Obgect مورد نظر را انتخاب کرده Enter را بزنید حال نقطه ابتدایی و انتهایی را مشخص نمایید شکل شما به محل مورد نظر انتقال می یابد .
نکته : این دستور از نظر شکل ورود ابتدا و انتقال نقاط شبیه دستور کپی می باشد .
Zoom در زمانیکه در اتوکد مشغول کار هستیم ممکن است نقشه از حد معمول بزرگتر باشدیا اینکه نیاز باشد بخشی را به صورت بزرگتر ببینیم .این دستور به سه صورت قابل اجرا است : 1- استفاده از خط فرمان : برای استفاده از این دستور حرف Z مخفف Zoom را در خط فرمان تایپ میکنیم در این صورت منویی ظاهر میگردد با انتخاب حرف W می توان بخشی از خط هایی که مورد نیاز است را با موس انتخاب کرد تا به اندازه لازم بزرگ شود .
(W یعنی پنجره خاص) .
2- با انتخاب حرف P صفحه طراحی به حالت قبل میگردد.
با انتخاب چندباره P مرتباً میتوان به حالت اول برگشت در حقیقت این بخش مانند Undo عمل میکند ولی فقط روی Zoom ها بر می گردد وتأثیر می گذارد اگر حرف D را انتخاب کنیم بزرگنمایی به صورت Dynamic عوض خواهد شد .
و با انتخاب حرف S می توان اشل برای بزرگنمایی انتخاب نمود که بعد از انتخاب آن نسبت بزرگنمایی مشخص خواهد شد اگر بین 0و 1 باشد نقشه کوچکتر خواهد شد اگر عدد داده شده بزرگتر از 1 باشد نقشه بزرگتر میشود، اگر عدد داده شده برابریک باشد اندازه نقشه تغییر نمی کند ماننداینکه اصلاً فرمان Zoom اجرا نشده باشد .
3- با انتخاب حرف A کلیه موضوعاتی که در نقشه هستنددر صفحه قرار خواهند گرفت .
با انتخاب E کلیه موضوعاتی که در صفحه تعریف شده روی صفحه ظاهر میشود توضیح مفصل آن در آینده داده خواهد شد .
نکته : تفاوت دستور Zoom All باZoom Extehts دریکی دیگر از فرمان های CAD نهفته شده است ولی به صورت کلی می دانیم در صفحهCAD مرز به خصوصی برای کار در نظر گرفت در این صورت با استفاده از فرمان Zoom Extenhts هر چه که بیرون مرز تعیین شده باشد نمایش داده نخواهد شد.
برخلاف آن با استفاده از فرمان Zoom All بدون توجه این موارد هر چه روی صفحه است نمایش داده خواهد شد .
با استفاده از حرف C گزینه Center انتخاب میگردد به معنی مرکز .
با استفاده از آن می توان بخش مورد نظر راوسط صفحه قرار داد .
بنابراین با انتخاب نقطه Center روی هر بخش از نقشه می توان آن را به وسط صفحه آورد پس از آن می توان با دادن ارتفاع مشخص نمود که چه مقدار از صفحه روی نمایشگر انتخاب نمود .
نکته : توجه کنید که شکل مورد نظر به دلیل قرار گرفتن در وسط صفحه در موضع نصف ارتفاع در بالا و پایین قرار خواهد گرفت که مجموع آن ارتفاع مورد نظر را میسازد .
استفاده از منوی بالا : از سمت راست به چپ در این منو آیکن هایی موجود است که امکان استفاده از دستورات CAD را بدون استفاده از فرمان Zoom می دهد این آیکن ها این امکان را دارد که در حین استفاده از فرمان دیگری قابلیت استفاده را داشته باشد .
این آیکن معادل گزینه Zoom,P عمل می کند .
این آیکن مانند گزینه Zoom Windo عمل می کند که با عملکرد آن می توان پنجره ای از صفحه را انتخاب کرد و آن را در صفحه نمایش قرار داد .
این گزینه مانند گزینه Zoom Realtime می باشد و در منوی Zoom روی خط فرمان است به این ترتیب که با فعال کردن آن و با چپ کلیک کردن و حرکت موس به سمت بالا وپایین صفحه بزرگ یا کوچک می باشددر حقیقت با حرکت به سمت مثبت Yهای صفحه بزرگ شده وبا حرکت به سمت منفی Y های صفحه کوچک میشود .
با این علامت گزینه Zoom Pan فعال شده که مانند حالت قبل در منوی خط فرمان Zoom وجود ندارد با فعال کردن این دستور می توان با گرفتن بخشی از صفحه آن را به سمتی که شکل مورد نظر وجود دارد حرکت دهیم .
قسمت G استفاده از منوی کلمات : برا ی استفاده ابتدا گزینه View سپس گزینه Zoom را انتخاب نموده در موردتمامی موارد این منو صحبت شده به جزء دو گزینه in باانتخاب این گزینه نسبت به مرکز صفحه کل صفحه با اشل دو برابر بزرگتر خواهد شد .
Out : با انتخاب این گزینه با ضریب نیم Zoom انجام خواهد شد یعنی صفحه دو برابر کوچکتر خواهد شد .
COPY برا ی کپی نمودن یک Object در نقا ط مختلف نقشه از این دستور استفاده می شود .
برای استفاده این دستور object مودر نظر را انتخاب یا فرمان کپی یا مخفف co را در خط فرمان تایپ نمایید بعداز انتخاب object مورد نظر یا object های مورد نظر یک نقطه اولیه ویک نقطه ثانویه انتخاب نمایید دراین صورت object های مورد نظر با فاصله گفته شده کپی خواهدشد .
نکته : اگر حرف M را تایپ نمایید در این صورت می توانید از موضوع مورد نظر چند کپی نمایید نقطه ابتدایی یا Base Point همان نقطه اولیه ونقاط دوم را مرتباً می توانید جابه جا نمایید .
Dtext با استفاده ازاین دستور می توان یک متن را روی دستور نوشت ومی توان چندین خط را بنویسیم هرخط از نظر کد یک object است وباکلیک روی آن کلاً انتخاب می شود برای اجرای آن دستور Dtext را در خط فرمان تایپ کنید یا مخفف dt رابزنیدبعداز اجرای آن ابتدا نقطه ای که می خواهیم خط موردنظر انتخاب شود مشخص میکنیم این نقطه در سمت چپ وپایین متن مورد نظر قراردارد واحتیاج به این است که ارتفاع حروف مورد نظر راتعیین نماییم این ارتفاع باواحد نقشه مورد نظر سنجیده میشود .
پس از آن مقدار زاویه ای که جمله یا عبارت مورد نظر با افق باید داشته باشدرا وارد کنید در آخر متن مورد نظر را تایپ کنید دراین حالت کلید Spexwar به عنوان کلید Enter عمل نمی کند ومی توان فاصله بین حروف را وارد نماییدبعداز آن میتوان خطوط بعدی رابا همین ترتیب وارد نمود تا زمانیکه متن موردنطر به پایان برسد زمانیکه بدون وارد نمودن هیچ حرفی کلید Enterرابزنیم دستور خاتمه می یابد .
نکته : با استفاده از دستور Move می توان محل جملات تایپ شده را عوض کرد .
بعداز اجرای دستور بازدن حرف J مخفف Justify میتوان نوع نوشتن رابه صورت زیر عمل میکنیم بازدن حرف A مخفف Allign میتوان ابتداوانتهای یک خط را مشخص نمود وپس از تایپ جمله مورد نظر چنانچه جمله یا جملات ازخط بزرگتر باشدیا کوچکتر بدون دفرم شدن به صورت اتوماتیک حروف طوری تغییر اندازه میدهندکه طول جمله برابر طول خط انتخاب شده گردد با انتخاب حرف F مخفف Fit ابتدا مانند حالت قبل طول خط فرضی خواسته شدبعداز آن ارتفاع حروف مورد نظر پرسیده می شود بعدازتایپ جملات موردنظر بدون تغییر ارتفاع خط (ارتفاع قلم ) طول حروف در خط مورد نظر جای خواهد گرفت که این سبب دفرمه شدن خواهد شد .
نکته : توجه کنید چنانچه خط را درهر جهت وراستا ترسیم کنیم حروف در جهت وراستای همان خط ترسیم خواهدشد با انتخاب حرف M مخفف Middle وسط عبارت مورد نظر چه ازنظر ارتفاع وچه ازنظر طول روی یک نقطه که شما به عنوان مرکز انتخاب می کنید قرار خواهد گرفت بازهم بعداز انتخاب این نقطه ارتفاع حروف را وارد نموده وجمله مورد نظررا می نویسیم با انتخاب حرف R به معنی Right نقطه ای را انتخاب می کنید که انتهاو پایین جمله از سمت راست روی آن قرار خواهد گرفت البته دراین حالت بعداز پرسش ارتفاع قلم زاویه مورد نظر سؤال خواهد شدبعدازاین چند گزینه این گزینه ها خواهدآمد : Enteran option Allgh/fit/center/middle/Right/TL/tc/TR/ML/mc/MR/BL/BC/BR درتمام این گزینه ها ارتفاع وحروف وزاویه آنها نسبت به افق ودر نهایت متن مورد نظر را تایپ خواهیم نمود تغییر هرکدام از این موارد دراین جدول آمده است .
معنی گزینه جمله مورد نظر در یک چهار ضلعی Top / left t Top / center tc Top / right tr Middle / left ml Middle / center mc Middle / right Bohom / left Bohom / center Bohom / right دستورات Middle دستورات Right , center که با حرف R , C فعال می شوند نزدیک به دستورات BR , BC هستند ولی دقیقاً با آنها یکی نیستند پس از اجرای دستور dtext می توان از حرف S استفاده نمود و در حقیقت سیکل و نوع قلم نوشتن را تغییر می دهد برای فهم بهتر و استفاده بهتر احتیاج به معرفی غالب text style می باشد .
MULTILIN TEXT برای فعال کردن این دستور از شکل کلیک کرده یا Ntext در خط فرمان یا مخفف MT را تایپ نموده در این صورت در خط فرمان جمله ای به صورت specify first corner می آید در این صورت نقطه ابتدایی یک مستطیل فرضی ظاهر خواهد شد و نقطه دوم آن در سمت مخالف مستطیل ظاهر خواهد شد در این مستطیل شما می توانید متن مورد نظر را تایپ نمائید .
بعد از انتخاب مستطیل مورد نظر پنجره ای به عنوان Mivciline text Eaitor 4 تپ ظاهر خواهد شد با عناوین Charcter Propeties Line Slacing Finoy Replace که به ترتیب به این صورت است کهCharcter در نوار سمت چپ آن می توانید قلم مورد نظر که text می باشد یا هر قلم دیگر را انتخاب نموده آنهایی که علامت پرگار دارد قلمهای تخصصی اتوکد است و قلم های دیگر که tt دوتا است قلم های windor است که با انتخاب قلم مورد نظر می توان از هرکدام استفاده کرد در نوار بعدی با تایپ عدد مورد نظر می توان ارتفاع قلم مورد نظر را انتخاب نمود و اشل مورد نظر را انتخاب کرد اگر از قلم windor استفاده می کنیم می توانید از قلم های Bold یا Italic و Underin می توانیم زیر نوشته مورد نظر را خط بکشیم .
در پنجره بعدی رنگ مورد نظر را می توانیم انتخاب کنبم و تعیین کنید اغلب به صورت byayer انتخاب نموده بعد از آن به نقطه ای بنام symbol که با کلیک روی این نقطه کارکترهای لازم را که زمان نقشه کشی نیاز است وارد متن خود نماییم که به شرح ذیل است .
Degrees % % d که علامت درجه ظاهر می شود به جای استفاده از آن می توان با تایپ %%d علامت درجه را مستقیماً تایپ نمود .
Pluc % minus %% P در این علامت + و – مثبت و منفی + که برای وارد نمودن به جای استفاده از این منو می توان با تایپ %%P آن را انتخاب نمود مستقیماٌ آن را وارد Edieor کرد .
Diametr برای استفاده از مستقیم می توان با تایپ %%C که می توان در زمان نقشه کشی کارهای بتنی استفاده نمود .
گزینه style به صورت استاندارد می باشد که برای توضیح بیشتر نیاز به بررسی غالب text می باشد .
گزینه در این حالت می توان محل قرار گیری کلمات مورد نظر را نسبت به مستطیل فرضی اولیه بدست آورد برای توضیح بیشتر به فرمان Dtext رجوع نمایید .
طول مستطیل فرضی را افزایش نمود چنانچه جمله مورد نظر نظرش از خط بعدی رفته با انتخاب آن جمله در یک خط قرار می گیرد .
زاویه مورد نظر متن را انتخاب می کنیم .
نکته : اگر خواستید متن مورد نظر در یک خط نوشته شود در امتداد گزینه Wdit متن را انتخاب نمایید .
گزینه Line spacing دارای مقدار At least در این فاصله ها کمترین مقدار است در حالت بعدی .....
بهترین حالت است .
در نوار دوم به معنی این می باشد که فاصله بین هر دو عبارت در حالت 1 برابر در Sinyel به اندازه 5/1 برابر در حالت Single 5/1 و در حالت 2 برابر حالت .
آخرین نوار Find/Replace می باشد در این حالت که منوی مورد نظر زیاد باشد می توان در حالت پیدا کردن کارکتر با Fin و برای تغییر آن از گزینه بعدی استفاده شود .
توضیحات بیشتر در Word است با استفاده از دکمه inportext می توان متن مورد نظر را چنانچه در یک فایل dtext باشد ظاهر نمود با استفاده از این دکمه می توان با فایلهای text یا Rtf که قبلاً تایپ شده باشد مستقیماً ظاهر نمود format در ms word ساخته می شود .
با انتخاب Or تمان گزینه ها انتخاب شده و متن مورد نظر در صفحه CAD ظاهر می شود و با انتخاب Cancel تمان می شود .
Circle : ا این دستور برای کشیدن دایره استفاده می شود و بسته به استفاده از منوی مختلف به دو شیوه قابل دسترسی است .
الف .
خط فرمان ب .
منوی کناری برای استفاده از منوی کناری علامت یا در خط فرمان Circle یا مخفف آن حرف C را تایپ کنید در این حالت به صورت پیش فرض این گونه عمل می گردد که ابتدا نقطه مرکز را مشخص و در مرحله دوم مقدار شعاع را وارد نموده اگر بعد از وارد نمودن مختصات نقطه مرکز حرف D مخفف Diamiter به معنی قطر را وارد کنیم دایره به مرکز مورد نظر و با قطر داده شده کشیده خواهد شد .
به شعاع 5 نکته : اگر در خط فرمان ابتدا tree,pt را تایپ کنید 3P یعنی 3 نقطه در این صورت دایره با داشتن 3 نقطه ترسیم خواهد شد .
می دانیم با داشتن مختصات 3 نقطه تنها می توان یک دایره را از آن قطع کرد به شرطی که نقاط روی یک امتداد نباشد .
نکته: اگر در ابتداد 2P را در خط فرمان تایپ کنیم به معنی topoinbs در این صورت مختصات ابتداد و انتهای دایره فرضی را انتخاب کردیم دایره ای به قطر فرضی انتخاب کرد ترسیم کرد .
اگر از TTR استفاده کنیم در این صورت ابتدا 2 Object را انتخاب کرده که می خواهیم دایره مورد نظر بر آنها مماس شود در بخش سوم شعاع دایره مورد نظر را انتخاب می کنیم مماس می کنند بین دو خط استفاده از منوی بالا : در این حالت منوی درایو گزینه Circle را انتخاب کرده در اینصورت منوی کوچکتر باز می گردد که توضیح آن به صورت زیر است .
1- در این حالت مانند منوی پیش فرض Circle عمل می شود .
شعاع مرکز Center reduse 2- این حالت مانند منوی پیش فرض خط فرمان است به شرطی که حرف d را وارد کرده باشیم .
Center r 3- این دستورات مانند 3P , 2P می باشد که توضیح آن قبلاً داده شده To pont , and 3 prese 4- این منو نیز عملکرد منوی TTR خط فرمان را دارد .
Tan Pudiuse 5- این منوی جدیدتر بوده و د ر خط فرمان دیده نمی شود برای استفاده 3 Object انتخاب کرده دایره بر هر سه مماس می شود .
نکته : توجه کنید در هر کدام از دستورات چنانچه از نظرهندسی امکان ترسیم شکل نباشد( به خصوص دستوراتی که براساس مماس بردایره کار می کننددایره مورد نظر ترسیم نخواهد شد ) مثلاً یک شکلی مثل دایره می خواهیم به این خط ها مماس می باشددستور Ton ton Tan اجرا می شود وبعد این خط هارا انتخاب می کنیم .
Miror یعنی آینه : این دستور برای ساختن یک سری object به صورت آینه ای نسبت به یک محور خاص به کار میرود .
برای مثال در رشته عمران برای کشیدن نقشه یک ساختمان که در دو واحد قرار دارد به صورت قرینه ابتدا نقشه یک طرف را کشیده سپس نقشه طرف را می کشیم برای اجرای این دستور می توانیم از mirror در خط فرمان یا mr راتایپ نماییم یا از آیکن | استفاده کنیم .
بعد از اجرای دستور کلیه object هایی را که می خواهیم آینه آن را بسازیم انتخاب می کنیم بعدا از آن با انتخاب دو نقطه یک محور فرضی برای CAD تعریف میکنیم که تمامی object ها نسبت به محور فرضی آینه ای خواهد شد .
نکته : چنانچه نقشه مورد نظر را اندازه گیری کرده باشیم یا توضیحاتی در آن داده باشیم ممکن است متوجه شویم که اندازه ها و نوشته نسبت به آینه مورد نظر کشیده میشود .
در این صورت قبل از اجرای فرمان دستور niew text ومقدار آن مثلث انتخاب کرده را منو فرض می نماییم وبعد اینتر می کنیم در حقیقت با یک بودن ارزش آن دستور mirror کلیه موارد انتخاب شده را بدون توجه به نوشته ویا شکل بودن آن آینه ای می نماید ولی با منو شدن آن نوشته ها ی مورد نظر از نظر CAD ، text فرض شده واز آن مجزا میگردد .
ARRAY این دستور برای کپی نمودن تعدادی از یک object در جهات وتعداد خاصی استفاده می شود برای اجرای دستور در خط فرمان Array مخفف آن Ar را تایپ نمایید یا اینکه از منوی استفاده نموده وروی آن کلیک نمایید بعداز اجرای فرمان پنجره ای به عنوان Array ظاهر میگردد بسته به کاربرد چینش موضوعات می توانیم گزینه های Rectangular Array یا Polar Array را انتخاب نمایید .
الف ) ( مستطیلی ) : در این حالت می توانید تعداد ردیفها وستونها را به ترتیب در مقادیر ستون Rows ردیف را وارد نمایید .
در مقادیر Column offset , Row offset می توانیم به ترتیب فاصله ردیفها از یکدیگر وستونها از یکدیگر را وارد نمایید .
در مقدار Angle of Array می توانید زاویه چرخش نسبت به مستطیل فرضی را وارد نمایید سپس با کلیک روی Selke object موضوع مورد نظر را انتخاب نمایید وبا زدن کلید Preriew شکل نهایی را ببینید .چنانچه ترسیم مورد تأیید بود از دکمه Accept استفاده کنید درصورتیکه نیاز به بازسازی مجدد داشت از Modify دقیقاً تغییر دهید .
در صورتیکه خواستید خارج شویدروی Cancel کلیک نمایید .
با کلیک روی دکمه های پنجره ناپدید شده وشما می توانید مقدار مورد نظر را روی صفحه وارد کنید .
نکته : با کلیک روی دکمه جهت دیدمان را در مستطیل فرضی انتخاب می کنیم .
نکته : با کلیک روی دکمه های OK , Cancel می توانید بدون داشتن Preview فرمان را تأیید کنید یا از آن خارج شوید .
ب ) Polar Array (دایره ای ): در این حالت شما می توانید یک object را به صورت دایره ای حول یک مرکز مشخص کپی نموده وبا روشهای مختلف بچینید برای استفاده از این حالت مشخصات مرکز چرخش را به صورت دستی یا با استفاده از موس گزینه Center Point وارد نمایید با استفاده از Select object مو ضوع را انتخاب می کنیم الباقی کار مانند روش الف پیش خواهد رفت براساس اینکه از آیتم Method سه تا آیتم باز می شود .
بر اساس اینکه از سه آیتم یکی را انتخاب کنیم یکی از گزینه ها خاموش و دو گزینه دیگر روشن است در حقیقت با استفاده از موضوع متود به صورت واضحی مشخص است که کدام گزینه ها روشن می باشد و بدین شرح است : 1- Total number of items & Angle to fill 2- Angle to fill & Angle between items Total number of items & Angle between items در این بخش موضوعاتی که نیاز باشد کپی خواهد شد انتخاب می کنیم .
خط دوم : مقدار زاویه ای که باید بین 0و360 درجه باشد انتخاب میشود ومحدوده ای را نمایش می دهد که در آن می تواند چینش موضوعا ت انتخاب شود .
خط سوم : نشان می دهد که اجزاء با چه زاویه مرکزی نسبت به یکدیگر با چیده شود .
چنانچه گزینه Rotale items ascopied تیک خورده باشد بدین معنی که اجزاء نسبت به نوع چینش و متناسب گردش خواهد داشت وبدون علامت بدین معنی که شکل به حالت اولیه خودش باز خواهد گشت .
نکته : با کلیک روی نقطه More می توان نقطه پنج مارک هر object را جهت چرخش آدرس دهی نمود .
Rectangle : این دستور برای کشیدن یک قا ئم الزاویه استفاده می شود برای استفاده از آن این علامت را فشار داده یا Rect یا مخفف آن Rec را تایپ می کنیم بعداز اجرا منویی ظاهر میگردد که با ورود مختصات نقطه اول و سپس مختصات نقطه دوم مستطیل مورد نظر ترسیم می شود .
منوی افقی این دستور به شرح زیر است در جهت X ها 2 باشد در جهت Y ها 4 باشد بعداز انتخاب مستطیل اندازه مثلاً Q2x .
4y