تجارت الکترونیک واژه ای است که برای تجارت از طریق سیستم های اطلاعاتی، ارتباطی بکار می رود.
تجارت الکترونیک با وجود این که مدت زمانی زیادی ازعمر آن نمی گذرد ولی نقش بسزا و چشم گیری در زندگی روزمره ما به عهده گرفته است به طوری که اجتناب از آن کارآسانی نیست.
یکی از ساده ترین و کار آمد ترین نقش تجارت الکترونیک در زندگی روزمره کاربران اینترنتی خرید و فروش اجناس تبادل وجوه مربوطه از طریق کارت های اعتباری می باشد.
هدف از تجارت الکترونیک که در واقع ترکیبی از تکنیک ها و شگردهای بازرگانی است در واقع ایجادهمکاری ، رقابت و بازدهی بیشتر شرکت های مختلف را به دنبال دارد به طوری که طی 15 سال گذشته سبب توانایی شرکت ها درزمینه هاِیی مثل اصلاح روشهای تجارتی و پیشرفت در زمینه ارتباطی با شرکت های مرتبط و بالاخره گسترش دامنه بازرگانی ، تجاری حتی در مقیاس های بزرگ و جهانی شده است.
اینترنت در حال حاضر جای خود را در کنار تلوزیون و تلفن در زندگی روزمره مردم باز کرده است و می تواند بیش از سایر شیوه های ارتباطی تسهیلاتی را برای کاربران فراهم آورد.
در این رابطه می توان به فروشگاه های اینترنتی اشاره نمود که در چند مدت اخیر شاهد راه اندازی بسیاری از این فروشگاه ها توسط افراد و شرکت های ایرانی در سطح اینترنت بوده ایم.
فروشگاههای اینترنتی سایت هایی هستند که در آن محصولات مختلفی از یک شرکت خاص یا شرکت های مختلف به صورت آنلاین به مشتریان به همراه سرویس های مختلف ارائه می شود.
کابران می توانند با مراجعه به سایت های فوق از محصولات مختلف و توضیحات مرتبط مطلع شوند و همچنین می توانند به صورت مستقیم محصولات مورد نیاز خود را از شرکت های اصلیبا قیمت کمتر و با سرعت بیشتر( به دلیل عرضه مستقیم) خریداری نمایند.
مبادلات مالی در بیشتر فروشگاه های آنلاین از طریق کارتهای اعتباری انجام می پذیرند.
در ایران تجارت الکترونیک از واژه هایی بسیار جوان می باشد که البته به دلائل مشکلاتی که تاکنون بر سرراه قرار داشته مثل اوضاع سیاسی منطقه، نحریم و ...
سرعت چشمگیری نداشته است ولی در حال حاضر تجارت الکترونیک در ایران در حال شکل گیری و توسعه می باشد.
شرکت بیام آوران خورشید افتخاردارد در راه توسعه تجارت الکترونیک در ایران ، به عنوان یکی از شرکت های مطرح حضور یافته و در این زمینه به ارائه خدمات به کاربران گرامی بپردازد.
در مجموع خدمات سایت نورالهدی درزمینه های طراحی و راه اندازی فروشگاههای آنلاین اینترنتی وهمچنین توزیع و پخش کارتهای اعتباری می باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید به بخش های مختلف سایت مراجعه نمایید.
تجارت الکترونیک:
این واژه تعاریف مختلفی داردکه به شرح زیر می با شد.
1- تجارت الکترونیک را می توان،انجام هر گونه امور تجاری و با زرگانی از طریق خط شبکه جهانی اینترنت بیان کرد.
این امور می تواند شامل عمده فروشی وخرده فروشی در کالاهای فیزیکی و غیر فیزیکی ارائه سرویس های مختلف به مشتریان و دیگر موارد تجاری می باشد.
2- تجارت الکترونیک نامی عمومی برای گستره ای از نرم افزار ها وسیستم هاست که خدماتی نظیر جستجوی اطلاعات، مدیریت، تبادلات، بررسی وضعیت اعتبار، اعطلای اعتبار پرداخت بصورت بر خط، گزارش گیری، مدیریت حسابها را در اینترنت بعهده می گیرند.
این سیستمها زیربنای اساسی فعالیتهای مبتنی بر اینترنت را فراهم می آورند.
3- تجارت الکترونیک عبارت از مبادله تجاری بدون استفاده از کاغذ است که در آن نوآوریهایی مانند مبادله الکترونیکی دادها، پست الکترونیک ، تابلو اعلانات الکترونیک انتقال الکترونیک وجه و سایر فن آوریهای مبتنی بر شبکه بکار برده می شود.
تجارت الکترونیک نه تنها عملیاتی را در انجام معاملات بطور دستی وبا استفاده ازکاغذ صورت
می گیرد.
به حالت خودکار در می آورد بلکه سازمانها را یاری می کند که به یک محیط کاملا الکترونیک قدم بگذارند و شیوه های کاری خود را تغییر دهند.
سرویس دهنده های پست الکترونیک به دو دسته تقسیم می شود:
1- گروهی که سرویس دهنده اینترنت در داخل کشور هستند وما با مراجعه به آنها علاوه بر اینکه اجازه دسترسی به اینترنت را خواهیم داشت می توانیم یک آدرس پست الکترونیکی نیز در یافت کنیم.
اشکال این روش در این است که اگر سرویس دهنده بنا به دلایلی وجود خارجی خود را از دست بدهد، آدرس پست الکترونیکی، از بین خواهد رفت.
2- استفاده سرویسها ی ارائه دهنده پست الکترونیکی بین المللی بصورت رایگان می باشد.
2-1از مزایای این روش این است که تا وقتی اینترنت وجود دارد.
این سایتها هم وجود خواهد داشت.
2-2 بابت سرویسی که آنها در اختیار شما قرار می دهند، پولی را دریافت نخواهند نمود.
2-2 بابت سرویسی که آنها در اختیار شما قرار می دهند، پولی را دریافت نخواهند نمود.
مزایای تجارت الکترونیک: 1- هزینه های توزیع فروش را کاهش می دهد.
2- واسطه ها حذف می شود.
3- خریدار وفروشنده می تواند مستقیما با هم در تماس بوده و برخی هزینه ها نظیر تلفن، نامه حذف می شود.
4- خریدار می تواند بااینترنت سفارش بدهد.
5- شرکتها می توانند با خریداران مذاکره کنند.
6- با تکنولوژی وب، اولویتهای جستجو و خرید انتخاب می شود.
{موانع محیطی و ارائه الگوی مناسب جهت استفاده از تجارت الکترونیک.
در ایران فصل نامه اطلاع رسانی دوره 18، شماره 1و2 دکتر سید محمد اعرابی وسهیل سرمد سعیدی } 7-افزایش درآمد.
8-افزایش سطح رفاه زندگی مردم.
9-ایجاد فرصتهای تجاری جدد بای صنایع و بنگاه های بازرگانی.
10-افزایش فروش.
11-دسترسی سریع به اطلاعات.
12-افزایش فرصتهای شغلی.
معایب تجارت الکترونیک: 1-تاثیر نا شناخته آن بر روی روابط اجتماعی انسان.
2-کاهش میزان تولید.
3-کاهش تولید شرکتهای ور شکسته.
نیاز های تجارت الکترونیک: 1- یک سیستم بانکی روان ودقیق 2- قوانین گمرکی ومالیاتی 3- بانکداراری الکترونیکی 4- کد تجاری محصول 5- امنیت اطلاعات 6- محرمانه بودن اطلاعات شخصی 7- تامین خطوط ارتباطی پر سرعت ومطمئن وایجاد بستر مخابراتی به شکل بی سیم تفاوت تجارت الکترونیک با مبا دله ی الکترونیکی داده ها: مبادله الکترونیکی داده ها عبارت از تولید، پردازش، کاربرد وتبادل اطلاعات واسناد تجاری به شیوه های الکترونیکی است.
تجارت الکترونیک حیطه ای به مراتب گسترده تر داشته و نه تنها مبادله الکترونیکی داده ها را شامل می شود بلکه سایر شیوه های ارتباطی مانند پست الکترونیک، تابلو اعلانات الکترونیک را در بر می گیرد.
در ایران فصل نامه اطلاع رسانی دوره 18، شماره 1و2 دکتر سید محمد اعرابی وسهیل سرمد سعیدی } انواع تجارت الکترونیک: 1-تجارتB2B 1: این نوع تجارت، تجارت بین دو بنگاه می باشد.
نمونه ای از این نوع تجارت، شرکتی که از یک شبکه برای انجام سفارش به تولید کنندگان، دریافت پیش فاکتور و فاکتور خرید و همچنین پرداخت هزینه ها استفاده می کند.
علیرغم آنکه این نوع تجارت الکترونیکی سالهاست که با استفاده از EDI انجام می گیرد ولی در واقع ازپنج یا شش سال پیش به شکل امروزی خود در آمد.
شرکت CISCO یکی از اولین شرکتها ی بود که در جولای سال 1996 سایت تجارت الکترونیکی خود را راه اندازی کرد.
2-تجارتC2C 2: این نوع تجارت، تجارت بین بنگاه و مصرف کننده می باشد تجارت الکترونیکی بین بنگاه مشتری بسیار متداول است B2C یا همان خرده فروشی از حدود هشت سال پیش با راه اندازی سایتهایی چون AMAZON وCDNOW آغاز شد.
پیشگام تجارت از نوع B2C جنفبزوس بود که در سال 1994شرکت AMOZON را بنا نهاد.
وی که یک تاجر کم تجربه در امر خرده فروشی بود سایت خود را فقط با هدف فروش کتاب از طریق اینترنت راه اندازی کرد.
در حال حاضر زمینه فروش کالاوخدمات که از طریق اینترنت و بر اساس B2C انجام می پذیرد عبارت اند: از سخت افزار ونرم افزار، ارسال هدیه.
3- تجارت C2C3: در این نوع تجارت C2C یا تجارت بین مصرف کننده ومصرف کننده.
انواع مزایده و مناقصه کالاها از طریق اینترنت قرار می گیرد.
نمونه ای از این نوع تجارت اکترونیک را می توان در سایت EBAY مشاهده نمود.
4- تجارت B2A4 : این نوع تجارت شامل کلیه تراکنش های مالی و تجاری بین شرکت ها و سازمان های دولتی می باشد.
تامین نیاز ها ی دولت توسط شرکت ها و پرداخت عوارض از جمله مواردی است که می توان در این گروه گنجاند.
5- تجارت C2A5 این گروه هنوز پدیدار نشده است ولی تعاملات مربوط به پرداخت مالیات بر آمد اشخاص وهر گونه گروه کسب وکار که بین دولت آحاد مردم متصور است در این گروه قرار می گیرد.
{موانع محیطی و ارائه الگوی مناسب جهت استفادهاز تجارت الکترونیک.
در ایران فصل نامه اطلاع رسانی دوره 18، شماره 1و2 دکتر سید محمد اعرابی وسهیل سرمد سعیدی } ابزار اصلی تجارت الکترونیک: 1)کد میله ای: با پذیرش عضویت در مرکز ملی شماره گذاری کالا به هر شرکت پیش شماره ای اختصاص می یابد که این پیش شماره،همیشه برای تعیین شماره محصولات شرکت شما مورد استفاده قرار می گیرد.
این موضوع شما را مطمئن میکند که شناسایی محصولات شرکت عضو در سر تا سر جهان منحصرا امکان پذیر میباشد.
شمارهء کالا به نمادی که توسط دستگاه قابل خواندن بوده و با بهترین کیفیت چاپ شده باشد ، تبدیل می شود.
خط نماد به شکل مستطیل بوده و شامل یکسری خطوط تاریک وروشن موازی می باشد.
شماره ها را می توان بوسیلهء نمادهای کد میله ای که توسط دستگاههای نور خوان یا اسکنر خوانده می شود .
در تمام حلقهء عرضهء کالا به منظور استخراج دقیق اطلاعات.
برای مدیریت پیشرفته ، همچنین بعنوان اصول وپایهء ارتباطات بکار گرفته می شوند.
بوسیلهء اوراق کاغذی یا استفاده از مبادلهء الکترونیکی داده ارائه نمود.
هر محصول یا خدمت قابل فروش به شرکتهای تجاری از این طریق قابل عرضه می باشد.
2)پست الکترونیکی: ارسال نامه به صورت الکترونیکی در چند سال اخیر بسیار پر رونق وجذاب شده استو نه تنها مشکلات ارسال نامه به صورت سنتی را ندارد بلکه ویژگی های قابل توجهی بدین شرح دارد: اول اینکه رسیدن نامه به مقصد مورد نظر با توجه به شرایط موجود کاملا تضمین شده و شما نیز هیچ گونه نگرانی از این بابت نخواهید داشت.
دوم زمان ارسال نامه کمتر از چند ثانیه طول می کشد و در واقع زمان در یافت واقعی، بستگی به زمان مراجعه طرف مقابل به صندوق پستی خود دارد.
سوم اینکه با توجه به امکانات بالقوه کامپیوتری، ارسال نامه های متعدد ولی با یک مضمون به اشخاص وشرکت های مختلف بسیار آسان می باشد.
3)بانکداری الکترونیکی: شامل انجام تمام فرایند مالی بانک هااز طریق مبادله الکترونیکی داده هاست که ارائه خدمات به مشتر یان را سرعت بخشیده و انجام عملیات بانکی با دقت بیشتری انجام می پذیرد.
چگونه می توانید یک بازاریاب اینترنتی خارق العاده باشید هزار لینک راهی است که به هر موتور جستجو ثابت شود که وب سایت شما مناسب قرار گرفتن در آن می باشد .
احتمالا خیلی از جوابهای این سوال را می دانید:بازاریاب حوب لینکهای خوبی برقرار می کند ولی بازاریاب بد این کار را نمی کند،بازاریاب خوب تحقیق می کند ولی بازاریاب بد تحقیق نمی کند ....و خیلی از این چیزها.تمام این جوابها درست است ،ولی یک فرق اساسی وجود دارد.
می می خواهم این تفاوت را برای شما توضیح بدهم ،ولی اجازه بدین با یک داستان شروع کنیم .
آیا داستان هنری فورد را برای ساخت یک موتور 6 سیلندر شنیده اید؟اگر نشنیده اید می توانید جستجو کنید – داستان بسیار جالبی است .
رمز موفقیت وی چه بود؟
خوب ، شاید یک جهش ذهنی خوب .
من نمی توانم در این مورد بحث کنم .
ولی نکته داستان این بود که وی سمجت روی چیزی می کرد که هیچکس اعتقادی به آن نداشت .
هیچکس باور نداشت که اینکار انجام شدنی است ، ولی او روی اینکار سماجت می کرد.
و بالاخره سماجت وی به نتیجه رسید.بنابراین ، راز بازاریابی اینترنتی پافشاری و سماجت در این کاراست .
و سماجت در این کار درآمد درست می کند.
برای مثال : در یک فروم با مطلب شما می تواند50-2 بازدیدکننده بیاورد(که هیچ هزینه ای هم برای شما نخواهد داشت، هیچ چیزی غیرممکن نیست).
اما اگر شما در 100 فروم (حتی نه زیاد مشهور) باشید تعداد این بازدیدکنندگان به 5000-200 خواهد رسید.و اگر شما یک کالا برای فروش به مبلغ 50000 تومان داشته باشید با این تعداد ویزیتور به طور متوسط شاید 2500000-100000 تومان فروش داشته باشید.
منوجه شدید که پافشاری در این کار چقدر مهم است ؟
به یک مثال دیگر توجه کنید.
بیایید تبادل لینک را برای خود مجسم کنید.اگر شما فقط با 10 سایت تبادل لینک داشته باشید (چیزی که خیلی سخت به نظر نمی رسد) پس می توانیم بگوییم که حدود 10 بازدیدکننده به سایت شما خواهند آمد.حالا تصور کنید که این تبادل بنر را با 1000 سایت انجام بدهید- این یعنی 1000 بازدیدکننده.
چگونه 1000 شریک برای لینک پیدا کنیم ؟
خوب ، هر روز 10 لینک برقرار کنید و این کار را به مدت سه ماه انجام دهید در نتیجه حدود 1000 لینک خواهید داشت .
هزار لینک راهی است که به هر موتور جستجو ثابت شود که وب سایت شما مناسب قرار گرفتن در آن می باشد .
بحث بسیار جالبی است و بدانید که Google،Yahoo و اکثر موتورهای جستجوی دیگر نیز ازهمسن قانون پیروی می کنند.
بنابراین یک بازاریاب باید اینچنین فکر کند.
پس تا جایی که می توانید لینک دریافت کنید.شما می دانید که اینکار را باید انجام دهید ،پس چرا انجام نمی دهید؟
می دانید که باید مقالات خود را برای اکثر سایتها بفرستید(در صورتیکه مقاله دارید)؟
اما چرا این کار را نمی کنید؟
مصر و سمج باشید!
بیشتر از این نمی توانم تاکید کنم.
یکی از بزرگترین اشتباهات تازه کارها اینست که کاری را شروع می کنند و فقط برای یک یا دو روز آن را ادامه می دهند ،نتیجه ای نمی گیرند و خیلی سریع دست از آن کار می کشند.
این اشتباه بزرگی است!.
کارتان را حداقل برای یک ماه ادامه دهید تا نتیجه را ببینید.
چکار باید بکنیم ؟
طرح زیر را پیاده کنید: از خودتان بپرسید: بهترین کاری که میشود ظرف یک ماه آینده انجام داد که بیشترین و بهترین نتیجه را داشته باشد چیست ؟
آن را بنویسید!
آن را انجام دهید!
نیاز است که 100 مقاله بنویسید؟
انجام دهید!
هیچ کسی آن را برای شما انجام نمی دهد مگر خودتان.
موفقیت در انتظار شماست، فقط بیشتر در کارتان سمج باشید.به یاد داشته باشید که شکست گاهی اوقات آخرین گام باقیمانده برای رسیدن به یک موفقیت بزرگ است.بسیاری ازثروتمندان این را به شما خواهند گفت .
بروید از آنها بپرسید.و حتما آنها نیز خواهند گفت که برای رسیدن به هدفتان باید در کارتان سمج باشید و پافشاری کنید.
بنابراین: 1- امروز هدفتان را مشخص کنید 2- همین امروز آن را شروع کنید 3- نتایج را تا حصول یک نتیجه بزرگ و چشمگیر تجریه تحلیل نکنید.
قانون تجارت الکترونیکی با ب اول ــ مقررات عمومی مبحث اول – در کلیات فصل اول- قلمرو و شمول قانون ماده 1 این قانون مجموعهی اصول و قواعدی است که برای مبادلهی آسان و ایمن اطلاعات در واسطهای الکترونیکی و با استفاده از سیستمهای ارتباطی جدید به کار میرود.
فصل دوم – تعاریف ماده 2 الف- « داده پیام» (Data Message): هر نمادی از واقعه، اطلاعات یا مفهوم است که با وسایل الکترونیکی، نوری و یا فناوریهای جدید اطلاعات تولید، ارسال، دریافت، ذخیره یا پردازش میشود.
ب- «اصل ساز» (Originator): منشأ اصلی «داده پیام» است که «داده پیام» به وسیلهی او یا از طرف او تولید یا ارسال میشود اما شامل شخصی که در خصوص «داده پیام» به عنوان واسطه عمل میکند نخواهد شد.
ج- «مخاطب» (Addressee): شخصی است که اصل ساز قصد دارد وی «داده پیام» را دریافت کند، اما شامل شخصی که در ارتباط با «داده پیام» به عنوان واسطه عمل میکند نخواهد شد.
د- «ارجاع در داده پیام» (Incorporation By Reference): یعنی به منابعی خارج از «داده پیام» عطف شود که در صورت مطابقت با ماده (18) این قانون جزئی از «داده پیام» محسوب میشود.
هـ- «تمامیت داده پیام» ((Integrity: عبارت است از موجودیت کامل و بدون تغییر «داده پیام».
اعمال ناشی از تصدی سیستم از قبیل ارسال، ذخیره یا نمایش اطلاعات که به طور معمول انجام میشود خدشهای به تمامیت «داده پیام» وارد نمیکند.
و- «سیستم رایانهای» (Computer System): هر نوع دستگاه یا مجموعهای از دستگاههای متصل سخت افزاری ــ نرم افزاری است که از طریق اجرای برنامههای پردازش خودکار «داده پیام» عمل میکند.
ز- «سیستم اطلاعاتی» (Information System): سیستمی برای تولید (اصل سازی)، ارسال، دریافت، ذخیره یا پردازش «داده پیام» است.
ح- «سیستم اطلاعاتی مطمئن» (Secure Information System): سیستم اطلاعاتی است که: 1- به نحوی معقول در برابر سوء استفاده و نفوذ محفوظ باشد.
2- سطح معقولی از قابلیت دسترسی و تصدی صحیح را دارا باشد.
3- به نحوی معقول متناسب با اهمیت کاری که انجام میدهد پیکربندی و سازماندهی شده باشد.
4- موافق با رویهی ایمن باشد.
ط- «رویه ایمن» (Secure Method): رویهای است برای تطبیق صحت ثبت «داده پیام»، منشأ و مقصد آن با تعیین تاریخ و برای یافتن هر گونه خطا یا تغییر در مبادله، محتوا و یا ذخیره سازی «داده پیام» از یک زمان خاص.
یک رویه ایمن ممکن است با استفاده از الگوریتمها یا کدها، کلمات یا ارقام شناسائی، رمزنگاری، روشهای تصدیق یا پاسخ برگشت و یا طرق ایمنی مشابه انجام شود.
ی- «امضای الکترونیکی» (Electronic Signature): عبارت از هر نوع علامت منضم شده یا به نحو منطقی متصل شده به «داده پیام» است که برای شناسائی امضاء کنندهی «داده پیام» مورد استفاده قرار میگیرد.
ک- «امضای الکترونیکی مطمئن» (Secure/ Enhanced/ Advanced Electronic Signature) هر امضای الکترونیکی است که مطابق با مادهی (10) این قانون باشد.
ل- «امضاء کننده» (Signatory): هر شخص یا قائم مقام وی که امضای الکترونیکی تولید میکند.
م- «شخص» (Person): اعم است از شخص حقیقی و حقوقی و یا سیستمهای رایانهای تحت کنترل آنان.
ن- «معقول» (سنجش عقلانی)، (Reasonableness Test): با توجه به اوضاع و احوال مبادلهی «داده پیام» از جمله: طبیعت مبادله، مهارت و موقعیت طرفین، حجم مبادلات طرفین در موارد مشابه، در دسترس بودن گزینههای پیشنهادی و رد آن گزینههااز جانب هر یک از طرفین، هزینهی گزینههای پیشنهادی، عرف و روشهای معمول و مورد استفاده در این نوع مبادلات، ارزیابی میشود.
س- «مصرف کننده» (Consumer): هر شخصی است که به منظوری جز تجارت یا شغل حرفهای اقدام میکند.
ع- «تأمین کننده» (Supplier): عبارت از شخصی است که بنا به اهلیت تجاری، صنفی یا حرفهای فعالیت میکند.
ف- «وسائل ارتباط از راه دور» (Means Of Distance Communication): عبارت از هر نوع وسیلهای است که بدون حضور فیزیکی همزمان تأمین کننده و مصرفکننده جهت فروش کالا و خدمات استفاده میشود.
ص- «عقد از راه دور» (Distance Contract): ایجاب و قبول راجع به کالاها و خدمات بین تأمین کننده و مصرف کننده با استفاده از وسائل ارتباط از راه دور است.
ق- «واسط بادوام» (Durable Medium): یعنی وسائلی که به موجب آن مصرف کننده بتواند شخصاً «داده پیام»های مربوطه را بر روی آن ذخیره کند از جمله شامل فلاپی دیسک، دیسک فشرده، دیسک سخت و یا پست الکترونیکی مصرف کننده.
ر- «داده پیامهای شخصی» (Private Data): یعنی «داده پیام»های مربوط به یک شخص حقیقی (موضوع «داده» Data Subject) مشخص و معین.
فصل سوم ــ تفسیر قانون ماده 3 تفسیر این قانون همیشه باید به خصوصیت بینالمللی، ضرورت توسعهی هماهنگی بین کشورها در کاربرد آن و رعایت لزوم حسن نیت توجه کرد.
ماده 4 در مواقع سکوت و یا ایهام باب اول این قانون، محاکم قضایی باید براساس سایر قوانین موضوعه و رعایت چهارچوب فصول ومواد مندرج در این قانون، قضاوت نمایند.
فصل چهارم ــ اعتبار قراردادهای خصوصی ماده 5 هر گونه تغییر در تولید، ارسال، دریافت، ذخیره و یا پردازش داده پیام با توافق و قرارداد خاص طرفین معتبر است.
مبحث دوم – در احکام «داده پیام» ماده 6 هر گاه وجود یک نوشته از نظر قانون لازم باشد، «داده پیام» در حکم نوشته است مگر در موارد زیر: الف ـ اسناد مالکیت اموال غیر منقول.
ب- فروش مواد داروئی به مصرف کنندگان نهایی.
ج ـ اعلام، اخطار، هشدار و یا عبارات مشابهی که دستور خاصی برای استفاده کالا صادر میکند و یا از به کارگیری روشهای خاصی به صورت فعل یا ترک فعل منع میکند.
ماده 7 هر گاه قانون، وجود امضاء را لازم بداند امضای الکترونیکی مکفی است.
ماده 8 هر گاه قانون لازم بداند که اطلاعات به صورت اصل ارائه یا نگهداری شود، این امر یا نگهداری و ارائهی اطلاعات به صورت داده پیام نیز در صورت وجود شرایط زیر امکان پذیر میباشد: الف ـ اطلاعات مورد نظر قابل دسترسی بوده و امکان استفاده در صورت رجوع بعدی فراهم باشد.
ب- داده پیام به همان قالبی (فرمتی) که تولید، ارسال و یا دریافت شده و یا به قالبی که دقیقاً نمایشگر اطلاعاتی باشد که تولید، ارسال و یا دریافت شده، نگهداری شود.
ج- اطلاعاتی که مشخص کنندهی مبدأ، مقصد، زمان ارسال و زمان دریافت داده پیام میباشند نیز در صورت وجود نگهداری شوند.
د- شرایط دیگری که هر نهاد، سازمان، دستگاه دولتی و یا وزارتخانه در خصوص نگهداری داده پیام مرتبط با حوزه مسئولیت خود مقرر نموده فراهم شده باشد.
ماده 9 هر گاه شرایطی به وجود آید که از مقطعی معین ارسال «داده پیام» خاتمه یافته و استفاده از اسناد کاغذی جایگزین آن شود سند کاغذی که تحت این شرایط صادر میشود باید به طور صریح ختم تبادل «داده پیام» را اعلام کند.
جایگزینی اسناد کاغذی به جای «داده پیام» اثری بر حقوق و تعهدات قبلی طرفین نخواهد داشت.
مبحث سوم ـ «داده پیام» مطمئن فصل اول- امضاء و سابقه الکترونیکی مطمئن ماده 10 امضای الکترونیکی مطمئن باید دارای شرایط زیر باشد: الف ـ نسبت به امضاء کننده منحصر به فرد باشد.
ب ـ هویت امضاء کنندهی «داده پیام» را معلوم نماید.
ج ـ به وسیلهی امضاء کننده و یا تحت ارادهی انحصاری وی صادر شده باشد.
د ـ به نحوی به یک «داده پیام» متصل شود که هر تغییری در آن «داده پیام» قابل تشخیص و کشف باشد.
ماده 11 سابقه الکترونیکی مطمئن عبارت از «داده پیام»ای است که با رعایت شرایط یک سیستم اطلاعاتی مطمئن ذخیره شده و به هنگام لزوم در دسترس و قابل درک است.
فصل دوم ـ پذیرش، ارزش اثباتی و آثار سابقه و امضای الکترونیکی مطمئن ماده 12 اسناد و ادلهی اثبات دعوی ممکن است به صورت داده پیام بوده و درهیچ محکمه یا ادارهی دولتی نمیتوان براساس قواعد ادلهی موجود، ارزش اثباتی «داده پیام» را صرفاً به دلیل شکل و قالب آن رد کرد.
ماده 13 به طور کلی، ارزش اثباتی «داده پیام»ها با توجه به عوامل مطمئنه از جمله تناسب روشهای ایمنی به کار گرفته شده با موضوع و منظور مبادلهی «داده پیام» تعیین میشود.
ماده 14 کلیهی «داده پیام» هائی که به طریق مطمئن ایجاد ونگهداری شده اند از حیق محتویات و امضای مندرج در آن، تعهدات طرفین یا طرفی که تعهد کرده و کلیهی اشخاصی که قائم مقام قانونی آنان محسوب میشوند، اجرای مفاد آن و سایر آثار در حکم سناد معتبر و قابل استناد در مراجع قضائی و حقوقی است.
ماده 15 نسبت به «داده پیام» مطمئن، سوابق الکترونیکی و امضای الکترونیکی مطمئن انکار و تردید مسموع نیست و تنها میتوان ادعای جعلیت به «داده پیام» مزبور وارد و یا ثابت نمود که «داده پیام» مزبور به جهتی از جهات قانونی از اعتبار افتاده است.
ماده 16 هر «داده پیام»ی که توسط شخص ثالث مطابق با شرایط ماده (11) این قانون ثبت و نگهداری میشود، مقرون به صحت است.
مبحث چهارم ــ مبادله «داده پیام» فصل اول- اعتبار قانونی ارجاع در «داده پیام»، عقد و اراده طرفین ماده 17 «ارجاع در داده پیام» با رعایت موارد زیر معتبر است: الف ــ مورد ارجاع به طور صریح در «داده پیام» معین شود.
ب ـ مورد ارجاع برای طرف مقابل که به آن تکیه میکند روشن و مشخص باشد.
ج ـ «داده پیام» موضوع ارجاع مورد قبول طرف باشد.
فصل دوم ـ انتساب «داده پیام» ماده 18 در موارد زیر «داده پیام» منسوب به اصل ساز است: الف ــ اگر توسط اصل ساز و یا به وسیله شخصی ارسال شده باشد که از جانب اصل ساز مجاز به این کار بوده است.
ب ــ اگر به وسیلهی سیستم اطلاعاتی برنامه ریزی شده یا تصدی خودکار از جانب اصل ساز ارسال شود.
ماده 19 «داه پیام»ی که براساس یکی از شروط زیر ارسال میشود مخاطب حق دارد آن را ارسال شده محسوب کرده، و مطابق چنین فرضی (ارسال شده) عمل نماید: الف ــ قبلاً به وسیلهی اصل ساز روشی معرفی و یا توافق شده باشد که معلوم کند آیا «داده پیام» همان است که اصل ساز ارسال کرده است.
ب ــ «داده پیام» دریافت شده توسط مخاطب از اقدامات شخصی ناشی شده که رابطهاش با اصل ساز، یا نمایندگان وی باعث شده تا شخص مذکور به روش مورد استفاده اصل ساز دسترسی یافته و «داده پیام» را به مثابه «داده پیام» خود بشناسد.
ماده 20 ماده (19) این قانون شامل مواردی نیست که پیام از اصل ساز صادر نشده باشد و یا به طور اشتباه صادر شده باشد.
ماده 21 هر «داده پیام» یک «داده پیام» مجزا و مستقل محسوب میگردد، مگر آن که معلوم باشد که آن «داده پیام» نسخه مجددی از «داده پیام» اولیه است.
فصل سوم ــ تصدیق دریافت ماده 22 هر گاه قبل یا به هنگام ارسال «داده پیام» اصل ساز از مخاطب بخواهد یا توافق کنند که دریافت «داده پیام» تصدیق شود، اگر به شکل یا روش تصدیق توافق نشده باشد، هر نوع ارتباط خودکار یا مکاتبه یا اتخاذ هر نوع تدبیر مناسب از سوی مخاطب که اصل ساز را به نحو معقول از دریافت «داده پیام» مطمئن کند تصدیق دریافت «داده پیام» محسوب میگردد.
ماده 23 اگر اصل ساز به طور صریح هر گونه اثر حقوقی «داده پیام» را مشروط به تصدیق دریافت «داده پیام» کرده باشد.
«داده پیام» ارسال نشده تلقی میشود، مگر آنکه تصدیق آن دریافت شود.
ماده 24 اماره دریافت «داده پیام» راجع به محتوای «داده پیام» صادق نیست.
ماده 25 هنگامی که در تصدیق قید میشود «داده پیام» مطابق با الزامات فنی استاندارد یا روش مورد توافق طرفین دریافت شده، فرض بر این است که آن الزامات رعایت شدهاند.
فصل چهارم ـ زمان و مکان ارسال و دریافت «داده پیام» ماده 26 ارسال «داده پیام» زمانی تحقق مییابد که به یک سیستم اطلاعاتی خارج از کنترل اصل ساز یا قائم مقام وی وارد شود.
ماده 27 زمان دریافت «داده پیام» مطابق شرایط زیر خواهد بود: الف ــ اگر سیستم اطلاعاتی مخاطب برای دریافت «داده پیام» معین شده باشد دریافت، زمانی محقق میشود که: 1- «داده پیام» به سیستم اطلاعاتی معین شده وارد شود؛ یا 2- چنانچه «داده پیام» به سیستم اطلاعاتی مخاطب غیر از سیستمی که منحصراً برای این کار معین شده وارد شود «داده پیام» بازیافت شود.
ب ــ اگر مخاطب، ین سیستم اطلاعاتی برای دریافت معین نکرده باشد، دریافت زمانی محقق میشود که «داده پیام» وارد سیستم اطلاعاتی مخاطب شود.
ماده 28 مفاد ماده (27) این قانون بدون توجه به محل استقرار سیستم اطلاعاتی جاری است.
ماده 29 اگر محل استقرار سیستم اطلاعاتی با محل استقرار دریافت «داده پیام» مختلف باشد مطابق قاعدهی زیر عمل میشود: الف ــ محل تجاری، یا کاری اصل ساز محل ارسال «داده پیام» است و محل تجاری یا کاری مخاطب محل دریافت «داده پیام» است مگر آن که خلاف آن توافق شده باشد.
ب ــ اگر اصل ساز بیش از یک محل تجاری یا کاری داشته باشد، نزدیکترین محل به اصل معامله، محل تجاری یا کاری خواهد بود در غیر این صورت محل اصلی شرکت، محل تجاری یا کاری است.
ج ــ اگر اصل ساز یا مخاطب فاقد محل تجاری یا کاری باشند، اقامتگاه قانونی آنان ملاک خواهد بود.
ماده 30 آثار حقوقی پس از انتساب، دریافت تصدیق و زمان و مکان ارسال و دریافت «داده پیام» موضوع فصول دوم تا چهارم مبحث چهارم این قانون و همچنین محتوی «داده پیام» تابع قواعد عمومی است.