انواع مختصات :
مختصات کارتزین (متعادل) : این نوع دستگاه مختصات مثل دستگاه مختصاتی است که در ریاضی پایه در آن آشنا شدیم .
این مختصات در اتوکد به این صورت است که نقطه صفر در گوشه پایین سمت چپ مانیتور قرار دارد و مخصات به سمت راست و به سمت بالا مثبت فرض می شود ، عدد اول در اتوکد محور مختصات X را نمایش می دهد و عدد دوم محل محور مختصات Y را نمایش می دهد .
این مختصات نسبی متعدل است : X,Y .
گاهی لازم است مختصات یک نقطه را نسبت به مختصات ما قبل و یا هر نقطه دیگری پیدا نماییم در این صورت به صورت مجازی دستگاه مختصات کارتزین روی یک نقطه قرارگرفته و نسبت به آن دستگاه مجازی مختصات سنجیده می شود .
در این حالت نسبت به سمت راست و نسبت به بالای نقطه مورد نظر مختصات مثبت و نسبت به سمت چپ و پایین نقطه مورد نظر مختصات منفی می باشد .
مختصات قطبی (پلار) m< :="">
می توان غیر از نمایش یک نقطه روی صفحه با مختصات متعادل آنرا به صورت یک فاصله از مرکز مختصات مورد نظر و زاویه آن نسبت به افق نیز نمایش داد .
در این حالت فاصله از مرکز مختصات مورد نظر عدد اول می باشد روی شکل m که همیشه مقدار آن مثبت می باشد جهت چرخش زاویه مثبت به افق در جهت پاد ساعتگرد مثبت ( جهت دایره مثلثاتی) و جهت گردش در جهت ساعت را با منفی نمایش می دهیم .
مختصات نسبی قطبی (X,Y) :
مانند مختصات نسبی متعادل می توان با انتقال مجازی دستگاه مختصات قطبی به نقطه مورد نظر باز هم مختصات قطبی را بسمت آورد جهت حرکت محورهای مختصات نیز مانند قبل می باشد .
مجموعه و دستورات اتوکد
نکته: اگر بین دو عدد اول و دوم ویرگول بگذاریم متعامد است y و x و اگر › را بگذاریم › m در سیستم قطبی کار می کند و اگر جلوی آنها علامت @ بزاریم دو محیط نسبی کار می کنیم.
line: دستور یک خط را از نقطه ای که کاربر مشخص می کند ترسیم می کند و تا زما نی که دستورات ادامه داشته باشد مرتبأ خط ترمیم می شود و از نقطه آخر به نقطه بعدی کشیده می شود .
به دو صورت این فرمان قابل اجرا می باشد یا انتخاب Acoh مورد نظر از نوار کفاری cut یا اینکه دستورline و یا مخفف حرف L در خط فرمان تایپ می شود.
نکته: توجه کنیدکلید فاصله یا اینتر در برنامه cut عملکرد یکی دارند و شروع فرمان با آنها می شود.
پس از اجرای فرمان پیغامی به صورت speceife first point که اگر بخواهیم از دستگاه مختصات متعامداستفاده کنیم اول مختصات x و سپس علامت (و) و سپس مختصات y را وارد می کنیم این نقطه ،
نقطه اولیه می باشد و کلید اینتر را می زنیم و پیغام بعدی ظاهر می شود و به این ترتیب مختصات نقطه بعدی را وارد می کنیم .
نکته: چنانچه بخواهیم از مختصات نسبی متعامد استفاده کنیم ابتدا علامت @ و پس مختصات x و yرا به شکل قبل وارد می کنیم منتها این بار سیستم به نسبت آخرین نقطه و به مختصات نقطه جدید خط ترمیم می کند .
نکته: برای استفاده از مختصات قطبی ابتدا اندازه بردار مورد نظر را بر داشته سپس علامت بزرگتر (›) را گذارده سپس از آن مقدار زاویه را به درجه وارد می کنیم ادامهخط مورد نظر به این صورت ترمیم خواهد شد.
نکته: به این دلیل علامت @ نماینگر نسبی بودن مختصات است پس برای استفاده از مختصات نسبی قطبی نیز از علامت @ در ابتدای عبارت استفاده می کنیم.
نکته: چنانچه در پایان عملیات line احتیاج باشد انتهای خط به ابتدای خط مورد نظر وصل شود می توان تایپ حرف (c) ابتدا و انتهای خط را به یکدیگر وصل کرد.
نکته: با تایپ حروف (u) (undo) می توان در این فرمان به عقب برگشت این بر گشت مراحل می تواند تا نقطه ابتدا یی فرمان ادامه داشته باشد.
زمانیکه کار با فرمان line به پایان رسید می توان با فشار دکمه ESC با با زدن کلیک راست و انتخاب اینتر از منوی ظاهر شده به فرمان پایان داد.
نکته: در زیر خط فرمان سه عدد دارای چهار رقم اعشار وجود دارد .
عدد اول مختصات کار تزین X را نسبت به نقطه صفر صفحه نمایش می دهد و دو عدد دیگر به ترتیب Z وY می باشد.
با کلیک سمت راست حین انجام فرمان روی صفحه منوی ظاهر می شود که در مورد تمامی موارد قبلا صحبت شده در گزینه Pan و zoon در ادامه توضیح داده خواهد شد.
Xline (canstruc tion line) : این دستور مانند دستور line از سه طریق قابل دسترسی است تایپ دستورxline در خط فرمان رفتن به منوی drow و انتخاب آن و یا از منوی کناری آیکن مربوطه را انتخاب کرد پس از اجرای فرمان به صورت عادی نقطه ایی را در ابتدا انتخاب نمود سپس نقطه دوم را انتخاب
می کنیم در امتداد پاره خط مورد نظر خط تا بی نهایت ادامه خواهد داشت.
نکته : از این دستور به صورت زیر نیز می توان استفاده کرد پس در اجرای فرمان داریم (specify apointor:hor.ver.anj.office) در این صورت با تایپ حرف (h) شما می توانید در طول افق ترسیم
نمایید .
با تایپ حرف (v) خط های عمودی را ترسیم نمایید .
اگر از حرف (a) استفاده نماببد ابتدا زاویه مورد نظر خط نسبت به افق را وارد نمایید پس از آن در امتداد زاویه مورد نظر خطی ممتد رسم خواهد شد.
گزینه Bisect مربوطه به سه بعدی است.
با انتخاب گزینه offset می توان خطوطی موازی با خط فاصی که ترسیم شده کشیده برای این کار ابتدا فاصله مورد نظر را وارد نموده وسپس خط مورد نظر را انتخاب نموده پس از آن موس را به سمتی از خط برده که می خواهیم موازی ترسیم شود یا یک کلیک خط مورد نظر ترسیم می شود .
نکته : با انتخاب هر کدام از کزینه ها فرمان پایان یافته و باید از اول فرمان اجرا شود برای اجرای مجدد فرمان اینتر را فشار داد .در اتوکد با انجام این عمل فرمان قبلی هر کجا که باشد اجرا می شود .
نکته : در منو هایی که جلوی خط فرمان ظاهر می شود با انتخاب حروفی که از طرف اتوکد بزرگ نوشته شده می توان کل منو را تایپ کرد و فقط حروف بزرگ را تایپ نمود به همین دلیل می توان به جای تایپ Hor در منویXline فقط حرف H را تایپ کرد.
دستور Offsit : با استفاده از این دستور می توان موضوعات موازی و تکراری را در فاصله و جهت معینی از موضوع مورد نظر ترسیم کرد.
برای اجرای آن روی علامت کلیک کنید در ابتدا فاصله بین دو موضوع موازی را انتخاب سپس موضوع مورد نظر انتخاب با انتخاب سمتی که می خواهید نسبت به موضوع مورد نظر کپی شود موضوع مورد نظر کپی خواهد شد.
نکته : توجه کنید تنها یک ابجیت Obgeyt را می توان انتخاب کرد.
نکته : توجه کنید تنها یک ابجیت Obgeyt را می توان انتخاب کرد.
می توان به جای ورود دستی ، فاصله مورد نظر را با انتخاب یک فول فرضی به اتوکد نمایش دهید.
نکته : با کلیک روی دکمه های در منوی array پنجره ناپدید شده و شما می توانید مقدار مورد نظر را روی صفحه وارد نمایید .
نکته : با کلیک روی دکمه جهت چینش در مستطیل فرضی را وارد نمود .
نکته : با کلیک روی دکمه های OK , Cancel می توانید بدون داشتن Preview فرمان را تأیید کنید و یا از آن خارج شوید .
ب ) Polar Array (دایره ای ): در این حالت شما می توانید یک object را به صورت دایره ای حول یک مرکز مشخص کپی نموده و با روشهای مختلف بچینید برای استفاده از این حالت مشخصات مرکز چرخش را به صورت دستی یا با استفاده از ماوس در گزینه Center Point وارد نمایید با استفاده از Select object موضوع را مشخص نمایید الباقی کار مانند روش الف پیش خواهد رفت براساس اینکه از آیتم Method کدام روش را انتخاب کنید یکی از گزینه ها زیر خاموش خواهد ماند و دو گزینه دیگر روشن است در حقیقت با استفاده از موضوع method هرکدام از این گزینه ها به شرح زیر است : Total number of items-1 در این بخش تعداد موضوعاتی که می خواهد کپی شود انتخاب می شود .
Angle to fill -2 مقدار زاویه ای که باید بین 0و360 درجه باشد انتخاب میشود و محدوده ای را نمایش می دهد که در آن می تواند چینش موضوعا ت انتخاب شود .
3- Angle between items نشان می دهد که اجزاء با چه زاویه مرکزی نسبت به یکدیگر با چیده شود .
چنانچه گزینه Rotate items ascopied تیک خورده باشد به این معنی که اجزاء نسبت به نوع چینش و متناسب با آن گردش خواهند داشت و بدون تیک بدین معنی است که شکل حالت اولیه خودش را نگه می دارد .
با کلیک روی گزینه More می توان نقطه Bench mark هر object را جهت چرخش آدرس دهی نمود .
برای خط Xline را تایپ کرده و برای خط افقی n راتایپ کرده و برای کشیدن خط عمودی V را تایپ می کنیم .
Offcet با استفاده از این دستور می توان موضوعات موازی و تکراری را در فاصله و جهت موازی موضوع مورد نظر ببریم برای اجراء روی آن کلیک کرده یا دستور Iffcet یا مخفف آن را در خط فرمان تایپ کرده در ابتدا فاصله بین دو موضوع موازی را انتخاب کرده سپس موضوع را انتخاب با انتخاب سمتی که می خواهیم نسبت به موضوع اول کپی می شود موضوع مورد نظر را کپی می کنیم .
نکته1) توجه کنید که تنها یک Obgect را در هر دفعه می توان انتخاب کرد .
نکته2) می توانید به جای ورود دستی فاصله مورد نظر را با انتخاب یک طول فرضی با اتوکد نشان داد .
نکته3) بعد از انتخاب فاصله فرمان Offcet به شما امکان می دهد Ibgect بعدی را انتخاب کنید .
ولی فاصله بین آنها ثابت است و همان مقدار که در ابتدا انتخاب شد انتخاب می کند .
نکته4) بعد از امتداد اجرای فرمان فاصله انتخاب شده در کد باقی خواهد ماند می توان بعد از اجرای چند فرمان دیگر بازهم فاصله قبلی استفاده شود .
Erase این دستور برای پاک کردن Ibgect اضافی که روی صفحه داریم بکار می رود برای استفاده از آن علامت مداد پاک کن از منوی کناری را انتخاب می کنیم و با استفاده از دستور Erase که ساده شده آن حرف E می باشد بعد از اجرای آن Obgect انتخاب شده را پس از اتمام کار انتخاب با زدن کلید Enter کلیات صفحه پاک می شود .
نکته : توجه کنید که Obgect انتخاب شده کاملاً نقطه چین لذا می توان کاملاً به طور دقیق متوجه شد که چه چیزی از روی صفحه پاک می شود .
Move این دستور برای جابجایی یک Obgect از جایی روی صفحه به جای دیگر استفاده می گردد .
برای استفاده روی آیکون یا از تایپ فرمان m در خط فرمان استفاده گردد بعد از اجرای فرمان Obgect مورد نظر را انتخاب کرده Enter را بزنید حال نقطه ابتدایی و انتهایی را مشخص نمایید شکل شما به محل مورد نظر انتقال می یابد .
نکته : این دستور از نظر شکل ورود ابتدا و انتقال نقاط شبیه دستور کپی می باشد .
Zoom در زمانیکه در اتوکد مشغول کار هستیم ممکن است نقشه از حد معمول بزرگتر باشدیا اینکه نیاز باشد بخشی را به صورت بزرگتر ببینیم .این دستور به سه صورت قابل اجرا است : 1- استفاده از خط فرمان : برای استفاده از این دستور حرف Z مخفف Zoom را در خط فرمان تایپ میکنیم در این صورت منویی ظاهر میگردد با انتخاب حرف W می توان بخشی از خط هایی که مورد نیاز است را با موس انتخاب کرد تا به اندازه لازم بزرگ شود .
(W یعنی پنجره خاص) .
2- با انتخاب حرف P صفحه طراحی به حالت قبل میگردد.
با انتخاب چندباره P مرتباً میتوان به حالت اول برگشت در حقیقت این بخش مانند Undo عمل میکند ولی فقط روی Zoom ها بر می گردد وتأثیر می گذارد اگر حرف D را انتخاب کنیم بزرگنمایی به صورت Dynamic عوض خواهد شد .
و با انتخاب حرف S می توان اشل برای بزرگنمایی انتخاب نمود که بعد از انتخاب آن نسبت بزرگنمایی مشخص خواهد شد اگر بین 0و 1 باشد نقشه کوچکتر خواهد شد اگر عدد داده شده بزرگتر از 1 باشد نقشه بزرگتر میشود، اگر عدد داده شده برابریک باشد اندازه نقشه تغییر نمی کند ماننداینکه اصلاً فرمان Zoom اجرا نشده باشد .
دستور Dtext : با استفاده ازاین دستور می توان یک متن خاص را روی صفحه نوشت و این متن می تواند شامل چندین خط باشد .
هرخط از نظر CADیک object می باشد وباکلیک روی آن کلاً انتخاب می شود برای اجرای آن دستور Dtext را در خط فرمان تایپ کنید یا مخفف dt رابزنیدپس از اجرای آن نقطه ای که می خواهید متن مورد نظر شروع شود را انتخاب میکنید .
و این نقطه در سمت چپ وپایین وجود دارد.
پس از انتخاب نقطه مورد نظر احتیاج به این میباشد که ارتفاع حروف مورد نظررا انتخاب می نماییم .
این ارتفاع با واحد نقشه مورد نظر سنجیده میشود.
پس از آن مقدار زاویه ای که جمله یا عبارت مورد نظر با افق باید داشته باشدرا وارد کنیدو در آخر متن مورد نظر را تایپ کنید دراین حالت کلید Spexwar به عنوان کلید Enter عمل نمی کند ومی توان فاصله بین حروف را وارد نمود پس از آن میتوان خطوط بعدی رابا همین ترتیب وارد نمود تا زمانیکه متن به پایان برسد زمانیکه بدون وارد نمودن هیچ حرفی کلید Enterرابزنیم دستورخاتمه پیدا میکند.
نکته : با استفاده از دستور Move می توان محل جملات تایپ شده را عوض کرد .پس از اجرای دستور بازدن حرف J مخفف Justify میتوان نوع نوشتن رابه صورت زیر جابه جا کرد.
بازدن حرف A مخفف Allign میتوان ابتداوانتهای یک حرف را مشخص نمود وپس از تایپ جمله مورد نظر چنانچه جمله یا جملات ازخط بزرگتر باشدیا کوچکتر بدون دفرم شدن به صورت اتوماتیک حروف طوری تغییر اندازه میدهندکه طول جمله برابر طول خط انتخاب شده گردد با انتخاب حرف F مخفف Fit ابتدا مانند حالت قبل طول خط فرضی خواسته خواهد شدپس از آن ارتفاع حروف مورد نظر نیز پرسیده می شود پس ازتایپ جملات موردنظر بدون تغییر در ارتفاع خط (ارتفاع قلم ) طول حروف در خط مورد نظر جای خواهد گرفت که این سبب دفرمه شدن خواهد شد .
نکته : توجه کنید چنانچه خط را درهر جهت وراستا یی تنظیم کنید حروف در جهت وراستای همان خط ترسیم خواهدشد با انتخاب حرف M مخفف Middle وسط خط مورد نظر چه ازنظر ارتفاع وچه ازنظر طول روی یک نقطه که شما به عنوان مرکز انتخاب می کنید قرار خواهد گرفت بازهم پس از انتخاب این نقطه ارتفاع حروف را وارد نموده وجمله مورد نظررا می نویسید با انتخاب حرف R به معنی Right نقطه ای را انتخاب می کنید که انتهاو پایین جمله از سمت راست روی آن قرار خواهد گرفت البته دراین حالت پس از پرسش ارتفاع قلم زاویه مورد نظر سؤال خواهد شدبعدازاین چند گزینه این گزینه ها خواهدآمد : Tl/tc/ml/mc/Bl/Bc/BR درتمام این گزینه ها ارتفاع وحروف وزاویه آنها نسبت به افق ودر نهایت متن مورد نظر را تایپ خواهیم نمود تغییر هرکدام از این موارد دراین جدول آمده است .
معنی گزینه جمله مورد نظر در یک چهار ضلعی Top / left tl Top / center tc Top / right tr Middle / left ml Middle / center mc Middle / right mr Bohom / left Bl Bohom / center Be Bohom / right Br نکته : دستور mc و Middle دقیقاً عین همدیگر هستند .
نکته : دستورات Right , center که با حرف R , C فعال می شوند نزدیک به دستورات BR , BC هستند ولی دقیقاً با آنها یکی نیستند.
پس از اجرای دستور dtext می توان از حرف S بعنوان Slyle استفاده نمود که در حقیقت سبک و نوع قلم را تغییر می دهد برای فهم بهتر و استفاده بهتر از آن احتیاج به معرفی قالب text style می باشدکه درText Style Format .
دستور MULTILIN TEXT : برای فعال کردن این دستور علامت را کلیک میکنیم و یاMtest در خط فرمان یا مخفف MT را تایپ می کنیم در این صورت در خط فرمان جمله ای به صورت specify first corner ظاهر میگردد در این صورت نقطه ابتدایی یک مستطیل فرضی ظاهر خواهد شد و نقطه دوم آن در سمت مخالف مستطیل ظاهر خواهد شد در این مستطیل فرضی شما می توانید متن مورد نظر را تایپ نمائید .
پس از انتخاب مستطیل مورد نظر پنجره ای به نام Multi line text Editor که چهار Tabظاهر خواهد شدبا عناوین find/replace/line/ spacing, properties, character که به ترتیب به این صورت قابل شرح است: Charcter در نوار سمت چپ آن می توانید قلم مورد نظررا که قلم text می باشد .قلم هایی که علامت پرگار در سمت چپ خود دارند قلم هایی مربوط به eat میباشد ونوارهایی که علامت TTداردقلم های استانداردwindoseمیباشد که با انتخاب قلم مورد نظر می توان از هرکدام استفاده نمود در نوار بعدی با تایپ عدد مورد نظر می توان ارتفاع قلم مورد نظر را انتخاب نمود و اشل مورد نظر را انتخاب کرد چنانچه از قلم های Windoseاستفاده می کنید می توانید از قلم های Bold یا Italic می توانیم زیر نوشته مورد نظر را خط بکشیم .
در پنجره بعدی رنگ مورد نظر را می توانیم انتخاب کنبم و تعیین کنید اغلب به صورت پیش فرضBy layer انتخاب می شود.
پس از آن دکمه ای به عنوان Symbolمیرسیم با کلیک روی این نقطه می توانید کارکترهای لازم را که در زمان نقشه کشی مورد نظر است در متن خود انتخاب کنید با انتخاب روی آن علامت درجه انتخاب میشود و به جای استفاده از آن Deyrese با تایپ علامت dِ%% علامت دار مستقیماً تایپ نمود .
Pluc / minus : در این علامت + و – مثبت و منفی + که برای وارد نمودن Editor وارد گردد به جای استفاده از این منو می توان با تایپ %%P مستقیماٌ وارد Edieor نمود.
Diametr برای استفاده مستقیم می توان با حرف %%C وارد نمودو می توان علامت را نمایش داد.
میتوان در زمان نقشه کشی کارهای بتنی از آن استفاده نمودپس از آن نوار علامت POrdies گزینهStyle به صورت استاندارد میباشد که برای توضیح بیشتر نیاز به بررسی قابل Tcxtمیباشد.
گزینه Yustitcation در این حالت می توان قرار گیری کلمات مورد نظر را نسبت به مستطیل فرضی مورد نظر بدست آورد برای توضیح بیشتر به فرمان Dtext رجوع نمایید .
Width : می توانید طول مستطیل فرضی را افزایش نمود چنانچه جمله مورد نظر نظرش از خط بعدی رفته با انتخاب آن جمله د ر یک خط قرار می گیرد .
در گزینه Rotation زاویه مورد نظر متن را انتخاب می کنیم .
نکته : چنانچه خواستید متن مورد نظر در یک خط نوشته شود در انتهای گزینه Width بخش Aowarp را انتخابنمایید و متن در یک خط نوشته می شود.
Tap بعدی line spocing می باشد .
گزینه Line spacing دارای دو مقدار At list و Exactly می باشد در فاصله Atlest کمترین حالت ممکن است .
در حالت Exactlyبهترین حالت ممکن می باشد.
در نوار دوم به حالتی می باشد که فاصله هر عبارت در حالت Single 1 برابر در Sinyel به اندازه 5/1 برابر در حالت Single 5/1 و در حالت 2 برابر حالت Doble می باشد .
Find/Replace : در این حالت چنانچه متن مورد نظر بسیار زیاد باشد می توان برای انتخاب نمودن کارکتر و از گزینه Find و برای تغییر آن از گزینه Replace می توان استفاده کرد .
توضیحات بیشتر در Word است .
inportext می توان متن مورد نظر را چنانچه در یک فایل text باشد ظاهر نمود با استفاده از این دکمه می توان با فایلهای text یا Rtf که قبلاً تایپ شده باشد مستقیماً ظاهر نمود format Rtr Form می باشد .
دستور PolyGon : این دستور برای چند ضلعی است .
حداقل از راه چند ضلعی 3 وحداکثر مقدار آن 1024 می باشد و برای اجرای آن درخط فرمان PolyGon یا مخفف آن Pol میباشد.
یا از علامت استفاده می کنید .
پس از اجرای آن از شما تعداد اضلاع مورد نظر خواسته خواهد شد .
پس از آن از شما مختصات مرکز چند ضلعی سؤال خواهد شد .
که این مرکز در حقیقت مختصات دایره ای است که چند ضلعی را در خود محاط یا بر خود محیط می نماید .
پس از آن اگر از حرف I استفاه نمایید شعاع دایره فرضی که دایره در آن محاط می گرددو اگر از حرف C استفاده نمایید شعاع دایره ای که چند ضلعی برآن محیط می شود مشخص نمایید .
pol- فعلاً 7 ضلعی و بعدا می کشد Pol- فعلاً 7 ضلعی و بعد c و مقدار 5 نکته : چنانچه قبل از تعیین مختصات دایره محاطی یا محیطی از حرف E ومخفف Edge یعنی لبه به دلیل منتظم بودن چند ضلعی از نظر Cad می توانیم طول چند ضلعی از Cad اعلام کنیم .
در این صورت چند ضلعی منتظم مابه طولی که خواسته بودیم ترسیم خواهد شد .
دستور Rotghte : چرخاندن .
از این دستور برای دوران وچرخش یک abject یا تعدادی abject حول یک محور خاص استفاده میشود .
برای اجرا در خط فرمان Rot یا مخفف آن RO را تایپ کرده یا روی آیکن کلیک کنید و بعد از فعال شدن این دستور موضو ع مورد نظر را انتخاب نمود پس از آن مرکز دوران به برنامه معرفی نمایید .
و در نهایت زاویه چرخش را وارد نمایید .
جسم حول نقطه مورد نظر شما خواهد چرخید .
R نقطه مثلاً زاویه 50/23 درجه بچرخد .
دستور Eutend : با استفاده از آیکن یا تایپ مستقیم Extend این دستور انجام می گردد .
استفاده از این دستور می توان موضوعات ترسیمی مانند کمان یاخط یا کمان را تا مرز موضوعات دیگری مانند Arc,line,circle امتداد دارد .
پس از اجرای دستور خط یا بخشی را انتخاب می نمایید که می خواهید کمان یا خط مورد نظر شما تا مرز آن ادامه داشته باشد .
بعد از آن که Abgect خواسته خواهد شدکه می خواهیم طول آن افزایش پیدا کند .
بازدن کلید Enter فرمان به پایان خواهد رسید .
چنانچه موضوعی که به عنوان مرز انتخاب نمایید مورد قبول برنامه نباشد پیغام Noedge Selected وارد خواهد شد .
اگر موضوع انتخاب شده برای امتداد مناسب نباشد پیام زیر وارد خواهد شد .
connot Extendthis entity بازدن حرف U در حین اجرای دستور Extend موضوع انتخاب شده که طول آن افزایش یافته دوباره به حالت اول برخواهد گشت .
undo.
نکته : چنانچه می خواهیم موضوع مورد نظر تا حدی امتداد داشته باشد که لبه آن خود امتداد خط دیگر است .
در این دو موضوع قرار نیست که با هم برخورد داشته باشند .
پس از اجرای فرمان یا تایپ حرف E مخفف Edgeg می توانیم روش کار را به Extend تغییر دهیم وکاررا به انجام برسانیم توجه داشته باشید که پیش فرض نرم افزار در شروع کار NoExtend می باشد .
Layer : زمانیکه با نقشه های ساختمانی کار می کنیم .
با داشتن یک نقشه پایه مانند پلان معماری می توانیم سایر اطلاعات را روی آن پیاده کنیم .
و در نتیجه اطلاعات بیشتری را بدست آوریم .
برای مثال می توانیم با روی هم گذاشتن پلان معماری ، پلان مبلمان ، نقشه تاًسیسات برق ، اطلاعات بیشتری را به صورت مجموع داشته باشیم .
این مفهوم را در فارسی لایه ودر انگلیسی Leyer می خوانیم .
این موضوع به صورت مجازی در اتو کونیز هست .
نکته : تفاوت بین این دستور در این است که در حالت اول کوچکترین سطح محدود توسط نقاط انتخاب خواهد شد ولی باداشتن مرزهای یک آبجیت بدون توجه به نقاط قطع مرز توجه می شود.
استفاده از PEAK POINT REMOVE ISLAN چنانچه در این آبجیت بسته احتیاج با هاشور باشد ولی داخل آن نیز موضوع بسته دیگری باشد در این صورت این موضوع از نظر اتو کد مجزا خواهدشد برای اینکه اینموضوع داخل HATCH قرار گیرد آنرا با این دستور انتخاب کنید به شکل زیر توجه کنید .
PICK POINT با استفاده از REMOVE JAYLAN استفاده از SELECT OPJECT نکته: توجه کنید ایرلند به معنی جزیره است بنا بر این موضوع انتخابی باید مانند یک جزیره از تمام جهات توسط موضوع بزرگتر احاطه شده باشدو گرنه نمی توان موضوع را انتخاب کرد.
VIEW SELECTEON همان طور که از نام آن پیدا است مرزهایی که مربوط به موضوع که لازم است هاشور بخورد رانشان می دهد.
نکته : گزینه VEIW SELECTON و REMOVASLAN وابسته به HATCH می باشد در غیر این صورت فعال نمی باشد.
بااستفاده از نوار ADVANCE دیده می شود که پنجره به شکل جدید که اولین گزینه ISLAND DETACTECON و شامل سه گزینه نرمال پیش فرض ، OTER و EGNOR می باشد .
PICK POINT در حالتOUTER فقط فاصله بین دو مرکز اولیهHATCH هاشور زده خواهد شد.
PICK POINT با انتخاب گرینهIGNOR محتویات داخل مرز بدون توجه به موضوعات داخلی HOTCH زده خواهد شد.این گزینه می تواند برای زدن یک هاشو رکلی مفید باشد.
PRWEYOU : این گزینه زمانی که مرز خاصی برای گزینه HATCH زده شده باشد ( موضوع انتخاب شده باشد ) فعال می گردد در اینصورت می توان متوجه شد شکل HATCH زده شده بعد از اعمالHATCH به چه شکل در خواهد آمد این گزینه می توتاندکاربردهای دیگر مثل تعویض اشل با زاویه تیز داشته باشد که پس ازن توضیح بیشتر که خواهد آمد کاربرد ن بهتر درک خواهدشد.
در زیر عنوان نوار HATCH گزینهCOMPOSITION دیده می شود که دو گزینه NONASSAC TEVACT , ASSAC TE VACT ( یکی از دو گزینه می تواند علامت داشته باشد ) به صورت پیش فرض اولی فعال است که با انتخاب این گزینه از نظر HATCH CAD اجرا شده یک آبجیت باشد .
در اینصورت چانچه روی هر کدام از نقاط کلیک کنید کل HATCH انتخاب شده و می توان HATCH مورد نظر راپاک نمود ولی با انتخاب گزینه دومی کلیه هاشور ها یک موضوع فرض نخواهد شد و از نظر اتو کد چند خط می باشد در حقیقت انتخاب این گزینه مانند این استکه با استفاده از فرمان EXPLOD هاشورها را از یکدیگر جدا می کنیم .
INGETPROPERTIS : با انتخاب این گزنه چنانچه در نقشه از یک HATCH استفاده شود که مشخصات آن ناشناخته باشد و نیاز بهاستفاده از آن باشد ( مثلا" ویرایش یک نقشه ترسیمی ) روی این دکمه کلیک نموده پس با بسته شدن موقت پنجره روی هاشور مرود نظر کلیک نمایید در این صورت مشخصات HATCH مور نظ رهر نوار;ATCH GRADIANT نمایش داده خواهدشد باآشکارشدن مشخصات می توان به تناسب آن را تعویض نمود یااز همان استفاده نمود.
کادر COMPOSITION : در این کادر دو گزنیهASSBOCATIVE ،NOASSONCTIVE دیده می شود که درآن یکی از این دو گزینه می توانددارای علامت باشد در صورت علامت دار بودن گزینه اول چنانچه در شکل علامت بدهیم بنا به دلایل شکل بزرگ یا گوچک شود هاشور نیز با توجه به افزایش رشد خواهد نمود.
برای فهم بهتر این موضوع به دستورASCAL مراجعهشود برای دستور استفاده نمودن NOASSONCTIVE شکل هر مقدار تغییر نماید هاشور با استفاده از مرزهای اولیه ثابت خواهد ماند.
BHATCH : این دستور برای هاشور زدن وپرکردن یک خطوط وسطو ح استفاده میشود .
این هاشورها میتواند به صورت ساده باشدیا اینکه از اشکال مختلفی که تکرار شده باشدپر میشوند در کد امکان تعریف هاشور جدید نیز موجود میباشدکه بخشی از آن توضیح داده خواهد شد .
برای اجرای آن در خط فرمان دستور BHATCh یا مخفف آن bh راتایپ نمایید یا روی کلیک نمایید بعداز اجرای فرمان صفحه ای باز خواهد شد که به عنوان آن and fill Bound ary hctch درابتدا از نوارسمت راست شروع میکنیم .
Pick Point : با کلیک روی این دکمه می توانیدداخل یک موضوع بسته را برا ی هاشور زدن انتخاب نمایید دراین صورت مرز هاشورها به صورت نقطه چین درخواهد آمد .
نکته : چنانچه نقطه انتخاب شده درون موضوع بسته نباشد پیغام روی صفحه به عنوان Vaild hatch boundary not found که بدین معنی که مرزی برای هاشورها پیدا نشده است .
نکته : با علامت دارشدن ونقطه چین شدن اطراف موضوع میتوان دریافت که آیا موضوع انتخاب شده برای هاشور با مرز مورد نظر مطابق است یا نه .
Select object : به جای استفاده از گزینه Pick Point می توانیم از این گزینه استفاده کنیم دراین صورت با استفاده از ماوس اطراف این گزینه را انتخاب می کنیم این object در این حالت میتواند یک موضوع بسته نباشد ولی با انتخاب اطراف آن یک موضوع پیوسته بوجود می آید .
نکته : تفاوت بین Pick Point و Select object که در حالت اول کوچکترین سطح محصور توسط نقاط انتخاب خواهند شد ولی با داشتن مرزهای یک object و بدون توجه به نقاط قطع مرز تعیین میگردد .
Pick Point استفاده از Select object استفاده از گزینه Double : در این صورت هاشور مورد نظر بصورت عمود برهم ترسیم خواهد شد که فاصله خطوط عمودی نیز همان فاصله ای است که در Spacing تعریف شده است .
با استفاده از گزینه Pereview می توان هر لحظه هاشور ساخته شده را مشاهده نمود وبسته به مورددلخواه آن را عوض نمود .
نکته : توجه کنید خطوطی که هاشور از آن ساخته می شود خطوطی که در type Line نرم افزار تعریف شده است چنانچه خطوطی مانند نقطه چین در نظر گرفته شده باشد ابتدا خط را تعریف نموده بعد اقدام به ساختن hatch نمایید .
نکته : چنانچه که hatch شما بر اساس user defined ساخته شده باشد باز هم کلیدInherit Propertise فعال خواهد بود .
نکته : در هنگام استفاده از userde fined موضوع Pattern غیر فعال خواهد بود .
نکته : در صورت استفاده از user defined گزینه های custom patern,scale,iso penwidth نیز غیر فعال خواهد بود .
نکته : چنانچه بخواهید از کاربرد هریک از Patternها بصورت استاندارد باخبر شوید در خط فرمان hatch را تایپ نمایید و بعد علامت سؤال را وارد نموده پس از آن علامت * راوارد کنید .
روی صفحه پنجره ای به عنوان Auto cad text window ظاهر می شود که در مورد هر یک از هاشور ها توضیح داده است .
برا ی مثال هاشور 32 ArsI برای نمایش فولاد بکار میرود و Ansi38 برای آلومینیوم .
برای بستن این پنجره کلید 2 F فشار دهید .
و برای ظاهر شدن مجدد پنجره 2F را فشار دهید.
چنانچه در موضو عType از موضوع custome استفاده نمائید ، در اینصورت موضوع بحث ما نخواهد بود .
در صورت استفاده از gradient شما می توانید درون شکل مورد نظر را به ترتیب زیر رنگ آمیزی کنید ، چنانچه از گزینه lour color استفاده نمایید .
می توانید از یک و ترکیب آن با رنگ سفید استفاده کنید که به تدریج در یکدیگر حل خواهد شد .
در صورت استفاده از twocalor به جای رنگ سفید از رنگ دوم مورد نظرشما استفاده خواهد شد .
پیش نمایش هر کدام از روشهای استفاده شده در زیر پنجره نمایش داده خواهد شد چنانچه گزینه centerd علامتگذاری شده باشد در اینصورت رنگ آمیزی از مرکز به طرفین آغاز خواهد شد .
ودر صورت عدم علامت از گوشه شروع خواهد شد .
دراین حالت با استفاده از مقدار Angle می توانید زاویه رنگ با افق را مشخص کنید .