وب2 نه نسخه جدیدی از وب، بلکه رویکردی نوین به کاربرد آن با استفاده از ابزار، تکنیکها و فناوریهای نوین ارائه شده در آن است.
میتوان از اینترنت و وب به عنوان یک بستر برای ارتباط، تعامل و ارائه خدمات استفاده کرد.
مشخصه های آن عبارتند از:
1. وب مردمیتر
2. سازوکار خودترمیمی محتوای وب
3. جهش در معنای آموزش
4. پویایی دادهها
5. مفهومی به نام سرویس
6. پولسازی
7. حرکت در فضای سه بعدی
میتوان به با افزودن RSS و Ajax به محصولات نرمافزاری، آنها را به جنبههای تکنیکی وب2 مجهز کرد.
پدیدههایی هستند که چنان نرم و آهسته وارد کار، حرفه، فعالیت و نهایتاً زندگی آدمیان میشوند که کسی متوجه ورودشان نمیشود.
به خاطر داریم که به محض رسیدن اینترنت پرسرعت به کامپیوترهایمان، وسوسه عضویت در یکی از شبکههای تبادل فایل نظیر به نظیر(مانند مورفیوس یا نپستر) هم به سراغمان آمد. اما نمیدانیم که با این کار، عملاً از یکی از ثمرات مهم وب2 بهره میبریم. شاید آنچنان دقیق به خاطر نداشته باشیم که از چه زمانی، اما میدانیم که اکنون، وقتی عکسهایمان را از دوربین دیجیتالی به کامپیوتر شخصی منتقل میکنیم، آنهایی که دوستداریم در تماشایشان با دیگران شریک شویم را روی یکی از سایتهای به اشتراکگذاری عکس میگذاریم و حتی بعضی از ما که ذوق بیشتری دارند، فتوبلاگی هم برای خود راه انداختهاند.
حتی دیگر جستجو در گوگل، به کاری روزمره تبدیل شدهاست. وب سایت داشتن سازمانها، تشکلها، نشریات و بقیه موضوعی لازم و نهچندان مهم تلقی میشود و سفارش یا خرید اینترنتی با همه مشکلاتش، کسی را ذوقزده نمیکند.مفهوم وب 2 را میتوان از همین قبیل امور به شمار آورد.
مفهوم وب2 در یک نشست هماندیشی بین O’Reilly و MedialiveInternationl زاییده شد. دراین جلسه Dale Dougherty، یکی از پیشگامان وب و معاون موسسه O’Reilly، خاطر نشان کرد که نه تنها نمیتوان وب را سقوط کرده و شکست خورده دانست، بلکه با توجه بهانواع کاربردهای جذاب و جدید و سایتهایی که تعداد آنها همه روزه و با سرعتی عجیب افزایش مییابد، وب از هر وقت دیگری مهمتر شدهاست.
چکیده
وب2 مفهومی است که بر اساس آن تعامل با محتوای وب به مثابه تعامل با محتوای موجود در کامپیوترهای شخصی است. دنیایی که در آن هر کنشی، چون کلیک بر هر دکمه و پیوندی، واکنشی آنی و بلادرنگ خواهد داشت، به طوری که کاربر احساس میکند در حال استفاده از یک نرمافزار نصب شده برسیستم خود است.
وب2 مجموعهای از رویکردهای جدید در فضای اینترنت به سمت مدلهای توسعه باز، انعطافپذیر و مشارکتجو برای سیستمهای تولید محتوا است که می تواند به کاهش هزینههای تولید و پردازش اطلاعات، افزایش آگاهی عمومی و افزایش کارایی سیستمها منجر شود.
وب2 هم دارای جنبههای فنی و هم دارای جنبههای اجتماعی و فرهنگی است. موضوعاتی همچون مدلهای جدید کار و حضور در وب، مشارکت بیشتر کاربران در تولید محتوا، شفافیت بیشتر در گردش اطلاعات، سهولت بیشتر در طراحی اینترفیس و قابلیتهای نرمافزار، و تمرکز زدایی از مهمترین جنبههای غیر تکنیکی هستند که در فرآیند تکوین و تحول موج وب2 به مراتب مهمتر و اثرگذارترند.
میتوان به سادگی با افزودن (Really Simple Syndication)RSS و Ajax به محصولات نرمافزاری، آنها را به جنبههای تکنیکی وب2 مجهز کرد.این فناوری باعث میشود برنامههای کاربردی تحت وب رفتاری همانند نرمافزارهای نصب شده روی کامپیوتر از خود نشان دهند. اهمیت آن هم در این است که اکثر برنامههای کاربردی تحت وب برای اجرا نیاز دارند یک صفحه وب کاربر باز کنند و همین امر معمولاً دلیل کند بودن اجرای این گونه برنامههاست. اما AJAX ورود اطلاعات و دیتاهای جدید را همزمان با بروزرسانی محتوا در هنگام اجرای برنامه مقدور میسازد.
در دنیای فناوری اطلاعات، مانند دنیای پزشکی، سیاست، علوم و ... هر از چند گاهی اصطلاحی جدید بر سر زبانها میافتد. این بار نوبت Web 2.0 است.
وب 2 حرکتی است از سایتهای ثابت وب به سایتهایی که پویایی بیشتری دارند. Google Map و Flickr دو نمونه بارز از وب 2 هستند.
در محافل IT عموماً از این اصطلاح برای بیان نسل دوم سرویسهایی از وب استفاده میشود که امکان همکاری و مشارکت را برای مردم فراهم ساختهاند. مفاهیم و فناوریهایی که ظاهراً بر وب2 مؤثر هستند وبلاگها، ویکیها، پادکستها، و RSS ها به شمار میروند.
وب2 عنوانی است که شرکت اورایلی مدیا در سال 2004 به نسل جدیدی از خدمات وبمحور دریافت یا ارایه شده در بستر اینترنت(مانند سایتهای ارتباطات اجتماعی، ویکیها، ابزارهای ارتباطی، ردهبندی مردمی) اطلاق نمود، که تاکیدشان بر همکاری و تسهیم مابین کاربران میباشد.
اورایلی مدیا با همکاری مدیالایو انترنشنال از این اصطلاح برای مجموعهای از کنفرانسها استفاده کرد و از سال 2004 تا کنون متخصصین و بازاریابهای بسیاری از این اصطلاح استفاده کردهاند. معنای دقیق این اصطلاح هنوز محل مناقشه است و حتی افرادی چون تیم برنز لی معنادار بودن آن را زیر سوال بردهاند.
ولی چه چیزی موجب میشود ما یک برنامهکاربردی یا راهحل را بهعنوان وب1 و دیگری را بهعنوان وب2 در نظر بگیریم؟ پاسخ به این سوال بسیار اهمیت دارد. چراکه تبِ وب2 آنچنان گسترده شده است که حتی بعضی از شرکتها در حال حاضر از آن بهعنوان یک شعار برای بازاریابی استفاده میکنند. در حالیکه بسیاری ازاین شرکتها حتی نمیدانند وب2 چیست. از طرفی پاسخ بهاین سوال بسیار دشوار است. چون بسیاری ازاین شرکتهای تازهکار که به استفاده مبتذلانه از عبارتهای تبلیغاتی عادت دارند، اصلا وب2 نیستند و در عین حال بعضی از برنامههای کاربردیای که بهعنوان وب2 معرفی شده اند، مثل Napster و BitTorrent، را حتی نمیتوان دقیقا یک برنامه کاربردی تحتوب یا Web Application دانست.قدم اول برای پاسخ بهاین سوال، یافتن اصولی است که در نمونههای موفق وب1 و در نمونههای جالب برنامههای کاربردی جدید وب2 دیده میشود.
تعریف وب 2
آخرین و مختصرترین تعریفی که توسط تیم اورایلی ارائه شده است، بدین قرار است: وب2 انقلابی در کسبو کار در صنعت کامپیوتر است که از حرکت به سمت اینترنت به عنوان یک بستره و تلاش در فهم قواعد موفقیت در این بستره ناشی شده است. اصلیترین قاعده این است: ساختن برنامههای کاربردیای برای تحت کنترل در آوردن تاثیر اینترنت به منظور ترغیب کاربران بیشتر برای استفاده از آنها. این همان چیزی است که در جای دیگری آن را مهار نمودن هوش تجمعی نامیدهام.
وب 2.0 با اشارهای به شماره نسخه معمول در نرمافزارها، به شکل ارتقا یافتهای از وب اطلاق میشود. عقیده مدافعان وب2 بر این است که فناوریهایی مانند وبلاگها، نشانهگذاری اجتماعی، ویکی، پادکست، سرخطهای RSS (و دیگر اشکال انتشار چند به چند)، نرمافزارهای اجتماعی، رابطهای برنامهنویسی وب(API)، استانداردهای وب و خدمات وبمحور برخط (یا همان وبسرویسها) تاثیر عمیقی بر نحوه استفاده مردم از وب داشته است. وب2 همان طور که توسط طرفدارانش به کار گرفته میشود، میتواند به هر یک از موارد زیر نیز اشاره کند:
• تبدیل وبسایتها از سیلوی اطلاعات به منابعی از محتوا و عملکرد و در نتیجه تبدیل آنها به بسترهای کامپیوتری برای ارائه خدمات از طریق برنامههای کاربردی به کاربران.
• پدیدهای اجتماعی در ایجاد و نشر محتوای وب که با مشخصاتی چون جامعه باز، صلاحیت غیرمتمرکز، آزادی در تسهیم و استفاده مجدد و بازار به عنوان گفتگو شناخته میشود.
• سازماندهی و طبقهبندی پیشرفته محتوای وب، با تاکید بر ایجاد پیوند عمیق.
• صعود یا سقوط ارزش اقتصادی وب، که از تاثیر شرکتهای اینترنتی (داتکامها) نیز فراتر خواهد رفت.