ظهور عصر فناوری اطلاعات و افزایش رقابت، شرکتها را مجبور به انعکاس تغییرات جدیدی برای باقی مانده در صحنه رقابت کرده است. سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان (ERP) امکانات زیادی را برای این محیط کسب و کار جدید عرضه میکنند. که شامل کاهش هزینههای عملیاتی، کاهش زمان چرخه عملیات و افزایش رضایت مشتریان است. یکی از مسائل مرتبط با پیادهسازی بستههای نرم افزاری عدم سازگاری و مطابقت ویژگیها و مشخصات نرم افزار با نیازهای اطلاعاتی و فرآیندهای کسب و کاری سازمان میباشد. در جهت بهرهمندی کامل از مزایای سیستم ERP باید فرآیندهای کسب و کاری سازمان مطابق با سیستم ERP باشد. از این رو سیستم ERP به تنهایی نمیتواند عملکرد سازمانی را بهبود بخشد، مگر اینکه سازمان فرایندهای کسب و کاری خویش را BPR نماید. هدف این مقاله بررسی رابطه بین سیستمهای برنامه ریزی منابع سازمان و مهندسی مجدد فرآیندها میباشد.
ERP چیست؟
سیستم برنامه ریزی منابع سازمان یا ERP ، سیستم نرم افزاری برای مدیریت کسب و کار است که حوزههای عملیاتی مانند برنامهریزی، تولید فروش، بازاریابی، توزیع، حسابداری، مالی، نیروی انسانی، مدریریت موجودی، نگهداری و تعمیرات، حمل و نقل و تجارت الکترونیکی پشتیبانی مینماید. بکارگیری سیستم برنامهریزی منابع سازمان امکانی را به سازمان میدهد که تنها از یک سیستم یکپارچه استفاده نمود و سیستمهای موجود در غیر قابل انطباق را کنار بگذارد.(حنیفه زاده)
اجرای ERP:
برای اجرای سیستم ERP ارزیابی آمادگی سازمان برای انجام این کار صورت میگیرد. در این مرحله که مرحله اول کار میباشد در آن مدیران نیاز به سیستم ERP یا انتخاب یک سیستم اطلاعاتی عمومی را بررسی میکنند. در این مرحله تعریف نیازمندیهای سیستم، اهداف و فواید آن و تجزیه و تحلیل تاثیر انتخاب در کسب و کار سطوح سازمانی بدست میآید. در مرحله بعد سازمان برای اجرای سیستم آماده میشود و آمادگیهای ابتدایی را کسب میکند و سپس به مدل سازی و مستندسازی وضعیت موجود در مقابل وضعیت مطلوب و تجزیه و تحلیل فاصله میپردازد. درمرحله بعد برنامهریزی تفضیلی استقرار و راهاندازی سیستم و انتخاب رویکرد انجام میشود و در مرحله بعد استقرار سیستم، انتقال دادهها و راه اندازی انجام خواهد شد. درمرحله آخر ارزیابی نتایج پروژه، مستندسازی، آموزش وبرنامهریزی برای آینده صورت خواهد گرفت.
گامهای نرمالی که در اجرای این سیستم وجود دارد عبارتند از:
1- برنامه ریزی پروژه 2- تجزیه و تحلیل عملیاتی و تجاری که شامل تجزیه و تحلیل فاصله بین پیش بینی و واقعیت میباشد. 3- مهندس مجدد فرآیندهای تجاری
4- نصب و پیکربندی 5- آموزش تیم پروژه 6- پیکربندی ماژولها 7- روابط سیستمی 8- تبدیل و تغییر دادهها 9- مستند سازی سفارشی 10- آموزش کاربران نهایی 11- آزمایش پذیرش. (علیزاده کتاب)
تعریف BPR
بازبینی و طراحی مجدد زیر بنایی فعالیت برای دستیابی به بهبود قابل توجه در بخشهای کلیدی مثل بهای تمام شده کیفیت خدمات و سرعت.
BPR راهنمای لازم را برای تشخیص نقاط احتمالی مشکل را فراهم میکند و ابزاری است برای سازماندهی مجدد داخل وخارج تشکیلات. BPR طراحی مجدد فرآیند شرکت آن هم بصورت عمده است برای دستیابی به بهبود قابل توجه در نقاط کلیدی عملیات مثل بهای تمام شده، کیفیت، تحویل کالا و انعطاف پذیری.
مهمندسی دوباره بصورت مناسب عبارتست از: باز اندیشی بنیادین و طراحی نو و ریشهای فرآیند، برای دستیابی به بهبود و پیشرفتی شگفت انگیز در معیارهای حساس امروزی، همچون قیمت، کیفیت، خدمات و سرعت (رضائی نژاد)
در اوایل دهه 1990 مهندس مجدد فرآیندها (BPR) به شکل برجستهای در صحنه تجارت به عنوان یک ناجی سازمانهایی که کمتر از حد انتظار عمل میکردند ظاهر شد. حامیان اولیه BPR، آن را به عنوان انقلاب بعدی معرفی میکردند در ایجاد نوآوری در فعالیتها همراه با بهبود و تغییرات فرآیندها. بهرحال BPR در بسیاری از سازمانها در برآوردن انتظارات ناکام ماند. بعضی ازدلایل این امر عبارتند از:
بکار گیری ناقص استراتژی BPR، استفاده نامناسب از مشاوران، عدم تطبیق ساختار (معماری) IT اهداف BPR،عدم انعطاف پذیری تیم مدیریت و فقدان یک تعهد بلند مدت.
همانطورکه میتوانید در لیست مشاهده کنید این به نظر خیلی واضح می رسد که بسیاری از سازمانها از شناسایی دامنه و منابع لازم برای BPR تصور میکنند. سرعت پیشرفته BPR میتواند به دلایل مانند الزام مدیریت در محدود کردن منابع، کاهش پرداخت، کاهش اشتیاق کارمندان و افزایش مقاومت در برابر تغییر کاهش یابد وقیت که نتایج کوتاه مدت BPR بدست نمیآید مدیریت علاقه خود را از دست خواهد داد و مدیریت ارشد علاقه کمتری خواهد داشت تا منابع جدیدی را برای پروژه صرف کند.
یک راه حل برای این مساله این است که BPR جدیدی را هدف گیری کنیم که قابل مدیریت باشد و نتایج سریعی را بدست دهد. راه حل دیگر برای مدیریت ارشد آن است که او بطور فعالانه در تلاشها شرکت داشته باشد. (مقاله خودمان)