آشنایی با محیط ویرژوال بیسیک :
محیط ویرژوال بیسیک بسیار ساده است .
این محیط که با عنوان رابط پیشرفته طراحی (Interface IDE Design Enkanced) شناخته میشود .
به برنامه نویسان امکان می دهد که برنامه های تحت ویندوز خود را بدون نیاز به استفاده از برنامه های کاربردی دیگر ایجاد ، اجرا ،و خطایابی کند .
بعد از اجرای برنامه ویرژوال بیسیک ، کادر تبادل New project به نمایش درمی آید، که این کادر به برنامه نویس امکان انتخاب یکی از انواع برنامه هایی را میدهد که میتوان در VB ایجاد کرد .
کادر تبادلی New project شامل سه برگه (tab) است :
برگه New : جهت ایجاد یک پروژه جدید
برگه Existing : برای باز کردن پروژه ای که از قبل وجود دارد .
برگه Recent : لیستی از آخرین پروژه های باز شده یا ایجاد شده را نشان میدهد .
پروژه : عبارتست از مجموعه فایل هایی (فرم ،برنامه و ...) که در کل یک هدف واحد را دنبال میکنند .
کدهای برنامه ،مشخصات ظاهری برنامه و احتمالاً فایل های بانک اطلاعاتی در این مجموعه از فایل ها قرار دارند .
پروژه Standard EXE شامل پنجره های زیر میباشد:
1- پنجره پروژه project
2- `پنجره پروژه form layont
3- جعبه ابزار Tool box
4- پنجره خصوصیات Properties
5- پنجره فرم form
پنجره پروژه : پنجره ای که معمولاً به نام Projevt Explorer نیز معروف است شامل تمام فایل های مربوط به پروژه می باشد .
میله ابزار این پنجره شامل سه دکمه به نام های :toggle folders , view object , view code است .
دکمه view code برای نمایش پنجره ای که در آن VB (دستورات برنامه) فایلی که در پنجره پروژه فعال وجود دارد به کار میرود .
همچنین view object برای نمایش شکل ظاهری فرم فعال در پنجره پروژه به کار میرود .
دکمه toggle folders باعث میشود که با هر بار فشار آن پوشه forms به صورت متناوب به نمایش در آمده و مخفی شود .
پنجره form layout :این پنجره محل فرم را به هنگام اجرای برنامه (Rvn time) بر روی صفحه نمایش مشخص میکند .
با قرار دادن نشانگر ماوس برری شکل فرم و پایین نگه داشتن دکمه سمت چپ ماوس و جابه جا کردن آن (Drag) می توان فرم را در محل جدید خود قرار داد .
به این ترتیب در زمان اجرا فرم مورد نظر در محل مشخص شده ظاهر میشود .
پنجره خصوصیاتwindow Properties :این پنجره ویژگی ها و خصوصیات فرم یا کنترل را نشان میدهد که به ترتیب الفبایی مرتب شده اند .
همان طور که در شکل دیده میشود درقسمت بالای پنجره جعبه لیست مانندی (Combo box) وجود دارد که در آن نام کنترل یا فرمی که خصوصیات آن در این پنجره آورده شده است دیده میشود .
داخل این لیست نام تمامی کنترل ها و همچنین نام فرمی که فعلاً فعال است آورده شده است .
با انتخاب هر کنترل یا فرم دیگری از این لیست خصوصیات مربوط به آن در پنجره نشان داده میشود .
توجه کنید بعضی از این خصوصیات مشترک اند .
مانند خصوصیات Name که در هر دو نشان دهنده نام کنترل فرم است ، برخی دیگر برای کنترل ها یا فرم مشترک نیستند بلکه منحصر به فردند .
جعبه ابزار (Tool box) : این جعبه شامل کنترل هایی است که از هر کدام آن ها میتوان به تعداد دلخواه بر فرم های مربوط به پروژه اضافه کرد .
به این شرط که نام هر شیء ایجاد شده منحصر به فرد باشد .
پنجره فرم ها (Forms) : این پنجره ، فرم فعال در پنجره پروژه با تمام اشیای مربوط به آن را در یک واسط گرافیکی کاربر (GUI) نشان می دهد .
میله منو (Menu bar) : میله منو امکانی است که در اکثر برنامه های تحت ویندوز وجود دارد و شا مل دستوراتی برای ساخت ، نگهداری و راه اندازی برنامه هاست .
در پایین میله منو ، میله ابزاری وجود دارد که توسط آن میتوان به سرعت به برخی از گزینه های منو دسترسی پیدا کرد .
طریقه کار با جعبه ابزار : برای اضافه کردن یک شیء از هر کنترل موجود در جعبه ابزار می توان به دو روش عمل نمود : الف – با Double click روی هر کنترل ، یک نمونه از شیء مربوس در وسط فرم فعال ظاهر می شود و همیشه از نظراندازه و موقعیت ثابت است .
با پایین نگه داشتن کلید ماوس روی هر شیء اضافه شده ، و حرکت دادن ماوس (Drag) میتوان محل شیء را تغییر داد و نیز میتوان با قرار دادن مکان نما در گوشه های شیء و Drag کردن ، اندازه آن شیء را نیز به دلخواه تعیین نمود .
ب – کنترل مربوط به آن شیء را در جعبه ابزار توسط کلیک سمت چپ ماوس انتخاب نمود و سپس بر روی فرم مورد نظر در محل دلخواه کیک کرده با Drag کردن شیء را به اندازه دلخواه بر روی فرم اضافه نمود .
کار با ویرژوال بیسیک : یک پروژه می تواند شامل یک یا چند فرم باشد که می توان در داخل هر فرم اشیایی را اضافه نمود و خصوصیاتی را برای هر کدام از آن ها به دلخواه تعیین کرد و برای هر رویدادی که می تواند برای هر شیء یا فرم خاصی اتفاق بیافتد و برای ما اهمیت دارد رفتارهایی را تعیین کرد ، باید به این نکته نیز توجه کند که هنگام تعیین رفتارهای هر یک از اشیاء در مقابل حوادث باید ارتباطاتی بین اشیا و محیط در جهت رسیدن به هدف پروژه ایجاد شود .
از جمله خواصی که یک فرم دارد ، نام ، رنگ ، اندازه ، عنوان و غیره است .
هر کدام از این خواص در پنجره خصوصیات قابل مشاهده و در صورت لزوم قابل تغییر است .
برای عوض کردن هر یک از خواص فرم کافی است در پنجره خصوصیات بر روی خصوصیت مورد نظر کلیک کرده و مقدار قبلی آن را تغییر داد .بعضی از خصوصیات دارای مقادیر مشخصی می باشد و میتوان فقط یکی از آن ها را انتخاب نمود .
ولی برخی از خصوصیات باید توسط برنامه نویس و به دلخواه نوشته شود .
خصوصیات اشیاء در form : از جمله خواصی که فرم دارد ، خاصیت Name است .
این خاصیت در همه اشایء وجود دارد و از اهمیت بسزایی برخوردار است .
نام یک شیء در حقیقت تنها راه برای دسترسی به آن شیء توسط اشیای دیگر و یا دستورات برنامه می با شد .
خاصیت caption در فرم ، تیتر میله ای عنوان فرم را مشخص می کند .
متن پیش فرض برای این خاصیت نام فرم می باشد و در صورت نیاز میتوان آن را تغییر داده نتیجه را در میله ای عنوان فرم مشاهده کرد .
از جمله خصوصیات دیگر فرم ، رنگ زمینه آن یا Back color می باشد .
مقدار پیش فرض این خصوصیت را میتوان با انتخاب آن از پنجره خصوصیات به دلخواه تغییر داد .
آشنایی با کنترل های متداول در VB : : شیء combo box , list Box : در اکثر برنامه ها لیست هایی شامل تعدادی گزینه وجود دارد که کاربر میتواند هر کدام از گزینه ها یا تعدادی از آن ها را انتخاب کند .
مثلاً یک برنامه واژه پرداز ، برای انتخاب فونت یک متن لیستی از تمام فونت های موجود در اختیار کاربر قرار داده ، امکان انتخاب یکی از آن ها را برای فرم فراهم می آورد .
به طور کلی در اکثربرنامه های ویندوز از دو نوع جعبه لیست استفاده میشود همانند شکل زیر : List box Combo box در نوع List box تعدادی از گزینه ها به طور همزمان ، قابل رؤیت اند ، در این حالت عنصر انتخاب شده ، به وسیله رنگ متمایز است ولی در نوع Combo box در هر لحظه فقط عنصری که انتخاب شده است نمایش می یابد وگزینه های دیگر با انتخاب کلید از Combo box فعال شده و امکان انتخاب برای کاربر فراهم میشود .
در جعبه ابزار VB از کنترل های List box و Combo box برای ایجاد اشیاء لیست استفاده میشود .
اکثر خصوصیات وحوادث این دو کنترل مشابه یکدیگرند و برنامه نویس بسته به شرایط و طرح فرمی که ایجاد می کند .
از این دو شیء بهره میبرد .
برای استفاده از این اشیاء باید گزینه هایی به جعبه لسیت بیفزاییم ،همانطوری که می دانیم دو روش برای این کار وجود دارد : با استفاده از پنجره خصوصیات از طریق برنامه نویس در پنجره خصوصیات ، خاصیتی به نام list وجود دارد ،با فعال کردن این لیست میتوانید گزینه های دلخواهی را به آن بیفزایید .
توجه کنید که اگر در پایان هر سطر از کلید Enter استفاده کنید Combo box بسته خواهد شد و برای اضافه کردن عنصر دیگر به لیست دوباره باید جعبه مذکور را فعال کنید .
ولی اگر در انتهای هر سطر ، از کلید ترکیبی Ctrl+Enter استفاده شود می توان تعداد سطرهای بیشتری را در یک مرحله به لیست وارد کرد .
در زمان اجرا نیز می توان متد Add Item عنصرهایی را به جعبه لیست اضافه کرد .
: کنترل Text Box : برخی مواقع نیاز داریم که تنها قسمتی از یک متن را که کاربر انتخاب میکند ، در اختیار داشته باشیم .
در چنین مواقعی از خصوصیت Sel Text استفاده می کنیم ، این خصوصیت قسمت انتخاب شده متن در یک شیء را مشخص میکند .
کنترل های Hscroll , vscroll : دربرنامه های ویندوز روش های مختلفی برای مقدار دهی توسط کاربر ، در حین اجرای برنامه ، وجود دارد .
مثلاً از جعبه متنی دربرنامه استفاده میشود و کاربر در صورت نیاز مقدار دلخواه خود را در آن تایپ میکند ولی فرض کنیم بخواهیم کاربر محل قرار گیری یک شیء را روی فرم تعیین کند و از جعبه متن استفاده کند .
برای این کار می توان دو جعبه متن برای تعیین مختصات افقی و عمودی شیء در نظر گرفت و در رویداد change هر دوی آن ها مختصات Leht , Top شیء را برابر مقادیر جعبه متن ها قرار داد .
با اجرای برنامه متوجه میشویم که این روش چندان مناسب نیست زیرا : کاربر مختصات دقیق محل قرار گیری شیء را به صورت عددی نمی داند و ممکن است مجبور شود آن را به روش آزمایش و خطا به دست آورد .
ممکن است مقادیر وارد جعبه متن کند که شیء از فرم خارج شود .
در این موارد میتوان از کنترل های Scroll بهره برد و راحتی بیشتری کاربر را فراهم آورد .
در VB دو کنترل Vscroll , Hscroll وجود دارد که به ترتیب Scroll های عمودی وافقی را ایجاد می کند .
:کنترل های File list Box , Dir list Box , Drive list Box : ممکن است بخواهیم در یک برنامه ، با حافظه های جانبی دستگاه خود ارتباط برقرار کنیم .
برای دسترسی به یک فایل باید نام فایل را به همراه مسیر آن به درستی بدانیم ، برای این منظور در VB از سه کنترل File list Box , Dir list Box , Drive list Box به ترتیب جهت تعیین نام درایو ، نام دایرکتوری و نام فایل استفاده می شود .
برای کنترل File list Box خصوصیاتی وجود دارد که با استفاده از آن ها می توانیم هم نام فایل و هم مسیر مربوط را به دست آوریم .
همچنین در کنترل Dir list Box خصوصیتی وجود دارد که مسیر کامل (نام درایو و دایرکتوری ) را مشخص میکند بدیهی است اگر فقط از شیء File list Box در برنامه استفاده کنیم تنها میتوانیم به فایل های مربوط به یک شاخه فعلی دسترسی داشته باشیم و قادر به تغییر مسیر در زمان اجرای برنامه نخواهیم بود.
ولی با افزودن کنترل Dir list Box به برنامه و ارتباط دادن آن با File list Box هر تغییر مسیری در درایو جاری انجام داد ،در نهایت اگر بخواهیم در برنامه قادر به تغییر درایو هم باشیم شیء Drive list Box را به برنامه می افزاییم و آن را به Dir list Box می دهیم .
: استفاده از شیء Err : در VB نیز همانند همه زبان های برنامه نویسی شماره هایی برای هر نوع خطا در نظر گرفته شده است و با روی دادن خطا ، شماره مورد نظر به توابع مربوط به خطاها فرستاده میشود .
VB شیء به نام Err دارد که با آن می توان شماره های خطا را به دست آورده و یا آن را پاک کرد .
با این شیء حتی می توان خطاهای دلخواهی تولید کرد .
قبل از استفاده از این شیء بای بتوانیم به طریقی خطاها را کنترل کنیم .
برای این منظور باید کاری کنیم که با روی دادن خطا آن را به قسمتی از برنامه خودمان هدایت کنیم .
برای این کار از دستور On Error به صورت زیر استفاده می کنیم : On Error Goto label Name Label Name نام برچسبی است که ابا روی دادن خطا ، روان برنامه به آن جا هدایت می شود .
: کنترل Timer : ممکن است بخواهیم در یک برنامه ، دستوراتی خاص ، در فاصله های زمانی مشخص اجرا شوند .
این امکان را در VB ، کنترل Timer فراهم می آورد .
تنها رویدادی که روی این کنترل اتفاق می افتد رویداد Timer است که دستورات داخل آن در هر بار روی دادن رویداد اجرا میشوند .
این کنترل خصوصیتی به نام Interval دارد که فاصله زمانی برای تکرار دستورهای رویداد Timer را مشخص میکند .
واحد سنجش این فاصله زمانی بر حسب میلی ثانیه می باشد و اگر مقدار صفر در آن قرار بگیرد به معنی زمان بی نهایت است که در آن حالت رویداد Timer اصلاً اتفاق نمی افتد در یک برنامه می توانیم از چند شیء Timer به طور همزمان استفاده کنیم ولی باید توجه کنید که استفاده از آن ها باعث کاهش سرعت اجرای برنامه خواهد شد .
: اضافه کردن کنترل های دیگر به جعبه ابزار : به غیر از کنترل هایی که تا به حال با آن ها کار کرده ایم کنترل های دیگری نیز درVB وجود دارد که برنامه نویس می تواند آن ها را به جعبه ابزار اضافه کرده از آن ها استفاده کند .
برای این منظور روی جعبه ابزار کیک راست می کنیم نوی مطابق شکل ظاهر میشود .
گزینه Componet را انتخاب کنید (این گزینه را از میله منو نیز میتوانیم انتخاب کنیم ) پنجره ای مانند شکل .
باز می شود .
در این پنجره گزینه هایی وجود دارد که یا کنترل های استاندارد در VB هستند و یا در زمان نصب برنامه های دیگر به ای جعبه اضافه میشود و یا این که کنترل هایی Activex می باشد که می توان آن ها را به صورت جدا تهیه کرد و در برنامه به کار برد .
از پنجره باز شده گزینه های دلخواه را انتخاب کرده با کلید ok یا Apply آنها را به جعبه ابزار اضافه می کنیم .
از جمله کنترل هایی که پیش تر مورد استفاده قرار میگیرد ، کنترل Microsoft Common Dialoy است که می توان آن را از پنجره Componet انتخاب کرد و به جعبه ابزار بیافزاییم .
آشنایی با فرم ها در ویرژوال بیسیک : همان طور که می دانیم فرم ها به عنوان یک شیء در برنامه های VB مورد استفاده قرار میگیرند ، یعنی هم دارای خواصی هستند و هم می توان رویداد هایی را برای آنها نوشت .
در صورت استفاده از چند فرم دریک برنامه ، باید : 1-در صورت نیاز بتوانیم فرم هایی را به برنامه اضافه کنیم .
2- یکی از فرم ها را به عنوان فرم شروع مشخص کنیم تا در شروع اجرای برنامه ، فرم مورد نظر اجرا شود .
به این فرم startvpform می گویند .
3- بتوانیم فرم دلخواهی را در صفحه تصویر به نمایش در بیاوریم .
4- بتوانیم در مواردی که نیازی به فرم نیست ،آن را از صفحه تصویر یا حافظه خارج کنیم .
اضافه کردن یک فرم به برنامه : برای این منظور می توان برروی جعبه پروژه ، کلیک راست کرده ، گزینه Add form را انتخاب نمود .
با انتخاب این گزینه ، یک کادر تبادلی مانند شکل زیر: ظاهر میشود و میتوان نوع فرم دلخواه خود را به برنامه اضافه کرد .
با این کار ، VB نام پیش فرضی برای فرم ایجاد شده در نظر میگیرد ،ولی میتوان در جعبه Properties آن را تغییر داد .
با این روش می توان به تعداد مورد نیاز ، فرم هایی به برنامه خود اضافه کرد .
توجه کنید که نام فرم ، تنها وسیله ارتباط آن با فرم ها یا روان های دیگر است .
فرا خوانی یک فرم : برای فراخوانی یک فرم از متد Show به صورت روبرو استفاده میشود .
Form Name .Show برای اجرای این دستورفرم مورد نظر فعال میشود .
با فعال شدن یک فرم یکی از حالت های زیر اتفاق می افتد : اگر فرم برای اولین بار فراخوانی شود ، ابتدا در حافظه قرار گرفته سپس در روی صفحه به نمایش درمی آید و به عنوان فرم فعال صفحه خواهد شد .
در این حالت رویدادهای Activeate , Load اتقاق خواهد افتاد .
نکته : در سیستم عامل ویندوز چند فرم به طور همزمان می توانند در صفحه تصویر وجود داشته باشند، ولی در هر لحظه فقط یک فرم به صورت فعال خواهد بود .
اگر فرم قبلاًَ فراخوانی شده و فعلاً در صفحه تصویر وجود ندارد ، فقط در روی صفحه تصویر به نمایش در می آید .
در این حالت رویداد Activate اتفاق خواهد افتاد .
اگر فرم درروی صفحه تصویر وجود دارد ، به صورت فعال درآمده و روی فرم های دیگر قرار میگیرد .
فرم های مودال(Modal) : نوع دیگری از فرم ها وجود دارند که تا غیر فعال شدن آن ها کاربر نمی تواند روی پنجره یا فرم دیگری قرار گیرد .
برای فراخوانی فرم هایی از این نوع ، که اصطلاحاً مودال(Modal) نامیده می شود به صورت روبرو عمل می کنیم : Form Name Show Vb Modal مخفی کردن یک فرم (خارج شدن یک فرم از حالت نمایش ) : برای مخفی کردن یک فرم از صفحه تصویر از متد Hide به صورت زیر استفاده می شود : Form Name .
Hide نکته 1 : استفاده از متد Hide باعث روی دادن حادثه Deactivate برای فرم میشود تکته 2 : ا ستفاده ازمتد Show باعث روی دادن حادثه Activate برای فرم می شود .ممکن است حادثه Load نیز اتفاق بیافتد .
نکته 3 : به جای متدهای فوق میتوان از متدهای un load , laid نیز جهت مدیریت حافظه استفاده کرد .
در آخر می خواهیم در مورد گرافیک در ویرژوال بیسیک صحبتی مختصر داشته باشیم : گرافیک در تولید برنامه های کاربردی اهمیتی بسزا دارد و در تمام زبان های برنامه نویسی دارای جایگاه ویژ ه ای است .
VB هم از این قاعده مستثنی نیست .
حصوصاً این که محیط ویندوز به طور کلی محیطی گرافیکی است و برنامه های کاربردی ایجاد شده ناچارند خود را با این محیط سازگار کنند .
VB امکان ایجاد برنامه های سازگار با محیط ویندوز را برای برنامه نویسی فراهم میکند .
همچنین برای اینکه بتوانیم در تولید برنامه های کاربردی محیط هایی ایجاد کرد که به عنوان واسط کاربری (UI) خوب عمل کند ، بایستی زبان های برنامه نویسی امکاناتی برای ایجاد و استفاده از اشکال و ابزار گرافیکی در محیط های خود داشته باشند تا رغبت کاربران را برای استفاده از برنامه های ایجاد شده بیش تر نمایند .
اگر برنامه های کاربردی تولید شده دارای قابلیت های تکنیکی قوی بوده ولی از واسط کاربردی خوبی برخوردار نباشند معمولاً از طرف کاربران زیاد مورد توجه قرار نمی گیرند ،بنابراین در تولید برنامه ها علاوه بر توجه کامل به نکات فنی برنامه باید تدابیری اندیشید که محیط های برنامه ایجاد شده ، دلخواه کاربران (User Friendly) نیز باشد .
از طرفی گرافیک میتواند ع به عنوان وسیله ای برای انتقال سریع مفاهیم به کار رود ، به طور مثال می توان با نمایش دادن یک شکل گرافیکی و اجرای برنامه نشان داد که خطایی در برنامه رخ داده یا استفاده از یک عمل خاص مجاز نبوده و غیره ، البته در این موارد ممکن است جملاتی نیز همراه شکل آورده شود .
انواع گرافیک : هنگامی طراحی برنامه ها می توان از گرافیک هایی استفاده کرد که در زمان اجرا، به جز جا به جایی بر روی فرم و یا محل دیگر ، تغییر دیگری نکند .
این نوع گرافیک ها را که بیشتر برای تزئین برنامه از آن استفاده می شود ، گرافیک ایستا می نامند .
در مقابل گرافیک هایی وجود دارند که می توانند در هنگام اجرای برنامه ، تغییراتی از خود نشان دهند ، این نوع را گرافیک پویا مینامند .
التبه اگر گرافیک دیگری با نام ابرگرافیک (Hyper Graphic) نیز وجود دارند که معمولاً دارای نقاطی به نام نقاط داغ(HOT SPOT) است .و اگر در زمان اجرای برنامه ، ماوس روی این نقاط قرار بگیرد ، با کلیک کردن روی آنها می تواند به اطلاعاتی دسترسی پیدا کند ، یا صفحات دیگری را باز نماید حتی گرافیک ها دیگری را مشاهده کند .
شیء Screen : قبل از اینکه به نحوه ایجاد گرافیک بر روی برنامه های خود بپردازیم ، ابتدا با یکی از اشیای VB به نام شیءScreen آشنا میشویم .
علت استفاده از شیء Screen آن است که تمام گرافیک ها ، به جز گرافیک هایی که میخواهیم چاپ شوند ، بر روی صفحه نمایش ظاهر میشوند.
و این شیئ اطلاعاتی را راجع به وضعیت مانیتور و درحالت اختیار برنامه نویس قرار می دهد .
از جمله این که توسط این شیء می توانیم ارتفاع و عرض صفحه تصویر را دانسته و در موقع طراحی صفحات برنامه از آن استفاده کنیم .
خواص شیء Screen در جدول روبرو نشان داده شده است .
یکی از مواردی که دانستن طول وعرض صفحه نمایش میتواند مفید باشد موقعی است که می خواهیم فرمی را در وسط صفحه قرار دهیم .
برای انجام این کار بایستی طول و عرض فرم مورد نظر و همچنین طول و عرض صفحه تصویر درحالت فعلی را بدانیم .سپس طول و عرض فرم را از طول وعرض صفحه کم کرده و بر دو تقسیم کنیم و حاصل را به ترتیب در خواص top , left فرم قرار دهیم با انجام این اعمال فرم دقیقاً دروسط صفحه نمایش قرار میگیرد .
به روال زیر توجه نمائید : Private sub centerform (frm as Form) Frm .
Top= (Screen .
Height – frm.
Height )2 Frm .left = (Screen .
width- frm.
Width)/2 اگر از روال فوق به عنوان رفتار فرم استفاده کنیم موقع اجرای برنامه ، فرم مورد نظر در وسط صفحه تصویر و بدون توجه به این که صفحه تصویر درچه وضوح تصویری است ، قرار میگیرد : برای مثال می توانیم روال بالا را در رویداد Form-Activate فرم مزبور قرار دهیم تا موقعی که فرم مورد نظر فعال میشود در وسط صفحه تصویر قرار گیرد .
Private svb form – Activatel center form (Me) End sub.
روش های ایجاد گرافیک در VB: در VB به سه روش عمده می توان شکل های گرافیکی را به برنامه اضافه کرد : بارگذاری تصویر استفاده از کنترل ها رسم تصویر (با استفاده از متدها ) بار گذاری تصویر : در VB میتوان یک تصویر از پیش ایجاد شده توسط برنامه های دیگر را روی فرم یا برخی اشیا اضافه نمود(Loadکرد) به طور مثال می توان با تغییر دادن خاصیت Style مربوط به شیء Button به وضعیت Graphical و نیر تعیین یک فایل گرافیکی برای خاصیت Picture شیء مربوطه شکل مورد نظر را در روی کلید نمایش داد .
و یا میتوان با انتخاب یک فایل آیکون برای خصوصیت Icon مربوط به فرم ، شکل آیکون فرم را به دلخواه تغییر داد .
در VB ، اغلب از دو کنترل Picture , Image برای قرار دادن یک شکل بر روی صفحه استفاده میشود .
با استفاده از این دو کنترل می توان در نقاطی خاص از صفحه ، تصویری را انتخاب کرد و نمایش داد .
تقریباً هر دو کنترل، به همراه خاصیت Picture از فرم ، کاری مشابه را انجام می دهند .
اما تفاوت های عمده آن دو را میتوان به صورت زیر بیان نمود : * کنترل Image از خاصیت Stretch پشتیبانی میکند .
در حالی که کنترل های Picture و فرم این خاصیت را ندارند .
با استفاده از این خاصیت می توان ابعاد تصویر مورد نظر را به دلخواه تغییر داد .
همان طور که ممکن است حدس بزنید ، درزمان کد نویسی برای اینکه خاصیت Stretch مربوط به Image را فعال کنیم ، از دستور زیر استفاده می کنیم : Image .Stretch = True بعد از اجرای دستور فوق ، ابعاد فایل تصویری به طورخود کار تغییر کرده و کل ناحیه کنترل Image با تصویر مورد نظر پر میشود .
درزمان طراحی نیز میتوان این خاصیت را برابر True یا False قرار داد .
*خواص ، رویدادها و متدهای کنترل Picture بیش تر ازکنترل Image می باشد .
لذا کنترل Image معمولاً تصویری نسبت به کنترل Picture سریع تر رسم میکند .
*کنترل Picture دارای خاصیت Auto size می باشد و اگر این خاصیت برای True باشد اندازه کنترل به طور خودکار برابر با اندازه تصویرخواهد شد .
فرم و کنترل Image از این خاصیت برخوردار نیستند .
برای اختصاص فایل تصویربر روی یک فرم Image یا Picture به دو صورت زیر میتوان عمل کرد : در موقع طراحی و با استفاده از جعبه Properties در زمان اجرا و با دستور load picture توجه کنید که در زمان اجرا نمی توانید فایل تصویری را مستقیماً به خاصیت Picture اختصاص داد و دستور زیر در VB اعتبار ندارد .
Image Picture = C": /Image/school .
Bmp" و برای این منظور از دستور load picture استفاده میکنیم : Image .
picture= load picture("C:/Image/school .Bmp") تابع load picture از دستورات VB ایت و نام یک فایل تصویری را به خاصیت picture اختصاص میدهد .
باید به این نکته توجه داشت که در یک لحظه فقط یک تصویر میتواند در کنترل قرار گیرد و اگر تصویر دیگری در کنترلی load شود تصویر قبلی از بین خواهد رفت .
برای پاک کردن تصویر قبلی می توان از دستور زیر استفاده کرد :Image .
Picture = load picture (" ") * اگر فایل تصویری را در مرحله طراحی به کنترل اضافه کنیم بعد از ایجاد فایل exe از برنامه ، فایل های تصویری نیز در فایل exe کپی شده و نیازی به آن ها و مسیری که در آن قرار دارند نخواهد بود .
ولی اگر در برنامه از دستور load picture استفاده شود ، باید فایل های تصویر و مسیر مشخص شده آن ها در دستور load picture به همراه فایل وجود داشته باشند تا برنامه بتواند در زمان اجرا تصویر را در محل مورد نظربار گذاری کند .
1-2 : استفاده از برخی کنترل ها جهت ایجاد گرافیک : در ویرژوال بیسیک می توان به غیر از فایل های تصویری از کنترل های shape , line برای ایجاد تصویر روی صفحه ا ستفاده کرد .
کنترل line جهت ترسیم یک خط و کنترل shape جهت ایجاد اشکال ساده مهندسی از قبیل دایره ، مربع ، بیضی و غیره به کار میرود .
از مهم ترین خواص کنترل line ، خصوصیات است که نشان دهنده مختصات دو سر خط می باشد .
همچنین مهمترین خصوصیت کنترل shape به غیر از برخی خصوصیات عمومی ، خصوصیت shape است که می تواند مقادیر از 0 تا را داشته باشد و طبق جدول زیر شکل مربوط به شیء تنظیم می شود .
از خواص دیگر shape می توان به خصوصیات Fillstyle , Fillcolor ا شاره کرد که به ترتیب روش پرشدن و رنگ پرشدن را نشان میدهند .
مقدار خاصیت fillcolor را میتوان توسط توابع RGB , Qbclor تعیین کرد .
1-3 : رسم تصویر با استفاده از متدها :به غیر از مواردی که گفته شد ، میتوان از متدهای گرافیکی نیز برای رسم گرافیک در برنامه استفاده کرد .
توسط این دستورات و متدها ، می توان شکل های خاص را رسم کرد و مانند موارد گفته شده قبلی هر کدام را دارای خواص یا رویدادهیا خاصی نیستندو فقط یک بار رسم شده و کنترل خاص دیگر برای آن ها نمی تواند توسط برنامه استفاده گردد .
همچنین این نوع شکل ها در زمان طراحی نمی توانند ایجاد شوند .
Fileبرای باز کردن ، ذخیره و چاپ پروژهRunبرای اجرا ، متوقف کردن برنامه و ...Editبرای past ، کپی ، حذف و ذخیرهQueryبرای بازیابی داده ها از پایگاه داده هاViewبرای نحوه نمایش پنجره ها ی محیط IDEDiayramبرای ویرایش و اصلاح در طراحی پایگاه های داده هاPromectبرای افزودن خصیصه هایی مانند فرم ها به یک پروژهToolsبرای ابزارهای IDE و بهینه سازی محیط کارFormatبرای تنظیم کنترل های موجود بر روی فرمAdd-insبرای نصب و حذفDebugبرای خطا یابیWindowsبرای مرتب کردن و نمایش پنجره هاHelpراهنمای کاملی برای استفاده کنندگان خاصیتعملکردActive Controlکنترل دارای فوکوس (فعال)Active formفرم دارای فوکوس (فعال)Font Countتعداد فونت های موجود در صفحه نمایشFontsنام فونت های موجود(به صورت آرایه)Heightارتفاع صفحه (بر حسب Twips)Mouse Iconآیکون ماوس روی صفحه نمایشMouse Pointerکرسر ماوس روی صفحه نمایشTwips Perpixelxتعداد Twips درهر پیکسل افقیTwips Perpixelyتعداد Twips در هر پیکسل عمودیWidthعرض صفحه (برحسب Twips) به معنیمقدارمستطیل0مربع1بیضی2دایره3مستطیل گرد4مربع گرد5