اهداف مقاله :
چرا باید به سوی DVD مهاجرت کرد ؟
شناخت رسانه DVD و انواع گونه های آنDVD Formats ) )
آشنایی با مناطق توزیع DVD و اصطلاحات رایج این فناوری مانند : Region , RPC , CSS
راهنمای خرید DVD Writer ها و DVD Player ها
معرفی نرم افزارهای مربوط به DVD
معرفی منابع و سایت هایی که اطلاعات بسیار کامل تری را در آنجا پیدا خواهید کرد .
چرا باید به سویDVD مهاجرت کرد ؟
1- در حال حاضر اکثر نرم افزارهای روز دنیا بر روی DVD عرضه می شوند حتی خود مایکروسافت هم رسما اعلام کرده که نسخه نهایی ویندوز ویستا بر روی DVD عرضه خواهد شد .
2- اکثر بازی های روز دنیا هم دیگر بر روی DVD عرضه می شوند .
3- زمان ارائه VCD و جایگزین شدن آن به جایVHS را به خاطر دارید و الان 11سال از ورود DVD به بازار جهانی می گذرد کشورهای صنعتی در حال مهاجرت به سوی نسل بعد از DVD یعنی HD DVDو BLUE-EAY هستند .
آیا هنوز هم معتقد هستید که هنوز بعد از 11 سال باز هم برای استفاده از DVD زود است ؟
4- یک R DVD قاب دار حد اکثر قیمتی در حدود 1000 تا 1200 تومان دارد در حالی که یک CD با همان مشخصات قیمتی در حدود 300 الی 500 تومان دارد، اگر با توجه به ظرفیت DVD که حدود هفت برابر CD است بخواهیم قیمت آن را حساب کنیم جیزی درحود 2100 الی 3500 تومان می شود .
در حالیکه قیمت آن از نصف هم کمتر است .
با یک حساب ساده می توان به این نتیجه رسید که در خرید به تعداد بالا چه صرفه جویی از لحاظ ریالی انجام خواهد شد .
5- جمع آوری آرشیو با حجم کمتر : با توجه به ظرفیت بالای DVD بهترین رسانه برای آرشیو اطلاعات است .
قبل از اینکه وارد مبحث استانداردها شویم بهتر است نگاهی کلی به DVD و انواع آن داشته باشیم .
جدول 1و 2 یک دید کلی در مورد DVD رائه می کند .
نکته : اصطلاح ( DL ) Dual Layer را برای DVD های دو لایه مدل منفی ( DVD-R ) به کار می برند و برای DVD های دو لایه مدل مثبت ( DVD+R ) از اصطلاح Double Layer استفاده می کنند ، ولی در حقیقت هر دو یک معنی می دهند و منظور DVD دولایه یا ( DL ) DVD-9 می باشد .
نکته : اصطلاح ( DL ) Dual Layer را برای DVD های دو لایه مدل منفی ( DVD-R ) به کار می برند و برای DVD های دو لایه مدل مثبت ( DVD+R ) از اصطلاح Double Layer استفاده می کنند ، ولی در حقیقت هر دو یک معنی می دهند و منظور DVD دولایه یا ( DL ) DVD-9 می باشد .
جدول 1 : DVD ( Digital Versatile Disc ) جدول 2 رسانه های DVD نسل تازه ای از رسانه های فناوری ذخیره سازی نوری می باشد که از سال 1995 میلادی شروع به کار کردند و توانستند خیلی زود جای VHS را بگیرند البته از کشورهای مثل خودمان بگذریم که VCD را به اشتباه جایگزین VHS می دانند .
تقریبا مارس 1997 میلادی بود که اولین DVD Player ها را روانه بازار شدند .
( به این نکته توجه داشته باشید که اکنون سال 2006 میلادی می باشد ولی متاسفانه هنوز از فراگیر شدن این رسانه در ایران اثری به چشم نمی خورد .
) شباهت ها و تفاوت های DVD با CD : هر دو از رسانه های ذخیره سازی نوری هستند .
از لحاظ ظاهری هر دو مدور، 120 میلی متر قطر و 2/1 میلی متر ضخامت دارند .
ظرفیت یک DVD تقریبا 7 برابر CD می باشد .
قابلیت 2 لایه ای بودن DVD قابلیت 2 طرفه بودن DVD پرچگال تر بودن DVD نسبت به CD کوجکتر بودن اندازه حفره هاPit )) در DVD کوچکتر بودن طول موج نور لیزر در DVD .
گسترده تر بودن فرمت های DVD نسبت به فرمت های CD هر X در استاندارد سرعت برای DVD معادل 1385 کلیو بایت بر ثانیه است که این سرعت در CD معادل 150 کیلو بایت بر ثانیه بود .
استاندارد DVD اگر سال های 1980 تا 1995 میلادی که تفریبا معادل دهه 1358 تا 1375 هجری شمسی می باشد را بتوانید به یاد بیاورید پس می توانید جنگ بزرگ آن دوران را هم به یاد آورید .
بله درست حدس زدید منظورمان جنگ بین VHS و Betamaxمی باشد اگر چه این جنگ طولانی بود ولی در نهایت VHS برنده نهایی آن بود .
با وارد شدن نسل DVD که به طور رسمی جایگزین VHS شدند جنگ بین آن دو هم به پایان رسید امال در آن سال ها که DVD وارد بازار دنیا شده بود و داشت به استانداردی برای ذخیره فیلم سینمایی چه مصارف خانگی و چه مصارف تجاری تبدیل می شد تازه سر و کله CD در ایران پیدا شده بود بعد از گذشت 12 سال از زمان معرفی تکنولوژی DVD که تازه در ایران در حال عمومیت پیدا کردن است در اروپا آمریکا و ژاپن و خیلی از کشورهای دیگر تقریبا دارد از دور خارح می شود و جای خود را به 2 دستاورد جدیدتر به نام های Blue-ray و HD- DVD می دهد که اولی 50 گیگابایت و دومی 30 گیگابایت توانایی ذخیره اطلاعات را در خود دارند .
مسئله ای که در حال حاضر مهم می باشد این است که با ازدیاد DVD وDVD player و DVD Writer ها باید با گونه های مختلف و نحوه کار آن آشنا شد .
در حالت مرسوم و متداول در جهان رسانه DVD به ترتیب به 3 نوع کلی زیر تقسیم می شود : 1-DVDRAM ( RANDOM ACCESSREWRIABLE) بخوانید(دی وی دی رم ) پشتیبان و توسعه دهده انجمن DVD FORUM .
2-DVD ( RECORDABLE) بخوانید : ( دی وی دی دش آر یا دی وی دی ماینوس آر یا دی وی دی منفی آر ) پشتیبان و توسعه دهنده انجمن DVDFORUM .
3- DVD+ R ( RECORDABLE) بخوانید : ( دی وی دی پلاس آر یا دی وی دی مثبت آر ) پشتیبان و توسعه دهنده گروه DVD+RW ALLIANCE DVD RAM انجمن DVDFORUM که در ابتدا DVD CONSORTIUM ( دی وی دی کنسرسیوم ) نام داشت .
DVDFORUM در سال 1995 به عنوان انجمنی بین المللی متشکل از شرکت هایی که فعالیت آنها در رابطه با سخت افزار نرم افزار یا رسانه DVD بود تشکیل شد .
این انجمن وظایف گوناگونی دارد که در فرصت نمی توان به همه موارد اشاره کنیم ولی بدانید پشتیبانان فرمت های DVD-R/RW و DVD-RAM این انجمن می باشد شرکتهایی که اعضای این انجمن را تشلیل می دهند عباتند از : 1- Hitachi , Ltd Electric Industrial co .
Ltd .
2- Matsushita/Panasonic 3-Mitsubishi Electric Corporation 4- Pioneer Electronic Corporation 5- Royal Philips Electronics N.V.
6-Sony Corporation 7- Thomson SA ( RCA ) 8- Time Warner Inc .
9- Toshiba Corporation 10-Victor Company Of Japan, Ltd .
مزایا و معایب DVD RAM داشتن عمری طولانی مقاوم تر در برابر صدمه های فیزیکی .
اگر به دقت از آنها مراقبت کنید تا 30 سال توانایی نگهداری اطلاعات را دارند .
این رسانه تا بیش از 100 صدهزار بار قابلیت پاک شدن و نوشته شدن را دارد در حالیکه رسانه های DVD+RW وDVD-RW حداکثر تا 1000 بار این قابلیت را دارند .
( البته این اعداد ظرفیت ایده آل این رسانه ها هسنتد و در واقع شاید عمرشان هیچ گاه به نصف این اعداد هم نرسد .
) عملکرد رسانه DVD-RW همانند FLASH Memory ها یا به عبارت دقیق تر REMOVABLE DISK STORANGE می باشد یعنی برای وارد کردن اطلاعات در آنا نیاز به نرم افزارهای رایت مانند NERO ROXIO نیست به راحتی با یک عمل COPY & PAST اطلاعات را می توانید به آن منتقل کنید و یا از آن حذف کید .
بعضی از انواع DVD RAM ها دارای محفظه به خصوصی هستند که به آن کارتریج می گویند .
وظیفه این کاتریج حفاظت بیشتر از این رسانه با جلولیری از تماس شئی یا دست با سطح رسانه می باشد .
در مدل های قدیمی امکان در آوردن کاتریج وجود نداشت و برای دسترسی به اطلاعات داخل آن باید از درایو مخصوصی که محل قرار گیری کاتریج در آن تعبیه شده بود استفاده می کردید ولی در حال حاضر این مشکل بر طرف شده و کارتریج آن قابلیت جدا شده از دیسک DVD-RAM را دارد .
متاسفانه فقط تعداد کمی از دوربین های دیجیتالی فیلمبرداری از نوع DVD Camcorder ازرسانه DVD RAM پشتیبانی می کنند .
کاربرانی که از ویندوز XP استفاده می کنند با رسانه DVD RAM مشکلی نخواهند داشت چون ویندوز XP از DVD RAM پشتیبانی می کنند ولی کاربران ویندوزهای نسخه های قبل از XP برای کار با این رسانه و استفاده از آن حتما باید از نرم افزار مخصوص درایور این رسانه کمک بگیرند .
متاسفانه DVD PLAYER و DVD DRIVE هایی که از این فرمت پشتیبانی کنند اندک هستند و مدل هایی هم که از این فرمت پشتیبانی می کنند قیمت نسبتا گران تری به سایر مدل ها دارند .
در کپی کردن مقدار زیاد اطلاعات سرعت آن تنها و تنها نسبت به رسانه DVD+RW کمتر می باشد .
قیمت بدون کاتریج این رسانه از قیمت همتاهای خودش نظیر DVD-RW و DVD+RW گران تر می باشد .
در رسانه DVD –RAM ( با توجه به این که هر دو رسانه یک ظرفیت داشته باشند ) مدل کارتریج دار آن قیمتی معادل یک و نیم برابر قیمت همان رسانه از نوع بدون کارتریج را دارد .
نکته : قابلیت بی نظیری که رسانه DVD-RAM را از سایر رسانه های همتای خودش متمایز م کند قابلیت آن به عنوان یک رسانه مطمئن ذخیره سازی اطلاعات محرمانه می باشد که در صورت محافظت دقیق و وسواس گونه از این رسانه به قول سازندگان آن تا 30 سال می تواند عمر مفید داشته باشد .
DVD-RAM شامل 2 نسخه زیر است .
هر کرام از نسخه ها از مدل هایی تشکیل شده اند : نسخه 1 ( DVD-RAM 1.0 ) SINGLE SIDE SINGLE LAYER ( 2 .
58 GB ) DOUBLE SIDE SINGLE LAYER ( 5 .
16 GB ) نسخه 2 ، ( DVD-RAM 2.0) SINGLE SIDE SINGLE LAYER ( 4 .7 GB ) DOUBLE SIDE SINGLE LAYER ( 9 .
4 GB ) شکل : دو نمونه از DVD RAM با و بدون کارتریج DVD-R این مدل اولین نوع DVD بود که شرکت PIOEER در پاییز سال 1997 میلادی روانه بازار کرد و مورد تایید DVD FORUMقرار گرفت .
جالب است بدانید که DVD-R سازگارترین نوع DVD است که با بیش از 95 درصد DVD PLAYERها و DVD DRIVE ها سازگاری دارد و به همین دلیل محبوب ترین نوع DVD در جهان می باشد .
DVD –R شامل 5 گونه متداول زیر است : ( DVD 5 ) DVD-R ( DVD 9 ) DVD- R DL ( DVD 5 ) DVD- RW ( DVD 9 ) DVD –RW DL DVD – R VR شکل : نمونه ای از یک DVD-RW DVD+R گروه DVD + RW ALLIANCE ( برای تلفظ آن را به صورت دی وی دی پلاس آر دبلیو آلینس بخوانید ) متشکل از مهندسین سخت افزار الکترونیک و مهندسین نرم افزار که سازندگان دستگاه های ذخیره سازی نوری هستند می باشد .
اعضای این گروه عبارتند از : 1- Dell Computer Corp 2- HP ( Hewlett – Packard Co .) 3- Mitsubishi Chemical Corp .
4- Pioneer Electronic Corporation 5- Royal Philips Electronics N.V.
6- Sony Corporation 7- SONY CORPORATION 8- Thomsom SA ( RCA ) 9- Yamaha Corp.
گروه DVD+RW ALLIANCE در اواخر سال 1997 متولد شد .
دلیل ایجاد گروه این بود ه آنها ابتدا یک رسانه DVD با ظرفیت 2.8 GB ابداع نمودند که مورد تایید و تصویب DVD FRUM قرار نگرفتند در نتیجه تصمیم گرفتند که خود گروهی به هم پیوسته به نام دی وی دی پلاس آر دبلیو آلینس DVD+ RW ALLIANCE تشکیل بدهند .
فعالیت آنها عملا تا سال 2001 که توانستند فرمتی از رسانه DVD با ظرفیت 4.7 GB ایجاد کنند معلق بود .
DVD FORUME هیجگاه فرمت این نوع DVD را تایید نکرد و این گروه مجبور شد به خاطر پیروی از قانون کپی رایت نام آن را خاطر پیروی از قانون کپی رایت نام آن را DVD+R بگذارد .
( بخوانید دی وی دی مثبت آر یا دی وی دی پلاس آر ) .
با وجود عدم پشتیبانی DVD FORUME از این فرمت DVD+R به یک فرمت بسیار محبوب تبدیل شد و تمامی شرکت های سازنده DVD DRIVE و DVD PLAYER به سرعت وسایل و تجهیزاتی سازگار با این فرمت را روانه بازار کردند .
از نکات جالب توجه در مورد فرمت پلاس ( DVD+ R/RW ) بد نیست بدانید که : DVD FORUME ابتدا فرمت DVD-R را به عنوان یک استاندارد معرفی کرد و سپس استاندارد DVD-RW را ارائه داد اما DVD+RW ابتدا را DVD+RW را معرفی کرد و سپس استاندارد DVD+R را .
اگرچه امروزه تمامی درایوهای DVD و DVD PLAYER ها که به صورت هیبرید ( دو رگه ) HYPRID DRIVES که از هر دو فرمت منفی و مثبت پشتیبانی میکنند و هر دو هم محبوبیت فراوانی کسب کرده اند ولی هنوز تا به الن استاندارد واحد و یکسانی برای رسانه DVD RECORDABLE به وجود نیامده است که این ناشی از کوتاه نیامدن ابر قدرت های علوم کامپیوتر و الکترونیک در مقابل همدیگر است این ابر قدرت ها همان صاحبان و اعضای تشلیل دهنده 2 انجمن DVDFORUM و DVD+RW ALLIANCE می باشند .
اگر جه بعضی از اعضای گروه DVD+ RW ALLIANCE همانند PHIILPS PIONEER THOMSON SONY در انجمن DVD FORUMهم حضور دارند و از اعضای اصلی آن می باشند اما فعالیت ها و مسولیت هایی که در هر یک از انحمن ها دارند با هم متفاوت است و هسچ گونه ربطی به یکدیگر ندارد .
DVD+R شامل 5 گونه متداول زیر است : (DVD 5 ) DVD+ R ( DVD 9 ) DVD + R DL ( DVD 5 ) DVD RW ( DVD 9 ) DVD + RW DL DVD + R VR شکل : نمونه ای از DVD+RW چه تفاوتهایی بین DVD RAM با DVD+RW وجود دارد ؟
تفاوت های بسیار تکنیکی و تخصصی دارند که واقعا از حوصله این مقاله خارح است چه در مورد R و چه درمورد RW .
اگر بخواهیم به صورت تیتروار بعضی از آنها را به طور خیلی ساده و خلاصه بیان کنیم باید بگوییم : DVD RAM و DVD – R/ RW توسط انجمن DVD FORUM و DVD + R/RW توسط DVD RW پشتیبانی و حمایت می شوند .
در بین همه این مدل ها مدل DVD-RW سازگاری بیشتری با اکثر دستگاه های پخش کننده DVD قدیمی دارند به خاطر اینکه اولین مدل DVD بودند که وارد بازار شدند .
DVD RAM ها معمولابرای مقاصد تجاری و صنعتی استفاده می شوند و قیمت گران تری هم دارند در حالیکه DVD-R/RW وDVD+RW بیشتر جنبه غیر صنعتی دارند و برای مصارف کوجک و خانگی کاربرد دارند .
DVD RAM همیشه یک رسانه DVD Rewriteable بوده است و د وام و پایداری بیشتری نسبت به DVD-RW و DVD + RW دارد .
اکثر مدل های دوربین های دیجیتالی فیلمبرداری DVD CAMCORDER با رسانه DVD-RW سازگاری بیشتری دارند تا رسانه های DVD+RW DVD RAM .
برای ذخیره سازی و جمع آوری اطلاعات نه جندان حیاتی و مهم از فرمت DVD –RW و DVD+RW استفاده میکنند اما برای ذخیره اطلاعات مهم و بسیار حیاتی همیشه از DVD-RAM استفاده می شود .
DVD VIDEO در ابتدا DVD فقط به منظور ذخیره سازی فیلم های سینمایی و یا هر گونه فایل تصویری با کیفیت بالا استفاده می شد که در ابتدا نام آن Digital Video Disc بود که بعدها با گسترش و فراگیر شده آن نام آن به Digital Versatile Disc یعنی دیسک دیجیتال همه کاره تغییر پیدا کرد .
مزایایی که یک DVD VIDEO 4.7 GB دارد عبارتند از : مدت زمان ذخیره سازی یک فیلم سینمایی به صورت جدول زیر : معمولا از نوع SP (STANDARD PLAY) برای ذخیره فیلم ها که با روش فشرده سازی MPEG-2 تهیه شده اند استفاده می شود دلیل استفاده از این نوع روش این است که DVD VIDEO تهیه شده با تمامی ابزار پخش و ضبط DVD مانند DVD Writer ، DVD Drive ، DVD Recorder ، DVD Player سازگاری داشته باشد و همه این وسایل توانایی پخش آن را داشته باشند .
در ادامه در مورد این وسایل بحث خواهیم کرد .
ذخیره یک فیلم سینمایی فرمت MPEG – 2 با مشخصات جدول که در صفحه بعد ملاحظه خواهید کرد : پخش یک فیلم سینمایی در سه حالت WIDE و SCREEN و SCOPE و PAN فشـرده سـازی تصویر به نسبت1 : 40 با اسـتـفاده از روش فشرده سازی Mpeg-2 استفاده از 8 زبان رایج برای فیلم که اصطلاحا به آن Sound Track می گویند فرمت های رایج برای این فایل های صوتی عبارتند از : 1-DOLBY DIGITAL SURROUND SOUND 5.1 CHANNEL یا همان AC3 2-DOLBY DIGITAL PRO LOGIC 3- DTS (DIGITAL THITER SYSTEM ) نمایش زیرنویس به 32 زبان مختلف ( که زبان فارسی هم معمولا پشتیبانی می شود ) نمایش فیلم از زوایای مختلف دوربین ( که معمولا این ویژگی برای نمایش کنسرت ها به کار می رود ) مصاحبه با عوامل سازنده فیلم شامل : بازیگران تهیه کنندگان فیلمبرداران کارگردان و ...
نشان دادن قسمت هایی از پشت صحنه فیلم معمولا DVD ها منویی زیبا دارند که شما می توانید از روی آن تنظیماتی نظیر زبان اصلی پخش فیلم استفاده از زبان مخصوص برای پخش زیر نویس برای فیلم و یا انتخاب سکانسی که از قبل در منوی DVD قرار داده شده به منظور پخش فیلم از آن سکانس را انجام دهید .
ساختار فایل ها در DVD VIDEO اگر یک DVD VIDEO را در داخل درایو کامپیوتر قرار دهید و به داخل آن نگاهی بیاندازید عموما 2 پوشه AUDIO-TS و VIDEO - TS را مشاهده خواهید کرد .
البته ممکن است شاخه های دیگری هم وخود داشته باشند که شامل نرم افزارهای پخش DVD باشند ولی همیشه وجود ندارند .
شاخه AUDIO-TS مخصوص DVD AUDIO می باشد و در DVD VIDEO ها معمولا خالی می باشد .در شاخه VIDEO-TS معمولا یک سری فایل های به صورتی که در شکل صفحه بعد آمده است ، مشاهده می شود .
فایل هایی با پسوند IFO : این فایل ها که مخفف INFROMATION می باشند فایل های راهنمای پخش DVD VIDEO که مشخص می کنند که در کدام قسمت فایل VOB فیلم اصلی (MAINMOVIE ) قرار دارد در کدام قسمت فایل های صوتی و در کدام قسمت زیر نویس های فیلم .
علاوه بر این این فایل تشلیل دهنده منوی DVD را مشاهده کرد .
اصلی ترین فایل این خانواده VIDEO –TS .
IFO نام دارد که حاوی تمامی اطلاعات DVD VIDEO می باشد و در موقع پخش فیلم این اطلاعات را در اختیار فایل اصلی فیلم یعنی VIDEO-TS.VOB قرار می دهد .
فایل هایی با پسوند BUP : فایل های با پسوند BUP که مخفف BACKUP می باشد فایل های یدکی و پشتیبان برای فایل ها ی IFO می باشد در صورتی که فایل های IFO به هر دلیلی قابل خواندن نباشند این فایل ها مورد استفاده قرار می گیرند .
فایل هایی با پسوند VOB : واژه VOB مخفف VIDEO OBJECT می باشد و در واقع فایل های اصلی و تصویری یک VIDEO DVD می باشد قاعده و ترتیب این فایل ها از فرمول VTS-OX-X.VOB که X عددی صحیح بین 0 تا 9 می باشد در تغییر است .
فایل اصلی تصویری DVD VIDEO با نام VIDEO-TS.VOB شناخته می شود که خود این فایل اطلاعات مورد نیاز خود را از مهمترین فایل DVD VIDEO به نام VIDEO –TS .
VOB ترتیب چیدمان فایل های تصویری را مشخص می کند یعنی بدین صورت که وقتی شما DVD VIDEO را در داخل درایو قرار می دهید : ابتدا تبلیغ ها به نمایش در می آیند که بسته به نوع DVD VIDEO متفاوت می باشند جالب است بدانید که به هیچ وجه نمی توانید از نمایش تبلیغات جلوگیری کنید و مجبور به دیدن آنها هسنید .
اگر از تکنولوژی DOLBY DIGITAL و یا DTS استفاده شده باشد تبلیغ این فناوری نمایش داده می شود .
در مرحله سوم هشدار قانون کپی رایت به منظور منع شما از تگثیر کردن DVD نمایش داده می شود .
درمرحله چهارم منوی فیلم نمایش داده می شود که مطابق آنجه قبلا گفته شد ، منو با توجه به حجم DVD شامل گزینه های متفاوتی خواهند بود که شما امکان انتخاب زبان گویش فیلم و همچنین زبان زیر نویس فیلم در صورتی که درDVD گنجانده شده باشد را دارید .
هیچ قانونی وجود ندارد که اجبار کند فایل های اصلی فیلم DVD VIDEO از چه شماره ای شروع شود تنها راهی که میتوانید تشخیص دهید فایل های اصلی فیلم MAIN MOVIE کدام ها هستند حجم اشغال شده فایل ها می باشد که در جدول زیر مشخص شده اند معمولافایل های اصلی حجم بزرگتری دارند و اگر در نوار وضعیت پنچره باز شده در درایو DVD نگاه کنید میبینید که معمولا با مقدار 0.99 GB مشخص شده اند .
ویژگی های فایل های VOB : در یک فایل VOB فایلهای صدا تصویر و زیرنویس طوری با یکدیگر ترکیب شده اند که در هنگام پخش بتوان بین آنها به راحتی سوئیچ کرد و یا زبان و صدا را به راحتی تغییر داد و در اصطلاح به این حالت Multiplex می گویند .
فایل تصویری از نوع MPEG-2 قایل صوتی از نوع AC3 یا PCM و در بعضی مواقع حتی MP3 می باشد .
این فایل های صوتی می تواند صداهای دوبله شده یک فیلم به چندین زبان باشد و یا یک صدا با کیفیت های مختلف همایید صداهای Dolby Digital Pro Logic ، DTS ، Dolby Digital باشند .
یک DVD VIDEO میتوان حدالثر به 8 زبان دوبله شود و 32 زبان هم به صورت زیرنویس داشته باشد .
نکته 1 : اگر برای ذخیره یک فیلم بر روی یک DVD بخواهند تمامی این قابلیت ها را یکجا در اخنیار شما قرار دهند باید از دی وی دی نوع DOUBLE SIDE DOUBLE LAYER که اصطلاحا DVD18 نامیده میشود استفاده کنند که معمولابه خاطر هزینه سنگین آن این کار انجام نمی شود .
نکته 2 : اگر فیلم گرفته شده توسط دوربین دیجیتال فیلمبرداری توسط روش فشرده سازی MPEG-2 فشرده و متراکم نشوند تقریبا هر یک ساعت فیلم خالص بدون هیچگونه تصرفی 17 گیگا بایت فضا اشغال می کند که بر روی هیچ DVD ای جا نحواهد گرفت و دانلود آن از اینترنت برای یک ارتباط معمولی همانند DSL 128 KB بیش از 36 ساعت طول خواهد کشید !
نکته 3 : فایل اصلی یک DVD VIDEO همان VIDEO – TS .VOB می باشد که اگر به هر دلیلی آسیب ببیند DVD PLAYER ها به هیچ عنوان توانایی پخش آن DVD VIDEO را نخواهند داشت .
در نگهداری از DVD VIDEO های خود کوشا باشید .
نکته 4 : منوی DVD یک فایل تصویری مجزا از فیلم اصلی است که در ابتدای فیلم پخش می شود و امکانات مختلفی از قبیل تغییر زبان تعیین زیرنویس و پخش فسمت های خاصی از فیلم و یا حتی مصاحبه با عوامل فیلم و پشت صحنه را در اختیار بیننده قرار می دهد .
نکته 5 – معمولا رسم بر این است که بر روی یک DVD-VIDEO با ظرفیت4.7 گیگا بایتی فقط 1 فیلم با فرمت MPEG-2 قرار دهند اما بعضی مواقع شاید بتوانید چنین DVD VIDEO هایی را پیدا کنید که بیش از 1 فیلم بر روی آن ذخیره شده باشد این کار معمولا به ندرت انجام می شود و قطعا کیفیت فیلم افت زیادی خواهد داشت .
DVD AUDIO رسانه DVD AUDIO با DVD VIDEI تفاوت دارد همان گونه که VCD با AUDIO CD تفاوت داشت .
البته این روزها دیگر به ندرت می توان اثری از DVD AUDIO ها یافت ولی بارزترین تفائت آنها با AUDIO CD ها در کیفیت ضبط صدا و نمونه برداری می باشد .
در یک DVD AUDIO می توان 80 دقیقه موسیقی با کیفیت بسیار بالا ضبط کرد .
برای این که به جزییات تفائت های کیفیت های صد ا پی ببرید و با انواع فناوری های صوتی بیشتر آشنا شوید می توانید به آدرزس های زیر مراجعه کنید : http://electronics.howstuffworks.com/analog-digital.htm http://electronics.howstuffworks.com/movie-sound4.htm http://electronics.howstuffworks.com/movie-sound3.htm مناطق توزیع DVD به علت وجود قوانین حقوق مولفان مصنفان و ناشران یا همان COPYRIGHT که در اکثر کشورها رعایت می گردد ، کپی کردن یک DVD VIDEO به عنوان یک عمل غیر مجاز یا جرم شناخته شده و پیگرد قانونی دارد .
( قانون کپی رایت ضمانت اجرای بسیار بالایی دارد ) .
از این رو برای اینکه به راحتی نتوان DVD VIDEO ها را کپی کرد بر روی آنها طوری قفل گذاری می کنند که هر DVD VIDEO را در منطقه خاصی بتوان مشاهده کرد .
این مناطق عبارتند از : منطقه صفر : ( REGION FREE ) - همه کشورهای جهان منطقه 1 : ( REGION 1 ) - ایالات متحده آمریکا و کانادا منطقه 2 : ( REGION 2 ) - اروپا ، ژاپن ، خاورمیانه ، آفریقای جنوبی منطقه 3 : (REGION 3) - شرق و جنوب شرق آسیا ، هنگ کنگ و تایوان منطقه 4 : ( REGION 4 ) - استرالیا ، زلاند نو ، مکزیک ، آمریکای مرکزی و جنوبی منطقه 5 : ( REGION 5 ) - اروپای شرقی ، هند ، پاکستان ، آفریقا و کره شمالی منطقه 6 : ( REGION 6 ) - چین منطقه 7 : ( REGION 7 ) – هنوز استفاده نشده منطقه 8 : (REGION 8 ) - مناطق بین المللی آبهای آزاد کشتی ها هواپیماها RPC ( Regional Playback Control ) سیستم RPC یک سیستم محدود کننده جفرافیایی است که توسط سازندگان دستگاه های DVD از هر نوع بر روی آنها قرار داده میشود تا با توجه به نوع منطقه مورد استفاده تواتایی تماشای DVD VIDEO را داشته باشند .
فرض کنید شما یک DVD VIDEO را از استرالیا تهیه کردید و با خودتان به ایران آوررده اید ان را در DVD PLAYER یا DVD DRIVE خودتان قرار میدهید اما با کمال تعجب مشاهده میکنید که دستگاه شما قادر به پخش چنین فیلمی نیست زیرا DVD VIDEO شما مربوط به منطقه 1 توزیع DVD است ولی شما در منطقه 2 زندگی می کنید و در این منطقه می خواهید این فیلم را تماشا کنید .
برای حل این مشکل معمولا 2 راه پیش روی شما وجود دارد : 1- اگر از DVD PLAYER برای تماشای فیلم استفاده می کنید سازنده آن به شما امکان داده که RPC لخت افزار دستگاه خود راFIRMWARE) ( تا 5 مرتبه عوض کنید شما می توانید با خواندن دستور العمل نحوه تعویض RPC از روی دفترچه راهنما اقدام به تعویض RPC دستگاه DVD PLAYER خود کنید .
بهتر است حالا که دارید RPC را تعویض میکنید مقدار آن را بر روی منطقه صفر قرار دهید .
( REGION FREE ) تا از این پس توانایی پخش تمامی DVD VIDEO ها را داشته باشد .
نکته : امروزه تمامی دستگاه های DVD PLAYER عموما RPC را بر روی منطقه صفر (DVD REGION FREE ) به طور پیش فرض تعیین میکنند تا مشکلی برای کاربران پیش نیاید اما اگر RPC دستگاه DVD PLAYER شما بر روی منطقه صفر تنظیم نشده بود و قصد تغییر آن را داشتید این را بدانید که فقط 5 بار می توانید آن را تغییر دهید و تغییر پنجم به طور همیشگی بر روی دستگاه شما ذخیره خواهد شد و دیگر توانایی تغییر آن را ندارید .
2- اگر از DVD DRIVE و کامپیوتر برای تماشای DVD VIDEO استفاده می کنید دیگر این مشکلات را نخواهید داشت .
اکثر DVD DRIVE و DVD WRITER ها به طور پیش فرض برروی منطقه صفر تنظیم شده اند البته اگر بر روی منطقه دیگری تنظیم شده باشند می توانید با تغییر RPC در محیط ویندوز مشکل خود را مرتفع کنید که در ادامه به چگونگی تغییر RPC در محیط ویندوز هم اشاره کرده ایم ولی راه بسیار ساده تر استفاده از 2 نرم افزار DVD REGION+CSS FREE و SLYSOFT ANYDVD می باشد که خودشان با ترفندهایی خاص این مشکل را به راحتی حل می کنند .
طریقه تغییر دادن RPC برای DVD DRIVE در ویندوز XP ابتدا وارد Control Panel شوید .
بر روی Administrative Tools دو بار کلیک کنید .
در قسمت Storage گزینه Disk Management را انتخاب کنید .
اکنون درایوهای شما در پنجره سمت راست به ترتیب نمایش داده می شوند در قسمت پایین پنجره سمت راست DVD DRIVE خود را انتخاب و بر روی آن کلیک راست کنید و گزینه Properties را بر گزینید .
در پنجره ظاهر شده برگهDVD Region را انتخاب کنید .
اگر در مستطیل جلوی گزینه Current Region عبارتNot Selected به چشم می خورد به این معنی است که DVD DRIVE شما به صورت پیش فرض بر روی منطق صفر تنظیم شده و یا در اصطلاح DVD REGIONFREE می باشد و قابلیت پخش تمامی DVD – VIDEO ها را دارد .
اگر منطقه RPC درایو شما بر روی منطقه صفر بود که هیچ نیازی به تغییر ندارد پنجره ها را ببندید اما اگر بر روی منطقه دیگری تنظیم شده بود می توانید آن را بر روی منطقه مسکونی خودتان تنظیم کنید و برای ذخیره تغییرات بر روی OK کلیک کنید .
مجددا یادآوری می کنیم فقط 5 بار می توانید RPC درایوتان را تغییر دهید و تغییر پنجم به طور همیشگی بر روی دستگاه شما ذخیره خواهد شد و دیگر توانایی تغییر آن را نخواهید داشت .
CSS(CONTENT SCRAMBLING SYSTEM) سیستم CSS یک سیستم رمز گذاری 40 بیتی است که از الگوریتم سایفر ( CIPHER ALGORITHM ( استفاده می کند سایفر نوعی سیستم رمز گذاری متشکل از مجموعه حروف و اعداد است که مامورین سیاسی برای ارتباط سری با کشور خود از آنها استفاده می کنند و درک مفاهیمشان بدون در دست داشتی کلید ممکن نیست .
هدف از به وجود آوردن این تکنیک رمز گذاری جلوگیری از پخش و تکثیر غیر مجازDVD ها بوده است .
کلید رمز گذار CSS در چهار مرحله زیر عملیات رمز گذاری بر روی یک DVD را انجام می دهد .
برای پخش این DVD قفل دار DVD PLAYER هم توسط کلید رمز گشا هر 4 مرحله را رمز گشایی می کند .
این چهار مرحله عبارتند از : 1-Authentication 2-Title Keys 3- Disc Keys 4-Player Keys این سیستم رمز گذاری در سال 1996 معرفی شد و مجوز استفاده از آن برای استودیوهای موسیقی و فیلم سازی که محصول نهایی خود را بر روی DVD-AUDIO و DVD-VIDEO عرضه می کردند صادر شد .
علاوه بر آنها سازندگان و توسعه دهندگان DVD PLAYER ها و DVD DRIVE ها نیز مجوز استفاده از کلید رمز گشای CSS که با نام CSS DECRYPTION KEY شناخته شده است به دست آوردند تا بتوانند سیستم و کلید رمز گشا را در دستگاه های پخش DVD و همچنین DVD DRIVE ها قرار دهند تا بتوانند این DVD های قفل دار را پخش کنند .
و اما در کامپیوترها این مشکل هم باز توسط 2 نرم افزار SLYSOFT ANYDVD و DVD REGION + CSS FREE که در بخش قبلی به آن اشاره کرده بودیم به راحتی قابل حل می باشد .