شبکه چیست؟
در ساده ترین مفهوم، شبکه به معنای اتصال کامپیوترها به یکدیگر است به نحوی که آنها بتوانند فایلها، چاپگرها، نرم افزارها و دیگر منابع مربوطه را به اشتراک گذارند. مزایای شبکه های کامپیوتری بسیار واضح است:
• کاربران می توانند فایلهای و پرونده های مهم خود را روی فایل سرور قرار دهند که بسیار امنتر از نگهداری آنها روی ایستگاههای کاری است، چرا که از یک فایل سرور می توان به یکباره نسخه پشتیبان تهیه کرد.
• کاربران می توانند چاپگر شبکه ای را به اشتراک گذارند، که بسیار اقتصادی تر از داشتن یک چاپگر بازای هر ایستگاه کاری است.
• کاربران می توانند نرم افزارهایی را که روی سرورهایی به همین منظور در نظر گرفته شده است، اجرا کنند که باعث می شود تا کاربران بتوانند مدارک را به اشتراک گذاشته، پیام ارسال کرده و با یکدیگر مستقیما تشریک مساعی کنند.
• وظیفه مدیریت و برقراری امنیت منابع کامپیوتری شرکت سهل الوصول می گردد زیرا که آنها در چند سرور مرکزی متمرکز شده اند.
فن آوریهای شبکه :
• فن آوریهای LAN مانند : Ethernet، ARCNET، Token Ring، Banyan Vines، Fast Ethernet، Gigabit Ethernet و Fiber Distributed Data Interface (FDDI).
• فن آوریهای WAN مانند : (ISDN) Integrated Services Digital Network ، T1 leased lines، X.25، frame relay، Synchronous Optical Network (SONET) ، Digital Subscriber Line (DSL) و Asynchronous Transfer Mode (ATM).
فن آوریهای ارتباطی بی سیم مانند سیستم های موبایل همچون :
(Global System for Mobile Communications (GSM ، Code Division Multiple Access (CDMA)، Personal Communications Services (PCS) و سیستمهای ماوراء بنفش بر پایه معیارهای تهیه شده توسطInfrared Data Association (IrDA).
به تازگی پس از یک سمینار عصرانه به خانه باز گشته اید ، Notebook تان در کیف تان قرار دارد Personal Digital Assistant خود را به کمر بسته اید و تلفن همراه تان در جیب جای دارد.
در سمینار امروز یادداشتهایی را در Notebook خود نوشته اید ، همین که به خانه می رسید و از کنار چاپگر جوهر افشان خود عبور می کنید Notebook ، چاپگر را پیدا می کند و به طور خودکار یادداشتهای سمینار را به چاپگر ارسال می کند و آنها روی کاغذ چاپ می شوند . درهمین حال ، PDA شما کامپیوتر رومیزی را تشخیص می دهد و درخواست می کند که دفتر تلفن و برنامه روزانه شما Update شود. هم چنین همه پیامهای ایمیلی را که ارجهیت آنها را تعیین کرده اید درخواست می کند . همه این کارها در زمانی رخ می دهد که کت خود را در می آورید و برای نوشیدن یک نوشابه به طرف یخچال می روید . در عرض چند دقیقه ، تلفن همراه شما بوق می زند تا به شما اطلاع دهد که عملیات چاپ یادداشتها تمام شده است . به طرف چاپگر رفته و یادداشتها را می خوانید بلافاصله پس از آن PDA شما بوق می زند تا به شما بگوید که دفترچه تلفن و برنامه روزانه شما را Update کرده است و شما ایمیل جدید دارید .
صنعت IT در جهان از سال ۲۰۰۰ به بعد تحولات بسیارى را به خود دیده است. هر روزه مردم با یک تکنولوژى جدید روبه رو مى شوند و دنیاى پیچیده و پیشرفته امروزى مردم را وادار به حرکت مى کند. اما سرعت این حرکت به قدرى زیاد است که حتى متخصصین IT را هم به تعجب واداشته است. با ایجاد هر تکنولوژى مردم مشتاق شده تا با آن آشنا شوند ولى بلافاصله تکنولوژى پیشرفته دیگرى متولد مى شود. یکى از این تکنولوژى ها، Bluetooth است که این تکنولوژى در تمام قطعات، وسائل الکترونیکى و ارتباطى کاربرد دارد و استفاده از آن تنها به شبکه ها و اینترنت مربوط نمى شود، به طورى که امروزه حتى موس و کى بورد Bluetooth هم به بازار آمده است.
اکثر کارشناسان و متخصصین کامپیوتر و شبکه اعتقاد دارند که سال ۲۰۰۴، سال پیشرفت هر چه بیشتر این تکنولوژى بود. تجهیزات مجهز به این تکنولوژى در کنار هم شبکه اى خانگى به نام Personal Area Network (PAN) را ایجاد مى کنند. دستگاه هائی که از تکنولوژی فوق حمایت می نمایند ، می توانند با یکدیگر و در یک مسافت مشخص شده و محدود ارتباط برقرار نمایند .
بلوتوث چیست ؟
Bluetooth نام یک فن آوری نسبتا جدید درمورد شبکه های شخصی بدون سیم می باشد .
Bluetooth می تواند برای کسانی که از سیم های طویل و دنباله دار بیزارند، روش مناسبی باشد .این کار به کمک استفاده از یک ارتباط مبتنی بر امواج رادیویی صورت می گیرد که به کمک آن می توان وسایل مختلف را بدون سیم به بکدیگر متصل نمود.
در آینده این فن آوری به عنوان استانداردی در دهها میلیون تلفن همراه ، PC, Laptop و هر گونه دیگری از وسایل الکترونیکی در خواهد آمد .
کاربرد:
headset شمابرای اتصال به تلفن همراه دیگر به سیم نیازی ندارد و یاLaptop شما به سادگی می تواند اطلاعاتش را به چاپگری که در اتاق مجاور قرار دارد بفرستد . دستگاه مایکروویو منزلتان می تواند پیغامی را به تلفن همراه شما بفرستد و شما را از اماده شدن غذا با خبر سازد و یامی توانید از طریق تلفن همراه بسته بودن اتومبیلتان را کنترل کنید ویا دهها مورد و کاربرد دیگر .
Bluetoothاز کجا آمد ؟
شاید جالب باشد تا از تاریخچه نام Bluetooth هم اطلاع داشته باشیم. این نام از نام یک پادشاه دانمارکى به نام Harald Blaatand گرفته شده است. (شاهِ هارالد در دوره حکومت خود که یک وایکینگ بود) کلمه Blaatand پس از انتقال به زبان انگلیسى به شکل Bluetooth تلفظ شد که به معنى دندان آبى است. این پادشاه که بین سال هاى ۹۴۰ تا ۹۸۶ مى زیست، توانست دانمارک ، نروژ وسوئد جنوبی را که در جنگ هاى مذهبى با هم مشکل پیدا کرده بودند متحد کند و این کار به او شهرت یک پادشاه ماهر در ارتباط و مذاکره را در تاریخ داد . در واقع تکنولوژى Bluetooth هم بر پایه اتحاد یکپارچه سیستم هاى کامپیوتر در قالبى بدون سیستم تاکید دارد که نماد کار و تلاش پادشاه دانمارکى است. ایده اصلى ایجاد این سیستم در سال ۱۹۹۴ توسط شرکت موبایل Ericsson (که یک شرکت سوئدی ارتباطات راه دور است) ارائه شد. کار مهندسی در سال 1995 شروع شد و فکر اولیه به فراتر از تلفنهای همراه و گوشی های آنها توسعه یافت تا شامل همه انواع وسایل همراه شود ، این شرکت به دنبال یک سیستم ارتباطى بین وسایل الکترونیکى مختلف بودند تا قادر به هماهنگى و سازگارى با هم باشند.
اریکسون می دانست که اگر فقط یک شرکت این استاندارد ها را حمایت کند هرگز موفق نخواهد شد. در سال1998، اریکسون یک موافقت نامه با Intel ، Nokia، IBM و Toshiba و مایکروسافت امضا کرد و گروه Bluetooth SIG (Special Interest Group) را به وجود آورد . هدف این گروه نظارت بر پیشرفت بلوتوث و عمومی ساختن آن بود .
هارالدعلاقه زیادی به خوردن قره قروط داشت، بنابراین رنگ دندانهای او تغییرکرده بود (دندان آبی)
بلوتوث چگونه کار می کند ؟
انتقال صدا، تصویر و هر نوع Data هستند. تلفن هاى بى سیم، موبایل، ماهواره ها، اداره تلویزیون و غیره جزء وسایلى هستند که ارتباط خود را از طریق این امواج فراهم مى کنند. حتى دزدگیر اتومبیل شما هم از طریق امواج رادیویى کنترل مى شود.
در خصوصیات بلوتوث یک ارتباط رادیویی با برد کوتاه تعریف شده است . این استاندارد هم چنین یک برد متوسط 100 متری را تعریف کرده است ، اما به ندرت به کار می رود ، چون به توان التریکی و هزینه بیشتری نیاز دارد .
یکی از جالب ترین نکات درباره این استاندارد روشی است که وسایل مجهز به تراشه های بلوتوث به طور خودکار یکدیگر را تشخیص می دهند ، ارتباط برقرار می کنند و داده ها را به دستور شما یا بدون دخالت شما انتقال می دهند .
هر وسیله بلوتوث حاوی یک تراشه فرستنده / گیرنده (فرستنده این فرکانس ها که Transmitter نام دارد امواج مورد نظر را در یک فرکانس خاص ارسال مى کند و دستگاه گیرنده در همان طول موج اقدام به دریافت اطلاعات مى کند .) مربعی 4 سانتیمتری است که در باند فرکانس رادیویی Industrial Scientific Medical (ISM) یا صنعتی ، علمی ، پزشکی در باند ۴۰/۲ تا ۴۸/۲ گیگاهرتز عمل کرده و در هر ثانیه 1600 بار سیگنالهایش را تغییر می دهد و اگر تداخلی از طریق وسایل دیگر موجود در منزل بوجود آید ،مخابره متوقف نشده و فقط سرعت آن کاهش می یابد .