در ابتدا جالب است بدانید که برای برنامه نویسی به زبان ویژوال بیسیک ، به برنامه ی ویژوال بیسیک 2005 نیازی ندارید شما می توانید برنامه های خود را با یک ویرایشگر متنی مانند Note pad نیز بنویسید اما برنامه های ویژوال بیسیک معمولاً طولانی هستند و نوشتن آنها با Note pad زمان زیادی را صرف میکند.
راه بهتر برای انجام این کار استفاده از محیط توسعه مجتمع ویژوال استودیو است که به عنوان IDE نیز شناخته میشود IDE ویژوال استودیو امکانات بسیار زیادی را در اختیار شما قرار میدهد که مسلماً با استفاده از ویرایش گر های متنی به آنها دسترسی نخواهید داشت.
برای مثال این محیط میتواند درستی کد های نوشته شده را بررسی کند، قسمت های تمام شده از برنامه را به صورت بصری نمایش دهد، خطاهای موجود در برنامه را تشخیص دهد و ...
صفحه profile setup:
IDE محیطی است شامل یک سری ابزار که موجب سهولت کار توسعه و طراحی نرم افزار میشود.
ویژوال استودیو 2005 را به صورت زیر اجرا کنید.
به منوی استارت بروید All program را انتخاب کنید سپس از زیر منوی Microsoft visual studio 2005 گزینهی Microsoft visual studio 2005 را انتخاب کنید صفحه آغازین ویژوال استودیو نمایش داده میشود و بعد از آن پنجره Choose default environment setting را خواهید دید از لیست ظاهر شده گزینهی Visual basic development setting را انتخاب کرده و روی Start visual studio کلیک کنید محیط توسعه مایکروسافت نمایش داده میشود.
منو
همان طور که می دانید منو ها و نوار ابزار ها در این برنامه نیز تفاوت چندانی با برنامه های دیگر مایکروسافت از قبیل word یا Excel ندارد.
نوار منوی Visual studio 2005 به صورت پویا است یعنی بر حسب کاری که می خواهید انجام دهید یک سری از گزینه ها به منو اضافه شده و یا از آن حذف میشوند.
وقتی فقط محیط IDE خالی را در مقابل خود دارید، منوی ویژوال استودیو شامل گزینه های Community, window, test, tools, data, view, edit, file و منوی help است.
اما هنگامی که کار بر روی یک پروژه را شروع کنید منوی کامل ویژوال استودیو 2005 همانند شکل زیر نمایش داده خواهد شد.
File edit view project build debug data format tools test window community help
برای آشنایی اولیه، شرح مختصری از عملکرد هر یک از منو ها آورده شده است.
File-:
همه برنامه های ویندوزی یک منوی فایل دارند.
در این منو حداقل چیزی که پیدا میشود راهی برای خارج شدن از برنامه است.
البته در منوی File این برنامه، گزینه های بیشتری مثل باز کردن، بستن یا ذخیره کردن یک فایل خاص و یا تمام پروژه هم وجود دارد.
Edit-:
این منو هم مثل برنامه های دیگر شامل گزینه هایی است که انتظار آن را دارید: Delete , paste , copy, cut, redo, undo.
View-:
به شما اجازه میدهد تا به سرعت به پنجره های موجود در IDE مثل solution explorer پنجره properties پنجره toolbar, output و ..
دسترسی داشته باشید.
Project-:
به شما اجازه میدهد تا فایل های مختلف از قبیل فرم های جدید و یا کلاس ها را به برنامه ی خود اضافه کنید.
Build-:
این منو زمانی مفید خواهد بود که برنامه ی خود را تمام کنید و بخواهید که آن را بدون استفاده از محیط ویژوال بیسیک اجرا کنید (از طریق منوی استارت مثل همه برنامه های ویندوزی دیگر از قبیل Word و یا Excel
Debug-:
این منو به شما اجازه میدهد تا برنامه خودتان را در داخل محیط ویژوال استودیو خط به خط اجرا کنید.
همچنین از طریق این منو به دیباگر ویژوال استودیو 2005 نیز دسترسی خواهید داشت.
به وسیله دیباگرمیتوانید عملکرد کد خود را هنگام اجرای برنامه خط به خط بررسی کرده و مشکلات آن را متوجه شوید.
Data-:
این منو به شما اجازه میدهد تا از اطلاعات به دست آمده از یک بانک اطلاعاتی استفاده کنید.
البته این منو زمانی نمایش داده میشود که در حال کار بر روی قسمت های بصری برنامه خود باشید (در پنجره اصلی ویژوال استودیو، قسمت Design فعال باشد) نه زمانی که در حال نوشتن کد هستید.
Format-:
این منو نیز فقط زمانی که در حال کار با قسمت های بصری برنامه هستید نمایش داده میشود.
به وسیله گزینه های این منو میتوانید طریقه قرار گرفتن اشیای موجود در فرم برنامه (از قبیل Text box ها، دکمه ها و ...) را کنترل کنید.
Tools-:
در این قسمت میتوانید محیط IDE ویژوال استودیو 2005 را کنترل و یا تنظیم کنید همچنین لینکی به برنامه های اضافی نصب شده در کنار ویژوال استودیو نیز در این قسمت وجود دارد.
Test-:
منوی Test به شما اجازه میدهد برنامه هایی ایجاد کنید تا به وسیله آن بتوانید بعد از اتمام یک برنامه، قسمت های مختلف آن را از نظر کارایی و یا عملکرد بررسی کنید.
Window-: این منو در همه برنامه هایی که امکان باز کردن بیش از یک پنجره در هر لحظه را به کاربر میدهند مثل word و یا Excel نیز وجود دارد.
گزینه های موجود در این منو به شما اجازه میدهند که در بین پنجره های موجود در IDE جابجا شوید.
نام پنجره هایی که در هر لحظه در محیط ویژوال استودیو باز هستند در پایین نوار ابزار نمایش داده میشوند که با کلیک کردن روی هر کدام از آنها، پنجره مربوطه نمایش داده میشود.
Community-: این منو، دسترسی به منابع برنامه نویسی، مکان هایی برای پرسیدن سوالات و نیز جستجو بین نمونه کد ها را در اینترنت فراهم می کند.
Help- منوی Help به شما اجازه دسترسی به مستندات ویژوال استودیو 2005 را میدهد راههای زیادی برای دسترسی به این اطلاعات وجود دارند.
این منو همچنین دارای گزینه های برای وصل شدن به وب سایت مایکروسافت، دریافت آخرین نسخه های به روز رسانی و همچنین گزارش دادن مشکلات برنامه است.
نوار ابزار ها نوار ابزار های زیادی در IDE ویژوال استودیو وجود دارند مانند Text editor , image editor, formatting برای حذف و یا اضافه نمودن این نوار ابزارها میتوانید از گزینه Toolbars در منوی view استفاده کنید هر کدام از این نوار ابزارها، دسترسی سریع شما را به یک دستور پر کاربرد فراهم میکند.
بدین صورت مجبور نخواهید بود که هر بار برای اجرای آن دستور منو ها را زیر و رو کنید.
برای مثال، گزینه یProjectnew File از نوار منو به وسیله قسمت چپ ترین ایکن در نوار ابزار پیش فرض که نوار ابزار استاندارد نامیده میشود نیز قابل دسترسی است.
نوار ابزار استاندارد به چند بخش که شامل گزینه های مرتبط به هم هستند تقسیم شده است هر بخش به وسیله یک خط عمودی از بخش های دیگر تفکیک شده است.
پنج آیکن اول، شامل کارهای عمومی برروی فایل و یا پروژه هستند که از طریق منوی File و یا منوی project قابل دسترسی اند مانند باز کردن فایل و یا ذخیره کردن فایل ها.
گروه بعدی آیکن ها، برای ویرایش استفاده میشود (Paste, copy, cut) گروه بعدی نیز برای لغو کردن آخرین عمل انجام شده، دوباره انجام دادن آن و یا جابجا شدن بین کد ها است.
گروه چهارم از آیکن ها به شما اجازه میدهد اجرای برنامه خود را شروع کنید.
در این قسمت همچنین میتوانید پیکر بندی برنامه تان را مشخص کرده و یا نحوه اجرای آن را تعیین کنید.
در بخش بعدی میتوانید متن خاصی را در بین کد های فایلی در بین مستندات برنامه و یا در بین کل پروژه جستجو کنید.
گروه آخر از آیکن ها دسترسی سریع شما را به قسمت های مختلف ویژوال استودیو مانند Solution explorer پنجره start page, object browser, toolbox و یا صفحات دیگر فراهم می کند اگر هر کدام از این پنجره ها بسته شده باشد، با کلیک بر روی آیکن در این قسمت، پنجره مورد نظر نمایش داده خواهد شد.
نکته: اگر فراموش کردید که هر آیکن چه کاری انجام میدهد، اشاره گر ماوس خود را برای چند لحظه بر روی آن نگه دارید، به این ترتیب کادری ظاهر شده و نام آیکن مورد نظر را نمایش میدهد.
برای دیدن بقیه پنجره های ویژوال استودیو میتوانید از منوی View پنجره مورد نظر تان را انتخاب کنید اما بیشتر آنها در حال حاضر خالی هستند و نمیتوان عملکرد آنها را فهمید.
بهترین راه فهمیدن کاربرد این قسمت ها کار کردن با IDE و استفاده از این قسمت ها در طول نوشتن کد برای یک برنامه میباشد.
ایجاد یک برنامه ساده.
یک برنامه کاملاً ساده به نام Hellouser خواهیم ساخت که در آن کاربر میتواند نام خود را در یک کادر متنی وارد کند.
سپس برنامه یک پیغام خوش آمد گویی به کاربر، با نام او نمایش خواهد داد.
ابتدا بر روی دکمه ی new project در نوا رابزار کلیک کنید.
پنجره New project نمایش داده خواهد شد.
مطمئن شوید که در قسمت Project type در سمت چپ ، گزینه Visual basic انتخاب شده باشد.
سپس در بخش templates در سمت راست گزینه windows applications را انتخاب کنید.
در کادر Name کلمه Hllo user را تایپ کنید.
با کلیک کردن روی IDE, Ok ویژوال استودیو یک برنامه ویندوزی خالی برای شما ایجاد میکند.
در حال حاضر برنامه ی Hello user فقط دارای یک پنجره ویندوزی خالی است که یک فرم ویندوزی (یا به اختصار یک فرم) نامیده میشود.
نام پیش فرض این فرم، form vb است.
نکته: هر زمانی که ویژوال استودیو بخواهد یک فایل جدید را ایجاد کند.
چه این فایل در هنگام ساختن پروژه ایجاد شود و چه بعداً به برنامه اضافه شود، نامی به آن فایل اختصاص میدهد که از دو قسمت تشکیل شده است قسمت اول نوع فایل را توصیف میکند و قسمت دوم نیز یک عدد است که مشخص می کند این فایل چندمین فایل از این نوع است.
پنجره ها در IDE ویژوال استودیو 2005 در محیط ویژوال استودیو پنجره های زیادی را مشاهده می کنید که هر کدام کاربرد خاصی دارند.
بهتر است تعدادی از آنها را به اختصار بررسی کنیم یادآوری می شویم که اگر هر یک ازاین پنجره ها در کامپیوتر شما نمایش داده نمیشوند، از سوی View گزینه مربوط به آن را انتخاب کنید تا آن پنجره دیده شود.
همچنین اگر از مکان قرارگیری یک پنجره خاصی راضی نیستید با کلیک بر روی نوار عنوان (نوار آبی رنگ بالای پنجره مورد نظر) و کشیدن آن به مکان جدید، جای آن را تغییر دهید، پنجره ها میتوانند درون IDE شناور باشند و یا به یکی از لبه ها وصل شوند لیست زیر عمومی ترین پنجره ها را معرفی میکند: Server explorer-: این پنجره دسترسی شما را به سرور های بانک اطلاعاتی که برای برنامه تعریف کرده اید فراهم میکند در این قسمت می توانید اتصالات جدیدی به این سرور ها ایجاد کنید و یا اطلاعات موجود در بانک های اطلاعاتی کنونی را مشاهده کنید.
Toolbox-: این پنجره شامل کنترل ها و کامپوننت هایی است که میتوانید به برنامه خود اضافه کرده و با استفاده از آن پنجره برنامه ی خود را طراحی کنید.
این کنترل ها شامل کنترل های عمومی مانند دکمه ها یا اتصال دهنده های داده ای، کنترل های خریداری شده و یا کنترل هایی است که خودمان طراحی کرده ایم.
Design window-: این قسمت بخشی است که بیشترین فعالیت ها در آن صورت می گیرد.
در این بخش می توانید رابط کاربری برنامه تان را بر روی فرم برنامه طراحی کنید این پنجره در بعضی مواقع Designer هم نامیده میشود.
Solution explorer-: این پنجره یک نمای درختی از راه حل شما را نمایش میدهد.
یک راه حل میتواند شامل چندین پروژه باشد که هر یک از این پروژه ها خود نیز میتوانند شامل فرم ها، کلاس ها، ماژول ها و یا کامپوننت هایی باشند که یک مسئله خاص را حل میکند.
Properties-: پنجره Properties خاصیت های قابل تغییر شی انتخاب شده را نمایش میدهد اگر چه میتوانید این خاصیت ها را از طریق کد تنظیم کنید اما در بعضی از مواقع تنظیم کردن آنها در زمان طراحی برنامه راحت تر است.
دقت کنیم که خاصیت File name دارای مقدار form 1.vb است این نام،نام فیزیکی فایل حاوی کد های فرم و اطلاعات ظاهری آن است.
ساختن پروژه Hello user ابتدا نام فرم خود را به چیزی تغییر دهید که بیشتر معرف برنامه شما باشد برای این کار روی form 1.vb در solution explorer کلیک کنید.
سپس در پنجره properties خاصیت file name را از form 1.vb به Hello user تغییر د اده و Enter را فشار دهید.
بعد از تغییر هر خاصیت در پنجره properties برای اعمال آن باید کلید Enter را فشار دهید و یا در جایی خارج از پنجره کلیک کنید.
توجه کنید که اسم فایل در پنجره Solution explorer هم به Hello user.
Vb تغیر می کند.
حالا روی فرمی که در پنجره ی Design نمایش داده شده است کلیک کنید پنجره properties تغییر کرده و خاصیت های form انتخاب شده را نمایش میدهد (به جای خاصیت های فایل Hello user.
Vb که در قسمت قبلی در حال نمایش آن بود) مشاهده می کنید که خاصیت های این قسمت کاملاً متفاوت با قسمت قبلی است.
تفاوتی که در این جا و جود دارد به علت دو نگاه متفاوت به یک فایل است.
زمانی که نام فرم در Solution explorer انتخاب شده است، خاصیت های مربوط به فایل فیزیکی فرم نمایش د اده میشود اما زمانی که فرم موجود در بخش Designer انتخاب شود، خاصیت های منطقی و بصری فرم نمایش داده میشود.
با استفاده از پنجره Properties میتوانید خاصیت های یک کنترل را به راحتی تغییر دهید.
خاصیت ها، یک مجموعه ی ویژه ، داخل اشیا هستند.
آنها معمولاً رفتار یا ظاهر یک شی را توصیف میکنند.
در حال حاضر، عنوان این فرم، form 1 است این عنوان کاربرد برنامه را مشخص نمی کند.
پس آن را تغییر میدهیم تا بیشتر معرف برنامه باشد.
خاصیت Text را در بخش Appearance در پنجره Properties انتخاب کرده و مقدار آن را به Hello from visual basic 2005 تغییر داده، سپس Enter را فشار دهید.
توجه کنید که عنوان فرم در بخش Designer برابر با مقداری میشود که در کادر مربوطه وارد کرده ایم.
اگر پیدا کردن خاصیت مورد نظرتان از لیست در حالت گروه بندی مشکل است بر روی گزینه AZ در نوار ابزار بالای پنجره Properties کلیک کنید به این ترتیب لیست خاصیت ها به صورت الفبایی مرتب میشوند بر روی دکمه سبز رنگ در نوار ابزار کلیک کنید تا برنامه اجرا شود.
یکی از مزیت های Visual basic این است که شما میتوانید مقدار زیادی از برنامه خودتان را طراحی کنید بدون اینکه کدی بنویسید البته برای آنها کد نوشته میشود.
اما این کد دور از دید شما است و ویژوال بیسیک آنها را برای شما می نویسد.
جعبه ابزار برای دسترسی به جعبه ابزار سه راه وجود دارد: - از منوی View گزینه Toolbox را انتخاب کنید.
- از نوار ابزار استاندارد آیکن مربوط به آن را انتخاب کنید.
کلید های Ctrl+Alt+X را فشار دهید.
به این ترتیب جعبه ابزار در قسمت چپ IDE نمایش داده میشود جعبه ابزار شامل کنترل ها و کامپوننت هایی میشود که میتوانید بر روی فرم خود قرار دهید.
کنترل ها مانند دکمه ها، کادر های متنی، دکمه های رادیویی و یا لیست های ترکیبی میتوانند از جعبه ابزار انتخاب شوند و روی فرم قرار گیرند برای برنامه Hello user شما فقط از کنترل های قسمت Common controls در جعبه ابزار استفاده می کنید.
کنترل ها میتوانند به هر ترتیبی که بخواهید به فرم اضافه شوند.
بنابراین این مورد که شما دکمه ها را قبل از کادر های متنی بر روی فرم قرار دهید و یا لیبل ها را قبل از دکمه ها رسم کنید اهمیتی ندارد.
اضافه کردن کنترل ها به برنامه ی Hello user اگر برنامه هم اکنون در حال اجرا است آن را متوقف کنید زیرا باید تعدادی کنترل به فرم اضافه کنید بهترین راه برای بستن برنامه کلیک کردن روی دکمهی در سمت راست نوار عنوان است همچنین می توانید بر روی مربع آبی رنگ در IDE کلیک کنید.
یک کنترل لیبل به فرم اضافه کنید برای اینکار، در جعبه ابزار روی کنترل label کلیک کنید و آن را تا محل مورد نظرتان بر روی فرم بکشید و سپس آن را رها کنید.
همچنین برای قراردادن یک کنترل روی فرم میتوانید بر روی آیکن آن در جعبه ابزار دو بار کلیک کنید.
اگر کنترل لیبلی که بر روی فرم قرارداده اید در مکان مناسبی قرار نگرفته است، مشکلی نیست هنگامی که کنترل بر روی فرم قرار می گیرد، میتوانید آن را جابجا کنید و یا اندازه آن را تغییر دهید برای حرکت دادن کنترل روی فرم بر روی ناحیه نقطه چین در فرم کلیک کنید و آن را به مکان مورد نظرتان بکشید از نظر اندازه هم، کنترل لیبل خود را با متنی که درون آن وارد می کنید هم اندازه میکند.
پس خیالتان میتواند از این نظر راحت باشد.
بعد از رسم یک کنترل بر روی فرم، حداقل باید نام و متنی که نمایش میدهد را اصلاح کنید با انتخاب کنترل لیبل بر روی فرم مشاهده خواهید کرد که پنجره properties در سمت چپ، Designer، خاصیت های Label 1 را نمایش میدهد در پنجره Properties خاصیت Text این کنترل را به Enter your name تغییر دهید توجه کنید که با فشار کلید Enter و یا کلیک در خارج از خاصیت مورد نظر، اندازه لیبل به صورتی تغییر می کند تا متن شما را در خود جای دهد.
حالا خاصیت Name کنترل را به LbL name تغییر دهید.
زیر کنترل Label یک کنترل Text box قرار دهید تا در آن بتوانید نام را وارد کنید برای اضافه کردن یک Text box به فرم همانند لیبل عمل کنید، اما در این بار به جای لیبل، کنترل Text box را از جعبه ابزار انتخاب کنید بعد از اینکه Text box را در جای خود بر روی فرم قرار دادید با استفاده از پنجره properties خاصیت Name آن را به txt name تغییر دهید به دستگیره های تنظیم اندازه در سمت چپ و راست کنترل توجه کنید به وسیله آنها میتوانید اندازه افقی کنترل را تغییر دهید.
در سمت چپ پایین فرم، به همان صورت که label و یا Text box را بر روی فرم قرار دادید یک کنترل Button هم اضافه کنید سپس خاصیت Name آن را به Btn ok و خاصیت Text آن را به &Ok تغییر دهید.
کاراکتر & که در خاصیت Text دکمه های فرمان استفاده میشود برای ایجاد شرت کات برای آن دکمه است حرفی که کاراکتر& قبل از آن قرار می گیرد به صورت زیر خط دار نمایش داده میشود.
به این ترتیب کاربر می تواند به جای کلیک کردن با ماوس بر روی دکمه با فشار کلید Alt و حرف مشخص شده کلید مورد نظر را انتخاب کند (در بعضی مواقع، تا کاربر کلید Alt را فشار ندهد، حروف مورد نظر زیر خط دار نمیشوند) برای مثال در این جا فشار دادن کلید Alt+o همانند کلیک کردن بر روی دکمه Ok است.
برای انجام دادن این کار لازم نیست که شما کدی را وارد کنید.
حالا دکمه دوم را همانند دکمه اول، با کشیدن از جعبه ابزار و رها کردن بر روی فرم، در گوشه سمت راست پائین فرم قرار دهید.
دقت کنید، به محض اینکه دکمه مورد نظر را به گوشه سمت راست فرم ببرید یک خط افقی آبی رنگ ظاهر میشود.
این خط به شما اجازه میدهد که مکان کنترل جدید را با کنترل های موجود در فرم تراز کنید، به وسیله این خط میتوانید کنترل های جدید را دقیقاً در سمت چپ، راست،بالا و پایین یک کنترل خاص قرار دهید.
به وسیله خط آبی کم رنگ کنار کنترل، میتوانید یک فاصله خاص را همواره بین لبه فرم خود و لبه کنترل های موجود در فرم رعایت کنید خاصیت Name کنترل جدید را به btn Exit و خاصیت Text آن را به E & xit تغییر دهید.
نشانه گذاری احتمالاً متوجه شده اید که کنترل هایی که تا کنون ایجاد کرده ایم، ساختار نام جالبی دارند تمامی آنها دارای یک پیشوند هستند که نوع کنترل را مشخص میکند این کار باعث میشود که هنگام کد نویسی به راحتی نوع کنترلی که با آن کار می کنید را تشخیص دهید.
مثلاًفرض کنید در برنامه خود یک کنترل دارید که نام آن Name است بدون هیچ پیشوندی از قبیل lbl یا txt.
چطور می خواهید تشخیص دهید که این کنترل، یک کادر متنی (Text box) است که نام را از کاربر دریافت می کند یا یک لیبل که یک عبارت مربوط به نام را در فرم نمایش میدهد؟
فرض کنید در برنامه قبلی کنترل لیبل را1 Name و کنترل Text box را Name 2 نام گذاری می کردیم به این ترتیب مسلماً گیج می شویم.
اگر بعد از چند ماه می خواستیم کد را تغییر دهیم، چطور می توانستیم کنترل ها را از هم تشخیص دهید؟
هنگامی که با چند برنامه نویس به صورت گروهی کار می کنید، نگهداری استیل و قالب برنامه به صورت ثابت، اهمیت بیشتری پیدا می کند.
یکی از عمومی ترین ساختار های نام برای کنترل ها در برنامه نویسی به هر زبانی، توسط دکتر چارلز سیمونی به وجود آمد.
وی قبل از پیوستن به مایکروسافت برای شرکت XPARC کار میکرد.
او پیشوند های کوتاهی را به وجود آورده بود که برنامه نویسان با استفاده از آنها می توانستند به راحتی تشخیص دهند که هر متغیر چه نوع داده ای را نگهداری میکند به دلیل اینکه دکتر سیمونی اهل مجارستان بود این پیشوند ها هم مقداری مانند یک زبان خارجی می ماندند نام نشانه گذاری مجارستانی بر روی این سیستم ماند.
همچنین به این دلیل که سیستم معرفی شده برای زبان های C و C++ به کار می رفت، این سیستم را در ویژوال بیسیک 2005 نشانه گذاری مجارستانی تغییر یافته می نامیم.
در قسمت زیر لیستی از پیشوند ها آمده است.
کنترل پیشوند دکمه فرمان (Botton) Btn جعبه ترکیبی (Combo box) Cbo جعبه انتخاب(Check box) Chk لیبل (label) Lbl جعبه لیست (List box) lst منوی اصلی (Menu) mnu دکمه رادیویی (Radio button) rdb جعبه تصویر (Picture box) pic جعبه متنی (Text box) txt ویرایشگر کد بعد از اینکه فرم Hello user را ایجاد کرده اید، باید مقداری کد به آن اضافه کنید تا کارهای مورد نظر را برایتان انجام دهد.
تا کنون دیده اید که اضافه کردن یک کنترل به فرم تا چه حد ساده است.
فراهم کردن یک کارایی خاص برای یک کنترل ها به وسیله کد نیز، زیاد سخت تر از اضافه کردن کنترل به فرم نیست.
برای اضافه کردن کد به کنترل فقط کافی است که روی آن دوبار کلیک کنید با این کارف صفحه ویرایشگر کد باز میشود.
حالا در محیط ویژوال استودیو به دو پنجره code, Design دسترسی دارید برای طراحی ظاهر و رابط کاربری برنامه باید از قسمت Design و برای نوشتن کد برنامه باید از قسمت Code استفاده کنید توجه کنید که ویژوال استودیو 2005 برای کد مربوط به یک فرم، یک فایل مجزا ایجاد میکند.
قسمت های بصری و قسمت هایی که به ظاهر فرم مربوط هستند در فایلی به نام Hello user.
Designer.vb و کدهای مربوط به چگونگی عملکرد فرم در Hello user.vb قرار می گیرند.
این مورد خود یکی از دلایلی است که موجب راحتی برنامه نویسی با ویژوال بیسیک 2005 میشود با استفاده از قسمت Design میتوانید ظاهر برنامه خود را طراحی کنید، سپس با استفاده از قسمت code کد مربوط به فرم را بنویسید.
قسمت مهم دیگر در پنجره مربوط به کد دو جعبه ترکیبی است که در بالای صفحه کد میباشد به وسیله این دو میتوانید به سرعت به قسمت های مختلف فرم خود دسترسی داشته باشید اشاره گر ماوس خود را بر روی جعبه ترکیبی سمت چپ ببرید و مقداری بر روی آن نگهدارید.
راهنمایی ظاهر شده و می گوید که این کادر، مربوط به Types است اگر این لیست را باز کنید لیستی از تمامی کلاس های موجود در فرم خود مشاهده خواهید کرد.
اگر اشاره گر ماوس خود را بر روی جعبه ترکیبی سمت راست ببرید، راهنمای ظاهر شده به شما می گوید که این قسمت مربوط به Members است.
اگر این لیست را باز کنید نام تمام توابع و زیر برنامه هایی که در کلاس انتخاب شده در سمت چپ قرار دارند را خواهید بود.
اگر فرم جاری محتوای مقدار زیادی کد است، به وسیله این قسمت می توانید به راحتی بین توابع آن جابجا شوید.
اضافه کردن کد به برنامه Hello user: برای اضافه کردن کد به برنامه، بر روی قسمت Design در پنجره اصلی کلیک کند تا بار دیگر قسمت طراحی را ببینید.
سپس روی دکمه ی Ok دو بار کلیک کنید.
پنجره ی کد با کدی که در زیر نوشته شده است باز میشود.
این کد که به صورت اتوماتیک نوشته شده است، پوسته یا قالب رویداد Click برای کنترل button است.
Private sub btnok- click (Byval sender As system.
Object, byval-e As system.
Event Args) Hanndles btnok.
Click End sub در کد بالا کلمات sub و یا Private نمونه ای از کلمات کلیدی در ویژوال بیسیک هستند در اصطلاحات برنامه نویسی، کلمات کلیدی کلماتی هستند که به ویژوال بیسیک می گویند کارهای خاصی را انجام دهد.
مثلاً در این جا کلمه sub به ویژوال بیسیک می گوید که تابع تعریف شده هیچ مقداری را بر نمیگرداند.
همه کد هایی که شما در بین خطوط end sub, private sub بنویسید تابع رویداد مربوط به دکمه Ok را تشکیل میدهند.
Message box.
Show ("Hello, "& Txt name.
text &-"!
welcome to visual basic 2005.",-" Hello user message") End sub در ویژوال بیسیک یک خط کد،میتوانید با استفاده از علامت زیر خط(_) مشخص کنید که دستورات یک خط همچنان ادامه د ارند.
البته قبل از این زیر خط باید یک فاصله (space) وجود داشته باشد.
بعد از اینکه کد قسمت قبلی را وارد کردید مجدداً به قسمت Design برگردید و روی دکمه Exit دو بار کلیک کنید.
کد مشخص شده در زیر را در تابع btn exit- click وارد کنید.
'End the program and close the form me.
Close( ) End sub Me یک کلمه کلیدی در ویژوال بیسیک است که به فرم کنونی اشاره می کند.
دراین جا چون کد های نوشته شده مربوط به فرم Hello user است،کلمه Me به فرم Hello user اشاره میکند.
حالاکه کد نویسی برنامه به پایان رسید،زمان تست کردن آن شده است ومیتوانیدساخته خودتان را مشاهده کنید ابتدا برنامه را از طریق File save hello user و یا با استفاده از کلید Save روی نوار ابزار، ذخیره کنید روی دکمه Start بر روی نوار ابزار (مثلث سبز رنگ) کلیک کنید.
پنجره output در پایین صفحه، انجام فعالیت های زیادی را نمایش میدهد.
اگر در وارد کردن کد های برنامه هیچ خطایی به وجود نیاید، اطلاعات این پنجره فقط شامل اسم فایل هایی هستند که برای اجرای برنامه بارگذاری میشوند.
در این مرحله به اصطلاح، ویژوال استودیو در حال کامپایل برنامه شما است.
کامپایل کردن به مرحله ای گفته میشود که در آن، از کد ویژوال بیسیک 2005 که توسط شما نوشته شده است کدی ساخته میشود که توسط کامپیوتر قابل فهم باشد .
بعد از اینکه کامپایل برنامه شما با موفقیت به پایان رسید، ویژوال استودیو 2005 آن را اجرا می کند و میتوانید نتیجه کار خود را مشاهده کنید.
اگر د رمرحله کامپایل کردن، ویژوال 2005 با هر خطایی در کد مواجه شوید، آن را به عنوان یک وظیفه در پنجره Task list نمایش میدهد.
با دوبار کلیک کردن روی وظیفه مورد نظر در بخش Task list به قسمتی از کد که به آن مرتبط است منتقل می شوید.
بعد از اینکه برنامه اجرا شد، صفحه اصلی آن نمایش داده میشود یک نام را وارد کرده و روی کلید Ok کلیک کنید (با کلید های Alt+o را فشار دهید.) پنجره ای به کادر پیغام معروف است نمایش داده خواهد شد و به شخصی که نام او در Text box داخل فرم آمده است بعد از اینکه کادر پیغام را با کلیک کردن روی دکمه Ok بستید روی دکمه Exit بر روی فرم کلیک کنید برنامه بسته خواهد شد و شما به محیط ویژوال بیسیک 2005 برخواهید گشت.
کدی که در رویداد Click برای دکمه Ok وارد کرده اید نام کاربری را که در Textbox فرم وارد شده است دریافت کرده و آن را به عنوان بخشی از پیغام نشان میدهد.
خط اولی که در کد مربوط به این رویداد نوشته شده است، فقط یک توضیح است.
این توضیح برای راهنمایی کردن برنامه نویسی که روی پروژه کار میکند و یا کسی که بعدها می خواهد کد برنامه را بخواهد نوشته میشود و توسط کامپیوتر خوانده نمیشود.
توضیحات در ویژوال بیسیک با (،) مشخص میشوند و هر متنی که بعد از این کاراکتر وارد شود هنگام کامپایل نا دیده گرفته میشود.
تابع Message box.
Show یک پیغام را در صفحه نمایش میدهد این تابع پارامتر های مختلفی را دریافت می کند.
مثلاً در برنامه قبلی، یک رشته متنی را به این تابع فرستادید تا در صفحه نمایش دهد.
رشته متنی شما از اتصال دوستدار ثابت متنی که در علامت نقل قول ( ً ) قرار گرفته بود میشد.
برای اتصال چند رشته متنی به یکدیگر و ایجاد یک رشته طولانی در ویژوال بیسیک میتوانید از علامت & استفاده کنید.
در حقیقت کدی که بعد از خط توضیحات در برنامه قبلی آمده است ثابت رشته ای Helb" "را با مقدار خاصیت Text مربوط به کنترل txt name جمع کرده و عبارت Welcome to visual basic 2005" "!را به رشته حاصل اضافه می کند پارامتر دومی که به متد Message box.
Show فرستاده شده است.
توسط تابع به عنوان متنی که باید درنوار عنوان پنجره نمایش داده شود استفاده میشود.
نکته دیگری که در این کد مهم است این است که یک دستور را در چند خط نوشته ایم این کار هنگامی که می خواهیم یک دستور طولانی را وارد کنیم بسیار مفید است.
همان طور که قبلاً گفتیم در ویژوال بیسیک میتوان با استفاده از کاراکتر زیر خط، یک دستور را در چند خط وارد کرد این کاراکتر به کامپایلر می گوید که ادامه دستور در خط بعدی وارد شده است.
Show ("Hello," & txt name.
text &" !
welcome to- visual basic 2005".," hello user message") کد بعدی که وارد کردید، مربوط به رویداد Click برای دکمه Exit بود در آنجا برای خروج از برنامه، به راحتی کد( ) Me.close را نوشتید همان طور که قبلاً توضیح داده شد، کلمه کلیدی Me به فرمی که هم اکنون در آن هستیم اشاره می کند متد Close از فرم جاری، باعث میشود که فرم بسته شده و تمام منابعی که سیستم در اختیار آن قرار داده است آزاد شوند بنابراین فرم (و در نتیجه برنامه) بسته میشود.
Close( ) End sub استفاده از سیستم راهنمای ویژوال استودیو سیستم راهنمایی که در ویژوال بیسیک 2005 به کار رفته است ارتقا یافته ی نسخه های قبلی این برنامه است به تدریج که شروع به یادگیری ویژوال بیسیک 2005 کنید با این سیستم راهنما بیشتر آشنا خواهید شد.
منوی Help ویژوال استودیو نسبت به منوی Help دیگر برنامه های ویندوزی گزینه های بیشتری د ارد دلیل این موضوع هم حجم زیاد مستنداتی است که در این برنامه وجود دارد.
یکی از امکانات جالب راهنمای ویژوال استودیو، سیستم راهنمای دینامیک آن است وقتی شما گزینه Dynamic help را از منوی Help انتخاب می کنید پنجره مربوط به راهنمای دینامیک باز میشود و لیستی از موضوعات مرتبط با کاری که در حال انجام آن هستید را نمایش میدهد پنجره راهنمای دینامیک از طریق انتخاب Help Dynamic help در نوار منو قابل دسترسی است با انتخاب آن پنجره Dynamic help درکنار پنجره ی Properties در محیط ویژوال استودیو نمایش داده خواهد شد.