این مقاله به بررسی اجمالی کتاب¬درمانی ، وب¬درمانی و اهمیت مطالعه کتاب و منابع وب در درمان مشکلات جسمی، روحی و روانی می¬پردازد. این مقاله پیشنهاد می¬کند که وب¬درمانی به عنوان جایگزین یا مکمل کتاب¬درمانی و سایر فنون روان¬درمانی به کار گرفته شود.
کتاب¬درمانی
کتاب¬درمانی به عنوان برابرنهاده واژه Bibliotherapy انتخاب شده است. واژه Bibliotherapy از دو واژه Biblio به معنای کتاب و Therapy به معنای درمان و شفا مشتق شده است و قدمتی چون تاریخ کتاب دارد. کتاب¬درمانی به مفهوم امروزی در قرن 19 و 20 شکل گرفته است. البته واژه کتاب¬درمانی نخستین¬بار توسط ساموئل کروترز در سال 1916 به کار گرفته شد. کتاب¬درمانی یعنی استفاده از کتاب و مواد خواندنی سودمند به منظور حل مشکلات جسمی، روحی و روانی.
کتاب¬درمانی یعنی استفاده از مواد خواندنی برگزیده به عنوان مکمل درمان در پزشکی و روانشناسی بالینی و نیز راهنمایی در حل مشکلات شخصی به وسیله مطالعه هدفدار. امروزه در کشورهای پیشرفته کتاب¬درمانی به¬وفور و به¬طور مؤثری در محیط های اجتماعی همچون بیمارستان¬ها، مدارس، زندان¬ها، دارالتأدیب¬ها، ندامتگاه¬ها، مراکز بازپروری و مراکز مشاوره برای درمان اختلالات شایع روانی نظیر افسردگی استفاده می¬شود (بلوچ زراعتکار، 1383).
از دهه 1950 با تأسیس کتابخانه¬های بیمارستانی در بیمارستان¬ها و مراکز درمانی در ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای اروپای غربی، کتابداران کتابخانه¬های بیمارستانی با مشاوره روانشناسان، روانپزشکان و روانکاوان کتاب¬هایی امیدبخش و نشاط آور را در اختیار بیماران مختلف قرار می¬دهند تا امید به زندگی آنها را افزایش داده و روند درمان جسمی و روحی آنها را بهبود بخشند.
کتابداران کتابخانه¬های بیمارستانی با گردآوری مجموعه¬ای از کتاب¬ها و خواندنی¬های مفید برای بیماران و فراهم کردن امکان دسترسی آسان به واسطه گرداندن کتاب¬های متنوع بر روی کتاب¬بر یا چرخ کتاب در تمام بخش¬ها و اتاق¬های بیمارستان موجب می¬شوند که بیماران با خواندن این کتاب¬ها احساس آرامش و لذت پیدا کرده، سرگرم شوند و دردهای جسمانی و روانی آنها تسکین یابد. در کتاب¬درمانی معمولاً از کتابهای خواندنی، رمان، داستان و قصه استفاده میشود. در واقع، داستان، ابزاری برای کمک به کودکان، نوجوانان، بیماران و سایر افراد برای مقابله با مشکلات جسمی، روحی و روانی خود است. بسیاری از روانشناسان و روانپزشکان خواندن کتاب را به عنوان بخشی از فرایند درمان بیمار توصیه می¬کنند.
وب¬درمانی
امروزه منابع موجود در وب به منظور درمان و رشد فکری و شخصی مورد استفاده قرار می¬گیرند. هدف وب¬درمانی به¬کارگیری منابع موجود در وب برای حفظ سلامت روانی، تندرستی و سلامتی است.
وب¬درمانی به عنوان برابرنهاده واژه Webotherapy انتخاب شده است. واژه Webotherapy از دو واژه Web به معنای وب و Therapy به معنای درمان و شفا مشتق شده است (نوروزی، 2006). واژه انگلیسی Webotherapy نخستین بار توسط نوروزی (2006) در یادداشت سردبیر مجله وب¬شناسی به کار برده شده است. وب¬درمانی یعنی مطالعه منابع الکترونیکی موجود در وب به منظور ارتقای سطح دانش، حل مشکلات و مسائل جسمی، روحی و روانی. قابل ذکر است که ایده وب¬درمانی بر گرفته از کتاب¬درمانی است. منابع موجود در وب (اعم از صفحه¬های وب، وبنوشت¬ها ، مجله¬های دسترسی آزاد ، کتاب¬های الکترونیکی ، روزنامه¬های الکترونیکی و غیره) می¬توانند به حل مشکلات افراد کمک کنند. مطالعه مواد خواندنی موجود در وب می¬تواند بهبودبخش و آرام¬بخش مشکلات فردی باشد. استفاده از خواندنی¬های گزینشی و متناسب با مشکلات و سن افراد به منظور حفظ سلامت و بهداشت روانی نوعی وب-درمانی است. بدون شک مطالعه خواندنی¬های سودمند و مناسب برای روان آدمی مفید است. وب-درمانی نوعی خودیاری است که افراد با مطالعه و راهنمایی گرفتن از منابع ارزشمند موجود در وب مشکلات عاطفی، روانی یا جسمانی خود را برطرف کرده و یا ناراحتی¬های خود را تسکین می¬بخشند.
همان¬طور که تغذیه جسم جزو مهمترین مسائل روزمره است، مطالعه نیز ضروری است. در واقع، مطالعه غذای روح است. مهم این نیست که این غذای روح در کتابخانه سنتی یافت می¬شود یا در محیط وب. مهم آن است که فرد بتواند اطلاعات مورد نیاز خود را در کوتاه¬ترین زمان ممکن به دست آورد. به عبارت دیگر، مهم اطلاعات هستند و نه قالب ارائه آنها. البته باید بین محتوای منابع و اهداف درمانی تناسب وجود داشته باشد. آنچه بر اهمیت وب¬درمانی میافزاید این واقعیت است که اینترنت و وب امروزه جزو مکملهای روان¬درمانی و کتاب¬درمانی بوده و پژوهش¬های انجام شده توسط پژوهشگران غربی بر اهمیت آثار درمانی وب اشاره دارند. از جمله مزایای عمده وب¬درمانی، سهولت دسترسی به وب، گستردگی آن و عدم تعلق به یک رویکرد درمانی خاص است. در واقع، هر رویکرد روان¬درمانی میتواند از روش وب¬درمانی استفاده کرده و قواعد روانشناختی خود را تحت عنوان وب¬درمانی به مراجعان ارائه نماید. وب می¬تواند به تغذیه روحی و تأمین بهداشت روانی افراد فارغ از جنس، سن و مذهب کمک کند و حائز اهمیت زیادی است. وب¬درمانی میتواند به تداوم روند روان¬درمانی و کتاب¬درمانی در خارج از محیط کلینیک و بدون نیاز به حضور مداوم درمانگر یا مشاور کمک کند.