روستای حصار در فاصله 50 کیلومتری جنوب شرقی شهر نیشابور و در فاصله 10 کیلومتری از جاده اصلی نیشابور – تربت حیدریه واقع شده است .
این روستا از طریق جاده خاکی و کم عرضی قابل دسترسی می باشد.
روستای حصار در منطقه ای کوهپایه ای و با آب و هوای سرد و کوهستانی قرار دارد .
این روستا در طول جغرافیایی 02 ،°36 و عرض جغرافیایی 14،°58 و در ارتفاع 1620 کیلومتری از سطح دریا قرار دارد.
روستای حصار در دهستان زبرخان از توابع بخش زبرخان قرار دارد.
مردم این روستا شیعه مذهب و ترک زبان و فارس زبان می باشند .
تعیین محدوده اراضی کشاورزی و منابع طبیعی
روستای حصار در منطقه ای کوهپایه ای با آب و هوای کوهستانی چشم انداز زیبا واقع شده است نقطه ای که روستای حصار در آن قرار دارد توسط یک رودخانه که از ارتفاعات سرچشمه می گیرد سیراب می گردد این رودخانه اراضی کشاورزی روستای حصار را که 919 هکتاراست آبدهی می کند و کیفیت آب نیز مناسب می باشد .
آب شرب روستای حصار نیز از یک قنات تأمین می گردد که از طریق یک منبع هوایی به صورت لوله کشی در منازل مورد استفاده روستاییان قرار می گیرد.
روستای حصار با مشکل کم آبی و عدم بارندگی مواجه نمی باشد .
زمین شناسی
روستای حصار بروی پادگانه های جوان و مخروط افکنه ها واقع شده است که متعلق به دوران کواترنری و پلیوستن می باشد و در اطراف روستا آبراههایی وجود دارد همچنین در جنوب روستا پیروکسن ، آندزیت و بازالت دیده می شوند.
این منطقه در بین ارتفاعات 2000-1600 گسترده شده است و در شمال آن ارتفاعات کوههای قراوه خانه واقع شده است .
درصد شیب این منطقه زیاد نمی باشد یک گسل احتمالی با فاصله 5 کیلومتری از غرب روستا عبور کرده است.
بررسی وضعیت اقلیم
تأثیر شرایط اقلیمی در فعالیتهای مربوط به کشاورزی ، صنعت و پراکنش گروههای انسانی ، ساخت و ساز مراکز سکونت گاهی وضعیت های عمرانی بر کسی پوشیده نمی باشد.
بارندگی
فصل بارش در منطقه از مهرماه آغاز و تا اردیبهشت ماه ادامه دارد .
در ایستگاه بار نیشابور ، بیشترین میزان بارندگی مربوط به اسفند ماه با 3/56 میلی متر و کمترین بارش مربوط به شهریور ماه با 4/2 میلی متر بوده و میزان بارندگی سالانه 5/317 میلی متر بوده است .
بیشترین بارندگی (نیمی از بارش سال) این منطقه در فصل زمستان ، انجام می شود و یک دوره 6 الی 7 ماهه خشک از اردیبهشت ماه تا مهر ماه در منطقه مشاهده می گردد.
در سالهای اخیر خشکسالی فراوانی در این ناحیه بوده که این خود یکی از دلایل مهاجرت روستائیان به شهرهای دیگر بوده است .
سرعت و جهت باد
بطور متوسط در اردیبهشت ماه و خردادماه سرعت باد در این ناحیه به بالاترین حد خود می رسد و آرامترین روزها در این ناحیه مربوط به آبان ، آذر و دی ماه است .
باد غالب سالانه ، باد جنوب شرقی با 12 درصد فراوانی وزش ، بادهای شرقی 10 درصد و بادهای غربی با 9 درصد جهات وزش باد را تشکیل می دهند .
حداکثر سرعت باد اندازه گیری شده در ظهرهای اواخر بهار و اوایل تابستان در جهت جنوب شرقی گزارش شده است
یخبندان
حداکثر روزهای یخبندان در این ایستگاه 123 روز گزارش شده است .
با شروع فصل پاییز در مهر ماه ، ماههای یخبندان در این ناحیه شروع می شود و تا اوایل فروردین ادامه دارد .
بیشترین روزهای یخبندان در دی ماه مشاهده می شود .
رطوبت نسبی
بیشترین میزان رطوبت نسبی در ایستگاه نیشابور مربوط به دی ماه با 78 درصد و کمترین میزان رطوبت نسبی در مرداد ماه با 32 درصد بوده است ، می توان گفت کمترین رطوبت نسبی در ماههای گرم سال و بیشترین میزان رطوبت نسبی در ماههای سرد و خنک در فصل زمستان و بهار مشاهده می شود .
منابع آب
آبرسانی به مناطق روستایی کشور از جمله خدمات زیربنائی است که نقش مهمی را در حیات جوامع روستایی و تثبیت جمعیت آنها ایفا می نماید ، مطابق تعاریف بهداشتی جهانی هر روستایی که پس از یک ربع ساعت پیاده روی بتواند به آب مورد نیاز خود دسترسی یابد از نعمت آب آشامیدنی برخوردار است .
آب تأمین کننده شرب روستا و اراضی کشاورزی از دو طریق منابع آب سطحی و منابع آب زیرزمینی تشکیل می شود .
منابع آب سطحی روستای حصار از طریق رودخانه و بارش نزولات جوی در منطقه ، منابع تأمین آب شامل 1 دهنه قنات و چاه دستی به صورت شخصی در منازل می باشد .
آب شرب روستا از همین یک دهنه قنات تأمین می گردد که به صورت کانال کشی شده می باشد و اهالی روستا آب مصرفی خود را از آن برداشت می کنند و آب قنات کیفیت پایینی دارد و شور می باشد و جوابگوی اهالی نمی باشد و مردم با کمبود آب مواجه هستند لذا افرادی در روستا که وسعشان می رسد در منازل خود از چاه دستی استفاده کرده اند .
آب کشاورزی مورد نیاز اراضی روستا توسط همین 1 دهنه قنات تأمین می شود که با کانال کشی این آب را به اراضی که کم نیز می باشد هدایت می کند .
آب شرب روستا از همین یک دهنه قنات تأمین می گردد که به صورت کانال کشی شده می باشد و اهالی روستا آب مصرفی خود را از آن برداشت می کنند و آب قنات کیفیت پایینی دارد و شور می باشد و جوابگوی اهالی نمی باشد و مردم با کمبود آب مواجه هستند لذا افرادی در روستا که وسعشان می رسد در منازل خود از چاه دستی استفاده کرده اند .
آب کشاورزی مورد نیاز اراضی روستا توسط همین 1 دهنه قنات تأمین می شود که با کانال کشی این آب را به اراضی که کم نیز می باشد هدایت می کند .
در گذشته روستای حصار دارای 3 قنات دیگر نیز بوده که در حال حاضر خشک شده اند، روی آن نیز برداشته شده است و قابل دیدن نمی باشند .
در معابر روستا کانالهای خرابه این قناتها دیده می شوند که منظره روستا را زشت کرده اند .
بررسی ویژگی های جمعیتی روستا جمعیت و خانوار روستای حصار در سالهای مختلف سرشماری دارای تعداد جمعیت و تحولات خاص بوده است عوامل زیادی در این تحولات دخیل می باشند .
در طول دهه 55-45 با افزایش جمعیت از 541 نفر به 707 نفر مواجه هستیم که خانوار نیز به همان نسبت افزایش داشته است .
اما رقم بعد خانوار در این دو دهه ثابت می باشد .در سال 1365 ، جمعیت روستا افزایش زیادی داشته است .و می توان گفت که دو برابر شده است تعداد خانوار نیز به همان نسبت افزایش داشته است ولی بعد خانوار رقم خیلی کمی را نشان می دهد .
جمعیت سال 1375 نیز افزایش داشته است نسبت به دهه های 55-45 رقم خانواد نیز رقم ثابتی را نشان می دهد در سال 1383 جمعیت روستا به 931 نفر می رسد با خانوار 221 نفر و بعد خانوار 2/4 که این سال نسبت به دهه های قبل روند متعادل تری نشان می دهد .
ساخت جمعیت ترکیب سنی بر اساس اطلاعات خانه بهداشت روستای حصار 28 درصد افراد در گروه سنی 14-0 ساله و 62 درصد در گروه سنی 64-15 ساله و 10 درصد در گروه سنی 65+ سال قرار دارند.
مطابق آمار بهداشت در سال 1383 ، 28 درصد جمعیت روستا در گروه سنی زیر 14 سال قرار دارند .
آمار بیانگر تعداد خیلی کمی جمعیت جوان در روستا می باشد .
در گروه سنی 63-15 سال ، 62 درصد جمعیت قرار دارند که حاکی از تعداد جمعیت بزرگسالان و نیروی کار فراوان در روستا است .
در گروه سنی بالای 65 سال 10 درصد جمعیت قرار داردند که نشان می دهد جمعیت کمی از افراد روستا مسن می باشند .
نرخ سواد انجام فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی متأثر از سطح سواد و میزان تحصیلات جمعیت است ، جمعیتی که از نظر تحصیلات در سطح پایین تر قرار دارد ناگزیر انتخاب مشاغل ساده و بی اهمیت می باشد و چنین جمعیتی دارای قدرت خلاقیت و نوآوری کمتری می باشد .
نرخ باسوادی روستا عبارت است از نسبت باسوادی مردم در هر 100 نفر از جمعیت 6 ساله و بالاتر ، نرخ سواد کسری است که صورتش تعداد باسوادان و مخرجش جمعیت 6 ساله و بالاتر یک جامعه است برحسب درصد بیان می شود .
تعداد باسوادان روستا در سال 1375 برابر 350 نفر می باشد تعداد جمعیت 6 سال و بالاتر در روستای حصار 420 نفر می باشد .
اشتغال تحصیل ثبت نام و ادامه تحصیل جمعیت از هر جسنس و سن در مدارس و داشنگاههای کشور را اشغال به تحصیل می نامند در این رابطه نرخهای متفاوتی توسط جمعیت شناسان آموزش و پرورش مورد استفاده قرار می گیرد که در اینجا ارائه شده است .
روستای حصار دارای تعداد یک باب دبستان و یک باب راهنمایی می باشد .
این دو واحد آموزش دارای تعداد 142 دانش آموز می باشد که از این تعداد 91 دانش آموز در مقطع ابتدایی و 51 نفر در مقطع راهنمایی مشغول به تحصیل می باشند .
این تعداد نشان دهنده ورود بیشتر جمعیت لازم التعلیم از سن 6 سالگی به بعد به مدارس است .
درصد جمعیت دانش آموزان دوره راهنمایی 6/53 درصد کل دانش آموزان می باشد که نشان می دهد از دوران ابتدائی به بعد تعاد دانش آموزان کاهش یافته است که به علل مختلف این اتفاق می افتد مانند ورود به کار در این زمان یا مهاجرت پسران جوان از روستا و ترک آن به دلیل ادامه تحصیل در شهر که باعث کاهش نرخ اشتغال به تحصیل عمومی در روستا گریده است .
در روستا فعالیتهای عمده شامل کشاورزی ، صنعت و خدمات می باشد که زراعت و دامداری به صورت مختلف می باشند و چندان قابل تفکیک نمی باشد در بخش زراعت تعداد 70 خانوار ، در بخش خدمات تعاد 58 نفر و در بخش دامداری 92 نفر مشغول به فعالیت می باشند .
زراعت زراعت در روستای حصار شامل کشت محصولاتی نظیر گندم ، جو ، حبوبات و گردو می باشد.
دامداری در روستای حصار پرورش دام بزرگ و کوچک مانند سایر نقاط روستایی معمول است .
مرغ و خروس خانگی نیز جهت مصارف داخلی در روستا نگهداری می شوند .
دامها در منازل و در محل نگهداری دام ، پرورش داده می شوند .
تعداد 2100 رأس دام کوچک و بزرگ (الاغ و قاطر) در روستا نگهداری می شوند.
دامداری در روستا به شیوه سنتی و چوپانی است .
مراتع غنی فراوان در اطراف روستا دیده می شود به همین دلیل بخش دامداری را پردرآمد ساخته است .
صنایع ( کارگاهی و دستی ) صنایعی در روستاهای کوچک مثل حصار به صنعت قالیبافی آن هم خانگی در میان زنان و دختران رواج دارد همچنین صنایعی کوچک نظیر تراشکاری ، جوشکاری ، پلاستیک سازی و ...
در روستا جزء این صنعت به حساب می آیند .
در روستا کارگران قسمت ساختمان که به گونه فصلی مشغول به فعالیت هستند نیز در جمله صناعی روستا محسوب می شوند .
خدمات شاغلین در فعالیتهای خرده فروشی ، شرکت تعاونی ، نفت ، حمام و مخابرات و مدارس بخش خدمات روستا را تشکیل می دهند .
با احتساب متوسط درآمد همه واحدهای تجاری مبلغ 556800000 ریال درآمد روستا از این بخش محاسبه گردیده که 7/13 درصد از کل بخشهای مختلف اقتصادی می باشند .
شاغلین در این بخش 58 نفر می باشند .
علل پیدایش روستا روستای حصار در موقعیت جغرافیایی واقع شده است که زمین منطقه شوره زار بوده و جز نمک و خشکی هوا و کمی باران چیز دیگری عاید روستائیان نمی شود.
روستای حصار دارای قدمتی 300 سال است و به علل طبیعی و دفاعی (وجود آب و شرایط مساعد برای زندگی ) در محل فعلی خود به وجود آمده است .
نقطه ای که روستای حصار در آن قرار دارد در منطقه ای است که رودخانه باز از آن عبور می کند و این یک علت طبیعی محکمی است برای پیدایش روستا ، حصار همچنین به علل سیاسی نیز می توان گفت که این روستا به معنی حصار کشی است که اسم اصلی اش حصار زبرخان است و چون روستاهای اطراف آن شکل گرفته اند و توسط روستاها محصور شده است حصار نام گرفته است همچنین به گفته اهالی 200 سال پیش در اطراف مدرسه روستا یک قلعه قدیمی بوده است که اطراف آن قلعه دهقانان زندگی می کردند و در آن برج قدیمی را بنا کردندکه به علت گذشت سالیان دراز این برج تخریب گشته و فقط خرابه هایی از آن باقی مانده است .
با نگاهی به عکس روستا ، مهمترین عامل موثر در شکل روستا را می توان عامل توپوگرافی دانست.
هسته اولیه و قدیمی روستا : این هسته متعلق به 150 سال پیش می باشد که در بالای تپه واقع در شمال غرب روستا شکل گرفته است که مهمترین عامل که باعث شکل گیری این هسته قدیمی شده است می توان به امنیت و دفاع در ناحیه بلند روستا اشاره کرد .
مرحله اول ( تا قبل از اصلاحات اراضی ) این مرحله در ادامه هسته اولیه در جهت شرق به غرب روستا کشیده شده است و تراکم در این قسمت نسبت به هسته های دیگر بالا است.
شناخت و تعیین نحوه کاربردی فضاهای موجود کاربری مسکونی : فضای مسکونی 64961 متر مربع می باشد تعداد واحدهای مسکونی در روستا 212 واحد می باشد متوسط مساحت واحدهای مسکونی بر اساس سرانه مسکونی 250 متر مربع می باشد این کاربری 4/64 درصد از سطح روستا را در بر می گیرد سرانه مسکونی 7/69 متر مربع می باشد .
کاربری تجاری : این کاربری با واحدهایی مانند خرده فروشی ، فروشگاه تعاونی ، نفت و کارگاه تجاری و ...
دارای 80 متر مربع وسعت و سرانه 1/0 متر مربع است سطح این کاربری 1/0 درصد سطح روستا است .
کاربری آموزشی : این کاربری با یک باب دبستان و یک واحد راهنمایی دارای 2649 متر مربع وسعت است سرانه آن 8/2 متر مربع و 6/2 درصد از سطح روستا را شامل می شود.
کاربری مذهبی – فرهنگی : این کاربری با 544 متر مربع وسعت شامل 2 مسجد می باشد سرانه آن 6/0 متر مربع و 5/0 درصد از سطح روستا را به خود اختصاص می دهد .
کاربری تأسیسات و تجهیزات : این کاربری 415 متر مربع وسعت دارد سرانه آن 4/0 متر مربع و 4/0 درصد از سطح روستا را شامل می گردد .
بررسی مالکیت اراضی روستا در روستای حصار 4 گروه مالکیت وجود دارد شامل مالکیت های خصوصی ، عمومی ، دولتی و وقفی می باشد .
مالکیت وقفی شامل اماکن مذهبی ، مانند مسجد ، مالکیت عمومی شامل شبکه معابر ، حمام ، گورستان و سایر اموال عمومی می باشد .
4 گروه فوق در داخل روستا به لحاظ وسعت بررسی می گردند : مالکیت خصوصی : این مالکیت با 602469 متر مربع مساحت حدود 43 درصد از سطح روستا را شامل می گردد و شامل باغات داخل بافت ، اراضی باز داخل بافت ، واحدهای مسکونی است.
مالکیت عمومی : این مالکیت با 6/52 درصد از سطح روستا را به خوداختصاص می دهد .
این گروه شامل مالکیت شبکه معابر ، حمام ، غسل خانه ، منبع آب و مظهر قنات است .
مالکیت دولتی : این مالکیت شامل کاربری آموزشی ، خانه بهداشت ، دفتر مخابرات و ....
می باشد این کاربری با مساحت 4583 متر مربع ، 4 درصد از سطح روستا را شامل می شود.
مالکیت وقفی : این مالکیت با وسعت 544 متر مربع ، 4/0 از سطح روستا را به خود اختصاص می دهد که شامل یک مسجد قدیمی در هسته اولیه و یک حسینه در مرحله اول توسعه است .
بررسی شبکه های ارتباطی روستای حصار یک روستای جلگه ای است که در میان ارتفاعات و اراضی منابع طبیعی به فرمی پیچیده و زشت گسترده شده است شبکه معابر در این روستا مسطح و با عرض زیاد در فضای باز و در شیب کم احداث گردیده اند جهت شیب در روستا از سمت شمال به جنوب است و باد غالب روستا از شمال شرق به جنوب غربی می وزد .
معبر درجه 1 : این معبر از جنوب به شمال وارد روستا شده و شرق روستا را تغذیه می کند و در انتهای راه قدیم ریز باد بالا منتهی می گردد .
در مرحله سوم توسعه قرار دارد و دبستان شهید اسدی ، همچنین دفتر مخابرات روستا ، خانه بهداشت در امتداد این راه واقع شده اند ، طول این معبر 758 کیلومتر می باشد سطح پوشش این راه خاکی و کف سازی نشده است و درصد شیب این معبر 2/6 می باشد این معبر ، معابر درجه 4 دسترسی را تغذیه می کند این معبر دارای روشنایی می باشد .
معبر درجه 2 : این معبر از وسط روستا از راه درجه یک در ابتدای ورود به روستا منشعب شده از جنوب به شمال امتداد دارد و در اصل روستا را به دو نیم کرده است طول این معبر تقریباً هم اندازه معبر درجه یک است سطح پوشش آن خاکی و درصد شیب این معبر 1/3 محاسبه گردیده است مدرسه راهنمایی شهدای حصار ، حمام روستا ، شعبه نفت ، استخر آب ، مسجد در حال ساخت ، حسینیه روستا ، مظهر قنات در امتداد این معبر قرار دارند .
در انتها این معبر به روستای ریز باد بالا منتهی می گردد و راه جدید آمد و شد به این روستا است.
این معبر دارای روشنایی می باشد .
این معبر ، معبر درجه 3 و دسترسی ها را تغذیه می کند .
معبر درجه 3 : این معبر در غرب روستا کمی جهت شرق غربی و کمی جنوبی شمالی دارد .
از معبر درجه 2 منشعب شده و در هسته اولیه واقع شده است .
طول این معبر 326 کیلومتر است سطح پوشش خاکی و درصد شیب این معبر 7/2 محاسبه گردیده است این معبر دارای روشنایی بوده و واحدهای مسکونی در امتداد این معبر قرار دارند و در انتهای مسیر به داخل روستا به اتمام رسیده و به غسل خانه می رسد .
دسترسی ها : این معابر در بافت به صورت پراکنده واقع شده اند که در معابر درجه 1و 2 و 3 تغذیه می کنند و امکان دسترسی به واحدهای مسکونی را به معابر فراهم می سازند از دو نوع بن بست ، بن باز می باشند و در اکثر دسترسی ها روشنایی دیده می شود .
حمل و نقل روستا : روستای حصار دارای سرویس های رفت و آمد زیادی از نیشابور می باشد و مسیر مستقیم دارد .
جهت شیب عمومی : جهت شیب عمومی روستا از شمال به جنوب می باشد میزان شیب در این مسیر 8/4 درصد محاسبه شده است .
شناخت و تعیین محلات و بررسی نطفه ها و مراکز محله ها : روستای حصار دارای 4 محله بندی عرضی می باشد که شامل محله سرکاریز که منطبق بر هسته اولیه روستا می باشد و در شمال غرب روستا واقع شده است .
محله تخته باغها در غرب روستا و در زیر هسته اولیه واقع شده است که به علت وجود باغ داخل بافت به این نام مشهور است محله کوچه باغ در منطبق بر بافت جدید و مرحله سوم توسعه می باشد همچنین محله پشت قلعه که در شرق و شمال شرق روستا واقع شده است و محل تجمع روستائیان در محل مسجد قدیمی روستا و مظهر قنات می باشد .
بررسی تأسیسات آب آشامیدنی ، برق ،فاضلاب و نحوه دفع آبهای سطحی : شبکه آبرسانی روستا : از دهنه قنات که در روستا شنیده شده است اهالی حصار استفاده می کنند و آب شرب لوله کشی تصفیه شده ندارند .
شبکه برق : سابقه اتصال به شبکه برق سراسری به قبل از انقلاب اسلامی می رسد و کلیه واحدهای مسکونی دارای برق می باشند .
تلفن : کلیه واحدهای مسکونی در روستای حصار دارای اشتراک تلفن می باشند .
گاز : تعدادی از ساکنان روستا از گاز مایع ( کپسول ) جهت پخت و پز یا گرما استفاده می کنند و باقی خانوارها از نفت و تعداد کمی نیز از چوب استفاده می نمایند .
شکبه فاضلاب : سیستم دفع فاضلاب در روستا وجود ندارد آبهای سطحی از طریق شیب طبیعی زمین و آبراهه های طبیعی دفع می شود .
(جهت شیب زمین از سمت جنبو به شمال است) در نقاطی که جنس زمین اجازه داده است جاده جذبی برای دفع فاضلاب منازل حفر گردیده است.
شبکه دفع زباله : به صورت یک روز در میان توسط کامیون های کوچک یا وانت زباله ها جمع آوری می شوند و در اراضی پایین دست دفن می گردند .
مخابرات : مخابرات در روستای حصار در جنوب روستا تأسیس شده است که منازل روستایی به شکبه مخابرات متصل نمی باشد .
برآورد کمبودهای اساسی حوزه نفوذ : 1- توجه به امر بهداشت روستا و رونق خانه بهداشت روستایی 2- توجه به احداث ساختمانهای اداری و تأسیسات و تجهیزات و پاسگاه انتظامی و ....
3- نیاز به احداث انبار جهت نگهداری و حفظ محصولات باغی و زراعی 4- نیاز به احداث صنایع جانبی تولیدات دامی و کشاورزی جهت اشتغال زایی و ایجاد درآمد 5- توجه به مشکلات آب آشامیدنی روستا 6- توجه به امر معابر روستا و خانه های روستا پیش بینی وضعیت اقتصادی روستا در آینده توان تولیدی و کارا کردن زمینهای مناسبی را برای بهره بری های اقتصادی به وجود آورد از جمله فعالیتهای اقتصادی زراعت ، باغداری ، دامپروری ، دامداری ، صید و شکار و جنگل کاری می باشد .
زراعت 1- تغییر بنیادی ساختار بخش کشاورزی سنتی به کشاورزی نوین و سودآور 2- توسعه تحقیقات در زمینه های کشاورزی دامداری با توجه به اینکه تعداد دام روستا 2100 رأس می باشد و عمده درآمد روستائیان از این قسمت تعیین می شود می توان با تعویض شیوه های نگهداری سنتی به صنعتی این میزان را افزایش داد .
احداث واحدهای کشت و صنعت و مجتمع های شیر و گوشت .
توجه به بهره برداری خانوادگی در زمینه دامپروری .
پیش بینی آینده جمعیت روستا : 1- نرخ رشد واقعی روستا که در طول ده سال مثبت بوده و برابر (7/1-) درصد محاسبه شده است .
2- نرخ رشد طبیعی روستا در طول یک دوره ده ساله برابر 04/1 درصد میانگین بوده است .
3- با توجه به نرخ رشد روستای حصار دارای 1028 نفر جمعیت خواهد بود .
4- تعداد 24 خانوار به خانوار روستایی اضافه خواهند گردید .
خدمات عمومی در روستا اکثر واحدهای خدماتی در جنوب روستا از جمله خانه بهداشت ، دفتر مخابرات ، مدرسه راهنمایی ، حمام متمرکز شده اند که در فضای باز احداث شده که تا حدی در جهت رفاه حال مردم روستا مؤثر بوده است .
خانه بهداشت و دفتر مخابرات و دبستان شهید اسدی در کنار راه در جه یک روستا ، مدرسه راهنمایی و حمام و حسینیه در کنار راه درجه دو بنا گردیده اند .
تأسیسات زیر بنایی در زمینه تأسیسات آب و برق روستا دارای آب لوله کشی و برق رسانی می باشد .
به علت شیوع عمومی روستا از شمال به جنوب و عدم وجود زهکشی در دفع آبهای سطحی مشکلاتی در روستا به چشم می خورد که باید سامان دهی شبکه معابر کف سازی و زیر سازی توجه نمود .
همچنین سیستم دفع فاضلاب توسط چاههای حفاری شده داخل منازل صورت می گیرد .
شبکه های ارتباطی داخل روستا : شبکه معابر درجه یک : عرض این معبر به طور میانگین 6 نفر می باشد که این معبر در طرح پیشنهادی با عرض 12 و طول این معبر در وضع موجود 758 کیلومتر محاسبه گردیده است و شیب این معبر 2/6 درصد می باشد .
شبکه معابر درجه دو : همانند معابر درجه یک ، ولی تردد وسایل نقلیه و عابرین در این معبر از شدت کمی برخوردار است .
طول این معبر 797 متر و با میانگین عرض 10 می باشد .
همچنین درصد شیب در این معبر 1/3 محاسبه گردیده است .
شبکه معابر درجه سه : این معبر از معبر درجه دو منشعب گردیده که بافت قدیم روستا در امتداد این مسیر قرار دارد که پس از طی مسیر انحرافی در غرب روستا مجدداً به معبر درجه دو منتهی می گردد .
طول این معبر 273 متر و با میانگین عرض 8 و همچنین درصد شیب این معبر 7/2 محاسبه گردیده است دارای پوشش خاکی و روشنایی می باشد .
دسترسی ها در تمام جهات و عمدتاً در جهت عمود بر شیب غالب استقرار دارند و به طور عموم و به طور مستقیم از معبر درجه یک ،دو و سه منشعب شده اند اکثراً دارای روشنایی می باشند .
بررسی سرانه های موجود و پیشنهادی و تعیین کبمودها سرانه های پیشنهادی برای کاربری مسکونی و خدماتی در هر شهر و روستا با توجه به موقعیت و نقش عملکرد آن متفاوت است حتی جمعیت سرریز موزه نفوذ در این سرانه ها نقش دارند .
بنابراین سرانه های پیشنهادی با توجه به شرایط این روستا ارائه گردیده است .
سطح روستا در افق طرح 177330 متر مربع می باشد .
کاربری مسکونی : سطح کاربری به 84933 متر مربع می رسد و دارای 19972 متر افزایش سطح می باشد .
سرانه مسکونی پیشنهادی برای هر نفر 6/82 متر مربع محاسبه شده است .
و متوسط مساحت واحدهای مسکونی پیشنهادی 300 متر مربع در نظر گرفته شده است تعداد واحدهای مسکونی پیشنهادی بر اساس افزایش جمعیت 24 واحد در نظر گرفته شده و تعداد واحد مورد نیاز در اثر تخریب و جرایم 26 واحد برآورد شده است .
کل تعداد واحد مسکونی در طرح پیشنهادی 59 واحد برآورد گریده است همچنین بعد خانوار پیشنهادی 4 متر است این کاربری 8/47 درصد از سطح روستا را شامل می شود .
کاربری تجاری سطح این کاربری در افق طرح افزایشی نداشته است .
این کاربری به صورت شناور دیده می شود .
کاربری آموزشی این کاربری دارای افزایش سطح نمی باشد با سرانه 5/2 متر مربع ، 5/1 درصد از سطح روستا را به خود اختصاص می دهد .
این کاربری در سطح روستا شامل یک باب مدرسه راهنمایی و یک باب دبستان می باشد .
کاربری بهداشتی - درمانی در افق طرح کاربری بهداشتی دارای کمبود می باشد و برای آن 790 متر مربع فضا در نظر گرفته شده و با سرانه 5/1 متر مربع ، 9/0 درصد از سطح روستا را شامل می گردد .
کاربری فرهنگی – مذهبی این کاربری در افق طرح 1050 متر مربع افزایش سطح داشته است و مساحت آن به 1594 متر مربع رسیده است سرانه درنظر گرفته شده برای این روستا 6/1 متر مربع می باشد که 9/0 درصد از مساحت روستا را در بر گرفته است این کاربری در سطح روستا شامل 1 مسجد و حسینیه می باشد .
کاربری اداری این کاربری با 870 متر مربع و سرانه 8/0 متر مربع در افق طرح احداث می گردد و 5/0 درصد سطح روستا را شامل می شود .
این کاربری در حاشیه محور اصلی روستا طراحی شده است .
کاربری تأسیسات و تجهیزات این کاربری با 582 متر مربع افزایش فضا در افق طرح به 997 متر مربع مساحت رسیده است و با سرانه 9/0 متر مربع ، 5/0 ردصد سطح روستا را شامل می گردد .
این کاربری نیز در حاشیه محور اصلی روستا طراحی شده است .
کاربری حمل و نقل این کاربری در افق با وسعت 1720 متر مربع طراحی می گردد و دارای سرانه 6/1 متر مربع خواهد بود سهم آن از وسعت روستا 9/0 درصد می باشد .
کاربری ورزشی این کاربری با مساحت 2470 متر مربع و سرانه 4/2 متر مربع در افق طرح احداث می گردد و شامل 4/1 درصد از سطح روستا خواهد بود .
اراضی خالی داخل بافت این اراضی در وضع موجود روستا پراکنده اند .
در طراحی و جانمایی کاربریهای جدید مورد استفاده قرار خواهند گرفت .
گورستان این کاربری در افق طرح روستا خارج می شود .
در الگوی پیشنهادی این فضا به فضای سبز تعیین کاربری خواهد داد .
کاربری معابر این کاربری با 51368 متر مربع افزایش فضا در افق طرح 77568 متر مربع مساحت رسیده است و با سرانه 4/75 متر مربع ، 7/43 درصد سطح روستا را شامل می گردد .
پیشنهاد معیارها و ضوابط کلی طراحی کالبدی روستا : حداکثر مساحت زیربنا واحدهای مسکونی قطعات 300 متر مربع دارد کلیه فضاها و اطاقهای داخل ساختمان بایستی از نور کافی و تهویه مناسب برخوردار باشد کلیه واحدهای مسکونی بایستی دارای سرویس بهداشتی باشد حداقل مساحت واحدهای تجاری خرده فروشی 20 متر مربع و دهانه مغازه حداقل 4 متر مربع تعیین می گردد محل استقرار واحدهای تجاری به طور شناور در نظر گرفته شده است حداقل عمق واحدهای تجاری 5 متر و کارگاهی 8 متر تعیین می گردد استقرار واحدهای مسکونی در جهت شمالی – جنوبی توصیه می شود ارتفاع دیوارهای حیاط حداقل 2 و حداکثر 5/2 متر است رعایت موازین استحکام ابنیه در مقابل زلزله (آئین نامه 2800) برای کلیه ساختمان های روستا الزامی است ضخامت دیوارهای جداکننده داخل حداقل 10 سانتی متر است احداث هر گونه ابنیه و حفر چاههای جذبی و امثالهم تا شعاع 100 متر از چاههای آب ممنوع است احداث هر گونه بنا در حریم لوله های آب ، گاز ، اتصال ، برق ، مسیل و رودخانه ممنوع است توجه به بافت کالبدی روستا با رعایت اصلاحات لازم به منظور تأکید بر هویت روستا بعد خانوار روستا و تراکم جمعیت حفظ و نگهداری اراضی کشاورزی ساماندهی و استاندارد کردن کاربردهای خدماتی روستا و افزایش کمبودهای کاربریهای روستا بازگشایی معابر فرعی و دسترسی ها بازگشایی زهکشها برای بهداشت طراحی بناهای روستا با توجه به معشیت اصلی مردم که دامداری است جداسازی محل دامها از محل زندگی روستاییان قطعات مسکونی باید به صورتی استقرار یابند که از وزش بادهای زیان آور در امان باشند ایجاد امکانات لازم جهت توسعه فیزیکی مناطق بایر روستا تمامی بناها باید دارای حمام و توالت باشند