شیراز یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان فارس میباشد.
این شهر در ارتفاع 1486 متری از سطح دریا[۵] و در منطقهٔ کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای معتدلی دارد.[۹] همچنین این شهر دارای جاذبههای جهانگردی فراوانی است و بهعنوان شهر شعر، شراب، گل و پایتخت فرهنگی ایران شناخته شدهاست.[۱۰] شهر شیراز با ۳۴۰ کیلومتر مربع وسعت سومین شهر بزرگ ایران پس از شهرهای تهران و مشهد محسوب میگردد.[۳] همچنین براساس سرشماری رسمی سال ۱۳۸۵ خورشیدی جمعیت این شهر بالغ بر ۱٬۲۱۴٬۸۰۸ نفر بودهاست که از این جهت ششمین شهر بزرگ ایران بهشمار میرود.[۲] شیراز به ۹ منطقهٔ شهری تقسیم شدهاست که هر منطقه دارای یک شهرداری منطقهای است.[۱۱]
شهر شیراز آرامگاه شاعرانی همچون حافظ و سعدی را در خود جای دادهاست و سرونازهای این شهر آوازهٔ جهانی پیدا کردهاند.
عطر شکوفهٔ نارنجستانها، آب و هوای معتدل و مردم نرمخو و میهماننواز شیراز بههمراه جاذبهٔ تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی فراوان، همواره گردشگران زیادی را بهسوی خود فرا میخواند.[۱۲]
وجه تسمیه
در افسانهها آمدهاست که شیراز فرزند تهمورس (از پادشاهان سلسله پیشدادیان) شهر شیراز را تأسیس کرد و نام خود را بدان بخشید.
به روایتی دیگر نام این دیار «شهرراز» بوده که به اختصار شهر از و شیراز خوانده شدهاست.
البته براساس تحقیقات تدسکو شیراز به معنای مرکز انگور خوب است.[۹][۱]
ابن حوقل -جغرافیدان مسلمان قرن چهارم هجری- علت نامگذاری شیراز بدین نام را شباهت این سرزمین به اندرون شیر میداند؛ چرا که به قول او عموماً خواربار نواحی دیگر بدانجا حمل میشد و از آنجا چیزی به جایی نمیبردند.
بنا به نوشتهٔ کتاب صورالاقالیم، از جهت وجود دامهای بسیار در دشت شیراز، آنجا را «شیرساز» نامیدهاند.
برخلاف پندار پارهای از جغرافیدانان مسلمان، تأسیس این شهر به قرنها قبل از ورود اسلام به ایران باز میگردد.[۱][۱۳]
علاوه بر آنچه گفته شد، کاوشهای باستانشناسی در تخت جمشید، به سرپرستی جورج کامرون در سال ۱۳۱۴ خورشیدی به پیدایش خشتنبشتههایی انجامید که بر روی چند فقره از آنها نام شیراز مشخص شدهبود.
بدین ترتیب میتوان احتمال داد این شهر -که در عهد رونق تخت جمشید، آبادی کوچکی بیش نبودهاست- بعد از انهدام پایتخت هخامنشیان، سمندروار از دل خاکستر آن دیار برپا خاستهاست.[۱][۱۴]
پیشینه
بنوشته جان لیمبرت، ایران شناس، دیپلمات و مدرس سابق دانشگاه پهلوی شیراز، شیراز همیشه در طول تاریخ خود مرکز فارس نبوده است.
شیراز طبق استانداردهای ایران شهری جدید بشمار میآید.
تاریخنگاران اسلامی بر این عقیده هستند که شیراز در قرن اول هجری به توسط عبدالملک مروان بنیان نهادهشده است.
یک تاریخنگار محلی در مورد شیراز می نویسد: جایی است که هیچگاه با بت پرستی آلوده نشدهاست.
در نوشته های حمدالله مستوفی معتقد است که معتبرترین روایت این است که محمد برادر حجاج ابن یوسف پس از تبلیغ اسلام شهر شیراز را بنیان، یا دوباره بنیان می نهد.
بگفته حمدالله مستوفی روایت دیگری است که این کار توسط برادر زاده او محمد ابن قاسم ابن ابی عقیل انجام شدهاست.
او تاریخ این کار را سال ۷۴ هجری مینویسد.
[۱۵] لیمبرت عنوان میدارد که میبایست نشانههایی از سکونت پیش از اسلام در محل یا نزدیک شهر وجود داشته است که نام شهر را به آن داده است.
مخصوصا با توجه به اشارهای که حمدالله مستوفی داشته است.
لیمبرت عنوان میدارد که کتیبهای عیلامی در تخت جمشید حاوی نام قلعهای بنام تیرازیس است یا شیرازیس است.
او با توجه با اشارات موجود در منابع اسلامی و سایر اسناد و شواهد باستان شناسی همچنین با توجه به مهر هایی مربوط به اواخر ساسانی و اوایل اسلام حاوی نام شیراز یافت شده در محل قصر ابونصر، معتقد است که قصر ابونصر در شرق محل کنونی شهر شیراز در نزدیکی روستای سعدی قلعه ای بوده که شیراز نام داشتهاست.
او چنین نتیجه می گیرد که محل اولیه شیراز، این استحکامات موجود در محل قصر ابونصر بوده که همان محل قلعه تیرازیس یا شیرازیس یاد شده در لوح تخت جمشید است و بعد ها پس از آنکه شهر فعلی شیراز در نزدیک این قلعه بنیان نهاده شده، این شهر نام خود را از این قلعه در حوالی شهر به یادگار گرفته است.
[۱۵]
بنوشته جان لیمبرت، ایران شناس، دیپلمات و مدرس سابق دانشگاه پهلوی شیراز، شیراز همیشه در طول تاریخ خود مرکز فارس نبوده است.
[۱۵] پس از حمله اعراب به ایران و انحطاط شهر استخر، اهمیت شهر استخر به شیراز منتقل شد.
در قرن چهارم و پنجم هجری قمری سلسله آل بویه فارس، شیراز را به پایتختی برگزیدند و مساجد، قصرها، کتابخانه و حصاری در آن بنا نمودند.
در حمله چنگیز خان مغول، شیراز از تخریب و قتل عام در امان ماند چرا که حکمرانان محلی به پرداخت مالیات به مغولان رضایت دادند.
شیراز همچنین از قتل عام تیمور نیز در امان ماند زیرا شاه شجاع، فرماندار فارس تسلیم شد.[۱۶] در قرن سیزدهم میلادی، بدلیل رونق علم، فرهنگ و هنر، شیراز به دارالعلم مشهور شد.
تعداد زیادی از شاعران، صوفیان و فیلسوفان مشهور ایرانی در شیراز متولد شدهاند که سهم مهمی در به شهرت رسانیدن شیراز داشتهاند.
از بین انها میتوان سعدی، حافظ و ملاصدرا را نام برد.[۱۶] در دوره صفویه و حکومت شاه عباس، شیراز تحت زمام امام قلی خان دارای رونق بود و وی بناهای با شکوهی در شیراز ساخت.
پس از حمله افغانها به ایران و سقوط صفویه، دوران نزول شیراز آغاز گشت و سپس با شورش حکمرانان محلی در دوره افشاریان بر علیه نادر شاه، این وضع بدتر گشت.
نادر شاه سپاهی را روانه شیراز کرد و شهر پس از چندین ماه محاصره سقوط کرد.
پس از این حمله بسیاری از بناهای با شکوه شیراز از بین رفت و جمعیت شیراز به ۵۰۰۰۰ نفر، یعنی ربع جمعیت قرن پیش از آن تنزل یافت.[۱۶] شیراز باز بسرعت رونق یافت.
کریم خان زند شیراز را بهعنوان پایتخت سلطنت خود برگزید.
وی با استخدام ۱۲۰۰۰ کارگر، اقدام به ساخت قلعهای در مرکز شهر و خندقی دورتادور شهر نمود.
وی همچنین به ساخت مسجد، حمام، آب انبار و بازار اقدام نمود.
در دوره زندیه همچنین شیراز دارای سیستم آبیاری و زهکشی گردید.
پس از کریم خان، جانشینان وی موفق به حفظ سلسله زندیه نشدند و پس از روی کار آمدن قاجارها، آقا محمد خان قاجار پایتخت را به تهران منتقل نمود.
در دوره قاجاریه نیز شیراز از اهمیت خاصی برخوردار بودهاست و حکمرانی شیراز همواره بهعنوان امتیاز ویژهای بوده که به حکمرانان داده میشدهاست.
بسیاری از باغها و ساختمانهای شیراز در این دوره ساخته شدهاست.
نوسازی شیراز از دوره پهلوی آغاز گشت.
در این دوره چندین بیمارستان، دانشگاه و کارخانه در شیراز ساخته شد که مهمترین آنها را بترتیب میتوان بیمارستان نمازی، دانشگاه شیراز و پالایشگاه نفت شیراز دانست.[۱۶] پس از انقلاب، احیا و مرمت آثار تاریخی مورد توجه قرار گرفتهاست که از مهمترین کارهای انجام گرفته میتوان به احیای ارگ کریم خان، مرمت و بازسازی آرامگاه خواجوی کرمانی و دروازه قرآن، حمام وکیل و حافظیه اشاره نمود.[۱۶] جغرافیا و آب و هوا شیراز در ارتفاع ۱۴۸۶ متری از سطح دریا،[۵] در دامنهٔ کوههای دراک، بمو، سبزپوشان، چهلمقام و باباکوهی (از رشتهکوه زاگرس)، در فاصلهٔ ۹۱۹ کیلومتری جنوب تهران و در بخش مرکزی استان فارس واقع شدهاست.
این شهر دارای آب و هوای معتدلی است.
یک رود فصلی از وسط شهر عبور میکند که به رودخانه خشک معروف است و تنها در فصل زمستان و بهار آب دارد.
این رود به دریاچه مهارلو واقع در جنوب شرقی شیراز میریزد.
همچنین این شهر در '۳۷°۲۹ شمالی و '۳۲°۵۷ شرقی قرار دارد.[۱۲] مردم زبان لهجه شیرازی یکی از لهجههای زبان فارسی است.
از زمان تشکیل شیراز لهجه شیرازی به سه گونهٔ «شیرازی میانه»، «شیرازی پودنکی» و «شیرازی قصردشتی» بخش شد.
با اینکه تمامی لهجههای شیرازی از یک لهجه یعنی لهجهٔ اصیل سرچشمه میگیرند؛ اما اصلاحاتی که در لهجههای منشعب وجود دارد گاهاً باعث میشود که این تصور حاصل شود که این لهجهها از ریشه با هم متفاوتند.
البته اصطلاحات هر خانواده با خانوادهٔ دیگر در موارد بسیار معدودی تفاوت دارند.[۱۸] فرهنگ شیراز نقش ویژهای در فرهنگ ایران دارد و «پایتخت فرهنگی ایران» محسوب میشود.[۱۹] شاعران بسیاری از این شهر برخاستهاند.
از میان آنها سعدی و حافظ شهرت جهانی پیدا کردهاند.
آرامگاه این دو شاعر همواره پذیرای جهانگردان بسیاری از سراسر جهان میباشد.
از دیگر شاعران معروف شیرازی میتوان به اهلی شیرازی، شوریده شیرازی، قاآنی شیرازی و وصال شیرازی اشاره نمود.[۱۶] شیراز به شهر شعر، شراب، باغ و گل و بلبل معروف است.
باغ در فرهنگ ایرانیان از جایگاه ویژهای برخوردار است و شیراز از قدیم به داشتن باغهای بسیار و زیبا مشهور بودهاست.
شیراز از دوران باستان باغهای انگور فراوانی داشته و همین باعث شهرت جهانی شراب شیراز در دنیا شدهاست.
امروزه بیشتر باغهای این شهر در شمال غرب آن و در مناطق قصردشت، کشن، چمران و معالیآباد واقع شدهاند.
تعدادی از باغهای شیراز از لحاظ تاریخی بسیار حایز اهمیت هستند و بهعنوان مراکز مهم گردشگری بهشمار میآیند.
از معروفترین این باغها میتوان به باغ ارم، باغ عفیفآباد، باغ دلگشا و باغ جهاننما اشاره نمود.[۱۶] جمعیت تغییرات جمعیت شیراز بین سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۸۵[۲۰] در نخستین سرشماری رسمی ایران که در سال ۱۳۳۵ خورشیدی انجام گرفت، شهر شیراز با ۱۷۰٬۶۵۹ نفر جمعیت ششمین شهر پرجمعیت ایران بود.
در سرشماری سال ۱۳۵۵ خورشیدی این شهر با پیشیگرفتن بر آبادان به پنجمین شهر پرجمعیت ایران تبدیل شد و تا سرشماری سال ۱۳۷۵ خورشیدی همین جایگاه را در اختیار داشت.
در آخرین سرشماری انجامگرفته در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، کرج با رشد سریع خود بر شیراز پیشی گرفت و شیراز دوباره ششمین شهر پرجمعیت ایران شد.[۲۰] براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی، جمعیت شهر شیراز در این سال بالغ بر ۱٬۲۱۴٬۸۰۸ نفر بودهاست که از این تعداد ۶۱۳٬۸۳۰ نفر مرد و ۶۰۰٬۹۷۸ نفر زن بودهاند.
همچنین تعداد خانوارهای ساکن این شهر، ۳۱۵٬۷۲۵ خانوار بودهاست.[۲] در اشعار فارسی سعدی شهریار سعدی حافظ فردوسی جایهای دیدنی ارگ کریمخان.
بهشت گمشده.
شاهچراغ.
جاذبههای تاریخی شیراز همواره بهعنوان یکی از مهمترین مراکز گردشگری و توریستی ایران مطرح بوده و با جاذبههای تاریخی فراوان برای گردشگران داخلی و خارجی شناخته شدهاست.
این شهر در قلب تمدنی کهن واقع شده و برای دوستداران تاریخ و باستانشناسان بسیار ارزشمند میباشد.[۱۶] از جاذبههای تاریخی شهر شیراز میتوان به آتشکدهٔ صمیکان، آرامگاه حافظ، آرامگاه خواجوی کرمانی، آرامگاه سعدی، ارگ کریمخان، باغ ارم، باغ تخت، باغ چهلتن، باغ دلگشا، باغ عفیفآباد، باغ نارنجستان قوام، باغ هفتتن، بقعهٔ شیخ یوسف سروستانی، پاسارگاد، تخت جمشید، چاه مرتاض علی، حمام باغ نشاط، عمارت باغ ایلخانی، عمارت باغ نشاط، عمارت دیوانخانه، عمارت کلاهفرنگی باغ نظر، مسجد نصیرالملک، قبر مادر نادرشاه، قصر ابونصر، قلعهٔ اژدهاپیکر، قلعهٔ دختر، قلعهٔ ککها، کاخ سروستان، کاخ فیروزآباد، مدرسهٔ آقاباباخان، مدرسهٔ خان، موزهٔ پارس، موزهٔ هفتتنان، نقشبرجستهٔ بهرام، نقش پیروزی و نقش رستم اشاره کرد.[۲۱][۲۲][۲۳] تخت جمشید نمایی از «کاخ آینه» در تخت جمشید تَختِ جَمشید یا پارسه نام یکی از شهرهای باستانی ایران است که سالیان سال پایتخت تشریفاتی امپراطوری ایران در زمان دودمان هخامنشیان بودهاست.
باور تاریخدانان بر این است که اسکندر مقدونی سردار یونانی که در ۳۳۰ پیش از میلاد، به ایران حمله کرد و تخت جمشید را به آتش کشید [۱] و احتمالا بخش عظیمی از کتابها، فرهنگ و هنر هخامنشی را با اینکار نابود نمود.
با اینحال ویرانههای این مکان هنوز هم در مرودشت در نزدیکی شیراز مرکز استان فارس برپا است و باستان شناسان از ویرانههای آن نشانههای آتش و هجوم را بر آن تایید میکنند.
این مکان از سال ۱۹۷۹ یکی از آثار ثبت شدهٔ ایران در میراث جهانی یونسکو است.
قصر ابونصر (تخت ابونصر) در 6 کیلومتری شرق شیراز بر بالای یک تپه بقایای بناها و یک حصار سنگی دیوارهای آجری ساختمانهای خشتی وآستانه های سنگی فرو افتاده دیده می شود.
بر اساس کاوشهای انجام شده دراین محل نمونه های سفال وقطعات ظروف سنگی عهد هخامنشی را با سکه ها و آثاری دیگر از عهد سلوکی , اشکانی و ساسانی کشف کرده اند.
بر پایه این کشفیات معلوم شد که در عهد اشکانیان بنایی محکم و محصور در آنجا احداث شده و در زمان ساسانیان هم مورد استفاده کامل بوده است .
عمارت باغ ایلخانی باغ ایلخانی از بناهای محمد قلی خان , ایلخان قشقایی است که در محله میدان شاه واقع شده است.
این باغ یکی از فضاهای سبز دوره قاجاریه است که ساختمان کهنسال وعمارت قدیمی و دیدنی دارد .
در محوطه این باغ یک عمارت کلاه فرنگی وجود دارد.
آرامگاه حافظ حافظ از نام آورترین شعرا و عرفای ایران زمین است که در سال 726 هجری قمری در شیراز متولد شد و در سال 791 هجری قمری به سرای باقی شتافت .
آرامگاه حافظ در مکانی به نام حافظیه در شمال شهر شیراز قرار گرفته دارد.
آرامگاه سعدی سعدی نویسنده وسخن سرای بزرگ قرن هفتم هجری قمری در شیراز متولد شد و در آنجا و نظامیه بغداد به تحصیل پرداخت و سپس سفری طولانی به بین النهرین, شام حجاز و شمال آفریقا کرد.
و پس از کسب تجارب فراوان به شیراز باز گشت .
آرامگاه شیخ اجل معروف به سعدی, در تنگ سعدی و در قریه ای به همین نام واقع شده است .
هم اکنون این قریه با اتصال به شهر به شهرک سعدی معروف است.
سعدی در سالهای بین 695-691 هجری قمری وفات یافت .
آرامگاه کوروش کبیر در مسیر جاده اصفهان-شیراز در دشت مرغاب ,آرامگاه کوروش کبیر قرار گرفته است.
بنای آرامگاه مشتمل بر اتاقی چهار گوش است که برفراز یک سکوی شش طبقه قرار دارد.
زیر سقف اتاق تا سطح بالای بام آرامگاه , در حدود سه متر فاصله دارد و دراین فاصله , محل دو قبر تعبیه شده است که یکی را خوابگاه ابدی کوروش و دیگری را مدفن همسر او (کامان وان) مادر کمبوجیه دانسته اند .
باغ ارم به عنوان یکی از زیباترین باغهای ایران در استان فارس قرار دارد.
وجه تسمیه این باغ عمارت و باغی بزرگ است که به فرمان شداد پسر عماد فرمانروای عربستان جنوبی به منظور رقابت با بهشت ساخته شد.
این باغ با انواع گلهای زینتی و گونه های گیاهی, باغ گیاه شناسی دانشگاه شیراز است .
ارگ کریمخانی ارگ کریمخانی در حقیقت اندرونی و قصر سلطنتی سلسله زندیه در شهر شیراز بود .
این ارگ به شکل قلعه آجری با دیواره های بلند ساخته شده که در هر چهار گوشه آن برجی بزرگ بر پا است .ساختمان شهر بانی در مقابل این ارگ ساخته شده و از خود ارگ از سال 1350-1315 به عنوان زندان شهربانی استفاده می شد.
بخشی از تالارها و اتاقهای مرمت شده آن نمونه ای زیبا از سبک معماری دوران زندیه را نشان می دهند .
حمام وکیل درجنب مسجد وکیل , حمام وکیل قرارگرفته است که بر اثر تغییر وصع حمام های عمومی تا حدی از صورت اصلی خارج شده است.
حمام وکیل مانند بازار و مسجد وکیل به دوره زندیه مربوط است .
جاذبههای طبیعی از جاذبههای طبیعی شهر شیراز میتوان به آبشار کوهمره سرخی، آبشار مارگون، برم دلک، بهشت گمشده، پارک قلعهبندر، پارک ملی بمو، پیربناب، تفرجگاه میانکتل، چشمهٔ جوشک، دریاچهٔ پریشان، دریاچهٔ دشت ارژن، دریاچهٔ مهارلو، رکنآباد، رودخانهٔ قرهآغاج، روستای قلات و کوه سبزپوشان اشاره کرد.[۲۴] تنگ الله اکبــر این تنگه را باید دروازه جلگه شیراز نامید و چون مشرف بر شهر شیراز می باشد دورنمای فرحبخش جلگه ومنظره دل انگیز این شهــر را بهتر از هر جای دیگری می نمایاند .
دریاچه مهار لو این دریاچه در 27 کیلومتری جنوب شرقی شیراز واقع شده است .
آب دریاچه از نظر کیفی شور و غیرقابل استفاده می باشد.
از آب این در یاچه جهت تهیه واستخراج نمک طعام استفاده می شود و مکانی مناسب برای زیست پرندگان و حیوانات وحشی محسوب می شود.
وسعت دریاچه 600 کیلومتر مربع است.
جاذبههای مذهبی بهدلیل قرارگرفتن آرامگاه بسیاری از امامزادگان و بزرگان دین در شهر شیراز، امروزه این شهر بهعنوان «سومین شهر مذهبی ایران» پس از شهرهای مشهد و قم شناخته شود.
از جملهٔ این آرامگاهها میتوان به بقعهٔ چهلتنان، بقعهٔ سید علاءالدین حسین، بقعهٔ شاهچراغ و بقعهٔ هفتتنان اشاره نمود.[۲۵] مسجد وکیل این مسجد به نام مسجد سلطانی وکیل معروف است و از آثار پر ارزش دوره زندیه به شمار می رود.
این مسجد هم اکنون محل برگذاری نماز جمعه شیراز است.
علاوه بر بزرگی از ارزش واهمیت تاریخی نیز بر خوردار است .
کاشی کاری زیبا ,حجاری ستون های 48 گانه و منبر یکپارچه مرمرین آن از شاهکارهای دوره زندیه به حساب میاید.
بقعه علی بن حمزه این بقعه درکنار پل دروازه اصفهان قرار گرفته و محل دفن یکی از امامزادگان است که صحن وحرمی بزرگ و زیبا دارد.
آرامگاه شاه چراغ حضرت میر سید احمد فرزند امام موسی کاظم (ع) معروف به شاه چراغ برادر حضرت امام رضا(ع) در آغاز قرن سوم هجری به شیراز هجرت نموده و در همانجا وفات یافته است.
روزنامهها مهمترین روزنامههای شیراز: خبر جنوب[۳۳] نیم نگاه[۳۴] عصر مردم[۳۵] سبحان افسانه[۳۶] تحلیل روز[۳۷] مراکز آموزش عالی و دانشگاهها دانشگاه علوم پزشکی شیراز چند دانشگاه مهم ایران در شیراز قرار دارند.
مهمترین دانشگاه آن دانشگاه شیراز میباشد که شامل دانشکدههای مهندسی، علوم، کشاورزی، دامپزشکی، ادبیات و علوم انسانی، هنر و معماری، حقوق و علوم سیاسی و علوم تربیتی و روانشناسی میشود.[۴۴] قدمت دانشگاه علوم پزشکی شیراز به ۶۰ سال میرسد[۴۵].
دانشگاه صنعتی شیراز[۴۶]، دانشکده صنایع مخابرات راه دور ایران[۴۷]، دانشکده صنعت الکترونیک، آموزشکده فنی مهندسی شهید باهنر شیراز[۴۸]، مرکزآموزش عالی حافظ شیراز[۴۹] و مرکز آموزش عالی پاسارگاد شیراز[۵۰] از دیگر دانشگاههای شیراز میباشند.
دانشکده صنعت الکترونیک شیراز بدلیل فعالیتهای خاص خود و موفقیتهایی نظیر ساخت نخستین لامپ تصویر در ایران بسیار شناخته شدهاست در ضمن دانشکده صنایع مخابرات و راه دور ایران بدلیل وجود صنایع الکترونیک و مخابرات راه دور ایران در شیراز تأسیس شدهاست.
دانشگاه آزاد شیراز که متشکل از چندین دانشکده میباشد از مراکز مهم دانشگاه آزاد ایران است[۵۱].
همچنین دانشگاه پیام نور نیز در شیراز وجود دارد.[۵۲] اقتصاد بازار وکیل در سال ۱۲۶۰ خورشیدی شهرک صنعتی بزرگ شیراز صنایع کوچک و بزرگ بسیاری را در خود جای دادهاست.
شیراز با دارا بودن کارخانجات الکترونیکی متعددی از جمله صاایران، زیمنس، ITMC، صنایع مخابراتی والکترونیک ایران و تکصا قطب الکترونیک کشور محسوب میشود.[۵۳] صنایع فناوری اطلاعات از بزرگترین صنایع این شهر بهشمار میرود که با شهرهای بزرگی در زمینهٔ تبادل صنایع فناوری اطلاعات در جهان مانند مونیخ و برلین (در زمینهٔ کارخانجات زیمنس) در ارتباط میباشد.[۵۳] کشاورزی همواره بخش مهمی از اقتصاد شیراز و حومهٔ آن بودهاست که دلیل آن فراوانی آب در این منطقه نسبت به بیابانهای اطراف است.
تولیدات کشاورزی این شهرستان عبارتاند از: انگور، نارنج، خرمالو، ازگیل، شلیل، انار و گندم.
این شهر در تولید فرش و گل نیز معروف است.[۱۶] شیراز همچنین یکی از سه قطب صنایع دستی ایران محسوب میگردد.[۱۶] از صنایع دستی این شهر میتوان به خاتم کاری، معرقکاری، قالیبافی و منبتکاری اشاره کرد.[۱۶] صنایع مهم شیراز عبارتند از: صنایع الکترونیک، پالایشگاه نفت، مجتمع پتروشیمی، کارخانهٔ سیمان، صنایع لاستیکسازی، صنایع لبنیات و صنایع نساجی.[۱۶] در گزارش هیأت بازرگانی هند-بریتانیا اعزامی به جنوب شرق ایران که در ۱۹۰۵ میلادی (۱۲۸۳ خورشیدی) منتشر شدهاست، وضعیت شیراز اینگونه ترسیم شدهاست.
جمعیت: ۶۰ هزار نفر.
سرمایهٔ تجار در بانک شاهنشاهی ایران شعبهٔ شیراز: ۶۰ میلیون تومان.
محصولات صادراتی: محصولات اصلی صادراتی شامل تریاک، پنبه، فرش، خورجین، صمغ، بادام، کشمش، خشکبار، هلو، پوست روباه، گوسفند، اسب، شاخ و ...
.
حجم صادرات: پنبه، تقریباً ۱۴ تا ۱۵ هزار عدل (هر عدل حدود ۷۴ کیلوگرم)، بیشترین حجم پنبه به روسیه صادر میشود.
۴۸۰۰ تا ۵۰۰۰ لول تریاک، (تریاک به کشورهای چین، بریتانیا و آمریکا صادر میشود)، ۳۶ هزار کیسه تنباکو (هر کیسه ۴۵ و سه دهم کیلوگرم)، صادرات تنباکو در انحصار ادارهٔ تنباکوی ترکیهاست.
در ۱۹۰۴، ۶۰۰ عدل فرش از شیراز به خارج از کشور صادر شدهاست که مقصد این صادرات عمدتاً شبه جزیرهٔ عربستان، ترکیه و مصر بودهاست.[۵۴] سوغات از سوغات عمدهٔ شیراز میتوان به آبلیمو، انار، انجیر، ترشیجات، چرم، حصیر، حنا، خاتمکاری، خراطی، خرما، ریسندگی، زعفران، سفیداب، سنگتراشی، شیشهگری، ظروف سفالی، عرقیات، فلزکاری، قالی، کندهکاری، کیسه حمام، گبه، گلیم، مسقطی، منبتکاری و نمد اشاره کرد.[۸] شهرهای خواهرخوانده شیراز با چهار شهر جهان دارای پیوند خواهرخواندگی است: دوشنبه، تاجیکستان[۵۵] نیکوزیا، قبرس[۵۵] چونگ کینگ، چین[۵۵] وایمار، آلمان[۵۶] نگارخانه منابع فارسی دهخدا.
شیراز.
لغتنامهٔ دهخدا.
بازدید در تاریخ 26 آوریل 2009.
ابی زید بلخی.
صورالاقالیم یا هفت کشور،اشاره به دانش جغرافیا در کنار تاریخ.
321 هجری.
اوضاع اقتصادی ایران در آغاز قرن بیستم، گزارش هیئت بازرگانی هندبریتانیا اعزامی به جنوب شرقی ایران.
ترجمهٔ معصومه جمشیدی و دیگران.
موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، ۱۳۷۶، ISBN ۹۶۴-۶۳۵۷-۰۳-۲.
سامی، علی، شیراز شهر جاویدان، شیراز، انتشارات لوکس (نوید)، ۱۳۶۳.
غلامی، علی، سیمای شیراز شهر ستارگان، قم، سازمان تبلیغات اسلامی، پژوهشکده باقرالعلوم (ع)، انتشارات نورالسجاد، ۱۳۸۵.
دادرس، سیروس، شهر من شیراز من، شیراز، نوید شیراز، ۱۳۷۶.
راهنمای شهر شیراز/ تهیه و تنظیم مرکز رفاهی آموزشی فرهنگیان شیراز، شیراز، نوید شیراز، ۱۳۸۲.
انگلیسی Limbert, Johm.
Shiraz in the age of Hafez: the glory of a medieval Persian city.
University of Washington Press، 2004، ISBN 0295983914, 9780295983912، p.
4.
که یارب پارس را مهد امان داربه سعدی برج طالع تو امان دار خوشا شیراز و وضع بیمثالشخداوندا نگهدار از زوالشبه شیراز آی و فیض روح قدسیبجوی از مردم صاحب کمالش دوهفته در این نیز بخشید مردسوم هفته آهنگ شیراز کردهیونان فرستاد چندی ز ریسوی پارس، نزدیک کاوس کی تخت جمشید؛ پلکان ورودی کاخ آپاداناباغ ارمآرامگاه سعدیشاهچراغآرامگاه کورش کبیربازار وکیلحافظیه در شبمسجد نصیرالملکارگ کریمخان در شبدروازه قرآنتخت جمشیدنمایی از باغ ارمباغ عفیفآبادسعدیه در شبباغ ارمنقش رجبارگ کریمخانمسجد نصیرالملکنقش رستمباغ ارمنارنجستان قوامحافظیهآبشار مارگونقلات