دانلود مقاله موقعیت جغرافیایی طرقبه

Word 1 MB 18690 40
مشخص نشده مشخص نشده جغرافیا - زمین شناسی - شهرشناسی - جهانگردی
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • نخستین گام در فرآیند طراحی برنامه مراکز روستایی، همان تعیین مرکزیت فعلی سکونتگاههاست.

    مرکزیت باید با خدمات واقعی سروکار داشته باشد، نه با ساختمانها، دفاتر بسته یا غیر قابل دسترس یا با تسهیلاتی که کارکرد ضعیف دارند.
    بر این اساس هر مرکز روستایی یک حیطه و محدوده ای را زیر نفوذ خود دارد که باید به آن حدود خدمات رسانی نماید.
    به این ترتیب در یک منطقه باید سیستمی از مراکز خدمات مرکزی در مقیاسها و اندازه های مختلف، بر اساس بعد و کشش عرضه خدماتی و نوع فعالیتهای مستقر در آنها وجود داشته باشد.

    این مراکز خدماتی می توانند روستاهای مرکزی منطقه باشند.

    مکان مرکزی نسبت به حوزه محیط خود موقعیت تولیدی، توزیعی و یا عرضه خدمات مورد نیاز را دارا می باشد.












    موقعیت جغرافیایی دهستان طرقبه:

    نخستین سئوالی که ذهن هر جغرافیدان را بیش از هر چیز به خود معطوف می کند موقعیت و ویژگی جغرافیایی مکان مورد مطالعه است.

    موقعیت جغرافیایی، بیان یک پدیده طبیعی یا مصنوعی روی کره زمین است.( رهنمائی، 1370، 32)

    دهستان طرقبه در غرب شهرستان مشهد و در 9 59 تا 34 59 طول شرقی و 15 36 تا 27 36 عرض شمالی واقع شده است.

    (شکوهی، 1364، 244)

    دهستان طرقبه از شمال به دهستانهای توس و میان ولایت و از شرق به شهر مشهد ، از جنوب به دهستانهای سرجام و پیوه ژن و از غرب به دهستان شاندیز و شهرستان نیشابور محدود می شود.



    مرکز این دهستان روستای حصار است که در 24 59طول شرقی و 18 36عرض شمالی واقع شده است.

    (سازمان مدیریت و برنامه ریزی: طرح بررسی نظام خدمات رسانی روستایی استان خراسان)

    حالت تراکمی آن متوسط و جمعیت نسبی آن 6/29 نفر در هر کیلومتر مربع می باشد.(بازوبندی، 1385، 19)

    نقشه پراکنش آبادیها و راههای ارتباطی دهستان طرقبه در صفحه بعد نمایش داده شده است.





    نظریه‌ مکان‌ مرکزی‌:
    با وجود نارساییهای‌ آشکار نظریه‌ فون تونن ، این نظریه چارچوبی‌ برای‌ سیاست‌ مکانی‌، بسیاری‌ از جغرافی‌ دانان‌ و اقتصاد دانان‌ را به‌ مطالعه‌ و روند سازماندهی‌ زیستگاه‌ انسان‌ و ساختار سلسله‌ مراتبی‌ آن‌ واداشت‌.

    در این میان یکی از مهمترین‌ نظریه هایی‌ که تاثیر فزاینده ای در برنامه‌ ریزی‌ استقرارگاههای‌ روستایی‌ ایجاد نمود نظریه‌ مکان‌ مرکزی کریستالراست‌ .

    این نظریه در جهت پاسخ گویی به علت توزیع فضایی شهرها و اندازه سلسله مراتب بین انها طرح ریزی شده است و مزکزیت یک مکان با افزایش و کاهش سرویس دهی آن مکان افزایش یا کاهش می یابد .


    مکان مرکزی به مکانی گفته می شود که کالا و خدمات را در اختیار نواحی فراتر از حول و حوش خود قرار می دهد و از این نظر برای مناطق منعددی مرکزیت دارد ومنبع مایحتاج انها به حساب می آید .


    این نظریه بر اساس موقع نسبی مکانهای مرکزی(شهر وروستا) نسبت به یکدیگر بنیاد شده است .

    در واقع موقع نسبی هر مکان مرکزی تحت تاثیر یک فضای رقابتی اقتصادی و اجتماعی موجود در بین مکانهای مرکزی ناحیه جغرافیایی قرار دارد.


    عقاید کریستالر در مورد نظام سلسله مراتبی زیستگاه ، بیتشر به اصول تجاری و حمل ونقل متکی است .این زیستگاهها در سطح ملی به مکانهای مرکزی رده بالاتر ، رده پایین تر ، پاینترین رده و مکانهای مرکزی معین طبقه بندی کرد .

    آنگاه ، مرکزیت یک مکان ، اهمیت نسبی خود را در رده بندی سلسله مراتب منعکس می کند .


    این مدل متکی بر اصل بازار یابی است .

    نتیجه کاربرد این اصل ، پدید آمدن روابط متقابل سلسله مراتبی بین مکانهای مرکزی است و این نواحی بازاری ، هم از نظر مکانی و از نظر جمعیت ، طیف وسیعی از نواحی بزرگ تا نواحی کوچکتر دارند ، و توزیع کالا و خدمات را با حداقل هزینه حمل ونقل و با حد اقل تعداد مکانهای مرکزی به حداکثر می رسانند.

    برای نیل به این هدف حتی المقدرو باید تعداد زیادی از مکانهای مرکزی ، بر روی (شش) خط مستستقیم مستقر شوند .


    کریستالر معتقد است که ضمناً مکانهای مرکزی می توانند نتیجه اصل جدایی مسائل اجتماعی – سیاسی باشند مراکز مهم اداری و مراکز تابعه آنها برای تسهیلات اداری ، که لزوماً دنباله رو منطق اقتصادی نیستند ، طراحی می شده اند .

    به همین نحوه شهرهای مرزی را که عمدتاً برای هدفهای دفاعی بنا شده اند می توان به گونه ای مستقر کرد که دارای حوزه های نفوذ چندان وسیعی نباشد (مهندسان مشاور DHV ، صص 78و83 )
    نظریه مکان مرکزی از ابداعات والتر کریستالر ، جغرافیدان پرآوازه آلمانی است که برای اولین بار در کتاب او با عنوان «مکان های مرکزی در جنوب آلمان» چاپ 1933 ، طرح شده است .

    نقطه یا مکان مرکزی به مکانی گفته می شود که کالا و خدمات را در اختیار نواحی حول و حوش خود قرار می دهد و از این نظر برای مناطق متعددی مرکزیت دارد و منبع مایحتاج آنها به حساب می آید .

    در واقع این نظریه در جهت پاسخگویی به علت توزیع فضایی شهرها و نظام سلسله مراتب بین آنها طرح ریزی شده است و مرکزیت یک مکان با افزایش و کاهش سرویس دهی به آن مکان افزایش و کاهش می یابد .

    (حاتمی نژاد،1385، 65)
    اساس نطریه کریستالر بر وجود نظم در تعداد ، اندازه ، فاصله و آرایش فضایی مکانهای مرکزی با توجه به کارکردها و سلسله مراتب سکونتگاهیشان استوار است .

    نطریه مکان مرکزی در سال 1933 در جنوب آلمان وضع گردید و متکی به فرضیاتی به شرح زیر است :
    - تجانس و همگنی در فضایی جغرافیایی و یکسانی هزینه حمل ونقل درتمامی جهات و وجود آرایش فضایی منطم در نحوه استقرار مکانهای مرکزی در خصوص تعیین حوزه نفوذ و شعاع عملکرد آنها .

    .
    - توزیع جمعیت روستایی بصورت یکنواخت بوده در استفاده از مکانهای مرکزی از نظر مصرف و برتری یکسان الگوی رفتاری مشابه داند .
    - توزیع جمعیت روستایی بصورت یکنواخت بوده در استفاده از مکانهای مرکزی از نظر مصرف و برتری یکسان الگوی رفتاری مشابه داند .

    - در نظر گرفتن آستانه جمعیتی :که‌ حداقل‌ جمعیت‌ لازم‌ برای‌ یک‌ کالا یا خدمات‌ است‌، بطوریکه‌ سودآوری‌ قابل‌ توجهی‌ نیز داشته‌ باشد.

    یعنی هر فعالیتی برای بر برپایی به حداقل جمعیتی نیازمند است و مکانهای مرکزی بزرگتر از تنوع کارکردی برخودارند و آستانه جمعیت بیشتری نیز دارند .

    این عامل نوع ، کیفیت و قیمت کالا و خدمات قابل عرضه در یک مکان مرکزی را تعیین می کند .

    - در نظر گرفتن دامنه یا بردکالا : حداکثر فاصله‌ای‌ است‌ که‌ مردم‌ برای‌ خرید یک‌ کالا یا خدمات‌ سفر می‌کنند ، در واقع برد کالا مسافتی است که مردم برای تامین خدمات و کالاهای معینی حاضر به طی آنن می شوند .

    - یک دشت همگن با مرزهای نامحدود وجود دارد و حمل ونقل و تهسیلات به گونه برابر در تمام جهات موجود است .

    - مکانهای مرکزی مستقر در دشت خدمات های مورد نیاز و کالا ها و کارکردهای اداری را به نواحی تحت نفوذشان عرضه می نمایند .

    - مصرف کتتدگان سعی دارند فاصله سفر خود را برای دستری به مکانهای مرکزی به حداقل برسانند .

    - عرضه کنندگان کارکردها به منزله یک انسان اقتصادی عمل می نمایند و می خواهند با استقرار در دشتها امکان دستیابی به بزرگترین بازارها سود را به حداکثر برسانند.

    - مراکز بالاتر کارکردهای ویژه ای را عرضه می نمایند که در سطوح کوچکتر وجود ندارد ولی تمام کارکردهای عر ضه شده در سطوح کوچکتر در این مراکز بالاتر وجود دارند .

    - هیچ مکان مرکزی منافع اضافی بدست نیاورد .

    - کالاهای اساسی از نزدیکترین مکان مرکزی خریداری شود .

    در واقع والتر کریستالر (1933) برمبنای نظریات جی.اچ.فون تونن و آلفرد وبر (1909) نظریه ”مکان مرکزی“ را ارایه نمود که براساس میزان جمعیت, نقش و کارکرد, فاصله, پراکندگی سکونتگاه‌های انسانی به شرح و تبیین ساختار (چارچوب) فضایی سکونتگاه‌ها و حوزه نفوذ آنان (و بالتبع سروساماندهی به نحوه چیدمان نقاط شهری و روستایی) می‌پردازد.

    متخصصان این زمینه با پذیرش علم جغرافیا (به عنوان تحلیل‌گر فضای زیست), به استفاده از نظریات برجسته دیگر در رابطه با تقسیم‌بندی فضایی-مکانی و ساماندهی فضا نیز مبادرت نمودند.

    سه نظریه مطرح در این زمینه را می‌توان به طور خلاصه اینگونه معرفی نمود: - نظریه زمین‌های کشاورزی (جی.اچ.فون تونن): این نظریه به تحلیل چگونگی استفاده و سروساماندهی به زمین‌های کشاورزی می‌پردازد.

    براساس این نظریه فعالیت‌های کشاورزی و ارزش زمین‌ها متناسب با فاصله آن‌ها از بازار (شهری) تعریف می‌شود (دوایر متحدالمرکزی حول شهرها).

    - نظریه مکان‌یابی صنایع (آلفرد وبر): براساس این نظریه, صاحبان صنایع می‌کوشند مکانی را جهت استقرار کارخانه‌های خود برگزینند که با حداقل هزینه تولید محصول و توزیع آنان (هزینه‌های حمل‌ونقل) همراه باشد.

    در واقع زنجیره‌ای از جریان کالا, خدمات و اطلاعات (وزن و نحوه تعامل آن‌ها) ما را قادر به مکان‌یابی صحیح صنایع می‌کند.

    - نظریه مکان مرکزی (والتر کریستالر): براساس این نظریه, هر مکانی که موقعیت مرکزی می‌یابد با تولید و توزیع هرچه‌بیشتر کالا و خدمات در حوزه‌های اطراف (یا منطقه نفوذ) به تحکیم موقعیت مرکزی خود می‌پردازد, به همین خاطر, چنین مکان‌های مرکزی, خدمات بیشتری را در خود متمرکز می‌سازند.

    برمبنای این نظریه, نقاط مرکزی در قالب نظامی سلسله‌مراتبی (مبتنی بر جمعیت, فاصله, نقش یا کارکرد) عمل می‌نمایند.

    طبق این نظریه, خریداران, کالاها و خدمات موردنیاز خود را از نزدیک‌ترین بازار فروش دردسترس تهیه می‌کنند.

    ( استعلاجی, 1381-250، 251 و 252) یکی از علمی ترین ساخت سکونتگاه ها که در بیشتر موارد،برنامه های توسعه اجتماعی _ اقتصادی کشورها ونواحی را تحت تاثیر قرار داده است ، نظریه مکان مرکزی والتر کریستالر (1893-1969) است که آن را در سال 1933 در کتاب خود به نام مکان های مرکزی در بخش جنوبی آلمان منتشر ساخت.این نظریه تا دهه1950 مورد توجه قرار نگرفت تا اینکه در سال 1966 به زبان انگلیسی ترجمه ومنتشر شد و از آن زمان به بعد،اساس مطالع شهری _ ناحیه ای قرار گرفت وشهرت جهانی یافت.

    والتر کریستالر،در طرح نظریه مکان مرکزی،بیشتر از نظریات علمی فن تونن (کاربری زمین های کشاورزی)، آلفرد وبر(مکان گزینی صنعتی،1909) وانگلندر(کرایه حمل ونقل،1924) بهره گرفته است.وی در سال 1940،به همراهی اگوست لوش، سازمان فضایی اقتصادی را تهیه کرد.هدف اصلی نظریه مکان مرکزی ، شرح وتبیین سازمان فضایی سکونتگاه ها وحوزه نفوذ آنهاست.

    فرضیات واصول نظریه کریستالر والتر کریستالر،اساس نظریه خود را در مجموعه ای از فرضیات قرار داده است که خلاصه ای از آن در زیر می آید : وجود دشت یکنواخت که در آن به طور یکسان ،حمل ونقل به همه جهات به آسانی امکان پذیر است.در این دشت تنها یک وسیله نقلیه کار می کند.

    جمعیت به طور یکنواخت در سراسر دشت پراکنده شده اند.

    در مکانهای مرکزی واقع در دشت برای حوذه های نفوذ،کالا وخدمات تهیه می شود وکارکردهای اداری ایجاد می گردد که مغازه های ظروف فلزی(کالا)،خشک شویی(خدمات) و دفتر برنامه ریزی(اداری) نمونه هایی از آن است.

    مصرف کنندگان، به نزدیک ترین مکان مرکزی که کالا و خدمات مورد نیاز آنان را ارائه می دهد مراجعه می کنند.در اینجا،مصرف کنندگان،حداقل مسافت را برای دریافت کالا و خدمات می پیمایند.

    تهیه کنندگان کالا وخدمات،مردان اقتصادی هستند و همواره تلاش می کنند که در دشت به حد اکثر سود دست یابند و چون مردم با توجه به صرفه اقتصادی به نزدیکترین مرکز مراجعه می کنند،تهیه کنندگان کالا و خدمات از یکدیگر فاصله می گیرند تا مصرف کنندگان بیشتری را جلب کنند.

    در این دشت در برخی از مکان های مرکزی ،کارکردهای بیشتری عرضه می شود.این قبیل مکان های مرکزیهدر سطوح بالاتر نظام سلسله مراتب مرکزی قرار می گیرند، در حالیکه مکان هایی که تنها دارای چند کارکرد است در سطوح پایین تر نظام سلسله مراتبی فعالیت می کنند.

    در سطوح بالاتر نظام سلسله مراتب مرکزی،همه کارکردها از جمله ، کارکردهای سطوح پایین تر نظام عرضه می شود.

    همه مصرف کنندگان از نظر درامد وتقاضا برای کالا و خدمات،در موقعیت مساوی قرار گرفته اند.

    با توجه به موارد مذکور،در نظریه کریستالر، دو عامل مهم به نظر می رسد:الف)آستانه کالا و خدمات،ب)محدوده بازار فروش کالا وخدمات.در اینجا نتیجه می گیریم که مراکز مختلف نظام سکونتگاهی ، تنها از طریق نوع وتعداد کالاها،محدوده بازار فروش کالا وخدمات و میزان اشتغال وجمعیت شناخته وتبیین می شود.

    در نظریه کریستالر،عامل هزینه حمل و نقل وآمد وشد برای خرید کالا وخدمات ، از موارد تعیین کننده محسوب می شود،یعنی مصرف کنندگان کالا و خدمات برای گریز از پرداخت هزینه زیاد آمد وشد، به نزدیکترین مکان مرکزی مراجعه می کنند و در صورتیکه مصرف کننده ای به مکان مرکزی(بازار) دورتری مراجعه کند و هزینه مسافرت بیشتری را بپردازد، باید کالا وخدمات کمتری را بخرد.این "تاثیر عارضی" فاصله از طریق پرداخت هزینه حمل ونقل به واقعیت می رسد.نتیجه این عملکرد،کاهش تقاضا با توجه به عامل فاصله از مکان مرکزی است.روشن است که علاوه بر هزینه اضافی حمل ونقل، مدت زمان مصرف شده نیز از عوامل اصلی در عدم مراجعه به مکان مرکزی دورتر خواهد بود.(شکوئی، 1385، 370 و 380) نخستین کام در فرآیند طراحی برنامه مراکز روستایی، همان تعیین مرکزیت فعلی سکونتگاهها است.(مهندسان مشاور DHV از هلند، ،1375، 157) تئوری مرکزیت مکانی والتر کریستالر ، جغرافیدان آلمانی برای مطالعه چگونگی توزیع آبادیها، پراکندگی و تراکم آنها در فضا زمینه بسیار مناسبی را فراهم می آورد.در حقیقت کریستالر اساس نظریه خویش را در مورد اهمیت مکانیابی یک آبادی مرکزی نسبت به آبادیها و نقاط اطراف خود قرار داده و معتقد است که این مکان مرکزی نسبت به حوزه محیط خود موقعیت تولیدی ، توزیعی و یا عرضه خدمات مورد نیاز را دارا می باشد.( آسایش، 1383،59 ) والتر کریستالر با استفاده از عقاید "فون تونن" و با الهام از قانون عرضه و تقاضا که مبنای فعالیتهای اقتصادی را تشکیل میدهد ، تئوری مکان مرکزی خود را مطرح نمود.

    مرتبه بندی و موقعیت نسبی مکانهای مرکزی عمدتا بر اسا س " اندازه جمعیت ، درجه مرکزیت اقتصادیو اجتماعی و کارکردهای موجود" آنها صورت می گیردو توزیع فضایی مکانها در یک فضای منظم هندسی نمایش داده می شود.

    (طرح ساماندهی روستاهای پراکنده – بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، 1373، 5-9 ) نهایتا اینکه مراکز پیشنهادشده در افزایش درآمد روستائیان و تامین اشتغالات جنبی آنها موثر واقع خواهد شد وتثبیت جمعیت روستایی را با توجه به امکان دسترسی مناسب به خدمات مورد نیازموجب خواهد شد.

    (جهانی، 1375، 64) جدول شماره 1- فاصله روستاهای دهستان طرقبه از یکدیگر( به سانتی متر) جدول شماره 2- مرکزیت ثقل جمعیتی در دهستان طرقبه جدول شماره 3- مرکزیت هندسی در دهستان طرقبه جدول شماره 4- مرکزیت میانه در دهستان طرقبه (اولین نقطه پیشنهادی) جدول شماره1-4.

    مرکزیت میانه در دهستان طرقبه (دومین نقطه پیشنهادی) جدول شماره2-4.

    مرکزیت میانه در دهستان طرقبه (سومین نقطه پیشنهادی) جدول شماره3-4.

    مرکزیت میانه در دهستان طرقبه (چهارمین نقطه پیشنهادی) جدول شماره4-4.

    مرکزیت میانه در دهستان طرقبه (پنجمین نقطه پیشنهادی) روش وزن بندی مراکز با استفاده از روش مرکزیت "کنت بریگز": کنت بریگز نوعی طبقه بندی از خدمات را که بر اساس ترتیب استقرارشان و ارزش مرکزیت قرار دارد پیشنهاد کرد.

    روش کار بدین صورت است که ارزش مرکزیت هر سرویس خدماتی در تعداد آن و به تفکیک هر روستا ضرب و در نهایت اعداد محاسبه شده، جمع می شوند.( آسایش، 1383،102) ارزش مرکزیت سریس نوع الف عبارت است از: 100 تعداد روستاهای دارنده سرویس الف جدول شماره 5- وزن بندی مراکز با استفاده از روش مرکزیت "کنت برگز"در دهستان طرقبه فهرست منابع: 1-آسایش ، حسین،کتاب اصول وروشهای برنامه ریزی روستایی،انتشارات دانشگاه پیام نور،چاپ ششم،دیماه 1383 2- استانداری خراسان رضوی، سازمان معاونت و برنامه ریزی، دفتر آمار و اطلاعات، بخش GIS 3- استعلاجی، علیرضا, بررسی و تحلیل رویکردها و راهبردهای توسعه روستایی-ناحیه‌ای, نشریه جهاد, سال 22, شماره 250-251 و 252, خرداد و تیر و مرداد 1381 4- بخشداری طرقبه 5- جهانی ، مهدی ، برنامه ریزی روستایی در ایران (نمونه دشت گرمسار)، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی ، شماره 40 ، بهار 1375 6- جهاد کشاورزی طرقبه 7- حاتمی نژاد، حسین ، رسوب داراب خانی، تحلیلی بر نظریه مکان مرکزی کریستالر، فصلنامه سپهر، فصلنامه مهندسی نقشه برداری، دورسنجی و علوم جغرافیایی ، سال پانزدهم، شماره 60، زمستان 1385 8- رهنمائی، محمد تقی، توانهای محیطی ایران، انتشارات مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری، وزارت مسکن و شهرسازی، 1370 9- سازمان مدیریت و برنامه ریزی؛ طرح بررسی نظام خدمات رسانی روستایی استان خراسان 10- شکوهی، حسین، فلسفه جغرافیا، انتشارات گیتا شناسی،1364 11- شکوهی، حسین، دیدگاه های نو در جغرافیای شهری،جلد اول،،انتشارات سمت،چاپ نهم ، 1385 12- طرح ساماندهی روستاهای پراکنده – بنیاد مسکن انقلاب اسلامی،مشاوران طرح: دکتر مهدی طالب ، دکتر عباس سعیدی، دکتر گتمیریو دکتر جواد صفی نژاد، چلد اول، دفتر مطالعات و برنامه ریزی ، آذر ماه 1373 13- فرهنگ آبادیها و شناسنامه آبادیهای خراسان، سال 75 نام روستاویلاشهرجاغرقشلگردچهار چشمهنجفیتلخ النقیخلجمایان سفلیمایان علیامایان وسطیمغانمجمینوشکنغندرویلاشهر057345/585/47510976جاغرق509789115/455/497105/2شلگرد7904435/256577111چهار چشمه علیا374015/2545/65985/39نجفی484101457595/835/9تلخ النقی5/5935/210357699211خلج8115/25430795/795/4213مایان سفلی5/45/45455705/25/06257مایان علیا7565/67795/2024475/7مایان وسطی55/455565/75/0205/5267مغان10979999645/50085/11مج977995/895/4242889مینوشک71015/332257689012نغندر65/21195/9111375/775/118120اخترشاه3296785/105/46510893باغو35/2855/6510465/410385/3اسلامرود1096998864517712حصار گلستان25/375/35685/25395/85/65کلاته عبدل24856795/45/655/10984کنگ94131112135/10888115144دهبار8399101012545/4710105سیرزا علیا441078912685/6125104کلاته آهن6287881033371085کلاته درخت بید35/39678115/55/765/111093نوچاه158456955/76115/25/76سر برج8/58477774345/25/3510اردمه10105887765/455/22612ازغد865/7899104244988چشمه عسل61033212586101212تجر975/65/78884242710 نام روستااخترشاهباغواسلام رودحصارکلاته عبدلکنگدهبارسیرزا علیاکلاته آهنکلاته درخت بیدنوچاهسر برجاردمهازغدچشمه عسلتجرویلاشهر3310229846315/810869جاغرق25/295/3443425/358106107شلگرد9867813910898455/736چهار چشمه علیا655/85/35119776478835/7نجفی75/69561210887578928تلخ النقی858671310988677918خلج5/10108895/15121210119771028مایان سفلی5/4466/25/485635/5546458مایان علیا66455/684835/75/735/4284مایان وسطی55/453585/45/636645462مغان1010195/101171275/11115/25/24104مج88375/89510510105/25/3292مینوشک9875/68141010895/756821نغندر35/3125445453610128127اخترشاه05/05/103265/624239107910باغو5/001021652423810785/8اسلامرود105/9085/10125/7127111121498حصار گلستان325/80286443278662کلاته عبدل215/1020872512910887کنگ66128804757911128149دهبار5/555/7674072787831110سیرزا علیا22124277061310129106کلاته آهن44745526056673910کلاته درخت بید22113177150210115/895نوچاه3311229836205/8109710سر برج98279117106105/805/71009اردمه1010181012812711105/115/1478ازغد7746883935/8945/71چشمه عسل989681411109977تجر5/882791061051091 ردیفنام روستاطول X (سانتی متر)عرض Y (سانتی متر)جمعیت PP.XP.Y1ویلا شهر50791565782501236352جاغرق34752008682761506003شلگرد606097582058204چهار چشمه علیا57731719747124835نجفی60711590010656تلخ النقی626845279030607خلج686117115610378مایان سفلی456532714715212559مایان علیا3959289112711705110مایان وسطی4464269118361721611مغان4146831340713822612مج385219473721008813مینوشک6262318618614تقندر2982817236936699415اختر شاه3879726655316باغو407828015617حصار گلستان457418308235013542018کلاته عبدل4480592596472019کنگ207514542908010905020دهبار2964454131662905621سیرزا علیا4085832068022کلاته آهن356727997651869323کلاته درخت بید4184702870588024نوچاه5082719359505895825سر برج57511759975892526اردمه50481527600729627ازغد3556516180602889628تجر42511666972846629اسلامرود5047375187501762530چشمه عسل67674268268 ردیفنام روستاطول X (سانتی متر)عرض Y (سانتی متر)X2Y2X.Y1ویلا شهر50792500624139502جاغرق34751156562525503شلگرد60603600360036004چهار چشمه علیا57733249532941615نجفی60713600504142606تلخ النقی62683844462442167خلج68614624372141488مایان سفلی45652025422529259مایان علیا395915213481230110مایان وسطی446419364096281611مغان414616812116188612مج385214442704197613مینوشک626238443844384414تقندر29828416724237815اختر شاه387914446241300216باغو407816006084312017حصار گلستان457420255476333018کلاته عبدل448019366400352019کنگ20754005625150020دهبار29648414096185621سیرزا علیا408516007225340022کلاته آهن356712254489234523کلاته درخت بید418416817056344424نوچاه508225006724410025سر برج575132492601290726اردمه504825002304240027ازغد355612253136196028تجر425117642601214429اسلامرود504725002209235030چشمه عسل6767448944894489 ردیفنام روستاطول X (سانتی متر)عرض Y (سانتی متر)(X-X0)(Y-Y0)(X-X0)2(Y-Y0)2(X-X0)2+(Y-Y0)21ویلا شهر5079220-44004042جاغرق347514-5196252213شلگرد60601210-1441002444چهار چشمه علیا577393819905نجفی607112114411456تلخ النقی6268142-19642007خلج6861209-400814818مایان سفلی45653-5-925349مایان علیا39599-11-8112120210مایان وسطی44644-6-16365211مغان41462-24-457658012مج3852418-1632434013مینوشک6262148-1966426014تقندر298219-41-3611681204215اختر شاه387910-32-1001024112416باغو40788-30-6490096417حصار گلستان45743-25-962593418کلاته عبدل44804-26-1667669219کنگ207528-50-7842500328420دهبار296419-41-3611681204221سیرزا علیا40858-30-6490096422کلاته آهن356713-35-1691225139423کلاته درخت بید41847-29-4984189024نوچاه5082220-440040425سر برج5751919-8136144226اردمه5048222-448448827ازغد355613-14-16919636528تجر42516-19-3636139729اسلامرود5047223-452953330چشمه عسل6767193-3619370 ردیفنام روستاطول X (سانتی متر)عرض Y (سانتی متر)(X-X0)(Y-Y0)(X-X0)2(Y-Y0)2(X-X0)2+(Y-Y0)21ویلا شهر50797-54925742جاغرق347523-152915303شلگرد6060314-91962054چهار چشمه علیا577301-0115نجفی607133-99186تلخ النقی626856-2536617خلج68611113-1211692908مایان سفلی456512-9-144812259مایان علیا395918-15-32422554910مایان وسطی446413-10-16910026911مغان414616-28-256784104012مج385219-22-36148484513مینوشک6262512-2514416914تقندر298228-87846484815اختر شاه387919-53612538616باغو407817-42891630517حصار گلستان457412-0144014418کلاته عبدل448013-61693620519کنگ207537-113691137020دهبار296428-10-78410088421سیرزا علیا408517-1128912141022کلاته آهن356722-7-4844953323کلاته درخت بید418416-1025610035624نوچاه50827-8496411325سر برج5751023-052952926اردمه50487-26-4967672527ازغد355622-18-48432480828تجر425115-23-22552975429اسلامرود50477-27-4972977830چشمه عسل6767107-10049149 ردیفنام روستاطول X (سانتی متر)عرض Y (سانتی متر)(X-X0)(Y-Y0)(X-X0)2(Y-Y0)2(X-X0)2+(Y-Y0)21ویلا شهر507916122561444002جاغرق347508064643شلگرد6060267-676497254چهار چشمه علیا5773236529365655نجفی6071264676166926تلخ النقی626828178417857خلج6861346-11563611928مایان سفلی4565112-12141259مایان علیا395958-25648910مایان وسطی4464103-100910911مغان4146721-4944149012مج3852415-1622524113مینوشک6262285-7842580914تقندر29825-152522525015اختر شاه38794121614416016باغو40786113612115717حصار گلستان45741171214917018کلاته عبدل4480101310016926919کنگ207514-81966426020دهبار29645-3-2593421سیرزا علیا40856183632436022کلاته آهن35671010123کلاته درخت بید41847174928933824نوچاه5082161526522548125سر برج57512316-52925678526اردمه50481619-25636161727ازغد3556111-112112228تجر4251816-6425632029اسلامرود50471620-25640065630چشمه عسل6767330108901089 ردیفنام روستاطول X (سانتی متر)عرض Y (سانتی متر)(X-X0)(Y-Y0)(X-X0)2(Y-Y0)2(X-X0)2+(Y-Y0)21ویلا شهر507921441962002جاغرق347514-101961002963شلگرد6060125-144251694چهار چشمه علیا57739881641455نجفی6071126144361806تلخ النقی626814319692057خلج6861204-400164168مایان سفلی45653-09099مایان علیا39599-6-813611710مایان وسطی44644-1-1611711مغان41467-19-4936141012مج385210-13-10016926913مینوشک6262143-196920514تقندر298219-1736128965015اختر شاه387910-1410019629616باغو40788-136416923317حصار45743-99819018کلاته عبدل44804-151622524119کنگ207528-1078410088420دهبار296419-1-361136221سیرزا علیا40858-206440046422کلاته آهن356713-2169417323کلاته درخت بید41847-194936141024نوچاه5082217428929325سر برج5751914-8119627726اردمه5048217-428929327ازغد355613-9-1698125028تجر42516-14-3619623229اسلامرود5047218-432432830چشمه عسل67671923614365=∑ ردیفنام روستاطول X (سانتی متر)عرض Y (سانتی متر)(X-X0)(Y-Y0)(X-X0)2(Y-Y0)2(X-X0)2+(Y-Y0)21ویلا شهر5079615362252612جاغرق347510-111001212213شلگرد6060164-256162724چهار چشمه علیا5773139169812505نجفی6071167256493056تلخ النقی6268184324163407خلج686124357695858مایان سفلی4565111129مایان علیا39595-5-25255010مایان وسطی44640000011مغان41463-18-932433312مج38526-12-3614418013مینوشک6262182-324432814تقندر298215-1822532454915اختر شاه38796-153622526116باغو40784-141619621217حصار4574110110010118کلاته عبدل4480016025625619کنگ207524-1157612169720دهبار296415-0225022521سیرزا علیا40854-211644145722کلاته آهن35679-38199023کلاته درخت بید41843-20940040924نوچاه5082618332432725سر برج57511313-16916933826اردمه50486436165227ازغد35569-8-816414528تجر42512-13-416917329اسلامرود5047617-3628932530چشمه عسل676723352995388282 =∑ ردیفنام روستاآب لوله کشی تصفیه شدهآب لوله کشی تصفیه نشدهگاز کشیبرقحمامداروخانهمرکز بهداشت درمانیخانه بهداشت1اردمه●●●●2ازغد●●●●●3تجر●●●●4جاغرق●●●●●5چشمه عسل6چهار چشمه علیا●●7حصار●●●●●8اسلامرود●●●9دهبار●●●●10اختر شاه●●●●●●11باغو●12تلخ النقی13سربرج●●●●14سیرزا علیا15شلگرد16کلاته آهن●●●17کلاته درخت بید●18کلاته عبدل19کنگ●●●●20مایان سفلی●●●●21مایان علیا●●●22مایان وسطی●●●23مج●●24مغان●●●●●25مینوشک26نجفی27نغندر●●●●●28نوچاه●●●29ویلاشهر●●●30خلج ردیفنام روستاپزشکدندانپزشکدندانپزشک تجربیبهیار و مامای روستاییبهداشتیاربهورزدامپرشک و تکنسین دامپزشکی1اردمه2ازغد●●3تجر●4جاغرق●●●●5چشمه عسل6چهار چشمه علیا7حصار●●8اسلامرود9دهبار●10اختر شاه●●11باغو12تلخ النقی13سربرج●14سیرزا علیا15شلگرد16کلاته آهن●17کلاته درخت بید●18کلاته عبدل19کنگ●●20مایان سفلی●●21مایان علیا22مایان وسطی23مج24مغان●●25مینوشک26نجفی27نغندر●●●28نوچاه●29ویلاشهر●●●30خلج ردیفنام روستاشورای اسلامی روستاییمرکز خدمات روستاییشرکت تعاونی روستاییپاسگاه نیروی انتظامیپایگاه مقاومت بسیج1اردمه●●●2ازغد●●3تجر●●●4جاغرق●●●5چشمه عسل6چهار چشمه علیا7حصار●●●8اسلامرود●●●9دهبار●10اختر شاه●11باغو12تلخ النقی●13سربرج●●●14سیرزا علیا15شلگرد●16کلاته آهن●●●●17کلاته درخت بید18کلاته عبدل19کنگ●●●20مایان سفلی●●21مایان علیا●●22مایان وسطی●●23مج●24مغان●●●●25مینوشک26نجفی●27نغندر●●●28نوچاه●●29ویلاشهر●●●30خلج ردیفنام روستاموج متوسطموج اف.

    امشبکه اولشبکه دومشبکه سوم1اردمه●●●●2ازغد●●●●3تجر●●●●4جاغرق●●●●5چشمه عسل●●●●6چهار چشمه علیا●●●●7حصار●●●●●8اسلامرود●●●●9دهبار●●●●10اختر شاه●●●●●11باغو●●●●●12تلخ النقی●●●●●13سربرج●●●●14سیرزا علیا●●●●●15شلگرد●●●●16کلاته آهن●●●●17کلاته درخت بید●●●●●18کلاته عبدل●●●●●19کنگ●●●●20مایان سفلی●●●●21مایان علیا●●22مایان وسطی●●●23مج●●24مغان●●●●25مینوشک●●●●26نجفی●●●27نغندر●●●●28نوچاه●●●●●29ویلاشهر●●●●●30خلج●● ردیفنام روستاصندوق پستدفتر پست روستاییتلگرافتلفندسترسی به وسیله نقلیهدسترسی به روزنامه ومجله1اردمه2ازغد3تجر4جاغرق●●●●5چشمه عسل6چهار چشمه علیا7حصار●●●●8اسلامرود●●9دهبار●●10اختر شاه●11باغو12تلخ النقی13سربرج●●14سیرزا علیا15شلگرد16کلاته آهن●●17کلاته درخت بید●18کلاته عبدل●19کنگ●●20مایان سفلی21مایان علیا22مایان وسطی●●23مج●24مغان●●25مینوشک26نجفی●27نغندر●●●28نوچاه●29ویلاشهر●●30خلج ردیفنام روستاآب لوله کشی تصفیه شدهآب لوله کشی تصفیه نشدهگاز کشیبرقحمامداروخانهمرکز بهداشت درمانیخانه بهداشت1اردمه13/022/02/014/02ازغد13/022/02/007/014/03تجر13/022/02/014/04جاغرق13/022/02/007/014/05چشمه عسل6چهار چشمه علیا22/02/07حصار13/022/02/007/014/08اسلامرود22/02/014/09دهبار13/022/02/014/010اختر شاه02/022/02/003/007/014/011باغو22/012تلخ النقی13سربرج13/022/02/014/014سیرزا علیا15شلگرد16کلاته آهن13/022/02/017کلاته درخت بید22/018کلاته عبدل19کنگ13/022/02/014/020مایان سفلی02/022/02/014/021مایان علیا22/02/007/022مایان وسطی13/022/02/023مج13/022/024مغان13/022/02/003/014/025مینوشک26نجفی27نغندر13/022/02/003/014/028نوچاه22/02/007/029ویلاشهر22/02/007/030خلج ردیفنام روستاپزشکدندانپزشکدندانپزشک تجربیبهیار و مامای روستاییبهداشتیاربهورزدامپرشک و تکنسین دامپزشکی1اردمه2ازغد07/007/03تجر07/04جاغرق07/007/006/007/05چشمه عسل6چهار چشمه علیا7حصار07/006/08اسلامرود9دهبار07/010اختر شاه07/007/011باغو12تلخ النقی13سربرج06/014سیرزا علیا15شلگرد16کلاته آهن07/017کلاته درخت بید01/018کلاته عبدل19کنگ07/007/020مایان سفلی07/007/021مایان علیا22مایان وسطی23مج24مغان07/007/025مینوشک26نجفی27نغندر07/006/007/028نوچاه07/029ویلاشهر07/006/007/030خلج ردیفنام روستاشورای اسلامی روستاییمرکز خدمات روستاییشرکت تعاونی روستاییپاسگاه نیروی انتظامیپایگاه مقاومت بسیج1اردمه21/013/015/02ازغد21/015/03تجر21/013/015/04جاغرق21/013/015/05چشمه عسل6چهار چشمه علیا7حصار21/013/015/08اسلامرود21/013/015/09دهبار21/010اختر شاه21/011باغو12تلخ النقی21/013سربرج21/013/015/014سیرزا علیا15شلگرد21/016کلاته آهن21/005/013/015/017کلاته درخت بید18کلاته عبدل19کنگ21/013/015/020مایان سفلی21/015/021مایان علیا21/013/022مایان وسطی21/013/023مج21/024مغان21/005/013/015/025مینوشک26نجفی15/027نغندر21/013/015/028نوچاه21/015/029ویلاشهر21/013/015/030خلج ردیفنام روستاموج متوسطموج اف.

    امشبکه اولشبکه دومشبکه سوم1اردمه3/027/029/026/02ازغد3/027/029/026/03تجر3/027/029/026/04جاغرق3/027/029/026/05چشمه عسل3/027/029/026/06چهار چشمه علیا3/027/029/026/07حصار3/027/029/026/009/08اسلامرود3/027/029/026/09دهبار3/027/029/026/010اختر شاه3/027/029/026/009/011باغو3/027/029/026/009/012تلخ النقی3/027/029/026/009/013سربرج3/027/029/026/014سیرزا علیا3/027/029/026/009/015شلگرد3/027/029/026/016کلاته آهن3/027/029/026/017کلاته درخت بید3/027/029/026/009/018کلاته عبدل3/027/029/026/009/019کنگ3/027/029/026/020مایان سفلی3/027/029/026/021مایان علیا3/029/022مایان وسطی3/029/026/023مج3/029/024مغان3/027/029/026/025مینوشک3/027/029/026/026نجفی3/027/029/027نغندر3/027/029/026/028نوچاه3/027/029/026/009/029ویلاشهر3/027/029/026/009/030خلج3/027/0 ردیفنام روستاصندوق پستدفتر پست روستاییتلگرافتلفندسترسی به وسیله نقلیهدسترسی به روزنامه ومجله1اردمه2ازغد3تجر4جاغرق08/003/016/015/05چشمه عسل6چهار چشمه علیا7حصار08/003/016/015/08اسلامرود16/015/09دهبار16/015/010اختر شاه15/011باغو12تلخ النقی13سربرج16/015/014سیرزا علیا15شلگرد16کلاته آهن16/015/017کلاته درخت بید16/018کلاته عبدل16/019کنگ16/015/020مایان سفلی21مایان علیا22مایان وسطی16/015/023مج16/024مغان16/015/025مینوشک26نجفی15/027نغندر16/015/001/028نوچاه15/029ویلاشهر16/015/030خلج ردیفنام روستاجمع امتیازات1اردمه3/222ازغد77/23تجر53/24جاغرق06/35چشمه عسل12/16چهار چشمه علیا54/17حصار01/38اسلامرود48/29دهبار4/210اختر شاه66/211باغو33/112تلخ النقی43/213سربرج67/214سیرزا علیا21/115شلگرد33/116کلاته آهن52/217کلاته درخت بید6/118کلاته عبدل37/119کنگ84/220مایان سفلی19/221مایان علیا56/122مایان وسطی15/223مج31/124مغان94/225مینوشک12/126نجفی16/127نغندر93/228نوچاه36/229ویلاشهر78/230خلج57/0

  • - مقدمه 2
    - موقعیت جغرافیایی دهستان طرقبه 3
    - نظریه مکان مرکزی 4
    - فرضیات و اصول نظریه کریستالر.........................................9
    - فاصله روستاها از یکدیگر 13
    - مرکزیت ثقل جمعیتی 15
    - مرکزیت هندسی 16
    - مرکزیت میانه 19
    - وزن بندی مراکز با استفاده از روش مرکزیت "کنت برگز".........24

مشهد از شهرستان‌هاي استان خراسان مي‌باشد که در شمال اين استان واقع شده است. اين شهرستان از شمال به شهرستان کلات نادري از غرب به چناران و نيشابور و از جنوب به تربت حيدريه و فريمان واز شرق به تربت جام و سرخس محدود مي‌شود. مشهد داراي وسعت 10538 کيلومت

در کشورهاي جهان سوم برنامه ريزي يعني توسعه شهرها وتوسعه شهرها يعني برنامه ريزي. تا اين اواخرمنظورنهايي وهدف نهايي برنامه ريزي در کشور ما مثل همه کشورهاي جهان سوم يعني توسعه شهرها.اگر چه اين برنامه ريزي به بهاي از بين رفتن روستاها ونيمي از جمعي

برقراري عدالت اجتماعي،رفع فقرومحروميت ،رشدوتوسعه يکپارجه نواحي مختلف وبخصوص روستاهاي کشورمان،ازمهمترين اولويت هاي اساسي کارشناسان وبرنامه ريزان توسعه در سالهاي اخيردرايران به شمار مي رود.به همين جهت رشد وتوسعه مناطق روستاي وبهبود شرايط زندگي ساکنين

در مورد روستا و ده تعاريف متعدد و زيادي گفته شده ، ده يا قريه که در کتاب‌هاي نشر قديم به صورت دير هم ديده مي‌شود، در زبان پهلوي ده (Deh) در پارسي باستان (Dahya) به معني سرزمين و در اوستا به شکل دفيو (Daxya) آمده است. تعاريف ده: در ايران ده از قديمي‌

مقدمه امکانات ارتباطي که دوران معاصر و کنوني در اختيار انسان قرار مي‌دهد امکان جا به جا شدن شمار قابل ملاحظه اي انسان را در پهنه نسبتا وسيعي ممکن کرده است و حرکت واقعي جهانگردي، جهانگردي توده اي و گروهي به سوي کشف افق‌هاي دور دست خصوصا افق هايي

پروژه کارشناسي مهندسي اقتصاد کشاورزي چکيده اين مطالعه در شهر مشهد و به منظور تعيين الگوي کشت بهينه، مقايسه الگوي موجود با الگوي بهينه انجام شده است. کشاورزي، فعاليتي است که همواره تحت تأثير عوامل طبيعي همچون سيل، خشکسالي ، حمل

در مورد روستا و ده تعاریف متعدد و زیادی گفته شده ، ده یا قریه که در کتاب‌های نشر قدیم به صورت دیر هم دیده می‌شود، در زبان پهلوی ده (Deh) در پارسی باستان (Dahya) به معنی سرزمین و در اوستا به شکل دفیو (Daxya) آمده است. تعاریف ده: در ایران ده از قدیمی‌ترین زمان یک واحد اجتماعی و تشکیلاتی و جایی بوده است که در آن گروههایی از مردم روستایی برای همکاری در زمینه‌های اقتصادی ، اجتماعی ، ...

چکیده برقراری عدالت اجتماعی،رفع فقرومحرومیت ،رشدوتوسعه یکپارجه نواحی مختلف وبخصوص روستاهای کشورمان،ازمهمترین اولویت های اساسی کارشناسان وبرنامه ریزان توسعه در سالهای اخیردرایران به شمار می رود.به همین جهت رشد وتوسعه مناطق روستای وبهبود شرایط زندگی ساکنین سکونتگاهای روستایی همواره مورد توجه بنیادمسکن انقلاب اسلامی ودیگر نهادها وسازمانهای متولی عمران روستایی قرار داشته است.هریک از ...

چکیده: در کشورهای جهان سوم برنامه ریزی یعنی توسعه شهرها وتوسعه شهرها یعنی برنامه ریزی. تا این اواخرمنظورنهایی وهدف نهایی برنامه ریزی در کشور ما مثل همه کشورهای جهان سوم یعنی توسعه شهرها.اگر چه این برنامه ریزی به بهای از بین رفتن روستاها ونیمی از جمعیت کشور ما تمام شد غافل ازاینکه توجه به پدیده روستا در غالب هر برنامه ریزی منطقه ای از اولویت و اهمیت خاصی برخورداراست.تهیه طرح هادی ...

فضا های تفرجی در حومه شهرهای بزرگ و کلانشهرها با کاربری ها و عملکردهای متعدد و گاه متفاوتی مواجه می شوند: اساسا ، اراضی حومه شهری ، بویژه در شهرهای بزرگ و کلانشهرها محل استقرار برخی تاسیسات و تجهیزات بزرگ شهری است که امکان استقرار آنها در شهر وجود ندارد. مثل فرودگاه ، بار اندازها ، پایانه ها ، گورستان ها ، صنایع ، پادگان ها و ... به این ترتیب اولین دسته تقاضا برای این اراضی توسط ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول