در یکصد و پنجاه کیلومتری غرب آتن در یونان، شهری تاریخی به نام المپیا (Olympia) قرار دارد، شهری که جایگاه اولیه بازیهای المپیک بوده و اصلا نام این بازیها از آن گرفته شده است.
در ارزش و مقام بازیهای المپیک در ایام باستان همین بس که در مدت بازیها جنگها متوقف میشد و ورزشکاران از آسیای صغیر، سوریه، مصر و جز اینها برای مسابقه و پرستش زئوس (Zeus) به شهر المپیا میآمدند.
پژوهشهای تاریخی نشان میدهد که بازیهای المپیک از سال 776 قبل از میلاد آغاز شده است و بعدها در سال 450 قبل از میلاد معبد زئوس توسط معماری بنام لیبون (Libon) ساخته شد.
نیایشگاه زئوس بسیار ساده و با معماری معمولی یونان ساخته شد، ازاین رو لازم بود تا به نوعی عظمت و بزرگی زئوس در پرستشگاه ترسیم شود.
راه حل چیزی نبود جز یک تندیس با عظمت از زئوس، تندیس سازی به نام فی دیاس (Pheidias) مسوول ساخت این تندیس با شکوه شد.
فی دیاس تجربه ساخت تندیسهای بزرگ از طلا و عاج را داشت.
کارگاه تندیس سازی او هنوز در المپیا موجود است، او در آنجا قطعات تندیس زئوس را ساخت و پس از پایان ساخت قطعات در نیایشگاه آنها را روی هم سوار کرد.
برای سالها معبد زئوس محل جذب ورزشکاران و بازدیدکنندگان از سراسر دنیا بود.
در سدهی نخست میلادی یکی از امپراتورهای روم به نام گالیگولا (Galigula) قصد آنرا داشت که این تندیس زیبا را به رم ببرد.
اما در میان راه چهارچوبهایی که برای حمل تندیس ساخته بودند شکست و خساراتی هم به تندیس وارد شد، بعدها این معبد و تندیس زئوس در سده دوم میلادی توسط یونانیان بازسازی شد.
در سال 391 پس از میلاد، امپراتور یونان تئودسیوس اول (Theodosius I) بازیهای المپیک را ممنوع کرد و دربهای معبد زئوس را به روی همه بست.
او بازیهای المپیک را تمریناتی برای کفر و شرک می دانست.
پس از آن باران، زمینلرزه و غیره آسیبهای جدی به نیایشگاه زئوس وارد کرد تا اینکه قبل از قرن پنجم میلادی یکی از ثروتمندان یونان تندیس زئوس را از معبد به شهری بنام کنستانتینوپل (Constantinople) - که امروز جزو خاک ترکیه و حوالی استانبول است - برد.
تندیس زئوس در این شهر تا سال 462 سالم نگهداری شد، تا اینکه در این سال در یک آتش سوزی بسیار بزرگ تخریب شد.
در نوشتههای به جا مانده از یونان باستان آمده است که با وجود آنکه نیایشگاه زئوس بسیار بزرگ است و با اینکه تندیس، زئوس را در حالت نشسته نمایش می دهد اما سر تندیس تقریبآ به سقف چسبیده است.
ما نگران هستیم اگر چنانچه روزی زئوس بخواهد بایستد، سقف درهم خواهد شکست!
ارتفاع تندیس زئوس حدود 13 متر بود و سطح مجسمه به ابعاد 6.5 در 1 متر جای داده می شد، یونانیان باستان تندیس زئوس را در مراسم گوناگون با زیورآلات خاصی آرایش می کردند.
در ارتباط با عظمت و زیبایی این تندیس جهانگرد معروف یونانی پاسانیاس (Pausanias) می نویسد: روی سر این تندیس تاجی از برگ زیتون قرار داشت و در دست راست او نشان پیروزی ...
در دست چپ او عصای سلطنتی که مینا کاری شده بود و روی عصا یک عقاب از طلا نشسته بود.
کفشهایش طلا بود و لباسهایش از پوست حیوانات و گل یاس و ...
تخت پادشاهی او از زر، چوب آبنوس و عاج فیل ساخته شده بود.
معبد آرتمیس
معبد آرتمیس در شهر افهسوس (Ephesus) در حدود 50 کیلومتری شهر ازمیر (Izmir) ترکیه قرار داشته است.
این معبد به عنوان زیباترین بنای روی زمین شناخته می شده است و به همین دلیل در میان عجایب هفت گانه جا دارد.
هرچند که زیربنای باقی مانده از این معبد، تاریخ ساخت آنرا قرن هفتم قبل از میلاد مشخص میکند، اما راه یافتن معبد آرتمیس در فهرست عجایب هفت گانه به حدود 550 قبل از میلاد مربوط میشود.
این بنا که به آن معبد بزرگ مرمرین گفته میشود، توسط کروسوس (Croesus) شاه لیدی به کرسیفون (Chersiphron) معمار یونانی سفارش داده شد.
معبد با مجسمههای برنزی که توسط ماهرترین مجسمه سازان آن زمان ساخته شده بودند تزئین شده بود.
هنرمندانی نظیر فیدیاس (Pheidias)، پلی کلیتوس (Polycleitus)، کرسیلاس (Kresilas) و فرادمون (Phradmon).
معبد آرتمیس هم به عنوان یک محل داد و ستد کالا و هم به عنوان آموزشگاه مذهبی مورد استفاده قرار میگرفت.
در طی سالها، بازرگانان، جهانگردان، صنعتگران و پادشاهان از این محل مقدس دیدن میکردند و احترام خود را با آوردن هدایای مختلف ابراز مینمودند.
تحقیقات اخیر باستان شناسی به یافتن تعدادی از این هدایا که شامل مجسمههای طلا و عاج آرتمیس، گوشوارهها، دستبندها و گردنبندهایی زیبا، اثر صنعتگران پارس و هند هستند، منجر شده است.
در شب 21 جولای سال 356 قبل از میلاد، مردی به نام هروستراتوس (Herostratus) برای جاودانه کردن نام خود در تاریخ، معبد را آتش زد و درواقع به هدف خود دست یافت.
عجیب اینکه اسکندر کبیر هم در همین شب متولد شد.
بنا به گفته پلوتارک (Plutarch) تاریخ نگار، در آن شب آرتمیس چنان درگیر مراقبت از زاده شدن اسکندر بود که نتوانست از معبد خود محافظت کند.
اسکندر پس از فتح آسیای صغیر اقدام به ساخت مجدد معبد کرد که تا بعد از مرگ وی در سال 323 قبل از میلاد، همچنان در دست ساختمان بود.
در قرن اول پس از میلاد، هنگامی که سنت پل برای تبلیغ مسیحیت به افهسوس سفر کرد، با عده زیادی از پیروان آرتمیس مواجه شد که به هیچ وجه قصد ترک الهه خود را نداشتند.
در سال 262 میلادی معبد توسط قبیله گوت Goths مجددا ویران شد.
اهالی شهر قسم خوردند تا آنرا مجددا بنا کنند.
در قرن چهارم میلادی، بیشتر اهالی افه سوس به مسیحیت گرویده بودند و معبد شکوه و جلال خود را از دست داده بود.
اهالی افهسوس پس از آخرین تهاجم منجر به ویرانی معبد در سال 401 میلادی، کم کم شهر را ترک کردند و این شهر متروک در اواخر قرن 19 میلادی کشف و حفاری شد.
این اکتشافات زیربنای معبد را نمایان ساخت.
این معبد با زیر بنای چهار گوش خود، برخلاف نمونههای دیگر از مرمر ساخته شده و یک ورودی زیبا و تزئینی به حیاط بزرگ ساختمان داشته است.
پلکان مرمری طبقه همکف را به بالکنهای بلند و عظیمی متصل میکردند که کف آن در حدود 80 متر در 130 متر بوده است.127 ستون در این بنا به کار رفته بوده که ارتفاع آنها 20 متر و با سرستونهای ایونیک و کنارههای کنده کاری شده بوده است.
ستونها در ردیفهای منظم در کل محوطه به جز منطقه مرکزی-که محل قرار گیری خانه الهه بود- قرار گرفته بودند.
این معبد تعداد فراوانی از آثار هنری را در خود جا داده بود، از جمله 4 مجسمه برنزی باستانی از قبیله آمازون که توسط بهترین هنرمندان دوران ساخته شده بودند.
هنگامی که سنت پل به دیدن شهر آمده بود، معبد با ستونهای طلایی و مجسمه های کوچک نقره ای و نقاشیهای متعدد تزئین شده بود.
هیچ شاهدی مبنی بر وجود مجسمه آرتمیس در مرکز معبد وجود ندارد، اما دلیلی هم برای وجود نداشتن آن در دست نیست.
این معبد تعداد فراوانی از آثار هنری را در خود جا داده بود، از جمله 4 مجسمه برنزی باستانی از قبیله آمازون که توسط بهترین هنرمندان دوران ساخته شده بودند.
هنگامی که سنت پل به دیدن شهر آمده بود، معبد با ستونهای طلایی و مجسمه های کوچک نقره ای و نقاشی های متعدد تزئین شده بود.
هیچ شاهدی مبنی بر وجود مجسمه آرتمیس در مرکز معبد وجود ندارد اما دلیلی هم برای وجود نداشتن آن در دست نیست.
(ادامه دارد ...) فانوس دریایی اسکندریه هفتمین عجایب جهان در باز هم در مصر بود.
برجی که بر فراز آن آتشی بود تا شبها راهنمای ناخدایان برای رسیدن به بندر اسکندریه باشد .
این برج در جزیره کوچک فارو بنا شده بود و از همین جاست که کلمه فار به معنای چراغ دریای را در این این نوع ساختمانها که چراغ راهنمایی برای کشتی است بکار میبرند .
برج دریایی اسکندریه در زمان سلطنت جانشین اسکندر یعنی بطلمیوس دوم 307 - 247 قبل از میلاد به وسیله معماری به نام سوسترات ساخته شد .
آنچه که تاریخ در باره ارتفاع برج ذکر کرده است باور کردنی نیست .
یونانی ها میگویند در حدود 272 متر ارتفاع داشته ، ولی اعراب که 10 قرن بعد توانستند قدم به مصر گذارند گفته اند ارتفاع خرابه برج به 16 متر میرسد این برج روی پایه ای چهار گوش که 69 متر ارتفاع آن بوده از دیواری 8 ضلعی و 38 متری بالا رفته است که برج 9 متری دیگر روی آن بنا شده بود که بر فراز برج اخیر فانوس دریایی پرتو افکن بود .
این برج تا قرن 12 راهنمایی کشتی ها بود ولی در سال 1375 میلادی بر اثر زلزله شدیدی که در اسکندریه و سایر نقاط اطراف آن روی داد از بین رفت و چیزی هم از خرابه های آن در دست نیست ـ agar br dastetan resid khabaram konid مهدی هدایتی فر , September 13, 2005 - لطفا تمامی عکسها و نوشته های موجود از عجایب هفت گانه را برای من ارسال کنید.
با تشکر syavash , September 12, 2005 - عجایب هفت گانه - معبد آرتمیس نقاشی بازسازی شده از معبد Artemis / Diana معبد آرتمیس در شهر افه سوس () در حدود 50 کیلومتری شهر ازمیر () ترکیه قرار داشته است.
هرچند که زیربنای باقی مانده از این معبد تاریخ ساخت آنرا قرن هفتم قبل از میلاد مشخص میکند، اما راه یافتن معبد آرتمیس در فهرست عجایب هفت گانه به حدود 550 قبل از میلاد مربوط میشود.
معبد با مجسمه های برنزی که توسط ماهرترین مجسمه سازان آن زمان ساخته شده بودند تزئین شده بود.
معبد آرتمیس هم به عنوان یک محل داد و ستد کالا و هم به عنوان آموزشگاه مذهبی مورد استفاده قرار میگرفت.
در طی سالها، بازرگانان، جهانگردان، صنعتگران و پادشاهان از این محل مقدس دیدن میکردند و احترام خود را با آوردن هدایای مختلف ابراز می نمودند.
تحقیقات اخیر باستان شناسی به یافتن تعدادی از این هدایا که شامل مجسمه های طلا و عاج آرتمیس، گوشواره ها، دستبندها و گردنبندهایی زیبا اثر صنعتگران پارس و هند هستند منجر شده است.
بقایای معبد آرتمیس در شب 21 جولای سال 356 قبل از میلاد، مردی به نام هروستراتوس (Herostratus) برای جاودانه کردن نام خود در تاریخ، معبد را آتش زد و درواقع به هدف خود دست یافت.
عجیب اینکه اسکندر کبیر هم در همین شب متولد شد.
اسکندر پس از فتح آسیای صغیر اقدام به ساخت مجدد معبد کرد که تا بعد از مرگ وی در سال 323 قبل از میلاد، همچنان در دست ساختمان بود.
در قرن اول پس از میلاد، هنگامی که سنت پل برای تبلیغ مسیحیت به افه سوس سفر کرد، با عده زیادی از پیروان آرتمیس مواجه شد که به هیچ وجه قصد ترک الهه خود را نداشتند.
در سال 262 میلادی معبد توسط قبیله گوت Gothsمجددا ویران شد.
اهالی شهر قسم خوردند تا آنرا مجددا بنا کنند.
اهالی افه سوس پس از آخرین تهاجم منجر به ویرانی معبد در سال 401 میلادی، کم کم شهر را ترک کردند و این شهر متروک در اواخر قرن 19 میلادی کشف و حفاری شد.
شرح کوتاهی از بنا بقایای معبد آرتمیس این معبد با زیر بنای چهار گوش خود، برخلاف نمونه های دیگر از مرمر ساخته شده و یک ورودی زیبا و تزئینی به حیاط بزرگ ساختمان داشته است.
پلکان مرمری طبقه همکف را به بالکن هایبلند و عظیمی متصل میکردند که کف آن در حدود 80 متر در 130 متر بوده است.127 ستون در این بنا به کار رفته بوده که ارتفاع آنها 20 متر و با سرستونهای ایونیک و کناره های کنده کاری شده بوده است.
ستونها در ردیفهای منظم در کل محوطه به جز منطقه مرکزی-که محل قرار گیری خانه الهه بود- قرار گرفته بودند.
این معبد تعداد فراوانی از آثار هنری را در خود جا داده بود، از جمله 4 مجسمه برنزی باستانی از قبیله آمازون که توسط بهترین هنرمندان دوران ساخته شده بودند.
*********************************** عجائب هفتگانه دنیا عبارت از بناهای تاریخی میباشد که از جمله هنر معماری عصر باستان به پیشگامی بابل ، و مصر و یونان و روم است و آنها عبارت اند از : ۱- اهرام مصر : این اثر تنها اثر باقیمانده از عجائب هفتگانه عالم میباشد که هنوز هم همچنان پا بر جا و استوار باقی مانده است، این آثار که در جیزه در ساحل غربی رود نیل و نزدیک قاهره جای دارند در ۲۷۰۰ تا ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد به عنوان آرامگاه شاهان مصر ساخته شدند ، سه هرم از اهرام مصر بنام های خوفو ، خفرع و منکورع در ردیف اول عجائب هفتگانه جای دارند .
هرم خوفو توده یکپارچه سختی است که از پاره سنگهای آهکی در زمینی به وسعت حدود ۵۱۵۰۰ متر مربع بنا شده و ارتفاع آن به ۱۳۸ متر میرسد .
در ساختمان این هرم حدود ۲/۳ میلیون پاره سنگ بزرگ به کار رفته و حدود یک صد هزار کارگر به مدت ۲۰ سال روی آن کار کرده اند.
۲- باغ های معلقه بابل: بنای مزبور که از خشت و سنگ ساخته شده بود در ارتفاعی برابر با بیست و سه متر بالاتر از سطح زمین قرار داشت و به وسیله پمب ها آب رود فرات را برای آبیاری باغ های آن به بالا میبردند .
باغ های مزبور احتمالا به وسیله بخت نصر دوم برای همسرش سمیرا میس در حدود سال ۶۰۰ قبل از میلاد ساخته شده بود.دیوار های شهر بابل هم که از خشت های لعابی ساخته شده بود از نظر بعضی مورخین جز عجائب هفتگانه به شمار میآید.
۳- برج نور در اسکندریه : ارتفاع این بنا که در حدود ۲۷۰ سال قبل از میلاد و در زمان سلطنت بطلمیوس دوم ، به وسیله معماری یونانی به نام سوستراتوس ساخته شد ، بین ۶۱ متر تا ۱۸۵ متربوده است.
۴- کولوسوس رودس : مجسمه برنزی عظیمی بود از خدای آفتاب به نام هلیوس ، برای ساختن این مجسمه ، خارس مجسمه ساز یونانی دوازده سال کار کرد و در سال های بین ۲۹۲ تا ۲۸۰ پیش از میلاد در بندر رودس نصب گردید .
مجسمه مزبور در زمین لرزه سال ۲۲۴ قبل از میلاد سرنگون شد.
۵- معبد آرتمیس در افسوس : معبد آرتمیس در افسوس یا معبد دیانا ، بزرگترین معبد عصر باستان بود که در حدود سال ۵۵۰ پیش از میلاد ساخته شد.
سراسر معبد غیر از کتیبه های آن از مرمر بود و سقفی از چوب آن را میپوشانید .
پرستشگاه مزبور که در شهر افسوس و برای آرتمیس ساخته شده بود ، در شب تولد اسکندر مقدونی به وسیله یکی از اهالی افسوس آتش زده شد و بعدها به دست اسکندر بازسازی گردید .
پس از استیلای رومیان بر شهر افسوس به معبد دیانا موسوم شد و در ۲۶۲ میلادی به وسیله گوتها ویران گردید.
۶- موسولئوم هالیکارناس : آرامگاه مرمرینی بود در جنوب خاوری آسیای صغیر که به فرمان ارتمیسیا برای شوهرش ماوسولوس که در حدود ۲۵۳ پیش از میلاد وفات یافته ساخته شد .
ارتفاع گنبد آن حدود ۴۱ متر بود و در قسمت بالائی آن تندیس مرمرین از ارابه ای قرار داشت که به وسیله چهار اسب کشیده میشد .
۷- مجسمه زئوس : مجسمه ای بود نشسته بر تخت از زئوس خدای خدایان که به وسیله فیدیاس در ۴۵۷ قبل از میلاد ساخته شده بود .
بدن این مجسمه از عاج مزین به طلا بود و حدود ۱۲ متر ارتفاع داشت.
*********************************************** برج دریائی اسکندریه هفتمین عجایب هفتگانه جهان در مصر بود.
این برج در جزیره کوچک فارو بنا شده بود.
برج دریائی اسکندریه در زمان سلطنت جانشین اسکندر، یعنی بطلمیوس دوم ( 247-304 قبل از میلاد) بوسیله معماری بنام سوسترات ساخته شد.
این برج روی پایهای چهارگوش که 69 متر ارتفاع آن بوده از دیواری 8 ضلعی و 38 متری بالارفته است که برج 9 متری دیگری روی آن بنا شده است که برفراز برج اخیر فانوس دریائی پرتو افکن بود.
فانوس دریائی اسکندریه برفراز برج عظیم آن روشن بوده و این برج تا قرن دوازدهم جایگاه فانوس دریائی بوده است.
در سال 1375 میلادی بر اثر زلزله شدیدی که در اسکندریه و سایر نقاط اطراف آن روی داد، برج دریائی اسکندریه زیر و رو شد و از خرابههای آن هم چیزی به دست نیآمد.
حسین ::: پنجشنبه 21/8/1383::: ساعت 4:47 صبح نظرات دیگران: 1 نظر عجائب هفتگانه دنیای قدیم (6) مجسمه رودس این مجسمه غولپیکر قریب 40 متر ارتفاع داشت، ولی متاسفانه عمر این مجسمه از 56 سال تجاوز نکرد زیرا بر اثر زلزله بر زمین افتاد.
میگویند پس از هجوم اعراب و فتح جزیره رودس، خردههای مجسمه را به یک نفر یهودی فروختند که برای حمل تکههای آن 900 شتر کرایه کرد.
حسین ::: پنجشنبه 21/8/1383::: ساعت 4:46 صبح نظرات دیگران: 0 نظر عجائب هفتگانه دنیای قدیم (5) مقبره موزول این بنای چهارگوش 140 متر محیط داشت که ستون بندی شدهبود و سقفش هرمیشکل بود که در راس آن کالسکه پیروزی با چهار اسب حامل شاه و ملکه بود.
این بنا در حدود چهل یا پنجاه متر ارتفاع داشت.
مقبره موزول پس از حمله بربرها و اعراب هنوز برجا مانده بود، ولی نجیبزادگان و سواران سنژان آن را خراب کردند تا سنگهایش را برای ساختن استحکامات و برج و بارو به کار ببرند.
***************************************** معبد آرتمیس در شهر افهسوس (Ephesus) در حدود 50 کیلومتری شهر ازمیر (Izmir) ترکیه قرار داشته است.
هرچند که زیربنای باقی مانده از این معبد، تاریخ ساخت آنرا قرن هفتم قبل از میلاد مشخص میکند، اما راه یافتن معبد آرتمیس در فهرست عجایب هفت گانه به حدود 550 قبل از میلاد مربوط میشود.
معبد آرتمیس هم به عنوان یک محل داد و ستد کالا و هم به عنوان آموزشگاه مذهبی مورد استفاده قرار میگرفت.
در شب 21 جولای سال 356 قبل از میلاد، مردی به نام هروستراتوس (Herostratus) برای جاودانه کردن نام خود در تاریخ، معبد را آتش زد و درواقع به هدف خود دست یافت.
این معبد با زیر بنای چهار گوش خود، برخلاف نمونههای دیگر از مرمر ساخته شده و یک ورودی زیبا و تزئینی به حیاط بزرگ ساختمان داشته است.