گپی خودمانی
بی شک کتب و جزوات ارزشمندی در زمینه فتوشاپ از اساتید مجرب و نویسندگان خارجی به رشته تحریر در آمده است . اما درک بعضی از مطالب و نکاتی که در آنها بیان شده است کمی جنبه تخصصی دارد و نیاز به کلاس استاد .
آنچه که در این جزوه ملاحظه می فرمائید آموزش فنوشاپ 6 می باشد که مدرس ارجمند و ارزشمند جناب مهندس شیبانی با بیان شیوا در کلاسهای آموزش در آموزشگاه سبحان نماینده انحصاری انستیتو ایز ایران تدریس نموده اند . اگر چه ممکن است مطالب کمی پراکنده مطرح شده باشد ولی در نحوه نگارش آن که توسط اینجانب تهیه گردیده است سعی شده تا بصورت محاوره ای و کارگاهی با بیان بسیار ساده مطالب به رشته تحریر در آید تا کاربران در حد ممکن با مطالعه آن بدون حضور استاد نکات قابل توجهی را بیاموزد . اما قطع یقین با توجه به این که حقیر خود یکی از کاربران همین دوره و در اول راه فتوشاپ می باشم ممکن است اشکالات نوشتاری ، و تخصصی مشاهده گردد که این امر حاکی از وقت اندک در تهیه این مطالب و سرعت یادداشت برداری در کلاس بوده است نه از تسلط استاد .
در پایان لازم میدانم از مرکز محترم رایانه شهید کلاهدوز ، جناب مهندس ارجمند عدالتیان ، در برگزاری دوره های آموزشی ، مهندس رنجبر مدیریت محترم آموزشگاه سبحان در برگزاری دوره ، مهندس شیبانی مدرس محترم که تلاش بی وقفه نمودند تقدیر و تشکر نمایم . امید آنکه این مجموعه ناقص مورد قبول همکاران و کاربران محترم هم دوره ای واقع گردد .
تکیه بر جای بزرگان نتوان زد به گزاف
کاربر دوره آموزش فتوشاپ
ثابتی
مقدمه :
فتو شاپ یکی از بهترین نرم افزار های گرافیکی استاندارد ویرایش تصویر می باشد فتوشاپ را می توان جزو نرم افزارهای Bitmap به حساب واین بدین معناست که سیستم این نرم افزار بر اساس Pixel ساخته شده است و در واقع فایلهای گرافیکی از تجمع این نقاط شکل می گیرند لذا اگر تصاویر در این برنامه بزرگ شوند حالت پله مانند در آن به وضوح مشخص خواهد بود .
انواع نرم افزار های گرافیکی :
1- نرم افزار های برداری ( VECTOR ) که تصاویر از جزئی بنام ( OBJECT ) هستند و بر اساس محورهای مختصات کار می کنند . مثل : فری هند
2- نرم افزارهای نقطه بیتی ( RASTE ) که تصاویر از نقطه های کوچک بنام پیکسل تشکیل می شوند . و دارای دقت پائین هستند . مثل فتوشاپ
خصوصیات :
1- خصوصیات نرم افزارهای برداری : این نرم افزارها در کلیات کار می کنند و دارای دقت و کیفیت بالائی در طراحی هستند .
2- خصوصیات نرم افزارهای نقطه بیتی : نرم افزارهائی هستند که اگر تغییراتی در اندازه و ابعاد تصاویر داده شود و پیکسل های آن بزرگ شود ، کیفیت آن پائین می آید . البته به کمک یکسری تکنیک ها این امکان وجود دارد تا کیفیت آن را بالا برد . مثل روتوش کردن یک عکس .
توضیح : نرم افزارهای برداری و نقطه بیتی مکمل یکدیگر هستند واین امکان وجود دارد تا توام آنها را مورد استفاده قرار داد .
خصوصیت فایلهای گرافیکی :
1- دقت و وضوح ( RESOLUTION )
تعداد نقاط یک تصویر در هر اینچ هستند که هر چه میزان آن بیشتر باشد کیفیت بالاتر می رود واحد آن برای چاپ DPI می باشد . در نتیجه DPI یک تصویر بیشتر باشد حجم فایل زیادتر خواهد بود .
DPI مناسب
1- برای انجام امور چاپ : مناسب ترین 300 DPI – می باشد .
2- برای انجام چاپ پرینتر : مناسب ترین DPI – 300 به بالا می باشد .
3- برای نمایش صفحات وب ، اینترنت ، مانتیتور DPI 72 – می باشد .
مدلهای رنگی COLOR MODEL
مدلها روش تعریف رنگ می باشند ، روشهائی که رنگها میتوانند به روی کاغذ یا صفحه نمایش ظاهر شوند .
انواع مدلها :
1- مدل RGB
سر نام کلمات BLUE - GREEN - RED ( قرمز ، سبز ، آبی ) می باشند .
خصوصیات :
1- جنس رنگها از نور است 2- دارای کیفیت خوب 3- رنگها این مدل دارای دامنه وسیع هستند
کاربرد :
این مدل فقط میتوان به هنگام طراحی و نمایش آن در وب و مانتیتور مورد استفاده قرار گیرد .
روش کار :
از منوی WINDOW گزینه SHOW COLOR را انتخاب می کنیم . پنجره ای با سه کشو که مربوط به تنظیم رنگها با علامت اختصاری ( R _ G _ B ) می باشد باز می شود . اعداد آنها نیز قابل تنظیم است .
مثال : برای ساخت رنگ سفید
R=255 G=255 B=255
2- مدل CMYK
این مدل سر نام کلمات CYAN - MAGENTA - YELLOW - BLACK فیروزه ای ، ارغوانی ، سیاه ، زرد می باشد .
خصوصیات :
1- جنس رنگها از جوهر است 2- کیفیت آن مطلوب 3- دامنه رنگها محدود است
کاربرد آن :
از این مدل در زمینه چاپ و انتشارمورد استفاده قرار می گیرد .
روش کار :
1- از منوی WINDOW گزینه CMYK SLIDER را انتخاب می کنیم پنجره ای کوچک با چهار کشو که هر یک مربوط به یک رنگ C - M _ Y _ K می باشد باز می شود .
2-میتوان بدون مراجعه به WINDOW و انتخاب گزینه فوق به پنجره دسترسی پیدا کرد بدین صورت که در سمت راست پالت رنگهاShow Color که در سمت راست بالای پالت وجود دارد کلیک می کنیم و گزینه مورد نظر را انتخاب تا پالت موجود تبدیل به پالت جدید با مدل جدید رنگها باز شود .
3- مدل HSB
این مدل نیز سر نام کلمه BRIGHTNESS به معنای میزان روشنائی و Saturation به معنای شدت یا اشباع یا سیری رنگ و HUE به معنای دامنه رنگی یا رنگ اصلی در چرخه رنگ است .
خصوصیات :
جامع ترین و علمی ترین سیستم مدل رنگ و روش تعریف رنگ است .
کاربرد :
در همه زمینه ها میتوان از آن بهره گرفت اما درکار چاپ مشروط خواهد بود بر اینکه آن رنگ در سیستم چاپ وجود داشته باشد .
روش کار :
1- اگر دایره ای با 360 درجه در نظر بگیریم هر درجه از 0 تا 360 یک رنگ می باشد .
2- هر چه ازرنگها را از مرکز دایره به سمت بیرون دایره در نظر بگیریم در واقع به سمت سیری رنگ پیش رفته ایم .