Wimax که از حروف اول نام انجمن کار بین جهانی برای دسترسی مایکروویو (The worldwide interoperability for Microwave Access Forum) گرفتهشده ، سازمانی غیر انتفاعی متشکل از سازندگان تجهیزات دسترسی بیسیم مبتنی بر استاندارد lEEE 802.16 میباشد که گسترش و حضور یک سازنده در بازار شبکههای بیسیم شهری بدون پذیرش در آزمایشهای این سازمان دشوار میباشد. مؤسسه استانداردهای مخابراتی اروپا موسوم به ETSI نیز در حال کار مشترک با Wimax برای هماهنگسازی استاندارد این سازمان برای شبکههای شهری بیسیم (موسوم به HYPERMA) با مشخصات مورد پذیرش Wimax میباشد.
در شروع لازم است تعریف سادهای از مدولاسیون داشتهباشیم. اساساً در مخابرات به هر نوع تبدیل و تغییری که یک سیگنال را آماده عبور از یک محیط ارتباطی خاص می نماید، مدولاسیون اطلاق میشود. دستگاه مودم مثلا بسیار خوبی از کاربرد مدولاسیون میباشد که علائم دیجیتالی یک کامپیوتر را به علائم آنالوگ شبیه به صدا تبدیل میکند تا امکان گذر از محیط شبکه تلفن را بیابند.
امواج رادیویی گونهای از امواج الکترومغناطیسی بوده که دارای شکل سینوسی و سرعت سیری برابر با سرعت نور میباشند . این امواج برحسب فرکانس نوساناتشان درستهبندی میگردند و قادر به حرکت در فواصل طولانی و از طریق هوا هستند.
درصورتی که از امواج فوق جهت حمل اطلاعات استفاده میشود با نام سیگنال حامل (Carrier) شناخته میشوند . فرکانس سیگنال حامل مشخصات خاص آن را تعیین میکند .برای مثلا امواج رادیویی با فرکانس پایینتر از 10 گیگاهرتز قادر به عبور از میان اجسام صلب (برای مثلا ساختمانها)هستند.همین امر دلیل استفاده از طیف فرکانسی 900 و 1800 مگاهرتز برای تلفنهای همراه سیستم GSM) میباشد.
اساساً مدولاسیون در سیستمهای بیسیم با تغییر یکی از مشخصههی موج رادیویی متناسب با علائم اطلاعاتی (صفر ویکها) انجام میگیرد . سه تکنیک اصلی وجود دارد که با تغییر در دامنه (ASK)، فرکانس (FSK) و فاز(PSK)کار میکنند. شکل 4 چگونگی انجام مدولاسیون فرکانسی را نمایش میدهد.
اصولاً کارایی یک تکنیک مدولاسیون متناسب با تعداد علائم اطلاعاتی (بیتها ) است که در هر نوسان موج رادیویی منتقل میکند . برای مثال مدولاسیون فاز چهارتایی(QPSK) مطابق شکل در هر نوسان دو بیت را حمل میکند . افزایش تعداد بیتها با افزایش نرخ انتقال اطلاعات منجر میگردد و البته دارای حدیاست که معمولاً با حداکثر فضای قابل پوشش سیستم ارتباط بیسیم ، رابطه عکس دارد.
تکنیک مدولاسیون پیشرفتهتر QAM تلفیقی از دو روش دامنه و فاز میباشد که دستیابی به نرخهای بالاتر را (در فرکانس برابر) امکانپذیر میسازد. تکنیکQAM 16 چهار بیت را درهر نوسانو QAM 64 تا 16 بیت را در هر نوسان منتقل میکند.
هنر Wimax استفاده بهینه از تکنیکهای پیشرفته گوناگون است. همانطور که در شکل6 نشان داده شده در فواصل کوتاه آنتن مرکزی ، تکنیک QAM 64 و در فواصل دورتر از QAM 16 استفاده میشود. تکنیک فازی چهارتایی (QPSK)نیز برای مشترکین در فواصل بسیار دور به کار گرفته میشود . انتخاب تکنیک مناسب به طور هوشمند و پویا انجام میشود.
پیاده سازی Wimax
فناوری Wimax دارای مزایای زیادی است که آن را بر سایر تکنولوژیهای موجود در زمینه شبکههای بیسیم ارجح میسازد. این مزایا عبارتند از :
• کیفیت سرویس
• کارآیی بالا
• ساختار استاندارد
• پشتیبانی از آنتنهای هوشمند
تجهیزاتی که برای پیاده سازی شبکههای شهری مورد استفاده قرار میگیرند در سه لایه تجهیزات سمت مشترک (CPE) تجهیزات مربوط به Base Stationها و تجهیزات مربوط به سمت مشترک به طور کلی به گونهای پیکربندی میشوند تا بتوانند کلیه اطلاعات مربوطه را با فرکانسهای رادیویی به نزدیکترین Base Station انتقال دهند. مرحله بعدی در ایجاد شبکه شهری بیسیم ایستگاههای ارائهدهنده سرویس است که به POP یا CO معروفند، این ایستگاهها باید به گونهای طراحی شوند که امکان تخصیص پهنای باند حداقل 1 Mbps را برای هر مشترک تضمین نماید . هر گونه ارتباطی با شبکه سایر ارائه دهندگان سرویس از طریق این نقاط صورت میپذیرد.
ساختار این تکنولوژی به گونهای است که میتوان آن را در هر قسمت از شبکه مورد استفاده قرار داد، اما بهینهسازی نحوه استفاده از این تکنولوژی به هزینه آن نیز بستگی دارد. همانگونه که در بررسیهای اقتصادی انجام شده دیده میشود، این فناوری در لایه دسترسی قابل جایگزینی برای سایر تکنولوژیهای مطرح در زمینه بیسیم میباشد.
با استفاده از این تکنولوژی میتوان در لایه توزیع(Backhaul) و دسترسی (Last Mile) با صرف هزینه پایین ، کارآیی بالایی ایجاد نمود. از Wimax برای مجتمع سازیWifi نیز استفاده میشود.در حال حاضر برای بهینهسازی شبکههای بیسیم ، توصیح میشود با بهرهگیری از قابلیتهای هر یک از تکنولوژیهای مطرح در زمینه ایجاد شبکههای بیسیم از هر دو تکنولوژی Wimax و Wifi در کنار یکدیگر استفاده شود. به این ترتیب میتوان از قابلیتهای هر یک به صورت بهینه بهره برد.شکل 2 استفاده از این دو تکنولوژی را در کنار یکدیگر نشان میدهد. همانگونه که مشاهده میشود در شبکههای محلی و Campus از همبندی Mesh تکنولوژی WIFI استفاده شدهاست و برای لایه توزیع (Backhaul) نیز Wimax مورد استفاده قرار گرفتهاست.
انجمن Wimax این استاندارد را برای پیادهسازی ارتباطات نقطه به نقطه (P2P) و یک نقطه به چند نقطه (P2MP) در مناطق روستایی و حومه شهرها که از تراکم جمعیت بالایی برخوردار نمیباشد، توصیه میکند.(شکل 3) همچنین درصورت نیاز به ارائه کیفیت سرویس برای Applicationهایی نظیر ویدئوکنفرانس ،VolP و... از این فناوری در سطح (Last Mile) استفاده میشود. ساختار استاندارد این تکنولوژی نیز در زمانی که چندین محصول ساخت سازندههای مختلف درشبکه مورد نیاز است ، آن را از سایر تکنولوژیهای مطرح در شبکههای بیسیم مجزا میسازد.