دانلود مقاله ید و گواتر و هپاتیت b

Word 133 KB 19127 48
مشخص نشده مشخص نشده علوم پزشکی - پیراپزشکی
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • بر اساس گزارشات سازمان جهانی بهداشت 20% جمعیت جهان مبتلا به سوء تغذیه های مزمن هستند.

    حدود 190 میلیون کودک زیر 5 سال از سوء تغذیه انرژی پروتئینی رنج می برند و روزانه 40 هزار نفر از این کودکان می میرند.

    بیش از 2 میلیارد نفر که اکثر زنان و کودکان می باشند، دچار کمبود یک یا چند ماده مغذی (ید، آهن، ویتامینهای A و D و …) هستند.

    عواقب این کمبودها عقب ماندگیهای جسمی و ذهنی، کوری و مرگ می باشد.
    کمبودهای فوق الذکر از عمده ترین مشکلات تغذیه ای کشور ما محسوب می گردند از جمله اختلالات ناشی از کمبود ید حدود 15 میلیون نفر از جمعیت کشور را به درجات مختلف گرفتار کرده است و تخمین زده می شود که حدود 3 میلیون نفر از عوارض شدید آن رنج می برند.

    آنچه که قابل تعمق است عوارضی چون کاهش قدرت فراگیری، کاهش کارآیی و عدم توانایی در کسب مهراتهای پیچیده است که در ارفاد مبتلا به کمبود ید ظرهر می گردد و نسل آینده و توسعه ملی اقتصادی کشور را در معرض مخاطره قرار می دهد.

    مسئله مهم آن است که اختلالات ناشی از کمبود ید غیرقابل جبران اما قابل پیشگیری هستند.
    اختلالات ناشی از کمبود ید بعنوان یکی از کمبودهای تغذیه ای شایع شناخته شده است.

    این اختلالات در اثر فقدان ید در رژیم غذایی بوجود می آیند و از گواتر، عقب ماندگی روانی و اختلالات جسمی تاکریتنیسم را شامل می شوند.

    اکثر این اختلالات دائمی و علاج ناپذیر هستند اما تمام آنها قابل پیشگیری اند.

    مصرف روزانه نمک یددار، حفاظت کاملی را در برابر تمام اختلالات ناشی از کمبود ید با هزینه سرانه بسیار ناچیزی در سال فراهم می کند.
    برای آنکه تمام افراد بتوانند ید را بمقدار کافی در رژیم غذایی روزانه دریافت نمایند بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده نمک یددار در هر شهر و روستا در دسترس همگان قرار گرفته است.
    ید:
    ید یک عنصر طبیعی و ضروری برای زندگی انسان است.

    بدن انسان برای انجام برخی از واکنشهای حیاتی خود نیاز به ید دارد که باید بطور مداوم در اختیارش قرار گیرد.
    مقدار ید بدن یک فرد بالغ در حدود 15 تا 25 میلی گرم است و در تمام سلولها ید موجود است، ولی در حدود 70 تا 80 درصد آن در غده تیروئید می باشد.
    وجود ید برای ساختن هورمونهای تیروئید برای بدن ضرورت دارد.

    همچنین وجود ید در تبادلاتمربوط به انرژی در بدن، رشد و تکامل و متابولیسم بسیاری از عوامل مغزی ازجمله در تبدیل کاروتن به ویتامین A، سنتز پروتئین، جذب کربوهیدرات از روده در مواقعی که تولید تیروکسین طبیعی باشد بسیار موثر است.
    ید بیشتر بصورت ید معدنی یا احیاء شده یدید (iodide) و کمی هم بصورت ید غیر آلی یا متصل به ترکیبات آلی در غذا وجود دارد.

    ید معدنی در تمام طول دستگاه گوارش و بخصوص در روده کوچک جذب می شود.
    نمک یددار:
    نمک یددار جهت پیشگیری از کمبود ید بکار می رود و آن نمکی است معمولی که حاوی یکی از ترکیبات ید بمقدار جزیی می باشد.

    نمک یددار طعم و بوی دقیقاً مشابه نمک معمولی را دارد و به همان طریق نیز مصرف می شود.




    نمک ید دار نمک معمولی
    - نمک یددار باید دور از نور و در ظرف دربسته نگهداری شود.
    - نگهداری نمک یددار به مدت طولانی (بیش از یکسال) موجب از دست رفتن ید آن می شود لذا از ذخیره کردن نمک یددار خودداری کنید.
    - میزان مصرف روزانه نمک یددار کاملاً به اندازه نمک معمولی می باشد و مصرف زیاد آن، زیان مصرف زیاد نمک معمولی را دارد.
    - مصرف نمک سددار برای همگان الزامی است بجز کسانیکه پزشک حتی مصرف نمک معمولی را برای آنان ممنوع کرده است.
    - در مناطقی که بسیاری گواتر بعلت کمبود ید شایع است نمک یددار راهی مطمئن و بی دردسر برای پیشگیری از بیماری است.
    اهمیت ید:
    ید برای رشد و تکامل طبیعی و عملکرد مغز و جسم ضروری است.

    فقدان ید موجب ابتلا به گواتر گردیده و فرد مبتلا کودن، بیحال و به سهولت خسته می شود و فعالیت کمتری نسبت به افراد طبیعی دارد.
    اما از همه مهمتر، مغط و جسم نوزاد، بدون ید کافی، بطور دائم عقب مانده و دچار تأخیر رشد می گردد.

    ید بویژه در اوایل دوران کودکی، بلوغ و حاملگی مورد نیاز است و دریافت کافی آن اهمیت حیاتی دارد.
    زنی که کمبود ید دارد، احتمالاً کودک غیرطبیعی بدنیا خواهد آورد و اگر کودک درمان نشود، همانطور که رشد می کند وضعیت جسمی و روانی او بدتر می شد.

    ید به مقدار 50-25 میلی گرم در بدن افراد بالغ وجود دارد.

    ید موجود در مواد غذایی و آب در روده جذب می شود.

    برحسب فعالیت غده تیروئید مقداری از ید بوسیله این غده گرفته می شود و در ترکیب تیروکسین که هورمون غده تیروئید می باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
    ید مورد نیاز از کجا تأمین می شود:
    ید بطور طبیعی در خاک و آب موجود است.

    بطوریکه نیاز طبیعی ما را از محصولاتی که روی خاک غنی از ید کاشته دشه اند تأمین می شود.

    اما وقتی خاک منطقه ای فاقد ید است محصولات بدست آمده از نظر این مواد مغذی اساسی کمبود دارند درنتیجه مردم ساکن این مناطق بطور مدائم این محصولات را مصرف می نمایند، نیازشان به این عنصر اساسی برآورده نمی شود.
    ید بطور طبیعی در خاک و آب موجود است.

    اما وقتی خاک منطقه ای فاقد ید است محصولات بدست آمده از نظر این مواد مغذی اساسی کمبود دارند درنتیجه مردم ساکن این مناطق بطور مدائم این محصولات را مصرف می نمایند، نیازشان به این عنصر اساسی برآورده نمی شود.

    کمبود ید: کمبود ید باعث بیماری گواتر می شود، نبودن مقدار کافی ید باعث می شود که سلولهای مخاطی غده تیروئید برای ترشح مقدار کافی هورمون، بزرگتر از اندازه شوند.

    بزرگ دشن غده تیروئید را گواتر می گویند.

    گواتر فقط یکی از عوامل کمبود ید است.

    کمبود ید اختلالات جسمی و روانی شدید و گاه خفیف را موجب می شود.

    مطالعات زیادی برروی اختلالات ناشی از کمبود ید صورت گرفته است.

    تحقیقات زیاید برروی اختلالات ناشی از کمبود ید صورت گرفته است.

    تحقیقات نشان داده است که کودکان مبتلا به کمبود ید در سنین بالاتر از 9 سال در رابطه با تستهای هوشی، قدرت تمرکز، تمرکز، درک مطلب و سرعت عمل در واکنشهای جهت یابی در حدی پائین تر از کودکان گروه همسان خود که دارای ذخیره ید کافی بودند، قرار دارند.

    همچنین اینگونه کودکان به اختلالات بینایی و شنوایی نیز دچار می شوند.

    بر طبق گزارش صندوق کودکان ملل متحد حداقل 6 میلیون نفر به عقب افتادگی ذهنی ناشی از کمبود ید دچار هستند.

    1- دوران بارداری: الف – سقط جنین، زایمان زودرس و تولد نوزاد مرده ب- اختلال رشد مغزی جنین، تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی ذهنی و جسمی شدید و کر و لالی.

    2- در دوران کودکی: الف – عقب ماندگی ذهنی، تأخیر رشد اندامهای حرکتی ب – نارسایی یا توقف رشد بدنی، ناتوانی جسمی، اختلالات عضلانی، فلج اطفال، فلج اعصاب، اختلال تکلم و کم کاری تیروئید.

    3- در نوجوانی: گواتر، کم کاری تیروئید، عقب ماندگی رشد روانی جسمی 4- در بالغین: گواتر، خستگی زودرس، کاهش کارآیی گواتر چیست گواتر تورم قسمت جلوی گردن بعلت بزرگی غده تیروئید است.

    وقتی ید کافی به بدن نرسد اندازه تیروئید، افزایش می یابد.

    تمام گوارترها قابل روئیت نیستند.

    بسیاری از آنها ویژه در مراحل اولی، فقط توسط پزشک متخصص قابل تشخیص هستند.

    تنها هنگامی که گواتر، بزرگ و قابل روئیت گردد، توسط همه افراد قابل تشخیص است.

    کسی که گواتر دارد ممکن است سایر اختلالات مخفی ناشی از کمبود ید را نیز داشته باشد.

    غده تیروئید طبیعی غده تیروئید بزرگ گواتر ساده و یا آندمیک: در نوجوانان و بالغین کمبود ید ترشح ساخت هورمونهای تیروئید می شود.

    و در اثر کمبود اولیه یا ثانویه ید عوارض مختلفی ممکن است ظاهر شود که مهمترین آنها گواتر ساده یا آندمیک است.

    گواتر ساده بواسطه کمبود غذایی ید بیشتر بعلت نقصان یا فقدان در آب یا اراضی است و انواع غذاهای گیاهی و حیوانی همراه با کمبود ید در این مناطق تهیه و مصرف می گردند.

    مصرف زیاده از حد بعضی مواد غذایی گواترزا مثل کلم و شلغم ممکن است شخص را نستعد ابتلاء به بیماری نماید.

    البته مواد گواترزا در تغذیه طبیعی چندان زیاد نیست و خطراتی از این قبیل معمولاً کمتر عارض می گردند، معمولاً 2% از کسانی که فقط رژیم گیاه خواری استفاده می کنند و روزانه حدود 3000 میکروگرم یا 3 گرم ید دریافت می دارند به این نوع گواتر مبتلا می شدند.

    ید بعنوان عاملی مؤثر در معالجه گواتر شناخته شده است.

    غده تیروئید همانطور که اشاره شد جهت مقابله با کمبود ید که برای «سنتز» تیروکسین لازم است فعالیت می کند و این فعالیت منجر به بزرگ شدن تیروئید می شود.

    گواتر ساده یک بیماری بدون درد است که وضع ظاهری خود را تغییر می دهد و بعد از ایجاد گواتر، معالجه با ید نمی تواند اندازه غده تیروئید را تغییر دهد.

    در صورت ادامه رشد تیروئید، ممکن است در اثر فشاری که برروی نای از هر دو طرف می آید سبب اشکال در تنفس شود.

    بیشتر گواترها به معالجه با ید پاسخ خوبی داده اند.

    کرتینیسم: کریتینسم اغلب در میان نوزادانی که مادرانشان در دوران نوجوانی و آبستنی ید کمتری مصرف کرده اند و همچنین در نواحی که گواتر آندمیک وجود دارد زندگی کرده اند ماهده شده است.

    این کودکان از (هیپونیروئیدیسم) رنج می برندکه از مظر فیزیکی کوتوله هستند.

    (کاهش شدید رشد جسمی) و همچنین عقب ماندگی ذهنی نیز دارند در صورتیکه معالجه بعد از تولد شروع شود بسیاری از علائم کرتینیسم قابل برگشت است ولی اگر دیرتر و در دوران طفولیت معالجه شوند از اختلال در رشد فیزیکی و عقب ماندکی ذعنی نمی توان جلوگیری کرد.

    اگر مادر کمبود ید خفیف داشته باشد باز کودک تحت تأثیر قرار می گیرد، گرچه ممکن است طبیعی به نظر آید آسیب مغزی کودک معمولاً در سالهای بعد از طریق عملکرد ضعیف در مدرسه و عدم توانایی در فعالیت طبیعی و انجام وظایف روزانه نمایان می گیرد.

    اثرات زیانبار احتماعی اقتصادی این نوع کمبود ید در کشور باید مورد توجه و اهمیت قرار گیرد.

    کریتینیسم، دائمی و غیر قابل علاج است.

    کریتینیسم مانند اکثر اختلالات ناشی از کمبود ید (به استثنای برخی از انواع گواتر) قابل درمان نیست اما قبل از وقوع به سادگی قابل پیشگیری است.

    مصرف منظم نمک یددادر، نسل حلال و آینده را در برابر نتایج مصیبت بار اختلالات ناشی از کمبود ید حفاظت می نماید.

    اختلالات ناشی از کمبود ید در چه مناطقی از کشور شایع است: بروز اختلالات ناشی از کمبود ید در مناطق کوهستانی از مدتها پیش گزارش شده است.

    معهذا کمبود ید در جلگه ها و کناره رودها و حتی سواحل دریاها نیز دیده می شود و منحصر به مناطق کوهستانی نیست.

    کمبود ید و گواتر در مناطق مختلف ایران منجمله در دامنه های جبال البرز و زاگرس وجود دارد.

    در یک بررسی که در سال 1368 توسط گروه تحقیق کمیته کشوری IDD در کل استانهای کشور بر اساس یافته هالی بالینی صورت گرفت.

    از هر استان 4700 دانش آموز در سه مقطع تحصیلی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان شامل 2400 نفر در شهر و 2400 نفر در روستا (که نیمی دختر و نیمی پسر بودند مورد مطالعه قرار گرفتند.

    نتایج حاکی از وجود گواتر بومی در مناطق مختلف کشور است.

    بر اساس این بررسی و با استفاده از سایر اطلاعات، استانهای کشور از لحاظ شیوع گواتر و عوارض کمبود به سه گروه بشرح ذیل تقسیم بندی شده اند: 1- استانهای با شیوع خیلی بالا (تا 70 درصد) شامل: اصفهان، تهران، کردستان، کرانشاه، کهکیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، ایلام و لرستان.

    2- استانهای با شیوع بالا (تا 45 درصد) شامل: سمنان، فارس، گیلان، مازندران، همدان، آذربایجان غربی، خورستان و زنجان.

    3- استانهای با شیوع کمتر 0تا 20 درصد) شامل: آذربایجان شرقی، خراسان، کرمان،‌ مرکزی، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و یزد.

    راههای پیشگیری: استفاده از محلولهای روغنی یددار بصورت تزریقی یا خوراکی که در مناطقی که در معرض کمبود شدید هستند.

    استفاده از نمک یددار یددار کردن نمک با صرفه ترین و مطمئین ترین راه پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید می باشد.

    مصرف نمک یددار در تهیه غذا بهترین روش اطمینان بخش مصرف ید کافی است.

    بدن ما روزانه به حداقل 150 میکروگرم (P.P.M150) ید احتیاج دارد 0به اندازه یک سر سوزن) میزان یدی که در کشور ما به نمک اضافه می شود 40 میکروگرم P.P.M40 به ازاء هر گرم نمک تعیین شده است.

    منابع غذایی: باستثنای برخی از انواع جلبکها و علفهای دریایی، غذاهایی که بطور طبیعی غنی از ید باشند وجود ندارد.

    منشاء ید تمام غذاها از خاکی است که روی آن پرورش می یابند.

    اگر خاک ار نظر ید فقیر باشد، غذاهای کاشته شده نیز حاوی مقدار کمی ید هستند.

    بنابراین در مناطقی که کمبود ید دارد تنها راه برای اطمینان از دریافت ید مورد نیاز، افزودن ید به رژیم غذایی به فرم نمک یددارب است.

    گیاهانی از قبیل اسفناج، ید فوق العاده ای را در خود جذب می کند و اسفناج تازه ممکن است تا میزان 500 میکروگرم ید در خود داشته باشد.

    زرده تخم پرندگان از منابع غنی ید است، میزان ید در ماهی دریایی 83 میکروگرم در هر کیلوگرم است.

    میگو و صدف از منابع غنی ید است، در غلات، حبوبات، میوه جات و سبزیجات هم ید موجود است.

    بطور کلی برگ کیاهان بیشتر از ریشه ها ید دارند.

    امروزه نمکهای یددار مهمترین منابع بدست آوردن ید لازم می باشد.

    مقدار ید در شیر و تخم مرغ و گوشت بستگی به میزان ید مصرفی حیوانات دارد.

    «سمینار وادین» موضوع تحقیق: «با بیماری هپاتیت ب، هرچه بیشتر و بهتر آشنا شویم» «هپاتیت B» هپاتیت B، کاملاً بر خلاف هپاتیت A، بصورت انواع و اقسام بیماریهای شدید و مزمن کبدی، آشکار نموده و دارای ناقلین مزمن نیز می باشد.

    هپاتیت B پس از بیماری های سل، مالاریا، شایع ترین بیماریهای عفونی و میکروبی است.

    این بیماری یک عفونت ویروسی منحصر به فرد به شمار می رود.

    عامل هپاتیتB: عامل بیماری هپاتیت B، ویروسی به همان نام است.

    )ویروس هپاتیت Hepatic B Virus-B یا به اختصار (HBU) مهمترین منبع ویروس هپاتیت B: خون، بزاق، مایع منی، ترشحات مهبلی.

    محل زندگی و افزایش ویروس هپاتتی B: محلهای زندگی و افزایش ویروس هپاتیت B، کبد آدمی است و محصولات آن پس از تولید به درون گردش خون می ریزند.

    مهمترین نشانه های هپاتیت B: نشانه های هپاتیت ب، ممکن است متغیر باشند و کم کم نمایان شوند.

    ممکن ایت بدون علامت باشند.

    علایم این بیماری نیز همانند هپاتیت A است.

    ولی شدیدتر می باشد.

    برخی از بیماران دچار دردهای ضعیف درتمام بدن و نیز دردهای مفصلی و ثبورات (جوش های) پوستی شده، اشتهای خود را از دست داده و دچهر سوء هاضمه 0بدگوتری)، درد شکم، حساسیت کبد، ضعف و غیره می شوند.

    مهمترین راههای شناسایی ناقلین هپاتیت B: اهدای خون یکی از راههای شناسایی افراد ناقل هپاتیت B است در بیشتر موارد افراد به دنبال اهدای خون و مشخص شدن وجود آلودگی یا ویروس هپاتیت B به پزشک مراجعه می کنند.

    این افراد معمولاً هیچگونه نشانه ای ندارند از آلوده بودن خود نیز اظهار بی خبری می نمایند.

    در برخی موارد به دنبال آزمایش های دوره ای، وجود عفونت در خون افراد مشخص می شد.

    اندازه گیری آنتی ژن (پادتن) سطحی ویروس هپاتیت ب، یکی دیگر از راههای تشخیص بیماری است.

    راههای انتقال هپاتیت B: تنها مخزن عفونت هپاتتی B، انسان است و انتقال آن از افراد آلوده به افراد سالم صورت می گیرد.

    راههای عمده انتقال هپاتیت B: الف - انتقال از مادر به جنین و نوزاد: در مناطقی که میزان ناقلین زیاد است، عفونت احتمالاً از طریق انتقال از مادران آلوده به نوزاد ایجاد می شود و عفونت از طریق بدن مادر در هنگاک زایمان و در جریان تماس فیزیکی پس از آن منتقل می شود.

    مهمترین راه انتقال ویروس هپاتیت B در کشور ایراناز مادران آلوده به نوزادان است.

    ب – استفاده از فرآورده های خونی: هپاتیت نوع B، عمدتاً از انتقال خون کامل و فرآورده های آن سرایت می کند.

    خوشبختانه امروزخ انتقال خون در نقاطی که آزمایش پیوسته اهداکنندگان خون انجام می گیرد، مشکل انتقال عفونت از راههای تزریقی تا اندازه ای رفع شده است.

    ج – خالکوبی و حجامت د – انتقال هپاتیت در جریان تزریقهای غیر بهداشتی (تزریق با سوزن و سرتگ خوب استریل نشده).

    هـ – موارد دیگر: سهل انگاری در واکسیناسیون، سوراخ کردن غیر بهداشتی گوش، استفاده از تیغ صورت تراشی، آلوده شده به خون، اقدامات آزمایشگاهی به صورت غیربهداشتی و آلوده، وسایل غیر استریل جراحی و دندان پزشکی بی بند و باری های جنسی و غیره.

    دوره نهفتگی بیماری هپاتیت B: دوره نهفتگی هپاتیت B به طور متوسط سه ماه است.

    خطر افرادی که به طور مزمن به هپاتیت B آلوده اند: افرادی که به طور مزمن به هپاتیت B آلوده اند علاوه بر موارد شدید بیماری منبع دائمی ویروس را تشکیل می دهند.

    انتقال هپاتیت B در محل کار: در حالت عادی امکان چنین مسئله ای بسیار کم می باشد و جای نگرانی ندارد، اما رعایت نکات بهداشتی بایستی مد نظر باشد.

    فعالیتهای ورزشی برای مبتلایان به هپاتیت B: محدودیتی برای انجام کارهای روزانه برای مبتلایان به هپاتیت B وجود مدارد، کسانی که در حین ورزش کردن دچار خستگی می شوند بایستی از فعالیت ورزشی سنگین خودداری کنند.

    واکسن هپاتیت B: واکسن هپاتیت نوع B که در حال حاضر استفاده می ودر در واقع همان آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B است که از خون ناقلین سالم بدست آمده و نغلیظ می شود و هیچ عفونتی به وسیله آن اتقال نمی یابد.

    - خوشبختانه واکسن هپاتیت B در بیش از 90 درصد موارد مشخص را در 90 درصد مشخص را در برابر ابتلا به هپاتیت B ایمن می کند.

    - تزریق واکسن هپاتیت B در طول دوران بارداری، بلامانع است و هیچ اثر بدی روی جنین ندارد.

    - استفاده از واکسن هپاتیت B خطر انتقال بیماری ایدز و … را به دنبال ندارد.

    امروزه معلوم شده است که واکسن هپاتیت B در پیشگیری از هپاتیت B در مورد بیمارانی که همودیالیز می شدند، بیماران مبتلا به سندرم داون و دیگر عقب ماندگی های ذهنی، کارکنان مراکز بهداشتی، کودکانی که از مادران دارای آنتی ژن هپاتیت مثبت به دنیا می آیند و غیره مؤثر واقع می شود.

    لزوم واکسیناسیوم بستگی به این دارد که احتمال آنکه فرد در معرض هپاتیت B قرار گیرد چقدر باشد.

    کسانی که با ناقلین هپاتیت B تماس جنسی یا خانوادگی دارند.

    گیرندگان فرآورده های خونی تمامی کادر بهداشتی درمانی که ممکن است با خون و یا سوزن و دیگر وسایل لوده به ویروس هپاتیت B در تماس باشند.

    والدین، فرزندان و همسر شخص مبتلا به هپاتیت شدید B.

    بیمارانی که به طور مرتب دیالیز می شوند.

    دندان پزشکان و کمک دندان پزشکانی که به طور مستقیم با بیمار در تماس هستند.

    واکسیناسیون افراد فوق، دردرجه اول قرار دارد، همچنانچه تمامی این گروهها واکسینه شدند، آنگاه بهتر است در صورت وجود امکانات کافی، دیگر افراد جامعه نیز واکسینه شوند.

    به هر حال گروههای در معرض خطرؤ اولویت دارند.

    به دلیل طولانی بودن دوران نقاهت بیماری هپاتیت B، لازم است بمار و خانواده اش برای مراقبت در منزل آماده شوند.

    در صورت تشددی بیماری در فرد مبتلا به هپاتیت B، در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کنید.

    لازم است فرد بیمار به طور مرتب و منظم برای معاینه و آزمایشات لازم به پزشک خود مراجعه کند.

    شایسته است فرد مبتلا به هپاتیت B و اعضاء خانواده او به تمامی نکات توصیه شده در مورد ناقلین هپاتیت B توجه نمایند.

    ضروری است فرد مبتلا به بیماری، از مصرف دخانیات خودداری نماید.

    فرد بیمار در هنگام مراجعه به دندانپزشک، آزمایشگاه (برای انجام آزمایش)، پزشک و اصولاً هر جای دیگری که امکان انتقال ویروس از او به دیگران وجود دارد، حتماً آنان را از بیماری خود آگاه کند.

    در صورت شستشوی کافی و دقیق ظروف غذای بیمار مبتلا به هپاتیت B، با آب جوش و یک محلو ظرفشویی، امکان انتقال بیماری به دلیل استفاده از این وسایل وجود ندادر.

    به هر حال برای اطمینان بیشتر می توانید وسایل فوق را مجزا نمایید.

    تمامی ناقلین سالم هپاتیت B، بایستی از اهداء خون خودداری کند.

    لازم است تمامی افراد، به ویژه مبتلایان به هپاتیت از استفاده از ریش تراش، مسواک، ناخن گیر، شانه و برس به صورت مشترک خودداری نمایند.

    مهمترین راههای پیشگیری از بروز هپاتیت B: رعایت بهداشتی فردی خوب و دقیق، اساس پیشگیری و کنترل این بیماری است.

    کاربرد ایمونوگلوبین به نوزادان در روزهای 2 تا 6 تولد.

    در مواردی که مادر دارای آنتی ژن سطحی و ویروس هپاتیت B بوده، در محافظت کودک بسیار موثر است.

    در مناطق به شدت آلوده، می توان از این روش برای پیشگیری از پیدایش بیماری هم استفا ده کرد.

    خوردن هر نوع ماده غذایی و مایعات در آزمایشگاه، ممنوه است.

    در آزمایشگاهها بایستی محل کار را هر روز چندبار ضدعفونی کرد.

    تزریق واکسن هپاتیت B، برای مصون سازی افراد در معرض خطر زیاد، توصیه می شد.

    تزریق داروها با آمپول حاوی مقدار مطلوب دارو در پیشگیری از بروز بیماری اهمیت اساسی دارد.

    «سمینار کودکان» موضوع: غذا و تغذیه غذا چیست؟

    تعریف: غذا به ماده جامد یا مایعی گفته می شود که با خوردن و هضم شدن ایجادحرارت و انرژی کرده و موجب ترمیم بافتها ، رشو نمو و تنظیم اعمال حیاتی می گردد.

    چرا غذا می خوریم؟

    تمام موجودات زنده برای آنکه بتوانند به زندگی خود ادامه دهند، احتیاج به غذا دارند.

    خواه این موجود زنده یک انسان باشد یا یک حیوان و یا حتی یک موجود بسیار کوچک ذره بینی مانند میکروب و … از طرفی هر روز تعدادی از سلولهای بدن می میرند و باید سلولهای تازه جای آنها را بگیرند، برای این منظور این سلولها مواد لازم را از غذا بدست آورند.

    همچنین حفظ گرمای طبیعی بدن – که در موقع سلامت همیشه ثابت است – مبارزه با میکروبها و عوامل بیماریزا – رشد روزانه مو و ناخن، کار قلب و دستگاه تنفس، حرکات بدن، قدرت کار و فعالیت انسان و حتی کارهای فکری هم در گرو دریافت کافی مواد غذایی می باشد.

    غذا از چه چیزهایی درست شده است؟

    معمولاً غذایی که انسان مصرف می کند از مواد مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از مواد قندی و نشاسته ای و مواد چربی که انرژی زا هستند و انرژی روزانه را تأمین می کنند، مواد پروتئینی جهت نگهداری و ترمیم بافتها و ساختن بافتهای جدید.

    ویتامینها، اصلاح معدنی و آب انرژی زا نیستند 0کالری ندارند) ولی برای رشد طبیعی مورد نیاز می باشند.

    دریافت ناکافی آنها باعث بروز کندی ریشه، اختلالات خونی و عدم استحکام استخوانها مب شود.

    انرژی غذا و نیاز به آن: بدن برای ساختن بافتهای جدید، تولید گرما و حرکت و فعالیت، به انرژی نیاز دارد.

    قسمت اعظم غذایی که می موریم در بدن سوخته و تولید انرژی می کند.

    در فرد سالم مصرف انرژی با فعالیت افزایش می یابد.

    بیشتر انرژی، به مصرف اعضای اصلی بدن می رسد.

    تقریباً 30 درصد ماهیچه اسکلتی، 25 درصد اعضای درون شکم، 12 درصد مغز و 11 درصد برای قلب و بقیه به صورت انواع دیگر انرژی بریا انجام حرکات و اعمال دیگر صرف می گردد.

    کالری چیست؟

    گرمای حاصل از سوختن (اکسیده شدن) غذا در بدن را با واحدی اندازه گیری می کنند که به آن کالری می گویند.

    چون گرمای حاصل از سوختن غذا در بدن بسیار زیاد است، بنابراین با کیلوکالری اندازه گرفته می شود.

    کالری عبارت از مقدار حرارتی که می توان درجه حرارت یک سانتی متر مکعب آب را از 15 درجه سانتی گراد به 16 درجه سانتیگراد افزایش دهد.

    مواد قندی و نشاسته ای و مواد چربی گرمازا هستند و از سوختن هر یک گرم مواد قندی و نشاسته ای 4 کیلو کالری انرژی تولید یم شود، و از هر یک گرم 9 کیلو کالری انرژی تولید می شود.

    آب و مواد معدنی اصلاً حرارتی تولید نمی کنند.

    غذایی بیش از احتیاج مصرف کنید، غذا بصورت چربی در بدن بوجود می آید.

    گروههای غذایی اگرچه مواد غذایی در مورد مصرف روزانه از مواد مغذی نظیر پروتئینها، موالد قندی، چربیها، ویتامینها، آب و املاح معدنی تشکیل شده است، اما خود مواد غذایی نظیر گروههای خاصی دارند که در نمودار دایره ای زیر مشخص شده و باید روزانه از تمامی گروههای غذایی استفاده کنیم: در سنین رشد مصرف دو تا سه لیوان شیر یا فرآورده های آن روزانه توصیه می شود.

    1- گروه شیر و فرآورده های آن: این گروه شامل موادی مانند شیر، ماست، پنیر، کشک و بستنی است.

    مواد مغذی مهم این گروه، پروتئین، کلسیم، فسفر و بعضی از انواع ویتامینهای گروه ب 2 می باشد.

    واحد اندازه گیری: هر واحد از این گروه برابر است با یک لیوان ماست و شیر، 30 گرم پنیر (به اندازه یک قوطی کبریت)، ایوان کشک پاستوریزه، لیوان بستنی.

    مقدار مصرف: برای افراد بالغ سالم مصرف روزانه 2 واحد یا بیشتر توصیه یم شود.

    این گروه برای استحکام استخوانها و دندانها، رشد و سلامت پوست لازم هستند.

    چگونه از گروه شیر و لبنیات استفاده کنیم: حتی الامکان از شیرهای پاستوریزه استفاده کنید.

    در صورت عدم دسترسی به شیر پاستوریزه می توانید شیر تازه را 20 دقیقه بجوشانید و سپس مصرف نمائید.

    حتی الامکان از پنیرهای تهیه شده از شیر پاستوریزه استفاده کنید.

    در مصرف بستنی توجه کنید که حتماً از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد.

    برای مصرف هر نوع کشک بایستی قبل از مصرف مقداری لاب به آن افزوده و حداقل 15-10 دقیقه در حال بهم زدن بجوشانید.

    در دوران رشد مصرفق روزانه از گروه گوشت توصیه می شود 2- گروه گوشت و تخم مرغ این گروه شامل موادی همانند: گوشتهای قرمز (گوسفند و گوساله) کوشتهای سفید (مرغ، ماهی، پرندگان)، جگر، دل، قلوه، زبان و مغز گوسفند و گوساله می باشد.

    مواد مغذی مهم این گروه، پروتئین، روی، آهن و بعضی از انواع ویتامینهای گروه ب 2 می باشد.

    واحد اندازه گیری: به جای هر 30 گرم گوشت یا چربی می توان از یک عدد تخم مرغ استفاده کرد.

    مقدار مصرف: برای افراد بالغ سالم مصرف روزانه دو واحد یا بیشتر 60 الی 90 گرم از این گروه توصیه می شود.

    ایده گروه برای رشد و ترمیم بافتها، خونسازی و سلامت سیستم عصبی لازم است.

    چگونه از گروه کوشت استفاده کنیم: قبل از مصرف گوشتهای قرمز تمامی چربی قابل رویت آن را جدا کنید و برای مصرف مرغ پوست آن را جدا کنید.

    برای طبخ گوشتهای یخ زده به صورت آب پز، باید آن را بلافاصله بپزد و اگر بخواهد بصورت کباب شده یا به صورتهای دیگر استفاده کنید برای خارج کردن گوشت از حالت یخ زده باید آن را 24 ساعت در تحت پایین یخچال قرار دهید و سپس طبخ نمائید.

    از گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی بیشتر استفاده کنید.

    برای بزرگسالان مصرف زرده تخم مرغ حداکثر سه عدد در هفته محدود شود.

    مصرف میوه ها در روز به میزان لازم ضروری است.

    مصرف سبزیها به مقدار دلخواه توصیه می شود.

    گروه میوه ها و سبزیها: این گروه شامل سبزیها و میوه های غنی از ویتامین ث و ویتامین آ هستند.

    ضمناً سبزیها و میوه ها حاوی مقداری ویتامین گروه ب، و مقدار قابل توجهی پنیر هستند.

    واحد اندازه گیری: یک عدد میوه متوسط (یک عدد سیب یا پرتقال یا هلو برابر 100 گرم است) یا طالبی متوسط یا 12 دانه بزرگ گیلاس یا 4 عدد زردآلو یا 15 حبه انگور یا لیوان آب میوه یا یک فنجان سبزی خام یا فنجان سبزی پخته، برابر یک واحد است.

    مقدار مصرف: برای افراد بالغ سالم روزانه 4 واحد بیشتر توصیه می شود.

    این گروه برای حفظ مقاومت بدن در برابر عفونتها یا ترمیم زخمها، دیدن در تاریکی، سلامت پوست ضروری است.

    چگونه از میوه ها و سبزیها استفاده کنیم: سعی کنید حتی الامکان سبزیها و میوه ها را به صورت خام مصرف کنید.

    چون ویتامینهای آن بیشتر حفظ می شد.

    قبل از مصرف سبزیها و میوه ها آنها را به دقت شسته و ضدعفونی کنید.

    میوه های که پوست آنها قابل مصرف است پس از شستن و ضدعفونی کردن با پوست مصرف کنید.

    برای طبخ سبزی باید ابتدا آب را جوش آورده و سبزی را در آب جوش ریخته مدت 5 الی 10 دقیقه بپزد.

    برای طبخ سبزیها از آب کم استفاده کرده و آب حاصل از طبخ سبزی را در غذا استفاده کنید.

    در هنگام طبخ سبزی درب ظرف باید بسته باشد.

    برای طبخ سبزیهای تازه آنها را بلافاصله بعد از خرد کردن، بپزد.

    در صورت پوست کندن میوه، از قرار دادن آن در مجاورت هوا خودداری کنید.

    «از گروه نان و غلات حداقل چهار واحد استفاده کنید» گروه حبوبات و غلات: این گروه شامل موادی مانند انواع نان، برنج، ماکارونی، گندم، جوؤ ذرت و حبوبات (نخود، لئبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش و …) است.

    ایده گروه انرژی لازم و بعضی از انواع ویتامینهای گروه ب، آهن و مقداری پروتئین را تامین می کند.

    واحد اندازه گیری: برنج نیز به اندازه یک کفگیر کوچک 05 تا 6 قاشق غذاخوری) و ماکارونی نیز مثل برنج، نان لواش، سنگگ (به اندازه کف دست) و … یک واحد نام 25 گرم است.

    حبوبات، یا فنجان حبوبات خام استفاده گردد.

    5 یا 6 قاشق غذاخوری حبوبات پخته برابر 100 گرم است.

    مقدار مصرف: برای افراد سالم بالغ مصرف روزانه 4 واحد یا بیشتر توصیه می شود.

    این گروه برای تأمین انرژی، رشد و سلامت سیستم عصبی لازم است.

    چگونه از گروه حبوبات و غلات استفاده کنیم: حتی الامکان برنج را به صورت کته مصرف کنید.

    سعی کنید بیشتر از نانهای حاوی سبوس (نان جو، نان سنگگ و بربری و نان لواش) استفاده کنید.

    نان را به اندازه نیاز خانواده خریداری کرده و از مصرف نانهای کپک زده جداً خودداری کنید.

    برای کامل کردن پروتئین گروه نان و غلات بهتر است آنها را بصورت مخلوط با حبوبات مصرف کنید.

    مصرف حبوبات به علت دارا بودن فیبر و پروتئین بیشتر توصیه می شود.

    سعی کنید مصرف چربیها، شیرینی ها، چاشنی ها و نوشیدنی های گروه متفرقه را محدود کنید.

    گروه متفرقه: این گروه شامل موادی مانند: الف - مغزها (گردو، بادام، فندق، پسته و غیره) ب - چربیها (روغن های جامد، مایع، پیه، دنبه، کره، خامه، سرشیر، سس های چرب مانند مایونز و …) پ - شیرینی ها و قندهای ساده 9انواع مربا، شربتها، قند و شکر، انواع شیرینی های خشک و تر، آب نبات، شکلات و …) ت - ترشی ها و چاپنی ها 0انواع شور، فلفل، نمک، زردچوبه، دارچین و غیره) ج - نوشیدنیها (نوشابه های گازدار، چای، قهوه، شربتها و …) فهرست منابع: - غذا و تغذیه تألیف طیبه موسوی تیراژ: 5000 - اختلالات ناشی از کمبود ید مؤلف: سوسن سعدوندیان تیراژ 500 نسخه - غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید و افزایش گذاری در نوزادان.

    مؤلف: پروین میرمیران - بررسی رشد جسمی و ذهنی آزمونهای تیروئید مؤلف: دکتر فریدون عزیزی - بررسی گواتر و غلظت هورمونهای تیروئید مؤلف: م- نفرآبادی ف - عزیزی - یافته های بالینی و آزمایشگاهی موجود در کم کاری تیروئید مؤلف صدیقه مرادی و دکتر فریدون عزیزی - تغییرات شدت گواتر، ضریب هوشی، و غلظت هورمونهای تیروئید.

    مؤلف: پ- مداح، م- کیمیاگر بررسی اعمال جراحی غده تیروئید مؤلف دکتر فریدون عزیزی بررسی آنتروپومتریک، گواتر و مراحل بلوغ مؤلف: پ – حامدی، ع-کچوئی، پ-میرمیران، ف-عزیزی با هپاتیت B، هرچه بیشتر و بهتر آشنا شویم مؤلف: وحید عرفانی

  • عنوان
    نقش تغذیه در بیماری گواتر:
    - مقدمه
    - ید
    - نمک یددار
    - اهمیت ید
    - ید مورد نیاز از کجا تأمین می شود
    - کمبود ید
    - گواتر چیست
    - گواتر ساده یا آندمیک
    - کرتینیسم
    اختلالات ناشی از کمبود ید در چه منطقی از کشور شایع است
    - راههای پیشگیری
    - منابع غذایی
    سمینار والدین:
    - هپاتیت B
    - مقدمه
    - عامل هپاتیت B
    - مهمترین منبع ویروس هپاتیت B
    - محل زندگی و افزایش ویروس هپاتیت B
    - مهمترین نشانه های هپاتیت B
    - مهمترین راههای شناسایی ناقلین هپاتیت B
    - راههای انتقال هپاتیت B
    - راههای عمومی انتقال هپاتیت B
    - دوره نهفتگی بیماری هپاتیت B
    - خطر افرادی که بطور مزمن به هپاتیت B آلوده اند
    - انتقال هپاتیت B در محل کار
    - فعالیتهای ورزشی روزانه برای مبتلایان
    - به هپاتیت B
    - واکسن هپاتیت B
    - برنامه غذایی بیماران مبتلا به هپاتیت B
    - مهمترین راههای پیشگیری از بروز هپاتیت B
    سمینار کودکان:
    - غذا و تغذیه
    - غذا چیست
    - تعریف
    - چرا غذا می خوریم
    - غذا از چه چیزهایی درست شده است
    - انرژی غذا و نیاز به آن
    - انرژی غذا و نیاز به آن
    - کالری چیست؟
    - گروههای غذایی
    - گروه شیر و فرآورده های آن
    - گروه گوشت و تخم مرغ
    - گروه میوه ها و سبزیها
کلمات کلیدی: تغذیه - گواتر - هپاتیت B - کمبود - ید

تاريخچه تغذيه تا اوايل قرن نوزدهم مفهوم غذاخوردن فقط پرکردن شکم بود و احساس گرسنگي بشر را وادار مي‌کرد تا آنچه را در دسترس خود مي‌ديد بدون توجه به کميت و کيفيت آن مصرف کند. شهرنشيني و تشکيل اجتماعات باعث ايجاد تغييرات زيادي در طرز تغذيه بشر شد

بر اساس آخرين تعريف امنيت غذايي که توسط سازمان جهاني بهداشت و FAO ارائه شده است، "دسترسي همه مردم در تمام اوقات و نقاط به غذاي کافي و سالم به منظور زندگي سالم و فعال " چنانچه روندهاي فعلي از ناامني غذايي و سوء تغذيه ادامه يابند و مداخله موثر براي تغ

"سوء تغذيه و تأثير آن بر يادگيري در دانش آموزان" دانش آموزاني که ما در مدرسه با آنان روبه رو مي شويم از دوران نوزادي و کودکي گذر کرده اند و از نظر وضعيت تغذيه اي يکي از مهم ترين دوران زندگي خود را پشت سرگذاشته اند . دوران جنيني و سال اول ت

« خلاصه» غذا نیاز انسان را به ماده و انرژی تأمین می کند ماده برای ساختن بافتهای جدید و رشد بدن لازم است و به این علت تغذیه مقوله بسیار مهمی است مخصوصاً در نوجوانان که هم در سن رشد هستند و هم دارای فعالیت بسیار زیاد. غذاها شامل موارد زیر است: 1- هیدراتهای کربن 2- چربی ها 3- پروتئین 4- مواد معدنی و ویتامین ها و آب هیدارت های کربن انرژی زا هستند و مقدار آنها در غذاهای مختلف متفاوت ...

گواتر : اختلالات ناشی از کمبود ید یکی از مشکلات بهداشتی تغذیه‌ای جامعه ماست که تقریباً در اکثر کشورهای جهان شایع بوده و مانع از توسعه و پیشرفت جامعه می‌شود. این کمبود از نظر ذهنی و جسمی انسان را دچار نقص نموده یادگیری را مختل میکند و روی هوش تاثیر منفی می‌گذارد. ید چیست؟ 1- یک ماده مورد نیاز برای زندگی است که باید به طور روزانه مصرف شود. 2- حیاتی ترین نقش ید شرکت در ساختن ...

سرطان ریه ، معده و مری سرطان ریه یکی از شایع ترین سرطان ها در سراسر جهان به شمار می رود و بیش از 80 درصد مبتلایان به این بیماری در فاصله پنج سال از تشخیص بیماری، جان خود را از دست می دهند. سرطان ریه دارای پنج حالت متفاوت است که از هر پنج مورد آنها... سرطان مثانه چیست؟ مثانه عضوی است در داخل حفره لگن خاصره با دیواره هایی ماهیچه ای و قابل انعطاف که ادرار در آن جمع آوری می شود. ...

ويروس مقدمه : آب مايه حيات است ، زندگي با آب آغاز شده و با آن ادامه مي يابد و بدون آب به پايان مي رسد . هيچ موجود زنده اي در عالم حيات نمي توان يافت که بدون وجود آب بتواند به حيات خود ادامه دهد . قسمت اعظم اندام هاي گياهي و بدن جانوران را آب تشک

فلزات سنگین[1] در کتب و مراجع گوناگون تعاریف و تفسیرهای مختلفی از فلزات سنگین به عمل آمده است. علت اطلاق لفظ سنگین، وزن مخصوص بالاتر از 6 گرم بر سانتیمتر مکعب می‌باشد، که این فلزات دارا هستند. این فلزات دارای نقاط ذوب و جوش بسیار متفاوتی می‌باشند. به طوری که در این گروه جیوه Hg پائین‌ترین نقطه جوش یعنی oc87/38- و مولیبدن (Mo) بالاترین نقطه جوش یعنی c 0 4612 را دارا می‌باشد. ...

واکسن BCG قدیمی ترین واکسنی است که هنوز از آن استفاده می شود و تا به حال به حداقل 4 بیلیون فرد داده شده است و استفاده از آن به صورت رویتن از سال 1960 آغاز شده است در همه کشورها به جز Netherland و united state . هنوز به رقم استفاده گسترده ازBCG ، سل به عنوان عامل مرگ زیادی در جهان باقی مانده است و بیان میشود که حدود% 3/1 مردم جهان در حال حاضر به مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مبتلا ...

سرطان ریه ، معده و مری سرطان ریه یکی از شایع ترین سرطان ها در سراسر جهان به شمار می رود و بیش از 80 درصد مبتلایان به این بیماری در فاصله پنج سال از تشخیص بیماری، جان خود را از دست می دهند. سرطان ریه دارای پنج حالت متفاوت است که از هر پنج مورد آنها... سرطان مثانه چیست؟ مثانه عضوی است در داخل حفره لگن خاصره با دیواره هایی ماهیچه ای و قابل انعطاف که ادرار در آن جمع آوری می شود. ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول