سنگهایی که در ته دریا تشکیل می شوند اغلب آثاری از جانداران قدیمی به نام سنگواره یا فسیل را به همراه دارند .
اگر روی گل نرم مرطوب راه بروید جای پای شما در آنجا باقی می ماند وقتی جانور یا گیاهی می میرد و در میان گل ها یا ماسههای نرم می افتد بدنش فاسد و تجزریه می شود اما آگاهی اثری از جانداران روی سنگ باقی می ماند که نشان می دهد آن جاندار چه شکلی داشته است.
گاهی جای خالی ماندهی بدن جاندار با ماسه ، گل یا کانی پر می شود .
در این صورت قالب جامدی ، از بدن جاندار درست می شود که کاملاً شبیه به صدف برگ یا استخوان جاندار اولیه است .
به این آثار سنگواره میگویند .
سنگواره اطلاعات زیادی دربارهی گیاهان و جانوران قدیمی به ما می دهند .
به کمک سنگواره ها چیزهای زیادی دربارهی دایناسورها و جانوران پیش از تاریخ دریافته ایم .
از دایناسورها علاوه بر سنگواره های جای پا ، مقداری سنگواره استخوان هم یافت شده است .
طرح مسئله : فسیل چیست ؟
دیرینه شناسی شاخه ای از علم زمین شناسی است که به مطالعهی حیاط دیرینه به اتکا به سنگواره ها می پردازد .
در اصل واژه ی فسیل به معنای کندن هر چیز جالب توجه از زمین است و از کلمه ای لاتین گرفته شده است .
اما امروزه فسیل به معنای آثار و بقایای موجودات باقی مانده از ادوار زمینشناسی در لابهلای سنگ ها به کار میرود .
فسیل ها انواع بسیار دارند بقایای موجودات نسبتاً جدید ممکن است به کلی از بین نرود بلکه از آن چیزهایی مثل دندان، استخوان و صدفها باقی بماند .
گاهی بدن جاندار بطور کامل همراه گوشت یافت میشود و در این گونه از فسیل ها در شرایط غیر عادی و خاصی حفظ شده اند مانند بقایای فسیلهای ما قبل تاریخ به نام ماهوت که در یخ های سیبری و آلاسکا محفوظ مانده اند و بقایای مومیایی شده تنبهای خاکی در غارهای صحرایی خشک نوادا .
سنگواره های دیگری نیز یافت می شوند که بعضی از آنها شامل آثار موجودات ما قبل تاریخ است نمونه های چنین شواهدی عبارتند از :
1- ردپا : ردپای جانوران در رسوبات نرم که بعداً سخت شده اند .
2- حفرات : لوله هایی که توسط جانوران در رسوبات چوب یا سنک حفر می شود این حفرات ممکن است بعداً با مواد معدنی پرشده و حفظ شود بعضی از قدیمیترین سنگواره های شناخته شده را حفرات کنده شده توسط کرمها تشکیل میدهد.
3- کوپرولیتها : عبارت از سنگواره مدفوع جانوران و یا محتویات شکم آنها است که در مورد نوع تغذیه موجودات اطلاعات زیادی در اختیار ما می گذارند .
2-1-1 اهمیت موضوع پژوهش
در پژوهش مسئله ی مهمی که مورد توجه قرار می گیرد اهمیت موضوع آن است .
هر چند که فسیل ها در زندگی روزمره ی ما شاید به نظر بی ارزشی بیایند اما در خیلی مواقع برای ما کاربرد زیادی دارند .
مثلاً ممکن است گاهی با یک فسیل روبرو شویم و بر اساس مطالعاتی که انجام داده ایم آن را مورد بررسی قرار داده و نوع آن را متوجه شویم .
و همانطور که در متن تحقیق بیان شده است سوخت های فسیلی در زندگی آدمی امروزه کاربرد فراوانی دارند و طور یقین می توان گفت بیشتر نیازهای انسان توسط سوخت های فسیلی بر طرف می شود .
سیری در زندگی ویلیام اسمیت
ویلیام اسمیت میلادی ) زمینشناس انگلیسی بود .
شهرت او به سبب کارهایی که در زمینه نقشه برداری از لایه های زمین انجام داد .
هنگام نقشه برداری از تونلهایی که برای استخراج معدنهای زغال سنگ می کندند و کانالهای آب ، به پژوهش درباره ی لایه ها و چینه های زمین علاقه مند شد .
قدری به این کار دل بست که دوستانش او را «اسمیت چینه» می خواندند .
اسمیت در سال 1816 میلادی کتاب نقشه ی زمینشناسی انگلستان را ، که حاصل سالها تجربه وپژوهشهایش در زمینه ی بررسی لایه ها و چینر های زمین در قسمتهای گوناگون انگلستان بود ، منتشر کرد .
در این کتاب نوشت که هر چینه ای که بر سطح کنونی زمین نزدیکتر باشد جوانتر از چینه های دیگر است .
بنابراین ، میتوان از چینه ها برای طبقه بندی سنگواره بر حسب زمان نیز استفاده کرد .
او عقیده داشت که هر چه چینه های زمین پایینتر باشد ، سنگواره هایی که در آن یافت می شود قدیمیتر است و بنابراین ،اختلاف آنها با صورتهای زندگی امروزه بیشتر است .
از این رو ، با مطالعه ی چینه ها ،می توان به گذشته ی کرهی زمین و موجوداتی که بر آن زیسته اند پی برد و تغییرهایی را که به تدریج در شکل و ساختمان زمین روی داده است دریافت .
پژوهشهای اسمیت در چینه شناسی ، که قسمتی است از علم زمینشناسی ، یعنی شناخت لایه ای از سنگ که سرتاسر آن کمابیش یکسان و نسبت به لایه های زیر و روی آن مشخص باشد و شرایط تشکیل آن و سن نسبی و پراکندگی و ویژگی های دیگر لایه ، تأثیر فراوان داشت .
ما نیز به پاس زحمات ارزشمند این دیرینه شناس نام گروه تحقیقاتی خود را ویلیام اسمیت نهادیم
1-3-1 نخستین سنگواره ی حیوانی در کجا پیدا شد و از چه زمای مطالعه درباره فسیل ها آغاز شد ؟
طی دو یا سه هزار میلیون سال گذشته انواع موجودات حیوانی و نباتی بر سطح زمین زیست می کرده اند که سپس فسیل آنان منقرض شده و از بین رفته اند ما آنچه اطلاع درباره ی سرگذشت آنان حاصل می کنیم از طریق مزالعه در بقایای فسیل شده ی آنهاست .
اجسام فسیل که امروز به ما رسیده است بقایای گیاهان و حیواناتی هستند که در دل سنگ ها نگهداری شده اند .
سنگواره ها یا فسیل ها به اشکال مختلف در می آیند .
گاهی به صورت گوش ماهی ، استخوان ، فلس و سایر قسمت های سخت حیوان باقی مانده اند ولی اغلب اوقات مواد شیمیایی جای قسمتهای سخت را گرفته است جای پای باقی مانده از حیوانات هم به صورت سنگواره در آمده ان .
فسیل ها بقایای جاندارانی است که میلیونها سال پیش از آنکه اسان از سرگذشت زندگی آنان آگاهی حاصل کند در زمین می زیستند با اینحال شواهدی نیز در دست است که برخی از انسان های اولیه فسیل های مزبور را می شناخته اند و برای آنان ارزش قائل بودند و از همین رو نتیجه گیری کردند که در اعصار گذشته این کوه ها زیر آب دریا بوده اند دانش مندان در حقیقت ، تحقیقات راجع به فسیل ها را در اواخر قرن هفدهم میلادی آغاز کردند (جان ری) طبیعی دان انگلیسی که او را پدر تاریخ طبیعی انگلیستان نامیدهاند از نخستین دانشمندانی بود که که در این مورد به تحقیقات جالبی دست یافت همچنین «بارون ژرژکو ویر» طبیعی دان بزرگ فرانسوی ودانشمندان دیگری همچون ویلیام اسمیت به این کار همت گماشتند .
1-4-1 اهدافی که در این تحقیق دنبال می شود : با توجه به عواملی متعدد که در فرآیند تشکیل فسیل ها نقش دارند ، این تحقیق در در نظر دارد تنها به بررسی مهم ترین عوامل در تشکیل فسیل ها و کاربرد آن ها بپردازد هر چند دیگر عوامل درجای خود حائز اهمیت بوده و شناخت آنان نیز به جست و جو و مطالعات دیگر داشته بنابراین این تحقیق به دنبال شناخت و درک مناسب از عوامل مؤثربه وجود آمدن فسیل ها خواهد بود به هرجهت این تحقیق اهداف زیر را دنبال می کند : آشنایی بیشتر با فسیل ها .
شناخت عواملی که در تشکیل آنها تأثیر دارند .
شرایط مناسب برای تشکیل فسیل ها کاربرد سوخت های فسیلی فواید فسیل ها و مضراتی که در پی استفاده از سوخت های فسیلی وجود دارد.
2-4-1 فرضیات تحقیق با توجه به ماهیت و اهداف این پژوهش فرضیاتی به شرح زیر بیان می شود این تحقیق با استفاده از مطالعات ، آزمایشات و مشاهدات سعی در تأیید یا رد آنها مینماید این فرضیات عبارت است از : از جانورانی فسیل به وجود آمده دارای اضایی مانند اسکلیت سخت داخلی یا خارجی و اعضای سخت مانند صدف ، کیتین ، ساخت چوبی ، استخوانو یا … داشتهاند .
یکی از عوامل ایجاد فسیل محفوظ ماندن از عواملی است که مانع تشکیل فسیل می شوند .
یکی از این عوامل ایجاد فسیل محفوظ ماندن از عواملی است که مانع تشکیل فسیل دریاها و دریاچه ها است .
جانوران تجزیه کننده و هوازدگی از به وجود آمدن فسیل به جلوگیری نمی کنند .
مقدمه : معمولاً بقایای آن دسته از موجودات زنده که که در میان لایه های رسوبی مرفون گردیده اند طی میلیون ها سال به مواد کافی دگرگون شده و گاه و کوچکترین اجزای ساختمان بدن آن هم چنان به شکل اولیه باقی می ماند .
یونانیان باستان نخستین اقوامی بودند که بازمانده موجودات کهن می دانستند و زمین شناسان قزن هجدم میلادی کم و بیش از این را از علمی آگاهی داشتند .
کلید این معما در سال 1796 کشف گردید و از آن به بعد سنگواره ها برای باز شناختن تاریخ زمین به کار رفته شد و دانشمندان از این طریق به گوشه هایی از راز پیدایش و تکامل حیات دست یافتند .
1-1-2-متغیرهای تحقیق جانوران : جانوران در دو تقسیم بندی عمده قرار دارند و آنها یا جزء بی مهره ها و نرم تنها هستند و یا در گروه مهرداران می باشند .
محیط تشکیل فسیل : فسیل ها فقط در مکان هایی خاص امکان تشکیل شدن دارند.
حفظ شدن یا عدم محفوظ ماندن از عوامل تجزیه کننده 1-2-2 روش تحقیقی این پژوهش اهداف و ماهیت موضوع پژوهش و امکانات اجرایی آن مهمترین عوامل تعیین کننده روش تحقیق هستند .
هدف از روش تحقیق آن است که مشخص کنیم چه روش تحقیقی برای بررسی موضوع خاصی لازم است به عبارت دیگر هدف از انتخاب روش تحقیقی آن است که محقق مشخص نماید چه شیوه وروشی اتخاذ کند تا او در هرچه دقیق تر ، سریع تر و آسان تر و ارزان تر در دست یابی به پاسخ ها برای پرسش تحقیق مورد نظر کمک کند .
مادر در این تحقیق از روش تحقیقی استفاده کردیم که عبارت است از : مصاحبه پژوهشی مشاهده بحث گروهی (استنباط) گزارش نویسی 1-1-3-تجزیه و تحلیل پیرامون فرضیات 1تا4 تحلیل داده ها پیرامون فرضیه 1 ، از جانورانی فسیل بوجود آمده که دارای اعضای سخت مانند اسکلت سخت داخلی یا خارجی بوده اند و یا اعضای سخت مانند صدف، کیتین ، بافت چوبی ، استخوان و … داشته اند .
طبق مطالعات و مشاهدات انجام شده فسیل ها عموماً به یکی از دو طریق زیر تشکیل می شوند .
فسیل شدن قسمت های نرم : این نوع فسیل شدن موقعی صورت میگیرد که جسد جاندار پس از مرگ ودر محیطی دور از هوا قرار بگیرد .
گرچه وجود چنین محیطی در طبیعت بسیار نادر است و موجودات اغلب تحت تأثیر عمل باکتری ها واقع می شوند و گوشت معمولاُ به سرعت فاسد می شود لذا فسیل شدن قسمتهای نرم به ندرت بوده و بسیار کمیاب است .
فسیل شدن قسمت های سخت : بدن اغلب جانوران دارای قسمت هایی سخت مثل : دندان ، استخوان و صدف است .
برخی گیاهان دارای اسکلت مقاوم اند و بعضی از جانداران سلولی نیز پوسته ی سیلیسیی سختی دارند که آنها را در مقابل عوامل فساد وتخریب ، مقاوم میسازد .
از اینرو چنین موجوداتی برای تبدیل شدن به فسیل یا سنگواره مناسب ترند .
با این وصف تنها قسمتی از فرضیه ی اول پژوهش یعنی تشکیل فسیل از قسمت های سخت تأیید می گردد .
چون بر اساس یافته های این تحقیق از قسمت .
بررسی و نتیجه گیری داده ها پیرامون فرضیه 2 : یکی از عوامل ایجاد فسیل محفوظ ماندن از عواملی است که مانع تشکیل فسیل می شوند .
طبق مطالعات کتاب های مختلف که در این تحقیق مورد استفاده و قرار گرفته فقط تعداد معدود از جانورانی که در گذشته ی زمین شناسی زندگی می کرده اند که به صورت فسیل حفظ شده اند .
در حالت عادی بقایای جانوران و گیاهان به کلی از بین می روند .
راستی تحت چه شرایطی موجودات به صورت سنگواره حفظ می شوند ؟
برای این کار دو شرط لازم است : دفن شدن سریع دارا بودن قسمت های سخت معمولاً وقتی موجودی می میرد قسمت های نرم آن به سرعت توسط موجودات لاشه خوار خورده می شود و یا توسط باکتری ها تجزیه می گردد .
قسمت های سخت باقی مانده تحت تأثیر هوازدگی قرار می گیرد و سرانجام پودر می شود ولی گاهی بقایای موجودات در زیر رسوبات مدفون می شودو به این ترتیب دور از دسترس حیوانات لاشه خوار و هوا زدگی قرار می گیرد .
بنابراین دفن شدن سریع از شرایط مهمی است که سبب محفوظ ماندن آنها می شود به علاوه اگر جانوران و گیاهان دارای قسمت های سخت باشند شانس آنها برای محفوظ ماندن به حالت فسیل بیشتر می شود .
اگرچه دست و پا و آثاری از اندامهای نرم مثل ژله ماهی ، کرم ها و حشرات هم به حالت فسیل در آمده اند اما بسیار نادرند ولی محیطهای نظیر یخ ،خاکهای اشباع شده از نفت ، صمغ در ختان و … می توانند در شرایط خاصی حتی تمام بدن یک جاندار را از عوامل تجزیه کننده حفظ کنند .
مثلاً اجساد فیل هایی که نسل آنها مدت ها قبل منقرض شده است تا امروز در گسلهای یخزدهی سیبری باقی و حتی گوشت آن سالم است و یا حشراتی که به صمغ ها چسبیده و در داخل آنها قرار گرفته اند در اثر گذشت زمان و سخت شدن صمغ ها بدون کوچکترین تغییری حفظ شده اند اما بسیار کمیابند .
بنابراین این فرضیه از تحقیق مبنی بر واجد شرایط بودن جسد جانداران برای تشکیل فسیل تأثیر می گردد .
تجزیه و تحلیل داده ها پیرامون فرضیه 3 : یکی از مهمترین شرایط برای فسیل شدن قرار گرفتن در مکان های مناسب مانند دریاها و دریاچه ها مکان های مناسب برای فسیل شدن : با توجه به مشاهدات انجام گرفته در نزدیکی سدکرج و مطالعات انجام شده در کتاب اطلاعات عمومی مدرسه صفحه 128 برای فسیل شدن محیطهای مانند دریاها مناسب تر از سایر مناطق اند .
در این مناطق رسوب گذاری شدید است و بقایای جانداران به وسیله رسوبات بهتر مدفون و پوشیده می شود .
همچنین این مناطق نسبت به سایر مناطق به علت شرایط مناسب حیات جانداران متنوعی دارد که تعدادشان نیز زیاد است .
بنابراین یکی دیگر از فرضیات تحقیق مبنی بر مناسب بودن محل مدفون با توجه به داده های بدست آمده تأیید می گردد .
ارزیابی و تحلیل داده ها پیرامون فرضیه 4 جانوران تجزیه کننده و هوازدگی از بوجود آمدن فسیل ها جلوگیری نمی کنند .
با توجه به فعالیت هایی که ویلیام اسمیت انجام داده و نتیجه آنها که در کتاب مبانی زمین ثبت گردیده .
عوامل زیادی مانع از تشکیل فسیل می شوند که قبل از تبدیل شدن جسد جانداران به فسیل ، آن را از بین می برند .
مهمترین این عوامل عبارت است از : جانوران تجزیه کننده که خود این جانداران عبارت است از باکتری ها و قارچ ها و حشرات و موریانه ها و … هوازدگی به هر حال بر اساس یافته های این تحقیق فرضیه ی شماره 4 قابل تأیید نبوده و در نتیجه فرضیه عدم .
جلوگیری تجزیه کننده ها و هوازدگی برای تشکیل فسیل رد میشود .
نتایج بدست آمده از تصاویر : حاصل بررسی از تصویر شماره 1 نشان می دهد که در 75 میلیون سال پیش یک جانور دریایی بر اثر مدفون شدن در میان لایه های رسوبی تبدیل به فسیل شده است .
این فسیل آمونیت نامیده می شود (فسیل شناسی ص5) .
ارزیابی شکل شماره 2 نشان می دهد که از صدف یک جانور دریایی (قسمت بدن او) فسیل به وجود آمده و آثار صدف بر روی یک سنگ رسوبی بر جای مانده است .
(سنگ ها و کانیها ص14) .
بررسی تصویر شماره 3 نشان می دهد بدن بعضی از جانوران نرم تن بر اثر ایجاد شرایط مناسب در یک کهربا محفوظ شده و تمام قسمت های بدنش به همین صورت باقی مانده است (علوم زمین ص32) .
حاصل مطالعات بر روی تصویر شماره 4 نشان می دهد بعضی از آثار به جا مانده بر روی سنگ ها فسیل نیستند و به طور طبیعی به وجود آمده اند .
این عکس هم نمونهای از فسیل های دروغین است (فسیل شناسی ص16) .
حاصل بررسی عکس شماره 5 بیان می کند که بعضی از موجودات دریایی پس از مرگ در لایه های سنگ های رسوبی باقی مانده و قسمت سخت بدنشان (استخوان)هایشان ) به صورت فسیل برروی سنگ ها به جا مانده است (سنگ ها و کانی ها ص14 ) ارزیابی عکس شماره شش .
نشان می دهد بعضی گیاهان دارای اسکلت مقاوم بوده به همین جهت از آن ها فسیل هایی تشکیل شده است (علوم زمین ص 21 ) حاصل مطالعات بر روی عکس شماره هفت نشان می دهد از مدفون شدن بعضی گیاهان و قرار گرفتن آنها در معرض شرایط بوجود آمدن سوخت های فسیلی ، زغال سنگ ها به وجود آمده اند (فسیل شناسی ص 51) عکس شماره هشت نشان می دهد که قسمت های نرم بدن جانداران توسط تجزیه کننده ها و باکتری ها از بین رفته و قسمت های سخت و استخوان ها برجای مانده است (بمن بگو چرا ص 93 ) .
عکس شماره 9 نشان می دهد که از یک لالهی دریایی که در میان رسوبات مدفون شده است فسیل بدست آمده است ( سنگها و کانی ها ص 43 ) تحلیل و بررسی عکس شماره ی 10 نشان می دهد که قسمت های سخت بدن یک ماهی پس از مدفون شدن در میان رسوبات به صورت فسیل درآمده است .
(بمن بگو چرا ص 23 ) حاصل بررسی عکس شماره ی 11 نشان میدهد که دانشمندان به دقت لایه های رسوبی را می شکافند تا استخوان های فسیل شده ی یک دایناسور بزرگ را دریابند.
(سنگ ها و خاکها ص 30) 3-1-3 نتایج بدست آمده از جدول تحلیل و بررسی بر روی این جدول مشخص می سارد که جانداران در دوران های مختلف زمین شناسی به وجود آمده اند .
مهم چنین زمین شناسان به کمک این جدول زمان بندی می توانند قدمت لایه های رسوبی مجهول را بدست آورده و از این رو میتوانند نوع جانداران و محل زندگی آنان را در زمان های گذشته مشخص کنند .
4-1-3 نتایج بدست آمده از پرسشنامه های توزیع شده بین از دانش آموزان مدرسه شاهد نشان می دهد که حدود 93 درصد از آنها استفاده از سوخت های فسیلی را ضروری می دانند ، 5 درصد بودو نبود آن را یکسان می دانند و 2 درصد وجودش را زیان آور محسوب می کنند .
در مورد سوال دوم هم 68 درصد داش آموزان نفت را یکی از سوخت های فسیلی میدانند بیشترین مصرف رادر زندگی روزانه دارد 37 درصد هم معتقد هستند گاز بیشترین نقش را در زندگی روزانه دارد و بقیه هم زغال سنگ را تأثیر گذارترین سوخت در زندگی می دانند .
5-1-3 سوخت فسیلی چیست ؟
ذغال سنگ ، نفت وگاز طبیعی از سوخت های اولیه کارخانجات صنعتی امروز هستند.
در حال حاضر تقریباً 90% انرژی مصرفی در ایالات متحده از چنین سوخت های فسیلی عمده تآمین می شود که غیر قابل تجدیدند .
نفت و گاز طبیعی در محیط های مشابهی یافت می شوند و همراه هم به وجود می آید و هر دو مخلوطی از ترکیبات هیدروکربنی هستند که اجزا آن ها شامل هیدروژن و کربن بوده و ممکن است حاوی مقادیر کسی عناصر دیگر نظیر : گوگرد ، نیتروژن و اکسیژن می باشد .
هم چنین ذغال سنگ یکی از مهم ترین سنگ ها است و نه تنها سوخت فسیلی خوبی به حساب میآید ، بلکه از آن مواد شیمیایی زیاد بدست می آوریم پس به طور کلی به نفت ، گاز و ذغال که منابع بسیار خوب و مفیدی برای تأمین انرژی است را سوخت فسیلی میگویند .
کاربرد سوخت فسیلی چیست ؟
اهمیت این سوخت ها در زندگی روزمره به هیچ کس پوشیده نیست .
از گرمای اتاقتان گرفته تا غذایی که می پذید این سوخت ها دخالت دارد .
برای رفتن به مدرسه و سایر نقاط از وسایل نقلیه استفاده می کنید که برای حرکت به مواد سوختنی نیاز دارند .
هم چنین کاربرد ویژه و وسیعی که در صنعت فولاد دارد که به عنوان ایجاد حرارت از آن ها استفاده می شود و بطور کلی سوخت ها یکی از منابع مهم انرژی جوامع امروز را تشکیل می دهند .
اثرات محیطی سوختهای فسیلی انسان با وجود موفقیت در پیشرفت های علمی مشکلات متعددی را هم برای خود ایجاد کرده است .
یکی ار این مشکلات که بسیار جدی است آلودگی هوا ناشی از سوزاندن سوختهای فسیلی است .
آلودگی های هوای شهری بازان های اسیدی و گرم شدن عمومی هوای کره زمین (اثر گلخانه ای) همگی با این نوع منابع انرژی ارتباط دارد آلودگی هوا برای ساکنان شهرستان بزرگ مسئله ای جدی است بویژه که آلوده شدن هوا تدریجی نیست و بلافاصله بعد از وارد شدن مواده آلوده ساز در ان اثر خود را ظاهر می کند ، خودروها بزرگترین نقش را در میان دارند .
اما البته منابع ثابت دیگری هم در آلوده کردن هوا مؤثرند .
6-1-3-خبرهای شنیدنی فسیل زنده چیست ؟
شاه خرچنگ که خرچنگ نعل اسبی نیز نامیده می شود تقریباً شبیه جانوران پیش تاریخی است که 200 میلیون سال پیش می زیسته اند .
فسیل این خرچنگ در میان سنگ های بسیاری از نقاط دنیا یافت شده است .
آنها به گروه متفاوتی و از خرچنگها تعلق داشته و رابطه ی نزدیکی با جانوران امروزی ندارند .
دانشمندان نام آنها را فسیلهای زنده نهادند .
چرا که پس از میلیون ها سال هنوز هم وجود دارند .
فسیل های دروغین چه چیزهایی هستند ؟
دنبال فسیل های دروغین یا قلابی نیز باشید .
اشتباه نکنید اینها را کسی برای گمراه ساختن شمانساخته است .
بلکه به طور طبیعی شکل گرفته اند گرچه فسیل نیستند ولی کمی به آن شباهت دارند .
ما این به ظاهر فسیل ها را فسیل های دروغین می نامیم .
فسیل راهنما چیست ؟
زمین شناسان می توانند با استفاده از فسیلها تاریخ سنگ ها را مشخص کنند آنان با نگاه کردن به نوع فسیلهایی که در سنگ موجود است سن لایه ی سنگی را در مییابند.
بعضی فسیل ها برای این منظور بسیار مناسب هستند مثل گراپتولیت .
زیرا موجودات سازندهی آنها برای مدت کوتاهی در روی زمین زندگی می کرده اند این نوع فسیل ها را فسیل های راهنما می نامند .
فسیل کمیاب چیست ؟
فسیل های مهرداران یا جانوران دارای ستون مهره ها ، از دیدنی ترین فسیلها هستند .
بیشتر ماهی ها ، تمام پرندگان و پستانداران شامل من و شما مهره دارند .
دایناسورها نیز مهره دار بودند متأستفانه بعید است که شما بتوانید فسیل بقایای این موجودات را بیابید آنها خیلی کمیاب هستند و به فسیلهای کمیاب معروفند .
7-1-3-کابرد فسیل ها : با آن که فسیل ها را از قرن ها قبل می شناخته اند تنها در اواخر هجدهم و اوایل قرن نوزدهم بود که اهمیت و ارزش آن ها در علوم زمین شد .
زمین شناسان از فسل کمک های زیادی می گیرند .
بعنوان مثال گونه های فسیلی مشابهی در آفریقا ، اروپا و آمریکای شمالی یافت می شوندو با آن که در فاصله مکانی این فسیل ها بسیار دور از هم است و می توان گفت که همه آنها در یک زمان میزیستند .
زمین شناسان فرض می کنند که رسوبات محتوی چنین فسیل هایی نیز به طور همزمان تشکیل شده اند .
فسیل های اطلاعات دیگری را نیز در اختیار می گذارند مثلاً به کمک آن ها می توان از چگونگی و محل تشکیل رسوبات نیز آگاهی یافت .
هم چنین فسیل ها در تشکیل حدود خشکی ها و دریاهای قدیمی و تشکیل نوع آب و هوای گذشته به کار می روند و به کمک آنها می توان نوعی جدول زمانی تنظیم کرد که وسیله ی خوبی برای تعیین قدمت دایه لایه های رسوبی مجهول نیز هست .
بعلاوه سنگواره ها در تعیین درجه حرارت گذشته آب نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
از دیگر استفاده های فسیل ها ، سوخت های فسیلی است که مقدار بسیار زیادی از انرژی مصرفی جهان امروز را تأمین می کنند .
1-2-3 نتیجه گیری آنچه مشاهده کردید، حاصل زحمات بسیار دانش آموزان گروه ویلیام اسمیت بوده که از آن اینگونه می توان نتیجه گرفت فسیلها به معنای آثار و بقایای موجودات قدیمی در لابلای رسوبات ، سنگها ، صمغ درختان ، یخچالها و … میباشد و مطالعه ی فسیل ها بر عهدهی علم دیرینه شناسی است و راههای تشکیل فسیل ها عموماً به دو طریق می باشد .
فسیل شدن قست های نرم فسیل شدن قسمت های سخت در مواردی که در فوق ذکر شد فسیل قسمتهای نرم به ندرت و نادر است مانند اجساد فسیل هایی که پس از گذشت سالها در یخچالهای سیبری باقی مانده و گوشت بدن آنها سالم است اما در بیشتر موارد فسیل قست های سخت بدن جاندار مانند صدف ، استخوان و ...
مشاهده شده است .
همچنین آموختیم که برای فسیل شدن دو عامل باید وجود داشته باشد : دفن شدن سریع که موجب پس از مرگ باید در محیطی مناسب قرار گیرد تا فسیل شود.
دارا بودن قسمت های سخت که همانطور که در بالا گفتیم بیشتر فسیل ها از قسمت های سخت بدن جاندار تشکیل شده است .
مناسبترین مکانها برای تشکیل فسیل دریاها و دریاچه ها هستند زیرا تنوع جاندار در این مناطق بیشتر است و اجساد جانداران توسط رسوبات بهتر مدفون و پوشیده میشوند همچنین عواملی که مانع از تشکیل فسیل می شوند عبارتند از جانداران تجزیه کننده (موریانه ، قارچ ها ، باکتری ها و ...
) و هوازدگی در آنجا وجود ندارد .
مطالب دیگری که به بحث در مورد آنها پرداختم سوخت های فسیلی بودند .
به طور کلی سوختهای فسیلی سوخت هایی نظیر نفت ، گاز ، زغالسنگ و … هستند که مانع مفید و بسیار خوبی برای تأمین انرژی مصرفی روزانه ی ما هستند و از آنها در گرم کردن اتاق ، پختن غذا ، سوختن اتومبیل ها ، صنعت فولاد و … کاربرد دارند .
البته باید ذکر کنیم که این سوخت ها اثرات منفی بر محیط نظیر آلودگی هوا ، گرم کردن هوای کره ی زمین ، اثرات گلخانه ای دارند اما بطور تقریبی 90% از انرژی های مصرفی ما را تشکیل می دهند .
آن چه که گفته شد مثالهای کوچکی است از اینکه چگونه این سنگواره ها می توانند در فهم داستان پیچیده تاریخ زمین به ما کمک کنند .
2-2-3 پیشنهادات مطالعه راجع به فسیلها بسیار شیرین و جذاب است و با اطلاعاتی که با این پژوهش بدست آوردیم به شما توصیه نماییم .
با تحقیق و پژوهش در این زمینه در راه تولید علم و معرفت کوشش نمایید با مشاهدهی این سنگواره ها که نشانه ی قدرت خداست به خدا نزدیکتر شوید .
اگر در جایی فسیلی را مشاهده کردیم سعی در شناخت و کسب اطلاعات در بارهی آن فسیل کرده و در مصرف انرژی مخصوصاً سوخت های فسیلی صرفه جویی بیشتری کرده چون علاوه بر آلودگی حاصل از آن ها روزی این منابع پایان خواهند یافت .
واژه نامه بارون ژرژر کوویر ( ، 1832 – 1769 میلادی ) طبیعی لان فرانسوی از پیشگاهان و بنیان گذاران علم تشریح مقایسه ای دیرینه شناسی مهره داران بود .
جان ری ( ، 1705 – 1627 میلادی ) طبیعی لان انگلیسی ، آنقدر به مطالعه در زمینه تاریخ طبیعی علاقه مند بود که او را پدر تاریخ طبیعی انگلیسی خوانده اند .
دیرینه شناسی شاخه ای از علم زمین شناسی است که به مطالعهی حیات دیرینه با اتکا به فسیل ها می پردازد .
سوخت فسیلی ، سوخت هایی نظیر گاز ، نفت ، زغال سنگ را که منابع مناسب و خوبی برای تأمین انرژی هستند را سوخت فسیلی می گویند .
صمغ رختان : ماه ی چسبناکی که از درخت خارج شده و در روی پوست آن منعقد می شود .
فسیل : به آثار و بقایای موجودات قدیمی و در لابلای سنگ ها .
رسوبات ، صمغ در ختان ، یخچال ها و … فسیل می گویند .
ویلیام اسمیت : میلادی ) زمین شناس انگلیسی شهرت او به سبب کارهایی است که در زمینه ی نقشه برداری از لایه های زمین انجام داد .
یخچال ها : تکه های عظیم یخ که در بعضی مناطق سرد و سیر و کوهستانی یافت میشود .
واژه یاب ز) ل) الف) - زمین شناسی - لاشخوار اسکلت ژ) هـ) استخوان -ژله ماهی - هوازدگی ب) س ) - هیدروژن باران های اسیدی - سنگواره باکتری ها - سوخت فسیلی بقایا ص) پ) - صدف پوستهی سیلیسی - صمغ ت) ف) تدریج - فسیل تک سلولی ق) د) - قارچ دفن شدن گ) ر) گسل رسوبات منابع و مآخذ لئوکوم – آرکدی ، (1357) به من بگو چرا ، شهیندخت رئیس زاده ، تهران انتشارات فاطمی دیکسون – دوگان ، (1377) فسیل شناسی ، محمود سالک ، تهران انتشارات مدرسه آسیموف – ایزاک ، (1342) دینوزورها ، محمود محمودی ، تهران انتشارات صباغ زاده ویلیامز پیج – لوو ، (1376) سنگ ها و کانی ها ، عادل ارشقی ، ری انتشارات آرمیده آسیموف – آیزاک ، (1355) نفت ،محمود محمودی ، تهران ، انتشارات صنایی می جولیان ، (1371) سنگواره چیست ، فاطمه تبرچی ، شهریار ، انتشارات لاله ویلیامز – لارنس ، (1349) سحوه ها ، زهره شادرو ، رباط کریم ،انتشارات فلسطین واگهان – جنبی ، (1374) ایا می توانید باور کنید ، محمد سلامت .
تهران انتشارات سوپر رایت جینینگر – تهری ، (1378) سنگ ها و سحاینها ،حسین دانشفر ، تفرش انتشارات گام داده پرداز بیسر – آتور ، (1372) زمین ، عباس جعفری ، تهران ، سازمان جغرافیایی و کارتوگرافی گیتی شناسی آندره – ساخروف .
(1382 – 1385 ) دایره المعارف علوم – مهندس محمود سالک تهران ، انتشارات پیام آزادی موضوع تحقیق : فسیلها معلم راهنما : سرکار خانم مردان نام شهرستان : کرج ناحیه : یک 1 نام مدرسه : مدرسه راهنمایی شاهد معراج نام و نام خانوادگی پژوهشگران : زینب صلب صیاری – راضیه السادات معیری – فاطمه شعبانی – اکرم عابدی – مرضیه علی یاری نام گروه : گروه تحقیقاتی ویلیام اسمیت پایه تحصیلی : سوم راهنمایی سال تحصیل : 82 - 1381 نام شهرستان : کرج ناحیه آموزشی : منطقه یک کرج نام مدرسه : فسیل ها معلم راهنما : سرکار خانم مردان نام و نام خانوادگی پژوهشگران : زینب صلب صیاری – راضیه السادات معیری – فاطمه شعبانی – اکرم عابدی – مرضیه علی یاری