اروپا از کم جمعیت ترین قاره های جهان است.
قاره ی اروپا را می توان دنباله ی قاره ی پهناور و مرتفع آسیا دانست و به همین دلیل برخی از جغرافی دان ها دو قاره ی آسیا و اروپا را یک قاره دانسته و آن را اوراسیا گفته اند.
رشته کوه های اورال به عنوان یک مرز طبیعی این دو قاره را از یکدیگر جدا می سازد.
اروپا در منطقه ی معتدل قرار گرفته و بیشتر قسمت های آن دارای آب و هوای مساعد و زمین های قابل کشاورزی است.
اروپا قاره ای کوچک اما پر جمعیت است.
به نقشه مقابل خوب دقت کنید . کادر را حرکت دهید.
موقعیت و اسامی رود ها، کوهها ،دریاها و اقیانوس ها و ... را خوب به خاطر بسپارید.
( اقیانوس اطلس ، اقیانوس منجمد شمالی ، کوه های اورال ، دریای مدیترانه ، کوه های آلپ، تنگه جبل الطارق ، دریای سیاه ، پیرنه، شبه جزیره ی اسکاندیناوی ، ایسلند ، دریای شمال )
تاریخ اروپا در قرون وسطا
قرون وسطا که بین قرن پنجم تا پانزدهم میلادی است از اواخر دوره ساسانی و ورود اسلام به ایران شروع می شود و تا پایان دوره تیموریان در اروپا ادامه دشته است و علت این نامگذاری آن است که از نظر اروپاییان این دوره بین دو دوره از تاریخ آنها یعنی قرون قدیم یا باستان و قرون جدید قرار گرفته است .
پیشوایان مسیحی از قرن پنجم به تدریج قدرت پاپ را به اندازه ای افزایش دادند که پادشاهان نیز مطیع آنان شدند و حتی در مراسم تاج گذاری تاج را از دست آنها می گرفتند حاکمیت رهبران مسیحی با انتشار عقاید خرافی و اقدامات سخت گیرانه آنها باعث عقب ماندگی اجتماعی ، اقتصادی ، علمی ، و فرهنگی اروپاییان شد . و فئودالها با استخدام افراد بیکار که نام آنها را شوالیه می گذاشتند به فکر توسعه زمینها و املاک خود بودند و آنها به بهبود زندگی مردم و پیشبرد علم و دانش کم تر توجه می کردند نیروی نظامی فئودال ها ، شوالیه ها بودند .
جنگ های صلیبی:
چون در جنگهای بین مسیحیان و مسلمانان، سپاهیان مسیحی یک صلیب را روی سینه های خود نقش می کردند به آنها صلیبیون گفته شد و نام این جنگها ی صلیبی نام گرفت و اما علت این جنگ ها این بود که پس از شکست خوردن امپراتور روم شرقی به مسیحیان سرزمینهای مسلمین حمله کردند و مناطق آباد و ثروتمند مسلمانان را تصرف کرد و پاپ فتوا داد که چون بیت المقدس محل زندگی حضرت عیسی (ع) بوده است باید از مسلمانان پس گرفته شود و بدین ترتیب جنگهای صلیبی آغاز شد ولی صلاح الدین ایوبی بیت المقدس را از آنها پس گرفت و نتیجه ی جنگ شکست اروپائیان از مسلمانان بود ولی این جنگها نتایجی برای اروپائیان داشت که عبارتنداز :
1- استفاده از دستاوردهای علمی و فکری مسلمانان جهت جبران عقب ماندگی خود .
2- ترجمه کتابهای فلسفی یا پزشکی ، ستاره شناسی و ریاضیات مسلمانان به زبانهای اروپایی .
3- وارد کردن وسایل ستاره شناسی – کاغذ – باروت – دارو- از کشورهای اسلامی به اروپا.
4- از بین رفتن سلطه پاپ و فئودال ها و آزادی بیشتر در کسب علم و ثروت .
در نتیجه اروپا وارد مرحله ی از تاریخ خود شد که به آن رنسانس یا تولد مجدد گفته می شود .
مورخان اروپایی از سال 476 میلادی یعنی سال سقوط رم پایتخت روم غربی در ایتالیا تا سال 1453 میلادی یعنی سال سقوط قسطنطنیه پایتخت روم شرقی بدست سلطان محمد فاتح را دوره قرون وسطا یا قرون میانه می نامند .
در قرون وسطا کلیسا یکی از مهمترین مؤسسات اروپا بود و بجز کانون مذهبی تنها مرکز فرهنگی و آموزشی محسوب می شد . پاپ بقدری قدرتمند بود که پادشاه هان اروپایی می بایست بدست پاپ تاج بر سر می گذاشتند پاپ رهبر مسیحیان بود و در شهر رم اقامت داشت از جانب پاپ برای هر کشور اسقف تعیین می شود و اسقف نیز توسط کشیش ها در سراسر کشور کلیسا ها را اداره می کرد . علم و دانش در اختیار کلیسا بود و در بین عموم مردم رواج نداشت تنها زبان آموزشی زبان لاتین بود . واین زبان واحد اروپا بود . فئودالیسم از کلمه فئو به معنای زمینی بود که به کسی واگذار می گردید . این زمینهای واگذاری وسیع بودند و شامل قلعه ، مزرعه ، جنگل ، شکارگاه ، دهکده و کشاورز را شامل می شد . فئودال کنت بود و از جانب پادشاه به فرماندهی نظامی می رسیدند و در مقابل واگذاری زمین سوگند یاد می کردند که مطیع پادشاه باشند و مالیات بدهند فئودال ها در ملک خود مانند یک پادشاه کوچک عمل می کردند هم فرمانده نظامی ، هم عامل حکومتی هم مأمور مالیات و هم قاضی بودند .