تعاریف :
به منظور اجرا و تعمیم و گسترش انواع بیمه های اجتماعی و استقرار نظام هماهنگ و متناسب با برنامه های تأمین اجتماعی ، همچنین تمرکز وجوه و درآمدهای موضوع قانون تأمین اجتماعی و سرمایه گذاری و بهره برداری از محل وجوه و ذخائر ، سازمان مستقلی به نام سازمان تأمین اجتماعی وابسته به وزارت بهداشت ، درمان آموزش پزشکی که در این قانون سازمان نامیده می شود به وجود آمده است .
بیمه شده:
شخصی است که راساً مشمول مقررات تأمین اجتماعی بوده و با پرداخت مبالغی به عنوان حق بیمه حق استفاده از مزایای مقرر در این قانون را دارد .
خانواده بیمه شده :
شخص یا اشخاصی هستند که به تبع بیمه شده از مزایای موضوع این قانون استفاده می کنند .
کارگاه :
محلی است که بیمه شده به دستور کارفرما یا نماینده او در آنجا کار می کند .
کارفرما :
شخص حقیقی یا حقوقی است که بیمه شده به دستور یا به حساب او کار می کند .کلیه کسانی که به عنوان مدیر یا مسئول عهده دار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسئول انجام کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذبور در قبال بیمه شده به عهده می گیرند .
مزد یا کارمزد در این قانون :
شامل هر گونه وجوه و مزایای نقدی یا غیر نقدی مستمر است که در مقابل کار به بیمه شده داده می شود .
حق بیمه :
عبارت است از وجوهی که به حکم این قانون و برای استفاده از مزایای موضوع آن به سازمان پرداخت می گردد .
عزامت دستمزد :
به وجوهی اطلاق می شود که در ایام باز داری ، بیماری و عدم توانایی موقت اشتغال به کار و عدم دریافت فرد یا حقوق به حکم این قانون بهای مزد یا حقوق به بیمه شده پرداخت میشود.
کمک عائله مندی :
مبلغی است که طبق شرایط خاص در مقابل عائله مندی توسط کارفرما به بیمه شده پرداخت می شود .
از کار افتادگی کلی:
عبارت است از کاهش قدرت کار بیمه شده به نحوی که نتواند با اشتغال به کار سابق یا کار دیگری بیش از یک سوم از درآمد قبلی خود را به دست آورد .
از کار افتادگی جزئی :
عبارت است از کاهش قدرت کار بیمه شده به نحوی که با اشتغال به کار سابق یا کار دیگرفقط قسمتی از درآمد خود را به دست آورد .
بازنشستگی :
عبارت است از عدم اشتغال بیمه شده به کار به سبب رسیدن به سن بازنشستگی مقرر در این قانون .
مستمری :
عبارت از وجهی است که طبق شرایط مقرر در این قانون به منظور حیران قطع ، تمام یا قسمتی از درآمد به بیمه شده در صورت فوت او برای تأمین معیشت بازماندگان وی به آنان پرداخت می شود .
کارفرما تا 36 قسط بدهی را ماهانه تقسیط می نماید در این صورت کارفرما باید معادل 12% در سال نسبت به مانده بدهی بهره به سازمان بپردازد .هر گاه درجه کاهش قدرت کار بیمه شده شصت وشش درصد و بیشتر باشد از کار افتادگی کلی شناخته می شود .چنانچه میزان کاهش قدرت کار بیمه شده بین سی و سه تا شصت و شش درصد و به علت حادثه ناشی از کار باشد از کار افتادگی جزئی شناخته می شود .
کارفرما تا 36 قسط بدهی را ماهانه تقسیط می نماید در این صورت کارفرما باید معادل 12% در سال نسبت به مانده بدهی بهره به سازمان بپردازد .هر گاه درجه کاهش قدرت کار بیمه شده شصت وشش درصد و بیشتر باشد از کار افتادگی کلی شناخته می شود .چنانچه میزان کاهش قدرت کار بیمه شده بین سی و سه تا شصت و شش درصد و به علت حادثه ناشی از کار باشد از کار افتادگی جزئی شناخته می شود .
چارت مربوط به سازمان : واحد های مختلف سازمان : واحد نام نویسی و صدور دفترچه و حسابهای انفرادی واحد امور بیمه شدگان واحد مستمری واحد درآمد واحد اجرائیات واحد بازرسی واحد امور اداری واحد حسابداری واحد فن آوری اطلاعات واحد نام نویسی و صدور دفترچه و حسابهای انفرادی : مطابق کارکرد افراد در سیستم اقدام به تأمین ، تمدید ، صدور دفترچه های درمانی کرده و با بررسی سوابق افراد ،اقدام به صدور کارنامه سوابق ، پرینت سوابق و سامان سوابق جهت اطلاع بیمه شدگان از وضعیت سوابق خود می نماید .
این نام نویسی بر اساس فرمی می باشد که شامل اطلاعات زیر است : نمونه ای از نام نویسی بیمه شدگان کارگاه : نام نویسی بیمه شدگان کارگاه شماره کارگاه: 13522100018 شرکت جهان الکل شماره بیمه : 8 رقمی تاریخ نامنویسی : نام : بخش صدور شناسنامه : نام خانوادگی : محل تولد : کد جنسیت : شماره ملی : کد ملیت : مسلسل شناسنامه نام پدر : تاریخ استخدام : بیمه تاریخ تولد : نحوه ارتباط : شماره شناسنامه : شغل : شهرستان محل صدور: نحوه شناسائی: کرفرما یا کارشناس معرفی کردن جستجو :ctr1 + F7 بیمه شدگان کشور : F9 بیمه شدگان شعبه :F7 بیمه شدگان کارگاه :F1 شماره کارگاه : یک کد 10 رقمی می باشد که سه رقم اول مربوط به کد شعبه ، سه رقم دوم مربوط به کد فعالیت کارگاه و آخرین شماره عدد کنترل می باشد .مثل : 13522100018 در پایین صفحه کلیدهای میانبری جهت جستجو بر اساس بیمه شدگان کشور F9 و بیمه شدگان شعبه F7 و بیمه شدگان کارگاه F1 می باشد قرار دارد که مثلا برای دیدن سوابق کارگر می توان از این کلیدها استفاده کرد .
فرم مربوط به مشخصات هویتی کارگاه : مشخصت هویتی کارگاه شماره کارگاه : بیمه بیکاری: نوع بیمه : نام کارگاه : فعالیت اقتصادی : کارفرما : نوع فعالیت : وضعیت : نوع کارگاه : ملیت : سازمان سرپرست : دوره فعالیت : نحوه شناسائی : شخصیت : تاریخ شمول : نوع محل نشانی : کد پستی : شرح نشانی : فاکس : استان : تلفن : شهر : تلفکس: منطقه : پروانه ها : درجه بندی کارگاه : نوع لیست : لیست تخلفات : روش ارسال لیست : محل نگهداری پرونده: مسئول نامنویسی : تاریخ ارسال پرونده : تاریخ نام نویسی: بخش چاپ دفترچه درمان بیمه شدگان : واحد امور بیمه شدگان : کمک ها را در چند قالب :کمکهای کوتاه مدت و بلند مدت ارائه می دهد کمک های کوتاه مدت در اثر حوادث ، کمک های عائله مندی ، بازنشستگی و بیمه بیکاری بیکاری و کارهایی از این قبیل ارائه می دهد .کمک های بلند مدت مستمری، بازنشستگی و .....
می باشد .
واحد مستمری : رسیدگی به امورات مستمری بگیران بازنشسته ، بازمانده و از کار افتاده می باشد .س واحد اجرائیات : صدور اجرائیه ها ، پی گیری بدهی های معوق ، تقسیط و ...
می باشد.
واحد بازرسی : شناسایی کارگاه های جدید ، شناسایی کارفرما و بیمه شده ، ثبت تاریخ شروع به کار یا ترک کار بیمه شده به عهده دار به این صورت که هر دو ماه یکبار کارگاه هایی که مشمول تأمین اجتماعی به جزء پیمان کاری و کارگاه های بالای 50 نفر بیمه شده و ارگانهای دولتی مورد بازرسی قرار می گیرند .کارگاه ها به چند صورت بازرسی می شوند ، در روش سیستماتیک هر کارگاهی که بازرسی می شود هر دو ماه بعد باید مجدداً بازرسی شود .
هر درخواست بازرسی باید ثبت شود و یک مهلتی دارد و ظرف یک هفته ، باید شروع و ترک کار به بازرس اطلاع داده می شود .
کد مخصوص کارگاهی که ماهیت بازرسی ندارد 10 لیست و حق بیمه را مرتب می دهند 11 فقط بازرسی می شوند 12 تعطیل 13 واحد درآمد : بخش درآمد شامل باجه دریافت بازرسی ، وصول حق بیمه ، اجرائیات می باشد کارگاهی که تأسیس می شود طبق قانون تأمین اجتماعی باید کارگران خود را بیمه کند و اگر تخلف کند بازرس تأمین اجتماعی حق بیمه را دریافت می کند و دفاتر شرکتها را بازرسی می کنند کارشناس رسمی بررسی می کند و از آن شرکت بیمه دریافت می کند .در کل دریافت لیست حق بیمه ، گزارش وصولی ها تعیین لیست ها ، تهیه تلگراف وصولی ها ، دریافت کارکرد ماهانه ، صدور حسابها ، انجام عملیات ریاضی و فنی بر روی لیستها و محاسبه پرونده ، محاسبه پیمان را بر عهده دارد .
7% سهم بیمه شده نرخ حق بیمه 30 % 20% کارفرما 3% بیمه بیکاری ( به عهده کارفرما) جرائم تأخیر لیست : از مبلغ یک ریال تا مبلغ 300000 ریال 7 درصد از 30 درصد حق بیمه و بیمه بیکاری .
از مبلغ 300000 ریال تا مبلغ 1200000 ریال 12 درصد از 30 درصد حق بیمه و بیمه بیکاری .
از مبلغ 1200000 تا مبلغ 2500000 ریال 17 درصد از 30 درصد حق بیمه و بیمه بیکاری .
از 3500000 ریال به بالا 22 درصد از 30 درصد حق بیمه و بیمه بیکاری .
توضیح اینکه جریمه تأخیر لیست فقط برای سال اول گرفته می شود به عبارتی یک بار جریمه تأخیر لیست محاسبه می گردد .
واحد حسابداری : رسیدگی به حسابهای سازمان شامل وارد کردن رسیدهای پرداختی ، ورود و خروج حسابهای دفتری و کارهایی از این قبیل را در بر می گیرد .
واحد امور اداری : این واحد از دو بخش دبیرخانه و پرسنلی تشکیل شده است .
دبیر خانه کارهایی از قبیل تایپ نامه های ارسالی ، ثبت نامه های صادره و وارده و کارهایی از این قبیل را با نرم افزارهای WORD , EXCEL انجام می دهد که در ادامه نگاهی کوتاه به این دو نرم افزار خواهیم داشت .
بخش پرسنلی کارهایی از قبیل رسیدگی به ریز احکام پرسنل ، ثبت احکام پرسنل ، حضور و غیاب پرسنل ، انجام امورات حمایتی و پشتیبانی را بر عهده دارد .
WORD : شناسایی اصول کار با محیط اصلی Microsoft word : در این بخش به شناسایی اجزای تشکیل دهنده محیط اصلی واژه پرداز word خواهیم پرداخت منظور از محیط اصلی ، تمام اجزای تشکیل دهنده پنجره نمایش به جز ناحیه صفحه کاغذ که به محیطواژه پرداز معروف است می باشد .
نوار منو : این نوار حاوی منوهای مختلفی می باشد که هر یک از آنها دسته مشخصی از امکانات و فرمانهای word را که دارای یک یا چند وجه اشتراک با یکدیگر می باشند در بر دارد برای مثال ، فرمانهای مربوط به مدیریت فایل ها در منوی FILE فرمانهای مربوط به قالب بندی سند در منوی format فرمانهای مربوط به جداول در منوی table مربوط به وارد کردن اشیای خارجی به داخل سند در منوی insert قرار دارد .
نوار ابزار استاندارد : این نوار ابزار حاوی ابزارهای مربوط به فرمانهایی می باشد که کاربر عموماً در تمام اسناد به نحوی با آنها سر و کار دارد .به عبارت دیگر عمومی ترین و پر استفاده ترین فرمانها در این نوار ابزار تعبیه شده اند .
برخی از این فرمانها عبارتند از فرمانهای مدیریت فایل ، شامل open , save , new , print فرمانهای ویرایش متن ، copy , cut , paste , undo , redo فرمان تنظیم بزرگی صفحه نمایش است .
نوار ابزار قالب بندی : این نوار ابزار حاوی ابزارهای مربوط به پر استفاده ترین فرمانهای قالب بندی متن سند می باشد برخی از فرمانهای موجود دراین نوار ابزار که در تصویر زیر نیز مشخص شده است عبارتند از فرمانهای تعیین شکل و اندازه حروف ( font size , font ) فرمانهای تعیین نحوه تراز شدن متن پاراگرافها ( شامل right , left , center ) و به طور کلی فرمانهایی که برای تعریف ظاهر متن و پاراگرافهای سند بیشترین استفاده از آنها می شود .
کار با صفحه کلید و ماوس : این بخش را به دو قسمت کار با صفحه کلید و کار با ماوس تقسیم می کنیم : کار با صفحه کلید : در صورتی که از word برای تولید متنهای فارسی و لاتین استفاده می کنید لازم است محل هر یک از حروف فارسی و لاتین روی صفحه کلید را بدانید به این منظور می توانید برچسبهایی تهیه کنید که حروف فارسی ، به ترتیب قرار گیری روی صفحه کلید ، روی آنها درج شده اند سپس برچسبها را با دقت روی صفحه کلید بچسبانید به این ترتیب محل قرار گیری حروف فارسی روی صفحه کلید را فرا خواهید گرفت .
هنگام کار با صفحه کلید ، به نکات زیر توجه نمایید : الف : برای انتقال از حالت تایپ فارسی به لاتین ، کافی است کلید ترکیبی ctrl + shift یا کلید ترکیبی Alt + shift سمت چپ صفحه کلید را فشار دهید همچنین برای انتقال از حالت تایپ لاتین به فارسی ، باید کلید ترکیبی ctrl + shift یا Alt + shift سمت راست را فشار دهید .
ب : هنگام تایپ عبارتهای لاتین ، توجه نمایید که در صورت خاموش بودن کلید caps lockفشردن کلیدهای حرفی منجر به درج حروف کوچک لاتین ( مانند q , f, a و ....) شده و برای تایپ حروف بزرگ باید کلید shift را هم زمان با فشردن کلید مورد نظر فشار داده و پایین نگه دارید .
در صورت روشن بودن کلید caps lock عکس جمله فوق صادق است .
ج : در برچسبهای حروف فارسی موجود در بازار ، حروفی درج شده اند که با فشردن کلیدهای صفحه کلید در حالت خاموش بودن کلید caps lock ، در سند وارد می شوند این حروف همان حروف اصلی الفبای فارسی می باشند .
د : برای وارد کردن هر صفحه خالی در متن سند ، کافی است یک بار کلید spacebar را فشار دهید .
ه : برای بستن پاراگراف جاری و ایجاد یک پاراگراف جدید ، در سند کافی است یک بار کلید ENTER را فشار دهید .
و : برای لغو کردن عملیات جاری و یا خارج شدن از یک کادر محاوره ، کافی است یک بار کلیدESC را فشار دهید .
ز : دز تایپ فارسی ، برای حذف کردن کاراکتر سمت راست نشانگر باید کلید Back space را فشار داده و برای حذف کاراکتر سمت چپ نشانگر باید کلید delete را فشار دهید .
ح : در تایپ لاتین ، برای حذف کردن کاراکتر سمت راست نشانگر باید کلیدdelete را فشار داده و برای حذف کاراکتر سمت چپ نشانگر باید کلیدBack space را فشار دهید .
ط : برای پرش نشانگر به اندازه مشخص ، باید کلیدTab را فشار دهید میزان فاصله پرش با استفاده از فرمان Tabsاز منویformat قابل تعیین است.
ی : برای انتخاب هر یک از منوهای موجود در محیط اصلیMs word باید ضمن پایین نگه داشتن کلید Alt حرفی از نام منوی مزبور را با یک خط افقی کوچکی مشخص شده است فشار دهید.
کار با ماوس : از دو دکمه سمت چپ و سمت راست ماوسهای استاندارد در موارد زیر استفاده می شود .
تعریف اشاره گر : اشاره گر نمادی است که با حرکت دادن ماوس توسط کاربر تغییر مکان داده و بسته به اینکه در کدام ناحیه از نواحی سند قرار داشته باشد شکل آن متفاوت خواهد بود بدین ترتیب که در صورت قرار گیری در متن به صورت I شکل گردیده و در صورت خروج از متن به صورت پیکانی متمایل به سمت چپ در خواهد آمد .
الف : برای قرار دادن نشانگر در محل مشخصی از متن سند ، انتخاب یک ابزار از نوارهای ابزار و انتخاب عنوان یا گزینه های یک منو ، اشاره گر را روی آیتم موردنظر قرار داده و دکمه سمت چپ ( دکمه اصلی ) ماوس را فشار دهید .
به این عمل مختصراً کلیک کردن گفته می شود .
ب : برای احضار منوی میانبر ( در مواردی که چنین منویی قابل احضار باشد ) اشاره گر را روی آیتم مورد نظر قرار داده و دکمه سمت راست ماوس را فشار دهید به این عمل مختصراً کلیک راست گفته می شود .
ج : برای انتخاب ( مارک کردن ) بخشی از یک متن اشاره گر را در ابتدای آن قرار داده، دکمه سمت چپ ماوس را فشار داده و بدون رها کردن آن ، اشاره گر را به انتهای فاصله مزبور حرکت دهید سپس دکمه ماوس را رها کنید .
به این عمل مختصراً درگ کردن گفته می شود .
EXCEL: صفحه گسترده چیست ؟
صفحه گسترده ، صفحه ای جدول بندی شده است که اطلاعات مختلف عددی و حرفی در خانه های آن قابل نگهداری بوده و بین اطلاعات موجود در خانه های آن ارتباطی منطقی برقرار است تمام برنامه های صفحه گسترده ، دارای این صفحات جدول بندی شده می باشند و اطلاعات مختلف درج شده روی این صفحات را سازماندهی و پردازش می کنند تا در نهایت ما را به اطلاعات جدید و با ارزش تری برسانند .
انواع نرم افزارهای صفحه گسترده : در گذشته صفحه گسترده ها روی صفحات کاغذ پیاده می شدند در مواردی امروزه نیز از صفحه گسترده های کاغذی استفاده می شود صفحه گسترده ها ، کاربردهای مختلفی در حسابداری و آمار دارند بعد از تولید نرم افزارهای صفحه گسترده و قابلیت های محاسبه و ارتباط بین داده ها به صورت کامپیوتری و بدون دخالت ذهن ، به تدریج صفحه گسترده های کاغذی جای خود را به صفحه گسترده های الکترونیکی دادند برخی از نوار ابزارهای صفحه گسترده موجود عبارتند از : کواتروپرو لوتوس Excel کابرگ و عملکرد آن در حسابداری : کاربرگ ، گزارشی از مانده حسابهای دفتر کل تحت نام تراز آزمایشی است .
کاربرگها از پنج قسمت تشکیل شده اند که هر کدام به تنهایی دارای اهمیت ویژه ای بود و موضوع خاص خود را مطرح می نماید ؛ این پنج قسمت عبارتند از : 1 - تراز آزمایشی قبل از اصلاحات و تعدیلات : گزارشی است که مانده کلیه حسابهای دفتر کل پس از ثبت آخرین اتفاقات مالی در پایان دوره مالی ( که ممکن است مانده قطعی نباشد ) را نشان می دهد .
2 - اصلاحات و تعدیلات : گزارشی است که در پایان دوره مالی پس از بررسی حسابهای دفتر کل و با پیدایش اصلاحات و تعدیلات در حسابها ، سند لازمه صادر شد و در دفتر روزانه و کل ثبت می گردد همچنین ارقام در ستون حسابهای تعیین شده خود در بخش اصلاحات و تعدیلات کاربرگ در بدهکار و بستانکار ثبت می شود .
قطعاً اصلاحات و تعدیلات در هر حسابی که ایجاد می شود در مانده آن تأثیر خواهد داشت و مانده های جدید در دفتر کل تعیین خواهد شد .
3 - تراز آزمایشی نهایی یا پس از اصلاحات و تعدیلات : با توجه به اصلاحات و تعدیلات ، ممکن است مانده های دفتر کل تغییر نماید لزوماً تراز آزمایشی جدید تهیه می گردد .
از این پس مانده دفتر کل ، قطعی و قابل استفاده نهایی می باشد .
4 – عملکرد سود و زیان : حسابهای دفتر کل به دو گروه کلی تقسیم می شود : حسابهای اسمی یا موقت ، حسابهای دائم .
5 – ترازنامه : پس از اصلاحات و تعدیلات و تعیین سود و زیان ، حسابهایی که در عملکرد سود و زیان انعکاس ندارند تحت نام حسابهای دائم در ترازنامه ثبت می گردند .
کاربرد صفحه گسترده ها : صفحه گسترده ها کاربردهای فراوانی در علوم محاسباتی نظیر حسابداری ، آمار ، ریاضیات و غیره دارند .
به عنوان مثال یکی از کاربردهای عمومی صفحه گسترده ها، پیش بینی وضعیت مالی آتی یک مؤسسه بر اساس وضعیت مالی فعلی آن می باشد .
اگر شما مسئول حسابداری یک شرکت یا کارخانه باشید می توانید با استفاده از صفحه گسترده ای که داده های مالی شرکت یا کارخانه در خانه های آن درج شده است بودجه آتی و دیگر عوامل مالی را بر اساس بودجه فعلی پیش بینی نمایید .
کاربردهای صفحه گسترده ها را می توان به طور کلی به صورت زیر خلاصه کرد : سازماندهی اطلاعات موجود ترسیم انواع مختلف نمودارها بر اساس داده های موجود در صفحه گسترده دستیابی به اطلاعات جدید با استفاده از داده های موجود در صفحه گسترده اصلاحات و تعاریف اولیه صفحه گسترده : فایل صفحه گسترده : فایلی که صفحه گسترده برنامه Excel را در خود ذخیره می کند فایل صفحه گسترده نام دارد و به طور پیش فرض دارای سه صفحه کاری است فایل های Excel از همان قواعد نام گذاری دیگر فایل های موجود در ویندوز پیروی می کنند و پسوندی که برای ذخیره فایل های صفحه گسترده Excel در نظر گرفته می شود”xls” می باشد .
صفحه کاری : صفحه کاری عبارت است از صفحه جدول بندی شده ای که برنامه Excel از آن استفاده می کند صفحه گسترده Excel برنامه به طور پیش فرض دارای سه صفحه کاری است که هر کدام از این صفحات کاری برای نگهداری اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرند .
سلول یا خانه : هر واحد از مکانهای نگهداری اطلاعات که محل تلاقی یکی از سطرها با یکی از ستونهای صفحه کاری است یک سلول یا خانه نامیده می شود .
خانه ها قابلیت نگهداری اطلاعاتی از قبیل اعداد ، حروف ، تاریخ و فرمولها را دارا می باشند .
نشانی یا آدرس خانه : خانه های صفحه گسترده Excel توسط آدرس از یکدیگر متمایز می شوند همان طور که می دانیم هر خانه محل تلاقی یک سطر با یک ستون می باشد برای مشخص شدن آدرس هر خانه کافی است شماره سطر گذرنده از آن خانه رابعد از نام ستون گذرنده از آن خانه قرار دهیم به طور مثال خانه موجود در محل تلاقی ستون B و سطر3 با آدرس B3 مشخص می شود .
سطر : به هرکدام از ردیف های افقی از خانه های صفحه کاری یک سطر گفته می شود سطرهای صفحه کاری را با اعداد نام گذاری می کنند به این ترتیب که سطر اول با عدد 1، سطر دمو با عدد 2 ، و....همچنین آخرین سطر صفحه کاری برنامه Microsoft Excel در نسخه 2000 با عدد 65536 ( تعداد سطرهای هر صفحه کاری برنامه Excel ) مشخص می شود .
ستون : به هر کدام از ردیف های عمودی از خانه های صفحه کاری یک ستون گفته می شود هر یک از ستون های صفحه کاری با یک یا دو حرف از حروف الفبای انگلیسی ( از A تا Z) مشخص شده اند ستون اول با حرف A ستون بعدی با حرف B ، و....ستون بعدی با حرف Z و بعد از ستون Z ستونهای AC , AB , AA ،.....تا AZ مشخص می شود و به همین ترتیب تا حروف IV که آخرین ستون صفحه کاری است ستونها را نام گذاری کرده اند .
9 - واحد فن آوری اطلاعات ( فرابری داده ها ) : مجموعه 25 کامپیوتر در این سازمان توسط هم بندی STAR با همدیگر در ارتباط اند .نرم افزار توپولوژی یاد شده تحت سیستم شبکه ای NOVEU می باشد .
طبق بررسی های به عمل آمده هنوز هم سیستم هایی همچون ناول کارایی بسیار زیادی دارند و به عقیده مسئول کامپیوتر سازمان این سیستم عامل یکی از بهترین هاست .
برای عضو شدن در این شبکه می بایست login serept مخصوص داشت که شامل نام کاربر ، رمز عبور و حیطه دسترسی در آن تعریف می شود .
برنامه shob روی سرو load می باشد server به عنوان مدیر شبکه به اطلاعات بقیه واحد ها دسترسی دارد وظایف مختلفی بر عهده دارد .
وظائف سوپر وایزر : 1 .
نظارت بر کار کاربران 2 .
نصب ایستگاه های کاری جدید 3 .
تعریف کاربران و دادن حیطه دسترسی به آنها 4 .
نصب ورژن و نرم افزار های روزانه و فصلی 5 .
حل مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری از طریق شرکت تأمین و شرکت همکار .
6 .
تهیه نسخه پشتیبان از کلیه اطلاعات به صورت روزانه ، هفتگی و ماهانه و ارسال آن به اداره کل .
برنامهSHOB از 32 فایل تشکیل شده است مثلاً سوابق افراد در فایلی به نام S1DETAIL در مسیر قرار دارد SHOB / Regester / History DBF مهمترین بخش سیستم مکانیزه امنیت اطلاعات محسوب می گردد و بر طبق آن مسئول فرابری داده ها در چارت سازمانی دیده می شود .
که امنیت و صحت ورود و خروج اطلاعات ، ویروس یابی و ......بر عهده ایشان گذاشته شده است .
یکی از بهترین ویروس یاب های در حال حاضر که ویروس های ایرانی را نیز جستجو می کند ویروس ایمن از شرکت مهران رایانه می باشد که نسخه تحت شبکه آن در سازمان مشهور است .
نرم افزارهای شعبه تحت Foxpro نوشته شده است البته بانک های آن با ویژوال بیسیک و دلفی نیز قابل تلفیق می باشد توانایی جابجایی (index) فایل ها در بانک های اظلاعاتی foxpro در حدود 20 میلیون رکورد می باشد اما با وجود حجم اطلاعات به نظر می رسد که بانک های مورد نظر جوابگوی کار و پردازش های بزرگ نمی باشد از این رو مقرر گردیده است که شبیه سازی این سیستم بر روی بانک های اطلاعاتی از نرم افزارهای بزرگ مانند اوراکل ( orakel ) استفاده شود و در آینده نزدیک سیستم تمام مکانیزه اوراکل بر روی تمامی قسمت ها ، واحد نصب و راه اندازی می گردد .
برنامه Shob ، برنامه AW توسط دستگاه مودم به شرکت تأمین متصل می گردد که مشکلاتی که در شعبه قابل حل نیست توسط این شرکت برطرف گردد به طور کلی می توان گفت اگر مشکلی در برنامه های سازمان به وجود آید وظیفه سوپر وایزر است که مشکل را برطرف کند ، اگر مشکلی در برنامه های شبکه به وجود آید توسط شرکت تأمین برطرف می شود و اگر مشکلی در سخت افزارها به وجود آید توسط شرکت فرداد شمال برطرف می گردد .
و این واحد دارای 15 باطری می باشد که توسط 4 تا UPS شارژ می شوند و در صورت قطع برق تا 2 ساعت قابل استفاده می باشند .
برای ارتقای سیستم از زبان برنامه نویسی دلفی استفاده می شود که در ادامه توضیحات مختصری از این زبان ارائه می دهم .
برنامه سیستم : برنامه ای است که ارتباط مستقیم با سخت افزار دارد و کنترل روی سخت افزار را انجام می دهد .
این برنامه وابستگی زیادی به نوع سیستم عامل و و سخت افزار خواهد داشت لذا یک برنامه ای که به صورت سیستمی می باشد ممکن است در یک سیستم عامل جواب دهد و در سیستم عامل دیگری جواب ندهد .
خصوصیات برنامه ها سیستمی : حجم این نوع برنامه ها بسیار کم می باشد .
عموماً این برنامه ها با وقفه و با بافرها کار می کنند .
نویسنده این نوع برنامه ها می بایست آشنایی کامل به سخت افزار و/ OS BIOS داشته باشد .
زبان این نوع برنامه نویسیASM و یاC مناسب تر می باشد .
در صورت استفاده از وقفه در برنامه سیستمی باید تمام پارامترهای آن در نظر گرفته شود .
NSI .
SYS : این فایل استانداردی برای صفحه کلید و صفحه نمایش می باشد که در فایل COnfig .
sys نوشته شده و هنگام بوت شدن اجرا می شود .
files : مجموعه دستورات خط فرمان را می دهیم و با زدن اسم فایل دستورات داخلی خود را اجرا می کند .
Baud rate : نرخ انتقال اطلاعات ( ارسال و دریافت ) .
BIOS : ورودی و خروجی اولیه یکسری برنامه ها و توابعی هستند که از طریق شرکت سازنده M/B طراحی که نرم افزاری است و نوشته می شود و در IC استفاده می شود .
آدرسIC شروع :FOOO:EOOO تا آدرسFOOO:FFFF حجمIC :1FFF می باشد .
ASSIGN : اختصاص دادن .
CRC : کد تشخیص خطا ( به صورت چرخشی یک چک علامت بر بررسی خطا می گذارد ) می باشد که هنگام ذخیره سازی اطلاعات در هارد دیسک و غیره کنار اطلاعات ذخیره می شود سپس هنگام خواندن مجدداً توسط این کدها صحت بازیابی آنها تضمین می شود .
: COM FILE فایلهای اجرایی هستند که حجم آنها کوچکتر از K 64 و به اندازه یک سگمنت می باشند .
COMMAND COM : دستورات داخلی سیستم عامل DOC را در خود دارد هر یک از این دستورات مشابه یک تابع می باشند که با وارد کردن دستور در خط فرمان در صورت وجود آن تابع اجرا شده .
در غیر این صورت به مسیر مراجعه می شود اگر فایل اجرایی با عبارت وارد شده در خط فرمان وجود داشته باشد اجرات می شود .
در غیر این صورت پیغام خطا داده می شود .
CRT : صفحه نمایشهایی که به صورت سیلندر یا که اشعه کاتدی از ته آن به صفحه مقابل تابیده می شود می گویند ، مثل مانیتورهای لامپ تصویر دار.
SCANCODE : یک کد 2 بایتی که مستقیماً از صفحه کلید وارد کامپیوتر می شود این کد استاندارد بین صفحه کلید و کامپیوتر است در این کد به ازای هر کلیدی که زده می شود دو عدد دوبایتی یکی هنگام فشار دادن کلید و دیگری هنگام برداشتن کلید از صفحه کلید وارد واردد کامپیوتر می شود .
ASSCIICODE : کداسکی جزء استانداردهای آمریکائی به صورت 8 بیتی ( ا بایتی ) است در این کد علائم و کاراکترها و اعداد انگلیسی از 0 تا 127 می باشد حروف و کاراکتر های فارسی از 128 به بعد کدگذاری شده است .
از شکل و نوع کاراکتر ها از کد 128 به بعد برای کشورها آزاد است که خودشان FONT بسازند استفاده از این کد جهت انتقال متن از یک کشور به کشور دیگر به همین دلیل دارای اشکال است زیرا نمی توان در یک متن چند زبان( مختلف ) را قرار داد با این کد در اینترنت هر صفحه ای که دریافت می شود فونت آن نیاز است شکل کاراکتر ها از کد 128 به بعد در هر کشور برای شکل آن کشور است بنابراین کاراکترهای زبانهای مختلف نمی تواند در کد یک بایتی قرار بگیرد .
Unicode : یک نوع کاراکتر استاندارد معرفی شده از طرف سازمان بین المللی استاندارد می باشد در این کد هر کاراکتر 16 بیت می باشد تمام سیستم عامل ها از قبیل whndows , unix و ....این کد را می شناسد .
برای رفع مشکل کد اسکی این استاندارد معرفی شده که در آن از 0 تا 127 مربوط به حروف انگلیسی و سمبل ها می باشد .unicode در دو بایت کد کاراکترهای تمام کشورها را دارد و برای هر کشوری بازه خاصی تعریف شده است به طور مثال کد کاراکتر های فارسی ( کشور ایران ) از0600H شروع می شود چون این کد استاندارد است صفحهWEB هایی که باUnicode طراحی شوند دیگر نیاز به نصب فونت برای آن صفحه نمی باشد .
مزایای این نوع کد( Unicode ( عبارتند از : الف : برنامه نویسان با کاراکترهای Unicode می توانند 65536 نوع کاراکتر متفاوت تعریف کنند در صورتی که کاراکترهای تعریف کنند در صورتی که کاراکترهای asscii حداکثر 256 نوع می باشند .
ب : Unicode نسبت به سایر کدها آسان و سریع می باشد .
ج : سرعت عملکرد ویندوز در کاراکترهای نوع Asscii پایین تر است به دلیل اینکه باید رشته ها را ابتدا به Unicode تبدیل کند و سپس به Asscii تا نمایش دهد و همچنین در هنگام خواندن بر عکس مرحله فوق صورت می گیرد .
EMM : ( EXLANDED MEMORY MANAGER ) برنامه ای است که سیستم را انجام می دهد EMM گویند .
MEMMAKER : یک برنامه تحت داس است که همه کارهای حافظه سیستم را بهینه می کند .