تغییر مواد محلول و یا معلق و یا تغییر درجه حرارت و دیگر خواص فیزیکی ، شیمیایی ، بیولوژیکی آب درحدی که آن را برای مصارفی که برای آن مقرر شده است مضر یا غیر مفید سازد آلودگی آب گفته می شود. برهمین اساس , آلودگی آب در زیر گروه های ذیل طبقه بندی می گردد :
· آلودگی بیولوژیکی
· آلودگی شیمیایی
· آلودگی حرارتی
· آلودگی فیزیکی
آلودگی بیولوژیکی:
به دلیل تخلیه مواد آلی و بالا رفتن میزان BOD در فاضلاب اکسیژن منابع آبی مصرف شده و میکروارگانسیم های بی هوازی در چنین محیطی رشد می نمایند بنابراین پس از مدتی بوی نامطبوع سولفید هیدروژن، متان و آمونیاک از آن به مشام رسیده و رنگ آب به مرور تیره می گردد .شاخص اندازه گیری آلودگی بیولوژیکی گروهی از باکتریهای کالیفرمی که اصطلاحاً Ecoli نامیده می شوند میباشد
آلودگی شیمیایی :
بالا رفتن میزران COD به دلیل مصرف بعضی از مواد شیمیایی باعث مصرف اکسیژن محلول در آب و از بین رفتن شرایط متعارف زیستی آبزیان میگردد . همچنین تغییرات PH موجب برهم خوردن تعادل اکولوژیک محیط آبی شده و فعل و انفعلات شیمیایی را تسریع مینماید . افزوده شدن فلزات سنگینی مانند کروم ، نیکل ، سرب و همچنین محصولات فرعی صنایع پلاستیک سازی مانند PCB-Pvc و ضایعات رادیواکتیو و... در دور تسلسل زنجیره غذایی و در ارگانیزمهای بالای هرم غذایی تجمع یافته و اثرات این مواد به صورت بارز در موجودات راس هرم غذایی مانند انسان قابل مشاهد است. (تجمع بیولوژیک)
آلودگی حرارتی:
به میزان هر 10 درجه سانتیگراد افزایش دما ،متابولیسم آبزیان دو برابر میشود و بنابر این مصرف اکسیژن نیز افزایش مییابد . از طرف دیگر افزایش دمای اب باعث خروج گازهای محلول در آب از جمله اکسیژن میگردد.این دومسئله در کنارهم میتوانند باعث کاهش میزان اکسیژن محلول در آب وازبین رفتن شرایط زیستی برای آبزیان گردند.
آلودگی فیزیکی:
ازدیاد مواد معلق باعث افزایش کدورت منابع آبی ودر نتیجه کاهش عبور نور خورشید به اکوسیستم آبی ودر نهایت منتج به کاهش فعالیتهای هوازی در سطوح پایینی اب میگردد.از طرف دگر موادی ازقبیل مواد نفتی ،چربی،روغن ومواد رنگی علاوه بر افزایش COD که موجب بالارفتن بار آلودگی ورشد میکروارگانیسمهای بیماریزا در محیطهای آبی میگردد با ایجاد لایه نازکی بر سطح آب علاوه بر ایجاد چشم انداز نامطلوب ،مانع انجام عملیات فتوسنتز یا همان اکسیژن گیری آبها میشود.