شهرستان نیشابور با قرارگرفتن در استان خراسان رضوی و در محدودهی ریاضی (58 درجه و 8 دقیقه تا 59 درجه و 20 دقیقه) طول جغرافیایی و (35 درجه و 35 دقیقه تا 36 درجه و 52 دقیقه) عرض شمالی واقع گردیده است .
(جدول ش 1: طول و عرض جغرافیایی شهرستانهای استان)
موقع نسبی : این شهرستان به شکل بیضی در امتداد رشته کوههای بینالود قراردارد .
رشته کوههای بینالود که بهصورت نواری در جهت شمال غربی جنوب شرقی شهرستان امتداد یافته است ، این شهرستان را از شهرستانهای مشهد و قوچان جدا میسازد.
در قسمت غرب ، نیشابور و سبزوار 162 کیلومتر مرز مشترک دارند و از طریق رشته کوه طاغنکوه از یکدیگر جدا میگردند.
در قسمت جنوب غربی ، رشته کوههای سرخ ، با ارتفاعات نسبتاً بالا، این شهرستان را از شهرستان کاشمر جدا میسازد ؛ مرز مشترک نیشابور با شهرستان کاشمر حدود 51 کیلومتر و با شهرستان تربت حیدریه ، که در جنوب شرقی شهرستان نیشابور قراردارد ، حدود 69 کیلومتر است.
در قسمت شرق و شمال شرقی ، مرز مشترک شهرستان نیشابور با مشهد و چناران به ترتیب ، حدود 75 کیلومتر و حدود 60 کیلومتر است و 1-1-2.
وسعت شهرستان نیشابور
مساحت استان خراسان قبل از تقسیم بهعنوان بزرگترین استان پهناور کشور به لحاظ وسعت 9/298082 کیلومترمربع است و براساس تقسیمات سیاسی وزارت کشور در سال 1378 قبل از تقسیم خراسان ، وسعت شهرستان نیشابور معادل 3/8925 کیلومتر بوده که 99/2% از مساحت استان را دربرمیگرفت و به لحاظ وسعت در سطح استان ، رتبه یازدهم را دارا بود.
در این میان شهرستان بیرجند با 3/34269 کیلومترمربع معادل 8/13 درصد از کل استان بزرگترین شهرستان و شهرستان فریمان با مساحتی برابر 5/3324 کیلومترمربع و 1/1% وسعت از کل استان کوچکترین شهرستان استان را به لحاظ وسعت تشکیل میدهند .
امّا بعد از تقسیم خراسان بزرگ به سه استان خراسان رضوی ، خراسان شمالی و خراسان جنوبی ، شهرستان نیشابور از نظر وسعت در مقایسه با سایر شهرستانهای خراسان رضوی با 3/8925 کیلومترمربع از 7/150547 کیلومترمربع ، رتبه هشتم را داراست.
.
تقسیمات سیاسی شهرستان نیشابور
براساس تقسیمات سیاسی وزارت کشور در سال 1378 ، این شهرستان دارای 5 بخش ، 15 دهستان ، 5 نقطه شهری (درحال حاضر 7 نقطه شهری) و 606 آبادی دارای سکنه است ؛ مشخصات بخشها ، دهستانها و برخی از آبادیها و نقاط شهری این شهرستان به شرح ذیل میباشد (ج ش 3 : نامها و مساحت شهرستان به تفکیک بخش و دهستان) :
1) بخش مرکزی: این بخش که با مساحتی حدود 3/1331 کیلومترمربع ، 9/14% از شهرستان را دربرگرفته است ، دارای 4 دهستان بهنامهای فضل ، مازول ، دربقاضی و ریوند و تعداد 229 آبادی و شهر نیشابور (مرکز شهرستان) میباشد.
جمعیت این بخش معادل 227675 نفر و تراکم این بخش 01/171 نفر در کیلومترمربع و متراکمترین بخش شهرستان است .
دهستانها و آبادیهای بخش مرکزی :
دهستان فضل : این دهستان با مساحتی حدود 5/292 کیلومترمربع و با مرکزیت روستای ابوسعیدی دارای 17853 نفر (جمعیت روستایی) است .
شهرنیشابور بخشی از آن است و 47 آبادی دارای سکنه در این دهستان قراردارد .
دهستان دربقاضی : مساحت این دهستان 1/268 کیلومترمربع و با مرکزیت روستای خوجان در قسمت جنوبی بخش مرکزی قرار دارد .
جمعیت روستایی این دهستان (بدون احتساب جمعیت شهرنیشابور) ، 11092 نفر بوده و تعداد آبادی دارای سکنهی این دهستان 67 آبادی است .
دهستان مازول : با مساحت 9/531 کیلومترمربع و جمعیت روستایی 27579 نفر و تعداد 60 آبادی با مرکزیت روستای قطن آباد در بخش شمالیِ بخش مرکزی قراردارد .
دهستان ریوند : با مساحت 8/238 کیلومترمربع ، در غرب بخش مرکزی واقع گردیده ، جمعیت آن 12304 نفر ، دارای 55 آبادی دارای سکنه و مرکز آن روستای شادمهرک است .
2) بخش تحت جلگه : بخش تحت جلگه که با مساحت 9/1901 کیلومترمربع ، 3/21% از مساحت شهرستان را دربردارد ، دارای 3 دهستان بهنامهای تحت جلگه ، طاغنکوه ، فیروزه و تعداد 103 آبادی و شهر بزغان است .
این بخش به لحاظ جمعیت دارای 55955 نفر و تراکم جمعیتی در این بخش حدود 4/29 نفر در کیلومترمربع است .
3) بخش سرولایت : این بخش بهعنوان شمالیترین بخش شهرستان با مساحت 1/1608 کیلومترمربع ، 01/18% از شهرستان را دربرگرفته است ، دارای 2 دهستان بهنامهای بینالود و سرولایت و تعداد 30519 نفر جمعیت و تعداد 78 آبادی است .
تراکم جمعیتی آن معادل 19 نفر در کیلومترمربع .
4) بخش میان جلگه : این بخش بهعنوان جنوبیترین بخش شهرستان بامساحت4/2944 کیلومترمربع، 33% از وسعت شهرستان را دربرگرفته است.
این بخش دارای3 دهستان بهنامهای بلهرات، عشقآباد و غزالی، وتعداد94 آبادی است.
جمعیت این بخش 38377 نفر و تراکم جمعیتی آن 03/13 نفر در کیلومترمربع .
5) بخش زبرخان : بخش زبرخان که با مساحتی برابر7/1139 کیلومترمربع، 8/12% از مساحت شهرستان را دربرگرفته و در قسمت جنوب شرقی شهرستان واقع گردیده است ، دارای 3 دهستان بهنامهای اردوغش ، اسحاق آباد و زبرخان ، و 103 آبادی ، و 3 شهر درود ، قدمگاه و خرو است .
جمعیت آن 58709 نفر بوده و تراکم جمعیت در این بخش 5/51 نفر درکیلومترمربع میباشد (نقشه ش 2 : تقسیمات سیاسی شهرستان به تفکیک بخش و دهستان) .
1-2.
اقلیم شهرستان نیشابور
1-2-1.
بررسی کلی آب و هوا
در تقسیمات اقلیمی کشور، نیشابور جزو اقلیم فلات مرکزی و نیمه بیابانی است که در زمستان نسبتاً سرد و در تابستان معتدل است، در این اقلیم که بیشتر شرایط مناطق نیمه استوایی را دارد ، در اثر وزش بادهای مهاجر که به طرف استوا در حرکت هستند، هوا بسیار خنک است.
این منطقه جزو مناطق با فشار هوای زیاد است ، دراین گونه مناطق هوا به دلیل حرکت از قسمتهای فوقانی ، از بالا به پایین گرم و خشک میباشد .
آب و هوای نیشابور ، نسبت به پستی و بلندی مناطق شمالی و جنوبی آن متفاوت است ؛ در کوهستانهای شمالی و جنوبی ، معتدل مایل به سرد و در جلگهی مرکزی ، معتدل است و از نظر میزان بارندگی جزو نواحی خشک محسوبمیگردد .
1-2-2.
دما :
شهرستان نیشابور با میانگین درجه حرارت 9/13 در سال و 100 روز یخبندان در سال و با میانگین حداقل 1/7 و میانگین حداکثر دمای 5/22 جزو یکی از نقاط سرد استان محسوب میگردد.
(جدول ش 4 و نمودار ش 3)
متوسط درجه حرارت روزانه (دوره 30 ساله) C 8/13 است .
-2-3.
بارش:
پراکندگی باران ، در طول زمان و مکان ، در شناسایی اقلیم یک منطقه اهمّیت فراوانی دارد .
در شهرستان نیشابور نیز بارندگی بهعنوان پارامتر مؤثّر در تعیین اقلیم این شهرستان تأثیر چشمگیری داشته است .
ریزش جوّی در این شهرستان از اواخر مهرماه آغاز و تا اوایل دی ماه بهصورت باران ادامه مییابد و از اوایل دی ماه بهصورت برف و باران (بیشتر بهصورت برف) تا اوایل فروردین ماه ظاهرمیگردد ؛ سپس ازاوایل فروردین ماه تا اوایل اردیبهشت بهصورت باران ادامه مییابد .
متوسط کل بارندگی سالانهی شهر نیشابور (دورهی سی ساله) 4/247 میلیمتر ، حداکثر متوسط بارندگی ماهانه در اسفندماه 87/50 میلیمتر و حداقل متوسط بارندگی ماهانه در مردادماه 16/0 میلیمتر بوده است .
همچنان که در نمودار شماره 4 مشاهده میشود ، شهرستان نیشابور از لحاظ متوسط میزان بارش در سال ، مقام سوم را در سطح استان به خود اختصاص داده است .
توزیع بارندگی در فصول مختلف متفاوت بوده ، بهطوری که 6/52% بارندگی در فصل زمستان ، 8/34% در بهار، 7/0% در تابستان و 12% در پاییز صورت میگیرد .
(ج ش 5 : وضع جوّی شهرستان نیشابور به تفکیک ماه)
نمودار ش 3 : متوسط درجه حرارت سالانه ایستگاههای هواشناسی استان و نمودار ش 4 : بارندگی سالانه ایستگاههای هواشناسی استان خراسان ( طبق نمودار در صفحه مربوطه اصلاح گردد) ج ش 5 : وضع جوّی شهرستان نیشابور به تفکیک ماه مأخذ: آمارنامه استان خراسان:1378.
نمودار آمبروترمیک (روش گوستن) نمودار ترسیم شده نشان میدهد که در فصل سرد سال ، میزان دما پایین ، ولی میزان بارندگی قابل ملاحظه است و برعکس در فصل گرم به موازات بالارفتن دما، میزان بارشهای جوّی کاهش مییابد ، درنتیجه خشکی تابستان ظاهرمیشود .
به همین جهت ماههای خرداد، تیر و مرداد دورهی بحرانی پرورش محصولاند ، چون طی این ماهها رطوبتی که از اواخر پاییز و زمستان و اوایل بهار در خاک ذخیره شده ، از یک طرف توسط گیاهان در حال رشد و از طرف دیگر بهواسطهی تبخیر رو به افزایش ، درنتیجه بالا بودن درجهی حرارت ، از بین میرود .
دورهی خشکی شهرستان نیشابور هفت ماه است ؛ تاریخ شروع فصل خشک از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت و پایان آن تا اواخر مهر است: (نمودار ش 5 : نمودار آمبروترمیک شهرستان نیشابور، دورهی آماری 30 ساله) .
نمودار شماره 4: منحنی آمبروترمیک سال 1380 1-2-4.
رطوبت نسبی: براساس دادههای آماری سازمان هواشناسی کشور بیشترین میزان نم نسبی از آذر تا فروردین ماه و کمترین نم نسبی از خرداد تا شهریورماه مشاهده میشود .
بین نم نسبی و میزان دما رابطهی معکوس وجود دارد؛ زیرا تیرماه ، گرمترین ماه سال در نیشابور ، دارای کمترین نم نسبی و دی ماه ، سردترین ماه سال ، دارای بیشترین نم است .
بهطور کلی در ماههای گرم سال میزان نم نسبی از نقطهی اشباع دور میشود ، درحالی که در دورهی سرد سال ، نم نسبی نیشابور به نقطهی اشباع میرسد .
(جدول ش 6 : متوسط رطوبت نسبی به تفکیک ماه ، دورهی آماری 30 ساله) .
ج ش 6 : متوسط رطوبت نسبی به تفکیک ماه 1-2-5.
بادها : براساس دیدهبانی انجام شده از جهت و سرعت باد، گلباد ایستگاه مورد نظر را برای ماههای مختلف میتوان رسم کرد؛ سرعت بر حسب نات “ Knots ” سنجیده میشود؛ جهت باد نیز علاوه بر چهار جهت اصلی در جهات شمال غربی، شمال شرقی ، جنوب غربی و جنوب شرقی دیدهبانی میشود : دیدهبانی باد علاوه بر کاربردش در سطوح مختلف منطقهای و فرامنطقهای در مطالعات شهری بهعنوان متراکمترین سکونتگاههای انسانی کاربردهای مختلفی در زمینهی شکلگیری بافت شهر، مکان گزینی صنایع، تعیین مسیر باند فرودگاه ، تعیین جهت حرکت ماسههای روان و … دارد .
بهطورکلی بادهای محلی که بهسوی نیشابور جریانپیدامیکنند عبارتاند از: الف) شمال غربی ؛ باد قوچان که با باران همراه است و در پاییز سبب سردی هوا میشود .
ب) جنوب غربی ؛ باد بلوک که در تابستان سبب بروز گرد و غبار و خشکی میشود و در زمستان موجب بارندگی و بارش برف میگردد .
ج) جنوب شرقی ؛ روزباد که گاهی سبب بارندگی میشود.
د) در شمال شرق شهرستان ، باد محلی دیزباد که تقریباً در تمام طول سال میوزد .
بررسیهای آماری وزش باد (دورهی30 ساله) حاکی از غالب بودن باد جهت شرقی نسبت به دیگر جهات جغرافیایی است .
از جهت غربی نیز از این لحاظ درمرتبه دوم قراردارد .
بهطور متوسط در هر سال از جهت شرقی 235 باد با سرعت بین 3-1 و 5-3 m/s به سمت نیشابور وزش داشته است .
از جهات جغرافیایی جنوب شرقی و شمال غربی به ترتیب ، شاهد کمترین وزش باد به لحاظ فراوانی هستیم.
3-1.
مطالعات ژئومورفولوژی شهرستان 1-3-1.
توپوگرافی : از کل مساحت جغرافیایی شهرستان که معادل 3/8925 کیلومترمربع یا 892530 هکتار است، 5500 کیلومترمربع آن را دشت و 3222 کیلومترمربع بقیه را ارتفاعات تشکیل میدهد .
سهم عظیمی از ناهمواریها را رشته کوههای بینالود در شمال غربی ـ جنوب شرقی شهرستان دربرمیگیرد.
این رشته کوهها با طول 125 کیلومتر در حدفاصل شهرستانهای مشهد و نیشابور با جهت شمال غربی ـ جنوب شرقی دربخش شمالی شهرستان قرار دارد که دهستانهای سرولایت ، مازول ، اردوغش و زبرخان در دامنهی جنوبی و دهستانهای پیوه ژن ، اردمه ، شاندیز، گلمکان و چناران دردامنههای شمالی آن واقع است .
این رشته کوه دارای قلل متعددی است که عبارتاند از : بینالود، چشمهسبز، یال کمالی ، یال بلوچ ، گرده سنگ کمرزرد ، میانه دوزی ، ذاوهون ، کوه پیلان شیرباد با ارتفاع 3200 متر ؛ قلّه زرگران با ارتفاع 3100 متر درجنوب قلّهی بینالود قرار دارند .کلیهی آبریزهای شمالی این کوهستان به کشف رود و آبریزهای جنوبی آن به رود کالشور میریزد.
روستاهای مهمی چون زشک ، طرقبه وگلمکان در دامنههای شمالی و روستاهای بزرگی مانند بوژان ، درّود ، خرو دردامنههای جنوبی این کوهستان قرار دارند.
بینالود دور نمای برجستهای را در خراسان بهوجودآورده ودر هنگام بهار و تابستان عالیترین مراتع را در اختیار میگذارد، به همین دلیل است که در فصل ییلاقی به تعداد زیادی کوچنشین ، نیمه کوچنشین و نیز گلههایی که به روستاییان تعلق دارد ، به خصوص در ارتفاع بین 1800 تا 2700 متر برمیخوریم .
ـ بینالود : این قلّه با ارتفاع 3315 متر در محدودهی شهرستان نیشابور ، بخش تحتجلگه ، دهستان فیروزه ودر 26 کیلومتری شمال شهر نیشابور واقع شده است.
جهت کوه شمال غربی ـ جنوب شرقی بوده و مختصات جغرافیایی قلّهی آن به طول 49 58 و عرض 28 36 است.
ـ کوه گرماب: دردهستانهای بار، معدن و مشکان شهرستان و در 62 کیلومتری شمالغربی نیشابور، ارتفاع حدود 2050 متر ، ودارای معدن فیروزه است .
ـ کوه معدن : در دهستان بار معدن نیشابور، 57 کیلومتری شمال غرب نیشابور، ارتفاع 2050 متر، دارای معدن فیروزه و در شمال روستای معدن قرار دارد .
ـ کوه بوژان : این کوه با ارتفاع 2856 متر؛ در محدودهی شهرستان نیشابور ، بخش مرکزی دهستان فضل و در 15 کیلومتری شمال شرقی مرکز شهرستان قرار دارد .
جهت کوه جنوب شرقی ـ شمال غربی است و با مختصات قلّهای به طول 59 58 و عرض 17 36 دررشته کوه بینالود قرار دارد .
ـ کوه بالا سفید : این کوه در بخش مرکزی دهستان فضل و در 15 کیلومتری شمال شرقی مرکز شهرستان نیشابور قرار دارد؛ جهت کوه جنوب شرقی ـ شمال غربی ، از ارتفاعات بینالود است و به 59 58 و 17 36 عرض شمالی قراردارد.
ـ کوه هفت برادر : این کوه در دهستانهای سرولایت بار و معدن نیشابور در 57 کیلومتری شمال غربی شهر نیشابور با ارتفاع 1973 متر قرار دارد.
روستاهای متعددی دردامنههای کوه هفت برادر واقع است که عبارتاند از: حاجی آباد ، لارستان ، چهار گوشلی ، فاضل آباد ، کلاته شاهین ، کلاته حاجی ، شتر سنگ، تخت مشک، گاوکش و قره گل ، رودخانهی کالشور از دامنه شمالی و همچنین راه آسفالت سبزوار به چکنه سفلی از دامنه شمالی این کوه عبور میکند .
ـ کوه بهم: این کوه با ارتفاع 2300 متر در محدودهی شهرستان نیشابور، بخش سرولایت، دهستان سرولایت و در 35 کیلومتری جنوب مرکز شهرستان قوچان واقع شده است.
جهت کوه شمال شرقی ـ جنوب غربی بوده و مختصات جغرافیایی قلّهی آن به طول 27 58 و عرض 50 36 است .
در بخش جنوب غربی شهرستان نیز پیش کوههای سرخ که حد فاصل شهرستانهای کاشمر و تربت حیدریه با نیشابور میباشند ؛ سیمای هموار نیشابور را به دشتی ناهموار تبدیل نموده و آن را محدود ساخته است ؛ ازقلل معروف در بخش جنوبی میتوان به کوههای کمرسفید، کوه چین کلاغ ، کوه چشمه نی و کوه چشمه شیرین اشاره نمود.
بنابراین دشت هموار نیشابور که بخش عظیمی از شهرستان را دربرگرفته ، از شمال با رشته ارتفاعات بینالود ، از جنوب با پیش کوههای سرخ و از غرب با تپه ماهورهای طاغنکوه محدود میگردد .
نقشه شماره 3 : توپوگرافی شهرستان نیشابور ( باید جایگزین شود با نقشه رنگی ) ـ مسائل کلی زمینشناسی و خاکشناسی 1-3-2-1.
زمینشناسی شهرستان نیشابور ، در حوضهی وسیعی از رسوبات مربوط به دوران چهارم واقع گردیده است.
درقسمت جنوب این شهرستان تشکیلات همراه با توف که مربوط به دوره آئوسن است و کنگلومرهای پلیوسن و سنگهای آذرین درونی دوران سوم قرار دارد.
درجنوب شرقی نیشابور کنگلومرهای پلیوسن همراه با لایههای قرمز رنگ میوسن و کنگلومرهای پالئوسن و تشکیلات شمشک دورهی ژوراسیک قرار دارد و تا بعد از ولبران دنبالهی لایههای قرمز میوسن به طرف مشهد ادامه مییابد.
در شمال غرب شهرستان نیشابور ، مگانیکهای آئوسن و لایههای قرمز میوسن و گراولهایPlio-Pleistocene وماسه سنگهایEo.Oligocene قرار دارد و بعد از ماسه سنگها خط الرأس و هستهی اصلی رشته کوه بینالود را تشکیلات شیستی و کوارتز در پهنهی وسیعی تشکیل میدهد که مربوط به دوره ژوراسیک میباشد و بین دو سری تشکیلات ژوراسیک در رشته کوه بینالود تشکیلات شیست و دولومیتی مربوط به دوره پالئوزوئیک واقع است.
در رشته کوه بینالود که از مجموعه فوقالذکر تشکیل گردیده است ، گسلهای متعددی که جهت شمال غرب ـ جنوب شرق دارند ملاحظه میشود ؛ مطالعات شرکت سهامی مطالعات منطقهای آب ، گزارش تفصیلی زیر را از زمینشناسی نیشابور ارائه میدهد .
شیستهای سیاه رنگ ژوراسیک به وسعت 250 کیلومترمربع در سرتاسر ارتفاعات بینالود تا ناحیهی مشهد گسترش دارد .
تشکیلات کرتاسه بیشتر از جنس آهک سیاهرنگ سیلیکسدار است .
گسترهی این سری تشکیلات در ارتفاعات بینالود در حدود 300 کیلومترمربع است .
حاشیه بندیهای جنوبی و شمالی توسط رسوبات دوران سوم از کنگلومرا ، ماسه سنگ ، مارنهای قرمز رنگ نمکدار و سنگهای گرانیکی (ائون) و لئون تشکیل شده است .
ارتفاعات جنوبی دشت بیشتر از آمیزه رنگین و سنگهای اولترابازیک و نهشتههای رسوبی دوران سوم است .
این سازند در شمال غربی منطقه، درکوه برجروکی نیز رخنمون دارد .
رسوبات دوران چهارم مخروطهی افکنهها ، تراسهای آبرفتی ، شنهای روان ، واریزهها میباشند که سطح دشت را پوشانده و سفرهی آب زیرزمینی را بهوجود میآورد.
( نقشه ش 4 : زمینشناسی شهرستان نیشابور) نقشه شماره 4: زمین شناسی منطقه جغرافیایی نیشابور 1-3-2-2.
خاکشناسی مطالعات خاکشناسی نیشابور براساس مطالعات مؤسسهی تحقیقات آب و خاک در سه منطقهی دهنو شور ، به وسعت 14500 هکتار در 90 کیلومتری شمالغرب شهرستان نیشابور ، منطقهی اندرآب به وسعت 2300 هکتار ، از کارخانهی قند تا ده زرند ، در فاصله تقریبی45 کیلومتری شمال غربی شهرستان نیشابور ، همچنین گزارش نیمه تفصیلی خاکشناسی 250 هزار هکتار از اراضی دشت نیشابور ، صورت گرفته است .
بهطورکلی خاکشناسی شهرستان نیشابور را چنین میتوان شرح داد : 1) بخش جغرافیایی نیشابور و ماروسک الف) درههای کوهستانی : که به سبب ارزش منابع آبی دارای اهمّیت بیشتری است و بافت بسیار نامتجانس (ماسهای ، قلوهای سنگ و لیموندار) دارد و مساحت آنها حدود3 هزار هکتار و استعداد اصلی آن برای کشت درختان میوه و یونجه است.
بنابراین تنگنای اصلی منطقه به لحاظ محدودیت خاک و زمین زراعی است .
ب) دامنهی پایکوه : از تجمع مخروطهافکنه بهسوی تشکیل و توزیع خاکهای آن به ترتیب ذیل است: حدود 5/15 هکتار لیموندار شنی همراه قلوهسنگ با استعداد زراعی غلات و درختان میوه، حدود 5/14 هزار هکتار خاکهای شیبدار که امکان بهبود آن با گسترش لیمونهایی که سیلابها بهجای میگذارند ، وجود دارد .
بنابراین ، حدود تقریبی این منطقه بامنحنی میزان 1500 متر مطابق است .
ج) دشت لیمونی نیشابور : شامل 22 هزار هکتار خاکهای لیمونی مناسب برای هر نوع زراعت آبی چون : غلات ، چغندر ، یونجه ، آفتابگردان و پنبه و 36هزار هکتار خاکی که اندکی شور است و بهرهبرداری از آنها به مرغوبیت آب کشاورزی بستگی دارد .
درسالهای اخیر با احداث چاههای عمیق متعدد در ناحیهی اخیر محدودیت شوری آب و خاک تا حد زیادی بر طرف و از برونکوچی منطقه کاسته است .
د) دشت شور ساحل راست کالشور : شامل 12 هزارهکتار خاکهای لیمونی ـ رس با مشکلات ناشی از شوری زیاد و حدود 40 هزار هکتار اراضی شورهزار کویر کالشور .
ذ) امتداد پایکوه جغتای : تشکیل شده از رسوبات بهجای ماندهی شنی و ماسهایـشنی ناشی ازفرسایش تخته سنگهای آتشفشانی ، با استعداد زراعی کشت غلات و درختان میوه ، در این ناحیه محدودیت اصلی از نظر منابع آبی است .
2) بخش جغرافیایی کالشور این بخش شامل قسمت جنوبی کالشور بوده که از دامنههای وسیع سنگریزهای به مساحت 70 هزار هکتار تشکیل میشود و از تپههای شنی که باد آنها را جابهجا میکند، پوشیدهاست .
دراین منطقه وسیع ، محدودیت آب و خاک به همراه شنهای روان باعث تراکم بسیار پایین روستاها و جمعیت شدهاست.
1-4.
منابع طبیعی 1-4-1.
پوشش گیاهی جنگل : در سطح شهرستان نیشابور 56625 هکتار از اراضی را جنگل پوشانده است ؛ از این مقدار، 18 هزار هکتار آن را اراضی دست کاشت ( جنگل مصنوعی ) و بقیه را جنگلهای طبیعی ارس تشکیل میدهد ؛ این جنگلها در بخشهای مختلف شهرستان به ویژه در قسمتهای شمالی و نواحی کوهستانی پراکنده است .
عرصه جنگلی نیشابور در حدود 2 درصد عرصههای جنگلی استان است و جزو مناطق فقیر از لحاظ عرصههای جنگلی استان میباشد(جدول ش7) .
جدول شماره 7 : مقایسهی وسعت عرصههای جنگلی شهرستانهای استان خراسان در سال 1380 ( هکتار ) مرتع : جمع کل مراتع شهرستان در سال 1379، 5/437/421 هکتار بوده که عمدتاً از نوع مراتع فقیر است و حدود 2/2% از مراتع استان را دربرمیگیرد.
ظرفیت علوفهی تولیدی این مراتع 50 هزار تن برآورد شده ولی به دلیل استفادههای نادرست بهوسیلهی دامداران و ناپایداری نزولات جوّی از وضعیت نامناسبی برخوردار است .
جدول ش8 : مساحت جنگلها و مراتع شهرستان نیشابور و استان خراسان (1379) آمارنامه استان خراسان، 1379، ص459.
زندگی جانوری شهرستان نیشابور دارای دو منطقهی مهم حفاظت شده به نامهای پناهگاه حیات وحش حیدری و منطقه شکار ممنوع رئیسی است که بهخاطر وجود حیوانات وحشی متعدد و گونههای مختلف پرندگان و همچنین پوشش گیاهی مناسب جزو مهمترین زیستگاههای حیات وحش کشور بهشمار میرود.
پناهگاه حیات وحش حیدری در منتهیالیه غربی رشته کوه بینالود و دارای آب و هوای کوهستانی است .
حیات وحش منطقه شامل قوچ ، میش اوریال ، گراز ، پلنگ ، گرگ ، گربه وحشی ، روباه و انواع پرندگان شکاری مثل : کبک ، تیهو و… میباشد.
جمعیت قوچ و میش منطقه بالغ بر3000 رأس است .
منطقه شکار ممنوع رئیسی در دشت نیشابور و در سمت شرق محور نیشابور ـ کاشمر واقع شده است که حیات وحش آن شامل : آهو ، گرگ ، روباه ، کفتار ، گربه وحشی ، خرگوش ، کبک ، تیهو ، باقرقره ، هوبره و انواع پرندگان شکاری میباشد.
جمعیت آهوی منطقه بالغ بر400 رأس است .
در میان انواع جانوران حیات وحش نیشابور قوچ اوریال از اهمّیت خاصی برخوردار است.
بهطوریکه بعد از نژاد مارکوپولو که محبوبترین نوع آنهاست ، قوچ اوریال در جهان مورد توجه خاصی است .
1-5.
منابع و مسائل آب 1-5-1.
هیدرولوژی دشت نیشابور وسعت حوضهی آبریز دشت نیشابور که بهنام کالشور معروف است 6100 کیلومترمربع و وسعت دشتی که در آن مطالعهی نیمه تفصیلی انجام گرفته ، در حدود 2900 کیلومترمربع است .
(نقشه شماره 5) دشت نیشابور ، از طرف شمال به ارتفاعات بینالود ، از جنوب به کوههای کم ارتفاع دشت رخ ـ کاشمر، ازمشرق به دنبالهی ارتفاعات شمالی و جنوبی که به هم نزدیک شدهاند و از مغرب به ارتفاعات بین نیشابور و سبزوار محدود است ؛ قدیمیترین رسوبات شناخته شده در این ناحیه مربوط به دوران دوم میباشد.
شیستهای سیاهرنگ ژوراسیک به وسعت 250 کیلومترمربع درسرتاسر ارتفاعات بینالود تا ناحیه مشهد گسترش دارد.
شیستهای ژوراسیک با دارا بودن درز و شکاف فراوان جزو سنگهای نیمه نفوذپذیر محسوب میشود.
تشکیلات کرتاسه بیشتر از جنس آهک سیاهرنگ سیلیکسدار میباشد.
این سری تشکیلات در ارتفاعات بینالور بهوسعتی حدود 300 کیلومترمربع گسترش دارد .
آهکهای کرتاسه در بعضی نقاط همراه با رسوبات مارنی خاکستری رنگ دیده شده است .
آهکهای خالص کرتاسه با وجود درز و شکاف فراوان ، منبع ذخیره آب زیرزمینی بوده و دشت را تغذیه مینماید .
تشکیلات دوران سوم از آهکهای نومولتیک ائوسن ـ الیگوسن تشکیل یافته است ؛ این آهکها دارای ضخامت کم بوده و با وجود حفره و شکافهای فراوان منبع مناسبی برای ذخیره آب میباشند.
در ارتفاعات شمال غرب وجنوبی تشکیلات توفی و الگو مرائی بهصورت سری سبز نمایان میگردند.
روی سری سبز تشکیلات آذرین خروجی را قلیایی که بیشتر از جنس اندریت میباشد ، پوشانیده است .
سنگهای آذرین حوضه بهعلت تجزیه فلدسپاتها دارای درز و شکاف فراوان بوده و منبع ذخیرهی آب زیرزمینی است .
تشکیلات میوسن بهصورت رسوبات مارنی و گچی همراه با ماسه سنگ با رنگهای مختلف وجود دارد.
این تشکیلات در سرتاسر حاشیهی شمالی و بخشی از جنوب دشت گسترش دارد.
تشکیلات میوسن کاملاً غیرقابل نفوذ بوده و در بعضی نقاط سبب شوری آب زیرزمینی میگردد.
تشکیلات پیلوسن از جنس کنگلومرای مشخص بختیاری است که بهصورت دگرشیب روی تشکیلات میوسن قرارگرفتهاست .
این تشکیلات ، نیمه نفوذپذیر بوده و تاحدی در تغذیهی دشت نیشابور مؤثّر میباشد.
دوران چهارم متشکل از تراسهای رودخانهای مخروطههای افکنه و آبرفت دشت است .
تراسهای رودخانهای در مسیر ماروسک و در درههای بوژان، خرو، درّود و فاروب رومان به ضخامت متوسط 20 متر وجود دارد، وسعت تراسها کم بوده ولیکن بهعلت زمان طولانی جریان آب از رودخانه ، تا اندازهای در تغذیهی دشت مؤثّر است .
مخروطهای افکنه در سرتاسر حاشیهی شمالی دشت با وسعت زیاد گسترش دارد.
مواد متشکلهی مخروطها از شن و ماسه و کمی رس میباشد.
نسبت شن و ماسه مخروطها از 8% متجاوز بوده و ضریب ذخیرهی آنها در حدود 15 تا 18% است .
مخروطها بهترین منبع تغذیهی آب زیرزمینی هستند .
آبرفت دشت بعد از مخروطهای افکنه قرار دارد.
دانههای متشکلهی آبرفت در قسمتهای بالادست دشت نسبت به رسوبات مخروطها دانهریزتر است .
نسبت شن و ماسه آنها در حدود 50% میباشد، قسمتهای مرکزی و انتهای دشت توسط آبرفت دانهریز پوشیده شده است.
نسبت شن و ماسه در آنها کمتر از 40% میباشد.
ضریب ذخیره در قسمتهای مرکزی و انتهای دشت در حدود 5% بوده و بهعلت ریزبودن دانهها تقریباً غیرقابل نفوذ است .
ماسههای روان در سرتاسر ناحیهی جنوب کالشور مشاهده میشود .
وجود این ماسه به دلیل بادهای شدید این نوار است که سبب جابهجایی دائم تپههای ماسهای میشود.
تشکیلات ماسهای کاملاً قابل نفوذ بوده ولی بهعلت کمی بارندگی در این ناحیه از دشت ، در تغذیهی دشت چندان مؤثّر نیست .
تغذیهی دشت از طریق نفوذ آبهای زیرزمینی در حوضهی نیشابور، از سمت ارتفاعات شمالی (بینالود) و ارتفاعات جنوبی بهطرف کالشور و مقطع خروجی انتهای دشت در جنوب غربی ناحیه است ؛ بهطوریکه در قسمت شمال کالشور مسیر حرکت آبهای زیرزمینی از شمال و شمال شرقی بهطرف جنوب غربی و در قسمت جنوب کالشور از سمت جنوب و جنوب شرقی بهطرف شمال غربی است .
از نظر کیفیت شیمیایی ، آب زیرزمینی در حوالی ارتفاعات جنوبی ، نباته و در اواسط دشت ، اوایل رودخانه کالشور، سولفاته و در انتهای دشت و اطراف تپه مسیر رودخانه کالشور، کلروره است ، مقدار کلر آب زیرزمینی در مخروطههای افکنهی حاشیهی بینالود ، 15 میلیگرم در لیتر و در محل تلاقی رودخانههای ماروسک و کالشور در انتهای دشت به حدود 5000 میلیگرم میرسد.
میزان هدایت الکتریکی از حداقل 300 میکرو مهوس سانتیمتر و در انتهای دشت و حوالی کالشور تغییر مینماید.
مقدارS.A.R نیز بین یک تا شصت بوده و با درنظرگرفتن این که حداکثر S.A.R مناسب برای کشاورزی حدود 30 میباشد؛ بنابراین ، آب زیرزمینی قسمتی از اطراف کالشور و انتهای دشت جهت کشاورزری مناسب نیست .
1-5-2.
آبهای سطحی بهطور کلی منابع آبهای دشت نیشابور را میتوان به آبهای سطحی و آبهای زیرزمینی تقسیم نمود.
منابع آبهای سطحی که بهوسیلهی رودخانهها از ارتفاعات سرچشمه گرفته و وارد دشت شده ، و بیشتر جهت استفادهی کشاورزی بهرهبرداری میگردد.
از منابع آبهای سطحی میتوان به رودخانههای فصلی و دائمی اشاره داشت ؛ در دشت نیشابور ، رودخانهها بیشتر فصلی است .
از رودخانههایی که در دشت نیشابور جریان دارند ، میتوان به بوژان ، تنگل آغاسر، جوین ، درود ، رودکالشور، سرولایت طاغان، کال آبشور، کال چشمه ریگی ، کال چشمه یاقوت ، کال دهنه ، کال سلیت ، کالشور جوین ، شور رود ودشامکان ، کالشور سبزوار ، کال قاسم آباد ، کال ماروس ، کال ینگجه ، رودخانه فاروب رومان ، اشاره نمود.
1- رودخانه بزرگ (Bozorg) این رودخانه که در دهستان اردوغش قرارگرفته ، در حوضهی آبریز دشت کویر و جزو ریزابهی کالشور سبزوار بهطول 30 کیلومتر و بهصورت فصلی جریان دارد ؛ ازارتفاعات 2300 متر سرچشمه گرفته و ارتفاع ریزشگاه آن به 1150 متر میرسد ؛ مسیر کلی رودخانه ، جنوب غربی سرچشمه ، کوههای تیغ میان سیاه خانی و تخت عوض در 32 کیلومتری شمال شرقی نیشابور است .
این رودخانه پس از عبور از روستاهای خرو بالا و خرو پایین وارد دشت جنوب خاوری نیشابور میشود و تقریباً کور میشود و در بارندگیهای غیرعادی به کالشور سبزوار میریزد.
2- رودخانه بوژان (Buzan) رودخانه بوژان یکی از ریزابههای کالشور سبزوار و در حوضهی دشت کویر بهصورت فصلی بهطول 10 کیلومتر جریان دارد.
این رودخانه در دهستان مازول قرارگرفتهاست.
از کوههای گودزرد و بوژان و سیاه خانی ، از رشته کوههای بینالود ، که در23 کیلومتری شمال شرق نیشابور قرار دارد و از ارتفاعات 3100 متر سرچشمه گرفته و در ارتفاع 1600 متر با شیب متوسط 15% کور میشود.
این رودخانه پس از خروج از کوهستان و سیراب نمودن روستاهای بوژان و بوژ آباد محو و ناپدید میگردد و درفصلهای پر باران و بارندگی غیرعادی به کالشور سبزوار میریزد .
( همان ) 3- تنگل آغاسر این رودخانه که در دهستان اسحاق آباد قراردارد ، از دامنه خاوری کوه پیازی در73 کیلومتری جنوب شرقی نیشابور ، شمال گردنهی مهدمیرزا ، سرچشمه گرفته و پس از عبور از روستاهای گوبخوک بالا وپایین به کال چشمه ریگی تغییر نام می یابد و پس از پیمودن 35 کیلومتر در 4 کیلومتری غرب روستای دیزباد پایین به کالشور سبزوار میریزد .
(منبع پیشین ، 157)ذکر منابع بهصورت یکدست نیست 4-درّود این رودخانه در دهستان زبرخان ، بهصورت فصلی با طول حدود 25 کیلومتر جریان دارد .
سرچشمهی آن کوه یال رباط در 43 کیلومتری شرق نیشابور است .
این رودخانه پس از عبور از روستای درّود و واردشدن به دشت جنوبشرقی نیشابور ، تقریباً محو میگردد و در بارندگیهای غیرعادی به کالشور سبزوار میریزد .
( همان منبع ، 218) 5- رودخانهی سرولایت این رودخانه که با طولی برابر 44 کیلومتر در دهستان سرولایت بهصورت فصلی جریان دارد ، از قسمت بالایی درهی وان در 105 کیلومتری شمال غرب نیشابور سرچشمه میگیرد و ضمن عبور از درهی وان ، روستای استخر را سیراب میکند ، سپس از کنار روستاهای بهار بالا، دربند ونشیب میگذرد و قبل از رسیدن به روستاهای داراب با دو ریزابهی غربی کوچک که از اراضی شمالی و جنوبی کوه قوچخوار جریان دارند ، مخلوط میشود و پس از سیراب نمودن روستای داراب ، به روستاهای کاهان و بسک و سیمان و عباس آباد میرسد.
در جنوب روستاهای اخیر، دو ریزابهی شرقی که از کوه ماهرخ سرچشمه گرفتهاند در هم میآمیزد و به سوی روستاهای دیوانگاه و یام و گل گنبد روان میشود و در 2کیلومتری جنوب غربی روستاهای اخیر به کالشور جوین میریزد .
(پیشین ، 271) 6- طاغان این رودخانه با طولی حدود 18 کیلومتر از ارتفاعات 2850 متر سرچشمه گرفته و در دهستان ماروسک پس از عبور از روستای طاغان و روستای چهار باغ در 27 کیلومتری شمال غرب نیشابور به کال سیلیت میریزد ؛ جریان این رودخانه نیز فصلی است .
(منبع پیشین ، 319) 7- کالشور آبشور این رودخانه که جزو ریزابهی کال چشمه یاقوت است و با طول 19 کیلومتر در دهستان عشق آباد ، بهصورت فصلی ، جریان دارد ، از ارتفاعات 1390متر سرچشمه گرفته ، با طی مسیر شمال غربی از روستای سرچشمه میگذرد .
(منبع پیشین ، 346)