دانلود مقاله جغرافیای طبیعی شهرستان نیشابور

Word 12 MB 20118 300
مشخص نشده مشخص نشده محیط زیست - انرژی
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • شهرستان نیشابور با قرارگرفتن در استان خراسان رضوی و در محدوده‎ی ریاضی (58 درجه و 8 دقیقه تا 59 درجه و 20 دقیقه) طول جغرافیایی و (35 درجه و 35 دقیقه تا 36 درجه و 52 دقیقه) عرض شمالی واقع گردیده است .

    (جدول ش 1: طول و عرض جغرافیایی شهرستان‎های استان)
    موقع نسبی : این شهرستان به شکل بیضی در امتداد رشته کوه‎های بینالود قراردارد .

    رشته کوه‎های بینالود که به‎صورت نواری در جهت شمال غربی جنوب شرقی شهرستان امتداد یافته است ، این شهرستان را از شهرستان‎های مشهد و قوچان جدا می‎سازد.

    در قسمت غرب ، نیشابور و سبزوار 162 کیلومتر مرز مشترک دارند و از طریق رشته کوه طاغنکوه از یکدیگر جدا می‎گردند.

    در قسمت جنوب غربی ، رشته کوه‎های سرخ ، با ارتفاعات نسبتاً بالا، این شهرستان را از شهرستان کاشمر جدا می‎سازد ؛ مرز مشترک نیشابور با شهرستان کاشمر حدود 51 کیلومتر و با شهرستان تربت حیدریه ، که در جنوب شرقی شهرستان نیشابور قراردارد ، حدود 69 کیلومتر است.

    در قسمت شرق و شمال شرقی ، مرز مشترک شهرستان نیشابور با مشهد و چناران به ترتیب ، حدود 75 کیلومتر و حدود 60 کیلومتر است و 1-1-2.

    وسعت شهرستان نیشابور
    مساحت استان خراسان قبل از تقسیم به‎عنوان بزرگ‎ترین استان پهناور کشور به لحاظ وسعت 9/298082 کیلومترمربع است و براساس تقسیمات سیاسی وزارت کشور در سال 1378 قبل از تقسیم خراسان ، وسعت شهرستان نیشابور معادل 3/8925 کیلومتر بوده که 99/2% از مساحت استان را دربرمی‎گرفت و به لحاظ وسعت در سطح استان ، رتبه یازدهم را دارا بود.

    در این میان شهرستان بیرجند با 3/34269 کیلومترمربع معادل 8/13 درصد از کل استان بزرگ‎ترین شهرستان و شهرستان فریمان با مساحتی برابر 5/3324 کیلومترمربع و 1/1% وسعت از کل استان کوچکترین شهرستان استان را به لحاظ وسعت تشکیل می‎دهند .


    امّا بعد از تقسیم خراسان بزرگ به سه استان خراسان رضوی ، خراسان شمالی و خراسان جنوبی ، شهرستان نیشابور از نظر وسعت در مقایسه با سایر شهرستان‎های خراسان رضوی با 3/8925 کیلومترمربع از 7/150547 کیلومترمربع ، رتبه هشتم را داراست.


    .

    تقسیمات سیاسی شهرستان نیشابور
    براساس تقسیمات سیاسی وزارت کشور در سال 1378 ، این شهرستان دارای 5 بخش ، 15 دهستان ، 5 نقطه شهری (درحال حاضر 7 نقطه شهری) و 606 آبادی دارای سکنه است ؛ مشخصات بخش‎ها ، دهستان‎ها و برخی از آبادی‎ها و نقاط شهری این شهرستان به شرح ذیل می‎باشد (ج ش 3 : نام‎ها و مساحت شهرستان به تفکیک بخش و دهستان) :
    1) بخش مرکزی: این بخش که با مساحتی حدود 3/1331 کیلومترمربع ، 9/14% از شهرستان را دربرگرفته است ، دارای 4 دهستان به‎نام‎های فضل ، مازول ، دربقاضی و ریوند و تعداد 229 آبادی و شهر نیشابور (مرکز شهرستان) می‎باشد.

    جمعیت این بخش معادل 227675 نفر و تراکم این بخش 01/171 نفر در کیلومترمربع و متراکم‎ترین بخش شهرستان است .


    دهستان‎ها و آبادی‎های بخش مرکزی :
    دهستان فضل : این دهستان با مساحتی حدود 5/292 کیلومترمربع و با مرکزیت روستای ابوسعیدی دارای 17853 نفر (جمعیت روستایی) است .

    شهرنیشابور بخشی از آن است و 47 آبادی دارای سکنه در این دهستان قراردارد .
    دهستان دربقاضی : مساحت این دهستان 1/268 کیلومترمربع و با مرکزیت روستای خوجان در قسمت جنوبی بخش مرکزی قرار دارد .

    جمعیت روستایی این دهستان (بدون احتساب جمعیت شهرنیشابور) ، 11092 نفر بوده و تعداد آبادی دارای سکنه‎ی این دهستان 67 آبادی است .
    دهستان مازول : با مساحت 9/531 کیلومترمربع و جمعیت روستایی 27579 نفر و تعداد 60 آبادی با مرکزیت روستای قطن آباد در بخش شمالیِ بخش مرکزی قراردارد .
    دهستان ریوند : با مساحت 8/238 کیلومترمربع ، در غرب بخش مرکزی واقع گردیده ، جمعیت آن 12304 نفر ، دارای 55 آبادی دارای سکنه و مرکز آن روستای شادمهرک است .


    2) بخش تحت جلگه : بخش تحت جلگه که با مساحت 9/1901 کیلومترمربع ، 3/21% از مساحت شهرستان را دربردارد ، دارای 3 دهستان به‎نام‎های تحت جلگه ، طاغنکوه ، فیروزه و تعداد 103 آبادی و شهر بزغان است .

    این بخش به لحاظ جمعیت دارای 55955 نفر و تراکم جمعیتی در این بخش حدود 4/29 نفر در کیلومترمربع است .
    3) بخش سرولایت : این بخش به‎عنوان شمالی‎ترین بخش شهرستان با مساحت 1/1608 کیلومترمربع ، 01/18% از شهرستان را دربرگرفته است ، دارای 2 دهستان به‎نام‎های بینالود و سرولایت و تعداد 30519 نفر جمعیت و تعداد 78 آبادی است .

    تراکم جمعیتی آن معادل 19 نفر در کیلومترمربع .
    4) بخش میان جلگه : این بخش به‎عنوان جنوبی‎ترین بخش شهرستان بامساحت4/2944 کیلومترمربع، 33% از وسعت شهرستان را دربرگرفته است.

    این بخش دارای3 دهستان به‎نام‎های بلهرات، عشق‎آباد و غزالی، وتعداد94 آبادی است.

    جمعیت این بخش 38377 نفر و تراکم جمعیتی آن 03/13 نفر در کیلومترمربع .


    5) بخش زبرخان : بخش زبرخان که با مساحتی برابر7/1139 کیلومترمربع، 8/12% از مساحت شهرستان را دربرگرفته و در قسمت جنوب شرقی شهرستان واقع گردیده است ، دارای 3 دهستان به‎نام‎های اردوغش ، اسحاق آباد و زبرخان ، و 103 آبادی ، و 3 شهر درود ، قدمگاه و خرو است .

    جمعیت آن 58709 نفر بوده و تراکم جمعیت در این بخش 5/51 نفر درکیلومترمربع می‎باشد (نقشه ش 2 : تقسیمات سیاسی شهرستان به تفکیک بخش و دهستان) .

    1-2.

    اقلیم شهرستان نیشابور
    1-2-1.

    بررسی کلی آب و هوا
    در تقسیمات اقلیمی کشور، نیشابور جزو اقلیم فلات مرکزی و نیمه بیابانی است که در زمستان نسبتاً سرد و در تابستان معتدل است، در این اقلیم که بیش‎تر شرایط مناطق نیمه استوایی را دارد ، در اثر وزش بادهای مهاجر که به طرف استوا در حرکت هستند، هوا بسیار خنک است.

    این منطقه جزو مناطق با فشار هوای زیاد است ، دراین گونه مناطق هوا به دلیل حرکت از قسمت‎های فوقانی ، از بالا به پایین گرم و خشک می‎باشد .
    آب و هوای نیشابور ، نسبت به پستی و بلندی مناطق شمالی و جنوبی آن متفاوت است ؛ در کوهستان‎های شمالی و جنوبی ، معتدل مایل به سرد و در جلگه‎ی مرکزی ، معتدل است و از نظر میزان بارندگی جزو نواحی خشک محسوب‎می‎گردد .
    1-2-2.

    دما :
    شهرستان نیشابور با میانگین درجه حرارت 9/13 در سال و 100 روز یخبندان در سال و با میانگین حداقل 1/7 و میانگین حداکثر دمای 5/22 جزو یکی از نقاط سرد استان محسوب می‎گردد.

    (جدول ش 4 و نمودار ش 3)
    متوسط درجه حرارت روزانه (دوره 30 ساله) C 8/13 است .

    -2-3.

    بارش:
    پراکندگی باران ، در طول زمان و مکان ، در شناسایی اقلیم یک منطقه اهمّیت فراوانی دارد .

    در شهرستان نیشابور نیز بارندگی به‎عنوان پارامتر مؤثّر در تعیین اقلیم این شهرستان تأثیر چشم‎گیری داشته است .
    ریزش جوّی در این شهرستان از اواخر مهرماه آغاز و تا اوایل دی ماه به‎صورت باران ادامه می‎یابد و از اوایل دی ماه به‎صورت برف و باران (بیش‎تر به‎صورت برف) تا اوایل فروردین ماه ظاهرمی‎گردد ؛ سپس ازاوایل فروردین ماه تا اوایل اردیبهشت به‎صورت باران ادامه می‎یابد .


    متوسط کل بارندگی سالانه‎ی شهر نیشابور (دوره‎ی سی ساله) 4/247 میلی‎متر ، حداکثر متوسط بارندگی ماهانه در اسفندماه 87/50 میلی‎متر و حداقل متوسط بارندگی ماهانه در مردادماه 16/0 میلی‎متر بوده است .


    هم‎چنان که در نمودار شماره 4 مشاهده می‎شود ، شهرستان نیشابور از لحاظ متوسط میزان بارش در سال ، مقام سوم را در سطح استان به خود اختصاص داده است .
    توزیع بارندگی در فصول مختلف متفاوت بوده ، به‎طوری که 6/52% بارندگی در فصل زمستان ، 8/34% در بهار، 7/0% در تابستان و 12% در پاییز صورت می‎گیرد .

    (ج ش 5 : وضع جوّی شهرستان نیشابور به تفکیک ماه)

    نمودار ش 3 : متوسط درجه حرارت سالانه ایستگاه‎های هواشناسی استان و نمودار ش 4 : بارندگی سالانه ایستگاه‎های هواشناسی استان خراسان ( طبق نمودار در صفحه مربوطه اصلاح گردد) ج ش 5 : وضع جوّی شهرستان نیشابور به تفکیک ماه مأخذ: آمارنامه استان خراسان:1378.

    نمودار آمبروترمیک (روش گوستن) نمودار ترسیم شده نشان می‎دهد که در فصل سرد سال ، میزان دما پایین ، ولی میزان بارندگی قابل ملاحظه است و برعکس در فصل گرم به موازات بالارفتن دما، میزان بارش‎های جوّی کاهش می‎یابد ، درنتیجه خشکی تابستان ظاهرمی‎شود .

    به همین جهت ماه‎های خرداد، تیر و مرداد دوره‎ی بحرانی پرورش محصول‎اند ، چون طی این ماه‎ها رطوبتی که از اواخر پاییز و زمستان و اوایل بهار در خاک ذخیره شده ، از یک طرف توسط گیاهان در حال رشد و از طرف دیگر به‎واسطه‎ی تبخیر رو به افزایش ، درنتیجه بالا بودن درجه‎ی حرارت ، از بین می‎رود .

    دوره‎ی خشکی شهرستان نیشابور هفت ماه است ؛ تاریخ شروع فصل خشک از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت و پایان آن تا اواخر مهر است: (نمودار ش 5 : نمودار آمبروترمیک شهرستان نیشابور، دوره‎ی آماری 30 ساله) .

    نمودار شماره 4: منحنی آمبروترمیک سال 1380 1-2-4.

    رطوبت نسبی: براساس داده‎های آماری سازمان هواشناسی کشور بیش‎ترین میزان نم نسبی از آذر تا فروردین ماه و کم‎ترین نم نسبی از خرداد تا شهریورماه مشاهده می‎شود .

    بین نم نسبی و میزان دما رابطه‎ی معکوس وجود دارد؛ زیرا تیرماه ، گرم‎ترین ماه سال در نیشابور ، دارای کم‎ترین نم نسبی و دی ماه ، سردترین ماه سال ، دارای بیش‎ترین نم است .

    به‎طور کلی در ماه‎های گرم سال میزان نم نسبی از نقطه‎ی اشباع دور می‎شود ، درحالی که در دوره‎ی سرد سال ، نم نسبی نیشابور به نقطه‎ی اشباع می‎رسد .

    (جدول ش 6 : متوسط رطوبت نسبی به تفکیک ماه ، دوره‎ی آماری 30 ساله) .

    ج ش 6 : متوسط رطوبت نسبی به تفکیک ماه 1-2-5.

    بادها : براساس دیده‎بانی انجام شده از جهت و سرعت باد، گلباد ایستگاه مورد نظر را برای ماه‎های مختلف می‎توان رسم کرد؛ سرعت بر حسب نات “ Knots ” سنجیده می‎شود؛ جهت باد نیز علاوه بر چهار جهت اصلی در جهات شمال غربی، شمال شرقی ، جنوب غربی و جنوب شرقی دیده‎بانی می‎شود : دیده‎بانی باد علاوه بر کاربردش در سطوح مختلف منطقه‎ای و فرامنطقه‎ای در مطالعات شهری به‎عنوان متراکم‎ترین سکونتگاه‎های انسانی کاربردهای مختلفی در زمینه‎ی شکل‎گیری بافت شهر، مکان گزینی صنایع، تعیین مسیر باند فرودگاه ، تعیین جهت حرکت ماسه‎های روان و … دارد .

    به‎طورکلی بادهای محلی که به‎سوی نیشابور جریان‎پیدامی‎کنند عبارت‎اند از: الف) شمال غربی ؛ باد قوچان که با باران همراه است و در پاییز سبب سردی هوا می‎شود .

    ب) جنوب غربی ؛ باد بلوک که در تابستان سبب بروز گرد و غبار و خشکی می‎شود و در زمستان موجب بارندگی و بارش برف می‎گردد .

    ج) جنوب شرقی ؛ روزباد که گاهی سبب بارندگی می‎شود.

    د) در شمال شرق شهرستان ، باد محلی دیزباد که تقریباً در تمام طول سال می‎وزد .

    بررسی‎های آماری وزش باد (دوره‎ی30 ساله) حاکی از غالب بودن باد جهت شرقی نسبت به دیگر جهات جغرافیایی است .

    از جهت غربی نیز از این لحاظ درمرتبه دوم قراردارد .

    به‎طور متوسط در هر سال از جهت شرقی 235 باد با سرعت بین 3-1 و 5-3 m/s به سمت نیشابور وزش داشته است .

    از جهات جغرافیایی جنوب شرقی و شمال غربی به ترتیب ، شاهد کم‎ترین وزش باد به لحاظ فراوانی هستیم.

    3-1.

    مطالعات ژئومورفولوژی شهرستان 1-3-1.

    توپوگرافی : از کل مساحت جغرافیایی شهرستان که معادل 3/8925 کیلومترمربع یا 892530 هکتار است، 5500 کیلومترمربع آن را دشت و 3222 کیلومترمربع بقیه را ارتفاعات تشکیل می‎دهد .

    سهم عظیمی از ناهمواری‎ها را رشته کوه‎های بینالود در شمال غربی ـ جنوب شرقی شهرستان دربرمی‎گیرد.

    این رشته کوه‎ها با طول 125 کیلومتر در حدفاصل شهرستان‎های مشهد و نیشابور با جهت شمال غربی ـ جنوب شرقی دربخش شمالی شهرستان قرار دارد که دهستان‎های سرولایت ، مازول ، اردوغش و زبرخان در دامنه‎ی جنوبی و دهستان‎های پیوه ژن ، اردمه ، شاندیز، گلمکان و چناران دردامنه‎های شمالی آن واقع است .

    این رشته کوه دارای قلل متعددی است که عبارت‎اند از : بینالود، چشمه‎سبز، یال کمالی ، یال بلوچ ، گرده سنگ کمرزرد ، میانه دوزی ، ذاوهون ، کوه پیلان شیرباد با ارتفاع 3200 متر ؛ قلّه زرگران با ارتفاع 3100 متر درجنوب قلّه‎ی بینالود قرار دارند .کلیه‎ی آبریزهای شمالی این کوهستان به کشف رود و آبریزهای جنوبی آن به رود کال‎شور می‎ریزد.

    روستاهای مهمی چون زشک ، طرقبه وگلمکان در دامنه‎های شمالی و روستاهای بزرگی مانند بوژان ، درّود ، خرو دردامنه‎های جنوبی این کوهستان قرار دارند.

    بینالود دور نمای برجسته‎ای را در خراسان به‎وجودآورده ودر هنگام بهار و تابستان عالی‎ترین مراتع را در اختیار می‎گذارد، به همین دلیل است که در فصل ییلاقی به تعداد زیادی کوچ‎نشین ، نیمه کوچ‎نشین و نیز گله‎هایی که به روستاییان تعلق دارد ، به خصوص در ارتفاع بین 1800 تا 2700 متر برمی‎خوریم .

    ـ بینالود : این قلّه با ارتفاع 3315 متر در محدوده‎ی شهرستان نیشابور ، بخش تحت‎جلگه ، دهستان فیروزه ودر 26 کیلومتری شمال شهر نیشابور واقع شده است.

    جهت کوه شمال غربی ـ جنوب شرقی بوده و مختصات جغرافیایی قلّه‎ی آن به طول 49 58 و عرض 28 36 است.

    ـ کوه گرماب: دردهستان‎های بار، معدن و مشکان شهرستان و در 62 کیلومتری شمال‎غربی نیشابور، ارتفاع حدود 2050 متر ، ودارای معدن فیروزه است .

    ـ کوه معدن : در دهستان بار معدن نیشابور، 57 کیلومتری شمال غرب نیشابور، ارتفاع 2050 متر، دارای معدن فیروزه و در شمال روستای معدن قرار دارد .

    ـ کوه بوژان : این کوه با ارتفاع 2856 متر؛ در محدوده‎ی شهرستان نیشابور ، بخش مرکزی دهستان فضل و در 15 کیلومتری شمال شرقی مرکز شهرستان قرار دارد .

    جهت کوه جنوب شرقی ـ شمال غربی است و با مختصات قلّه‎ای به طول 59 58 و عرض 17 36 دررشته کوه بینالود قرار دارد .

    ـ کوه بالا سفید : این کوه در بخش مرکزی دهستان فضل و در 15 کیلومتری شمال شرقی مرکز شهرستان نیشابور قرار دارد؛ جهت کوه جنوب شرقی ـ شمال غربی ، از ارتفاعات بینالود است و به 59 58 و 17 36 عرض شمالی قراردارد.

    ـ کوه هفت برادر : این کوه در دهستان‎های سرولایت بار و معدن نیشابور در 57 کیلومتری شمال غربی شهر نیشابور با ارتفاع 1973 متر قرار دارد.

    روستاهای متعددی دردامنه‎های کوه هفت برادر واقع است که عبارت‎اند از: حاجی آباد ، لارستان ، چهار گوشلی ، فاضل آباد ، کلاته شاهین ، کلاته حاجی ، شتر سنگ، تخت مشک، گاوکش و قره گل ، رودخانه‎ی کال‎شور از دامنه شمالی و همچنین راه آسفالت سبزوار به چکنه سفلی از دامنه شمالی این کوه عبور می‎کند .

    ـ کوه بهم: این کوه با ارتفاع 2300 متر در محدوده‎ی شهرستان نیشابور، بخش سرولایت، دهستان سرولایت و در 35 کیلومتری جنوب مرکز شهرستان قوچان واقع شده است.

    جهت کوه شمال شرقی ـ جنوب غربی بوده و مختصات جغرافیایی قلّه‎ی آن به طول 27 58 و عرض 50 36 است .

    در بخش جنوب غربی شهرستان نیز پیش کوه‎های سرخ که حد فاصل شهرستان‎های کاشمر و تربت حیدریه با نیشابور می‎باشند ؛ سیمای هموار نیشابور را به دشتی ناهموار تبدیل نموده و آن را محدود ساخته است ؛ ازقلل معروف در بخش جنوبی می‎توان به کوه‎های کمرسفید، کوه چین کلاغ ، کوه چشمه نی و کوه چشمه شیرین اشاره نمود.

    بنابراین دشت هموار نیشابور که بخش عظیمی از شهرستان را دربرگرفته ، از شمال با رشته ارتفاعات بینالود ، از جنوب با پیش کوه‎های سرخ و از غرب با تپه ماهورهای طاغنکوه محدود می‎گردد .

    نقشه شماره 3 : توپوگرافی شهرستان نیشابور ( باید جایگزین شود با نقشه رنگی ) ـ مسائل کلی زمین‎شناسی و خاک‎شناسی 1-3-2-1.

    زمین‎شناسی شهرستان نیشابور ، در حوضه‎ی وسیعی از رسوبات مربوط به دوران چهارم واقع گردیده است.

    درقسمت جنوب این شهرستان تشکیلات همراه با توف که مربوط به دوره آئوسن است و کنگلومرهای پلیوسن و سنگ‎های آذرین درونی دوران سوم قرار دارد.

    درجنوب شرقی نیشابور کنگلومرهای پلیوسن همراه با لایه‎های قرمز رنگ میوسن و کنگلومرهای پالئوسن و تشکیلات شمشک دوره‎ی ژوراسیک قرار دارد و تا بعد از ولبران دنباله‎ی لایه‎های قرمز میوسن به طرف مشهد ادامه می‎یابد.

    در شمال غرب شهرستان نیشابور ، مگانیک‎های آئوسن و لایه‎های قرمز میوسن و گراول‎هایPlio-Pleistocene وماسه سنگ‎هایEo.Oligocene قرار دارد و بعد از ماسه سنگ‎ها خط الرأس و هسته‎ی اصلی رشته کوه بینالود را تشکیلات شیستی و کوارتز در پهنه‎ی وسیعی تشکیل می‎دهد که مربوط به دوره ژوراسیک می‎باشد و بین دو سری تشکیلات ژوراسیک در رشته کوه بینالود تشکیلات شیست و دولومیتی مربوط به دوره پالئوزوئیک واقع است.

    در رشته کوه بینالود که از مجموعه فوق‎الذکر تشکیل گردیده است ، گسل‎های متعددی که جهت شمال غرب ـ جنوب شرق دارند ملاحظه می‎شود ؛ مطالعات شرکت سهامی مطالعات منطقه‎ای آب ، گزارش تفصیلی زیر را از زمین‎شناسی نیشابور ارائه می‎دهد .

    شیست‎های سیاه رنگ ژوراسیک به وسعت 250 کیلومترمربع در سرتاسر ارتفاعات بینالود تا ناحیه‎ی مشهد گسترش دارد .

    تشکیلات کرتاسه بیش‎تر از جنس آهک سیاه‎رنگ سیلیکس‎دار است .

    گستره‎ی این سری تشکیلات در ارتفاعات بینالود در حدود 300 کیلومترمربع است .

    حاشیه بندی‎های جنوبی و شمالی توسط رسوبات دوران سوم از کنگلومرا ، ماسه سنگ ، مارن‎های قرمز رنگ نمک‎دار و سنگ‎های گرانیکی (ائون) و لئون تشکیل شده است .

    ارتفاعات جنوبی دشت بیش‎تر از آمیزه رنگین و سنگ‎های اولترابازیک و نهشته‎های رسوبی دوران سوم است .

    این سازند در شمال غربی منطقه، درکوه برج‎روکی نیز رخنمون دارد .

    رسوبات دوران چهارم مخروطه‎ی افکنه‎ها ، تراس‎های آبرفتی ، شن‎های روان ، واریزه‎ها می‎باشند که سطح دشت را پوشانده و سفره‎ی آب زیرزمینی را به‎وجود می‎آورد.

    ( نقشه ش 4 : زمین‎شناسی شهرستان نیشابور) نقشه شماره 4: زمین شناسی منطقه جغرافیایی نیشابور 1-3-2-2.

    خاک‎شناسی مطالعات خاک‎شناسی نیشابور براساس مطالعات مؤسسه‎ی تحقیقات آب و خاک در سه منطقه‎ی دهنو شور ، به وسعت 14500 هکتار در 90 کیلومتری شمال‎غرب شهرستان نیشابور ، منطقه‎ی اندرآب به وسعت 2300 هکتار ، از کارخانه‎ی قند تا ده زرند ، در فاصله تقریبی45 کیلومتری شمال غربی شهرستان نیشابور ، همچنین گزارش نیمه تفصیلی خاک‎شناسی 250 هزار هکتار از اراضی دشت نیشابور ، صورت گرفته است .

    به‎طورکلی خاک‎شناسی شهرستان نیشابور را چنین می‎توان شرح داد : 1) بخش جغرافیایی نیشابور و ماروسک الف) دره‎های کوهستانی : که به سبب ارزش منابع آبی دارای اهمّیت بیش‎تری است و بافت بسیار نامتجانس (ماسه‎ای ، قلوه‎ای سنگ و لیمون‎دار) دارد و مساحت آن‎ها حدود3 هزار هکتار و استعداد اصلی آن برای کشت درختان میوه و یونجه است.

    بنابراین تنگنای اصلی منطقه به لحاظ محدودیت خاک و زمین زراعی است .

    ب) دامنه‎ی پایکوه : از تجمع مخروطه‎افکنه به‎سوی تشکیل و توزیع خاک‎های آن به ترتیب ذیل است: حدود 5/15 هکتار لیمون‎دار شنی همراه قلوه‎سنگ با استعداد زراعی غلات و درختان میوه، حدود 5/14 هزار هکتار خاک‎های شیب‎دار که امکان بهبود آن با گسترش لیمون‎هایی که سیلاب‎ها به‎جای می‎گذارند ، وجود دارد .

    بنابراین ، حدود تقریبی این منطقه بامنحنی میزان 1500 متر مطابق است .

    ج) دشت لیمونی نیشابور : شامل 22 هزار هکتار خاک‎های لیمونی مناسب برای هر نوع زراعت آبی چون : غلات ، چغندر ، یونجه ، آفتابگردان و پنبه و 36هزار هکتار خاکی که اندکی شور است و بهره‎برداری از آن‎ها به مرغوبیت آب کشاورزی بستگی دارد .

    درسال‎های اخیر با احداث چاه‎های عمیق متعدد در ناحیه‎ی اخیر محدودیت شوری آب و خاک تا حد زیادی بر طرف و از برون‎کوچی منطقه کاسته است .

    د) دشت شور ساحل راست کال‎شور : شامل 12 هزارهکتار خاک‎های لیمونی ـ رس با مشکلات ناشی از شوری زیاد و حدود 40 هزار هکتار اراضی شوره‎زار کویر کال‎شور .

    ذ) امتداد پایکوه جغتای : تشکیل شده از رسوبات به‎جای مانده‎ی شنی و ماسه‎ای‎ـ‎شنی ناشی ازفرسایش تخته سنگ‎های آتشفشانی ، با استعداد زراعی کشت غلات و درختان میوه ، در این ناحیه محدودیت اصلی از نظر منابع آبی است .

    2) بخش جغرافیایی کال‎شور این بخش شامل قسمت جنوبی کال‎شور بوده که از دامنه‎های وسیع سنگریزه‎ای به مساحت 70 هزار هکتار تشکیل می‎شود و از تپه‎های شنی که باد آن‎ها را جابه‎جا می‎کند، پوشیده‎است .

    دراین منطقه وسیع ، محدودیت آب و خاک به همراه شن‎های روان باعث تراکم بسیار پایین روستاها و جمعیت شده‎است.

    1-4.

    منابع طبیعی 1-4-1.

    پوشش گیاهی جنگل : در سطح شهرستان نیشابور 56625 هکتار از اراضی را جنگل پوشانده است ؛ از این مقدار، 18 هزار هکتار آن را اراضی دست کاشت ( جنگل مصنوعی ) و بقیه را جنگل‎های طبیعی ارس تشکیل می‎دهد ؛ این جنگل‎ها در بخش‎های مختلف شهرستان به ویژه در قسمت‎های شمالی و نواحی کوهستانی پراکنده است .

    عرصه جنگلی نیشابور در حدود 2 درصد عرصه‎های جنگلی استان است و جزو مناطق فقیر از لحاظ عرصه‎های جنگلی استان می‎باشد(جدول ش7) .

    جدول شماره 7 : مقایسه‎ی وسعت عرصه‎های جنگلی شهرستان‎های استان خراسان در سال 1380 ( هکتار ) مرتع : جمع کل مراتع شهرستان در سال 1379، 5/437/421 هکتار بوده که عمدتاً از نوع مراتع فقیر است و حدود 2/2% از مراتع استان را دربرمی‎گیرد.

    ظرفیت علوفه‎ی تولیدی این مراتع 50 هزار تن برآورد شده ولی به دلیل استفاده‎های نادرست به‎وسیله‎ی دامداران و ناپایداری نزولات جوّی از وضعیت نامناسبی برخوردار است .

    جدول ش8 : مساحت جنگل‎ها و مراتع شهرستان نیشابور و استان خراسان (1379) آمارنامه استان خراسان، 1379، ص459.

    زندگی جانوری شهرستان نیشابور دارای دو منطقه‎ی مهم حفاظت شده به نام‎های پناهگاه حیات وحش حیدری و منطقه شکار ممنوع رئیسی است که به‎خاطر وجود حیوانات وحشی متعدد و گونه‎های مختلف پرندگان و همچنین پوشش گیاهی مناسب جزو مهم‎ترین زیستگاه‎های حیات وحش کشور به‎شمار می‎رود.

    پناهگاه حیات وحش حیدری در منتهی‎الیه غربی رشته کوه بینالود و دارای آب و هوای کوهستانی است .

    حیات وحش منطقه شامل قوچ ، میش اوریال ، گراز ، پلنگ ، گرگ ، گربه وحشی ، روباه و انواع پرندگان شکاری مثل : کبک ، تیهو و… می‎باشد.

    جمعیت قوچ و میش منطقه بالغ بر3000 رأس است .

    منطقه شکار ممنوع رئیسی در دشت نیشابور و در سمت شرق محور نیشابور ـ کاشمر واقع شده است که حیات وحش آن شامل : آهو ، گرگ ، روباه ، کفتار ، گربه وحشی ، خرگوش ، کبک ، تیهو ، باقرقره ، هوبره و انواع پرندگان شکاری می‎باشد.

    جمعیت آهوی منطقه بالغ بر400 رأس است .

    در میان انواع جانوران حیات وحش نیشابور قوچ اوریال از اهمّیت خاصی برخوردار است.

    به‎طوری‎که بعد از نژاد مارکوپولو که محبوب‎ترین نوع آن‎هاست ، قوچ اوریال در جهان مورد توجه خاصی است .

    1-5.

    منابع و مسائل آب 1-5-1.

    هیدرولوژی دشت نیشابور وسعت حوضه‎ی آبریز دشت نیشابور که به‎نام کال‎شور معروف است 6100 کیلومترمربع و وسعت دشتی که در آن مطالعه‎ی نیمه تفصیلی انجام گرفته ، در حدود 2900 کیلومترمربع است .

    (نقشه شماره 5) دشت نیشابور ، از طرف شمال به ارتفاعات بینالود ، از جنوب به کوه‎های کم ارتفاع دشت رخ ـ کاشمر، ازمشرق به دنباله‎ی ارتفاعات شمالی و جنوبی که به هم نزدیک شده‎اند و از مغرب به ارتفاعات بین نیشابور و سبزوار محدود است ؛ قدیمی‎ترین رسوبات شناخته شده در این ناحیه مربوط به دوران دوم می‎باشد.

    شیست‎های سیاه‎رنگ ژوراسیک به وسعت 250 کیلومترمربع درسرتاسر ارتفاعات بینالود تا ناحیه مشهد گسترش دارد.

    شیست‎های ژوراسیک با دارا بودن درز و شکاف فراوان جزو سنگ‎های نیمه نفوذپذیر محسوب می‎شود.

    تشکیلات کرتاسه بیش‎تر از جنس آهک سیاه‎رنگ سیلیکس‎دار می‎باشد.

    این سری تشکیلات در ارتفاعات بینالور به‎وسعتی حدود 300 کیلومترمربع گسترش دارد .

    آهک‎های کرتاسه در بعضی نقاط همراه با رسوبات مارنی خاکستری رنگ دیده شده است .

    آهک‎های خالص کرتاسه با وجود درز و شکاف فراوان ، منبع ذخیره آب زیرزمینی بوده و دشت را تغذیه می‎نماید .

    تشکیلات دوران سوم از آهک‎های نومولتیک ائوسن ـ الیگوسن تشکیل یافته است ؛ این آهک‎ها دارای ضخامت کم بوده و با وجود حفره و شکاف‎های فراوان منبع مناسبی برای ذخیره آب می‎باشند.

    در ارتفاعات شمال غرب وجنوبی تشکیلات توفی و الگو مرائی به‎صورت سری سبز نمایان می‎گردند.

    روی سری سبز تشکیلات آذرین خروجی را قلیایی که بیش‎تر از جنس اندریت می‎باشد ، پوشانیده است .

    سنگ‎های آذرین حوضه به‎علت تجزیه فلدسپات‎ها دارای درز و شکاف فراوان بوده و منبع ذخیره‎ی آب زیرزمینی است .

    تشکیلات میوسن به‎صورت رسوبات مارنی و گچی همراه با ماسه سنگ با رنگ‎های مختلف وجود دارد.

    این تشکیلات در سرتاسر حاشیه‎ی شمالی و بخشی از جنوب دشت گسترش دارد.

    تشکیلات میوسن کاملاً غیرقابل نفوذ بوده و در بعضی نقاط سبب شوری آب زیرزمینی می‎گردد.

    تشکیلات پیلوسن از جنس کنگلومرای مشخص بختیاری است که به‎صورت دگرشیب روی تشکیلات میوسن قرارگرفته‎است .

    این تشکیلات ، نیمه نفوذپذیر بوده و تاحدی در تغذیه‎ی دشت نیشابور مؤثّر می‎باشد.

    دوران چهارم متشکل از تراس‎های رودخانه‎ای مخروطه‎های افکنه و آبرفت دشت است .

    تراس‎های رودخانه‎ای در مسیر ماروسک و در دره‎های بوژان، خرو، درّود و فاروب رومان به ضخامت متوسط 20 متر وجود دارد، وسعت تراس‎ها کم بوده ولیکن به‎علت زمان طولانی جریان آب از رودخانه ، تا اندازه‎ای در تغذیه‎ی دشت مؤثّر است .

    مخروط‎های افکنه در سرتاسر حاشیه‎ی شمالی دشت با وسعت زیاد گسترش دارد.

    مواد متشکله‎ی مخروط‎ها از شن و ماسه و کمی رس می‎باشد.

    نسبت شن و ماسه مخروط‎ها از 8% متجاوز بوده و ضریب ذخیره‎ی آن‎ها در حدود 15 تا 18% است .

    مخروط‎ها بهترین منبع تغذیه‎ی آب زیرزمینی هستند .

    آبرفت دشت بعد از مخروط‎های افکنه قرار دارد.

    دانه‎های متشکله‎ی آبرفت در قسمت‎های بالادست دشت نسبت به رسوبات مخروط‎ها دانه‎ریزتر است .

    نسبت شن و ماسه آن‎ها در حدود 50% می‎باشد، قسمت‎های مرکزی و انتهای دشت توسط آبرفت دانه‎ریز پوشیده شده است.

    نسبت شن و ماسه در آن‎ها کم‎تر از 40% می‎باشد.

    ضریب ذخیره در قسمت‎های مرکزی و انتهای دشت در حدود 5% بوده و به‎علت ریزبودن دانه‎ها تقریباً غیرقابل نفوذ است .

    ماسه‎های روان در سرتاسر ناحیه‎ی جنوب کال‎شور مشاهده می‎شود .

    وجود این ماسه به دلیل بادهای شدید این نوار است که سبب جابه‎جایی دائم تپه‎های ماسه‎ای می‎شود.

    تشکیلات ماسه‎ای کاملاً قابل نفوذ بوده ولی به‎علت کمی بارندگی در این ناحیه از دشت ، در تغذیه‎ی دشت چندان مؤثّر نیست .

    تغذیه‎ی دشت از طریق نفوذ آب‎های زیرزمینی در حوضه‎ی نیشابور، از سمت ارتفاعات شمالی (بینالود) و ارتفاعات جنوبی به‎طرف کال‎شور و مقطع خروجی انتهای دشت در جنوب غربی ناحیه است ؛ به‎طوری‎که در قسمت شمال کال‎شور مسیر حرکت آب‎های زیرزمینی از شمال و شمال شرقی به‎طرف جنوب غربی و در قسمت جنوب کال‎شور از سمت جنوب و جنوب شرقی به‎طرف شمال غربی است .

    از نظر کیفیت شیمیایی ، آب زیرزمینی در حوالی ارتفاعات جنوبی ، نباته و در اواسط دشت ، اوایل رودخانه کال‎شور، سولفاته و در انتهای دشت و اطراف تپه مسیر رودخانه کال‎شور، کلروره است ، مقدار کلر آب زیرزمینی در مخروطه‎های افکنه‎ی حاشیه‎ی بینالود ، 15 میلی‎گرم در لیتر و در محل تلاقی رودخانه‎های ماروسک و کال‎شور در انتهای دشت به حدود 5000 میلی‎گرم می‎رسد.

    میزان هدایت الکتریکی از حداقل 300 میکرو مهوس سانتی‎متر و در انتهای دشت و حوالی کال‎شور تغییر می‎نماید.

    مقدارS.A.R نیز بین یک تا شصت بوده و با درنظرگرفتن این که حداکثر S.A.R مناسب برای کشاورزی حدود 30 می‎باشد؛ بنابراین ، آب زیرزمینی قسمتی از اطراف کال‎شور و انتهای دشت جهت کشاورزری مناسب نیست .

    1-5-2.

    آب‎های سطحی به‎طور کلی منابع آب‎های دشت نیشابور را می‎توان به آب‎های سطحی و آب‎های زیرزمینی تقسیم نمود.

    منابع آب‎های سطحی که به‎وسیله‎ی رودخانه‎ها از ارتفاعات سرچشمه گرفته و وارد دشت شده ، و بیش‎تر جهت استفاده‎ی کشاورزی بهره‎برداری می‎گردد.

    از منابع آب‎های سطحی می‎توان به رودخانه‎های فصلی و دائمی اشاره داشت ؛ در دشت نیشابور ، رودخانه‎ها بیش‎تر فصلی است .

    از رودخانه‎هایی که در دشت نیشابور جریان دارند ، می‎توان به بوژان ، تنگل آغاسر، جوین ، درود ، رودکال‎شور، سرولایت طاغان، کال آبشور، کال چشمه ریگی ، کال چشمه یاقوت ، کال دهنه ، کال سلیت ، کال‎شور جوین ، شور رود ودشامکان ، کال‎شور سبزوار ، کال قاسم آباد ، کال ماروس ، کال ینگجه ، رودخانه فاروب رومان ، اشاره نمود.

    1- رودخانه بزرگ (Bozorg) این رودخانه که در دهستان اردوغش قرارگرفته ، در حوضه‎ی آبریز دشت کویر و جزو ریزابه‎ی کال‎شور سبزوار به‎طول 30 کیلومتر و به‎صورت فصلی جریان دارد ؛ ازارتفاعات 2300 متر سرچشمه گرفته و ارتفاع ریزشگاه آن به 1150 متر می‎رسد ؛ مسیر کلی رودخانه ، جنوب غربی سرچشمه ، کوه‎های تیغ میان سیاه خانی و تخت عوض در 32 کیلومتری شمال شرقی نیشابور است .

    این رودخانه پس از عبور از روستاهای خرو بالا و خرو پایین وارد دشت جنوب خاوری نیشابور می‎شود و تقریباً کور می‎شود و در بارندگی‎های غیرعادی به کال‎شور سبزوار می‎ریزد.

    2- رودخانه بوژان (Buzan) رودخانه بوژان یکی از ریزابه‎های کال‎شور سبزوار و در حوضه‎ی دشت کویر به‎صورت فصلی به‎طول 10 کیلومتر جریان دارد.

    این رودخانه در دهستان مازول قرارگرفته‎است.

    از کوه‎های گودزرد و بوژان و سیاه خانی ، از رشته کوه‎های بینالود ، که در23 کیلومتری شمال شرق نیشابور قرار دارد و از ارتفاعات 3100 متر سرچشمه گرفته و در ارتفاع 1600 متر با شیب متوسط 15% کور می‎شود.

    این رودخانه پس از خروج از کوهستان و سیراب نمودن روستاهای بوژان و بوژ آباد محو و ناپدید می‎گردد و درفصل‎های پر باران و بارندگی غیرعادی به کال‎شور سبزوار می‎ریزد .

    ( همان ) 3- تنگل آغاسر این رودخانه که در دهستان اسحاق آباد قراردارد ، از دامنه خاوری کوه پیازی در73 کیلومتری جنوب شرقی نیشابور ، شمال گردنه‎ی مهدمیرزا ، سرچشمه گرفته و پس از عبور از روستاهای گوبخوک بالا وپایین به کال چشمه ریگی تغییر نام می‎ یابد و پس از پیمودن 35 کیلومتر در 4 کیلومتری غرب روستای دیزباد پایین به کال‎شور سبزوار می‎ریزد .

    (منبع پیشین ، 157)ذکر منابع به‎صورت یکدست نیست 4-درّود این رودخانه در دهستان زبرخان ، به‎صورت فصلی با طول حدود 25 کیلومتر جریان دارد .

    سرچشمه‎ی آن کوه یال رباط در 43 کیلومتری شرق نیشابور است .

    این رودخانه پس از عبور از روستای درّود و واردشدن به دشت جنوب‎شرقی نیشابور ، تقریباً محو می‎گردد و در بارندگی‎های غیرعادی به کال‎شور سبزوار می‎ریزد .

    ( همان منبع ، 218) 5- رودخانه‎ی سرولایت این رودخانه که با طولی برابر 44 کیلومتر در دهستان سرولایت به‎صورت فصلی جریان دارد ، از قسمت بالایی دره‎ی وان در 105 کیلومتری شمال غرب نیشابور سرچشمه می‎گیرد و ضمن عبور از دره‎ی وان ، روستای استخر را سیراب می‎کند ، سپس از کنار روستاهای بهار بالا، دربند ونشیب می‎گذرد و قبل از رسیدن به روستاهای داراب با دو ریزابه‎ی غربی کوچک که از اراضی شمالی و جنوبی کوه قوچ‎خوار جریان دارند ، مخلوط می‎شود و پس از سیراب نمودن روستای داراب ، به روستاهای کاهان و بسک و سیمان و عباس آباد می‎رسد.

    در جنوب روستاهای اخیر، دو ریزابه‎ی شرقی که از کوه ماهرخ سرچشمه گرفته‎اند در هم می‎آمیزد و به سوی روستاهای دیوانگاه و یام و گل گنبد روان می‎شود و در 2کیلومتری جنوب غربی روستاهای اخیر به کال‎شور جوین می‎ریزد .

    (پیشین ، 271) 6- طاغان این رودخانه با طولی حدود 18 کیلومتر از ارتفاعات 2850 متر سرچشمه گرفته و در دهستان ماروسک پس از عبور از روستای طاغان و روستای چهار باغ در 27 کیلومتری شمال غرب نیشابور به کال سیلیت می‎ریزد ؛ جریان این رودخانه نیز فصلی است .

    (منبع پیشین ، 319) 7- کال‎شور آبشور این رودخانه که جزو ریزابه‎ی کال چشمه یاقوت است و با طول 19 کیلومتر در دهستان عشق آباد ، به‎صورت فصلی ، جریان دارد ، از ارتفاعات 1390متر سرچشمه گرفته ، با طی مسیر شمال غربی از روستای سرچشمه می‎گذرد .

    (منبع پیشین ، 346)

فصل اوّل : جغرافیای طبیعی شهرستان 1-1. موقعیت جغرافیایی شهرستان شهرستان نیشابور با قرارگرفتن در استان خراسان رضوی و در محدوده‎ی ریاضی (58 درجه و 8 دقیقه تا 59 درجه و 20 دقیقه) طول جغرافیایی و (35 درجه و 35 دقیقه تا 36 درجه و 52 دقیقه) عرض شمالی واقع گردیده است . (جدول ش 1: طول و عرض جغرافیایی شهرستان‎های استان) موقع نسبی : این شهرستان به شکل بیضی در امتداد رشته کوه‎های بینالود ...

استان خراسان رضوي بخش کوچکي از خراسان بزرگ است. خراسان بزرگ در ادبيات ايران شامل تمامي شمال شرق ايران و بخش بزرگي از افغانستان مي‌شود اما خراسان رضوي به مرکزيت شهر مشهد يکي از استان‌هاي کشور ايران است. اين استان با مصوبه دولت در سال ???? خورشيدي و

نخستين گام در فرآيند طراحي برنامه مراکز روستايي، همان تعيين مرکزيت فعلي سکونتگاههاست. مرکزيت بايد با خدمات واقعي سروکار داشته باشد، نه با ساختمانها، دفاتر بسته يا غير قابل دسترس يا با تسهيلاتي که کارکرد ضعيف دارند. بر اين اساس هر مرکز روستايي يک حيط

نيشابور شهري با قابليت هاي گسترده : در ادوار گذشته نيشابورمورد توجه جغرافي دانان ،بازرگان وحتي کشور گشايان بوده که اين خود بيانگر عظمت و اهميت اين شهرستان بوده است اين عظمت قبل و بعداز اسلام وجود داشته وهنوزنيزآوازه اين شهرو شهرت جهاني آن ذکر زبانه

منطقه حيدري نيشابور يکي از مناطق شکار ممنوع استان خراسان رضوي با وسعتي حدود 46350 هزار هکتار (وسعت قبلي منطقه 20000 هکتار بوده که با الحاق منطقه گورخر به آن وسعتش افزايش يافت و به وسعت کنوني رسيده) در هفتاد کيلومتري شهرستان نيشابور و در عرض جغرافياي

اين نام بسيار کهن است و در اصل به معني خاور (شرق) زمين است. در اوائل قرون وسطي نام خراسان به طور کلي به تمام ايالات اسلامي که در سمت شرق کويرلوت تا کوههاي هند واقع بودند، اطلاق مي‌گرديد. به اين ترتيب تمام بلاد ماوراءالنهر را در شمال شرقي شامل مي‌ش

تاریخچه نیشابور: شهر نیشابور در گذر زمان نشیب و فراز هایی چند را پشت سر نهاده و سوانح بی شماری را تجربه کرده ، دیگر بار ققنوس وار از دل خاکستر ایام بال گشوده، زندگی نوینی را اغازیده است. نیشابور شهری است خفته در اعماق تاریخ و قرار گرفته بر چهارراه حوادث، شهری پر خاطره و عبرت انگیز و به گفته دکتر اسلامی ندوشن : (( کمتر شهری در سراسر ایران می توان یافت که به نداز نیشابور عبرت ...

جغرافياعلم شناخت محيط وپديده هاي موجود درآن است. اين پديده هااعم ازاين که به شکل طبيعي وجودداشته باشند ويااينکه درنتيجه ي رابطه ي انسان با محيط به وجود آمده وشکل گرفته باشند،به دليل اشغال فضايي و قرارگيري دربسترمحيط به خودي خود درحيطه ي مطالعات جغرا

شهرستان سبزوار به عنوان يکي از قديمي ترين شهرستانهاي استان خراسان شناخته شده است که در دامنه جنوبي رشته کوههاي جغتاي که خود نيز دنباله جنوبي ترين سلسله ارتفاعات البرز مي باشد بنا شده است . در جنوب اين شهرستان دشت کوير واقع شده است . اين شهرستان با و

موقعيت جغرافيايي و پيشينه تربت جام تربت جام ، کهن دريا عرفان، واقع در شمال شرقي گستره پهناور ايران زمين به مانند شهرها و مناطق ديگر آن با حوادث و فراز و نشيب هاي تاريخي و روند شکل تدريجي مواجه بوده است. دوراني که اين شهر، روستايي کوچک به نام معدآباد

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول