جنگ عراق علیه ایران چه دورههایی را طی نمود؟
عراق در طول هشت سال جنگ علیه ایران از شیوههای نظامی و سیاسی متعددی برای از پای در آوردن ایران استفاده کرد.
این مقاله در تلاش است تا برخی از این شیوههای سیاسینظامی عراق علیه ایران در طی این هشت سال را به تصویر بکشد.
عرفان حکیمی؛ اساساً در مواجههی تاریخی با جنگ ایران و عراق از یک جنگ هشتساله سخن به میان آورده میشود که به طور مشخص در نبردهای زمینی و بعضاً برخی درگیریهای هوایی و دریایی خلاصه میشود.
واقعیت این است که جنگ عراق علیه ایران ابعاد گسترده و وسیعتر از آنچه ذکر شد داراست.
به گونهای که میتوان در این مخاصمه از جنگهای متعددی نام برد که برخی از آنها عبارتاند از: جنگ ما قبل جنگ، جنگ شهرها، جنگ شیمیایی، جنگ نفتکشها، جنگ قیمتها یا جنگ نفت و...
برای شناخت و آگاهی بیشتر و بهتر از این جنگها، که در درون جنگ هشتساله واقع شده و بعضاً مورد غفلت قرار گرفتهاند، ذیلاً هر یک به اختصار تشریح خواهد شد.
جنگ ما قبل جنگ
اساساً شروع جنگ ایران و عراق 31 شهریور 1359 اعلام میشود.
علت نیز حملهی سراسری ارتش عراق به ایران از زمین و هوا در این تاریخ است؛ اما واقعیت این است که علیرغم حملهی رسمی و سراسری عراق به ایران در 31 شهریورماه، دولت بعث عراق و ارتش این کشور از پیروزی انقلاب اسلامی تا تاریخ مذکور تحرکات مرزی فراوانی در مرزهای مشترک انجام دادند که میتوان از آن به زمینهسازی برای جنگ اصلی تعبیر نمود.
این دوره اصطلاحاً «جنگ ما قبل جنگ»[1] خوانده میشود.
طبق آمار وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، عراق از 13 فروردین 1358 تا پایان مرداد 1359، 397 بار به مرزهای زمینی، دریایی و هوایی ایران تجاوز کرده است.[2] برخی از تجاوزات و تحرکات مرزی عراق علیه ایران تا مرداد 1359، در دورهای که «جنگ ما قبل جنگ» خوانده میشود، به شرح زیر است:
بمباران منطقهی مرزی سیرین، 8 اسفند 1357.[3]
تجاوز چهار هلیکوپتر عراقی به حریم هوایی ایران در مرز مریوان، 21 اسفند 1357.[4]
تیراندازی نیروهای مرزی عراق به پاسگاههای مرزی ایران و تجاوز هوایی هواپیماهای این کشور به حریم هوایی ایران، 15 خرداد ماه 1358.[5]
تجاوز پلیس عراق به داخل خاک ایران در روستاهای مرزی آذربایجان غربی و حمله به عشایر ایرانی، 3 تیرماه 1358.[6]
تجاوز هوایی به مریوان، 9 تیرماه 1358.[7]
شلیک موشک آر.
پی.
جی.
7 به سوی کامیون سپاه و خودروی ارتش از خاک عراق در منطقهی شلمچه، 10 تیرماه 1358.[8]
تصرف پاسگاه مرزی «بزمیرآباد» از سوی نیروهای عراقی، 14 آذرماه 1358.[9]
حملهی هزار مهاجم عراقی به پاسگاههای مرزی ایران، 23 بهمنماه 1358.[10]
حملهی نیروهای عراق به دو پاسگاه مرزی تنگابنو و خسروی در نوار مرزی قصر شیرین، 9 فروردین 1359.[11]
بمباران قصر شیرین، 13 خرداد 1359.[12]
خمپارهباران قصر شیرین، 15 تیر 1359.[13]
علاوه بر تشدید تجاوزات مرزی عراق علیه ایران، از اوایل سال 1359 جنگ تبلیغاتی رژیم بعث نیز بر ضد انقلاب ایران به شدت افزایش یافت.
در این تهاجم تبلیغاتی، عراق از یک سو صریحتر از همیشه درخواستهای خود را علنی بیان میکرد و از سوی دیگر صدام هرگونه عدم رضایت و وقوع حادثهای را در عراق، به جمهوری اسلامی ایران منتسب میکرد و حملات شدید تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی به راه انداخت.
در کنار این اقدامات، دولت عراق به کمک عوامل خود به یک رشته خرابکاریها نظیر بمبگذاری در داخل ایران دست زد.[14] بنابراین پیش از شروع رسمی جنگ، جنگ عراق علیه ایران آغاز شده بود و عراق جنگی ما قبل جنگ هشتساله را شروع کرده بود.
در طول جنگ نفتکشها، در مجموع، حدود 7,958,723 هزار ریال خسارت بر ناوگان شرکت نفتکش وارد گردید.
از این مبلغ حدود 9/25 درصد خسارت کشتیهای آسیبدیده و 1/74 درصد خسارت کشتیهای منهدمشده است.
در طول جنگ، 49 فروند نفتکش این شرکت هدف حملات دشمن قرار گرفتند که 39 فروند آن آسیب دیدند و پس از تعمیر به جریان فعالیت بازگشتند و بقیه دچار خسارت کلی شدند و منهدم گردیدند.
در طول جنگ نفتکشها، در مجموع، حدود 7,958,723 هزار ریال خسارت بر ناوگان شرکت نفتکش وارد گردید.
در طول جنگ، 49 فروند نفتکش این شرکت هدف حملات دشمن قرار گرفتند که 39 فروند آن آسیب دیدند و پس از تعمیر به جریان فعالیت بازگشتند و بقیه دچار خسارت کلی شدند و منهدم گردیدند.
جنگ شهرها آنچه در جنگ ایران و عراق به عنوان جنگ شهرها خوانده میشود، در چند مرحله انجام گرفت.
اولین مرحله از جنگ شهرها با حملات عراق به شهرهای ایران از 13 اسفند 1363 آغاز شد و تا 17 فروردین 1364 ادامه یافت.[15] در این مرحله، 29 شهر و چندین روستای کشور 118 بار مورد حملات موشکی، هوایی و توپخانهای عراق قرار گرفتند.
آمار شهدای این مرحله از جنگ شهرها 1227 نفر و آمار مجروحین 4682 نفر اعلام شد.
دورهی دوم جنگ شهرها 5 خردادماه 1364 آغاز شد و تا 24 خرداد ادامه پیدا کرد.
در این مرحله نیز مجموعاً 37 شهر و چندین روستا 105 بار توسط موشک، هواپیما و توپخانه مورد حمله قرار گرفتند و طبق آمار رسمی، 570 تن شهید و 1332 نفر مجروح شدند.
سومین مرحله از جنگ شهرها 2 روز پس از آغاز عملیات کربلای 5 از تاریخ 21 دیماه 1365 آغاز شد و به مدت 42 روز تا تاریخ 3 اسفند تداوم پیدا کرد.
در این مرحله از جنگ شهرها، 66 شهر و بخش کشور هدف بمباران هوایی و حملات موشکی عراق قرار گرفتند.
آمار شهدا و مجروحین این دوره از جنگ شهرها 3050 و 11163 تن اعلام شده است.[16] مرحلهی چهارم جنگ شهرها با اصابت نخستین موشک عراق به تهران در 19 اسفند 1366 آغاز شد.
وجه تمایز مرحلهی چهارم جنگ شهرها با مراحل پیشین استفاده از موشکهای دوربرد است که از این طریق توانست پایتخت ایران را مورد هدف قرار دهد.[17] با شروع عملیات کربلای 8 در 18 فروردین 1366 و در جریان عملیات کربلای 10 در 25 فروردین تا 10 اردیبهشت 1366 و نیز همزمان با عملیات نصر 4 و 5 در تابستان این سال، جنگ شهرها به طور متناوب ادامه یافت.
پس از این زمان، تا شهریور ماه این جنگ به طور پراکنده استمرار پیدا کرد.
مسئلهی تازه در حملات عراق توسعهی دامنهی جنگ شهرها به مناطق کردنشین این کشور بود.[18] جنگ نفتکشها حملونقل از جمله ضروریات اقتصادی است و اهمیت حیاتی در توسعهی کشورها دارد.
حملونقل از سه شاخهی حملونقل هوایی، حملونقل زمینی (جادهای و راهآهن) و حملونقل دریایی تشکیل شده است.
در این میان، حملونقل دریایی به دلیل دارا بودن دو ویژگیِ ظرفیت بالای جابهجایی کالا و پایین بودن هزینهی آن نسبت به سایر شیوههای حمل و نقل، اهمیت خاصی دارد.
بنادر نیز چون پل ارتباطی در حملونقل ترکیبی و عاملی مهم در حملونقل دریایی، همواره مورد توجه بوده است.
به دلیل برخورداری سرزمین ایران از مرزهای آبی گسترده در شمال و جنوب، حملونقل دریایی همواره سهم بالایی از صادرات و واردات کالا و خدمات کشور را به عهده داشته است.
در میان کالاهای صادراتی، بیتردید نقش نفت و از این رهگذر نقش نفتکشها بیبدیل بوده و هست.
به همین دلیل در طول جنگ مسئلهی حمله به نفتکشها به حدی جدیت یافت که اکنون دورهای از جنگ عراق و ایران را به دورهی جنگ نفتکشها تعبیر کردهاند.
نفتکشهای شرکت ملی نفتکش ایران در دوران جنگ حدود 5/2 میلیارد بشکه نفت خام حمل کردند.
در این مدت، بیش از 200 بار به ناوگان این شرکت حملهی هوایی شد که در جریان این حملات 150 نفر از کارکنان این شرکت در منطقهی خلیجفارس به شهادت رسیدند.
در طول جنگ نفتکشها، در مجموع، حدود 7,958,723 هزار ریال خسارت بر ناوگان شرکت نفتکش وارد گردید.
در طول جنگ؛ 49 فروند نفتکش این شرکت هدف حملات دشمن قرار گرفتند که 39 فروند آن آسیب دیدند و پس از تعمیر به جریان فعالیت بازگشتند و بقیه دچار خسارت کلی شدند و منهدم گردیدند.
بیشترین حملات عراق به نفتکشهای ایرانی در سال 1366 انجام شد و طی آن 22 فروند نفتکش این شرکت هدف قرار گرفتند که شامل حدود 45 درصد از کل خسارتهای این شرکت در دوران جنگ است.[19] جنگ نفتکش ها، آزمون سرنوشت ساز صنعت نفت جنگ نفتکش ها و حملات نظامی عراق به تاسیسات نفتی ایران، نقطه عطفی در تاریخ 8 ساله دفاع مقدس به شمار می آید.
حوادث ناشی از جنگ نفتکش ها و دخالت مستقیم نظامیان آمریکایی و اقدامات خصمانه کشور های عربی در دفاع از دولت عراق، نه تنها باعث تغییر دیپلماسی خارجی ایران شد، بلکه تغییر شدید بهای نفت در بازارهای جهانی را نیز در پی داشت که به نظر می رسد همین امر یکی از دلایل مهم ائتلاف کشورهای اروپایی در راستای ایجاد مقدمات آتش بس میان مخربترین جنگ خاورمیانه بوده است.
حوادث خاص این دوره در آبهای خلیج فارس با برخورد نفت کش عظیم بریجتون (Bridgeton) با مین آغاز شد و با غرق شدن کشی " ایران اجر" بر اثر حمله آمریکا، پایان یافت.
پیوستن تدریجی متحدان آمریکا به صف آرایی این کشور در مقابل ایران در خلیج فارس، تشدید دشمنی عربستان با ایران که در واقعه کشتار حجاج ایرانی بروز کرد و " جنگ سفارت خانه ها" در فرانسه، از دیگر موضوعات قابل ذکر این دوره بوده است.
گسترش و تشدید حملات هوایی عراق به مراکز نفتی و خطوط کشتی رانی در خلیج فارس که خطرهای جنگ را متوجه کشورهای منطقه و صدور نفت به کشورهای پیشرفته صنعتی، کرده بود، زمینه مداخله مستقیم کانون های قدرت را فراهم ساخت و حمایت از عراق در جنگ به حضور نظامی و سپس دخالت مستقیم سیاسی – نظامی در منطقه تبدیل شد.
در همین راستا قطع نامه 598 در شورای امنیت با فشار آمریکا و انگلستان و توافق قدرت های دیگر به تصویب رسید؛ از سوی دیگر درخواست کویت از آمریکا برای محافظت از نفت کش های کویتی به لشکر کشی قدرت های بزرگ به منطقه انجامید و در نهایت کشورهای منطقه تلاش های خود را معطوف پایان دادن به جنگ کردند و برای نیل به این هدف، فشارهای سیاسی خود را بر ایران متمرکز ساختند.
انهدام بریجتون؛ سرآغاز جنگ نفتکش ها اعلام مواضع قاطع آمریکا در حمایت از نفتکش های کویتی و سخنرانی وزیر دفاع این کشور مبنی بر اینکه آمریکا آماده است تا هر گونه حمله ایران به نفتکش های کویتی را به شدت سرکوب کند، تنور جنگ در خاورمیانه را داغتر کرد و به دنبال آن تدابیر و اقدامات دولت های ژاپن ، انگلستان و فرانسه در قبال تحولات خلیج فارس شدت گرفت.
در همین زمان ژاپن به شرکت های نفتی مستقر در خاک این کشور توصیه کرد تا از وابستگی نفتی خود به ایران بکاهند.
از این پس آمریکایی ها دقت و ظرافت بیشتری را در خصوص اقدامات حمایتی خود از نفتکش های کویتی به کار بستند؛ به طوریکه در اول مردادماه سال 1366، حضور یک قایق ایرانی در خلیج فارس باعث تغییر مسیر حرکت کاروان نفتکش های کویتی و ناوهای آمریکایی شد که این امر تا آن زمان بی سابقه بوده است.
فردای همان روز، نفتکش غول پیکر بریجتون یکی از دو فروند نفت کش کاروان تحت حفاظت نیروهای آمریکا، در آب های خلیج فارس – در نزدیکی جزیره فارسی با مین برخورد کرد.
این خبر در صدر اخبار رسانه های خبری و مطبوعات جهان قرار گرفت و فصل تازه ای را در جنگ نفتکش ها آغاز کرد.
در پی برخورد مین با نفتکش تحت حفاظت ناوگان آمریکا در خلیج فارس، سیاست های ریگان در داخل ایالات متحده با مخالفت های جدی روبرو شد و بسیاری از سیاستمداران امریکایی، اقدام این کشور در حمایت از نفتکش های کویتی را محکوم کردند.
این حادثه ، رئیس جمهور وقت آمریکا را بر آن داشت تا تغییری در مواضع دیپلماسی خارجی خود ایجاد کند و تلاش کرد تا دامنه همکاری های خود با کویت را محدود کند.
اگرچه دیری نپایید که با اعلام تمایل دولت شوروی سابق مبنی بر حمایت از کویت، آمریکایی ها مجبور شدند تا دوباره به پای میز مذاکره با کویتی ها بازگردند.
به هر تقدیر، خبر اصابت " بریجتون" با مین باعث افزایش قیمت نفت در معاملات نقدی به میزان 10 تا 12 سنت در هر بشکه شد و معامله گران نفتی تلاش کردند تا نفت برنت دریای شمال را برای بارگیری در ماه سپتامبر (شهریور ماه 1366) به مبلغ 6/20 دلار به فروش برسانند.
اما با انتشار اخباری مبنی بر اینکه نفتکش مزبور قادر به حرکت است و کسی در این حادثه مجروح نشده، حالت متشنج بازار تا حدودی رفع شد و بورس های جهانی آرام گرفتند.
در ایران اما، مسئولان وقت اعلام کردند که مسئولیت این حادثه را به عهده نمی گیرند، با این وجود این اتفاق را تیر غیبی عنوان کردند که به پیکر نیروهای آمریکایی در خلیج فارس وارد آمده است.
برخورد این نفتکش غول پیکر با مین و اصرار آمریکایی ها بر مواضع خود مبنی بر اینکه این حرکت با برنامه ریزی هدفمند از سوی ایران صورت گرفته است، باعث شد تا دیگر کشورهای غربی نیز مواضع تندی را در مقابل سیاست های کشورمان اتخاذ کنند.
به عنوان مثال ژاک شیراک؛ نخست وزیر وقت فرانسه مدعی شد که در صورت حمله ایران به منافع فرانسه در خلیج فارس، این کشور مقابله به مثل خواهد کرد.
حادثه بریجتون در عین حال عواقب دیگری نیز در پی داشت؛ قدرت های بزرگ اروپایی به ویژه آلمان و ایتالیا تلاش گسترده ای را برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق از طریق سازمان ملل و همکاری با دبیر کل آن آغاز کردند.
در همین باره آندره ئوتی؛ وزیر خارجه ایتالیا در دیدار با سفیر ایران در این کشور گفت: "برای من واضح و روشن است که ایران آغاز کننده جنگ و به کار گیرنده سلاح های شیمیایی نبوده است." کشتار زائران ایرانی ، مانور شهادت و داغتر شدن تنور جنگ نفتکش ها کشتار چهار صد تن از زائران ایرانی به دست نیروهای رژیم آل سعود که در پی پیام فریاد برائت امام به حجاج بیت الله الحرام اتفاق افتاد و به دنبال آن انتشار و دستورالعمل ستاد کل سپاه در مورد انجام مانوری موسوم به "مانور شهادت" آغازگر اتفاقات تازه ای در بازارهای جهانی نفت بود.
این مانور بازتاب گسترده ای در مطبوعات و رسانه های داخلی و خارجی داشت و در اولین گام، با کاهش 90 درصدی شمار کشتی هایی که از آب راه تنگه هرمز عبور می کردند، تاثیر خود بر بازار نفت را آشکار کرد.
بهای نفت با یک دلار ترقی در هر بشکه به 21 دلار در بازارهای اروپایی رسید که بیش ترین بهای نفت در یک سال و نیم گذشته محسوب می شد.
از سوی دیگر بهای طلا نیز در بورسهای اروپایی افزایش چشم گیری یافت و در هر انس حدود 11 دلار افزایش یافت.
چندی بعد، حملات هوایی عراق به پالایشگاه تبریز، تاسیسات نفتی گچساران و دو واحد نفتی در منطقه رامهرمز آغاز شد که اگرچه در نهایت به سقوط یک فروند هواپیمای عراقی انجامید، اما این پیام را داشت که فصل تازه ای در جنگ ایران و آغاز گشوده خواهد شد؛ فصلی که انهدام کامل تاسیسات صنعت نفت کشورمان را هدف گرفته بود.
در همین زمان سوپر نفتکش پانامایی " تکزاکوکارابین" نیز در دریای عمان با مین برخورد کرد که در پی آن دولت ایران تاسف خود را از این واقعه اعلام و آن را به شدت محکوم کرد.
با اینحال صدام حسین، ایران را به مین گذاری در آب های خلیج فارس و دریای عمان متهم کرد و وزیر خارجه عراق در نطقی مدعی شد که اعراب باید در مقابل تهدیدات ایران علیه امنیت کویت و عربستان متحد باشند.
جمهوری اسلامی ایران برای پایان دادن به بحث شایعات جنگی، آمادگی خود را برای انجام عملیات مین روبی در خلیج فارس و دریای عمان اعلام کرد و مقرر شد تا شرکت بیمه لویدز لندن برای نخستین بار بیمه ویژه خطرهای جنگی در دریای عمان را اجرایی کند.
با این وجود، پنتاگون در گزارشی مدعی شد که ایران مسئول مین گذاری در خلیج فارس است و پس از آن ائتلافی در هماهنگی میان اروپا و آمریکا در راستای مین روبی در منطقه خلیج فارس ایجاد شد.
ناوگان مین روب نیروی دریایی ایران نیز به طور مستقل اقدام کرد.
با وجود این اقدامات پیشگیرانه، دومین کشتی در خارج از آب های خلیج فارس منهدم شد و به دنبال آن مناطق جدید آلوده به مین در سواحل امارات متحده عربی کشف شد.
از سوی دیگر بخشی از تاسیسات نفتی شرکت "آرامکو" در "راس الجعیمه" در ساحل عربستان در پی وقوع دو انفجار خرابکارانه به آتش کشیده شد.
دو روز بعد تاسیسات نفتی اهواز مورد حملات هوایی عراق قرار گرفت و برخی محافل سیاسی در آمریکا و ژاپن تلاش کردند تا با اعمال تحریم یا محدود کردن میزان خرید نفت از ایران، کشورمان را از گلوگاه اقتصادی تحت فشار قرار دهند.
در همین حال هواپیماهای عراق به دو فروند نفت کش به نام های سوسنگرد و شوش حمله کردند و جزیره خارگ و تلمبه خانه کوره گچساران را هدف گلوله قرار دارند.
نیروی هوایی ایران نیز برای پاسخ به این اقدام عراق، تاسیسات نظامی، صنعتی و نفتی این کشور را گلوله باران کرد.
کمبود مواد سوختی در برخی از شهرهای ایران، افزایش تقاضای جهانی برای نفت و بی ثباتی قیمت نفت در بازارهای جهانی از جمله مهم ترین پی آمدهای حملات هوایی عراق به تاسیسات نفتی ایران در تابستان 66 به شمار می رود.
این امر باعث شد تا کشورهای عضو اوپک در وین بار دیگر گرد هم بیایند تا فرمول جدیدی برای نفت بیابند.
"گروه بازار" سازمان کشورهای صادر کننده نفت در گزارشی اعلام کرد که کل تولیدات این سازمان در دو ماهه آخر از سقف توافق شده 6/16 میلیون بشکه در روز بیشتر بوده است.
تبعیت از سهیمه های تولید نفت برای کشورهای عضو و از سرگیری تماس با کشورهای صادر کننده نفت غیر اوپک از مهم ترین نتایج این جلاس بود.
این اجلاس پیامد دیگری نیز داشت؛ کاظم پور اردبیلی؛ معاون وزیر نفت وقت در مصاحبه با رویترز اعلام کرد که همکاری ایران و عربستان در اوپک برای تقویت قیمت های نفت ادامه خواهد یافت.
با آرام تر شدن فضای سیاسی، حرکت کاروان جدیدی از نفت کش های کویتی از سواحل این کشور با محافظت ناوهای آمریکایی از سر گرفته شد.
عراق در دور جدید حملات خود، تاسیسات نفتی آغاجاری و منطقه نفتی بهرگان را هدف گرفت و هواپیماهای جنگی خود را به جزایر خارگ، لاوان و اسکله نفتی چاه های اردشیر گسیل کرد.
کاردار ایران نیز با ارسال نامه ای به سازمان ملل متحد، حملات عراق را مورد انتقاد قرار داد که به دلیل بی ثمر بودن آن اقدام تلافی جویانه ایران مبنی بر گلوله باران تاسیسات نظامی اقتصادی جنوب عراق از سر گرفته شد.
سه روز پس از شدت گرفتن حملات نیروی هوایی ایران، حملات هوایی عراق به دو جزیره سیری و لاوان آغاز شد و یک شناور ایرانی مورد اثابت موشک های این کشور قرار گرفت.
با افزایش کشمکش ها، قیمت نفت سیر صعودی خود را با شدت بیشتری پیمود و اقتصاد غرب را دستخوش تغییراتی کرد.
خبرنگرای رویترز در گزارشی به نقل از معامله گران نفتی اعلام کرد که این افزایش قیمت متاثر از حملات انجام شده به خطوط کشتی رانی در خلیج فارس است و چنانچه عبور و مرور نفت کش ها از تنگه هرمز انجام شود، مازاد عرضه نفت خام همچنان ادامه خواهد یافت و قیمت ها در بازار نفت تحت فشار قرار خواهد گرفت.
جنگ شیمیایی عراق اولین بار در تاریخ 23 دیماه 1359 به کاربرد آزمایشی و سنجش تأثیر سلاح شیمیایی علیه نیروهای ایران در محورهای هلاله، نیخزر و منطقهی عمومی میمک مبادرت ورزید.
پس از آن، در سال 1360، دامنهی کاربرد این سلاحها را در جبهههای هویزه، تپّههای اللهاکبر، جسر نادری و خرمشهر نیز به صورت پراکنده مورد آزمایش قرار داد.
در سال 1361، کاربرد و حجم عوامل شیمیایی از سوی عراق افزایشی نسبی یافت و در این رابطه فرماندهی و رستهی جنگهای شیمیایی به سازمان رزم ارتش عراق، افزود شد در این سال استفاده از سلاحهای شیمیایی در جبهههای آبادان، مریوان، تپّهی شرهانی، شلمچه بیش از پانزده شهید و دهها مصدوم بر جای گذاشت.
پس از والفجر2 نیز عراق، به طور نسبتاً وسیع، روستاهای مرزی و منطقهی عملیات را بمباران شیمیایی کرد که در اثر آن دهها تن از رزمندگان و مردم بومی شهید و مصدوم شدند.
اما گستردهترین استفاده از سلاحهای شیمیایی از آغاز جنگ تا سال چهارم در منطقهی عملیاتی خیبر و در جزایر مجنون انجام گرفت که در نتیجهی آن صدها نفر شهید و حداقل دو هزار و هفتصد نفر مصدوم شدند.
یک سال بعد در جریان عملیات بدر در اسفند 1363 عراق مجدداً در سطحی وسیعتر از سلاحهای شیمیایی استفاده کرد.
در این زمان، ارتش عراق در ابعادی گسترده اقدام به بمباران و گلولهباران شیمیایی نمود که علاوه بر مناطق عملیاتی اورژانسها و عقبهها نیز به مواد سمی آلوده شدند.
در پی انجام عملیات بزرگ والفجر 8، تصرف شهر فاو و در حالی که عراق شکستی فاحش را تجربه کرده بود، برای چندمین بار اقدام به استفاده از سلاحهای شیمیایی نمود.
در این رابطه، ارتش عراق، خطوط مقدم شهر فاو، سواحل اروندرود، دهانهی خلیج فارس، خسروآباد، قُفاص، خرمشهر، پادگان حمید و جفیر و دیگر عقبهها، جادهها، اورژانسها و حتّی بیمارستانهای فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و علی ابن ابیطالب (علیه السلام)، جادههای بهمنشیر، ماهشهر، آبادان و اهواز را با چندین اسکادران هواپیماهای بمبافکن و بیش از صد قبضه توپ مورد بمباران و گلولهباران شیمیایی قرار داد.
در عملیاتهای کربلای 4 و 5 نیز منطقهی عمومی شلمچه، جزایر امالرصاص، طویله، کانال پرورش ماهی، کانال زوجی، پنج ضلعی، شهرک دوعیبی، دژهای مرزی، خطوط پشتیبانی و حتی شهر خرمشهر تا پاسگاههای حسینیه و پادگان حمید از سوی عراق بمباران شیمیایی شد.
در اوایل سال 1366 و با انجام عملیات کربلای 8، ارتش عراق به گونهای بیسابقه علیه نیروهای ایرانی مستقر در خرمشهر به بمباران و گلوله باران شیمیایی با گلولههای توپ، خمپاره و حتی موشکهای کاتیوشا اقدام نمود.
در اثر این حملات، تعدادی از نیروهای نظامی ایران و عدهای از کارکنان غیرنظامی و کارمندان ادارات خرمشهر مصدوم شدند.
کوتاه زمانی پس از حملهی شیمیایی فوق و در پی عملیات کربلای 10، مردم عادی شهرها و روستاهای کردستان عراق و مرزنشینان کُرد ایرانی مورد حملات شیمیایی عراق قرار گرفتند که حاصل آن صدها کشته و هزاران مصدوم بود.
مدتی بعد، در 7 تیر سال 1366 هواپیماهای عراقی چهار نقطهی پر ازدحام و متراکم جمعیتی شهر سردشت از جمله بازار، بیمارستان، مدرسه، سپاه و...
را به طرز وحشیانهای مورد حملات شیمیایی قرار داد.
در اثر این حملات حداقل 200 نفر از مردم عادی شهید و بیش از پنج هزار از آنان مصدوم شدند.[20] اما بزرگترین فاجعهای که در اثر جنگ شیمیایی عراق علیه ایران و ضد مردم این کشور به وقوع پیوست بمباران شیمیایی حلبچه بود.
این اقدام وحشیانه زمانی انجام گرفت که نیروهای ایرانی با انجام عملیات والفجر 10 به آزادسازی برخی از مناطق کردنشین عراق اقدام نمودند.
در پی این عملیات و با توجه به استقبال مردم کرد از نیروهای ایرانی و در حالی که عراق برای چندمین بار در آستانهی یک شکست فاحش قرار گرفته بود، ارتش عراق در اقدامی غیر متعارف و ضد بشری در 26 و 27 اسفندماه 1366، با استفاده از حدود 40 فروند انواع جنگندهی بمبافکن، شهر حلبچه و شهرکهای اطراف آن به ویژه اِنَب را مورد تهاجم گستردهی عوامل شیمیایی قرار داد.
در اثر این حملات، نه تنها یک فاجعه در طول هشت سال جنگ عراق و ایران بلکه فاجعهای تاریخی رقم خورد.
به گونهای که بیش از 5 هزار انسان، اعم از زنان و مردان جوان و سالخورده و کودکان، کشته شدند و بیش از هفت هزار نفر نیز مورد آسیبهای شیمیایی قرار گرفتند.[21] جالب توجه اینکه با پذیرش قطعنامهی 598 نیز جنگ شیمیایی عراق علیه ایران پایان نیافت؛ بلکه بر اساس گزارشهای موجود، آخرین گلولهی شیمیایی ارتش عراق در تاریخ 4 شهریورماه 1367 به سوی ایران شلیک شد.[22] ارتش عراق، در اقدامی غیر متعارف و ضد بشری، در 26 و 27 اسفندماه 1366، با استفاده از حدود 40 فروند انواع جنگندهی بمبافکن، شهر حلبچه و شهرکهای اطراف آن به ویژه اِنَب را مورد تهاجم گستردهی عوامل شیمیایی قرار داد.
در اثر این حملات، بیش از 5 هزار انسان اعم از زنان و مردان جوان و سالخورده و کودکان کشته شدند و بیش از هفت هزار نفر نیز مورد آسیبهای شیمیایی قرار گرفتند.
جنگ قیمتها؛ نفت نفت در ساختار اقتصادی ایران چه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، چه پس از آن نقش حیاتی داشته است.
بدیهی است تکانههای نفتی اقتصاد ایران را در معرض شدیدترین خطرات و لطمات قرار میداد.
در طول جنگ، نفت حداقل از دو طریق در سرنوشت مخاصمهی عراق و ایران نقشآفرینی کرد.
نخست آسیب دیدن تأسیسات نفتی ایران، که عمدتاً در استان خوزستان واقع شدهاند؛ دوم تلاشهای سیاسی همپیمانان عراق برای تولید مازاد نفت و پایین آوردن قیمت جهانی آن برای کاهش درآمدهای ایران.
در توضیح مورد نخست ضروری است اشاره شود، همزمان با تجاوز عراق و ایران و پیشروی در خاک خوزستان و ایلام، مراکز و تأسیسات نفتی نظیر پالایشگاهها و خطوط انتقال نفت و چاههای نفت در خطر اشغال متجاوز و تیررس آن قرار گرفت.
همچنین، پالایشگاه نفت آبادان با ظرفیتی بالغ بر 620 هزار بشکه در روز، که ظرفیتی نزدیک به مجموع ظرفیت سایر پالایشگاههای ایران داشت، از فعالیت باز ایستاد و تا پایان جنگ مورد استفاده قرار نگرفت و همواره در معرض آتش دشمن بود.
دربارهی مورد دوم هم افزودن این توضیح لازم است که کشورهای دوست و همپیمان عراق نظیر عربستان سعودی، کویت، امارات متحدهی عربی، قطر و...
ضمن اینکه با بالا بردن سطح تولید نفت خود سعی در جبران کاهش عرضهی نفت، که حاصل از کاهش تولید نفت ایران بود، همواره میکوشیدند با عرضهی مازاد قیمت نفت را پایین آورند.[23] نگاهی به آمارهای ارائهشده از قیمت نفت در طول هشت سال جنگ عراق و ایران شاهدی بر این مدعاست؛ توضیح اینکه قیمت نفت سبک از 2/34 دلار در سال 1359 (سال آغاز جنگ) به 2/13 دلار در سال 1367 (سال پذیرش قطعنامه 598 و پایان جنگ) رسید، نفت سنگین نیز از 9/33 دلار در سال 1359 به 8/12 در سال 1367 تنزل پیدا کرد.[24](*) پینوشتها و منابع: [1].
سخنرانی دکتر محسن رضایی در جمع راویان نور بسیج دانشجویی، دورهی آموزشی چهارم، تابستان 1383، دانشکدهی علوم حدیث.
[2].
وزارت خارجهی جمهوری اسلامی ایران، تحلیلی بر جنگ تحمیلی، نقل از پارسا دوست، ما و عراق از گذشتههای دور تا امروز، همان، ص 505.
[3].
روزنامهی کیهان، 8 اسفند 1357، ص 8.
[4].
گزارش رکن سوم ژاندارمری کل کشور به وزارت امور خارجه؛ نقل از نخعی و یکتا؛ روزشمار جنگ ایران و عراق؛ زمینهسازی، جنگنامهی اول: پیدایش نظام جدید (بحرانهای داخلی و تولد نیروهای مسلح انقلاب)؛ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، چاپ اول، تهران، 1375، ص 333.
[5].
روزنامهی جمهوری اسلامی، 19 خرداد 1358.
[6].
روزنامهی اطلاعات، 3 تیر 1358، ص 12.
[7].
گزارش ژاندارمری ایلام به وزارت کشور، نقل از حسین یکتا، روزشمار جنگ ایران و عراق، جنگنامهی اول: پیدایش نظام جدید (بحران در خوزستان)، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، چاپ اول، تهران، 1377، ص 726.
[8].
روزنامهی جمهوری اسلامی، 11 تیر 1358.
[9].
روزنامهی کیهان، 14 آذر 1358.
[10].
پیشین، 23 بهمن 1358.
[11].
گزارش رکن سوم ژاندارمری جمهوری اسلامی ایران به دفتر ریاستجمهوری، نقل از: هادی نخعی، روزشمار جنگ ایران و عراقـزمینهسازی، کتاب هفتم، جلد 1 (قطع رابطهی آمریکا با ایران)، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، چاپ اول، تهران، 1385، ص 263.
[12] .
روزنامهی کیهان، 13 خرداد 1359.
[13].
پیشین، 15 تیر 1359.
[14].
علیاکبر ولایتی، تاریخ سیاسی جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، ص 42.
[15].
تا قبل از این تاریخ عراق مکرر شهرهای مرزی ایران را مورد حمله قرار داده بود، اما حملهی هوایی عراق به تهران در سال 1363 و اعلام مقابله به مثل از سوی ایران و مجموعه وقایعی که در این زمان رخ داد باعث شد این دوره به اولین مرحله از جنگ شهرها شهرت یابد.
[16].
محمد درودیان، نبرد در شرق بصره، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، چاپ اول 1374، تهران، ص 145 و 146.
[17].
محمد درودیان، سیری در جنگ، کتاب پنجم؛ پایان جنگ، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، چاپ پنجم، 1389، تهران، ص 36.
[18].
حسین اردستانی، تنبیه متجاوز، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، چاپ سوم، 1387، تهران، ص 390.
[19] .
فرهاد دژپسند و حمیدرضا رئوفی، اقتصاد ایران در دوران جنگ تحمیلی، مرکز اسناد دفاع مقدس، چاپ اول 1387، تهران، ص 194 و 195.
[20].
محمد باقر نیکخواه بهرامی؛ جنایت جنگی، حملات شیمیایی عراق در جنگ با ایران؛ مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس؛ چاپ اول؛ 1391؛ تهران؛ صفحات متعدد.
[21].
محمد درودیان؛ سیری در جنگ؛ کتاب چهارم، شلمچه تا حلبچه؛ مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس؛ ویرایش دوم؛ چاپ هفتم؛ 1390؛ تهران؛ ص 248.
[22].
نیکخواه بهرامی، همان، ص 372.
[23].
مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، خاورمیانه و جنگ ایران و عراق، به اهتمام محمود یزدانفام، مقالهی «بررسی سیاست خارجی و رفتار عربستان در برابر جنگ ایران و عراق»، چاپ اول، 1388، تهران، ص 62.
[24].
Opec Annual Statistical Bulletin, 2005، نقل از: دژپسند و رئوفی، همان، ص 98.