زندگی نامه
نیما یوشیج که نام اصلی اش علی اسفندیاری بود در سال 1276 شمسی در روستای یوش مازندران چشم به جهان گشود .پدرش ابراهیم خان نوری از راه کشاورزی وگله داری روزگار می گذرانید .ایام کودکی اش را در روستای خود به تحصیل پرداخت و از آنجا به تهران آمد تا در دبیرستان سن لویی که یک موسسه متعلق به هیات کاتولیک رمی بود به تحصیل ادامه دهد. دراین مدرسه یکی از معلمین وی نظام وفا بود که در اثر تشویقهای او به سرودن شعر روی آورد . او زبان فرانسه را به خوبی فرا گرفت وبا ادبیات اروپا آشنا شد. محمد رضا عشقی در روزنامه قرن بیستم بخشی از شعر افسانه نیما را منتشر کرد.نیما در سال 1317شمسی جز’گروه کارکنان مجله موسیقی,مجله ماهانه وزارت فرهنگ در آمد.وی یک سلسله مقاله در این مجله نوشت و در آنها نظرات فیلسوفان را در خصوص هنر و تاثیر آثار اروپایی را در ادبیات بعضی از ممالک شرقی مورد بررسی قرار داد .او در سال 1328 ه-ش در روابط عمومی واداره تبلیغات وزارت فرهنگ مشغول به کار شدوبالاخره در سال 1338شمسی در تجریش تهران دارفانی را وداع گفت.
ویژگی سخن
نیما در نتیجه آشنایی با زبان فرانسه با ادبیات اروپایی آشنا شد وابتکار و نو آفرینی را از این رهگذر کسب کرد.اویکی از پایه های رهبری سبک نوین گردید ودر این راه تلاش و سعی زیادی نمود.اشعار نخستین او با اینکه در قالب اوزان عروضی ساخته شده از مضامین نو و تخیلات شاعرانه برخوردار است که در زمان خود موجب تحولی در شعر گردید.نیما در آثار بعدی خود اوزان شعر عروضی را می شکند و شعرش را از چارچوب وزن وقافیه آزاد می سازد وراهی تازه ونو در شعر می آفریند که به سبک نیمایی مشهور می گردد.
معرفی آثار
از آثار او عبارت است از :شعر من ,ماخ لولا,ناقوس,شهر صبح شهر شب, آهووپرنده ها دنیا خانه من است, قلم انداز,نامه های نیما به همسرش,عنکبوت,فریادهای دیگر,کندوهای شبانه ,حکایات وخانواده سرباز ,آب در خوابگه مورچگان, در سال 1364 مجموعه ای کامل از آثارش منتشر شد .
گزیده ای از اشعار
قو
صبح چون روی می گشاید مهر
روی دریا سرکش وخاموش
می کشد موجهای نیلی چهر
جبه ای از طلای ناب به دوش